Ακαϊντίν: Ο παίκτης που δεν τα παράτησε ποτέ και πέτυχε το ακατόρθωτο
Ο Σαμέτ Ακαϊντίν έφτασε το Σάββατο το μεσημέρι στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ώστε να αποτελέσει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας και το Gazzetta κάνει μία καταγραφή του πρότερου ποδοσφαιρικού του βίου περιγράφοντας την απίθανη διαδρομή του μέχρι την αναγώριση από τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Τουρκίας και όχι μόνο.
Η «πόρτα» από την ομάδα της γενέτειράς του Τραμπζονσπόρ σε νεαρή ηλικία, τα χρόνια που περιπλανήθηκε στην τρίτη εθνική κατηγορία της Τουρκίας, η «γείωσή» του από τον νυν προπονητή του, Φατίχ Τερίμ, η πρώτη του ευκαιρία να αγωνιστεί στην δεύτερη κατηγορία στα 26 του (!!), η απίθανή μετάβασή του σε βασικό στόπερ στην Φενέρμπαχτσε, αλλά και μέλος της εθνική Τουρκίας και οι λόγοι που τον έφεραν στην Ελλάδα για να φορέσει την φανέλα του «τριφυλλιού».
Ο 29χρονος Τούρκος κεντρικός αμυντικός έχει μία από τις απρόσμενες ποδοσφαιρικές διαδρομές που έχετε συναντήσει και πορεύτηκε σε όλο αυτό το δύσβατο μονοπάτι έχοντας ως όπλα την «ξεροκεφαλιά» του και την πίστη στον εαυτό του πως μπορεί να καταφέρει τα πάντα, χωρίς αυτά τα στοιχεία να εκλείπουν όσο δύσκολα κι αν φαίνονταν τα πράγματα σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι δυσκολίες, το ένα παπούτσι και η «άγαρμπη» απόρριψη της Τραμπζονσπόρ
Ο Σαμέτ Ακαϊντίν γεννήθηκε στην Τραπεζούντα στις 13 Μαρτίου του 1994 και όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει πως ήταν ένα πολύ υπερκινητικός και ανήσυχος ως παιδί. Αυτό συχνά τον οδηγούσε στο να έχει διάφορα ατυχήματα και γι' αυτό οι γονείς του προσπαθούσαν να μην τον αφήσουν να βγαίνει πολύ έξω και ειδικά μόνος του.
Δεν ήταν από τα παιδιά που ήταν όλη μέρα με μία μπάλα στα πόδια. Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε στα δέκα του έτη σε επίπεδο συλλόγων, όταν ένας δάσκαλος στο σχολείο του, που τον έβλεπε να παίζει μπάλα με τα άλλα παιδιά, αντιλήφθηκε πως εκείνος δεν βρισκόταν σε κάποια ομάδα κι έτσι τον βοήθησε να πάει στην Τράμπζον Ιντμανοτσαγκί.
Παρέμεινε εκεί πέντε χρόνια, παρ' ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα γι' αυτόν. Οι αποστάσεις για να πηγαίνει για προπόνηση ήταν μεγάλες, η οικογένειά του είχε οικονομικές δυσκολίες, αφού δούλευε μόνο ο πατέρας του. Για να καταλάβουμε τον βαθμό δυσκολίας υπήρξε περιστατικό, το οποίο αφηγήθηκε ο άνθρωπος που τον πήρε στην ομάδα αυτή, όπου εμφανίστηκε σε προπόνηση φορώντας μόνο ένα παπούτσι.
Οι κόποι του ανταμείφθηκαν όταν ήρθε η Τραμπζονσπόρ και του έδωσε την ευκαιρία να πάει στις ακαδημίες της. Παρ' όλα αυτά τα πράγματα δεν κύλησαν καλά εκεί, αφού μετά από ένα χρόνο τόσο εκείνος όσο και όλοι εκείνοι της ίδιας χρονιάς αφέθηκαν ελεύθεροι να βρουν ομάδα.
«Μας είπαν ''Πηγαίνετε και βρείτε μια ομάδα μόνοι σας» όπως αποκάλυψε αργότερα σε συνέντευξή του στην τουρκική ομοσπονδία. Ο Ακαϊντίν επέστρεψε στην Τράμπζον Ιντμανοτσαγκί για ένα χρόνο. Ύστερα ήρθε η Μπολούσπορ, που τον απέκτησε αρχικά για την ακαδημία της.
Οι εμφανίσεις όμως του ύψους 1,90μ. κεντρικού αμυντικού οδήγησαν τους ιθύνοντες της ομάδας να του προσφέρουν το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, το οποίο εκείνος υπέγραψε με περίσσεια χαρά.
Να σημειωθεί πως ο Σαμέτ Ακαϊντίν ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επιθετικός εξαιτίας των σωματικών του προσόντων, τα οποία τον έκαναν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Αργότερα οι προπονητές του τον πήγαν αρχικά στην μεσαία γραμμή κι έπειτα στο κέντρο της άμυνας, όπου τελικά έκανε καριέρα.
«Είχα έναν προπονητή που δοκίμασε να με βάλει από την επίθεση πρώτα στο κέντρο κι έπειτα ως κεντρικό αμυντικό. Ο πρώτος προπονητής που με έβαλε να παίξω στην θέση αυτή ήταν ο Καμίλ Αϊντίν στην Τράμπζον Ιντμανοτσαγκί. Επιτρέψτε μου να αναφέρω το όνομά του, επειδή του χρωστάω πολλά» ανέφερε ο ίδιος.
Η «περιπλάνησή» του στις μικρές κατηγορίες μέχρι τα 26 του, η Αντάνα και ο «πατέρας» Μοντέλα
Πριν καν προλάβει να κάνει συμμετοχή με την ανδρική ομάδα της Μπολούσπορ στα δύο χρόνια που έμεινε εκεί, ήρθε στον δρόμο του η Αρσίνσπορ. Μετά από έναν χρόνο παραμονής σ' αυτή και τέσσερα παιχνίδια μεταγράφηκε στην Σαντσακτέπε της τέταρτης κατηγορίας, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Πήρε την φανέλα του βασικού «σπίτι» του από την πρώτη μέρα και μετά από 140 συμμετοχές (είχε και εννέα γκολ) και την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, πήγε στην Σανλιούρφασπορ της τρίτης κατηγορίας όντας πλέον ήδη 24 ετών (!!).
Η παραμονή του εκεί κράτησε μόλις έναν χρόνο. Έπειτα από 34 συμμετοχές (με τρία γκολ) κέρδισε την μεταγραφή του στην Κετσιορενγκουτσού, ομάδας επίσης τρίτης κατηγορίας. Παρ' ότι ήταν πια στα 25 του και δεν είχε αγωνιστεί ακόμη ούτε στην δεύτερη κατηγορία της τουρκικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας, εκείνος δεν το έβαζε κάτω. Είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.
Ενάμισης χρόνος ήταν αρκετός ώστε να κάνει την Άντανα Ντεμίρσπορ να πληρώσει 471 χιλ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Μάλιστα, τότε είχε προτάσεις και από κλαμπ της πρώτης κατηγορίας ενώ είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και των μεγάλων ομάδων της Τουρκίας, με τον Φατίχ Τερίμ, τότε προπονητή της Γαλατάσαραϊ, να απορρίπτει την περίπτωσή του, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα, λόγω της αντιστοιχίας ηλικίας και εμπειριών που είχε.
«Δεν θα αναφέρω ονόματα, αλλά είχα προτάσεις από δύο ή τρεις ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αντάνα, Μουράτ Σαντσάκ ήθελε πολύ να γίνει η μεταγραφή μου. Η συμπεριφορά του έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να επιλέξω την Αντάνα Ντεμίρσπορ. Με ήθελε περισσότερο από τις άλλες ομάδες και όποιος θέλει κάτι περισσότερο, πάντα το παίρνει».
Στα 27 του, παρά δύο μήνες, θα έπαιζε για πρώτη φορά στην δεύτερη κατηγορία. Έκανε μόλις έξι συμμετοχές μέχρι να τελειώσει η σεζόν, με την ομάδα του να κατακτάει τελικά τον τίτλο (2020-2021) και μαζί την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.
Η αλλαγή προπονητή και ο ερχομός του Βιντσέντζο Μοντέλα ήταν η κίνηση που άλλαξε την καριέρα του. Ο Ιταλός τεχνικός έριξε στα... βαθιά τον Ακαϊντίν και ο Τούρκος στόπερ ανταποκρίθηκε κάτι παραπάνω από άριστα. Οι δύο τους απέκτησαν μία σχέση πατέρα-γιου σημείο που αποκαλούσαν έτσι ο ένας τον άλλον και στην καθημερινότητα για πλάκα.
«Όταν λέω το όνομα Μοντέλα, θέλω αμέσως να πω ''πατέρας''. Τόσο κοντά είμαστε για μένα. Τον φώναζα ''πατέρα'' κι εκείνος με αποκαλούσε ''γιο'' και αστειευόμασταν. Τον αγαπώ υπερβολικά. Επειδή είχε μία πολύ μεγάλη επίδραση στην ποδοσφαιρική μου ζωή. Αφότου ήρθε, έγινα ένας διαφορετικός Σαμέτ. Θα συνεχίσω να είμαι. Ο προπονητής πάντα μου έλεγε αυτό πριν το παιχνίδι '' Μην βάζεις όρια στον εαυτό σου, έχεις την δύναμη να τα υπερβείς αυτά τα όρια'', δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που είπε».
Η πώληση του Ταγίπ Ταλιά Σανούκ στην Μπεσίκτας βοήθησε επίσης στο να ανοίξει ο δρόμος στην ενδεκάδα για τον Σαμέτ, ο οποίος διατηρούσε εξαιρετική σχέση με τον συγκεκριμένο παίκτη, παρά τον συναγωνισμό τους για την θέση. Τον αποκαλούσε μάλιστα «αδερφό» του, μία λέξη με ιδιαίτερα σημασία για έναν άνθρωπο, που είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια τον πραγματικό αδερφό του.
Το ντεμπούτο του στην εθνική Τουρκίας και το κάλεσμα του Ζεσούς στην Φενέρμπαχτσε
Το κοντέρ έγραψε 35 συμμετοχές με τρία γκολ και μόλις έξι κίτρινες κάρτες σε 3.100 αγωνιστικά λεπτά. Την επόμενη σεζόν ο ίδιος συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και η επιβράβρευση δεν άργησε να έρθει. Τον Νοέμβριο του 2022 κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Τουρκίας και πραγματοποίησε την παρθενική του συμμετοχή με το εθνόσημο στο στήθος, η ύψιστη τιμή για τον ίδιο, σ' ένα φιλικό με την Τσεχία, όπου ξεκίνησε μάλιστα βασικός κι έπαιξε σε όλο το παιχνίδι, με την ομάδα του να παίρνει και τη νίκη με 2-1. Έκτοτε ακολούθησαν άλλες τρεις μέχρι σήμερα.
Το ένα χαρούμενο γεγονός διαδεχόταν το επόμενο εκείνη την περίοδο για τον Ακαϊντίν. Το αποκορύφωμα για την ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν η μεταγραφή του στην Φενέρμπαχτσε μεσούσης της σεζόν. Η ομάδα του Ζεσούς, τότε, πλήρωσε 3,7 εκατ. ευρώ για να τον ντύσει στα κιτρινομπλέ. Κι αν το ποσό αυτό δεν σας φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλο, να σημειώσουμε πως επρόκειτο για την μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία της Αντάνα Ντεμίρσπορ τότε, μέχρι να έρθει το επόμενο καλοκαίρι εκείνη του Σερίφ Εντιαγέ στον Ερυθρό Αστέρα αντί 4 εκατ. ευρώ.
«Είμαι ξεροκέφαλος. Δεν μου αρέσει να τα παρατάω. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει ένας νεαρός Τούρκος άντρας εάν το θελήσει. Δεν τα έχω παρατήσει ποτέ. Έχω έναν χαρακτήρα που δεν με αφήνει να σταματήσω να μάχομαι κι έτσι τιμάω την φανέλα που φοράω. Πιστέυω πως θα πετύχω στην Φενέρμπαχτσε. Ίσως παίξω άσχημα, αλλά πάντα θα δίνω το 100% και ποτέ τίποτα λιγότερο. Θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της φανέλας του συλλόγου».
Στην Φενέρμπαχτσε πήρε κατευθείαν φανέλα βασικού χάνοντας μόλις τέσσερα παιχνίδια μέχρι το τέλος σεζόν και ξεκινώντας σε όλα τα υπόλοιπα, 23 τον αριθμό. Ένα απ' αυτά που έχασε ήταν και ο τελικός του Κυπέλλου Τουρκίας, στον οποίο η Φενέρ επικράτησε με 2-0 της Μπασακσεχίρ και κατέκτησε έτσι το τρόπαιο, το πρώτο στην καριέρα του Ακαϊντίν στο επίπεδο αυτό.
Η «θραύση» με την Φενέρ, ο παραγκωνισμός του και ο Παναθηναϊκός
Δυστυχώς όμως για κείνον στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Κάποια συνεχόμενα λάθη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε (γιουχαρίσματα και ύβρεις στα social media προς το πρόσωπό του) με αποτέλεσμα ο ρόλος του να περιοριστεί αρκετά έχοντας κάνει μόλις 11 συμμετοχές στο πρώτο μισό της σεζόν σε Τουρκία και Ευρώπη.
Ο μειωμένος αυτός χρόνος συμμετοχής ταρακούνησε τον Σαμέτ Ακαϊντίν και τον ανάγκασε να αλλάξει όλα όσα είχε δηλώσει σχετικά με την επιθυμία του να μείνει στην Τουρκία.
Ο 29χρονος στόπερ συναντήθηκε με τους ιθύνοντες της Φενέρμπαχτσε και ζήτησε να αποχωρήσει προκειμένου να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αλλά και να βρει χρόνο συμμετοχής για να παλέψει να διατηρήσει την θέση του στην εθνική Τουρκίας ενόψει του Euro του καλοκαιριού.
Τελικά οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο να φύγει ο ποδοσφαιριστής ως δανεικός και κάπου εκεί μπήκε στην υπόθεση και ο Παναθηναϊκός. Ο Φατίχ Τερίμ ζήτησε την απόκτησή του και ο τεχνικός διευθυντής του «τριφυλλιού», Γιάννης Παπαδημητρίου πήγε στην Κωνσταντινούπολη για τις διαπραγματεύσεις.
Ο Τούρκος κεντρικός αμυντικός φαίνεται πως απέρριψε τις Άντερλεχτ και Γάνδη και αποδέχθηκε την πρόταση του Παναθηναϊκού, τα βρήκαν μεταξύ τους και οι δύο ομάδες για εξάμηνο δανεισμό με οψιόν αγοράς κι έτσι επήλθε η οριστική συμφωνία, ώστε ο παίκτης ταξίδεψε το Σάββατο (13/01) για την Αθήνα.
Τα κίνητρα που έχει ο Ακαϊντίν είναι τεράστια, η ποιότητά του φαίνεται από την πορεία του τα τελευταία χρόνια και τώρα το μόνο που απομένει είναι ο «πεισματάρης» Τούρκος στόπερ να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις για να βοηθήσει τόσο τον Παναθηναϊκό να πετύχει τον στόχο του, δηλαδή την κατάκτηση του πρωταθλήματος όσο και τον εαυτού να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο, μπαίνοντας και στην αποστολή της εθνικής Τουρκίας για το Euro.
Το αγωνιστικό στυλ του Ακαϊντίν και οι συνήθειές του εκτός ποδοσφαίρου
Ποιος καλύτερος να μας πει δύο πράγματα για το στυλ του παιχνιδιού από τον ίδιο τον Σαμέτ Ακαϊντίν. Κύριο χαρακτηριστικό που έχει ο Τούρκος στόπερ είναι πως προσπαθεί να προλαβαίνει τις φάσεις προτού φτάσουν στο σημείο που πρέπει να μονομαχήσει με τον αντίπαλο και μ' αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να αντικρίζει λιγότερες κάρτες από τους περισσότερους κεντρικούς αμυντικούς.
Ακόμη ένα από τα καλά στοιχεία που διαθέτει είναι η ηρεμία του όταν έχει την μπάλα στα πόδια και ο τρόπος που την χειρίζεται ενώ το βασικό του αρνητικό κατά τον ίδιο είναι πως χάνει εύκολα την ψυχραιμία του.
«Νομίζω πως στους προπονητές μου αρέσει η ηρεμία μου και ο τρόπος που χειρίζομαι την μπάλα. Αυτά είναι τα πιο δυνατά μου σημεία. Όσον αφορά τα αρνητικά μου τώρα, ίσως έπρεπε να εκνευρίζομαι λιγότερο. Θυμώνω πολύ εύκολα στο γήπεδο και γίνομαι επιθετικός. Πρέπει να το μειώσω αυτό».
Σαν πρότυπο έχει τον Σέρχιο Ράμος στον οποίο θαυμάζει τόσο τον τρόπο δουλειάς του όσο και η προσωπική του ζωή και γι' αυτό τον παρακολουθεί όσο περισσότερο γίνεται, ωστόσο δεν θεωρεί πως έχουν παρόμοιο αγωνιστικό στυλ.
Ο Σαμέτ Ακαϊντίν τονίζει πως προσέχει πολύ τον εαυτό του και φροντίζει τα πάντα γύρω από το σώμα του. Δίνει μεγάλη σημασία στην διατροφή, την δουλειά και την ξεκούρασή του. Μάλιστα, έχει δικό του διατροφολόγο και πέρσοναλ τρέινερ.
Ποιος είναι όμως ο Σαμέτ Ακαϊντίν μακριά από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου;
Ο Τούρκος κεντρικός αμυντικός δεν μπόρεσε ποτέ να ξεκινήσει τις σπουδές σ' ένα πανεπιστήμιο εξαιτίας της καριέρας του, όμως δεν σκοπεύει να το αφήσει να περάσει έτσι αυτό. Με την πρώτη ευκαιρία θα ξεκινήσει σε κάποια σχολή από το ανώτατο επίπεδο της εκπαιδευτικής βαθμίδας προκειμένου να πάρει ένα πτυχίο.
Όσον αφορά το πως περνάει τον ελεύθερο χρόνο του;
«Μου αρέσει να περπατάω. Μετά την προπόνηση, πάω για μία βόλτα αφότου ξεκουραστώ λίγο. Περπατάω, κάθομαι κάπου και πίνω τον καφέ μου. Μετά σηκώνομαι και περπατάω πάλι. Δεν μου αρέσει να κάνω πολλά πράγματα. Η ζωή μου είναι στάνταρ. Μου αρέσει η ηρεμία. Είμαι ένας χαλαρός τύπος ανθρώπου που περνάει περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο του με τους φίλους του, πίνοντας καφέ ή πηγαίνοντας βόλτα».
Τα αγαπημένα του φαγητά;
«Μου αρέσει να τρώω κοτόπουλο, όλα τα πιάτα, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό. Δεν είμαι μεγάλος φαν του κόκκινου κρέατος. Μερικές φορές τρώω κεμπάμπ από την Αντάνα, αλλά μετά με πιάνει στομαχόπονος για μια εβδομάδα, ωστόσο δεν μπορώ να τα σταματήσω εντελώς. Έχουν το κάτι διαφορετικό που σε κάνουν να τα αγαπάς και να τα τρως. Δεν μου αρέσει το ψάρι».