Καρλίτος: Το δέκα το... καλό που μεγάλωσε τον ποδοσφαιρικό παλμό της Λαμίας

Καρλίτος: Το δέκα το... καλό που μεγάλωσε τον ποδοσφαιρικό παλμό της Λαμίας

Νότης Χάλαρης

«Alea jacta est» ή αλλιώς «Ο κύβος ερρίφθη» είναι μία φράση που ακολουθεί τον Καρλίτος σε όλη του τη ζωή όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί άλλωστε. Η έκφραση του Ιούλιου Καίσαρα που ακούστηκε από το στόμα του το 49 π.Χ. υπάρχει γραμμένο πάνω στο σώμα του Ισπανού φορ όμως δεν είναι το μοναδικό τατουάζ.

Για κάθε στιγμή της ζωής του, ο 33χρονος επιθετικός προτιμά να το αποτυπώνει πάνω στο κορμί του και αυτό φαίνεται μέσα από τα υπόλοιπα σχέδια που έχει. Μία διαδρομή που θα μπορούσε να χωρέσει μέσα σε δεκάδες σελίδες βιβλίου, με πάνω από δέκα ομάδες πορεία και σε πέντε διαφορετικές χώρες.

Η άφιξη του στη Λαμία αποτελεί μία από τις μεταγραφικές... βόμβες στην ελληνική αγορά και ήδη έχει προσφέρει δύο τέρματα σε ισάριθμες αγωνιστικές αλλά και μία ασίστ, οδηγώντας την ομάδα σε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα.

Το Gazzetta σας κάνει μία αναδρομή στα όσα έχει ζήσει ο Ισπανός φορ, μέσα από την παρουσία του στην Ισπανία, μέχρι στην εκτόξευση στην Πολωνία, τον Παναθηναϊκό αλλά και τη Λέγκια, προτού κάνει το... μπαμ με την ομάδα της Φθιώτιδας.

image

Η ιδιαίτερη αγάπη με τον αδερφό του, ο Αϊτόρ και ο Καραγκούνης

Ο Κάρλος Ντάνιελ Λόπεθ Ουέσκα ή αλλιώς Καρλίτος δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής της οικογένειας, καθώς ο, κατά πέντε χρόνια νεότερος, Ρούμπεν Λόπεθ Ουέσκα ή αλλιώς Ρούμπιο, είναι εξίσου «υπηρέτης» της στρογγυλής θεάς και μάλιστα ως φορ. Η σύνδεση που έχουν τα δύο αδέρφια είναι ιδιαίτερη και αυτό το μαρτυρά το τατουάζ που έχει ο επιθετικός της Λαμίας.

Εκεί φαίνεται ο ίδιος με τον αδερφό του σε μία φωτογραφία που έχουν ανεβάσει αμφότεροι στα social media τους. Βέβαια ο Ρούμπιο δεν ακολούθησε τα βήματα του μεγάλου αδερφού, φτάνοντας μέχρι τις χαμηλές κατηγορίας της Πολωνίας και πλέον είναι στην τρίτη τάξη της Ισπανίας με την Λογκρόνιες.

Από εκεί και πέρα, ο Καρλίτος είναι αρκετά κοντά και με τον Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, τον οποίο δεν γνώρισε στον Παναθηναϊκό αλλά όταν οι δύο τους ήταν βασικά στελέχη της δεύτερης ομάδας της Βιγιαρεάλ. Δεν έδεσαν μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά κράτησαν ισχυρή φιλία και εκτός γηπέδων.

Τέλος, ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που θαυμάζει ο Καρλίτος είναι και ένας Έλληνας και ο λόγος για τον Γιώργο Καραγκούνη. Ο παλαίμαχος χαφ και πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 είχε προσφέρει στον Ισπανό μία φανέλα της Ελλάδας με την υπογραφή του και εκείνος όχι απλώς την ανέβασε στα social media αλλά τράβηξε φωτογραφία μπροστά από το γκράφιτι με τη φιγούρα του.

image

Κάθε χρόνο και άλλη ομάδα, το «κλικ» στην Ελντένσε και η Βιγιαρεάλ

Από τη τρυφερή ηλικία των επτά ετών ο Καρλίτος έκανε τα πρώτα του βήματα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα φτάνοντας μέχρι τη θυγατρική ομάδα της Έλτσε. Από εκεί ξεκίνησε μία... Οδύσσεια για τον Ισπανό φορ που πέρασε από συνολικά έξι συλλόγους καθώς αγωνίστηκε σε Τορελάνο, Οντινιέντ, Πετροτρέστ της Ρωσίας, Φουενλαμπράδα, Νοβέλδα και Άρη Λεμεσού από την Κύπρο.

Στον τελευταίο έμεινε για μόλις έξι μήνες πριν δεχθεί πρόταση από την Ελντένσε που τότε αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Μάλιστα ο ίδιος είχε πετύχει μόλις δέκα γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο μέχρι τότε και βρισκόταν ήδη στην ηλικία των 25 ετών.

Ωστόσο στην ισπανική ομάδα, η καριέρα του άλλαξε την πορεία και ξεκίνησε σιγά-σιγά να κοιτάει πιο ψηλά. Μέσα σε 33 παιχνίδια πέτυχε συνολικά 13 τέρματα (τρία περισσότερα από όσα είχε βάλει σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες που είχε παίξει μέχρι τότε) και έτσι το... κλικ στην Βιγιαρεάλ δεν άργησε να έρθει.

Αρχικά ενσωματώθηκε στη Β' ομάδα όπου και πραγματοποίησε γεμάτη σεζόν, βρίσκοντας 13 φορές δίχτυα σε 37 αναμετρήσεις, χωρίς αυτό να τον βοηθήσει να προχωρήσει προς την πρώτη ομάδα. Για την ακρίβεια ο ίδιος έδειξε πως θα προτιμούσε να κάνει το επόμενο βήμα που θα ήταν η μεγάλη κατηγορία μίας χώρας στην Ευρώπη. Κάπως έτσι φτάνουμε στο κεφάλαιο της Πολωνίας.

image

«Σάρωσε» τα πάντα με την Βίσλα Κρακοβίας και... κέρδισε τη μεταγραφή του στην Λέγκια

Αν ο Καρλίτος έχει μία σεζόν στην καριέρα του που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ, είναι σίγουρα αυτή του 2017/18. Ένας 27χρονος ποδοσφαιριστής που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ σε μεγάλη κατηγορία, ξεδίπλωσε στα γήπεδα της Πολωνίας το τεράστιο ταλέντο του στο σκοράρισμα και εκτόξευσε τις μετοχές του στα ύψη.

Μέσα σε διάστημα 36 παιχνιδιών στο πρωτάθλημα ο Ισπανός επιθετικός μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα συνολικά 24 φορές με αποτέλεσμα να τερματίσει ως πρώτος σκόρερ της λίγκας. Δεν ήταν η μοναδική διάκριση που είχε εκείνη τη χρονιά καθώς ψηφίστηκε ως ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς για την Βίσλα Κρακοβίας αλλά και γενικά στην Πολωνία για το έτος 2018.

Όλα αυτά, με τον αστερίσκο πως η ομάδα άλλαξε τρεις φορές προπονητή (!) αλλά ο Καρλίτος δεν άλλαξε ούτε στο... ελάχιστο την συχνότητα που έβρισκε δίχτυα. Κάτι που επαληθεύεται και με τους αριθμούς.

  • Χοάν Καρίγιο: 15 ματς/9 γκολ/3 ασίστ
  • Κίκο Ραμίρεζ: 19 ματς/13 γκολ/4 ασίστ
  • Ράντοσλαβ Σομπολέφσκι: 2 ματς/2 γκολ/ 1 ασίστ

Η επιβράβευση ήρθε με την πρώτη του πώληση στην καριέρα του και μάλιστα στην πρωταθλήτρια της χώρας, Λέγκια Βαρσοβίας. Με 450 χιλιάδες ευρώ, ο Ισπανός επιθετικός ανέβηκε ακόμα ένα σκαλί στην καριέρα του και όχι απλώς επιβεβαίωσε τις... περγαμηνές αλλά δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες.

Παρόλο που οι Πολωνοί απέτυχαν να μπουν σε ευρωπαϊκό όμιλο (αποκλεισμός-σοκ από Ντουντελάνζ), ο ίδιος έσπασε τα... κοντέρ και έφτασε τα 19 γκολ σε 45 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις ενώ μέτρησε και επτά ασίστ. Για τέσσερις βαθμούς δεν πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή και σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη, ο σύλλογος χρειαζόταν έσοδα από τη μεταγραφική περίοδο. Ο Καρλίτος ήταν από τα βασικά... όπλα σε αυτό.

image

Το «δεν ένιωθα άνετα» στην Αραβία και η επιμονή του Τσάβι Ρόκα για τον ντύσει στα... πράσινα

Έχοντας κάνει εντυπωσιακή σεζόν, η Αλ Ουάχντα από τα ΗΑΕ όπου ήταν προπονητής ο άλλοτε κόουτς της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, έδωσε σχεδόν δύο εκατ. ευρώ στους Πολωνούς (τέσσερις φορές περισσότερα από όσα τον αγόρασε η Λέγκια!) και τον έκανε δικό της με συνοπτικές διαδικασίες. Βέβαια είχε ήδη προλάβει να αγωνιστεί σε έξι παιχνίδια προκριματικών (μεταξύ αυτών και κόντρα στον Ατρόμητο για το Europa League) αλλά και σε δύο ματς πρωταθλήματος.

Το ξεκίνημα στην ομάδα του Άμπου Ντάμπι ήταν εκπληκτικό καθώς στα πρώτα 13 παιχνίδια είχε ήδη επτά γκολ στο παλμαρέ του όμως δεν υπήρχε αντίστοιχος ενθουσιασμός μέσα του. «Δεν είχα ποτέ προβλήματα στους συλλόγους μου, το αντίθετο. Νομίζω ότι με αγάπησαν όπου πήγα. Δεν φοβάμαι τις προκλήσεις. Έχω παίξει σε έξι χώρες: Ισπανία, Ρωσία, Κύπρο, Πολωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα. Το μόνο μέρος στο οποίο δεν ένιωθα άνετα ήταν στην Αραβία».

Είχε παραδεχθεί σε μία συνέντευξη του στην «Marca» όσο βρισκόταν στον Παναθηναϊκό. Σε follow up ερώτηση του δημοσιογράφου για τους λόγους, ο ίδιος είπε: «Ήταν πολύ περίεργο. Αφού τα πήγα καλά στην Πολωνία, παρασύρθηκα από την οικονομική προσφορά της Αλ-Ουάχντα. Αλλά δεν άντεξα ούτε έξι μήνες. Μόλις είχα παίξει την προκριματική φάση του Europa League, σε ένα κολασμένο περιβάλλον, και πήγα από εκεί σε ένα μέρος όπου τα γήπεδα ήταν άδεια. Κέρδισα πολλά, αλλά σαν ποδοσφαιριστής αφοσιώνομαι σε κάτι άλλο.

Τα χρήματα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για μένα. Ήταν περίεργο γιατί εκείνη η χρονιά ήταν εκείνη που με κάλεσαν οι περισσότερες ομάδες και από τις περισσότερες χώρες να υπογράψω. Όλοι οι αθλητικοί διευθυντές μου είπαν το ίδιο πράγμα: ξέρουμε ότι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής σαν εσένα, όταν προέρχεται από την ελίτ, δεν αντέχει περισσότερο από έξι μήνες σε αυτό το πρωτάθλημα. Γι' αυτό με πήραν τηλέφωνο όλοι, ήξεραν ότι θα έφευγα γρήγορα. Τότε ήταν που υπέγραψα στον Παναθηναϊκό για 3,5 χρόνια».

Στο τελευταίο κομμάτι έρχεται στο προσκήνιο και ο Παναθηναϊκό. Ο Τσάβι Ρόκα είχε αναλάβει πόστο ως τεχνικός διευθυντής στο «τριφύλλι» και ο Καρλίτος ήταν από τους παίκτες που ήθελε με κάθε τρόπο να αποκτήσει. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής είχε πει ότι ο Ισπανός παράγοντας πάλευε επί μία εβδομάδες με συνεχή τηλέφωνα για τον πείσει να φορέσει τα πράσινα και εν τέλει στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, τα κατάφερε.

image

Έξι μήνες στον... πάγο, πρωταθλητής και το ρεκόρ υπό την επιρροή του Γιοβάνοβιτς

Αν και έμεινε ελεύθερος από την Αλ Ουάχντα, μόλις έξι μήνες από τη μέρα που υπέγραψε και πλέον ήταν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, ο Καρλίτος δεν γινόταν να αγωνιστεί μέχρι το φινάλε της σεζόν. Ο λόγος ήταν το γεγονός ότι είχε παίξει ήδη με δύο διαφορετικές ομάδες μέσα στη χρονιά και δεν γινόταν να αγωνιστεί και με τρίτη σε επίσημο ματς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όσο έκανε προπονήσεις με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του καθώς η Λέγκια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Πολωνίας και επειδή ο Καρλίτος είχε παίξει σε δύο ματς πρωταθλήματος, παρέλαβε το μετάλλιο!

Από την άλλη ο Ισπανός φορ είχε μπει κανονικά σε ρυθμό προπονήσεων και από το καλοκαίρι του 2020 ήταν στη διάθεση του προπονητή (Πογιάτος εκείνη την περίοδο). Η πρώτη σεζόν βέβαια δεν κύλησε όπως θα περίμενε, με το «τριφύλλι» να προχωρά σε τρεις αλλαγές προπονητών και να πετυχαίνει μόλις έξι γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Παρά τα... σύννεφα της πρώτης χρονιάς, ο έμπειρος επιθετικός δούλεψε ακόμα περισσότερο και... ευτύχισε να επιστρέψει δυναμικά στο σκοράρισμα με την έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού ανανέωσε τον Καρλίτος και τον έκανε να εμφανίσει στον αγωνιστικό χώρο τον «killer» που άπαντες απόλαυσαν στην Πολωνία.

Στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές πέτυχε ισάριθμα τέρματα, κάτι που αποτέλεσε ρεκόρ στον Παναθηναϊκού καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που το έκανε έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια. Αξιοσημείωτο δε ότι με την ολοκλήρωση της 7ης αγωνιστικής, είχε συνολικά οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα (!) διαλύοντας κάθε κοντέρ που είχε με τους Πράσινους.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με 12 γκολ σε 35 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και πέντε ασίστ, βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να τερματίσει στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα αλλά και να επιστρέψει στους τίτλους με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ. Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο καλό έκανε στον Καρλίτος ο Γιοβάνοβιτς, ο Ισπανός φορ είχε ως ρεκόρ με έναν κόουτς τα 13 γκολ και με τον Γιοβάνοβιτς μέτρησε συνολικά 12.

image

Οι «χαμηλές πτήσεις» στην επιστροφή στην Πολωνία και το... μπαμ στη Λαμία

Το περασμένο καλοκαίρι ο Καρλίτος πήρε τον δρόμο της... επιστροφής στην Πολωνία για χάρη της Λέγκια Βαρσοβίας. Αν και πολλοί περίμεναν να δουν τον ποδοσφαιριστή που πρόσθεσε δύο εκατ. ευρώ στα ταμεία της, ο 33χρονος φορ δεν έπιασε υψηλά... στάνταρ καθώς ολοκλήρωσε την παρουσία του εκεί με μόλις τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ σε 26 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Κατέκτησε το κύπελλο Πολωνίας, τερμάτισε 2ος πίσω από την «ελληνική» Ράκοβ αλλά το μέλλον του ήταν μακριά από τη χώρα. Ο επαναπατρισμός μετά από έξι χρόνια έμοιαζε πιο πιθανός από ποτέ, με την Ελντένσε να προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον κάνει δικό της. Ωστόσο η αγάπη του για την Ελλάδα ήταν τα... καλώδια για την ολοκλήρωση της «βόμβας».

Το όνομά του ακούστηκε αρχικά ως... ιδέα για την αναβάθμιση του ρόστερ. Όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο πιο «ζωντανό» γινόταν το απίθανο σενάριο για την απόκτηση του 33χρονου φορ. Η Λέγκια τον άφησε ελεύθερο, η Ελντένσε δεν κατάφερε καλύψει τα.. θέλω του και ο πρόεδρος της Λαμίας, Πανουργιάς Παπαϊωάννου πήρε πάνω του την υπόθεση.

Με μία τεράστια υπέρβαση για τα δεδομένα της ομάδας, ο έμπειρος ποδοσφαιριστής επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του συλλόγου της Φθιώτιδας, σκορπώντας τον ενθουσιασμό. Αναβάθμιση του ρόστερ και ένα... όπλο στα χέρια του Βόκολου για την επίτευξη των στόχων.

image

Κάνει ήδη τη διαφορά στη Λαμία...

Η προσθήκη του στο ρόστερ ήταν με στόχο την αναβάθμιση στην μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας. Ωστόσο ο Καρλίτος στις δύο πρώτες στροφές του πρωταθλήματος, έχει προσφέρει ακόμα παραπάνω από τα αναμενόμενα. Τόσο κόντρα στον Βόλο όσο και κόντρα στον Άρη, είναι μία μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες.

Όχι μόνο με τις τελικές προσπάθειες (πέντε συνολικά και όλες στην εστία) αλλά και με τις κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο που προσφέρουν... χώρους σε συμπαίκτες του τόσο σε κάποιον εξτρέμ όσο και στους χαφ (Σλίβκα κυρίως). Παράλληλα έχει πετύχει δύο γκολ σε ισάριθμες αγωνιστικές αλλά και μία ασίστ, βοηθώντας στα μέγιστα για την εξαιρετική έναρξη της κούρσας για την ομάδα.

Όσο για τον ίδιο, από την πρώτη στιγμή που πάτησε στην Ελλάδα μέχρι και τις εικόνες μέσα από τις προπονήσεις και τον αγωνιστικό χώρο, ο Καρλίτος είναι με ένα χαμόγελο στα χείλη. Απολαμβάνει τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή του στη χώρα μας και αυτό βγαίνει στο χορτάρι σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που ήθελε από μικρό παιδί άλλωστε... να χαίρεται την κάθε στιγμή που παίζει ποδόσφαιρο.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi