Σαουδική Αραβία: «Πρίγκιπες», αστέρια και… ζωή μακριά από τη λάμψη! (poll)

Σαουδική Αραβία: «Πρίγκιπες», αστέρια και… ζωή μακριά από τη λάμψη! (poll)

Η άφιξη στη Τζέντα δεν μοιάζει με την άφιξη πουθενά αλλού στον κόσμο. Στο αεροδρόμιο, σε ουρές για έλεγχο διαβατηρίων, στην παραλαβή αποσκευών, υπάρχουν άνθρωποι ντυμένοι με απλές λευκές ρόμπες. Ντύνονται έτσι γιατί κατευθύνονται 50 μίλια ανατολικά της Τζέντα προς τη Μέκκα, τη γενέτειρα του Προφήτη Μωάμεθ και τη θέση της Κάαμπα και τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ, έναν προορισμό προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους. Οι ρόμπες είναι ένας τρόπος για να αφαιρέσουν την απόσπαση της προσοχής και την κοινωνική θέση.

Αυτό το καλοκαίρι μια πολύ διαφορετική ομάδα ανθρώπων έφτασε στη Σαουδική Αραβία. Αντί για λευκές ρόμπες, οι μάρκες Gucci, Fendi και Louis Vuitton έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν ήταν επιχειρηματίες, αλλά τα νέα αστέρια της Saudi Pro League (SPL), μιας Λίγκας που άρχισε το 1976, αλλά ανανεώνεται, ώστε το 2030 να συγκαταλέγεται στα κορυφαία πρωταθλήματα ου πλανήτη. Το σχέδιο των Σαουδαράβων είναι να διαφοροποιήσει την οικονομία, να προσελκύσει ξένους επισκέπτες, να ενθαρρύνει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στους ντόπιους και να δώσει στη Σαουδική Αραβία μια άλλη εικόνα. «Θα γίνουμε μια μέρα σαν την Αγγλία», λένε οι οπαδοί και πως να μην το πιστέψουν όταν βλέπουν από κοντά Κριστιάνο, Νεϊμάρ, Μπενζεμά, Μανέ. Ανεξάρτητα από το ποια ομάδα υποστηρίζουν, οι Σαουδάραβες απολαμβάνουν τον νέο ρόλο του βασιλείου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Νεϊμάρ είναι μόνο ο τελευταίος από μια πομπή διεθνών αστέρων και σημαντικών νικητών τροπαίων που έχουν έρθει στο πρωτάθλημα από τον Ιούνιο, όταν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου αγόρασε τέσσερις συλλόγους και ανέτρεψε τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος – Ιάσονας Θεριός

image

Οι λόγοι πίσω από την… έκρηξη

Γιατί έγινε τη δεδομένη στιγμή αυτή η έκρηξη; Οι λόγοι είναι τέσσερις.

  1. Αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από το εφιαλτικό ιστορικό καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  2. Διαφοροποίηση του εισοδήματος του Κράτους. Δεν θέλουν να εξαρτώνται μόνο από το πετρέλαιο.
  3. Να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να φιλοξενήσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ανδρών
  4. Βελτίωση των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στον νεαρό πληθυσμό τους.

Η μαζική συμμετοχή στον αθλητισμό αυξήθηκε από 13% το 2015 σε σχεδόν 50% το 2022 και ο αριθμός των αθλητικών ομοσπονδιών αυξήθηκε από 32 το 2015 σε 95 το 2022, καταδεικνύοντας τις επενδυτικές δυνατότητες. Αλλωστε, υπάρχει όφελος για τη δημόσια υγεία. Το 70% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να βελτιώσει τα στατιστικά στοιχεία, μια και το 60% του συγκεκριμένου κομματιού του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι παρουσίες στους ποδοσφαιρικούς αγώνες έχουν διπλασιαστεί από τότε που ο Ρονάλντο ξεκίνησε να παίζει εκεί τον Ιανουάριο. Οι θεατές στα παιχνίδια της Αλ Νασρ αυξήθηκαν κατά 143%. Αλλωστε, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και οι σύμβουλοί του θέλουν τους νεαρούς στα… γήπεδα και όχι στους δρόμους. Όπως τονίζεται και στο άρθρο του Αthletic «Λοιπόν, αν θέλετε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι, θα σας τους δώσουμε».

Μπορεί για τον Μέσι να μην τα κατάφεραν, αλλά έφεραν τον Μπενζεμά, τον Νεϊμάρ, τον Μανέ και στόχος τους είναι να μην αμφισβητηθούν. Για την ακρίβεια, αυτός είναι ένας από τους στόχους τους, καθώς το masterplan τους έχει να κάνει με την εξασφάλιση μιας «σεισμικής» wildcard που θα τους βάλει στο ευρωπαϊκό Champions League! Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν γίνει περισσότερες συλλήψεις ανθρώπων στη Σαουδική Αραβία για δημοσίευση αρνητικών σχολίων για την κυβέρνηση από ποτέ. Ετσι, το βάρος πέφτει στο ποδόσφαιρο, ώστε ο κόσμος να ασχοληθεί περισσότερο με την μπάλα, παρά με τα πεπραγμένα του Βασιλείου.

image

Τα... αστέρια που άλλαξαν ήπειρο

Ο μεταγραφικός χειμώνας του 2023 έκανε... σεφτέ με «βόμβα»! Η Αλ Νασρ πριν καλά-καλά κλείσει το 2022 ανακοίνωσε την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, δείχνοντας σε όλον τον πλανήτη πως η Σαουδική Αραβία δεν αστειεύεται, πως το μπάσιμό της στον χώρο του ποδοσφαίρου... έρχεται. Και πράγματι, ο CR7 ήταν μόνο η αρχή, αφού λίγους μήνες μετά ο μεταγραφικός χορός της Μέσης Ανατολής θα άρχιζε για τα καλά.

Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά, ήταν ο επόμενος εκλεκτός των Σαουδαράβων, που ακόρεστα βάλθηκαν να γεμίσουν το πρωτάθλημά τους με μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα της αγοράς. Καντέ, Φιρμίνο, Χέντερσον, Μαχρέζ, Νεϊμάρ αλλά και πιο... φρέσκοι ή νέοι ποδοσφαιριστές όπως οι Νέβες, Σεν-Μαξιμέν και Ζότα είναι μόνο μερικοί από αυτούς που πείστηκαν να μετακομίσουν στην άλλη άκρη του κόσμου και να βρουν μια νέα... πολυτελέστατη, ποδοσοσφαιρική στέγη.

Το επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, το PIF, σκόρπισε τα χρήματα σαν να μην τον νοιάζουν (κάτι που - κακά τα ψέματα - ισχύει) και μπόρεσε να προσελκύσει ποδοσφαιριστές από το πιο υψηλό επίπεδο, που φάνταζαν κάτι παραπάνω από ικανοί να συνεχίσουν σε αυτό. Για να γίνει αντιληπτή μάλιστη η οικονομική ισχύς της σαουδαραβικής λίγκας αρκεί να σκεφτούμε το εξής: Η - διαφαινόμενη - μεταγραφή του Εμερίκ Λαπόρτ από τη Μάντσεστερ Σίτι στην Αλ Νασρ, θα... υπερτριπλασιάσει τον μισθό που έπαιρνε ο Ισπανός στην Αγγλία. Όχι από κάποιον απλό σύλλογο, από τους Πολίτες!

Γενικά πάντως, η λίστα των μεταγραφικών «μπαμ» της Σαουδικής Αραβίας αυτό το καλοκαίρι προκαλεί ίλιγγο.

Αλ Χιλάλ:
Ρούμπεν Νέβες|55 εκατ. ευρώ
Καλιντού Κουλιμπαλί|19 εκατ. ευρώ
Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς|40 εκατ. ευρώ
Μάλκομ|60 εκατ. ευρώ
Νεϊμάρ|90 εκατ. ευρώ
Μπόνο|21 εκατ. ευρώ
Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς|50 εκατ. ευρώ

Αλ Αχλί:
Εντουάρ Μεντί|18 εκατ. ευρώ
Φιρμίνο|ελεύθερος
Μούσα Ντεμπελέ|ελεύθερος
Ριγιάντ Μαχρέζ|35 εκατ. ευρώ
Άλαν Σεν-Μαξιμέν|ελεύθερος
Φρανκ Κεσί|12 εκατ. ευρώ

Αλ Νασρ:
Μαρσέλο Μπρόζοβιτς|18 εκατ. ευρώ
Σέκο Φοφανά|25 εκατ. ευρώ
Αλέξ Τέγες|4 εκατ. ευρώ
Σαντιό Μανέ|27 εκατ. ευρώ
Οτάβιο|60 εκατ. ευρώ

Αλ Ιτιχάντ:
Καρίμ Μπενζεμά|ελεύθερος
Ενγκολό Καντέ|ελεύθερος
Ζότα|29 εκατ. ευρώ
Φαμπίνιο|44 εκατ. ευρώ

Αλ Ετιφάκ:
Τζόρνταν Χέντερσον|14 εκατ. ευρώ
Τζακ Χέντρι|8 εκατ. ευρώ

image

Οι επαύλεις, τα ιδιωτικά τζετ και τα... παραθυράκια του νόμου

Είναι δεδομένο πως κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως όλοι αυτοί οι αστέρες πείστηκαν από... το project της σαουδαραβικής λίγκας. Δεν είναι μυστικό πως τα χρήματα έπαιξαν, δίχως αμφιβολία, έναν μεγάλο ρόλο στην απόφασή τους να ξενιτευτούν. Κι όμως, οι υπερπολλαπλάσιοι μισθοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσων οι Σαουδάραβες προσφέρουν στους μεταγραφικούς τους στόχους μέχρι να πάρουν το τελικό «ναι». Άλλωστε, ξέρουν πως ο εκάστοτε σύλλογος, αργά ή γρήγορα, θα υποκύψει στην πώληση, σημασία έχει η επιθυμία του παίκτη. Κι αυτή προσπαθούν να κατευθύνουν με μια σειρά αγαθών και προνομίων οι διοικήσεις των συλλόγων.

Οι πιο λαμπεροί αστέρες, όπως ο Κριστιάνο, ο Μπενζεμά και ο Νεϊμάρ ζουν στην κυριολεξία σαν... ημίθεοι. Οι ομάδες τους προσφέρουν υπερπολυτελείς επαύλεις δωρεάν, με πλήρες προσωπικό, αφοσιωμένο στο να καλύπτει κάθε ανάγκη τους. Τους παρέχονται ιδιωτικά τζετ για τα ταξίδια τους, ενώ πέρα από τη συμφωνία σχετικά με τον σταθερό μισθό τους, στο συμβόλαιό τους υπάρχουν ορισμένα «χρυσά» bonus. Ορισμένα έχουν να κάνουν με ποδόσφαιρο, για παράδειγμα ο Νεϊμάρ θα λαμβάνει 80.000 ευρώ για κάθε νίκη της Αλ Χιλάλ, ανεξάρτητα από το τι έκανε εκείνος ή αν έπαιξε. Και άλλα μόνο... ποδοσφαιρικά δεν είναι. Κριστιάνο και Νεϊμάρ λαμβάνουν περίπου 500.000 (!) ευρώ για κάθε ανάρτησή τους που σχετίζεται με την Αλ Νασρ ή την Αλ Χιλάλ στα social media.

Οι παίκτες λοιπόν ζουν στους δικούς τους προσωπικούς παραδείσους, έχοντας όλα όσα επιθυμούν και ακόμα περισσότερα, σε μια χώρα μάλιστα στην οποία η εγκληματικότητα είναι σχεδόν μηδαμινή. Δεν έχουν να φοβούνται ή να ανησυχούν για τίποτα.

Αρκετούς εξ αυτών μάλιστα δεν τους αγγίζει ούτε ο νόμος! Τους επιτρέπεται να συζούν με τις συντρόφους, κάτι που κανονικά απαγορεύεται για ένα ζευγάρι που δεν είναι παντρεμένο. Για αυτούς που... ζορίζονται με τις συνθήκες στη χώρα βέβαια, υπάρχει κι άλλη λύση, μια άλλη επιλογή στην οποία προχωρούν αρκετοί, ειδικά όσοι δεν είναι μουσουλμάνοι. Πολλοί, ο Ρούμπεν Νέβες για παράδειγμα, επιλέγουν να ζουν λίγο πιο... δίπλα, στο Μπαχρέιν, εκεί όπου οι νόμοι είναι αρκετά πιο χαλαροί (για παράδειγμα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ), σε ένα κρατίδιο πολύ πιο κοσμοπολίτικο από το Ριάντ, γεμάτο καλά εστιατόρια, μπαρ και εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα.

Άλλωστε, με τα ιδιωτικά τους τζετ οι μετακινήσεις (500 χιλιόμετρα απέχει το Ριάντ από το Μπαχρέιν) δεν αποτελούν... πρόβλημα!

image

Στα ύψη Ρονάλντο και Μπενζεμά, μουδιασμένο ξεκίνημα για Μανέ

Οι Σαουδάραβες σκόρπισαν άπειρο χρήμα για να φέρουν όσους περισσότερους αστέρες μπορούσαν στη Saudi Pro League, όμως η απόδοση μεταξύ τους... διχάζει! Ορισμένοι άλλωστε έχουν ξεκινήσει με το πόδι στο γκάζι, ενώ άλλοι ακόμα ψάχνουν τα πατήματά τους στους ρυθμούς του νέου πρωταθλήματος.

Στην πρώτη κατηγορία πάντως ανήκει αναμφισβήτητα ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος στα πρώτα του έξι ματς με την φανέλα της Αλ Ιτιχάντ έχει σημειώσει τρία γκολ και δυο ασίστ οδηγώντας την ομάδα του σε δυο νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος με... φόρα από την περσινή περίοδο ευτύχησε να οδηγήσει την Αλ Νασρ στον πρώτο της τίτλο επί εποχής του.

Ο λόγος για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Αραβίας, με τον Ρονάλντο να φοράει την... κάπα του σούπερ ήρωα στον τελικό με την Αλ Χιλάλ και με δυο γκολ να συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου. Στην αντίπερα όχθη βέβαια βρίσκεται ο νέος συμπαίκτης του Πορτογάλου, Σαντιό Μανέ, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του.

Με μόλις ένα γκολ σε έξι αγώνες αλλά και με αρκετά λάθη στις πρώτες του παρουσίες με την Αλ Νασρ, ο 31χρονος δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στο χείριστο ξεκίνημα της ομάδας του στο πρωτάθλημα με δυο ήττες σε ισάριθμες αγωνιστικές. Αντίθετα πιο δραστήριοι έχουν εμφανιστεί οι Μαχρέζ και Καντέ σε Αλ Αχλί και Αλ Ιτιχάντ αντίστοιχα, ενώ ζωηρό ξεκίνημα μετρούν επίσης και οι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς - Μάλκολμ (Αλ Χιλάλ).

Loading...