Freed from Desire: Όταν ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έχει έμπνευση!

Freed from Desire: Όταν ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έχει έμπνευση!

Ιάσονας Θεριός

Όταν υπάρχει έμπνευση, αλλά και ένας παίκτης που ξέρει να απελευθερώνει τις επιθυμίες, τότε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης μπορεί να τραγουδά και να χορεύει το «Freed from desire», το διάσημο πλέον τραγούδι που από τα γήπεδα πέρασε και στις τηλεοράσεις μας, μέσω της εμπνευσμένης διαφημιστικής καμπάνιας της Novibet!

Άραγε, πότε ήταν η τελευταία φορά που το ποδόσφαιρο έζησε στους ρυθμούς ενός τραγουδιού; Το «Nessun Dorma» του Λουτσιάνο Παβαρότι και το «World In Motion» των New Order αποτέλεσαν το soundtrack για τη διοργάνωση της Ιταλίας του 1990. Όταν ακούει κανείς το τραγούδι των «Τριών Λιονταριών» από τους Μπαντιέλ και Σκίνερ θυμάται το Euro '96.

Ωστόσο, από το 2016 κι έπειτα ο κόσμος του ποδοσφαίρου τραγουδά, χορεύει και φωνάζει… «Freed from Desire». Στην προετοιμασία του Euro 2016 κυριαρχούσε ένα τραγούδι κι αυτό προς τιμήν ενός αναπληρωματικού επιθετικού της Βόρειας Ιρλανδίας. Από ένα γκολ, το όνομά του έγινε τραγούδι!

Το On Fire για τον Γουίλ Γκριγκ μπορεί να ξεκίνησε ως ο απόλυτος ύμνος («Will Grigg is on fire» για την ακρίβεια) για τους οπαδούς της Γουίγκαν όμως έφτασε να κατακλύζει την Ευρώπη. Ήταν μια προσαρμογή της επιτυχίας της ερμηνεύτριας Gala από το 1997 (από το τραγούδι Freed From Desire), η οποία έγινε ο απόλυτος ύμνος. Το Νο1 viral στο διαδίκτυο, που βρέθηκε στην κορυφή των βρετανικών charts. Με ένα remix από το χορευτικό δίδυμο των Blonde, το κομμάτι ήταν δέκατο στο iTunes chart.

Οπαδοί, παίκτες, ομάδες, όλοι ζουν και αναπνέουν για το συγκεκριμένο κομμάτι, με τον Γκριγκ να ξεπερνά σε δημοσιότητα και τον… Πολ Πογκμπά! Όλοι θέλουν να το τραγουδήσουν, να το φωνάξουν, να πανηγυρίσουν κι όταν κάτι τους εμπνέει τόσο πολύ, τότε πάθος για τον… ύμνο γίνεται ακόμα πιο έντονο. «Freed from desire. Na-na-na-na-na, na-na, na-na-na, na-na-na»!

image

Η προέλευση του τραγουδιού και ο στόχος της Gala

Τα δάχτυλα πέφτουν στα πλήκτρα του synthesizer κι έπειτα σηκώνονται κοφτά, με τρόπο τέτοιον, ώστε να δημιουργήσουν αυτή την εισαγωγή, την... εθιστικά κολλητική. Λίγο πριν η, επίσης απίστευτα πιασάρικη, μελωδία της φωνής κάνει κι εκείνη την είσοδό της, απογειώνοντας ένα χιτ που άφησε ιστορία. Δεν θα μπορούσε ποτέ να το φανταστεί η Gala, όταν στεκόταν μπροστά στο μικρόφωνο. Ποτέ. Πως το τραγούδι της μετά από τόσα χρόνια, σχεδόν από το πουθενά, θα γινόταν σύνθημα στα χείλη αμέτρητων παθιασμένων ανθρώπων.

Το νόημα, ο στόχος ήταν άλλος. Θεωρητικά, επρόκειτο για ένα άσμα αφιερωμένο στις βουδιστικές αξίες της ολιγάρκειας, μια ενορχηστρωμένη εναντίωση στον καταναλωτισμό. Το λέει άλλωστε ξεκάθαρα: «Η αγάπη μου δεν έχει χρήματα, αλλά δυνατές πεποιθήσεις - Απελευθερωμένη από την επιθυμία, νους και αισθήσεις καθαρές».

Όμως, οι στίχοι έκαναν στην άκρη, η κολλητική μελωδία πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το «Freed from Desire», αφού έγινε μια τεράστια επιτυχία του καιρού του, έγινε, περίπου 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του (1997) κι ένα νέο κεφάλαιο στον κόσμο των ποδοσφαιρικών συνθημάτων, μια νέα βάση. Ακόμα κι έτσι όμως, ακόμα και από... σπόντα κατέληξε να κουβαλήσει τα όνειρα της Gala, που στα 22 της έδινε, ανύποπτα, ζωή στο θρυλικό κομμάτι.

«Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο ξεκίνησα να τραγουδάω ήταν συγκεκριμένος. Βρισκόμουν στο Λύκειο και έβλεπα πως όλοι ήμασταν χωρισμένοι. Σκεφτόμουν "Θεέ μου, παλιά ήμασταν τόσο μαζί" και το τραγούδι ήταν ένας τρόπος να ενώσω τους ανθρώπους, να τους κάνω να νιώσουν ξανά ένα», έχει δηλώσει η Ιταλίδα τραγουδίστρια.

Και τι πιο δυνατό, τι πιο ικανό να ενώσει τον κόσμο από ένα γκολ κι ένα viral κομμάτι που μετατρέπεται σε ποδοσφαιρικό σύνθημα;

image

Από τη Μποέμιανς στη Γουίγκαν και στα γήπεδα του Euro!

Πότε ακούστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή του freed from desire; Οι οπαδοί της Μποέμιανς από την Ιρλανδία άλλαξαν τον εναρκτήριο στίχο «My love has got no money/He's got his strong beliefs» στο «The Bohs have got no money/We've got a bag of Es». Ηταν η αρχή, τη σκυτάλη πήραν οι οπαδοί της Στίβενεϊτζ, ίσως το τραγούδησαν αυτοί της Νιούκαστλ για τον Μίτροβιτς… Ποιος όμως μπορεί να πάρει τη δόξα από τον Σον Κένεντι, τον οπαδό της Γουίγκαν ή τους Βορειοιρλανδούς. Είπαμε, για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να έχεις… έμπνευση και ο Σον Κένεντι εμπνεύστηκε από τα κατορθώματα του Γουίλ Γκριγκ!

Ήταν η περίοδος που η Γουίγκαν άρχισε να πιστεύει στο όνειρο της ανόδου στην Championship. H εξέδρα πήρε… φωτιά, όπως και τα αντίπαλα δίχτυα από τα γκολ του Γκριγκ. Είναι χαρακτηριστικό πως στο τελευταίο ματς της σεζόν με τη Μπάρνσλεϊ, το σιγοτραγουδούσε και ο αντίπαλος κόουτς. «Είναι απίστευτο, είναι υπέροχο συναίσθημα, σου δίνει αυτή την επιπλέον ώθηση», έλεγε ο Γκριγκ, ο οποίος δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα συμβεί στο προσεχές μέλλον.

«Ο λόγος που προέκυψε αυτό το τραγούδι ήταν επειδή σκόραρα 28 γκολ σ τη σεζόν και οι οπαδοί είχαν ξετρελαθεί με αυτό», θυμάται ο Βορειοιρλανδός. «Ήρθε από μια τόσο καλή περίοδο στην καριέρα μου κι έπειτα ήρθε το Euro. Δεν πρόκειται να παραπονεθώ: ήταν υπέροχο για μένα. Οι φίλαθλοι να τραγουδούν το όνομά σου; Μα είναι αυτό που θέλεις».

Στις 8 Οκτωβρίου του 2015 η Βόρεια Ιρλανδία προκρίθηκε για πρώτη φορά στο EURO και λίγους μήνες αργότερα η Νίκαια θα υποδεχθεί το νέο σύνθημα που έμελλε να τραγουδηθεί από εκατομμύρια φιλάθλους. Οι Βορειοϊρλανδοί δεν σταμάτησαν να τραγουδούν και το «Will Grigg's on Fire» ήταν το σύνθημα που έγινε πιο διάσημο κι από τον… νικητή της διοργάνωσης. Μπορεί να μην έγινε επίσημη ψηφοφορία για το καλύτερο σύνθημα όλων των εποχών στη διοργάνωση, όμως τα βρετανικά Charts είχαν ήδη την απάντηση!

Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ο 24χρονος… θρύλος της εθνικής δεν έπαιξε ούτε λεπτό στο τουρνουά. Αυτό όμως δεν εμπόδιζε τους φιλάθλους να τραγουδούν «Will Grigg’s on fire, your defence is terrified. Will Grigg’s on fire, na na na na na na na na na na na».

Ο Γουίλ Γκριγκ, παρά τις λίγες μόνο διεθνείς κλήσεις, έχει γίνει φιγούρα λατρείας που οι αφοσιωμένοι οπαδοί του φορούσαν ακόμη και μάσκες με το πρόσωπό του!

Ποιος θα ξεχάσει τις 5000 υπογραφές που παρέδωσαν στη διοίκηση οι φίλου του Αμβούργου; Ζητούσαν τη μεταγραφή του Γκριγκ στην ομάδα, το «On Fire» έφτασε στο Νο6 στο επίσημο chart του iTunes και όλοι ήθελαν με τον ερχομό του να... εκτοξεύσουν την ατμόσφαιρα στο γήπεδο.

Ο σύλλογος έψαχνε έναν... ήρωα και οι οπαδοί ζητούσαν τον Βορειοϊρλανδό! Το deal δεν έγινε ποτέ, ο παίκτης έμεινε στο Νησί, ο ίδιος είπε πως ήταν άβολο να ακούει το κομμάτι, όμως... άθελά του έδωσε τη σκυτάλη σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να μπει στο ρυθμό, να αλλάξει λόγια και να χορέψει όπως ποτέ άλλοτε!

image

Το soundtrack των «τρελών», ναπολιτάνικων πανηγυρισμών

Σαν... ηφαίστειο που ξυπνά και σαν λάβα που ξεχύνεται. Μα σε γαλάζιες αποχρώσεις! Η λύτρωση του πρώτου Scudetto μετά από 33 ολόκληρα χρόνια, από την εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα, σκέπασε το 2023 τη Νάπολη, έβγαλε μικρούς και μεγάλους στους δρόμους, στα στενά σοκάκια της πόλης για ατελείωτο πάρτι!

Και φυσικά, στο πάρτι το απόλυτο hit, το soundtrack ήταν ένα, ή μάλλον η μελωδία του πάρτι ήταν μια. Εννοείται αυτή του «Freed from Desire».

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου φόρεσαν τις αγαπημένες τους φανέλες, ανέμισαν τα κασκόλ τους στον ρυθμό του κομματιού της Gala και κόντεψαν να σπάσουν τα τσιμέντα της πόλης τους από το χοροπηδητό. Το ιδιαίτερο όμως, είναι η ιστορία πίσω από τους στίχους που κόλλησαν στο εθιστικό ρεφρέν. Πίσω από το «Vesuvio erutta, tutta Napoli è distrutta» ή αλλιώς «Ο Βεζούβιος εκρήγνυται, ολόκληρη η Νάπολη είναι κατεστραμμένη»

Διαχρονικά, η κόντρα Βορρά-Νότου στην Ιταλία βρίσκει χώρο έκφρασης και στο ποδόσφαιρο, με τις ισχυρές δυνάμεις από το Τορίνο, το Μιλάνο ή τη Ρώμη να τα... βάζουν με τη Νάπολι της Καμπανίας. Συχνά, λοιπόν οι φίλοι ομάδων όπως η Γιουβέντους, η Ίντερ και η Μίλαν βρίσκουν την ευκαιρία να κοντραριστούν με τους Παρτενοπέι κι ένα από τα κυριότερα συνθήματα ήταν το παραπάνω, που ήθελε τη Νάπολη να καίγεται και να καταστρέφεται από τη λάβα του Βεζούβιου.

Μόνο που οι, γνωστοί για το εκρηκτικό τους ταπεραμέντο, Ναπολιτάνοι, ειδικά μετά το πρωτάθλημα, πήραν το σύνθημα και το αναποδογύρισαν, τραγουδώντας με υπερηφάνεια και προβοκατόρικη ειρωνία προς τους αντιπάλους τους τους στίχους που υποτίθεται θα έπρεπε να τους προσβάλουν! Το «Vesuvio erutta, tutta Napoli è distrutta» ίσχυσε. Μόνο που ο Βεζούβιος εξερράγη από λύτρωση και η Νάπολη «καταστράφηκε» από χαρά.

Και κάπως έτσι, οι πρωταθληματικοί πανηγυρισμοί κινήθηκαν στους ρυθμούς του «Freed from Desire», με τη Νάπολη να βάζει το δικό της λιθαράκι στο σύγχρονο virality του χιτ των '90s!

image

Το... ομορφότερο τραγούδι για το ομορφότερο παιχνίδι

Το... κύμα που «γέννησαν» οι ρυθμοί της Gala, αυτό που ξεκίνησε από τον Γουίλ Γκριγκ και κατέληξε σε ένα τραγούδι που κάθε ποδοσφαιρόφιλος, κάθε οπαδός έχει, κάποια στιγμή, τραγουδήσει, πλέον δείχνει να «βασιλεύει» στον χώρο του ποδοσφαίρου!

Θα το συναντήσει κανείς παντού κυριολεκτικά, από τους ασφυκτικά γεμάτους, για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ, δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας ως τους πανηγυρισμούς της Κλάκσβικ των Νήσων Φερόε. Η χαρακτηριστική εισαγωγή παίζει και σχεδόν ασυναίσθητα ο νους σκέφτεται... γκολ ή κούπα ή κάποια άλλη αφορμή για πάρτι.

Κάποιου είδους απόδειξη των τεραστίων διαστάσεων που πλέον έχει λάβει στον χώρο του ποδοσφαίρου ήταν και το Μουντιάλ του 2022. Σε αυτό, μια σειρά από χώρες, όπως η Αγγλία, η Πολωνία ή η Ελβετία, ζήτησαν από τη διοργάνωση το «Freed from Desire» να παίζει στα μεγάφωνα κάθε φορά που θα σκοράρουν, θεωρώντας το το ιδανικό κομμάτι-έναυσμα πανηγυρισμών.

Ειδικά στο Νησί, εκεί όπου η μουσική έχει διαφορετική βαρύτητα, το κομμάτι της Gala πλέον έχει μπει σε εκείνο το «ράφι» με τους ύμνους ενός ολόκληρου λαού! Σε κάθε γιορτινή περίσταση, θα δώσει το «παρών». Αυτό το γνωρίζουμε άλλωστε και από τον... τρελό χορό του Τσιμίκα στα αποδυτήρια της Λίβερπουλ μετά την κατάκτηση του League Cup το 2022, όταν το «Freed from desire» ξεσήκωσε ξανά τα πνεύματα!

Πλέον το μέτρημα έχει χαθεί. Είναι πάρα πολλοί οι παίκτες που, σαν... άλλοι Γουίλ Γκριγκ, βρέθηκαν να είναι πρωταγωνιστές σε ένα από τα πιο εθιστικά ρεφρέν όλων των εποχών. Είναι αμέτρητα τα συνθήματα που ξεδιπλώθηκαν στη μελωδική βάση που πριν από 25 χρόνια έθεσε η Gala. Πρόσφατα, ήρθε και στην Ελλάδα με τη δημοφιλέστατη πλέον παραλλαγή του στους φίλους της ΑΕΚ, ενώ πέρασε και στο gaming με την καμπάνια της Novibet! Το «Novibet θέλω» έγινε το απόλυτο τηλεοπτικό «κόλλημα» και πλέον ακούς τον κόσμο να το σιγοτραγουδά σε κάθε περίσταση! Αναμφίβολα, μία από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές καμπάνιες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα!

Η νέα καμπάνια της Novibet τα σπάει!



Η προσαρμογή των στίχων στα ελληνικά, είναι επίσης εξαιρετική: «Εσύ τι θέλεις; Τι θέλω; Θέλω να βλέπω μπάλα με γκολ ανατροπής, Θέλω να βλέπω over κι αμέτρητες ασίστ. Θέλω με live streaming να παίρνω το διπλό. Από το κινητό μου να παίζω στο λεπτό. Και θα στο πω, μηδέν γκανιότα θέλω εγώ Με αποδό-, αποδόσεις στον Θεό!» Στη συνέχεια, οι «φίλαθλοι» χωρίζονται στα δύο, όπως γίνεται συχνά στα γήπεδα και τραγουδούν: «Νοvibet θέλω…Πες μου τι είναι αυτό που θέλω… Νοvibet θέλω… που ‘χει ένα app μοντέλο!» Και στο τέλος, ενώνουν τις φωνές τους: «NononononoΝοvibet θέλεις και εσύ! ΝοnonononoΝοvibet θέλεις και εσύ!»

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι, πως, πλέον, για το ποδόσφαιρο, το ομορφότερο παιχνίδι του κόσμου, μάλλον δεν υπάρχει ομορφότερο τραγούδι από το «Freed from Desire»!