Άγιαξ: Γιατί έπαψες... ομάδα να θυμίζεις
Παίκτες «εγκλωβισμένοι» στα αποδυτήρια, μιας και η «Johan Cruyff Arena» βρισκόταν υπό πολιορκία. Εκατοντάδες οργισμένοι οπαδοί του Άγιαξ έσπασαν την κεντρική είσοδο του γηπέδου κι ετοίμαζαν μια πρωτοφανή επίθεση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ποιος ξέρει τι θα γινόταν, αν οι ειδικές δυνάμεις δεν τους σταματούσαν… Το 0-3 από τη Φέγενορντ (το ματς διεκόπη δυο φορές και οριστικά στο 55ο λεπτό), σφράγισε το χειρότερο ξεκίνημα της ομάδας από το 1965, ναι, τότε, που ξεκινούσε ο Κρόιφ στους Νέους του συλλόγου.
Φωτοβολίδες, ντου, άγριες σκηνές, βγαλμένες από τους χειρότερους εφιάλτες των φίλων του Αίαντα. Ενας θρύλος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Άγιαξ, είναι βυθισμένος σε μια από τις βαθύτερες κρίσεις της λαμπερής 123χρονης ιστορίας του. «Ο σύλλογος… φλέγεται» ήταν ο τίτλος στην ιστοσελίδα των οπαδών της ομάδας, την ώρα που ο Φαν Χάαλ συγκινημένος υποστήριζε πως δεν μπορεί να δώσει ακόμα μια μάχη.
Βλέπετε, δίνει τη σημαντικότερη, αυτή για τη ζωή του. Πριν 13 χρόνια ο θρυλικός Γιόχαν Κρόιφ τόνιζε πως αυτό που έβλεπε: «Δεν ήταν Άγιαξ». Τα λόγια του ήταν το καμπανάκι να αλλάξουν πολλά, ήταν ώθηση για μια επανάσταση στο κλαμπ. Μποσζ, Τεν Χαγκ με τακτική στο πνεύμα του Κρόιφ έφεραν την ομάδα ψηλά, όμως η κρίση επέστρεψε και είναι χειρότερη.
Ο αθλητικός διευθυντής, ναι, αυτός που ρωτούσε τους παίκτες πριν τη σέντρα αν είναι ικανοποιημένοι με τον προπονητή, είδε την πόρτα της εξόδου, μιας και θεωρήθηκε πως κατέστρεψε σε τέσσερις μήνες φιλοσοφία δεκαετιών. «Είναι ένα πολύ… σκοτεινό απόγευμα» είπε ο κόουτς, ένας φοβικός τεχνικός που δεν μπορεί να αντιληφθεί τη βαριά κληρονομιά του Αγιαξ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Μάχες εξουσίας για την κορυφή του συλλόγου, αλλά και παράγοντες που δεν μπορούν να βρουν λύσεις «Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο να πατήσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις τα πράγματα» σχολίαζε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Άγιαξ. Χάος, το απόλυτο χάος, την ώρα που ο θρύλος, Μάρκο Φαν Μπάστεν ζητά τη διακοπή του πρωταθλήματος. Εξάλλου, η βία τείνει να γίνει κομμάτι του ολλανδικού ποδοσφαίρου.
Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης
Χαραγμένες ελπίδες στον πάγκο
Αν και η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε με απογοήτευση και τον Άγιαξ να τερματίζει στην τρίτη θέση της Eredivisie πίσω από τις Φέγενορντ και Αϊντχόφεν, το καλοκαίρι άφησε ψήγματα αισιοδοξίας για κάτι καλύτερο. Η διοίκηση έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει την ομάδα με μεταγραφές, αλλά και για να στηρίξει τον νέο της προπονητή που άκουγε στο όνομα Μορίς Στέιν. Μετά από μια απογοητευτική θητεία των Σρέντερ και Χέιτινγκα στον πάγκο της ομάδας, στον Αίαντα ήλπιζαν πως ο... μάγος της Σπάρτα Ρότερνταμ θα ήταν ο εκλεκτός για να οδηγήσει το κλαμπ μακριά από το αδιέξοδο.
Την περσινή περίοδο άλλωστε κατάφερε να χτίσει και να εκτοξεύσει τη φήμη του οδηγώντας την Σπάρτα στην 6η θέση της Eredivisie, με πολλούς να του δίνουν τον τίτλο του next big thing της ολλανδικής σχολής. Από την άλλη βέβαια υπήρχε και μια μερίδα που προβληματίστηκε με την πρόληψη του Στέιν. Παρά την αδιαμφισβήτητη θετική του επίδραση στη Σπάρτα Ρότερνταμ, το στυλ του βασιζόταν σε ένα ποδόσφαιρο αμεσότητας με κάθετες πάσες και υψηλό πρέσινγκ που δημιουργούσε συνεχώς κενούς χώρους στον άξονα.
Ένα μοντέλο που διέφερε από τα βασικά ιδεώδη του Άγιαξ, ο οποίος στηρίζεται στα υψηλά ποσοστά κατοχής και στο positional play για να κυριαρχεί στο γήπεδο. Ο Στέιν στο ξεκίνημά του με τον Αίαντα αποφάσισε να αφήσει στο παρελθόν τις δικές του τακτικές και να πορευθεί με βάση τη φιλοσοφία του συλλόγου, αλλά τα αποτελέσματα στο γήπεδο δεν τον έχουν δικαιώσει. Ό,τι άρχισε με ελπίδα μετά την πρόκριση επί της Λουντογκόρετς για να σφραγίσει την παρουσία του Άγιαξ στους ομίλους του Europa League, συνεχίστηκε με κατήφεια και απογοήτευση στο πρωτάθλημα που βρίσκει τον Αίαντα να βολοδέρνει στην 14η θέση μετά το πέρας των πρώτων πέντε αγωνιστικών.
Η νίκη της πρεμιέρας μοιάζει πλέον σαν μια μακρινή ανάμνηση, αφού ακολούθησαν δυο ισοπαλίες και δυο ήττες με το παθητικό της ομάδας να εκτοξεύεται στα δέκα γκολ! Το βαρύ 3-0 από τη Φέγενορντ προτού το ματς διακοπεί από την οργή των οπαδών του Άγιαξ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αλλά παράλληλα και μια τρανή επίδειξη όλων όσων ταλαιπωρούν αγωνιστικά τον σύλλογο.
Μια ομάδα ευάλωτη σε αντεπιθέσεις, που προσπαθεί να αναπτυχθεί χωρίς ταχύτητα, φαντασία και πολλές φορές στοιχειώδη οργάνωση, με τον ίδιο τον Στέιν να έχει παραδεχθεί τα προβλήματα που έχουν βυθίσει την ομάδα του στη βαθμολογία. Η αυτοκριτική βέβαια ενδέχεται να έχει έρθει λίγο αργά, μιας και στην Ολλανδία γίνεται ήδη λόγος για άμεση αντικατάσταση του 49χρονου στην τεχνική ηγεσία...
Αλαζονεία, αποχωρήσεις και… Μίσλιντατ με μάτι «θολό»
Σαν μην έφταναν όλα τα άλλα, ο Στέιν είχε να αντιμετωπίσει κι έναν... εχθρό εντός των πυλών! Λίγες ώρες πριν τη σέντρα με τη Φέγενορντ, ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου έκανε… ντου στα αποδυτήρια, ρωτούσε τους ποδοσφαιριστές του Άγιαξ αν είναι ικανοποιημένοι με τον κόουτς και φώναζε πως σε περίπτωση ήττα από τη Φέγενορντ, τότε, ο Μόρις Στέιν θα αποχωρούσε από τον σύλλογο. Ναι, ο Σβεν Μίσλιντατ, ο άνθρωπος που πήρε τα ηνία για να κάνει την ομάδα ξανά… φόβητρο είχε δώσει στον νεαρό τεχνικό τριετές συμβόλαιο το καλοκαίρι, παρά το ότι ο Στέιν είχε ως καλύτερη στιγμή την άνοδο με τη Σπάρτα Ρότερνταμ.
Τον Μάιο ο αντίπαλος της ΑΕΚ ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την πρόσληψη του Γερμανού, ελπίζοντας πως θα βρει την ηρεμία που χρειαζόταν το κλαμπ. Βλέπετε, τα εμπόδια ήταν πολλά και ανυπέρβλητα. Ο Μαρκ Οφερμαρς είχε εγκαταλείψει τον σύλλογο έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε υπαλλήλους της ομάδας, ενώ ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ νοσηλεύθηκε στην εντατική με εγκεφαλική αιμορραγία.
Το «διαμαντένιο μάτι» με το απίθανο βιογραφικό (σε Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Στουτγκάρδη) πήρε για πρώτη φορά τα κλειδιά ενός τόσο ιστορικού συλλόγου. Για πρώτη φορά στην καριέρα του καλούνταν να διαχειριστεί τόσες δύσκολες υποθέσεις κι εκ του αποτελέσματος τα έκανε… χάλια. Ο Γερμανός τεχνικός διευθυντής, χρεώθηκε τις αποχωρήσεις των Τάντιτς και Τίμπερ, ενώ οι Κούντους και Άλβαρες μεταπήδησαν «πακέτο» στη Γουέστ Χαμ έναντι 81 εκατ. ευρώ! Μπάσεϊ και Ντάραμι αποχώρησαν και τα έσοδα πλησίασαν τα 160 εκατ. ευρώ! Η διοίκηση στάθηκε στο πλευρό του, του έδωσε μπάτζετ, αλλά το… μάτι του «θόλωσε», η ομάδα δαπάνησε 110 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα σφραγίστηκε το απόγευμα της Κυριακής.
Το κλίμα είχε χαλάσει εδώ και αρκετές ημέρες, όμως το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στα μέσα της εβδομάδα. Στον Άγιαξ του καταλογίζουν πως το γραφείο μάνατζερ που εκπροσωπεί τον Σόσα, συνδέεται με ιδιωτική εταιρεία του Μίσλιντατ, ωστόσο όπως διευκρινίστηκε, η απόφαση να απομακρυνθεί από τον σύλλογο δεν συνδέεται με αυτό το θέμα… Ο ίδιος συνήθιζε να βρίσκεται στις προπονήσεις, να επηρεάζει καταστάσεις και είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί πρώην, αλλά και νυν παίκτες πάτησαν… like στο tweet της ανακοίνωσης για την απομάκρυνσή του. Το φιάσκο έχει και τη δική του υπογραφή, χωρίς όμως να αφήνει κανείς στην άκρη και τη φοβική παρουσία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Πιέρ Έρινχα.
Άλλωστε, ο Άγιαξ έχασε τον δρόμο του μετά τη φυγή σπουδαίων ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων, η αποψίλωση δε σταμάτησε παρά τις φωνές οπαδών και ανθρώπων της ομάδας. Αλέ, Ονάνα, Μαρτίνες, Γκράβενμπερχ, Άντονι έφυγαν, τα ταμεία γέμισαν, όμως ο αντίπαλος της ΑΕΚ είχε λοξοδρομήσει. Νέα ταλέντα δεν ανέβηκαν ποτέ στην πρώτη ομάδα, άνθρωποι που δεν μπορούσαν να μπουν στη φιλοσοφία του συλλόγου παρέμειναν στη θέση τους και η… αλαζονεία εγκαταστάθηκε στην Αρένα του Άμστερνταμ. Μόλις μια νίκη στη σεζόν και σε 10 ημέρες παίζει το κρίσιμο ευρωπαϊκό ματς απέναντι στην ΑΕΚ. Προλαβαίνει να αλλάξει; Αντικαταστάτες ακούστηκαν αρκετοί, «σπαράζει η καρδιά του Φαν Χάαλ με αυτά που γίνονται» τόνισε ο Φαν ντε Φάαρτ, όμως κανείς δεν επιθυμεί να πάρει τα ηνία…
Οι φετινές μεταγραφές του Άγιαξ
- Γιόζιπ Σούταλο 20 εκατ. ευρώ
- Τζορτζ Μικαουτάτζε 16 εκατ. ευρώ
- Κάρλος Φορμπς 14 εκατ. ευρώ
- Γκαστόν Άβιλα 12.5 εκατ. ευρώ
- Τσούμπα Άκπομ 12.3 εκατ. ευρώ
- Μπόρνα Σόσα 8 εκατ. ευρώ
- Μπένζαμιν Ταχίροβιτς 7.5 εκατ. ευρώ
- Σίβερτ Μάνσβερκ 6 εκατ. ευρώ
- Ντιάντ Ραμάι 5 εκατ. ευρώ
- Αντον Γκάεϊ 4.5 εκατ. ευρώ
- Γιάκοβι Μέντιτς 3 εκατ. ευρώ
Ο βρυχηθμός του όχλου
Αγωνιστικά προβλήματα, εσωτερικές κόντρες, αποκαρδιωτικές εμφανίσεις και για φινάλε ένα βαρύ 3-0 στο ντέρμπι με τη Φέγενορντ. Ο Άγιαξ θυμίζει καζάνι που βράζει και ο αναβρασμός στις τάξεις του πέρασε και σε εκείνες των οπαδών. Μόνο που οι τελευταίοι δεν γνωρίζουν από επαγγελματισμό και αυτοσυγκράτηση, όπως αποδείχθηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια του ντέρμπι.
Όχι μια, ούτε δυο, αλλά τρεις φορές ο ρέφερι ανάγκασε να στείλει τις ομάδες πίσω στα αποδυτήρια, προτού τελικά αποφασίσει την οριστική διακοπή του ματς. Πρώτα για ρίψη ποτηριού και ύστερα για ρίψεις καπνογόνων, με τους οπαδούς του Άγιαξ να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου ο αγώνας να μην συνεχιστεί. Μια εξέλιξη προμελετημένη, αφού ώρες μετά τα καταθλιπτικά σκηνικά, τα μέσα της Ολλανδίας έφεραν στην επιφάνεια τα μηνύματα μεταξύ των χούλιγκανς του Αίαντα που είχαν προσχεδιάσει μετά το 1-0 να οδηγήσουν την αναμέτρηση σε αναβολή.
Κι αν κάποιος θεωρούσε πως η αγανάκτηση των οπαδών θα έμενε εκεί, τότε αποδείχθηκε πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Σκηνές και βίντεο που απεικόνιζαν το μαινόμενο πλήθος να διαλύει τις πύλες του «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», τη στιγμή που οι παίκτες του Άγιαξ είχαν κλειδωθεί στα αποδυτήρια, έκαναν τον γύρο του κόσμου και ξεγύμνωσαν μια ζοφερή μορφή του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα χάος επικρατούσε και έξω από το γήπεδο, καθώς έφιππες δυνάμεις της Αστυνομίας προσπαθούσαν να διασπάσουν το συγκεντρωμένο πλήθος που ζητούσε το... κεφάλι των υπευθύνων για την αγωνιστική κατάπτωση της ομάδας τους.
Φωνές για την απόλυση του τεχνικού διευθυντή, Σβεν Μίσλιντατ, ακούγονταν καθ΄όλη τη διάρκεια των επεισοδίων, με τον Άγιαξ ώρες αργότερα να υπακούει στο αίτημά τους αλλά και να καταδικάζει παράλληλα μέσω ανακοίνωσης όσα εκτυλίχθηκαν στο ντέρμπι με τη Φέγενορντ. «Είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία του Άγιαξ» ήταν η απάντηση του Μόρις Στέιν, ο οποίος στα όρια του κυνισμού προσπάθησε να αποφύγει τις κρίσιμες ερωτήσεις που τού τέθηκαν μετά το τέλος του ντέρμπι.
Η ουσία είναι πως σε πρώτο χρόνο το οργισμένο πλήθος μπορεί να πήρε αυτό που ήθελε με την απόλυση του Μίσλιντατ, όμως εφόσον τα αποτελέσματα δεν βελτιωθούν άμεσα δεν αποκλείεται την επόμενη φορά να ζητήσουν επιτακτικά το κεφάλι του προπονητή τους...