Φρανσίσκο Ορτέγα: Το «καμάρι» του Χέινσε είναι έτοιμο για την πρώτη ευρωπαϊκή περιπέτεια με τον Ολυμπιακό (vids)

Φρανσίσκο Ορτέγα: Το «καμάρι» του Χέινσε είναι έτοιμο για την πρώτη ευρωπαϊκή περιπέτεια με τον Ολυμπιακό (vids)

Νότης Χάλαρης

Η Σάντα Φε ντε λα Βέρα Κρουζ ή αλλιώς Σάντα Φε στην Αργεντινή, είναι μία πόλη που ζει τον ποδοσφαιρικό παλμό στα ύψη, ειδικά όταν οι δύο ομάδες της περιοχής κοντράρονται μεταξύ τους. Τότε το έδαφος χωρίζεται στα... δύο, όπου η μία πλευρά έχει κόκκινο και άσπρο και η άλλη κόκκινο και μαύρο. Η Ουνιόν από τη μία και η Κολόν από την άλλη.

Από τα γνήσια ντέρμπι της Αργεντινής που συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον όπως τα περισσότερα ματς στην Λατινική Αμερική. Από την άλλη τα περισσότερα αγόρια που έρχονται στον κόσμο στην συγκεκριμένη πόλη έχουν ως μεγάλο όνειρο να αγωνιστούν σε έναν από τους δύο συλλόγους, όμως στην εξαίρεση βρίσκεται ο Φρανσίσκο Ορτέγα.

Ένα παιδί που πριν καν ζήσει την εφηβεία, επέλεξε να ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες για να ζήσει όσα τριγύριζαν στη φαντασία του. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακού δίνει την αφορμή στο Gazzetta για να σας παρουσιάσει ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά της εξέδρας στην Βελέζ, που παρά τις προτάσεις έμεινε πιστός στην ομάδα της Αργεντινής και τώρα είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην Ευρώπη.

image

Στα 13 του ταξίδεψε 470 χιλιόμετρα για να βρει την ποδοσφαιρική «γη της επαγγελίας»

Στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών, τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε μία διαδικασία μεταπήδησης από το δημοτικό στο γυμνάσιο, την ίδια στιγμή που οι γονείς προετοιμάζονται για την εφηβεία. Ωστόσο στη ζωή του Φρανσίσκο Ορτέγα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού σε εκείνη την περίοδο της ζωής του, πήρε τη μεγάλη απόφαση να... ξενιτευτεί για χάρη του ποδοσφαίρου.

Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή... Ο Ορτέγα γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1999 στο Σάντα Φε της Αργεντινής και από νεαρή ηλικία έδειξε πως στο DNA του «μιλά» το ποδόσφαιρο όμως ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να παίξει σε κάποια από τις δύο μεγάλες ομάδες της περιοχής.

Ο ίδιος έχει αποκαλύψει τον λόγο, καθώς είχε πει χαρακτηριστικά: «Όταν ήμουν παιδί, έπαιξα το πρώτο μου παιχνίδι εναντίον της Κολον και μας κέρδισαν με 7-0. Με πόνεσε, με έκανε να θυμώσω με τα άλλα παιδιά. Το ίδιο έγινε και με την Ουνιόν».

Έτσι πήρε την απόφαση να ταξιδέψει 4,5 ώρες με αμάξι από την πόλη του μέχρι το Μπουένος Άιρες για να φτιάξει την τύχη του. Όπως ήταν λογικό οι πρώτες εβδομάδες εκεί δεν ήταν εύκολα όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος: «Όταν ήρθα εδώ, φαινόταν σαν να ήμουν σε ένα κατάστημα παιχνιδιών. Ήταν αυτό που ήθελα από πολύ μικρός αλλά δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή, με βοήθησε πολύ η Βελέζ».

image

Στην Βελέζ δεν μεγάλωσε μόνο ποδοσφαιρικά αλλά και ως άνθρωπος καθώς ανδρώθηκε μέσα από τις ακαδημίες της. Σε ηλικία 18 ετών έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα και μάλιστα, παρότι έπαιξε κάτι παραπάνω από επτά λεπτά, πρόλαβε να δώσει μία ασίστ αγωνιζόμενος ως εξτρέμ.

Ωστόσο το... πραγματικό ντεμπούτο ήρθε λίγες εβδομάδες μετά, όταν ο θρύλος των Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης, Γκάμπριελ Χέινσε αποφάσισε να τον ρίξει για πρώτη φορά ως βασικό αλλά σε διαφορετική θέση αφού τον ξεκίνησε ως αριστερό ακραίο οπισθοφύλακα. Στο φινάλε του ματς, παρά το 2-2 κόντρα στην Ροσάριο Σέντραλ, ο Χέινσε έδωσε τα εύσημα στον νεαρό Ορτέγα λέγοντας...

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα πρέπει να πάει σπίτι πολύ χαρούμενος. Έκανε ένα υπέροχο παιχνίδι, καθώς προπονούνταν μέσα στην εβδομάδα και δεν είναι εύκολο όταν είσαι τόσο νέος. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις εντός έδρας και απέναντι σε έναν σκληρό αντίπαλο. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν γιατί δούλεψε σκληρά και σήμερα έκανε ένα πολύ σωστό παιχνίδι, καλύτερο από ό,τι περίμενα».

Ο Αργεντινός προπονητής έμεινε για λίγα παιχνίδια στην άκρη του πάγκου αλλά άφησε πίσω του έναν από τους πιο ανερχόμενους μπακ στην Αργεντινή. Και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είχε αναφέρει για τον Χέινσε: «Έμαθα πολλά από αυτόν. και με ολοκλήρωσε ως ποδοσφαιριστή».

Το «παιδί» του Χέινσε που μετατράπηκε από εξτρέμ σε ένα από τα πιο ταλαντούχα ακραία μπακ

image

Η αγάπη προς τον Μέσι και το έντονο ενδιαφέρον από Βιγιαρεάλ και Βαλένθια

Όσο τα χρόνια περνούσαν, ο νεαρός αμυντικός γινόταν όλο και πιο γνωστός για το ταλέντο του, σε βαθμό να γίνει μέλος στις μικρές εθνικές ομάδες της Αργεντινής με τις οποίες έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20. Ωστόσο, όπως και οι περισσότεροι Αργεντινοί, η αγάπη του για τον Μέσι δεν έμενε... κρυφή.

Σε αρκετές φωτογραφίες στα social media ο ταλαντούχος μπακ είναι δίπλα στο ίνδαλμά του ενώ έχει συμμετάσχει και σε μία προπόνηση μαζί του στο προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα όπου ήταν η πρώτη ομάδα της Αργεντινής..

Η παρουσία του στην Ισπανία αλλά και οι καλές εμφανίσεις έφεραν τις πρώτες... ενοχλήσεις από πλευράς Ευρώπης. Το 2018 τόσο η Βιγιαρεάλ όσο και η Βαλένθια είχαν βάλει στο... μάτι τον νεαρό αμυντικό ωστόσο δεν προχώρησε σε κάτι επίσημο το συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Σε κάθε μεταγραφική περίοδο, το όνομά του έπαιζε δυνατά για διάφορους συλλόγους, όμως το αποκορύφωμα ήρθε το 2021.

Εκείνη την περίοδο το συμβόλαιο του Αργεντινού έληγε και έτσι θα έμενε ελεύθερος σε ηλικία 22 ετών και γεμάτες σεζόν σε υψηλό επίπεδο. Στη Βελέζ δεν ήθελαν να χάσουν τον ποδοσφαιριστή χωρίς χρήματα και έτσι κινήθηκαν άμεσα ώστε να ανανεώσουν το συμβόλαιό του και έπειτα να συζητήσουν το ενδεχόμενο της πώλησης του. Η Μπόκα Τζούνιορς, η Ρίβερ Πλέιτ και η Παλμέιρας ήταν οι τρεις σύλλογοι που πέρασαν το κατώφλι της Βελέζ ώστε να αποκτήσουν τον ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο ουδέποτε προχώρησε σε κάτι παραπάνω καμία από τις τρεις επιλογές, με τον ίδιο τον παίκτη να προτιμά την παραμονή του στην ομάδα που τον ανέδειξε. Όμως το ευρωπαϊκό όνειρο παρέμεινε ζωντανό μέσα στο μυαλό του.

image

Η αγάπη του για την οικογένεια είναι φανερή σε κάθε βήμα της ζωής του. Τόσο για τους γονείς του όσο και για τη γυναίκα του η οποία έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι, τον Μπρούνο. Όμως μία πιο προσεκτική ματιά στα δεκάδες τατουάζ που κοσμούν το σώμα του, θα μαρτυρήσει την αδυναμία που έχει και για τα ζώα.

Λύκος, αρκούδα και λιοντάρι είναι μερικά από τα σχέδια που έχει πάνω στο κορμί του μεταξύ άλλων αλλά και η πίστη του προς τον Χριστό επαληθεύεται μέσα από τα τατουάζ που έχει.

Μετά από τόσα χρόνια στη Βελέζ και με 154 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (με τρία γκολ και δεκατέσσερις ασίστ), ο Ορτέγα θεωρεί τον εαυτό του έτοιμο για να κάνει το επόμενο βήμα. Όχι μόνο σε ένα υψηλότερο επίπεδο αλλά και στην Ευρώπη, αφήνοντας τον κύκλο... ασφαλείας της χώρας του. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία να μεταφέρει το ταλέντο του σε άλλη ήπειρο.

Λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου, ένας φουλ μπακ που γνωρίζει και να αμύνεται σωστά αλλά και να επιτίθεται δημιουργώντας προβλήματα στον αντίπαλο. Για αυτό και η προσθήκη του στα πλάνα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ αναβαθμίζουν τη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα.

Είναι από τις περιπτώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν το πλάνο ενός προπονητή, ο οποίος ρίχνει το βάρος στην βοήθεια των ακραίων μπακ στην επιθετική λειτουργία. Σκληροτράχηλος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση αλλά και φυσική κατάσταση που μπορεί να αναλάβει όλη την αριστερή πλευρά.

Τα τατουάζ και η κατάλληλη στιγμή για το επόμενο (και πρώτο ευρωπαϊκό) βήμα

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image