Μουντομπάσκετ 1994: Εξιλέωση για το ποδόσφαιρο

Μουντομπάσκετ 1994: Εξιλέωση για το ποδόσφαιρο

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ του 1994 ξεκίνησε, για την Ελλάδα, πολλές εβδομάδες πριν γίνει το πρώτο τζάμπολ στο Τορόντο. Το γαλάζιο χαλί που στρώθηκε στον Καναδά για τον εμβληματικό Παναγιώτη Γιαννάκη και τους συνοδοιπόρους του ήταν δανεικό από το ποδόσφαιρο και ποτισμένο με πτύελα.

Οι ομογενείς συμπατριώτες μας στη Βόρεια Αμερική περίμεναν με αδημονία να χειροκροτήσουν την παρθενική συμμετοχή της Ελλάδας σε Μουντιάλ ποδοσφαίρου, αλλά έζησαν μία απέραντη απογοήτευση, αφού το γλέντι τελείωσε με 3 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια (από Βουλγαρία, Αργεντινή, Νιγηρία), 0-10 τέρματα και εικόνα απόλυτης απαξίωσης.

Το μπάσκετ, που ακολούθησε μερικές εβδομάδες αργότερα, δημοφιλέστερο άλλωστε σε εκείνα τα μέρη, ήταν μια κάποια παρηγοριά. Το Τορόντο των χιλιάδων Ελλήνων εμιγκρέδων άνοιξε διάπλατα τις πύλες του και υποδέχθηκε μία ομάδα φιλόδοξη μεν, αναστατωμένη δε. Τα νερά στη Λίμνη Οντάριο δεν ήταν ήρεμα.

image

«Η νίκη ανήκει μόνο στους παρόντες»

Ο καυγάς που οδήγησε στην παραίτηση του προπονητή Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου έγινε περί όνου σκιάς στην Ουάσινγκτον, λίγο πριν η αποστολή περάσει τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Όταν ο Παναγιώτης Φασούλας ζήτησε άδεια για να περάσει το ρεπό του κοντά σε συγγενείς στη Νέα Υόρκη, ο προπονητής έθεσε θέμα πειθαρχίας και τράβηξε την άλλη άκρη του σχοινιού: «Ή εγώ ή αυτός».

«Αυτός», απάντησε στο τελεσίγραφο του Ευθύμη ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, που τότε ήταν και γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Τα κλειδιά δόθηκαν στον ασίσταντ Μάκη Δενδρινό, ο Κιουμουρτζόγλου γύρισε στην Αθήνα με την ουρά στα σκέλια και ο Φασούλας επέστρεψε από το «Μεγάλο Μήλο» με μάτια που γυάλιζαν. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ακολούθησε, έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του. Όταν άκουσε τον συγκινημένο Δενδρινό να αφιερώνει την πρόκριση στα ημιτελικά στον προκάτοχό του, ο ψηλός ξεσπάθωσε: «Η νίκη ανήκει μόνο στους παρόντες. Εάν έφευγα εγώ, κανένας δεν θα μου αφιέρωνε το παραμικρό».

Τo κάρμα που χάραξε την πορεία της Εθνικής μας από το θλιβερό σήριαλ της Ουάσινγκτον μέχρι τις παρυφές του παγκόσμιου βάθρου είχε και άλλα καπρίτσια να καταθέσει. Ο αγώνας με το Πουέρτο Ρίκο στο φινάλε της πρώτης φάσης θα οδηγούσε την Εθνική, ανάλογα με το αποτέλεσμά του, είτε σε λάκκο λεόντων είτε σε βατό μονοπάτι.

«Στείλε τις βολές στο σίδερο», πρόσταξε ο Δενδρινός τον Γιώργο Σιγάλα, πριν αυτός στηθεί στη γραμμή. Μία ήττα με διαφορά 9 πόντων ερχόταν κουτί, αλλά το -8 μείωνε τις πιθανότητες διάκρισης. Ο Σιγάλας ευστόχησε κατά λάθος (με ταμπλό), ο πάγκος βλαστημούσε, ο αγώνας ολοκληρώθηκε με 64-72, αλλά ο από μηχανής θεός είχε σχιστά μάτια. Η απρόσμενη νίκη της αδύναμης Κίνας επί της Ισπανίας έστειλε τους Ασιάτες στον δρόμο μας και τους Ισπανούς «απέναντι», στον Όμιλο των ΗΠΑ. Στον λάκκο με τα λιοντάρια που λέγαμε πιο πάνω.

image

Το ΣΕΦ του Τορόντο

Θείο δώρο, συνεπώς, η κατά λάθος εύστοχη βολή του Σιγάλα! Το μόνο που χώριζε πια την ελληνική ομάδα από τα ημιτελικά ήταν ένα εφικτό «νταμπλ», απέναντι σε Καναδά και Κίνα. Το πλεονέκτημα έδρας, που θεωρητικά βρισκόταν στα χέρια των Καναδών, εκμηδενίστηκε από την παρουσία και τα ντεσιμπέλ των εκστασιασμένων Ελλήνων της Ντάνφορθ Στριτ. Σε όλα τα παιχνίδια της τελικής φάσης, το «Σκάιντομ» του Τορόντο θύμιζε ΣΕΦ και το απέραντο γαλάζιο 5-6 χιλιάδων θεατών έκανε τους δικούς μας να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Τα ρεζιλίκια του ποδοσφαίρου είχαν πια ξεχαστεί. Η «επίσημη αγαπημένη» της ομογένειας έπαιζε με την πορτοκαλί μπάλα.

Ο Καναδάς δεν ήταν εύκολη λεία, αφού είχε στις τάξεις του τον σπουδαίο Ρικ Φοξ των Λέικερς, αλλά και τον Στηβ Νας, ο οποίος έμελλε να κατακτήσει δύο τίτλους ΜVP στο ΝΒΑ και να αγωνιστεί σε 8 All-Star Game. Ο Νας ήταν ακόμη άγουρο κολεγιόπαιδο 22 ετών, αλλά το ταλέντο του ξεχείλιζε.

O Φάνης, ο «Έλληνας Φοξ», έκανε το παιχνίδι της ζωής του σε αυτόν τον άτυπο προημιτελικό, με 26 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4/9 τρίποντα, 4 κλεψίματα και 3 ασίστ. «Καλός αυτός με το 15», μουρμούριζε ο Σακίλ Ο’Νηλ, ανεμίζοντας ένα γαλανόλευκο σημαιάκι κάτω από στο ελληνικό καλάθι. Ο Φασούλας πέτυχε 18 πόντους, ο Γιαννάκης 12, ο Μπακατσιάς 9. Η Εθνική έπαιξε απολαυστικό μπάσκετ, στρίμωξε τους Καναδούς στα σχοινιά, αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα κόντεψε να χύσει την καρδάρα με τη σαμπάνια.

Το 72-65 έγινε 72-71, οι οικοδεσπότες παρέλαβαν τη μπάλα για την τελευταία επίθεση, αλλά απέναντί τους βρήκαν μία από τις κορυφαίες αμυντικές πεντάδες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ: Γιαννάκης, Μπακατσιάς, Σιγάλας, Χριστοδούλου, Φασούλας. Ο Φοξ μπλέχτηκε σε Συμπληγάδες φανέλες και δεν κατόρθωσε ούτε καν να δει το καλάθι.

Ο «μπέμπης» έκλεψε με τη βοήθεια του «δράκου», ο Μπακατσιάς σερβίρισε την τέλεια ασίστ και ο Φασούλας τελείωσε τη δουλειά με αυτοκρατορικό κάρφωμα. Η πρόκριση στα ημιτελικά ήταν γεγονός! Οι ιαχές «Ελλάς-Ελλάς» πρέπει να αντηχούν μέχρι σήμερα στους τοίχους του αχανούς γηπέδου. Στο ελληνικό αποδυτήριο, οι διόσκουροι -και μανιώδεις καπνιστές- Φασούλας και Φάνης άναψαν πούρα.

image

Η χίμαιρα των χαμένων μικρών τελικών

Βεβαίως, η επιχείρηση μετάλλιο ήταν χαμένο στοίχημα. Στον ημιτελικό, απέναντι στην ανίκητη ομάδα των ΗΠΑ, το μόνο που κατάφερε η Εθνική μας ήταν να κρατήσει την παρέα του Σακίλ κάτω από τους 100 πόντους (58-97) και να πάρει για σουβενίρ τα φωτογραφικά ενσταντανέ που την έδειχναν να προηγείται με 19-15. Ο μικρός τελικός με τους Κροάτες των πολλών αστέρων (Ράτζα, Κούκοτς, Βράνκοβιτς, Κόμαζετςκαι σία) εξελίχθηκε σε ρέκβιεμ του ελληνικού ονείρου (60-78). «Εμφανιστήκαμε σωματικά καταρρακωμένοι και κλατάραμε», ομολόγησε ο Φασούλας.

Ακόμα και η 4η θέση, όμως, με ρεκόρ 4-4, χαιρετίστηκε ως θρίαμβος για την ομάδα που έμεινε ακέφαλη λίγες μέρες πριν το τουρνουά και στελεχωνόταν εν πολλοίς από άπειρους παίκτες. Πίσω από τους 6-7 βασικούς (τους προαναφερθέντες και τους Νάσο Γαλακτερό, Κώστα Παταβούκα), τον πάγκο συμπλήρωναν οι Χρήστος Τσέκος, Γιάννης Μυλωνάς, Νίκος Μπουντούρης, ο 18χρονος Ευθύμης Ρεντζιάς και ο …πατήρ Παπαπέτρου, Αργύρης!

Οι χαμένοι μικροί τελικοί έγιναν χίμαιρα εκείνα τα χρόνια (1993, 1994, 1995, 1997, 1998) και άφησαν χωρίς εθνικό μετάλλιο μία σπουδαία γενιά παικτών: Σιγάλας, Γαλακτερός, Αλβέρτης, Οικονόμου, Κορωνιός, Ρεντζιάς, Δ. Παπανικολάου κ.α. Τότε, βέβαια, την κοιτάζαμε στα δόντια την τετράδα. Ποιος αιθεροβάμων θα τολμήσει να παραπονεθεί, εάν η Εθνική του 2023 επιστρέψει από τη Μανίλα με τον πάπυρο της 4ης θέσης στις αποσκευές της;

Δύο χρόνια μετά τη Βαρκελώνη, η δεύτερη «βερσιόν» της Ντριμ Τιμ αποδείχθηκε εξίσου άτρωτη με την πρώτη, με προπονητή τον Ντον Νέλσον, MVP τον Σακίλ Ο’Νιλ και πρωτοπαλίκαρα τους Ντόμινικ Ουίλκινς (έναν χρόνο πριν καταφτάσει στην Ελλάδα), Ρέτζι Μίλερ, Σον Κεμπ, Τζο Ντούμαρς, Αλόνζο Μόουρνινγκ. Για άλλη μία φορά, το κοντέρ κατέγραψε σκορ όπως 130-74, 134-83, 132-77 και το 137-91 του νερόβραστου τελικού απέναντι στη Ρωσία του «Έλληνα» Σεργκέι Μπαζάρεβιτς. Μόνο εμείς τους κρατήσαμε σε διψήφιο νούμερο.

Ωστόσο, η αλαζονική συμπεριφορά των παικτών με την αστερόεσσα άφησε πίσω της πικρή γεύση και μισόλογα. Οι Αμερικανοί είχαν τον κόσμο στα πόδια τους και δεν έχαναν ευκαιρία να το υπενθυμίσουν στους πληβείους. Το πρώτο στραπατσάρισμα και η ανώμαλη προσγείωση απείχαν ακόμη μία οκταετία και δύο Μουντομπάσκετ.

image

Η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1994

Προπονητής: Μάκης Δενδρινός

Τορόντο (4/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 68-58 (31-35)

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς, Παταβούκας 4, Γιαννάκης 12, Μπουvτούρης, Σιγάλας 14, Μυλωνάς, Γαλακτερός 4, Τσέκος, Φασούλας 18, Χριστοδούλου 16.

Χάμιλτον (5/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ 69-53 (37-28)

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς 8, Παταβούκας 2, Γιαννάκης 15, Σιγάλας 7, Μυλωνάς, Γαλακτερός 8, Τσέκος 2, Φασούλας 11, Ρεvτζιάς, Χριστοδούλου 16.

Τορόντο (6/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ 64-72 (40-36)

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς 5, Παταβούκας 1, Γιαννάκης 12, Μπουvτούρnς 2, Σιγάλας 14, Μυλωνάς, Γαλακτερός 4, Τσέκος 2, Φασούλας 21, Χριστοδούλου 3.

Τορόντο (8/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ 74-71 (40-34)

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς 9, Παταβούκας, Γιαννάκης 12, Σιγάλας 9, Μυλωνάς, Γαλακτερός 4, Τσέκος, Φασούλας 18, Χριστοδούλου 26.

Χάμιλτον (9/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΙΝΑ 77-61 (35-30)

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς 2, Παταβούκας 11 , Γιαννάκης 15, Μπουvτούρnς, Σιγάλας 15, Μυλωνάς, Γαλακτερός 6, Τσέκος, Φασούλας 20, Ρεvτζιάς 1, Χριστοδούλου 7, Παπαπέτρου.

Τορόντο (10/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 55-81 (32-36)

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς, Παταβούκας, Γιαννάκης 6, Μπουvτούρης 7, Σιγάλας 8, Μυλωνάς, Γαλακτερός 3, Τσέκος 2, Φασούλας 8, Ρεvτζιάς 5, Χριστοδούλου 12, Παπαπέτρου 4.

Τορόντο (13/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ 58-97 (30-40)

ΕΛΛΑΔΑ: Γιαννάκης 9, Σιγάλας 5, Γαλακτερός 2, Φασούλας 5, Χριστοδούλου 2, Μπακατσιάς 12, Τσέκος, ΠαταΒούκας 10, Ρεvτζιάς 6, Παπαπέτρου, Μυλωνάς 2, Μπουvτούρnς 5.

Τορόντο (14/8/1994)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 60-78 (32-36)

ΕΛΛΑΔΑ: Γαλακτερός 6, Χριστοδούλου 12, Φασούλας 12 , Γιαννάκης 7, Σιγάλας 8, Τσέκος, Μπακατσιάς 4, Παταβούκας 6, Ρεvτζιάς 2, Μπουvτούρης, Μυλωνάς 3, Παπαπέτρου.