Παναθηναϊκός: Σκοράρει περισσότερο φέτος και με... περισσότερους

Παναθηναϊκός: Σκοράρει περισσότερο φέτος και με... περισσότερους

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έκανε μία αρκετά καλή εμφάνιση απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο, ωστόσο χρειάστηκε το παρθενικό γκολ του Γερεμέγεφ στο ντεμπούτο του στο φινάλε του αγώνα, ώστε να πάρει έστω τον βαθμό της ισοπαλίας και να αποφύγει την ήττα.

Ο Σουηδός σέντερ φορ χρειάστηκε μόλις 14 λεπτά για να πετύχει το πρώτο του τέρμα με την φανέλα του «τριφυλλιού», το οποίο μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα σημαντικό στο χρονικό σημείο που επετεύχθη.

Έγινε έτσι ο 12ος διαφορετικός σκόρερ του Παναθηναϊκού για την φετινή σεζόν κάτι το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική είδηση για το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και μία ακόμη απόδειξη πως η μεταγραφική ενίσχυση του καλοκαιριού βοήθησε αρκετά την ομάδα.

Δεν είναι όμως η ποικιλία των σκόρερ, αλλά και η ποσότητα των τερμάτων που σκοράρουν οι «πράσινοι», αφού έχουν ήδη καταφέρει στα πρώτα 13 παιχνίδια της σεζόν να σημειώσουν 26 τέρματα, δηλαδή μόλις ένα λιγότερο από τα μισά απ' όσα σκόραραν σε ολόκληρη την περσινή σεζόν (54).

image

Δώδεκα διαφορετικούς σκόρερ φέτος, πέρυσι δεκατρείς σε ολόκληρη την σεζόν

Ο Παναθηναϊκός με το γκολ του Γερεμέγεφ έφτασε τους 12 σκόρερ την φετινή σεζόν, όταν πέρυσι μέτρησε μόλις 13 διαφορετικούς στο σύνολο της χρονιάς, στην οποία έδωσε συνολικά 42 παιχνίδια, κάτι που δείχνει τον πλουραλισμό της ομάδα στο σκοράρισμα.

Οι σκόρερ Παναθηναϊκού στα πρώτα 13 ματς της φετινής σεζόν:

  • Ιωαννίδης 6 γκολ
  • Μπερνάρντ 4 γκολ
  • Σπόραρ 4 γκολ
  • Παλάσιος 2 γκολ
  • Βέρμπιτς 2 γκολ
  • Τζούρισιτς 2 γκολ
  • Μάγκνουσον 1 γκολ
  • Αράο 1 γκολ
  • Τσέριν 1 γκολ
  • Μαντσίνι 1 γκολ
  • Αϊτόρ 1 γκολ
  • Γερεμέγεφ 1 γκολ

Μπορούμε δε να ενισχύσουμε περαιτέρω το επιχείρημά μας, αν σκεφτούμε πως οι δύο απ' αυτούς, δηλαδή ο Κλεϊνχέισλερ και ο Μαντσίνι ήρθαν τον Γενάρη στην ομάδα, άρα, αν υπολογίσουμε τους σκόρερ μόνο στο πρώτο μισό της σεζόν του πρωταθλήματος, είναι μόλις 9, αφού και οι Μπερνάρντ και Κουρμπέλης δεν είχαν ακόμη σκοράρει, επομένως η φετινή επίδοση της ομάδας είναι ήδη μεγαλύτερη.

Οι σκόρερ του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν:

  • Αϊτόρ 8 τέρματα
  • Σπόραρ 6 τέρματα
  • Παλάσιος 4 τέρματα
  • Ιωαννίδης 2 τέρματα
  • Βέρμπιτς 1 τέρμα
  • Σάντσες 1 τέρμα
  • Χουάνκαρ 1 τέρμα
  • Τσέριν 1 τέρμα
  • Μάγκνουσον 1 τέρμα

Αν το εξετάσουμε εντελώς αριθμητικά και δούμε τι έγινε πέρυσι στα πρώτα 13 παιχνίδια της σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, τότε τα αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά, παρ' ότι πρόκειται για το διάστημα που οι «πράσινοι» έχτισαν πέρυσι το ιστορικό σερί νικών τους. Συνολικά καταγράφηκαν επτά διαφορετικοί σκόρερ και το «τριφύλλι» πέτυχε 22 γκολ. Άρα είχε πέντε διαφορετικούς σκόρερ λιγότερους σε σχέση φέτος, διαφορά χαοτική αν λάβει κανείς υπόψη του το συνολικό νούμερο.

Οι σκόρερ του Παναθηναϊκού στα πρώτα 13 ματς της περσινής σεζόν:

  • Αϊτόρ 8 γκολ
  • Σπόραρ 6 γκολ
  • Παλάσιος 4 γκολ
  • Βέρμπιτς 1 γκολ
  • Σάντσες 1 γκολ
  • Χουάνκαρ 1 γκολ
  • Τσέριν 1 γκολ

Μεγάλο ρόλο σ' αυτό παίζει φυσικά η αναβάθμιση που έγινε στο ρόστερ της το καλοκαίρι. Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο ρόστερ τους παίκτες με ποιότητα τόσο στην εκτέλεση όσο και στην δημιουργία, όπως οι Τζούρισιτς, Βιλένα, Μλαντένοβιτς και Αράο, κι αυτό προσέφερε στην ομάδα καλύτερη αποτελεσματικότητα και περισσότερες ευκαιρίες.

Η διαφορά της ποιότητας της φετινής ομάδας μπορεί να φανεί και στους ενεργούς παίκτες του ρόστερ που δεν σκόραραν πέρυσι σε σχέση με τους αντίστοιχους που δεν έχουν σκοράρει φέτος.

Οι ενεργοί ποδοσφαιριστές των «πρασίνων», που δεν σκόραραν, πέραν των τερματοφυλάκων, ήταν οι Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Πούχατς, Σάρλια, Κώτσιρας, Πούγγουρας, Γκάνεα, Τσόκαϊ, Ρούμπεν και Καμπετσής, ήτοι δέκα στο σύνολο. Δηλαδή δύο παίκτες που ήταν «παροπλισμένοι» για διαφορετικούς λόγους (Καμπετσής, Γκάνεα) και κανένας που να αγωνίζεται από την μέση και μπροστά, με εξαίρεση τα αμυντικά χαφ, που βέβαια οι Τσόκαϊ και Πέρεθ, είναι παίκτες που δεν πατάνε περιοχή και δεν έχουν γκολ.

Φέτος, οι αντίστοιχοι παίκτες του «τριφυλλιού» είναι οι Πάλμερ-Μπράουν, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Χουάνκαρ, Βαγιαννίδης, Μλαντένοβιτς, Κώτσιρας, Βιλένα, Κλεϊνχέισλερ, Πέρεθ και Ζέκα, ήτοι 11 στο σύνολο. Οι δύο εξ' αυτών (Βιλένα και Κλεϊνχέισλερ) είναι παίκτες που έχουν γκολ, άσχετα αν μέχρι στιγμής για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν καταφέρει να σκοράρουν ενώ οι τέσσερις μπακ έχουν κι εκείνοι αρκετές ευκαιρίες να το κάνουν λόγω του συστήματος και του τρόπου παιχνιδιού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Κώτσιρας για παράδειγμα έχει ήδη ξεπεράσει τα περσινά του xG ενώ κάτι αντίστοιχο είναι πιθανό να είχε καταφέρει ήδη και ο Βαγιαννίδης, αν δεν τραυματιζόταν στο διάστημα που βρισκόταν στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του στον Παναθηναϊκό. Όσον για τον Μλαντένοβιτς και τον Χουάνκαρ, ο ρόλος τους βοηθάει στο να πατούν συνεχώς περιοχή και είναι θέμα λίγων αγώνων να βρουν το γκολ. Ο δε Σέρβος έχει και τις στατικές φάσεις, που τώρα που δεν θα υπάρχει, δυστυχώς ο Μάγκνουσον με το αριστερό του πόδι, ίσως αρχίσει να παίρνει κάποιες εκτελέσεις, πέρα από εκείνες που προορίζονται για γεμίσματα.

image

Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη σκοράρει σχεδόν τα μισά γκολ σε σχέση με πέρυσι

Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο στο οποίο οδήγησε το γκολ του Γερεμέγιεφ είναι πως οι «πράσινοι» έφτασαν ήδη, σε 13 παιχνίδια, τα μισά (παρά ένα) τέρματα απ' όσα σημείωσαν πέρυσι σε ολόκληρη τη σεζόν, κατά την οποία έπαιξαν 42 παιχνίδια (!!).

Ο Παναθηναϊκός τελείωσε την περσινή σεζόν σκοράροντας 54 τέρματα σε 42 παιχνίδια, δηλαδή 1,3 γκολ ανά αγώνα. Φέτος, η «αρμάδα» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετράει ήδη 26 τέρματα έχοντας δώσει μόλις 13 παιχνίδια. Δηλαδή σκοράρει 2 γκολ ανά παιχνίδι.

Σίγουρα το διάστημα, όπως και το δείγμα των αγώνων, είναι μικρό για να φτάσει κανείς σε τελικό και ασφαλές συμπέρασμα πως ο Παναθηναϊκός θα διατηρήσει αυτή τη συνέπεια στο σκοράρισμά του σε όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Ωστόσο, μην ξεχνάμε πως πέρυσι οι «πράσινοι» έπρεπε να έχουν σκοράρει περισσότερα τέρματα. Οι ευκαιρίες που δημιούργησαν π.χ. στο πρωτάθλημα σύμφωνα πάντα με το Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ισούνταν με 62,48xG ενώ εκείνοι σκόραραν μόλις 47 τέρματα, δηλαδή 15,48 λιγότερα.

Σίγουρα, επειδή η απόκλιση είναι τεράστια, παίζει ρόλο και η ατυχία, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, αφού μία κακή εκτέλεση δεν οφείλεται μόνο σ' αυτό, αλλά και σε μία κακή μέρα ή περίοδο γενικότερα, κακή ψυχολογία, κούραση και λοιπούς παράγοντες, καθώς και ως έναν βαθμό στην ποιότητα του ίδιου του εκτελεστή.

Φέτος, οι δείκτες του Παναθηναϊκού είναι σαφώς βελτιωμένοι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, όπου το «τριφύλλι» μετράει 16 γκολ από ευκαιρίες που άξιζαν 13,13xG στα πρώτα έξι παιχνίδια, δηλαδή 2,87 περισσότερα. Βέβαια απ' αυτό μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως και η δημιουργία κινείται σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα. Πέρυσι είχε κατά μέσο όρο 1,74xG ματς, φέτος 2,19, δηλαδή 0,45 περισσότερα σε κάθε αγώνα.

Κι αν αυτο στο πρωτάθλημα είναι πιθανό να μειωθεί λόγω και των Play-offs που θα έρθουν, άρα και των περισσότερων αγώνων υψηλής δυσκολίας, πρέπει κανείς να σκεφτεί και αντίστροφα.

Δηλαδή φέτος το «τριφύλλι» έχει ήδη σκοράρει σχεδόν τα μισά τέρματα σε σχέση με πέρυσι έχοντας παίξει πολύ δυσκολότερα παιχνίδια, έχοντας ήδη δώσει δύο ντέρμπι στο πρωτάθλημα και πέντε ευρωπαϊκά ματς κόντρα σε Μαρσέιγ, Μπράγκα και Βιγιαρεάλ. Δηλαδή τα επτά από τα 13 ματς που έχει δώσει είναι υψηλής δυσκολίας ενώ στα υπόλοιπα έξι κόντρα σε Ντνίπρο, Βόλο, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικό κι Αστέρα, έχει σκοράρει 18 γκολ, δηλαδή 2,58 ανά παιχνίδι.

Για να μην σας κουράζουμε με περισσότερα νούμερα, ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει κάνει ένα σημαντικό step up φέτος στο σκοράρισμα του τόσο από άποψη πλουραλισμού όσο και από άποψη επιθετικής απόδοσης.

Αν το «τριφύλλι» διατηρήσει αυτά τα επίπεδα δημιουργίας και σκοραρίσματος σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερος στο επιθετικό κομμάτι κι αυτό θα βοηθήσει έτι περισσότερο, αφού καλή η ανασταλτική λειτουργία που είχε πέρυσι, αλλά δεν μπορούσε να το βοηθήσει στο να καθαρίσει εύκολα ένα ματς, όπως συμβαίνει μ' ένα γρήγορο γκολ κι αυτό ήταν κάτι που του στοίχησε πέρυσι.

Νομίζω όλοι θυμόμαστε πόσο δυσκολευόταν σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και με χαμηλότερου επιπέδου αντιπάλους στο να πετύχει το πρώτο τέρμα που επιθυμούσε για να πάρει νωρίς το προβάδισμα και να διώξει το άγχος του. Αν κοιτάξει κανείς τα γρήγορα γκολ που έχει πετύχει φέτος η ομάδα και την κατάληξη των αγώνων έπειτα, ειδικά στα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια, μπορεί να καταλάβει την σημασία τους.