Αλβανία: Οι μετανάστες... ανέπτυξαν το ποδόσφαιρο της χώρας
Η Αλβανία πάλεψε και για πρώτη φορά στην ιστορία της δείχνει ότι βαδίζει σωστά στον ποδοσφαιρικό τομέα. Μπορεί το 2016 να κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση, ωστόσο η φετινή ομάδα έχει αυτό το κάτι... άλλο.
Πιο ώριμη, πιο ποιοτική και σίγουρα πιο έτοιμη αυτή τη φορά για να δώσει συνέχεια σε κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει πριν από επτά χρόνια. Ο Σιλβίνιο είναι ο αρχιτέκτονας της ομάδας που κατάφερε να περάσει στο Euro της Γερμανίας.
Ωστόσο οι βάσεις για να χτιστεί η σημερινή ποδοσφαιρική ομάδα της Αλβανίας μπήκαν πολλά χρόνια πριν. Και δεν μπήκαν καν από τους υπεύθυνους του χώρου του ποδοσφαίρου, αλλά από τους απλούς πολίτες. Από τους ανθρώπους που πριν από περίπου 30 χρόνια αποφάσισαν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη τους για να ψάξουν κάτι καλύτερο στο εξωτερικό. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες ήταν οι προορισμοί των Αλβανών μεταναστών. Οι συγκυρίες υποχρέωσαν πολλούς Αλβανούς να φύγουν από τη χώρα τους για ένα καλύτερο αύριο. Μια εξέλιξη που έμμεσα βοήθησε και το ποδόσφαιρο της χώρας.
Πώς οι μετανάστες... ευθύνονται για την εκτόξευση της ποδοσφαιρικής Αλβανίας
Το καλύτερο αύριο που έψαχναν τότε οι Αλβανοί, είναι ίσως και ο βασικότερος λόγος που η σημερινή εθνική βγάζει υγεία. Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα και σε τοπ ομάδες.
Παίκτες με ποιότητα που εκπροσωπούν την Αλβανία στην Ευρώπη. Οι γονείς των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, πήραν πριν από πολλά χρόνια την απόφαση να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ψάξουν κάτι καλύτερο σε άλλη χώρα, διχως να γνωρίζουν τη μοίρα τους. Η επόμενη γεννιά λοιπόν, μεγάλωσε αλλού, εκτός Αλβανίας. Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, είναι μερικές από τις χώρες που παράγουν συνεχώς ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σχολές που έβγαζαν, βγάζουν και θα συνεχίσουν να βγάζουν «προϊόντα» για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Από αυτές τις σχολές προέρχονται και πολλά παιδιά των Αλβανών μεταναστών.
Είναι φυσικά εντελώς διαφορετικό για ένα παιδί να ξεκινάει τα ποδοσφαιρικά του βήματα σε μια γερμανική ακαδημία, όπου η νοοτροπία είναι το Α και το Ω. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι σχεδόν όλη η αμυντική γραμμή της Αλβανίας αποτελείται από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Serie A.
🇦🇱 Jasir Asani with yet another golazo 🤤
— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) October 12, 2023
👀 Possible Goal of the Round contender?#EQGOTT || @AlipayPlus pic.twitter.com/41wuhJQJ4f
Οι «ξένοι» και οι «ντόπιοι» που έφυγαν πριν από την ενηλικίωση
Το υπάρχον ρόστερ της Αλβανίας αποτελείται κυρίως από ποδοσφαιριστές που είτε μεγάλωσαν σε άλλες χώρες, είτε έφυγαν από την πατρίδα τους πριν την ενηλικίωση. Όπως γίνεται αντιληπτό, το μεταναστευτικό της χώρας στα τέλη του 20υ αιώνα, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και στην ποδοσφαιρική ανάπτυξη της Αλβανίας.
Ειδικότερα, οι ποδοσφαιριστές που μεγάλωσαν από μικροί σε άλλες χώρες, αποτελούν πλειονότητα στο ρόστερ του Σιλβίνιο. Στρακόσια, Τζιμσίτι, Αγιέτι, Μπρόγια, Μίταϊ, Μπαλίου, Βεσέλι, Ραμαντάνι, Μπαϊράμι και Μουτσόλι είναι μερικοί από τους ποδοσφαιριστές του Σιλβίνιο που μεγάλωσαν από μικροί σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Υπάρχουν ωστόσο και ποδοσφαιριστές που μεγάλωσαν στην Αλβανία, ωστόσο ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στο εξωτερικό. Οι Χιουσάι και Ασλάνι αποχώρησαν στα 14 τους από την Αλβανία, μετακομίζοντας στην Ιταλία. Ο πρώτος πλέον φοράει τη φανέλα της Λάτσιο, ενώ ο δεύτερος της Ίντερ. Ο Μπάρε έφυγε από την Αλβανία όταν ήταν 15 χρονών. Δοκιμάστηκε στην Ελλάδα από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ωστόσο ένα θέμα που είχε με τα χαρτιά του δεν επέτρεψε στους δύο «αιώνιους» να τον κάνουν δικό τους, με την Ατλέτικο Μαδρίτης να προχωρά τελικά στην απόκτηση του. Σήμερα στα 26 του, φοράει τη φανέλα της Εσπανιόλ. Το ίδιο μονοπάτι βάδισε και ο Γκιάσουλα ο οποίος στα 17 του αποχώρησε από την πατρίδα του με σκοπό να δοκιμάσει την τύχη του στη Γερμανία, ενώ ο Μπερίσα έφυγε για Σουηδία στα 18 του χρόνια.
🇦🇱 Nedim Bajrami scores an absolute SCREAMER for Albania 🇦🇱
— Optus Sport (@OptusSport) September 7, 2023
That flew off his boot. Unbelievable stuff in Prague.
Watch #EURO2024 qualifiers on #OptusSport. pic.twitter.com/XJYHzeJsvI
Το ταξίδι του Σιλβίνιο στη Γερμανία δείχνει το πλάνο
Μπορεί άπαντες από την Αλβανία να δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή σκέφτονται μόνο το ερχόμενο Euro, ωστόσο οι κινήσεις και οι πράξεις τους, δείχνουν ότι έχουν και το μυαλό τους στο μέλλον.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Αλβανών ο Σιλβίνιο προσπαθεί να ντύσει στα «κοκκινόμαυρα» δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια η Γερμανία.
Ο λόγος για δύο ποδοσφαιριστές της Μάιντς, τους Νέλσον Βέιπερ και Μπράιαν Γκρούντα. Ο 18χρονος επιθετικός και ο 19χρονος εξτρέμ είναι από τα πιο hot πρότζεκτ της Μάιντς τα τελευταία χρόνια και αμφότεροι αγωνίζονται με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας. Και οι δύο ωστόσο έχουν διπλή υπηκοότητα, καθώς αμφότεροι έχουν μητέρες που κατάγονται από την Αλβανία.
Σύμφωνα με τα δημοσίευματα από τη γείτονα χώρα, ο Σιλβίνιο βρέθηκε στον αγώνα της Μάιντς με την Άιντραχτ τον περασμένο Γενάρη. Κανείς εκ των δύο ποδοσφαιριστών δεν αγωνίστηκε, ωστόσο ο Βραζιλιάνος τεχνικός είχε την ευκαιρία να τους συναντήσει και να τους μιλήσει για τα πλάνα του εν όψει μάλιστα και του Euro στα γήπεδα της Γερμανίας.
Ο Βέιπερ που αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης μετράει φέτος τέσσερις συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Μάιντς, ενώ συνολικά έχει αγωνιστεί 23 φορές με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας.
Ο Γκρούντα που αγωνίζεται ως εξτρέμ έχει συμπληρώσει φέτος 16 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Μάιντς, έχοντας σκοράρει μάλιστα και ένα γκολ στην Bundesliga. Συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα της Γερμανίας 17 φορές με τις μικρότερες εθνικές ομάδες.
Η Μάντσεστερ Σίτι που άνοιξε τη δική της σχολή στα Τίρανα
Με τον δικό της τρόπο θέλει να εκμεταλλευτεί η Μάντσεστερ Σίτι την άνοδο της Αλβανίας το τελευταίο διάστημα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Οι «πολίτες» ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν με την αλβανική κυβέρνηση για την επέκταση των ακαδημιών τους στη χώρα των Βαλκανίων και συγκεκριμένα στο Δυρράχιο.
Εκτός αυτού, το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού θα οργανώσει ακόμη μια ακαδημία το επερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να προσφέρει ένα μονοπάτι προς την κορυφή για τους ταλαντούχους νεαρούς παίκτες της Αλβανίας. Και η συγκεκριμένη ακαδημία θα λειτουργεί με βάση τα πρότυπα της Μάντσεστερ Σίτι.
Η Μάντσεστερ Σίτι έχει τη δεδομένη στιγμή σχολές σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως οι Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Ιαπωνία, Ινδία και Κίνα, με την Αλβανία να μπαίνει στη λίστα.
«Η έναρξη αυτής της σχολής ποδοσφαίρου στο Δυρράχιο είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το αναπτυσσόμενο αλβανικό αθλητικό κίνημα στο τέλος μιας συναρπαστικής χρονιάς, η οποία έφερε την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στην κορυφή του ομίλου των προκριματικών του Euro 2024 της Γερμανίας.
Η έναρξη της ακαδημίας της Μάντσεστερ Σίτι στην Αλβανία είναι μια νέα πηγή θετικής ενέργειας για τη χώρα μας και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον αγγλικό σύλλογο που συνεργάστηκε μαζί μας σε αυτό το έργο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μετά την ανακοίνωση της μεγάλης συμφωνίας με τη Μάντσεστερ Σίτι.