Άλαν Τζαγκόεφ: Ένας πιστός «στρατιώτης» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας
«Ο Τζαγκόεφ δεν παίζει για τα λεφτά και τη φήμη. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του», ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια που έκαναν οι πρώτοι προπονητές του Άλαν Τζαγκόεφ όταν σε ηλικία 20 ετών θεωρούταν από τα μελλοντικά αστέρια της Ρωσίας.
Μία περίπτωση ποδοσφαιριστή που έβγαζε... μάτια με το εθνόσημο στο στήθος, έγινε γρήγορα μία ηγετική μορφή για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κάθε καλοκαίρι βρισκόταν στα ραντάρ μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.
Έμεινε στους «στρατιώτες» για 14 συνεχόμενα χρόνια με τις καλές, τις κακές αλλά ιστορικές του στιγμές πριν παρθεί η απόφαση να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2022 και να μεταβεί στην Ρουμπίν Καζάν. Έπειτα από μία σεζόν και σε ηλικία 33 ετών, ο διεθνής μέσος πήρε την απόφαση να αλλάξει παραστάσεις. Να φύγει από τη... φούσκα της χώρας του και η Λαμία είναι η εκλεκτή για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.
Η ομάδα της Φθιώτιδας ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη μεταγραφή της ιστορίας της και ο Τζαγκόεφ με τη σειρά του, θα βρεθεί ξανά τον άλλοτε συμπαίκτη του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζόραν Τόσιτς που είναι κάτοικος Λαμίας από τον περασμένο Γενάρη.
Το Gazzetta εκμεταλλεύεται το μεγάλο deal και σας παρουσιάζει την καριέρα ενός σταρ που ήταν ο «έρωτας» του Ρομάν Αμπράμοβιτς όσο είχε στην Τσέλσι, είχε μεγάλες εμφανίσεις σε σημαντικά ματς στους «στρατιώτες» αλλά και οι άγνωστες πτυχές πίσω από την απόφαση να μην αφήσει ποτέ την ΤΣΣΚΑ.
Η αλλαγή στο επίθετο και η σχολή ποδοσφαίρου που τον... καλλιέργησε
Γεννημένος στο Μπεσλάν, ο μικρός Άλαν είχε αρχικά το επίθετο Ζαγκοσβίλι, το οποίο το 2000 άλλαξε και από τη γεωργιανή έκδοση, έγινε Τζαγκόεφ για το υπόλοιπο της ζωής του. Ένα παιδί που είχε από μικρός τρέλα με το ποδόσφαιρο και η μητέρα του ήταν από τους ανθρώπους που τον στήριζαν σε αυτή την απόφαση.
Από την πρώτη στιγμή που άγγιξε μπάλα, δεν έχανε την ευκαιρία να εξασκεί τις ικανότητες του είτε στις αλάνες, είτε στις σχολικές αυλές με τους φίλους του. Το ταλέντο δεν άργησε να κάνει το... γκελ σε γνωστές ακαδημίες της Ρωσίας.
Μετά από μία εμφατική εμφάνιση στο «Leather Ball», το αθλητικό σχολείο «Tolyatti» τον κάλεσε για να φοιτήσει εκεί και παράλληλα να παίζει στην ακαδημία του. Ο Τζαγκόεφ άρπαξε την ευκαιρία και έχοντας ως παράδειγμα τον μεγάλο του αδερφό, Γκέλα Τζαγκόεφ, ακολούθησε τον δρόμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Η Κρίλια Σοβέτοφ ήταν η ομάδα που τον τσέκαρε πρώτη και έπειτα από δύο χρόνια στα κλιμάκια του ρωσικού συλλόγου ήρθε η πρόταση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έναντι 400 χιλιάδων ευρώ, ο 18χρονος Άλαν δεν έκανε απλώς το μεγάλο βήμα της καριέρας του αλλά πάτησε στην αφετηρία ενός μεγάλου... έρωτα.
Η τρέλα του Αμπράμοβιτς, το «κλικ» της Ρεάλ και η απόλυτη αφοσίωση στην ΤΣΣΚΑ
Με το «καλημέρα» ο Τζαγκόεφ κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ΤΣΣΚΑ. Ο Βαλερί Γκαζάεφ είδε τα πεπραγμένα του στην Κ19 όπου σε 808' είχε τέσσερα γκολ και έτσι τον κάλεσε στην πρώτη ομάδα. Η σεζόν ολοκληρώθηκε ονειρικά για τον ταλαντούχο χαφ ο οποίος είχε οκτώ τέρματα και ισάριθμες ασίστ σε 20 παιχνίδια, με αποτέλεσμα να πάρει το βραβείο ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Ρωσία.
Βέβαια ίσως τίποτα από όλα να μην είχε συμβεί, αν είχε επιλέξει να πάει προς Λονδίνο μεριά όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει εντυπωσιαστεί με τα κατορθώματα του νεαρού μέσου και παρότι ο Άβραμ Γκραντ δεν τον ήθελε στην Τσέλσι, ο πρόεδρος των «μπλε» έκανε ότι προσπάθεια ήταν εφικτή για να ντύσει στα χρώματα του αγγλικού συλλόγου τον Τζαγκόεφ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, το 2008 και στις πρώτες του μέρες στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είχε δοκιμαστεί στους «μπλε» αλλά τότε ο Γκραντ είχε βάλει το δικό του... στοπ στη μεταγραφή, κάτι που ο ισχυρός άντρας της Τσέλσι αψήφησε και συνέχεια την πίεση για να αποκτήσει τον Ρώσο ποδοσφαιριστή.
Ένα χρόνο μετά, ήρθε εκ νέου πρόταση από την Τσέλσι και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη πρόταση. «Το 2009, ο Ζίρκοφ τηλεφώνησε: "Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς θέλει να σου μιλήσει για τη μετακόμισή σου στην Τσέλσι".» είχε παραδεχθεί αλλά και πάλι, η τελική απόφαση του ήταν να παραμείνει στην ΤΣΣΚΑ με την οποία είχε αρχίσει να δένεται όλο και περισσότερο.
Βέβαια, μετά από χρόνια, στην ερώτηση αν θα έφευγε για την Ευρώπη εκείνη τη χρονιά, είπε: «Ναι. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα είχα πάει στην Ευρώπη το 2009». Η Τσέλσι δεν ήταν η μόνη που κοιτούσε την περίπτωση του, καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης του σεζόν και η Ρεάλ Μαδρίτης είχε δείξει ενδιαφέρον κάτι που επίσης είχε παραδεχθεί ο Τζαγκόεφ.
«Ήταν το 2008 μετά το παιχνίδι με τη Ντεπορτίβο. Από όσο ξέρω με παρακολουθούσαν, ναι. Αλλά όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, για τι να μιλήσουμε; Υπήρχαν συγκεκριμένα μόνο δύο φορές». Το 2010 στα χέρια του ήρθε πρόταση και από την Στουτγάρδη της Γερμανίας όμως οι απολαβές που ζητούσε η ΤΣΣΚΑ ήταν υψηλές για τον σύλλογο.
Το ρεσιτάλ κόντρα στη Γιουνάιτεντ και το όνειρο του EURO που... έσβησε από την Ελλάδα
Κάθε σεζόν ήταν και ένα... όνειρο για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Η φήμη του Άλαν Τζάγκοεφ είχε ξεπεράσει τα ποδοσφαιρικά σύνορα της Ρωσίας και όλη η Ευρώπη απολάμβανε την ποιότητα που έβγαζε στα γήπεδα. Γκολ, ασίστ και απαράμιλλο ταλέντο ήταν μερικά από αυτά που έκαναν το κοινό να ξεσηκώνεται, όμως μία από τις μεγάλες στιγμές του ήταν απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» για τους ομίλους του Champions League το 2009.
Αν και ο ρωσικός σύλλογος προηγήθηκε με 1-3, οι Άγγλοι έκαναν την ανατροπή και έφυγαν με τον βαθμό της ισοπαλίας με το χορταστικό 3-3. Ο Ρώσος μεσοεπιθετικός έδωσε ρεσιτάλ έχοντας ένα απίθανο γκολ για το 0-1 και εξαιρετική ασίστ προς τον Μπερεζούτσκι για το 1-3.
Φυσικά η λάμψη του Τζαγκόεφ δεν έμεινε εκεί, καθώς ένα από τα μεγάλα του όνειρα που έγιναν πραγματικότητα ήταν με το εθνόσημο της Ρωσίας στο EURO του 2012. Ο ίδιος ήταν η αποκάλυψη του τουρνουά στη φάση των ομίλων όπου υπέγραψε την εμφατική νίκη κόντρα στην Τσεχία (4-1) με δύο γκολ αλλά και την ισοπαλία με την Πολωνία (1-1).
Βέβαια, αν και όλα έδειχναν ότι η Ρωσία μπορούσε να πάει και πιο μακριά, έπεσε πάνω στην Ελλάδα, η οποία με το γκολ του Καραγκούνη άφησε την «αρκούδα» εκτός συνέχειας. Ωστόσο τα τρία γκολ που πρόλαβε να σημειώσει ο 22χρονος μεσοεπιθετικός ήταν αρκετά για να τον κάνει πρώτο σκόρερ του τουρνουά.
Η «αδικία» του 2016, η άτυχη στιγμή στο Μουντιάλ του 2018 και η Λάτσιο
Η... κατάρα των τραυματισμών δεν άργησε να εμφανιστεί και σε συνδυασμό με τις αλλαγές προπονητών και την ασταθή πορεία της ΤΣΣΚΑ, η πορεία του Τζαγκόεφ άρχισε να παίρνει καθοδική κλίση. Ωστόσο μία από τις στιγμές τον είχαν... σοκάρει, είναι η απόφαση να μην δώσει το παρών με την Εθνική ομάδα της Ρωσίας στο EURO 2016.
«Δεν περίμενα να συμβεί, είχα ξεπεράσει τον τραυματισμό μου» ήταν τα λόγια του όταν άκουσε την αποστολή της χώρας του για τη διοργάνωση. Μία εξέλιξη που τον απογοήτευσε, καθώς είχε προηγηθεί μία γεμάτη σεζόν με 43 συμμετοχές και εννιά γκολ με οκτώ ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.
Ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω. Παρά τις αναποδιές της σεζόν 2017/18, ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ τον κάλεσε στην αποστολή της Ρωσίας για το Μουντιάλ του 2018 το οποίο θα διεξαγόταν στη χώρα του. Στην πρεμιέρα κόντρα στην Σαουδική Αραβία, ο 28χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται στο βασικό σχήμα και απολαμβάνει τη δυναμική ατμόσφαιρα στο 1-0 του Γκαζίνσκι.
Όμως η ατυχία του χτυπά ξανά την πόρτα όταν στο 24ο λεπτό μία ενόχληση τον έθεσε νοκ-άουτ για τη χώρα του. Ο Τσέριτσεφ πήρε τη θέση του και ο Τζαγκόεφ έμεινε εκτός για όλα τα ματς των ομίλων ενώ μπήκε στο τελευταίο λεπτό κόντρα στην Κροατία στα προημιτελικά προκειμένου να είναι ανάμεσα στους εκτελεστές των πέναλτι. Εκείνος ευστόχησε αλλά δεν έγινε το ίδιο με τους Σμόλοφ και Φερνάντες, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός διοργάνωσης η χώρα του.
Εκείνο το καλοκαίρι, η Λάτσιο χάρισε μία ακόμα ευκαιρία στον Ρώσο μεσοεπιθετικό να παίξει στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο ιταλικός σύλλογος διεκδίκησε τον ποδοσφαιριστή αλλά το υψηλό κασέ του δεν επέτρεψε να γίνει η μεταγραφή. Συγκεκριμένα, η ομάδα πρόσφερε δύο εκατ. ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που ο ίδιος έπαιρνε περισσότερα χρήματα.
Το «αυτά τα τέσσερα γράμματα είναι στο DNA μου» και τα λόγια του Τόσιτς
Μετά από 14 συνεχόμενες σεζόν και πάνω από 390 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, το καλοκαίρι του 2022 ήρθε η στιγμή του επιλόγου. Αρκετά προβλήματα που υπήρξαν για περίπου δύο χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών. Μία εξέλιξη που ουδέποτε ήθελε ο ίδιος ο Τζαγκόεφ καθώς με κάθε ευκαιρία παραδεχόταν πως «ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου εκεί».
Η αγάπη του για τον σύλλογο φάνηκε σε μία ερώτηση που του είχε γίνει για το αν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει κλείσει ως κεφάλαιο για εκείνον. Η απάντησή του ήταν: «Δεν κλείνει ποτέ για εμένα, αυτά τα τέσσερα γράμματα θα είναι για πάντα χαραγμένα στο DNA μου».
Εκτός από τους εντυπωσιακούς αριθμούς, ο Τζαγκόεφ είχε πετύχει και πολλά με τα χρώματα των «στρατιωτών». Τρία πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ Ρωσίας ήταν ο απολογισμός σε συνδυασμό με ιστορικές νύχτες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως οι νίκες κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι, Ίντερ και Λιόν.
Λίγο μετά την αποχώρησή του από την ΤΣΣΚΑ, ο Ζόραν Τόσιτς, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες για επτά χρόνια στον ρωσικό σύλλογο, μίλησε για την περίπτωση του διεθνή μεσοεπιθετικό αναφέροντας: «Κάθε ποδοσφαιριστής αργά ή γρήγορα έρχεται μια στιγμή που πρέπει να αποχωριστεί την αγαπημένη του ομάδα. Φυσικά και είναι λυπηρό.
Αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κανονικά, γιατί ο Άλαν έδωσε τα καλύτερά του χρόνια στον σύλλογο της ΤΣΣΚΑ - ήταν ο ηγέτης της ομάδας, κέρδισε πολλά τρόπαια. Ο χρόνος του στην ΤΣΣΚΑ τελείωσε όπως για τον Βέρνμπλουμ, τους αδερφούς Μπερεζούτσκι και τον Ιγκνάσεβιτς. Τώρα ήρθε η ώρα για τον Άλαν να αφήσει την εποχή του στην ΤΣΣΚΑ. Υπάρχουν πολύ λίγες προσωπικότητες όπως ο Τζαγκόεφ».
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η ιδέα της προπονητικής
Το κομμάτι των τραυματισμών ήταν κάτι που ταλαιπώρησε τον Τζαγκόεφ και σίγουρα δεν του επέτρεψε να πάει ακόμα ψηλότερα στην καριέρα του. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, ο Ρώσος μεσοεπιθετικός φαίνεται πως τα έχει ξεπεράσει όλα αυτά καθώς μένει εκτός λόγω προβλήματος όλο και λιγότερο.
Πίσω από αυτό κρύβεται μία δική του απόφαση να αλλάξει την καθημερινότητά του. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής σε σχέση με τον παρελθόν που έχει να κάνει από τον ύπνο μέχρι τις πιλάτες. Πιο αναλυτικά τα έχει εξηγήσει ο ίδιος:
«Άλλαξα τη διατροφή μου, το πρόγραμμα ύπνου μου, κάνω πιλάτες κάθε μέρα. Όλα αυτά λειτουργούν μαζί και έτσι δεν είχα σοβαρούς τραυματισμούς τα τελευταία δύο χρόνια. Θυμάμαι πώς, στις διακοπές πριν από την προπόνηση, αποφάσισα να σταματήσω το κρέας. Έφαγα ψάρι, αλλά όχι κρέας. Ένιωθα πιο ανάλαφρος, όλα ήταν υπέροχα στο προπονητικό κέντρο. Ο Ιγκνάσεβιτς μου τηλεφώνησε και είπε ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που είμαι καλύτερα. Ο γιατρός μου λέει να τρώω 2400 θερμίδες την ημέρα, με κρέας και υδατάνθρακες το βράδυ. Για παράδειγμα, πατάτες φούρνου. Χωρίς φαγητό από έξω. Ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός και κατά τη διάρκεια της σεζόν πήγαινα για ύπνο κάθε βράδυ το αργότερο στις δέκα».
😱 𝐆𝐎𝐋𝐀𝐙𝐎 de Dzagoev #TalDíaComoHoy en 2011#UCL pic.twitter.com/AwMPP8Y6uN
— Liga de Campeones (@LigadeCampeones) September 27, 2023
Από εκεί και πέρα, ο 33χρονος μεσοεπιθετικός έχει ήδη κάνει τα πλάνα του σε περίπτωση του «κρεμάσει» τα παπούτσια του καθώς θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο που είχαν αρκετοί συμπαίκτες του στην ΤΣΣΚΑ. Αυτόν της προπονητικής, για το οποίο επίσης έχει αναφερθεί το 2022:
«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω για αυτό τώρα, αλλά στο μέλλον θέλω να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην προπονητική. Κάποιες στιγμές υπάρχουν μόνο στα παπούτσια ενός προπονητή. Θέλω να ξεκινήσω ως ένας βοηθός που θα ακούγεται. Πρέπει να μελετήσεις, να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος, να βρεις μια προσέγγιση σε κάθε παίκτη».
Ένα πολυεργαλείο της μεσοεπιθετικής γραμμής στα χέρια του Βόκολου
Το πόσο σημαντική και μεγάλη είναι η προσθήκη του Άλαν Τζαγκόεφ στη Λαμία δεν χωράει συζήτηση. Ένας ποδοσφαιριστής που έχει γράψει ιστορία στο ρωσικό ποδόσφαιρο, αποτέλεσε μία... σημαία για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έγραψε μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Παραστάσεις από κορυφαίες συναντήσεις και μεγάλα ματς στα οποία ουκ ολίγες φορές έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.
Ωστόσο εκτός από ποιότητα και εμπειρία, η Λαμία προσθέτει στο δυναμικό της και έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να αγωνιστεί σε κάθε θέση της μεσοεπιθετικής γραμμής αλλά και του άξονα. Συγκεκριμένα από τα 435 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί σε επαγγελματικό επίπεδο, ο Τζαγκόεφ έχει παίξει σε οκτώ διαφορετικές θέσεις (!) σε άξονα, άκρα και μεσοεπιθετικά.
Πιο αναλυτικά...
Επιθετικός μέσος: 151 ματς/ 35 γκολ/ 28 ασίστ
Μέσος: 111 ματς/ 13 γκολ/ 24 ασίστ
Αριστερό εξτρέμ: 34 συμμετοχές/ 3 γκολ/ 8 ασίστ
Αριστερό χαφ: 19 συμμετοχές/ 6 γκολ/ 5 ασίστ
Δεξί εξτρέμ: 19 συμμετοχές/ 1 γκολ/ 7 ασίστ
Αμυντικός μέσος: 12 συμμετοχές/ 4 γκολ/ 5 ασίστ
Δεύτερος επιθετικός: 5 συμμετοχές/ 3 γκολ/ 2 ασίστ
Δεξί χαφ: 4 συμμετοχές/ 1 γκολ/ 1 ασίστ
Η ιδιαίτερη σχέση με τον Τόσιτς που τον οδήγησε στη Λαμία
«Πρώτα από είναι ο παλιός μου φίλος Ζόραν Τόσιτς. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα εξέταζα καν το ενδεχόμενο να έρθω στην Ελλάδα», ήταν τα πρώτα λόγια του διεθνή χαφ κατά την παρουσίαση του μετά τις υπογραφές με τη Λαμία. Δεν είναι τυχαίο που ο Τζαγκόεφ ανέφερε ξανά το όνομα του Σέρβου εξτρέμ καθώς οι δυο τους διατηρούν μία εξαιρετική σχέση καθώς υπήρξαν για επτά χρόνια συμπαίκτες στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Συγκεκριμένα έχουν αγωνιστεί σε συνολικά 160 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και έχουν πετύχει 12 γκολ από τη συνεργασία τους (7 τέρματα ο Τζαγκόεφ από ασίστ του Τόσιτς και πέντε το αντίστροφο). Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Λαμίας είχε βάλει τον Σέρβο εξτρέμ στην προσωπική του καλύτερη εντεκάδα από όλα τα χρόνια που έχει αγωνιστεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Είμαι σίγουρος ότι κάτι θα γίνει. Όταν τελείωσε η σεζόν είχα πολλά τηλεφωνήματα, για παράδειγμα από την Τουρκία. Είναι πιθανό να παίξω μαζί με τον Ζόραν Τόσιτς στην Ελλάδα» ήταν οι δηλώσεις του στις 23/08 όταν και «έπαιξε» για πρώτη φορά στα ελληνικά media και συνδύασε το όνομά του με την ομάδα της Φθιώτιδας.
Από εκείνη τη στιγμή μέχρι τώρα, ο ρόλος του Ζόραν Τόσιτς ήταν καταλυτικός για να φτάσουμε στο happy end και σε μία ιστορική μεταγραφή.