Μπάτσκα Τόπολα: Ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη στη Σερβία με τη... σφραγίδα Όρμπαν!

Μπάτσκα Τόπολα: Ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη στη Σερβία με τη... σφραγίδα Όρμπαν!

Των Πολύδωρου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Τομαρά

Μπάτσκα Τόπολα, μια άγνωστη, αλλά φιλόδοξη ομάδα έτοιμη να μπει ανέμεσα στο δίπολο Αστέρας - Παρτιζάν! Τι γίνεται όμως όταν ο σύλλογος δεν έχει λαϊκή βάση; Μπορεί να ανταπεξέλθει των οικονομικών δυσκολιών; Είναι σε θέση να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί χωρίς φιλάθλους, ένα μεγάλο γήπεδο; Ναι, γιατί το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στους... Μαγυάρους! Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν λατρεύει το ποδόσφαιρο, αλλά πολύ περισσότερο να διοχετεύει δεκάδες εκατομμύρια σε ουγγρικούς πληθυσμούς εκτός συνόρων. Τόπολα, Ντουνάισκα, Σέπσι είναι ομάδα που αναγεννήθηκαν χάρη στη στήριξη της Ουγγαρίας και πρωταγωνιστούν με χρήματα των Μαγυάρων φορολογούμενων. Πως έγινε η σύνδεση; Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την εκτόξευση της αντιπάλου του Ολυμπιακού;

image

Με τη στήριξη των Ούγγρων και του Όρμπαν

«Ζούμε σε μια Ευρώπη όπου υπάρχει χώρος μόνο για εκείνους που υπερασπίζονται την ενότητα και όχι για εκείνους που σπέρνουν τους σπόρους της διχόνοιας», είχε δηλώσει ο Βίκτορ Όρμπαν στα εγκαίνια της Ακαδημίας FK TSC στη Μπάτσκα Τόπολα το 2019.

Η Μπάτσκα Τόπολα είναι μία πόλη (ένας δήμος) στην επαρχία της Βοϊβοντίνα. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1750 από 200 ουγγρικές και σλοβακικές οικογένειες που έφτασαν από την Άνω Ουγγαρία, τη σημερινή Σλοβακία.

Όπως και η Ντουνάιτσκα Στρέντα έτσι και η Μπάτσκα Τόπολα, έχει ένα ταραχώδες παρελθόν. Μέχρι τον πρώτο Παγκόσμιο η πόλη είχε αύξηση πληθυσμού με 18.000 κατοίκους, λειτουργώντας με το καθεστώς της συνθήκης «Τριανόν». Ήταν το 1920 όταν η Ουγγαρία υπέγραφε με τους Συμμάχους τη συγκεκριμένη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η χώρα περιορίζεται σε 36.000 τετραγωνικά μίλια (από 125.000) και σε 8.000.000 κατοίκους (από 22 εκατομμύρια).

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη καταλήφθηκε από τις ουγγρικές δυνάμεις για τρία χρόνια και το 1944 χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός των SS για την απέλαση των Εβραίων. Μόλις απελευθερώθηκε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη ανέκαμψε και ακολούθησε μια πορεία ιδιαίτερα ανοδική υπό την Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, η πλειονότητα των ανθρώπων, το 58%, που ζει στον Δήμο των 33.000 κατοίκων της Μπάτσκα Τόπολα, συνεχίζουν να είναι Ούγγροι. Ο δε ποδοσφαιρικός σύλλογος τα τελευταία 75 χρόνια έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ουγγρικής κουλτούρας. Ιδρύθηκε ως Topolyai Sport Club το 1913. Ο σύλλογος έχει υποστεί οκτώ διαφορετικές αλλαγές ονομάτων τα τελευταία 100 χρόνια.

«Το 2013, για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια του και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, ο σύλλογος αποκατέστησε το αρχικό του όνομα», είπε στο BIRN ο Βλαντιμίρ Νοβάκοβιτς, δημοσιογράφος του σερβικού τηλεοπτικού καναλιού Sport Klub.

«Τότε η ομάδα έπαιζε στην τέταρτη κατηγορία, αλλά σε καμία περίπτωση η Τοπόλα δεν ήταν κάποια μεγάλη δύναμη. Αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο σπουδαίος Κάλμαρ (προπονητής της Χόνβεντ της δεκαετίας του 1950) πέρασε εκεί τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ως παίκτης», εξηγεί ο Νοβάκοβιτς.

Η επανεκκίνηση συνοδεύτηκε από μια αξιοσημείωτη άνοδο. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού χρειάστηκε έξι σεζόν για να περάσει από την τρίτη κατηγορία στη σερβική SuperLiga για πρώτη φορά. Το να φτάσει κανείς εκεί δεν είναι ασυνήθιστο επίτευγμα για τους συλλόγους από τη Βοϊβοντίνα, αλλά η TSC ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συλλόγους για τις φιλοδοξίες της.

Από την επανεκκίνηση του συλλόγου, 30 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί μόνο στην υποδομή του, ένα τεράστιο ποσό για το σερβικό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακών κολοσσών: Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν. Στη Σλοβακία και τη Ρουμανία υπήρξαν πολλές εντάσεις που σχετίζονται με τον Όρμπαν και τις ομάδες που στηρίζει αλλά αυτό δεν συνέβη με την Τόπολα.

Ιστορικά, η Ουγγαρία και τα γιουγκοσλαβικά έθνη είχαν κακές σχέσεις, αλλά η σχέση της Ουγγαρίας με τη Σερβία έχει βελτιωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχουν πολύ καλές σχέσεις.

Άλλωστε, η Ουγγαρία είναι η μόνη γειτονική χώρα με την οποία η Σερβία έχει υπογράψει στρατηγική συνεργασία. Η συμφωνία είναι εκτεταμένη και αφορά περισσότερους από 20 τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των υποδομών και της οικονομίας. Οι δύο χώρες έχουν επίσης βρει κοινό έδαφος ως προς τη δυσπιστία τους προς την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση), για τις ρωσικές κυρώσεις και τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς και για μια κοινή ευρασιατική προοπτική.

«Το ουγγρικό έθνος σήμερα θεωρεί το σερβικό έθνος σαν αδέρφια του», είχε πει τον Μάιο ο Πέτερ Σιτζάρτο, Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος επίσης συνέχισε να επαινεί τη συμπεριφορά της Σερβίας προς τον ουγγρικό πληθυσμό της. «Υπό την ηγεσία του προέδρου σας, η Σερβία αντιμετωπίζει την ουγγρική κοινότητα στη Βοϊβοντίνα με τέτοιο τρόπο που λειτουργεί ως πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Αυτή η σχέση αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που η TSC και οι οπαδοί της αντιμετωπίζονται από τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους, από τα Μέσα ενημέρωσης και ακόμη και από αντίπαλους συλλόγους στη Σερβία. «Έχουμε δει πολλές εντάσεις στη Σλοβακία και τη Ρουμανία γύρω από τους αγώνες των συλλόγων που σχετίζονται με τον Όρμπαν», δηλώνει ο Νοβάκοβιτς: «Αλλά αυτό που συνέβη στην Τοπόλα ήταν αξιοσημείωτο».

image

Στόχος της να μπει ανάμεσα σε Ερυθρό και Παρτίζαν!

Η Μπάτσκα Τόπολα αναγνωρίζεται ως μία νέα και ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη στη Σερβία.

«Στην αρχή υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ των στελεχών πίσω από το club και των υποστηρικτών για την ομάδα. Έγινε αίτημα από το διοικητικό συμβούλιο να χρησιμοποιείται η ουγγρική γλώσσα όσο το δυνατόν πιο αραιά για να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις», συνεχίζει στην αναφορά του ο Νοβάκοβιτς. «Τέσσερα χρόνια μετά δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν άτομο που να έχει πρόβλημα με το γεγονός ότι υπάρχει ένας σαφώς ουγγρικός σύλλογος στο πρωτάθλημα, κάτι που είναι κάτι παραπάνω από... συναρπαστικό και άξιο λόγου, γνωρίζοντας και τη γενική ατμόσφαιρα στη Σερβία τον τελευταίο καιρό», διευκρινίζει ο Σέρβος δημοσιογράφος.

Αντίθετα, οι άνθρωποι στη Σερβία βλέπουν την ομάδα της TSC ως μια αναζωογονητική αλλαγή και, με τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους και ως έναν σύλλογο που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανταγωνιστεί το δίπολο του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν.

«Τόσο ο Τύπος όσο και ο κόσμος αντιμετωπίζουν τη Μπάτσκα θετικά», υπογράμμισε ο Νοβάκοβιτς. «Η σερβική SuperLiga είναι δυστυχώς μια διοργάνωση των δύο συλλόγων – είναι ένα συστημικό πρόβλημα. Αλλά το να επενδύσει κάποιος πολλά χρήματα στο γήπεδό του καθώς και στην Ακαδημία του είναι μια σημαντική καινοτομία», συμπλήρωσε.

Από την ίδρυση της σερβικής SuperLiga το 2006, ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζάν έχουν καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις σε 14 από τις 17 σεζόν, γεγονός που καθιστά το επίτευγμα της TSC ακόμα πιο σημαντικό.

Όμως η επιτυχία της Τόπολα δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και εκτός γηπέδου. «Πιστεύω ότι στα Βαλκάνια υπάρχει μεγάλη πολιτιστική ποικιλομορφία στον γενικό πληθυσμό. Όχι όμως στον βαθμό που θα έπρεπε σε επίπεδο ομάδων και όχι μόνο. Τι λοιπόν καλύτερο από το να έχουμε μια ισχυρή μειονοτική ποδοσφαιρική ομάδα;» επισημαίνει ο Νοβάκοβιτς.

image

Πολλά τα λεφτά στην Τόπολα…

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει στείλει μέχρι τώρα 14 εκατομμύρια ευρώ σε αθλητικούς συλλόγους στη Βοϊβοντίνα. Τα χρήματα διοχετεύθηκαν μέσω του MLSZ και δόθηκαν στην FK TSC στην πόλη Topola (Τόπολα). Θεωρείται ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο στη Βοϊβοντίνα που είναι τα μάτι και τα αυτιά του Ούγγρου Πρωθυπουργού και αυτός είναι ο Γιάνος Ζσεμπέρι, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από την Τοπόλα. H TSC χρηματοδοτείται πλέον από την ουγγρική πολυεθνική MOL πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ακαδημία τους χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ουγγρική Ομοσπονδιακή Ομοσπονδία και ο ευρύτερος εκσυγχρονισμός έγινε με εισφορά μετρητών περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ζσεμπέρι δεν έχει επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα υποστήριξης του ουγγρικού ποδοσφαίρου στη Βόρεια Σερβία, αλλά είναι αναμφίβολα ένα βασικό πρόσωπο στη διαδικασία. Είναι ο κύριος χορηγός και πρώην πρόεδρος του συλλόγου της Τόπολα.

«Μας αρέσει να μαθαίνουμε από τους άλλους», λέει ο Ζσεμπέρι. «Όταν κάποιος θέλει να μάθει πώς να γίνεται καλύτερος, τότε είναι εύκολο. Αλλά το πρόβλημα εδώ στη Σερβία είναι ότι λίγοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν νέα πράγματα».

Η TSC συνεργάζεται στενά με την Ακαδημία Puskas, ένα πολυτελές έργο που βασίζεται στα σύνορα στο χωριό του Ορμπάν το Felcsut, το οποίο έχει τη δική του επιτυχημένη ομάδα και το δίκτυο επεκτείνεται ευρύτερα. Η Σερβία δεν είναι η μόνη χώρα με... μεγάλες ουγγρικές τσέπες: υπάρχουν μεγαλύτεροι αριθμοί στη Σλοβακία και τη Ρουμανία, όπου παρόμοια ποδοσφαιρικά έργα με μεγάλη χρηματοδότηση έχουν ξεπηδήσει σε τέτοιες κοινότητες. Τα σύνορα δεν είναι τόσο απροσπέλαστα μπροστά σε τόσο οικονομικά ισχυρές δυναμείς.

image

TSC Arena: Το «παλατάκι» της Μπάτσκα Τόπολα

Η TSC Arena, έδρα της Μπάτσκα Τόπολα, θεωρείται ένα από τα πιο μοντέρνα - εάν όχι το πιο μοντέρνο - στάδια στη Σερβία και χωράει 4.500 φιλάθλους. Σύμφωνα με τα standards και τα κριτήρια της UEFA είναι ένα στάδιο κατηγορίας 3, που σημαίνει πως μπορεί να φιλοξενεί διεθνή ματς.

Η έδρα της Μπάτσκα Τόπολα

Το γήπεδο είναι πολλαπλών χρήσεων. Είναι σε θέση να φιλοξενεί και άλλα events εκτός από ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ίδιας της Μπάτσκα Τόπολα σύντομα θα ενταχθεί στις εγκαταστάσεις του γηπέδου και ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο με 45 δωμάτια, εστιατόριο, χώρους για γυμναστική και αποκατάσταση αλλά και ένα μουσείο. Το συγκεκριμένο γήπεδο λειτουργεί από το 2021 με ένα κόστος κατασκευής που έφτασε στα 15 εκατ. ευρώ.

Πηγές: balkaninsight, atlatszo

@Photo credits: eurokinissi, Φωτογραφίες έχουν χρησιμοποιηθεί και από το επίσημο site της Μπάτσκα Τόπολα