To Gazzetta στο «στρατηγείο» της Μπράγκα: Έτσι δημιουργούνται παίκτες και προπονητές του αύριο!

To Gazzetta στο «στρατηγείο» της Μπράγκα: Έτσι δημιουργούνται παίκτες και προπονητές του αύριο!

Αποστολή στην Μπράγκα: Γιάννης Σαπουντζάκης

«O Futuro começa aqui!». Ή αν προτιμάτε, στα ελληνικά, «Το μέλλον ξεκινά από εδώ!». Αυτό είναι το σλόγκαν που αναγράφεται με κόκκινα μεγάλα γράμματα, πάνω από το ασανσέρ δίπλα στην είσοδο του προπονητικού κέντρου των Ακαδημιών της Μπράγκα. Το Gazzetta βρέθηκε στην Πορτογαλία και ήταν το μοναδικό ελληνικό Μέσο που είχε την ευκαιρία να διεισδύσει στα άδυτα του «Cidade Desportiva».

Ένα «στολίδι» που όμοιό του δύσκολα συναντά κανείς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά την επίσκεψή μας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή των εγκαταστάσεων, Πάουλο Φερέιρα. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, πρόκειται για ένα προπονητικό κέντρο το κόστος του οποίου έχει επιστραφεί στα ταμεία της αντιπάλου του Παναθηναϊκού με τις πωλήσεις παικτών που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά μέσα σε αυτό.

Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από έναν σύντομο διάλογο με τους ανθρώπους του συλλόγου για να γίνει αντιληπτό το πόσο περήφανοι είναι που εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον. Που έχουν την ευκαιρία σε καθημερινή βάση να βλέπουν στα πρώτα τους βήματα ορισμένους από τους ποδοσφαιριστές για τους οποίους μετά από κάποια (όχι πολλά) χρόνια θα μιλάει όλη η Γηραιά Ήπειρος.

image

Από το χείλος του γκρεμού στα 1000 παιδιά την εβδομάδα!

Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με τον Πάουλο Φερέιρα ζητώντας να μάθουμε τα τμήματα που φιλοξενούνται στις προπονητικές εγκαταστάσεις αλλά και τι περιλαμβάνουν αυτές. «Η καθημερινότητα είναι δύσκολη διότι έχουμε κοντά στα 1000 παιδιά την εβδομάδα. Ξεκινώντας από τις σχολές ποδοσφαίρου φτάνουμε στην β’ ομάδα. Έχουμε την γυναικεία ομάδα αλλά και τις μικρότερες ηλικίες αυτής. Υπάρχει χώρος και για άλλα αθλήματα, όπως στίβος και Τάε Κβον Ντο. Σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο, το προπονητικό κέντρο περιλαμβάνει οκτώ γήπεδα, πέντε φυσικού χλοοτάπητα και τρία συνθετικού χλοοτάπητα. Ακόμα, υπάρχει γήπεδο για beach soccer, στο οποίο είμαστε και παγκόσμιοι πρωταθλητές. Το κέντρο στη σημερινή του μορφή αποτελεί την πρώτη φάση των έργων και άνοιξε το 2017.

Το Gazzetta στο προπονητικό της Μπράγκα

Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, αποδυτήρια, ιατρείο, αίθουσες αποθεραπείας, συνεντεύξεων τύπου και συνεδριάσεων και ξενοδοχείο για την πρώτη ομάδα. Θα δημιουργηθεί, επίσης, χώρος για να φιλοξενηθούν 30 αθλητές των μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών. Θα υπάρχει, ακόμα, κλειστό γυμναστήριο για τις ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου σάλας. Τέλος, εκεί θα μεταφερθούν τα γραφεία της διοίκησης και των εργαζομένων στην ομάδα. Για την ώρα αυτά βρίσκονται στο υπόγειο του γηπέδου της πρώτης ομάδας».

Το προπονητικό της Μπράγκα

Όταν ο νυν πρόεδρος, Αντόνιο Σαλβαδόρ, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας τον Φεβρουάριο του 2003, στο χώρο που επισκεφθήκαμε υπήρχαν μόνο οικόπεδα και η ομάδα ήταν στο χείλος του γκρεμού. Ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή. Δεν υπήρχε συγκροτημένη Ακαδημία και τα παιδιά προπονούνταν σε διαφορετικά σημεία. Στόχος του νεαρού τότε επιχειρηματία ήταν να επενδύσει χρήματα σε αυτό το αθλητικό κέντρο. Σωστά, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, πίστευε ότι έτσι θα μπορέσει ο σύλλογος να πατήσει ξανά στα πόδια του και να βαδίσει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.

Η Μπράγκα στον δρόμο της ανάπτυξης

Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος των εγκαταστάσεων στο project που υπηρετούν οι άνθρωποι που εργάζονται στην Μπράγκα; Η απάντηση του Πάουλο Φερέιρα είναι σαφής. «Όταν μετά από σκάουτινγκ επιλέγουμε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή και τον καλούμε με τους γονείς του να έρθει να δοκιμαστεί, αυτός βλέπει τις εγκαταστάσεις και υπογράφει σε εμάς. Στις μέρες μας, οι παίκτες θέλουν μεν να ανήκουν σε ένα μεγάλο κλαμπ, αλλά ακόμα περισσότερο θέλουν να ανήκουν σε ένα μεγάλο κλαμπ που διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις. Τα παιδιά έχουν εστιατόριο για τα γεύματά τους, γυμναστήριο, διατροφολόγο και ψυχολόγο. Τους παρέχεται οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούν.

Από το 2017 έχουμε πουλήσει τον Τρινκάο στην Μπαρτσελονα, τον Κάρμο στην Πόρτο, τον Βιτίνια στην Μαρσέιγ και πολλούς ακόμα. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν έξι χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε πουλήσει ποδοσφαιριστές έναντι πολλών εκατομμυρίων. Όλα όσα έχουν δημιουργηθεί, έχουν στην πραγματικότητα πληρωθεί από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών που έχει κάνει ο σύλλογος».

image

«Πουλάμε παίκτες, αλλά πουλάμε και προπονητές»

Το «Cidade Desportiva» εξυπηρετεί τις ανάγκες επτά τμημάτων του συλλόγου. Της β’ ομάδας, της Κ23, της Κ19, της Κ17, της Κ16, της Κ15 και της Κ14. Η δεύτερη ομάδα αποτελεί το τελευταίο σκαλί πριν ένας παίκτης φτάσει στην πρώτη. Συμμετέχει στην τρίτη επαγγελματική κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και ο στόχος της είναι να προετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα. Σκοπός των ανθρώπων που εργάζονται στην Μπράγκα είναι οι συνθήκες της καθημερινότητας των παικτών της Ακαδημίας, να είναι ακριβώς οι ίδιες με εκείνες των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας. Έτσι, γνωρίζουν πως όταν υπάρξει ανάγκη, ο κάθε ένας παίκτης θα είναι έτοιμος να καλύψει το κενό που θα έχει δημιουργηθεί.

Η είσοδος στο προπονητικό της Μπράγκα

Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο των εγκαταστάσεων σχετικά με την σχέση που προσπαθούν να αναπτύξουν ανάμεσα στην πρώτη ομάδα και στα φυτώρια. «Την περσινή σεζόν δέκα παίκτες από την Ακαδημία έκαναν το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα», ήταν τα πρώτα λόγια του Φερέιρα, πριν συνεχίσει στο ακόμα σημαντικότερο για εκείνους, επίτευγμα. «Τον Δεκέμβριο του 2019 απολύθηκε ο προπονητής της πρώτης ομάδας και τη θέση του πήρε ο τότε προπονητής της δεύτερης ομάδας, Ρούμπεν Αμορίμ που σήμερα κάθεται στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Τον παραχωρήσαμε έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πουλάμε παίκτες, αλλά πουλάμε και προπονητές. Αντικαταστάτης του Αμορίμ ήταν ο Κουστόδιο, ένας πρώην παίκτης της Μπράγκα που είχε πρώτα διατελέσει προπονητής στα τμήματα υποδομής. Ο Άρτουρ Ζόρζε ξεκίνησε, επίσης, από την Ακαδημία μας και συγκεκριμένα το 2017 από την Κ15. Από εκεί μεταπήδησε στην Κ19, πριν αναλάβει την δεύτερη ομάδα και στην συνέχεια την πρώτη.

Ο υπεύθυνος των εγκαταστάσεων της Μπράγκα

Ο αθλητικός διευθυντής της Ακαδημίας είναι πολύ κοντά στους υπευθύνους της πρώτης ομάδας. Συναντιούνται κάθε εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν για τις ανάγκες της πρώτης ομάδας και τους παίκτες που μπορούν ενδεχομένως να τις καλύψουν. Επιπλέον, αναλύουν τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ακαδημία προκειμένου να γίνουν οι σωστές επιλογές και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι ποδοσφαιριστές να είναι έτοιμοι όταν τους χρειαστεί η πρώτη ομάδα. Το θέμα δεν είναι να προπονηθεί ένας αθλητής από την Ακαδημία για μια εβδομάδα με την πρώτη ομάδα. Αυτό είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να ενταχθεί στην πρώτη ομάδα και να καθιερωθεί σε αυτήν.

Όταν ο προπονητής, για παράδειγμα, χρειαστεί ένα αριστερό μπακ, μπορεί να καλέσει κάποιο από την Ακαδημία. Αυτό είναι απλό. Το δύσκολο είναι να πάει ο ποδοσφαιριστής, να δείξει την ποιότητά του και να παραμείνει στην πρώτη ομάδα. Το ακόμα δυσκολότερο είναι στη συνέχεια να πωληθεί και η Μπράγκα να αποκομίσει σημαντικό όφελος. Δεν ξέρω πολλούς συλλόγους στην Ευρώπη που να ακολουθούν διαδικασία ανάλογη με αυτήν που ακολουθούμε εμείς», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Πάουλο Φερέιρα.

Οτιδήποτε περιλαμβάνεται στα έργα της πρώτης φάσης, δεν χρησιμοποιείται από την πρώτη ομάδα. Το προπονητικό κέντρο της πρώτης ομάδας βρίσκεται ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας και στο Δημοτικό Στάδιο. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες και επί της ουσίας θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο κτίριο το οποίο κατά κύριο λόγο θα προορίζεται για τις ανάγκες της πρώτης ομάδας που για την ώρα φιλοξενείται στο γήπεδο της Μπράγκα.

image

«Όλα τέλεια» με σφραγίδα… Κούμαν!

Αποτελεί, όμως, το συγκεκριμένο προπονητικό κέντρο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Μπράγκα έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών της στην προσπάθεια του συλλόγου να αποσπάσει την υπογραφή ενός ταλέντου το οποίο ενδεχομένως να διεκδικούν και η Μπενφίκα ή η Πόρτο; Και αν κάποιος σκεφτεί ότι οι άνθρωποι του πορτογαλικού συλλόγου δεν μπορούν να είναι απολύτως αντικειμενικοί, ήρθε ο Ρόναλντ Κούμαν να δώσει την πιο πειστική απάντηση.

«Στην Πορτογαλία, μιλώντας για εγκαταστάσεις, υπάρχουν δύο σύλλογοι. Η Μπενφίκα και η Μπράγκα. Η Πόρτο και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις όπως αυτές που έχουμε εμείς, οι δικές τους είναι σαφώς χαμηλότερου επιπέδου. Πλέον, έχουμε την δυνατότητα να προσελκύουμε παίκτες από την Πόρτο, κάτι που πριν από έξι χρόνια έμοιαζε αδύνατο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο πρόεδρός μας επένδυσε πολλά χρήματα σε εγκαταστάσεις και προσωπικό. Στην Ακαδημία μας εργάζονται περίπου 200 άνθρωποι. Από προπονητές και φυσιοθεραπευτές μέχρι αναλυτές και γιατρούς», ήταν το πρώτο σχόλιο του Φερέιρα.

Γυμναστήριο στο προπονητικό της Μπράγκα

Στη συνέχεια, θέλησε να μας εξιστορήσει όσα συνέβησαν όταν μία από τις καλύτερες εθνικές ομάδες της Ευρώπης χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις της Μπράγκα. «Το 2019 η Πορτογαλία διοργάνωσε τα Finals του Nations League. Η εθνική Ολλανδίας έκανε την προετοιμασία της για μία εβδομάδα στο προπονητικό μας κέντρο. Πριν ληφθεί η τελική τους απόφαση, ήρθαν, να δουν τις εγκαταστάσεις ο προπονητής Ρόναλντ Κούμαν, μαζί με τον team manager. Τους ξεναγήσαμε και στο τέλος της συνάντησης που είχαμε τους ρώτησα τι άλλο θα χρειαστούν. Μου απάντησαν "Τίποτα, είναι όλα τέλεια. Θα έρθουμε εδώ". Μου ζήτησαν μόνο όταν ξεκινήσει η προετοιμασία τους, να αδειάσει ο χώρος έτσι ώστε να μην δει κανείς τις προπονήσεις.

Για τη συντήρηση του φυσικού χλοοτάπητα έχουμε συνεργασία με μία εταιρεία, την οποία και πληρώνουμε πολύ καλά προκειμένου να βρίσκονται τα γήπεδα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως οι συνθήκες που παρέχουμε στα τμήματα της Ακαδημίας μας, δεν παρέχονται από άλλους συλλόγους της πρώτης κατηγορίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος, ούτε στις αντρικές τους ομάδες».

image

Ο γύρος του προπονητικού κέντρου

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από το εστιατόριο, που βρίσκεται στο αριστερό χέρι όποιου εισέρχεται στο προπονητικό κέντρο και αντικρύζει τη ρεσεψιόν. Στη δεξιά πλευρά βρίσκονται τα γραφεία των ομάδων των υπολοίπων αθλημάτων, όπως του beach soccer και του ποδοσφαίρου σάλας. Σήμερα, τα γραφεία τους βρίσκονται όλα τα μαζί. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των έργων, το κάθε άθλημα ένα θα έχει το δικό του.

Η τραπεζαρία του προπονητικού

Λίγο παραδίπλα υπάρχει μία αίθουσα προκειμένου να διαβάζουν τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Σημειώνεται ότι τα σχολεία βρίσκονται εκτός προπονητικού κέντρου και λεωφορεία της ομάδας μεταφέρουν τα παιδιά μετά το τέλος των μαθημάτων στις εγκαταστάσεις του συλλόγου. Σχολείο πηγαίνουν οι παίκτες της Κ14, της Κ15, της Κ16, της Κ17 και της Κ19. Όπως, δηλαδή, ισχύει και στην Ελλάδα.

Κατεβαίνοντας την πρώτη σκάλα, το μάτι μας έπεσε σε κάποιες πλακέτες στον τοίχο. Έχει απονεμηθεί στην Μπράγκα για πέντε συνεχόμενες σεζόν βραβείο πέντε αστέρων από την πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για τις εγκαταστάσεις των Ακαδημιών. Η κλίμακα στη συγκεκριμένη βαθμολόγηση είναι από ένα έως πέντε αστέρια. Πρόκειται για μία αξιολόγηση που γίνεται σε όλες τις ομάδες που αγωνίζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας, από την πρώτη ως την τρίτη.

«Παρέχουμε τα πάντα στα παιδιά, το μόνο που τους ζητάμε είναι να έρθουν εδώ, να δουλέψουν σκληρά και να παίξουν». Ήταν τα λόγια, εργαζομένου στο Γραφείο Τύπου της Ακαδημίας της Μπράγκα όταν αντικρίσαμε τα βραβεία.

Χρειάστηκε να κατέβουμε σκαλιά διότι η είσοδος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου πάνω στον οποίο έχει κατασκευαστεί το προπονητικό κέντρο. Στρίβοντας αριστερά στο τέλος της σκάλας, συναντά κανείς πρώτα την κύρια αίθουσα παρουσιάσεων, στην οποία οι προπονητές όλων των ομάδων, από την Κ14 έως και την δεύτερη, έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν στους ποδοσφαιριστές τους και να τους αναλύσουν τους αγώνες.

Η αίθουσα ανάλυσης της Μπράγκα

Ακολούθως είδαμε τα δύο γυμναστήρια αλλά και τις αίθουσες της αποθεραπείας των τμημάτων υποδομής, πριν περάσουμε στα γραφεία των αναλυτών. Η Μπράγκα εκτός από τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, επιλέγει ακόμα και οι αναλυτές να προέρχονται από τα σπλάχνα της. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα η πρώτη ομάδα έχει στις τάξεις της τέσσερις αναλυτές, με τους τρεις εξ’ αυτών να προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Κάθε ηλικιακή κατηγορία διαθέτει τον δικό της γιατρό, τον δικό της ψυχολόγο και τους δικούς της αναλυτές. Κατά μήκος αυτού του διαδρόμου είναι γραμμένοι οι στοίχοι του ύμνου του συλλόγου.

Κάθε ηλικιακή κατηγορία έχει τον δικό της γιατρό

Οι αναλυτές της Μπράγκα

Προχωρήσαμε στα αποδυτήρια για να διαπιστώσουμε πως η κάθε ομάδα, έχει τα δικά της. Όλα βρίσκονται κατά μήκος ενός μεγάλου διαδρόμου στον οποίο υπάρχουν φωτογραφίες αρκετών παικτών που διέπρεψαν με την πρώτη ομάδα και στη συνέχεια πωλήθηκαν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών. Μεταξύ αυτών, ο Ντέιβιντ Κάρμο που παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2022 στην Πόρτο. Την ώρα που περνούσαμε από το σημείο, είχε μόλις ολοκληρώσει την προπόνησή της η δεύτερη ομάδα. Οι ποδοσφαιριστές πέρασαν από μπροστά μας και όλοι χαιρέτησαν. Είναι και αυτό ένα δείγμα της σωστής νοοτροπίας που επιδιώκουν οι σύλλογοι στο εξωτερικό να περάσουν στα νέα παιδιά.

Τα αποδυτήρια στο προπονητικό της Μπράγκα

Οι τοιχογραφίες στην Μπράγκα

Φτάνοντας στο σημείο που φυλάσσονται τα ρούχα των ποδοσφαιριστών, είδαμε να το διακοσμούν λάβαρα ομάδων κόντρα στις οποίες έχουν αγωνιστεί τα τμήματα υποδομής της Μπράγκα. Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε η περιήγησή μας στους εσωτερικούς χώρους και πλέον σειρά έπαιρναν τα γήπεδα.

Λάβαρα ομάδων στο προπονητικό της Μπράγκα

Ξεκινήσαμε από το κύριο γήπεδο συνθετικού χλοοτάπητα. Σε αυτό αγωνίζεται η Κ23, η Κ19 και η Κ17 και μόνο στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος της η Κ15. Η β’ ομάδα δεν αγωνίζεται σε αυτό, αλλά σε ένα άλλο αθλητικό κέντρο που περιλαμβάνει δύο γήπεδα και βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο από το «Cidade Desportiva».

Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν οι άνθρωποι του συλλόγου, το συγκεκριμένο γήπεδο έζησε πολύ όμορφες στιγμές στο φινάλε της περσινής σεζόν όταν η Κ16 της Μπράγκα κατέκτησε το πρωτάθλημα και οι οπαδοί της ομάδας γέμισαν την εξέδρα και γιόρτασαν αυτήν την επιτυχία.

Ακολουθήσαμε το μονοπάτι που οδηγεί προς το Δημοτικό Στάδιο της πόλης, αυτό στο οποίο διεξήχθη και η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Στα αριστερά μας είδαμε να προπονούνται η Κ23 και η Κ19. Παρατηρήσαμε πως υπάρχουν ένα ακόμα γήπεδο συνθετικού χλοοτάπητα και άλλα δύο φυσικού χλοοτάπητα.

Τα γήπεδα στο προπονητικό της Μπράγκα

image

Οι σκέψεις για το μέλλον

Φτάνοντας προς το φινάλε της επίσκεψης, αυτό που αισθανόμασταν μπορεί να αποτυπωθεί με μία και μόνο λέξη. Δέος. Και αυτό διότι μέσα από όλα όσα είδαμε αλλά και ακούσαμε, μπορέσαμε να αντιληφθούμε πολύ καλά πόσο μεγάλη σημασία έχει η ύπαρξη ενός πλάνου. Η Μπράγκα είναι ένας σύλλογος που πιστεύει σε ένα project, το τηρεί ευλαβικά και έχει ήδη δικαιωθεί.

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια των ανθρώπων του συλλόγου, ο Πάουλο Φερέιρα μας είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν είναι εύκολο να μιλήσω για αυτό γιατί χρειάζονται χρήματα. Δεν μπορώ να ξέρω αν σε πέντε χρόνια θα υπάρχουν οι πόροι για αυτό που σκέφτομαι. Το όνειρό μου είναι να χτιστεί ένα "σπίτι για αθλητές". Όχι ένα ξενοδοχείο. Στην Πορτογαλία το λέμε "το σπίτι των αθλητών". Ένα μέρος που θα προορίζεται για παίκτες που δεν θα κατάγονται από την Μπράγκα. Θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν στην ομάδα και να μείνουν σε αυτό το σπίτι. Αυτό είναι το επόμενο project μας».

@Photo credits: INTIME, Δημήτρης Μπίρνταχας