Μεταγραφές: Από το 1 δις στα 300 εκατομμύρια, το «κραχ» ενός... αγνώριστου παραθύρου
Αυτός ο Γενάρης ήταν ανησυχητικά ήσυχος. Τα μεταγραφικά σενάρια περιορίστηκαν στον Κιλιάν Μπαπέ και φυσικά επισκιάστηκαν από τις εκκωφαντικές ανακοινώσεις του Κλοπ, του Τσάβι. Οι μεγάλοι της Ευρώπης σχεδιάζουν την... ανοικοδόμηση των ομάδων τους και δεν έχουν χρόνο για χειμερινές μεταγραφές. Ωστόσο, η βαθύτερη αιτία είναι πως η… βασίλισσα των μεταγραφών, η Premier League βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Οι ομάδες της ζουν πια υπό το φόβο των τιμωριών. Οι πολυσυζητημένοι κανόνες PSR παίζουν… μπάλα και βάζουν φρένο στην αλόγιστη σπατάλη. Αυτός ο Ιανουάριος έχει επίσης το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και το Κύπελλο Ασίας σε εξέλιξη, με αρκετούς παίκτες μακριά από τους συλλόγους τους και ως εκ τούτου καθιστούν δύσκολη τη διαπραγμάτευση μεταγραφών για όλες τις πλευρές. Το Gazzetta βρήκε αριθμούς και αιτίες για το πιο ήρεμο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι της τελευταίας 20ετίας.
Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος – Ιάσονας Θεριός
Τα νούμερα του... μεταγραφικού «κραχ»
Η ίδια αίσθηση υπάρχει εδώ και καιρό: «Τι γίνεται φέτος με τις χειμερινές μεταγραφές;». Και όντως οι αριθμοί πραγματικά... σοκάρουν, αφού η κατάσταση θυμίζει κάτι σαν «προσοχή στο κενό», ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2023 και του 2024.
Η Premier League πέρυσι διέλυσε κάθε ρεκόρ και με μπροστάρα την Τσέλσι του «αφηνιασμένου» Μπόελι ξόδεψε συνολικά 913 εκατομμύρια ευρώ στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο. Φέτος, αυτό το ποσό όχι απλά δεν το πλησιάζει, αλλά συνολικά όλες οι μεταγραφές στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) δεν το φτάνουν ούτε στο μισό του!
Συνολικά τον Ιανουάριο του 2024 - μέχρι στιγμής προφανώς και χωρίς να υπολογίζονται τα deal των δανεισμών - έχουν δαπανηθεί σε αυτές τις λίγκες 369 εκατομμύρια ευρώ για 42 μεταγραφές, περίπου 8,7 εκατ. ανά μεταγραφή δηλαδή. Ποσό κάθε άλλο παρά... εντυπωσιακό. Άλλωστε πέρυσι μόνο την τελευταία μέρα των μεταγραφών 311 εκατομμύρια επενδύθηκαν σε μεταγραφές. Σχεδόν «τρελό» δε, φαντάζει το ότι σε όλη την Ευρώπη πέρυσι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τριπλάσια δηλαδή από όσα φέτος!
Η κατρακύλα στην Premier League - έχει ξοδέψει φέτος το 6,8% (!!!) των περυσινών της εξόδων - φυσικά έχει επηρεάσει τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα δεν έχουν προβεί σε αλόγιστες σπατάλες. Πιθανότατα το αντίθετο, όπως φαίνεται και παρακάτω.
Premier League | 62 εκατ. ευρώ | 6 μεταγραφές |
La Liga | 59 εκατ. ευρώ | 4 μεταγραφές |
Serie A | 61 εκατ. ευρώ | 12 μεταγραφές |
Bundesliga | 62 εκατ. ευρώ | 8 μεταγραφές |
Ligue 1 | 125 εκατ. ευρώ | 12 μεταγραφές |
Συνολικά: | 369 εκατ. ευρώ | 42 μεταγραφές |
Είναι φανερό πως έχουμε να κάνουμε με... ψίχουλα, αναλογικά με τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων. Τιμωρίες, οικονομικά προβλήματα, αβέβαια σχεδιασμοί και μετέωροι σύλλογοι. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι πίσω από το πιο «στεγνό» μεταγραφικό παζάρι των τελευταίων ετών, το σίγουρο είναι πως ο Ιανουάριος του 2024 δεν μπόρεσε ούτε να... φλερτάρει με τις μεταγραφικές προσδοκίες που ολοένα και γιγαντώνονται στο σύγχρονο παιχνίδι. Αξίζει να δούμε ωστόσο, κάποιους από αυτούς.
Business υπό τον... φόβο των τιμωριών στην Premier League
Τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει να είναι η... Βασίλισσα των μεταγραφών. Άλλωστε, τα τεράστια έσοδά της τής έδιναν τη δυνατότητα να τα... σκάει με άνεση για τα πιο «δυνατά» ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τα πράγματα ιδίως στην Premier League φέτος όμως, δεν είναι ίδια.
Έντσο Φερνάντες, Μούντρικ, Χάκπο: Περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που τον προηγούμενο χειμώνα τάραξαν τα νερά με τις «χρυσές» μετακινήσεις τους στο Νησί. Δεν υπήρξε καμία τέτοια φέτος. Η λίγκα που ξοδεύει με τη μεγαλύτερη χαλαρότητα, τώρα βλέπει τους συλλόγους της να το σκέφτονται ξανά και ξανά, να τσεκάρουν με προσοχή τα βιβλία της πριν την οποιαδήποτε κίνησή τους. Γιατί; Γιατί οι ομάδες της ζουν πια υπό τον απτό φόβο των τιμωριών.
Η «καμπάνα» του -10 στην Έβερτον, ο υπαρκτός κίνδυνος για τη Νότιγχαμ Φόρεστ αλλά και για πολλά άλλα clubs έχει ανησυχήσει τους πάντες. Ακόμα και η Νιούκαστλ, η πιο πλούσια ομάδα του κόσμου, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση, παρ'ότι έχασε απρόοπτα τον τιμωρημένο Τονάλι. Κόντεψε να πουλήσει τον σημαντικότατο Τρίπιερ, απλά και μόνο για να ισορροπήσει τα ισοζύγιά της. Η Άστον Βίλα τα ίδια, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γουλβς και μια σειρά από ομάδες που τα προηγούμενα χρόνια έχουν ξοδέψει πολλά και πλέον αναγκάζονται να... μαζευτούν. Η τιμωρία της Έβερτον έδωσε υπόσταση σε έναν κίνδυνο που δεν φάνταζε τόσο σοβαρός στο παρελθόν.
Οι περίφημοι κανόνες PSR (κέρδους και βιωσιμότητας) στην Premier League ορίζουν, με απλά λόγια, πως ένας σύλλογος δεν μπορεί να παρουσιάσει περισσότερα από 123 εκατομμύρια ευρώ «χασούρας» σε βάθος τριετίας. Ανέκαθεν υπήρχαν, μα τώρα η λίγκα επιδεικνύει τη μεγαλύτερη αυστηρότητα που είχε ποτέ αναφορικά με τον έλεγχό τους. «Πανικοβληθήκαμε επειδή είδαμε πως αυτό το πράγμα είναι όντως αληθινό. Συνειδητοποιήσαμε πως οι τιμωρίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και όχι να προκαλέσουν μια μικρή αναστάτωση», ανέφερε στο Athletic ένα υψηλόβαθμο στέλεχος αγγλικού συλλόγου, επιχειρώντας να εξηγήσει τη φετινή μεταγραφική ξηρασία στην Αγγλία.
Ο κίνδυνος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, σίγουρα τρομοκρατικός και οι μεταγραφικές δουλειές πλέον, ακόμα και στον λαμπερό κόσμο της Premier League, δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν με την ίδια... άπλα.
Οι λόγοι που οι μεγάλοι της Ευρώπης… σίγησαν!
Το πιο ήρεμο μεταγραφικό παζάρι έχει τη... σφραγίδα των μεγάλων της Ευρώπης. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Γιουνάιτεντ, Σίτι, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Μίλαν... προσπέρασαν, δεν ακούμπησαν κι έστρεψαν το βλέμμα τους στο καλοκαιρινό παζάρι. Πάμε να δούμε λοιπόν τις αιτίες που οι κορυφαίοι της Ευρώπης δεν έβγαλαν σχεδόν τίποτα για μεταγραφές.
- Μάντσεστερ Σίτι: Η πρωταθλήτρια Αγγλίας δεν... ακούστηκε στο μεταγραφικό παζάρι. Άλλωστε, είναι η πιο πλήρης ομάδα του πρωταθλήματος και η επιστροφή του Χάαλαντ λύνει τα χέρια του Πεπ Γκουαρδιόλα. Το βλέμμα είναι πως θα κρατήσουν τον Νορβηγό σταρ «δεμένο», παρά να κινηθούν για κάποια άλλη μεταγραφή. Φυσικά, εκκρεμεί η δίκη και οι 115 κατηγορίες είναι πολλές για να αφήνουν ήρεμους τους «Πολίτες».
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Μεταγραφή; Last… year. Η Μάντσεστερ πραγματοποιεί μια από τις χειρότερες σεζόν της νεότερης ιστορίας και το γεγονός που δεν έχει φέρει… ξεσηκωμό είναι η παρουσία στην ομάδα του Σερ Ράτκλιφ. Τα εκατομμύρια που είναι διατεθειμένος να βάλει, αλλά και τα νέα πρόσωπα που προτείνει θα αλλάξουν τα πάντα. Άλλωστε, η Γιουνάιτεντ έχει νέο… αφεντικό, τον Ομάρ Μπεράδα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον νέο σχεδιασμό. Πού χρόνος για μεταγραφές…
- Τσέλσι: Πέρσι τον Γενάρη, έσπασε τα ταμεία, δαπάνησε περίπου 300 εκατ. λίρες για να δημιουργήσει ομάδα που θα κάνει τη διαφορά. Δεν το πέτυχε και αποφάσισε να αλλάξει τακτική, άλλωστε είναι πιθανό να έχει περιπέτειες με τον Νόμο, κάτι που μόνο απαρατήρητο δεν περνά τη δεδομένη στιγμή. Το ρόστερ είναι γεμάτο, η ομάδα δείχνει να ρολάρει και ο Ποτσετίνο καλείται να αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει. Αν δεν το κάνει, τότε, το καλοκαίρι θα αλλάξουν πολλά.
- Λίβερπουλ: Μεταγραφές; Φεύγει ο Κλοπ το καλοκαίρι και το Λίβερπουλ… κλαίει. Η πόλη και οι οπαδοί των Reds δεν είναι σε θέση να συνέλθουν από το σοκ και το βλέμμα μόνο στις μεταγραφές δεν είναι. Ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου, Μάικ Γκόρντον προσπαθεί να βρει τον άνθρωπο που θα «ξαναχτίσει» τη Λίβερπουλ, όμως ήδη… έφαγε πόρτα από τον Μάικ Έντουαρντς. Το ρόστερ είναι για τίτλο, οπότε, δε χρειάζεται κάποια υπέρβαση.
- Ρεάλ Μαδρίτης: Έτοιμη για… all in το καλοκαίρι είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, οπότε, ήταν κοινό μυστικό πως το χειμερινό μεταγραφικό παζάρι θα είναι ήρεμο. Οι Μαδριλένοι περιμένουν με αγωνία την απάντηση του Κιλιάν Μπαπέ και ο προγραμματισμός τους αφορά ήδη τις επόμενες σεζόν. Άμυνα, κέντρο, επίθεση, όλα πάνε για το ερχόμενο καλοκαίρι.
- Μπαρτσελόνα: Αποκλεισμός από το κύπελλο, απώλεια του Σούπερ Καπ και ουσιαστικά εκτός μάχης πρωταθλήματος από τον Γενάρη. Η Μπαρτσελόνα βιώνει μια άσχημη περίοδο, ο Τσάβι ανακοίνωσε πως φεύγει το καλοκαίρι, οπότε κανείς δεν ασχολείται με μεγάλα deals. Άλλωστε, και τα οικονομικά των Καταλανών είναι σε κάκιστη κατάσταση, οπότε δεν υπάρχει η διάθεση για την υπέρβαση. Ζήτησαν από τον Τσάβι να δώσει δημοσίως μια συμβουλή στον διάδοχό του, και απάντησε «η συμβουλή μου θα ήταν να το απολαύσει, αλλά είναι αδύνατο». Για ποιες μεταγραφές να μιλήσουμε…
- Μίλαν: Πριν λίγες ημέρες τα ιταλικά ΜΜΕ αποκάλυψαν πως το καλοκαίρι ο Αντόνιο Κόντε θα βρεθεί στον πάγκο της ομάδας το καλοκαίρι στη θέση του Πιόλι. Οπότε, η διοίκηση άρχισε το σχεδιασμό για τη νέα σεζόν και δεν κοίταξε πως θα ενισχύσει την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν που διανύουμε. Η Μίλαν θέλει να κάνει την υπέρβαση, αλλά με τον… νέο προπονητής της.
- Γιουβέντους: Θα συνεχίσει με τον Αλέγκρι; Μπορεί ο Ιταλός να έχει ακόμα ένα έτος, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί… Η «Μεγάλη Κυρία» παρά το γεγονός πως δίνει μάχη για τον τίτλο, προτίμησε απλά να προβεί σε επένδυση για το μέλλον, αποκτώντας από τη Σαουθάμπτον, τον Κάρλος Αλκαράθ.
- Παρί Σεν Ζερμέν: Οι Παριζιάνοι κινούνται σε ρυθμούς… Μπαπέ. Θα μείνει ή θα φύγει; Δεν υπάρχει μυαλό για… μεταγραφές τον Γενάρη, αν και τα τερτίπια του Ράσφορντ με τη Γιουνάιτεντ τους άνοιξαν κάπως την όρεξη. Ωστόσο, δύσκολα θα προχωρήσει το θέμα τον Γενάρη και όλοι περιμένουν τις εξελίξεις…
- Ίντερ: Η πρωταθλήτρια Ιταλίας συμφώνησε με τον Ταρεμί, αλλά για το καλοκαίρι. Αντίθετα με τη Μίλαν, η Ίντερ έκανε δικό της τον Τάτζον Μπουκάναν από την Ίντερ έναντι 10 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν θα προχωρούσε το θέμα, αν δεν τραυματιζόταν ο Κουαδράδο…