Ο Φραν Σολ γράφει στην ΑΕΚ Λάρνακας την πιο όμορφη ιστορία

Ο Φραν Σολ γράφει στην ΑΕΚ Λάρνακας την πιο όμορφη ιστορία

Μαδρίτη 2035. Ο Ρίτσαρντ είναι ένας ευκατάστατος πρώην αθλητής του τένις στο υψηλότερο επίπεδο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει μια περίεργη ασθένεια και συναντάει ένα μέλλον που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Λάρνακα 2023. Ο Φραν Σολ είναι ένας χαρισματικός γκολτζής που στο παρελθόν αντιμετώπισε και νίκησε μια τρομακτική ... υποψία ασθένειας και γνωρίζει ότι το παρόν και το μέλλον του εξαρτόνται από την εκτελεστική του δεινότητα.

Τι κοινό έχουν ο Ρίτσαρντ και ο Φραν, εκτός απ’ το ότι είναι αθλητές και βρήκαν απέναντί τους μια ύπουλη ασθένεια; Ότι ο δεύτερος αφηγήθηκε την (φανταστική) ιστορία του πρώτου στις 140 σελίδες του βιβλίου «Μαδρίτη 2035».

Μια νουβέλα επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020, μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του Μαδριλένου επιθετικού της ΑΕΚ Λάρνακας, πρώτου σκόρερ στο Πρωτάθλημα Cyta.

Στα 31 του χρόνια, ο Σολ μοστράρει ήδη διψήφιο αριθμό γκολ στην Κύπρο και επιβεβαιώνει την συνέπειά του στο σκοράρισμα, την οποία έδειχνε από τότε που ήταν πιτσιρικάς και έπαιζε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης, δίπλα σε παίκτες όπως ο Ντάνι Καρβαχάλ, ο Πάμπλο Σαράμπια (ο καλύτερος φίλος που έκανε στο ποδόσφαιρο), ο Άλβαρο Μοράτα ή ο Λούκας Βάθκεθ.

Ένας δημοσιογράφος τον βάφτισε «Αετός του Βικάλβαρο», ένα προάστιο στα βορειοανατολικά της Μαδρίτης. Αετός γιατί έπεφτε ως τέτοιος πάνω στις αντίπαλες εστίες, που σκόραρε κατά ριπάς στους μικρούς της Βασίλισσας, χωρίς όμως να έχει καταφέρει ποτέ να φορέσει την φανέλα της πρώτης ομάδας. Κάτι που (παραδέχεται πως) έχει παράπονο και απωθημένο, όπως και το να έχει ευκαιρίες στην ισπανική La Liga.

Δεν υπήρξε ποτέ προφήτης στον τόπο του, αλλά αυτό δεν τον πτόησε ποτέ. Μετά τις εμπειρίες σε Βιγιαρεάλ (Α και Β), Λούγο και Οβιέδο, αποφάσισε σε ηλικία 24 ετών να μεταναστεύσει. Και, παρ’ ότι επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να παίξει σε Τενερίφη, Έιμπαρ και Μάλαγα, έβγαλε τον καλύτερό του εαυτό στην Ολλανδία με την Βίλεμ, στην Ουκρανία με τη Ντιναμό Κιέβου (σε μικρότερο βαθμό) και το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει τώρα στην Κύπρο με την ΑΕΚ Λάρνακας.

image

Σε μια εβδομάδα από την Κόλαση στον Παράδεισο 

Τον Οκτώβριο του 2017, ο Φραν και η Άιντα, σύντροφός του εδώ και έντεκα χρόνια και σύζυγός του εδώ και έξι, πήγαν να κάνουν μια σειρά από εξετάσεις ρουτίνας, επειδή ήθελαν να κάνουν παιδί, αλλά δεν μπορούσαν.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν σοκαριστικά για τον 25χρονο τότε ποδοσφαιριστή: Όγκος στους όρχεις. Ο γιατρός του ανακοίνωσε ότι δύο ημέρες αργότερα θα έμπαινε στο χειρουργείο για να γίνει η επέμβαση, να του αφαιρεθεί ο όρχις και στη συνέχεια η απαραίτητη βιοψία για να φανεί αν είναι καλοήθης ή όχι.

Εκείνο το βράδυ, έκλαψε πάρα πολύ. Την επόμενη μέρα, η Βίλεμ επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Χέρενφεν σε αγώνα για το Κύπελλο Ολλανδίας. «Θα μείνεις μέσα να κλαις ή θα πας να κάνεις αυτό που αγαπάς περισσότερο;» τον ρώτησε - προκάλεσε η Άιντα, δασκάλα του γιόγκα και με τρομερό αυτοέλεγχο.

Ο Φραν βρήκε στα λόγια της το κουράγιο που χρειαζόταν. Έπαιξε, πέτυχε το γκολ της νίκης και, μετά το τέλος του αγώνα, ανακοίνωσε στους συμπαίκτες του το πρόβλημα. Όλοι έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν, σε μια συγκλονιστική στιγμή στα αποδυτήρια της ομάδας.

«Αναρωτήθηκα εάν αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας της καριέρας μου» θυμάται για την περιπέτειά του. Λίγες ημέρες μετά την επέμβαση και μόλις μια εβδομάδα αφότου έμαθε τα δυσάρεστα νέα, ο γιατρός είχε να του πει πολύ πιο ευχάριστα: Ο όγκος δεν ήταν τίποτα (για την ακρίβεια ήταν μόνο ένας... λεκές), ο οργανισμός του ήταν εντελώς καθαρός από οτιδήποτε καρκινογόνο και, συν τοις άλλοις, θα μπορούσε κανονικά να κάνει παιδιά, παρ’ ότι του είχαν αφαιρέσει τον έναν όρχι.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, ο Φραν Σολ απολαμβάνει μαζί με την Άιντα την καθημερινότητα με την μικρή Ίντια και τον Φραν τζούνιορ, ο οποίος παίζει μπάλα και φαίνεται να έχει το ταλέντο του περήφανου μπαμπά του στο σκοράρισμα. «Εκείνη την ημέρα ένιωσα σαν να είχα ξαναγεννηθεί» θυμάται για την διαδρομή από την Κόλαση στον Παράδεισο μέσα σε μια εβδομάδα...

image

Πολύγλωσσος, ανήσυχος, φιλόδοξος... 

Οι Ισπανοί δεν φημίζονται για την έφεσή τους στις γλώσσες. Ο Σολ, όμως, ξεφεύγει από τον κανόνα. Μιλάει άψογα αγγλικά, γνωρίζει γαλλικά, ρωσικά, ολλανδικά και, βεβαίως, θέλει να μάθει και ελληνικά.

Γι’ αυτό, άλλωστε, υπέγραψε για 2+1 χρόνια με την ΑΕΚ Λάρνακας, με την οποία φιλοδοξεί να γευτεί το δεύτερο πρωτάθλημα της καριέρας του, μετά από αυτό με τη Ντιναμό Κιέβου στην Ουκρανία το 2021.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει ένα δεύτερο βιβλίο, ένα χόμπι που απέκτησε όσο έπαιζε στη Ντιναμό, έστω και αν δεν το βλέπει ως βασική δουλειά. Αυτή, άλλωστε, είναι το γκολ, όπως επιβεβαίωσε στον πρώτο εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος στην «AEK Arena», όπου κόντρα στον Εθνικό Άχνας σημείωσε... τέσσερα γκολ (!), κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ πριν στην καριέρα του.

Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές του, μαζί βεβαίως με το ντεμπούτο στην La Liga με την Βιγιαρεάλ και, κυρίως, το γκολ με το οποίο η Βίλεμ νίκησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ, τον Αύγουστο του 2016.

Επτά χρόνια αργότερα, ο Φρανθίσκο Σολ Ορτίθ είναι πιο ώριμος από ποτέ και μελετώντας πάντα τις κινήσεις των ειδώλων του Ραούλ Γκονθάλεθ Μπλάνκο, Ρονάλντο (το φαινόμενο) και Λουίς Σουάρες.

Ο Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος Ζοζέ Σαραμάγκου, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998, είχε πει ότι ο κόσμος ζητάει απ’ όλους να κάνουν αθλητισμό, αλλά κανείς δεν λέει σε έναν αθλητή να διαβάσει ένα βιβλίο.

Ο Φραν Σολ, όμως, διαβάζει μανιωδώς (λατρεύει Πάουλο Κοέλιο, Τζορτζ Όργουελ, Στίβεν Κινγκ και Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, μεταξύ άλλων) και δείχνει έτοιμος να γράψει μέσα στο γήπεδο πολλές και όμορφες ιστορίες με την φανέλα (και) της ΑΕΚ Λάρνακας.

Fran Sol 100

@Photo credits: Sportimages.com