Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι ανέλαβε όταν κανείς άλλος δεν ήθελε και φεύγει την κατάλληλη στιγμή

Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι ανέλαβε όταν κανείς άλλος δεν ήθελε και φεύγει την κατάλληλη στιγμή

Ανδρέας Σουλάι

«Η πιο μεγάλη τέχνη είναι να ξέρεις να αποχωρείς την κατάλληλη στιγμή», έλεγε ο Φρήντριχ Νίτσε. Ένα ρητό που ταιριάζει στη ζωή γενικότερα. Είναι κανόνας να ξέρεις πότε να αποχωρείς από μια κατάσταση που δεν... πάει άλλο. Ισχύει και στον αθλητισμό. Και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Προπονητές και ποδοσφαιριστές καλούνται πολλές φορές να αποχωρήσουν πριν να είναι αργά. Να αποχωρήσουν ως ήρωες, χωρίς να φτάσουν σε σημείο που θα τους... αποχωρήσουν.

Ο Τσάβι επέλεξε τον δρόμο αυτόν. Ένας εκ των πιο μεγάλων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα. Ένας ζωντανός «θρύλος» των «μπλαουγκράνα». Το έκανε ως ποδοσφαιριστής το 2015, βλέποντας ότι δεν ήταν ικανός να βοηθήσει αγωνιστικά. Αποφάσισε να το κάνει και τώρα ως προπονητής.

«Ως φίλαθλος της Μπαρτσελόνα, θεωρώ ότι το καλύτερο είναι να αποχωρήσω στο τέλος της σεζόν. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει τη δυναμική στην ομάδα και θεωρώ ότι μπορούμε ακόμα να έχουμε μια επιτυχημένη σεζόν. Βάζω την ομάδα πάνω από τον εαυτό μου. Δεν θέλω να είμαι το πρόβλημα στην ομάδα. Το καλύτερο είναι να αποχωρήσω στο τέλος της σεζόν. Ήμουν η λύση πριν από δύο χρόνια αλλά τώρα είναι η στιγμή για να φύγω και εγώ».

Με αυτές τις δηλώσεις ο Τσάβι αποφάσισε να ανακοινώσει το τέλος του από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα στο τέλος της σεζόν. Ένα αναπόφευκτο τέλος. Η σεζόν για την Μπαρτσελόνα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ο Τσάβι θεωρεί ότι αυτή η απόφαση θα «ταρακουνήσει» τους ποδοσφαιριστές του και θα οδηγήσει το κλαμπ σε μια επιτυχημένη σεζόν, κάτι το οποίο ωστόσο ακόμα και έτσι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, έχοντας ήδη μείνει στο -10 από την κορυφή στο πρωτάθλημα.

Ο Τσάβι ωστόσο θα φύγει με ψηλά το κεφάλι, έχοντας καταφέρει, έστω και για ένα διάστημα, να επαναφέρει την αισιοδοξία στους «μπλαουγκράνα» το οποίο ήταν και το βασικότερο από όλα...

image

Ανέλαβε όταν κανείς άλλος δεν ήθελε

Τον Νοέμβριο του 2021 έμελλε ο Τσάβι να επιστρέψει στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. Η σεζόν με τον Κούμαν είχε ξεκινήσει εφιαλτικά, η Μπαρτσελόνα είχε ήδη μείνει πίσω σε όλους τους στόχους της και έτσι ο Λαπόρτα αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή. «Τελείωσε» τον Ολλανδό και έδωσε τα «κλειδιά» στον Τσάβι. Κανείς άλλος δεν ήταν πρόθυμος να αναλάβει το βάρος αυτής της δύσκολης θέσης.

Η Μπαρτσελόνα περνούσε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών. Τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά, καθώς τα οικονομικά προβλήματα ήταν τεράστια. Μέσα σε όλα, είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι. Ο Τσάβι ωστόσο δέχτηκε να αναλάβει το δύσκολο έργο. Υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, με τους «μπλαουγκράνα» εκείνη την περίοδο να βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκών θέσεων στην La Liga. Το έργο του Τσάβι ήταν εξ αρχής δύσκολο ωστόσο η καρδιά... μίλησε και έτσι αποφάσισε να αναλάβει τον «μπλαουγκράνα» πάγκο, επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά από έξι χρόνια.

Οι συνθήκες ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση ιδανικές δεν ήταν ιδανικές για τον Τσάβι. Ο «θρύλος» της Μπαρτσελόνα ωστόσο ανέλαβε για να το παλέψει και να σβήσει κάθε κουβέντα αμφισβήτησης. Το μεγάλο διπλό στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ήταν ίσως μέχρι και σήμερα, το πιο μεγάλο αποτέλεσμα επί Τσάβι για τους «μπλαουγκράνα». Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Η Μπαρτσελόνα μπήκε στο «Μπερναμπέου», έριξε τέσσερα στη Ρεάλ Μαδρίτης και έφυγε με ένα τεράστιο διπλό από την πρωτεύουσα, επικρατώντας με 4-0. Μέσα σε όλα, οι «μπλαουγκράνα» έσωσαν τελικά τη χρονιά, καθώς έφτασαν και στο ελάχιστο, το οποίο δεν ήταν άλλο από την παρουσία τους στο επόμενο Champions League.

image

Το ανεβασμένο μπάτζετ, ο νέος εφιάλτης στο Champions League και η επιστροφή στην κορυφή της Ισπανίας

Το καλοκαίρι του 2022, η Μπαρτσελόνα ανέβασε κατακόρυφα το μπάτζετ της. Ο Λαπόρτα έκλεισε συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του συλλόγου και τις μετοχές της ομάδας στο Barca Studios, ενισχύοντας έτσι σημαντικά το μπάτζετ του καλοκαιριού. Ο Τσάβι είδε στο ρόστερ του από το... πουθενά, τους Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Ραφίνια και Κρίστενσεν. Οι προσδοκίες αναμενόμενα έπιασαν ταβάνι.

Ο Τσάβι έπρεπε να οδηγήσει το κλαμπ σε τίτλους. Ο εφιάλτης του αποκλεισμού από τους ομίλους του Champions League εμφανίστηκε και πάλι. Back to back αποκλεισμοί από τα «αστέρια» στη φάση των ομίλων. Το σοκ για την Μπαρτσελόνα και τον Τσάβι ήταν μεγάλο ωστόσο η σεζόν είχε πολύ... ψωμί. Κατάφερε να φτάσει σε μεγάλες νίκες και να βρει «ανάσες» που αποδείχθηκαν υπερπολύτιμες.

Κατέκτησε το Σούπερ Καπ επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό και τελικά επέστρεψε στην κορυφή της Ισπανίας, σηκώνοντας το πρωτάθλημα το οποίο ήταν και ο βασικός στόχος του συλλόγου πριν από το ξεκίνημα της σεζόν, έχοντας επικρατήσει στο «Καμπ Νόου» με γκολ του Κεσί στα τελευταία λεπτά. Η σεζόν κρίθηκε επιτυχημένη για την Μπαρτσελόνα και τον Τσάβι.

image

Η ανανέωση του συμβολαίου, οι ατυχίες και το αναπόφευκτο τέλος

Το περασμένο καλοκαίρι, η Μπαρτσελόνα προχώρησε στην ανανέωση του συμβολαίου του Τσάβι έως το 2026. Μια αναμενόμενη κίνηση μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς το προηγούμενο συμβόλαιο έληγε το καλοκαίρι του 2024. Ίσως και σημαδιακό... Οι ατυχίες για την Μπαρτσελόνα ξεκίνησαν ωστόσο από νωρίς

Ο Τσάβι είδε μερικούς εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών του ρόστερ να βγαίνουν νοκ άουτ ο ένας μετά τον άλλον. Εκτός ο Πέδρι για σχεδόν δύο μήνες. Το ίδιο και ο Φρένκι Ντε Γιόνγκ. Προβλήματα και για τον βιονικό Τερ Στέγκεν. Μέχρι που ήρθε ο Γκάβι για να σοκάρει ολόκληρο τον οργανισμό. Ο νεαρός χαφ υπέστη ρήξη χιαστού με την εθνική Ισπανίας και τέθηκε νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν. «Η καρδιά και η ψυχή της Μπαρτσελόνα», δήλωσε ο Τσάβι λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του πολύ σοβαρού τραυματισμού που υπέστη ο Γκάβι.

Παράλληλα, το ένα αρνητικό αποτέλεσμα ακολουθούσε το άλλο. Η εικόνα ωστόσο της Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που προβλημάτιζε περισσότερο, καθώς ακόμα και στις νίκες οι «μπλαουγκράνα» δεν έπειθαν. Η ιστορική σφαλιάρα από τη Βιγιαρεάλ έμελλε να σφραγίσει και το τέλος του Τσάβι στην προπονητική του θητεία στους «μπλαουγκράνα».

«Θα φύγω από τη Μπαρτσελόνα τον Ιούνιο. Φτάσαμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Ήρθε η ώρα για αλλαγή. Ως οπαδός της Μπαρτσελόνα, νομίζω πως ήρθε η ώρα να φύγω. Μίλησα με τη διοίκηση σήμερα και θα φύγω στις 30 Ιουνίου», δήλωσε ο Τσάβι μετά την ήττα από το Βιγιαρεάλ, ανακοινώνοντας έτσι την απόφαση του να αποχωρήσει από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα στο τέλος της σεζόν.

Ο Τσάβι πήρε μια απόφαση που δεν γινόταν να αποφύγει. Αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα για το καλό της ομάδας. Αποφάσισε να βάλει τέλος την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μην «αμαυρώσει» το όνομα του στον σύλλογο όπου έγραψε ιστορία.

Όπως έκαναν και οι Γκουαρδιόλα αρχικά και Λουίς Ενρίκε αργότερα. Μόνο που οι συνθήκες για τον Τσάβι ήταν εντελώς διαφορετικές. Οι δύο πρώτοι έφυγαν έχοντας κατακτήσει τα πάντα και έχοντας παρουσιάσει τις δύο κορυφαίες εκδοχές του κλαμπ. Ο Τσάβι το έκανε έχοντας περάσει από τη δυσκολότερη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Η κατάληξη ωστόσο και το timing της απόφασης ήταν παρόμοια. Έφυγε πριν τον... τελειώσουν.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image