Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην Καισαριανή

Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην Καισαριανή

Άκης Κατσούδας

8 Μαΐου 2002. Ο Εθνικός Αστέρας Καισαριανής υποδέχεται στο «Μιχάλης Κρητικόπουλος» τον Παναθηναϊκό για την 26η και τελευταία αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος. Το ματς είναι μεγάλης σημασίας και για τις δύο ομάδες.

Οι γηπεδούχοι χρειάζονται έστω έναν βαθμό προκειμένου να αποφύγουν τον υποβιβασμό, ενώ οι φιλοξενούμενοι θέλουν μόνο τη νίκη για να κυνηγήσουν τις όποιες μαθητικές πιθανότητες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την έξοδο στο Champions League.

Οι εξέδρες του γηπέδου είναι γεμάτες. Από τη μία πλευρά στέκονται οι οπαδοί του Εθνικού Αστέρα και από την άλλη του Παναθηναϊκού. Το παιχνίδι ξεκινάει ιδανικά για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι ανοίγουν το σκορ με τον Σαπάνη, ύστερα από άστοχη έξοδο του Μιχαηλίδη.

Οι Καισαριανιώτες, όμως, δεν το βάζουν κάτω και στο 75ο λεπτό της αναμέτρησης ισοφαρίζουν με τον Λαγό. Οι εξέδρες παίρνουν φωτιά. Τα παιδιά που στέκονται πίσω από τα σύρματα της εστίας που μπαίνει το γκολ δεν μπορούν να το πιστέψουν. Η παραμονή είναι κοντά.

Τρία λεπτά αργότερα, όμως, η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος. Ο 38χρονος Κριστόφ Βαζέχα, με ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής, στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και κάνει το τελικό 1-2. Οι ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων πέφτουν αποκαμωμένοι και απογοητευμένοι στο χορτάρι. Όλα έχουν τελειώσει.

Τα χρόνια περνούν. Ο Εθνικός Αστέρας αλλάζει όνομα και σήμα και το γήπεδο πέφτει σε παρακμή. Ένα γήπεδο, το οποίο χτίστηκε μόλις το 1998 στην περιοχή προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες πρώτης κατηγορίας -κάτι το οποίο δεν μπορούσε να συμβεί στο Νήαρ Ηστ, την ιστορική έδρα της ομάδας της Καισαριανής-, δεν έχει πια χρήση.

Η ζωή, όμως, όπως και το ποδόσφαιρο κάνει κύκλους. Ποιος θα το περίμενε, λοιπόν, ότι 21 χρόνια μετά το οδυνηρό εκείνο το παιχνίδι του Εθνικού Αστέρα κόντρα στον Παναθηναϊκό, η Super League θα επέστρεφε και πάλι στα Νταμάρια. Μόνο που αυτή τη φορά, γηπεδούχος είναι η ομάδα της Κηφισιάς.

image

Η ιστορία έχει ως εξής: το Ζηρίνειο Στάδιο, το οποίο αποτελεί ιστορική έδρα του συλλόγου, παρά την εκτεταμένη ανακαίνιση, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία αγώνων της πρώτης κατηγορίας. Έτσι, λοιπόν, η διοίκησή του αποφάσισε να στραφεί σε άλλες επιλογές.

Πρώτο στη λίστα ήταν το γήπεδο της Ριζούπολης. Οι δύο πλευρές, όμως, δεν τα βρήκαν. Κάπως έτσι, λοιπόν, προχώρησε η λύση του Δημοτικού Σταδίου Καισαριανής, το οποίο πέρα από την ιστορία του, έχει μια μοναδική φυσική ομορφιά που σπάνια τη βρίσκει κανείς στη χώρα.

Κι αυτό γιατί οι εξέδρες του είναι ουσιαστικά χτισμένες μέσα στα βράχια. Σύμφωνα με τους ντόπιους, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο, κάποτε λειτουργούσε λατομείο. Στο πέρασμα των χρόνων, όμως, αυτό έπεσε σε αχρηστία.

Ο δήμος της πόλης, λοιπόν, αποφάσισε να χτίσει πάνω σε αυτό ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο για να φιλοξενεί τους αγώνες του μεγάλου καμαριού της Καισαριανής. Κανείς, όμως, δεν πίστευε, ότι ο Εθνικός Αστέρας θα έπεφτε μερικά χρόνια αργότερα και δεν θα ανέβαινε ποτέ ξανά στην πρώτη κατηγορία.

Οι ποδοσφαιριστές της Κηφισιάς μπαίνουν στο γήπεδο για προθέρμανση.

Το τοπίο παραμένει ίδιο μέχρι σήμερα. Η συννεφιασμένη ατμόσφαιρα, μάλιστα, το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό. Πολλοί από τους οπαδούς της Κηφισιάς έχουν στα χέρια τους ομπρέλες. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλη μπόρα σήμερα το απόγευμα. Ο ουρανός, όμως, δείχνει για την ώρα ήρεμος.

Η ώρα είναι περίπου 5μιση το απόγευμα και οι εξέδρες του γηπέδου έχουν αρχίσει να γεμίζουν. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους είναι και μια παρέα οπαδών της ομάδας που κρατούν στα χέρια τους μπλε κασκόλ. Είναι από την Κηφισιά. Παρακολουθούν τον σύλλογο από την εποχή του Ελπιδοφόρου και δεν μπορούν να πιστέψουν το πώς κατάφερε να φτάσει μέσα σε τόσα λίγα χρόνια στη Super League.

Η πορεία της, όντως, είναι εντυπωσιακή. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως η ίδια ομάδα πριν από έξι χρόνια αγωνιζόταν στα τοπικά της Αθήνας. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο και με ποδοσφαιριστές που έχουν μεγάλη εμπειρία στις μεγάλες κατηγορίες τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η Κηφισιά έχει θέσει τις βάσεις για το κυνήγι της παραμονής της στη Super League.

Οι οπαδοί της Κηφισιάς με ομπρέλα.

Μία από τις αντιπάλους της στη φετινή μάχη είναι η Λαμία, η οποία κατάφερε να σώσει την κατηγορία στο τελευταίο παιχνίδι της περσινής σεζόν, παίρνοντας ισοπαλία στην έδρα του Ιωνικού. Στην ακριβώς απέναντι εξέδρα, σε εκείνη που πριν από 22 χρόνια βρίσκονταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, έχουν στηθεί οι φίλαθλοι των φιλοξενούμενων.

Ο παλμός και τα συνθήματά τους δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι. Ανάμεσα στα πανιά που έχουν τοποθετήσει στα κάγκελα διακρίνονται και μερικές ισπανικές σημαίες.

Ο λόγος ακούει στο όνομα του Καρλίτος: του πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, ο οποίος υπέγραψε με την ομάδα της Στερεάς Ελλάδας και προκάλεσε φρενίτιδα τους ντόπιους που έστησαν μια ολόκληρη γιορτή για εκείνον στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να τον υποδεχτούν.

image

Το ματς από τα πρώτα λεπτά δείχνει να αμφίρροπο. Ο Γιάννης Αναστασίου είναι μονίμως όρθιος και δίνει οδηγίες. Το ημίχρονο λήγει με τις δύο ομάδες να μην έχουν βρει δίχτυα. Η βροχή αρχίζει να πέφτει. Οι πιο προνοητικοί έχουν ανοίξει τις ομπρέλες τους, ενώ μερικοί άλλοι στέκονται στις εισόδους των θυρών για να προστατευτούν από το νερό. «Θα ανοίξουν οι ουρανοί τώρα» λένε μεταξύ τους οι σεκιουριτάδες.

Οι προβλέψεις τους τελικά δεν πέφτουν μέσα, καθώς λίγα λεπτά αργότερα, οι σταγόνες του νερού σταματούν να πέφτουν. Όσο περνά η ώρα, ο ρυθμός ανεβαίνει. Κι ενώ η Κηφισιά δείχνει να έχει κλείσει τη Λαμία στα καρέ της, οι φιλοξενούμενοι βρίσκουν γκολ στο 84ο λεπτό με τον Ματίας Ακούνια.

Στην κερκίδα των γηπεδούχων επικρατεί σιγή. Την ίδια ώρα, ακριβώς απέναντι, οι οπαδοί της Λαμίας έχουν ανάψει καπνογόνα και πανηγυρίζουν σαν τρελοί. Ο καπνός που δημιουργείται κρύβει τη θέα από το φεγγάρι που έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται πίσω από τον Υμηττό.

Η θέα από το γήπεδο το βράδυ.

Τα λεπτά περνούν. Ο τέταρτος διαιτητής δείχνει έξι λεπτά καθυστερήσεις. Μπαίνουμε στο πέμπτο. Η Κηφισιά κάνει τη μία επίθεση μετά την άλλη. Μια αναμπουμπούλα εντός περιοχής φέρνει τη μπάλα στα πόδια του Λούμορ. Εκείνος πιάνει ένα πολύ δυνατό σουτ. Η μπάλα μετά από μια πορεία μερικών δευτερολέπτων καρφώνεται στο γάμα της εστίας του Κοσέλεφ.

Στις εξέδρες επικρατεί παροξυσμός. Το ίδιο και μέσα στο γήπεδο. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το πώς μπήκε το συγκεκριμένο γκολ. Ένα λεπτό αργότερα, ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του ματς. Οι γηπεδούχοι κατεβαίνουν τις σκάλες ευχαριστημένοι, αν και μονολογούν πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για νίκη σήμερα. Οι φιλοξενούμενοι οπαδοί μένουν εκεί για να συγχαρούν τους ποδοσφαιριστές τους.

Το φεγγάρι έχει βγει για τα καλά ψηλά στο βουνό. Οι δρόμοι γύρω από το στάδιο είναι γεμάτοι και πάλι με κόσμο. Η Καισαριανή, έστω και με αυτόν τον τρόπο, μπήκε και πάλι στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας