Το Gazzetta στο Νότιγχαμ: Μία ομάδα που έπαψε να ζει μόνο με το παρελθόν της

Το Gazzetta στο Νότιγχαμ: Μία ομάδα που έπαψε να ζει μόνο με το παρελθόν της

Μία ομάδα που επί χρόνια ζούσε με την ιστορία της. Και στην πραγματικότητα όσο σπουδαία και αν είναι η ιστορία, ένας σύλλογος χρειάζεται και προοπτική. Όλα όσα έκανε η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 συνθέτουν ένα από τα πιο όμορφα ποδοσφαιρικά παραμύθια όλων των εποχών. Μετά την επιστροφή στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου το 1977, η Φόρεστ στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1978 και κατέκτησε δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών το 1979 και το 1980.

Μία πόλη που ως τότε ήταν γνωστή μονάχα για τον Ρομπέν των Δασών, μετατράπηκε χάρη στον «ξεροκέφαλο» πρώην γκολτζή, στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Δύο νύχτες μαγικές σε Μόναχο και Μαδρίτη με τους τελικούς απέναντι σε Μάλμε και Αμβούργο αντίστοιχα, έμελλε να ακολουθούν τους φίλους της Νότιγχαμ για τις επόμενες δεκαετίες. Να αποτελούν το αποκούμπι τους στα δύσκολα που θα ακολουθούσαν.

Τα Κύπελλα Πρωταθλητριών στο μουσείο της Νότιγχαμ

Η Νότιγχαμ έμεινε μακριά από την πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου για 23 ολόκληρα χρόνια. Όσο δυνατό, όσο επιτυχημένο και αν είναι το παρελθόν, δεν είναι εύκολο για κανέναν οργανισμό να ζει μόνο με αυτό. Χρειάζεται παρόν, χρειάζεται και μέλλον. Oριστικό τέλος στα δύσκολα χρόνια μπήκε στις 29 Μαΐου του 2022, όταν η Φόρεστ επικράτησε στο μπαράζ ανόδου του Γουέμπλεϊ της Χάντερσφιλντ με 1-0 και πανηγύρισε την μεγάλη της επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ.

Μπράιαν Κλαφ

Το πρώτο βήμα αυτής της πορείας της ομάδας έγινε τον Μάιο του 2017, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε επίσημα τις τύχες της ομάδας. Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του το οποίο και άρχισε να υλοποιείται με στόχο το κλαμπ να επιστρέψει στη φυσική του θέση.

Το Gazzetta ταξίδεψε στην Αγγλία και στο Νότιγχαμ περνώντας ένα διήμερο στην πόλη που ζει για την ομάδα της. Από τις μπυραρίες και τα εστιατόρια το βράδυ της παραμονής του αγώνα με την Μπρέντφορντ, μέχρι το pre game και το κυρίως πιάτο, ζήσαμε κάθε στιγμή, εισπράξαμε την υπέροχη ενέργεια μίας αναμέτρησης του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη.

image

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και η υπέροχη ενέργεια της Premier League

Η αναμέτρηση με τους Λονδρέζους ήταν προγραμματισμένη για μεσημέρι Κυριακής, εμείς φτάσαμε στην πόλη από το βράδυ του Σαββάτου. Δειπνήσαμε λίγο έξω από το κέντρο, σε ένα εστιατόριο στο οποίο ιδιοκτήτης είναι ένας Βόσνιος οπαδός της Νότιγχαμ. Φρόντισε από την πρώτη στιγμή να μας βάλει στο κλίμα. «Η ομάδα ζει και πάλι μεγάλες στιγμές, σταματήσαμε να σκεφτόμαστε μόνο τη σπουδαία ιστορία της», μας εξήγησε χαρακτηριστικά. Φυσικά, προσπαθώντας να συνδέσει την Ελλάδα με τη χώρα του, αναφέρθηκε στον σπουδαίο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ρομπέν των Δασών

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, όπου και αν περπατούσε κανείς στην πόλη θα έβλεπε κόσμο με φανέλες της Νότιγχαμ. Όλοι ετοιμάζονταν για το γήπεδο. Οι μπυραρίες περιμετρικά του «City Ground», όλες γεμάτες. Κάναμε μία βόλτα γύρω από το γήπεδο, τα vibes ήταν τόσο μα τόσο ποδοσφαιρικά. Είχαμε και δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η πρώτη με τον… Ρομπέν των Δασών και η δεύτερη με έναν μουσικό που έπαιζε πίπιζα. Ντυμένος με την παραδοσιακή του στολή, έδινε «χρώμα» στην ατμόσφαιρα με τις μελωδίες του. Λίγο πιο δίπλα οι πωλητές των επίσημων προγραμμάτων του αγώνα. Λατρεμένη συνήθεια στην Αγγλία για συλλέκτες και μη. Όλα αυτά τα μικρά στοιχεία, όμως, αποτελούν κομμάτια του υπέροχου παζλ της Premier League.

image

Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για την μεταμόρφωση του «City Ground»

Το «City Ground» είναι ένα γήπεδο που «μυρίζει» ιστορία σε κάθε του γωνιά. Και μόνο οι εικόνες του Μπράιαν Κλαφ αρκούν για να θυμίζουν στον επισκέπτη τα όσα έχει πετύχει αυτή η ομάδα στο παρελθόν. Η επιστροφή, ωστόσο, της Φόρεστ στην Premier League σήμαινε αυτομάτως πως έπρεπε να γίνουν πολλά έργα έτσι ώστε να φτάσει στα standards των υπολοίπων ομάδων της κατηγορίας. Στο τέλος, δεν τα έφτασε απλά, τα ξεπέρασε. Η διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο, έμοιαζε και ήταν η ιδανική ευκαιρία.

«Main Ground»

Οι εργασίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η εξέδρα με όνομα «Bridgford Stand» αναμένεται να μεγαλώσει για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο σε όλο το μήκος της. Η «Main Stand» αναμένεται να γκρεμιστεί και να χτιστεί ξανά από την αρχή. Είναι, όμως, ήδη πολλά εκείνα τα βήματα που έχουν γίνει.

Εστιατόριο στις εξέδρες του «Main Ground»

Εστιατόρια έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις εξέδρες έτσι ώστε οι φίλοι της ομάδας να έχουν την ευκαιρία να γευματίσουν πριν τους αγώνες. Διακοσμημένα με κομμάτια της ιστορίας του συλλόγου αλλά και με φωτογραφίες από τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, δίνουν την ευκαιρία για την απόλυτη εμπειρία στο «City Ground». Φυσικά, ξεχωριστά όμορφη η εικόνα του Board Room, εκεί δηλαδή που επίσημοι προσκεκλημένοι πριν τον αγώνα έχουν την ευκαιρία να γευματίσουν και να πιούν το ποτό τους. Στην είσοδό της δεσπόζουν τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχει κατακτήσει η Φόρεστ.

Η αίθουσα Τύπου στην έδρα της Νότιγχαμ

Δημιουργήθηκε νέα αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου αλλά και χώρος εργασίας των δημοσιογράφων. Στους τοίχους εξώφυλλα εφημερίδων και δημοσιεύματα τόσο από το μακρινό παρελθόν όσο και από την πρόσφατη επιτυχία της Φόρεστ με την επιστροφή της στα «σαλόνια».

Λίγο πριν περάσουμε την κύρια είσοδο του πάρκινγκ, στο αριστερό μας χέρι βρίσκεται η νέα μπουτίκ με τα επίσημα προϊόντα του συλλόγου. Στήθηκε το καλοκαίρι σε συνεργασία της Νότιγχαμ με την εταιρεία ένδυσης της ομάδας. Ακόμα και αυτή εντυπωσιακή, ό,τι μπορεί να ζητήσει ένας οπαδός, υπάρχει στα ράφια του καταστήματος. Ακόμα και εκεί, το παρελθόν συναντά το παρόν. Τα μπλουζάκια με τον Μπράιαν Κλαφ, δίπλα στις φανέλες των ποδοσφαιριστών που συνθέτου σήμερα το ρόστερ.

Η μπουτίκ της Νότιγχαμ

Για να πάρουν σάρκα και οστά όλα τα παραπάνω χρειάστηκε ο σύλλογος να έχει ήδη διαθέσει ένα ποσό μεγαλύτερο των 10 εκατ. ευρώ. Όμως, περισσότερο και από τα ίδια τα χρήματα, χρειάστηκαν άνθρωποι με όραμα και διάθεση να δουλέψουν.

image

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης ήταν αυτός που πρώτος πίστεψε στο project

Αν ένας άνθρωπος πίστεψε στο ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ θα μπορέσει να αφήσει οριστικά πίσω της τις δύσκολες μέρες, δίνοντας και πάλι όραμα στον κόσμο της, αυτός δεν ήταν άλλος από τον γιο του Βαγγέλη Μαρινάκη, Μιλτιάδη.

Αφοσιώθηκε στο project, καθιστώντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως το κλαμπ μπορεί να επιστρέψει εκεί που προστάζει η σπουδαία ιστορία του, στα σαλόνια της Premier League. Το είδε από την πρώτη στιγμή ως το προσωπικό του στοίχημα.

miltos

Συνομιλώντας με αρκετό κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο Νότιγχαμ, τους ακούσαμε να κάνουν λόγο για έναν πολύ απλό άνθρωπο που δεν διστάζει να κάτσει μαζί με τους οπαδούς της ομάδας στις pubs ή στα εστιατόρια, να συνομιλήσει και να περάσει χρόνο μαζί τους.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης είναι σήμερα ο άνθρωπος από τον οποίο περνάει κάθε απόφαση που αφορά στον σύλλογο. Από τις μεταγραφικές κινήσεις μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Περνάει πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Νότιγχαμ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βρίσκεται κοντά στην καθημερινότητα της ομάδας.

Είναι, λοιπόν, απόλυτα φυσιολογικό να ζει έντονα κάθε λεπτό ενός αγώνα της Νότιγχαμ Φόρεστ. Είναι για τον ίδιο το «καμάρι» του. Στο γκολ της ισοφάρισης στην αναμέτρηση κόντρα στην Μπρέντφορντ σηκώθηκε από τη θέση του, έτρεξε και πανηγύρισε με την ψυχή του. Κάθε πρόκληση για έναν νέο άνθρωπο, είναι μία ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Και το συγκεκριμένο project αποτελεί μία σπουδαία πρόκληση.

Από εκεί και πέρα, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μετακόμισαν στα Ανατολικά Μίντλαντς μετά την ανάληψη των ηνίων της ομάδας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν ο Κούλης Δουρέκας. Με την 25ετή εμπειρία του στον Ολυμπιακό, όπου και φρόντιζε πάντα για όλα τα ζητήματα της ομάδας, ως το καλύτερο εφόδιο, ανέλαβε έναν από τους πιο νευραλγικούς ρόλους σε έναν κλαμπ. Αυτόν του Διευθυντή ποδοσφαίρου.

Δεν ήταν ποτέ σε αυτούς που βρίσκονταν στην βιτρίνα. Αποτελεί πάντα έναν αθόρυβο εργάτη και αν ένα πράγμα μπορεί να θεωρείται βέβαιο, είναι πως η ζωή ανταμείβει όσους δουλεύουν σκληρά. Εγκαταστάθηκε στο Νότιγχαμ τον Δεκέμβριο του 2018 και έκτοτε έχει συντελέσει τα μέγιστα στο να μετατραπεί η καθημερινότητα στη Φόρεστ, σε καθημερινότητα ομάδας που συμμετέχει στην Premier League. Δεν του αρέσουν τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, είναι βέβαιο πως τα αποτελέσματα της δουλειάς του, μαρτυρούν την πάσα αλήθεια.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Όντας πάντα σεμνός και ταπεινός, έχει κερδίσει τον σεβασμό του συνόλου των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται αλλά και των απλών φίλων της Νότιγχαμ. Όλοι θέλουν να του σφίξουν το χέρι, να του πουν ένα «Hey Kyriakos». Και δεν είναι τυπικό, του χαμογελούν και γνωρίζουν και εκείνος τους δίνει το χέρι με τον ψυχή του. Γιατί πολύ απλά δένεται με ό,τι και αν καταπιάνεται.

Του λείπει ο Ολυμπιακός και δεν το κρύβει. Του λείπει που δεν μπορεί να βρίσκεται στο δεύτερο σπίτι του, το «Γ. Καραϊσκάκης». Όμως, γνωρίζει πως βρίσκεται στην Αγγλία για να υπηρετήσει ένα πολύ σπουδαίο project και αυτό για εκείνον αρκεί ακόμα και αν έχει την ευκαιρία πολύ σπάνια να μπαίνει στο αεροπλάνο για την Ελλάδα.

Πιστεύει πολύ στα νέα παιδιά και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πλαισιώνεται από αυτά στη Φόρεστ. Γνωρίζει πως οι φρέσκες ιδέες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη ενός συλλόγους. Ακόμα, πιστεύει πως η διάθεση των νέων παιδιών να δουλέψουν και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε ένα οικοδόμημα που χτίζεται, αποτελεί κινητήριο δύναμη.

Και κάπως έτσι η Νότιγχαμ Φόρεστ συνεχίζει να μεγαλώνει. Αφήνει οριστικά πίσω τα δύσκολα, ετοιμάζεται για νέες μεγαλύτερες προκλήσεις και άπαντες στο κλαμπ γνωρίζουν πως η το δυνατόν πιο άμεση εξασφάλιση της παραμονής στην Premier League θα δώσει το έναυσμα για τα επόμενα βήματα.