ΠΑΟΚ: Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα, η επιτομή του σπορ αυτοπροσώπως
Το εύκολο «βγάλε έξω τους φιρμάτους/"παππούδες" και βάλε μέσα τους μικρούς» έχει, πάντοτε, πέραση τον καιρό των κρίσεων. Καμιά φορά πιάνει, κιόλας! Αν και στον ΠΑΟΚ η επένδυση στα νιάτα έχει αποδώσει, εδώ και καιρό, καρπούς. Ωστόσο υπάρχει ένας... φιρμάτος/«παππούς», που «λάμπει» και κάνει τη διαφορά: Τάισον Μπαρσελός Φρέντα.
Σ’ αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν ο Ραζβάν Λουτσέσκου επένδυσε στην όρεξη των παικτών-λύσεων που έρχονταν από πίσω, για την ακρίβεια από... πολύ πίσω, έφτιαξε (αφού, είναι η αλήθεια, παιδεύτηκε και το παίδεψε κάμποσο το καλοκαίρι) σχήμα που μόλις δύο μήνες πίσω «δεν υπήρχε» πουθενά, βρήκε την άκρη, τη σκαπούλαρε, επιβίωσε. Δίχως τις μεταγραφές. Ποντάροντας «όλα τα λεφτά» στις σταθερές της ομάδας, που δεν θα μπορούσαν να είναι ο Μεϊτέ, ο Οζντόεφ, ο Εκονγκ, ο Σαμάτα, αλλά είναι ο Κουλιεράκης, ο Τσιγγάρας, ο Σβαμπ, ο Ζίβκοβιτς, ο Κωνσταντέλιας, ο Μπράντον. Και φυσικά ο Τάισον.
Να μας συγχωρείται, αλλά θεωρούμε πως, ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα είναι η επιτομή του σπορ αυτοπροσώπως. Ο υπ' αριθμόν ένα «εργάτης» στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου...
Απαντούν αυτά που καταφέρνει φέτος στο γήπεδο. Βαδίζοντας, αισίως, στα 36 του. Πέτυχε δυο γκολ, κυρίως, έδωσε τέσσερις ασίστ. Και πως τις έδωσε. Κουβαλώντας την μπάλα μέτρα ολόκληρα στο ανοικτό γήπεδο, λες και την έχει κολλημένη με… Logo στο μαγικό πόδι του. Εντεκα σεζόν στην Σαχτάρ, τα πήρε σχεδόν όλα. Έξι πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα και τέσσερα Σούπερ Καπ. Αγωνίστηκε σε Champions League και Europa League κι έγινε ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ιστορία της ομάδας. Τέσσερις (δύο συν δύο) σεζόν στην Ιντερνασιονάλ, πήρε ένα Λιμπερταδόρες και ένα Σουνταμερικάνα.
H κλήση στην Εθνική Βραζιλίας το 2016, πάντως, ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του. Οι Ουκρανοί έκαναν τα πάντα για να τον πείσουν να αγωνιστεί με τα χρώματά τους, μέχρι και τον Σεφτσένκο επιστράτευσαν, ωστόσο το όνειρο κάθε μικρού παιδιού στη Βραζιλία είναι να παίξει στη «Σελεσάο». «Αυτό το παιδικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα - παίζω στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας», έλεγε τότε.
Μπορεί να λέει ότι όλα όσα λαχταρούσε στο ποδόσφαιρο, τα πέτυχε, αλλά στον ΠΑΟΚ ξαναγεννήθηκε!
Για τον «Τάι» απαντούν, επίσης, εκείνοι που «λατρεύουν να τον λατρεύουν». Οι συμπαίκτες του, που άνοιξαν τις αγκαλιές τους στα αποδυτήρια και κάνουν σαν τρελοί για να παίζουν δίπλα του. Ο Κωνσταντέλιας, ο Τζίμας, ο Τσιγγάρας, ο Κουλιεράκης. Και ο απλός κόσμος, στην κερκίδα. Με τα αυτοσχέδια πανό-μηνύματα αγάπης.
Μπορεί να λέει ότι όλα όσα λαχταρούσε στο ποδόσφαιρο, ήδη, τα πέτυχε. Η μεταγραφή του στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ έμοιαζε να είναι το τελευταίο κεφάλαιο της περιπέτειας του. Το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για εκείνον, λόγω της απώλειας του πατέρα του και του αδελφού του, αλλά μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του, ένιωσε ξανά δυνατός. Από την στιγμή που ήρθε ο Σαντιάγκο στη ζωή του ένιωσε ξανά δυνατός, χαμογέλασε μετά από καιρό, έδειξε έτοιμος να επιστρέψει για τα καλά στη δράση.
«Ευγνώμων στον Θεό για τα πάντα. Συνεχίζουμε μαζί», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, μετά το θρίλερ της Λεωφόρου και το 2-2 απέναντι στον Παναθηναϊκό, όπου ξεκίνησε, σε τρίτο σερί ματς παρακαλώ, βασικός και «δίδαξε» στο χορτάρι πως γίνεται στην πράξη το σωστό, αυθεντικό, κουβάλημα της μπάλας στο χώρο και η σωστή πάσα την κατάλληλη στιγμή.
Ο Αντρίγια, απλώς, έκανε αυτό που ξέρει. Έστειλε την μπάλα να «κολλήσει» στο απέναντι «παράθυρο» του ανήμπορου να αντιδράσει Μπρινιόλι. Γκολ για… σεμινάριο!
Το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ έχει ημερομηνία λήξης τον ερχόμενο Ιούνιο ή μήπως όχι; Διότι, αν συνεχίσει έτσι, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η εκδήλωση της επιθυμίας του Γιώργη Σαββίδη, παρεμπιπτόντως ήταν ο μόνος που επέμενε τόσο πολύ για να αποκτηθεί τον περασμένο Ιανουάριο, να ανανεώσει για ένα κόμη χρόνο. Έστω κι αν στις 13 Ιανουαρίου στην τούρτα των γενεθλίων του θα υπάρχουν 36 ολόκληρα κεράκια για σβήσιμο.
Μιας και πιάσαμε τα παλιά, έχει αξία να θυμηθούμε τι έλεγε, τότε, ο Ζοσέ Μπότο για τον Βραζιλιάνο, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στα αποδυτήρια της Σαχτάρ για περίπου μια τριετία.
Ο Πορτογάλος πρώην αθλητικός διευθυντής ήταν κάθετα αντίθετος για την συγκεκριμένη μεταγραφή. Σε τέτοιο βαθμό που προσπαθούσε για να πείσει τον Λουτσέσκου πως ο Βραζιλιάνος είναι ανισόρροπος χαρακτήρας και ο ερχομός του θα ήταν μια… βόμβα για τα αποδυτήρια της ομάδας, έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκραγεί!
Ευτυχώς δεν τον άκουσαν στη Μικράς Ασίας τον πρώην αθλητικό διευθυντή τους...
Ενας πραγματικός ηγέτης εντός και εκτός γηπέδων
Η πρώτη του εμφάνιση ήταν απέναντι στον Παναθηναϊκό για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας, στις 18 Ιανουαρίου. Είχαν περάσει μόλις δύο λεπτά και 29 δευτερόλεπτα από την στιγμή που πάτησε το χορτάρι της Τούμπας. Από την εξαιρετική ενέργεια του Νέλσον Ολιβέιρα η μπάλα βρέθηκε στο δεξί πόδι του Βραζιλιάνου κι από εκεί στα δίχτυα του Λοντίγκιν.
Το πρώτο γκολ του Τάισον στα «ασπρόμαυρα», μάλιστα, απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα. Όχι, δεν έκρινε κάποια πρόκριση, δεν έδωσε κάποιο τίτλο, αλλά ήταν το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του ΠΑΟΚ σε ντεμπούτο από παίκτη που μπαίνει αλλαγή και μ’ αυτό το εντυπωσιακό τελείωμα έγινε ο 43ος ποδοσφαιριστής του «Δικεφάλου», που καταφέρνει να συνδυάσει το ντεμπούτο του με γκολ.
Εκείνο το πρώτο βράδυ στα «ασπρόμαυρα» αγωνίστηκε ως αλλαγή για 26 λεπτά, μέσα στα οποία μέτρησε: 13 πάσες με ποσοστό επιτυχίας στο 70%, μια key pass, μια τελική με την οποία και σκόραρε, τρεις διεκδικήσεις της μπάλας που ήταν όλες κερδισμένες και ένα επιτυχημένο τάκλιν, έχοντας το απόλυτο σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες στατιστικής.
Από το καλοκαίρι, έχοντας κάνει προετοιμασία, δείχνει ότι είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Εντός και εκτός γηπέδων.
Με δύο γκολ εναντίον της Χαρτς έβαλε «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του στην είσοδο του «Δικεφάλου» στους ομίλους του UEFA Europa Conference League. Συνέχισε. Ασταμάτητος με δύο ασίστ τον Βόλο. Ασίστ και στο ντέρμπι της Λεωφόρου απέναντι στον Παναθηναϊκό.
Ε, πως να μην τρελαίνονται οι συμπατριώτες του και να τον θέλουν πίσω ώστε να κλείσει την καριέρα του με την ομάδα της καρδιάς του, την Ιντερνασιονάλ.
Έζησε την προκατάληψη και φροντίζει κάθε πανηγυρισμός του να είναι ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού
Ο κόσμος δεν δύναται να εκτιμήσει με σαφήνεια το ποδοσφαιρικό του μέγεθος Τάισον, διότι εν αντιθέσει με τους περισσότερους Βραζιλιάνους που εξέλιξε και μοσχοπούλησε ο ποδοσφαιρικός οργανισμός της Σαχτάρ Ντόνετσκ (Λουίζ Αντριάνο, Ούλιαν, Ντόουγκλας Κόστα, Φρεντ, Άλεξ Τεϊσέιρα) εκείνος έμεινε εκεί, πιστός, κολλημένος.
Ο Τάισον Μπαρσέλος Φρέντα παραμένει ένα άτομο πολύ ευαισθητοποιημένο στα κοινωνικά ζητήματα. Μαζί με την οικογένεια του πραγματοποιούν διάφορες κοινωνικές δράσεις στη γενέτειρά του, το Πελότας, εκεί όπου σκοπεύει να επιστρέψει για να κλείσει την καριέρα του. Δεν φοβάται να τσαλακωθεί. Φορώντας μια φανέλα της Ιντερνασιονάλ με το «10» στην πλάτη μπαίνει στο χωράφι για να μοιραστεί τη δουλειά με απλούς ανθρώπους του μεροκάματου.
Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα Black Lives Matter. «Μιλάμε διαρκώς για τον Μάλκολμ Χ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά ήρθε η ώρα να γίνουμε σαν αυτούς, δυνατοί σαν αυτούς. Ήταν θνητοί όπως εμείς και ό,τι έκαναν, μπορούμε να κάνουμε κι εμείς!! Ο αγώνας συνεχίζεται!», είχε υποστηρίξει τον Ιούνιο του 2020. Στο πλευρό του, τότε, είχαν σταθεί ανοιχτά μεταξύ άλλων ο Νεϊμάρ, ο Φερναντίνιο, ο Ντάγκλας Κόστα και άλλοι διάσημοι ποδοσφαιριστές.
Επίσης, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει, είναι πως έχει μάθει να μη μασάει τα λόγια του. «Ξέρω ποιος με επιβουλεύεται και ποιος είναι μαζί μου. Πάντα κουβαλάω αυτή την πληγή. Ας μην είμαι άλλος ένας γ@@@@@μένος μαύρος!», έγραψε στο Instagram στις 17 Φεβρουαρίου του 2022.
«Υπέφερα από τον ρατσισμό στην Ουκρανία. Ένιωσα πώς είναι. Όμως, δεν είμαι μόνο εγώ που υποφέρω. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν και πάντα θα τους υπερασπίζομαι γιατί το ένιωσα στο πετσί μου. Εδώ και καιρό πανηγυρίζω έτσι. Θέλω όλοι όσοι το έχουν πάθει αυτό να μην σιωπήσουν, γιατί πονάει», έχει πει ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, που όσο διαρκέσει η επαγγελματική του καριέρα θα πανηγυρίζει μ’ αυτόν τον τρόπο.
Ύστερα από κάθε γκολ, θα σταματήσει και θα σηκώσει το δεξί του χέρι, με κλειστή γροθιά στον ρατσισμό και στις προκαταλήψεις. Σήμα κατατεθέν που αρέσει στους οπαδούς, μάλιστα, ένας φίλος της Ιντερνασιονάλ το έκανε τατουάζ πάνω στο σώμα του!
Από τα χρόνια στην Ουκρανία, ο Τάισον είχε πέσει θύμα ρατσισμού. Το περιστατικό σ’ ένα ντέρμπι με την Ντιναμό Κιέβου, τον πονάει ακόμα και σήμερα, αλλά τον έκανε να γίνει ακόμα πιο μαχητικός και να παλεύει με ένα και μοναδικό στόχο, την καταπολέμηση της προκατάληψης απέναντι στους μαύρους.
Η συγκεκριμένη χειρονομία προστέθηκε στο ρεπερτόριο των πανηγυρισμών του. Επιστρέφοντας στην Ιντερνασιονάλ σκόραρε εναντίον της Φλαμένγκο μέσα στο «Μαρακανά». Δεν το σκέφτηκε. Έσφιξε τη γροθιά του. Υποσχέθηκε ότι θα τον συνόδευε και στους επόμενους πανηγυρισμούς του. Το κάνει κάθε φορά που σκοράρει στην Τούμπα.
«Θέλω όλοι όσοι έχουν πέσει θύματα ρατσιστικών επιθέσεων να μην σιωπήσουν, γιατί είναι κάτι που πονάει. Όσοι έχουν υποφέρει από τον ρατσισμό καταλαβαίνουν καλά πόσο πονάει. Προσωπικά δεν θα σιωπήσω ποτέ», είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις τον περασμένο Ιανουάριο πριν μπει στο αεροπλάνο και από το Πόρτο Αλέγκρε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.