Champions League: Η τελευταία παράσταση πριν το... extreme make over!

Champions League: Η τελευταία παράσταση πριν το... extreme make over!

Όλα έτοιμα για το Champions League την τελευταία διοργάνωση έτσι όπως τη γνωρίζουμε και τη λατρέψαμε. Τη νέα σεζόν όλα αλλάζουν, η αβεβαιότητα, η ανησυχία για κάτι καινούριο υπάρχει, όμως οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες για το νέο φομάτ του Champions League που θα μπει στις ζωές μας από το 2024. Οι ειδικοί τονίζουν πως τα χρήματα και οι ευκαιρίες στις μικρές ομάδες, θα εξαλείψουν την… αδιαφορία που υπήρχε στη φάση των ομίλων για τους μικρούς κι ένας ενιαίος βαθμολογικός πίνακας θα δώσει έναν αέρα αισιοδοξίας. Λίγες ώρες πριν τη σέντρα και το Gazzetta σας βάζει στο... παιχνίδι και σας προετοιμάζει για το μέλλον!

Γράφουν οι: Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης

image

To Champions League στη νέα του μορφή

Ποιες είναι ωστόσο οι αλλαγές που θα καλωσορίσουμε στο Champions League της επόμενης σεζόν; Η UEFA παρέα με την ECA σχεδίαζαν για χρόνια το νέο φορμάτ της διοργάνωσης προκειμένου να αυξήσουν το ενδιαφέρον και... κυρίως τα έσοδα, με την αύξηση τον ομάδων και των αγώνων να αποτελεί μονόδρομο. Όπερ σημαίνει πως οι ομάδες που θα συμμετέχουν κάθε χρόνο στη διοργάνωση θα είναι πλέον 36 αντί για 32!

Μπορεί σε πρώτη φάση αυτή η αλλαγή να μην δείχνει ιδιαίτερα μεγάλη, όμως η νέα πραγματικότητα αποκαλύπτεται σε όλο το φάσμα της αν ρίξει κανείς μια ματιά στην αύξηση των αγώνων. Στη φετινή σεζόν συγκεκριμένα, όπως και σε κάθε προηγούμενη με το τρέχο φορμάτ, οι αγώνες που διεξάγονται κάθε αγωνιστική περίοδο ανέρχονται στους 125.

Από το 2024 ωστόσο τα ματς στο Champions League θα εκτοξευτούν στα 189, με τη φάση των ομίλων να περνάει πλέον ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Το φορμάτ που ξέραμε μέχρι σήμερα με οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων θα δώσει τη θέση του σε έναν κοινό πίνακα που θα εμπεριέχει όλες τις ομάδες και θα λειτουργεί με γνώμονα το ελβετικό μοντέλο.

Όπερ σημαίνει πως κάθε ομάδα θα παίζει οκτώ ματς, μοιρασμένα σε εντός κι εκτός έδρας. Από εκεί και πέρα οι αγώνες μεταξύ των ομάδων καθορίζονται από τα τέσσερα pots της κλήρωσης. Κάθε σύλλογος θα αγωνίζεται κόντρα σε δυο ομάδες από κάθε pot, εντός κι εκτός έδρας.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις πρώτες οκτώ θέσεις στον ενιαίο πίνακα θα περάσουν απευθείας στη φάση των νοκ-άουτ, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια θα κριθούν από τη φάση των play-off στην οποία θα συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν μεταξύ των θέσεων 9-24. Αντίθετα όσες αποκλειστούν δεν θα συνεχίσουν στην Ευρώπη, μιας και το σύστημα υποβιβασμού στο Europa League θα πάψει να υφίσταται.

image

Περισσότερα ματς, περισσότερα ντέρμπι

Η UEFA θα δημιουργήσει τέσσερα pots των εννιά ομάδων! Στο πρώτο pot θα βρίσκονται όσες ομάδες έχουν κατακτήσει το Champions League, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα συμπληρωθούν από ομάδες με βάση των συντελεστή βαθμών της UEFA που προκύπτει ανά πενταετία.

Από εκεί και πέρα κάθε ομάδα θα παίξει απέναντι σε δυο αντιπάλους από κάθε pot για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα των οκτώ αγώνων. Όπερ σημαίνει πως τα ντέρμπι κι εν γένει οι αγώνες μεταξύ δυο μεγάλων κλαμπ θα γίνουν όλο και πιο συχνοί, με δεδομένο πως οι σύλλογοι του πρώτου γκρουπ θα μπορούν παίζουν μεταξύ τους.

Να υπενθυμίσουμε πάντως σε αυτό το σημείο πως ο περιορισμός για αγώνες μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα θα συνεχίσει να ισχύει, με εξαίρεση τα πρωταθλήματα που θα έχουν πάνω από τέσσερις εκπροσώπους στο Champions League!

image

Τα τέσσερα μαγικά χαρτάκια

Όπως προείπαμε, ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στο Champions League θα αυξηθεί από 32 σε 36, με κάθε ομάδα να δίνει από οκτώ αγώνες μέχρι τη φάση των νοκ - άουτ (οι περισσότερες βέβαια θα δώσουν δέκα λόγω των play-off). Με ποιον τρόπο ωστόσο προκύπτουν αυτές οι τέσσερις έξτρα θέσεις;

Καταρχάς δυο θέσεις θα πάνε σε ομάδες από τα δυο καλύτερα πρωταθλήματα της φετινής σεζόν βάσει του ranking της UEFA. Συγκεκριμένα σε έναν σύλλογο από κάθε λίγκα που δεν κατάφερε να προκριθεί απευθείας. Για παράδειγμα πέρσι οι δυο ομάδες θα κέρδιζαν τα δυο εισιτήρια θα ήταν οι Λίβερπουλ και Αταλάντα που τερμάτισαν πέμπτες στα δυο καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης με βάση τη βαθμολογία της UEFA (Premier League και Serie A).

Ένα ακόμα εισιτήριο θα πάει σε όποια ομάδα τερματίσει στην τρίτη θέση του πέμπτου κορυφαίου πρωταθλήματος, και πάλι με βάση το ranking της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Για παράδειγμα, με τα περσινά δεδομένα αυτή η θέση θα άνηκε στη Μαρσέιγ που θα έκλεινε απευθείας εισιτήριο στο Champions League. Να σημειωθεί βέβαια πως η Ολλανδία προσπέρασε τη Γαλλία στον σχετικό πίνακα στο ξεκίνημα της σεζόν, οπότε προβλέπεται... ντέρμπι μεταξύ των δυο μέχρι τέλους!

Η τελευταία επιπλέον θέση θα προκύψει μέσα από το μονοπάτι των πρωταθλητών στα προκριματικά της διοργάνωσης. Μέχρι πρότινος, το λεγόμενο path for champions έδινε το εισιτήριο σε τέσσερις ομάδες, ωστόσο πλέον θα δίνει σε ακόμα μια, άρα συνολικά σε πέντε. Αυτή η θέση δεν μπορεί να καταληφθεί από κάποιον σύλλογο των 10 κορυφαίων πρωταθλημάτων, αφού οι πρωταθλητές τους έχουν ήδη εξασφαλισμένους τους ομίλους.

image

«Χορός» δισεκατομμυρίων

Οι αλλαγές στο Champions League φυσικά δεν αυξάνουν μονάχα το ενδιαφέρον, αλλά και τα συνολικά έσοδα τόσο για τις ομάδες, όσο φυσικά και για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Μια ματιά στα νούμερα λέει όλη την αλήθεια. Υπό το τρέχον φορμάτ το Champions League παράγει περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως σημειώθηκε σε κάθε σεζόν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα ωστόσο με τους ιθύνοντες της UEFA, με το νέο φορμάτ τα έσοδα θα εκτοξευτούν μεταξύ 4,6 και 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μια αύξηση της τάξεως που υπολογίζεται περίπου στο 33%. Ο τρόπος που θα γίνει ο διαμοιρασμός των χρημάτων ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός από την UEFA, η οποία αναμένεται να έχει σχετικές συζητήσεις με την ECA για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα.

Το μόνο δεδομένο πάντως αυτή τη στιγμή είναι πως η αύξηση της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ανά σεζόν πρέπει να θεωρείται εγγυημένη για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αν και μοιάζει φυσιολογικό πως η μερίδα του λέοντος θα ανήκει στα κορυφαία κλαμπ λόγω και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.