Οδυσσέας Βελάνας στο Gazzetta: «Η Ολλανδία ταιριάζει στον Έλληνα παίκτη, κάνουμε το step up εδώ!»

Οδυσσέας Βελάνας στο Gazzetta: «Η Ολλανδία ταιριάζει στον Έλληνα παίκτη, κάνουμε το step up εδώ!»

Νότης Χάλαρης

Ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν στα γήπεδα της Ευρώπης έχουν ρίζες από την Ελλάδα. Είτε μέσω της οικογένειας, είτε οι ίδιοι έχουν γεννηθεί στη χώρα μας.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπως αυτό του Χρήστου Ζαφείρη, του Κωνσταντίνου Καρέτσα ή και του Σταβ Λέμκιν που αγωνίζεται στη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και το όνομα του Οδυσσέα Βελάνα ο οποίος φέτος αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας με τη φανέλα της Τσβόλε και ήδη έχει ένα γκολ και τρεις ασίστ σε δέκα παιχνίδια μέχρι στιγμής.

Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε στο Gazzetta για την ποδοσφαιρική του πορεία, τη μετακόμιση σε νεαρή ηλικία από την Ελλάδα στην Ολλανδία αλλά και την παρουσία του τώρα στην Eredivisie.

Παράλληλα στάθηκε στο θέμα της Εθνικής Ελλάδας, τους Έλληνες παίκτες αλλά και τη σχέση με τον Απόστολο Βέλλιο που μοιράζονται τα αποδυτήρια στον ολλανδικό σύλλογο.

image

Από τη Σάμο στην εκτίμηση του Τεν Χαγκ

Ο Οδυσσέας Βελάνας γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1998 στη Σάμο. Η μητέρα του είχε καταγωγή από την Ολλανδία και ο πατέρας του από την Ελλάδα. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών έμεινε στο νησί πριν μετακομίσει για λίγο στην Αθήνα και στη συνέχεια βρεθεί στην Ολλανδία.

Ουσιαστικά μεγάλωσε στο Zeist και έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική ομάδα της πόλης με το όνομα Jonathan Football. Το ποδόσφαιρο ήταν το άθλημα που αγάπησε από την πρώτη στιγμή καθώς έλαβε το... μικρόβιο από τον πατέρα του που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής.

Στα πέντε του φόρεσε για πρώτη φορά τα ποδοσφαιρικά και μέχρι τα 11 μαθαίνει την τέχνη του αθλήματος στη συγκεκριμένη ακαδημία. Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία και γρήγορα έγινε ένας ποδοσφαιριστής που τραβούσε τα βλέμματα των σκάουτς.

Ανάμεσα στις ομάδες που τον κοιτούσαν με την πρώτη ευκαιρία, ήταν και αυτή της Ουτρέχτης η οποία δεν άργησε να του κάνει επίσημη κρούση. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα... ταξίδι αρκετών χρόνων για τον μικρό Οδυσσέα καθώς κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στα μικρά κλιμάκια του ολλανδικού συλλόγου.

Αποκορύφωμα ήταν η Κ21 με την οποία έπαιξε σε πάνω από 100 ματς, πέτυχε 16 γκολ και μοίρασε 14 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, πείθοντας τον Έρικ Τεν Χαγκ για την αξία του.

Ήταν 20 Αυγούστου του 2017 και ο 19χρονος Βελάνας βλέπει τον τότε κόουτς του και νυν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τον φωνάζει. Κόντρα στη Βίλεμ, ο Ελληνοολλανδός μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και μέτρησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά λεπτά ως επαγγελματίας έχοντας στον πάγκο τον Ολλανδό τεχνικό.

image

Το καλοκαίρι του 2021 και έπειτα από μόλις τρεις συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, ο Βελάνας αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να βγει από τη... φούσκα της Ουτρέχτης. Η Μπρέντα ήταν ο σύλλογος που τον «αγκάλιασε» και εκείνος βρήκε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε επαγγελματικό επίπεδο.

Με το... καλημέρα έκανε τους ανθρώπους της ομάδας να αντιληφθούν τι είδους ποδοσφαιριστής είναι. Μπορεί στο ξεκίνημα να μην είχε βασικό ρόλο αλλά μετά τα μέσα της πρώτης του σεζόν, ήταν απλά εντυπωσιακός. Σε 15 παιχνίδια είχε συνολικά 10 γκολ αλλά και 4 ασίστ στο πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της Μπρέντα για να παραμείνει ακόμα μία χρονιά.

Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ένα πραγματικό πολυεργαλείο μεσοεπιθετικά αφού μπορούσε να παίξει ως εξτρέμ, ως 10άρι αλλά και ως φορ. Από εκεί που σταμάτησε την πρώτη του σεζόν, ξεκίνησε στη δεύτερη. Οι εμφανίσεις του καθήλωναν τη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας, πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού για αρκετά παιχνίδια ενώ παράλληλα είχε φτάσει σε σημείο να έχει επτά γκολ και δύο ασίστ σε έξι μόλις ματς (!).

Κάπου εκεί ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα καθώς το ενδιαφέρον από τη μεγάλη κατηγορία αλλά από άλλες χώρες ήταν μεγάλο. Ο ίδιος ολοκλήρωσε τη σεζόν με 16 τέρματα και πέντε ασίστ σε 36 ματς σε όλες τις διοργανώσεις στο παλμάρε του.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν αρκετά... ζεστό για την περίπτωσή του. Ουκ ολίγοι σύλλογοι χτύπησαν την πόρτα του καθώς έμενε ελεύθερος από την Μπρέντα. Ο ολλανδικός σύλλογος πάλεψε να τον κρατήσει, του έκανε αρκετές προτάσεις για ανανέωση αλλά στο τέλος ο Ελληνοολλανδός αποχώρησε για το επόμενο βήμα.

Κάπου εδώ έρχεται η Τσβόλε. Η ομάδα του Απόστολου Βέλλιου που πανηγύρισε την άνοδο στην Eredivisie και στο πρόσωπο του Βελάνα έβλεπε τον κατάλληλο ποδοσφαιριστή για να ενισχυθεί στη μεσοεπιθετική γραμμή της. Ο Έλληνας φορ «κόλλησε» αμέσως με τον 25χρονο μεσοεπιθετικό και χάρη σε αυτό, ο ίδιος προσαρμόστηκε αμέσως στα νέα δεδομένα.

Σιγά-σιγά παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής και ήδη σε επτά παιχνίδια και συνολικά 319 λεπτά μετράει τρεις ασίστ αλλά και στιγμές που δείχνει το ταλέντο του.

Η διέξοδος της Μπρέντα που αποδείχθηκε... Ιθάκη και η Τσβόλε του Βέλλιου

image

«Απολαμβάνω να βλέπω τον Παυλίδη»

- Αρχικά, πες μου για τα παιδικά σου χρόνια και τη σχέση σου με την Ελλάδα...

«Γεννήθηκα στη Σάμο, ζήσαμε εκεί τρία χρόνια και μετά για λίγο στην Αθήνα. Μετά από αυτό μετακομίσαμε στην Ολλανδία. Στην πόλη Zeist».

- Σε τι ηλικία έφυγες από την Ελλάδα;

«Η μητέρα μου είναι από την Ολλανδία και ο πατέρας μου από την Ελλάδα. Η μητέρα μου δούλευε στη Σάμο και εκεί γνώρισε τον πατέρα μου και έμεινε μόνιμα εκεί. Ήμουν περίπου τριών με τεσσάρων ετών όταν φύγαμε. Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο όταν ήμουν πέντε ετών στον τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο vv Jonathan στο Zeist. Και μετά από εκείνη τη στιγμή μου άρεσε πολύ το άθλημα και δεν μπορούσα να σταματήσω να αγωνίζομαι».

- Σου άρεσαν άλλα αθλήματα ή μόνο το ποδόσφαιρο;

«Όχι, έπαιζα μόνο ποδόσφαιρο. Στο σχολείο, στο σπίτι, σχεδόν παντού».

- Τι σου άρεσε περισσότερο;

«Η ομάδα στην οποία ξεκίνησα να παίζω ονομάστηκε «the mini». Παίζαμε πέντε εναντίον πέντε σε ένα μικρό γήπεδο. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η ντρίμπλα και το γκολ»

- Στην αρχή σε ποια θέση έπαιζες και πώς κατέληξες ως μέσος;

«Νομίζω ότι παίζω όλη μου τη ζωή ως μέσος. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη θέση γιατί παίρνεις πολλές πάσες και μοιράζεις».

- Η οικογένεια σου έπαιξε ρόλο για να αρχίσεις το ποδόσφαιρο;

«Ναι, ο πατέρας μου έπαιζε και ποδόσφαιρο. Έπαιξε και στους νέους του Ολυμπιακού και ο αδερφός μου παίζει επίσης ποδόσφαιρο. Επαιξε σημαντικό ρόλο η οικογένεια στο να στραφώ στο ποδόσφαιρο».

- Ποιος Έλληνας παίκτης σου αρέσει περισσότερο και γιατί;

«Νομίζω ότι στο πρωτάθλημα μου απολαμβάνω να βλέπω τον Παυλίδη. Παίζει πολύ καλά αυτή τη σεζόν. Βάζει πολλά γκολ και νομίζω ότι ο Τσιμίκας από τη Λίβερπουλ είναι επίσης ένας πάρα πολύ καλός Έλληνας παίκτης. Μοντέρνος μπακ με πολλή δύναμη στην επίθεση».

- Ποιον ποδοσφαιριστή είχες είδωλο;

«Δεν ήταν ένας παίκτης αλλά έβλεπα σχεδόν σε κάθε παιχνίδι την Μπαρτσελόνα. Με Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες, Τσάβι, Ινιέστα. Αλλά αν πρέπει να αναφέρω έναν, τότε φυσικά ο Μέσι»

- Βλέπεις ελληνικό ποδόσφαιρο; Υποστηρίζεις κάποια ελληνική ομάδα;

«Ο πατέρας μου υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, οπότε όταν παίζει στο Champions League ή στο Europa League βλέπουμε το παιχνίδι μαζί, αλλά εγώ προσωπικά δεν υποστηρίζω κάποια ομάδα».

- Πώς φτάσατε στην Ουτρέχτη; Ποια είναι η ιστορία;

«Όταν ήμουν 11 χρονών, ένας σκάουτ από την Ουτρέχτη είδε παιχνίδια μου στο vv Jonathan. Μετά από αυτό έλαβα ένα γράμμα από την ομάδα για να παίξω μερικούς δοκιμαστικούς αγώνες. Μετά από δύο ματς είδαν τι μπορούσα να κάνω και μού είπαν ότι από την επόμενη χρονιά μπορώ να παίξω εκεί στην ακαδημία νέων».

- Πότε συνειδητοποίησες ότι μπορείς να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

«Νομίζω ότι όταν υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο όταν ήμουν 16 ετών με την Ουτρέχτη και όταν άρχισα να παίζει για την εθνική ομάδα U17 της Ολλανδίας».

- Όταν ήρθε η στιγμή να αγωνιστείς στην πρώτη ομάδα, πώς ένιωσες; Πες μου για την ημέρα που έκανες το ντεμπούτο σου, πώς ήταν εκείνη η μέρα;

«Τη σεζόν που έκανα το ντεμπούτο μου ο Έρικ Τεν Χαγκ ήταν ο προπονητής μου. Είχα μια καλή προετοιμασία και στις προπονήσεις τα έδινα όλα. Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν με άφησε να παίξω 10 λεπτά κόντρα στη Βίλεμ. Ημουν 19 χρονών τότε. Φυσικά ήμουν λίγο νευρικός αλλά και πολύ χαρούμενος και περήφανος που έκανα το ντεμπούτο μου».

- Πες μου και για τον Τεν Χαγκ...

«Ήταν πολύ καλός προπονητής και με έκανε καλύτερο ως παίκτη. Ήταν πολύ δυνατός στην τακτική και ήξερε πώς να πειθαρχήσει ολόκληρη την ομάδα. Νομίζω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γιατί είναι πολύ καλός προπονητής».

- Ποια είναι η καλύτερη στιγμή σου με την Ουτρέχτη που θυμάσαι ακόμα;

«Όταν κερδίσαμε τα play-offs του ολλανδικού πρωταθλήματος και παίξαμε προκριματικούς γύρους για το Europa League. Δεν έπαιξα τα παιχνίδια, ήμουν στον πάγκο, αλλά τα ταξίδια ήταν τεράστια εμπειρία. Παίξαμε στη Μάλτα, στην Πολωνία και στη Ρωσία. Χάσαμε το τελευταίο παιχνίδι από τη Ζενίτ και έτσι δεν προκριθήκαμε στο Γιουρόπα Λιγκ».

«Ο πατέρας μου υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, ο Τεν Χαγκ με έκανε καλύτερο παίκτη»

image

«Είχα προτάσεις από την Ελλάδα πριν υπογράψω στην Τσβόλε»

- Τι πιστεύεις ότι πήγε στραβά και δεν καθιερώθηκες εκεί;

«Νομίζω ότι ο ισχυρός ανταγωνισμός στη μεσαία γραμμή ήταν ο λόγος».

- Ήταν εύκολη η απόφαση να φύγεις μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας;

«Ναι, γιατί ήθελα να παίξω και να μην κάθομαι στον πάγκο οπότε μου έκανε καλό».

- Πώς προέκυψε η Μπρέντα; Ποια είναι η ιστορία της μεταγραφής εκεί;

«Ο νέος προπονητής από τη Μπρέντα με ήξερε από την περίοδο που ήμασταν στην Ουτρέχτη και είπε τον ατζέντη μου ότι θέλουν να παίξω στην ομάδα. Του άρεσα ως παίκτης και ήθελε πολύ να παίξω για αυτόν».

- Είχες δύο γεμάτες σεζόν. Πες μου πρώτα πώς ένιωσες όταν πήρες το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Πόσο σημαντική ήταν για εσένα εκείνη η στιγμή;

«Τη δεύτερη σεζόν ήμουν ο δεύτερος αρχηγός και μετά από μερικά παιχνίδια, ο πρώτος μας αρχηγός δεν έπαιζε πια, οπότε έγινα εγώ πρώτος αρχηγός. Αυτή ήταν μια ωραία στιγμή για μένα. Δεν άλλαξε όμως τίποτα. Ήμουν ακόμα ο ίδιος παίκτης όπως όταν δεν ήμουν αρχηγός. Αλλά ήταν μια ανταμοιβή για τη δουλειά μου».

- Με την Μπρέντα πέτυχες συνολικά 26 γκολ. Ποιο ξεχωρίζεις και γιατί;

«Θα πω το εντός έδρας παιχνίδι με τη Ρόντα. Έβαλα το 2-2 στο 90ο λεπτό. Έκανα ντρίμπλα και σούταρα πολύ δυνατά στην πάνω γωνία του τέρματος».

- Πώς ένιωσες όταν ήρθε η πρόταση από τον Τσβόλε;

«Πραγματικά περήφανος και μια ωραία ανταμοιβή για τις δύο καλές μου σεζόν στη Μπρέντα. Ήθελα πολύ να παίξω στην Eredivisie με την Τσβόλε».

- Είχες προσφορά από ελληνικές ομάδες; Και αν ναι, από ποιες;

«Ναι, είχα κάποιες πριν πάω στην Τσβόλε αλλά δεν θέλω να πω ποιες ομάδες».

image

- Εκεί έχεις γνωρίσει και τον Απόστολο Βέλλιο. Πες μου για την κοινή σας παρουσία. Πώς είναι ως παίκτης και ως χαρακτήρας στα αποδυτήρια;

«Ο Βέλλιος είναι ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος γιατί τώρα έχει κάποιον να συνομιλήσει στα ελληνικά. Είναι πολύ ωραίος τύπος και καλός φίλος. Με καλωσόρισε μόλις έφτασα στη Τσβόλε. Στα αποδυτήρια τον βλέπουμε ως έναν έμπειρο παίκτη που έχει ήδη ένα καλό vibe. Τον ακούμε λοιπόν. Όλοι στις ομάδες τον συμπαθούν ως άνθρωπο και παίκτη. Και οι υποστηρικτές μας τον βλέπουν ως το GOAT του Τσβόλε».

- Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να παίξεις με την Εθνική Ελλάδας ή θα ήθελες να παίξεις στην Ολλανδία;

«Έπαιξα σε ομάδες νέων από την Ολλανδία, αλλά μπορώ να παίξω και για την Ελλάδα. Και βέβαια θα ήθελα να φορέσω το εθνόσημο της Ελλάδας!».

- Έχεις λάβει πρόταση από την Ελλάδα να αγωνιστείς σε κάποια εθνική ομάδα;

«Οχι, δεν μου έχει έρθει πρόταση».

- Πες μου για τις διαφορές και τις δυσκολίες της μετάβασης από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας;

«Καλύτεροι παίκτες, υψηλότερη ένταση, περισσότερη ποιότητα στο γήπεδο και καλύτερα στάδια φυσικά. Αυτό λοιπόν πήρε λίγο χρόνο για να το συνηθίσω στην αρχή, αλλά τώρα πάει καλά!»

- Στην Ολλανδία βλέπουμε αρκετούς Έλληνες παίκτες να ξεχωρίζουν. Πες μου γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό; Είναι πρωτάθλημα που ταιριάζει στους Έλληνες;

«Νομίζω ότι το ολλανδικό πρωτάθλημα είναι ένα καλό πρωτάθλημα για να εξελιχθείς ως νέος παίκτης. Και σχεδόν όλοι οι Έλληνες εδώ τα πάνε καλά. Οπότε ίσως ταιριάζει στους Έλληνες (γέλια). Νομίζω ότι στους Έλληνες παίκτες εδώ αρέσει το πρωτάθλημα και κάνουν το step up. Ο Παυλίδης και πέρσι ο Δουβίκας, ο Χατζηδιάκος είναι πολύ καλοί παίκτες με πολλές ποιότητες και γι' αυτό τα καταφέρνουν καλά εδώ».

«Ο Βέλλιος είναι GOAT στην Τσβόλε»

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Από το αρχείο του Οδυσσέα Βελάνα