Γιώργος Καρλαύτης: Το αδιανόητο 2/2 ενός Έλληνα στην NFL
Η NFL είναι μια λίγκα που σιχαίνεται τις δυναστείες! Έχουν υπάρξει στο παρελθόν, μία δημιουργείται τώρα και λογικά θα έχουμε και στο μέλλον, όμως η όλη μορφή του πρωταθλήματος είναι δοδημένη για να έχουμε κάθε χρόνο κι έναν καινούργιο πρωταθλητή. Από τους Πάτριοτς των Μπρέιντι και Μπέλιτσικ στα 00’s, σήμερα έχουμε τους Τσιφς των Μαχόουμς και Ριντ. Πέρασαν είκοσι χρόνια για να δημιουργηθεί ξανά μια ομάδα που αντέχει στους κλυδωνισμούς των trades και των free agents και ένα βασικό μέλος της είναι Έλληνας! Ακούγεται εξωπραγματικό, είναι όμως αλήθεια!
Ο Γιώργος Καρλαύτης μετακόμισε στις ΗΠΑ, όταν ήταν 13 ετών, εξαιτίας μιας οικογενειακής τραγωδίας. Δεν είχε παίξει ποτέ στη ζωή του american football, ίσως μέχρι τότε να μην ήξερε καν τι είναι αυτό το άθλημα. Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, είναι δύο φορές πρωταθλητής NFL στα δύο πρώτα χρόνια του στη λίγκα. Το «american dream» είναι ένας όρος που πλέον μπορεί να μην έχει τη σημασία που είχε πριν από έναν αιώνα, όμως πώς αλήθεια να μην χαρακτηρίσεις έτσι, αυτό που ζει ο Καρλαύτης;
Μία τραγωδία, μία καινούργια αρχή
Στις 4 Ιουνίου 2014, ο Ματθαίος Καρλαύτης, πολιτικός μηχανικός και καθηγητής στο τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, βρισκόταν στην Κω για ένα επιστημονικό συνέδριο, όταν υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο και απεβίωσε. Πίσω του άφησε την σύζυγό του, Έιμι, και τέσσερα παιδιά, τον Γιώργο, τον Γιάννη, τον Νίκο και την Άνι, οι οποίοι μπροστά σε αυτή την τραγωδία, πήραν την δύσκολη απόφαση να αφήσουν την Ελλάδα και να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, την πατρίδα της μητέρας του Γιώργου.
Εκεί βρέθηκε ξαφνικά ο Γιώργος, στο Γουέστ Λαφαγιέτ της Ιντιάνα. Έναν ωκεανό μακριά από τους φίλους του, τη ζωή που ήξερε μέχρι τότε και με έναν καινούργιο ρόλο - αυτόν του παιδιού που έπρεπε να μεγαλώσει απότομα για να βοηθήσει την μητέρα και τα τρία μικρότερα αδέρφια του.
Αποκούμπι του αποδείχθηκαν τα σπορ. Η σωματική του υποδομή τον έσπρωξε σε πρώτη φάση προς τον στίβο και τις ρίψεις (στα 14 του είχε ύψος 1,93μ. και ζύγιζε πάνω από 100 κιλά). Γύρω του, όμως, πολλά παιδιά ασχολούνταν με ένα άλλο άθλημα. Ένα, που παιζόταν με μία περίεργη μπάλα σε σχήμα πεπονιού και είχε πολύ… ξύλο! Τόσο, που η οικογένειά του αρχικά του απαγόρεψε να ασχοληθεί με αυτό.
Ο τραυματισμός του πατέρα του και η μοίρα
Υπήρχε λόγος, που η μητέρα του δεν ήθελε να ακούει για το football. Αρκετά χρόνια πριν, σχετικά κοντά στο Γουέστ Λαφαγιέτ που ήταν το πατρικό της, φοιτούσε στο Purdue κι εκεί γνώρισε τον Ματθαίο, ο οποίος ήταν κι αυτός θηρίο στα νιάτα του και ασχολούταν μεταξύ άλλων και με το football. Σε έναν αγώνα, όμως, κι ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, χτύπησε πολύ σοβαρά το κεφάλι του κι έπρεπε να υποβληθεί σε μια 12ωρη χειρουργική επέμβαση.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως η Έιμι δεν ήθελε αρχικά ούτε να ακούσει πως ο γιος της θα ασχολούταν με αυτό το… βαρβαρικό σπορ. Η σωματοδομή όμως του Γιώργου κίνησε το ενδιαφέρον του προπονητή του στο γυμνάσιο, Σέιν Φράι, ο οποίος έβλεπε πως είχε στη διάθεσή του έναν γίγαντα, ο οποίος όμως δεν είχε ιδέα τι να κάνει μέσα στο γήπεδο. Γι’ αυτό και η πρώτη θέση του στην ομάδα ήταν αυτή του kicker.
Οι όποιες αντιρρήσεις της μητέρας του κάμφθηκαν μετά από συζητήσεις με τους ανθρώπους του σχολείου και σιγά σιγά ο Γιώργος άρχισε να μυείται στο σπορ που του άλλαξε τη ζωή. Πολύ γρήγορα ήρθαν και τα αποτελέσματα…
Η επιλογή του πανεπιστημίου
Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του στο high school, ο Καρλαύτης μεταμορφώθηκε σε έναν πάρα πολύ καλό αμυντικό. Συνολικά μέτρησε 41 sacks (όταν ο αμυντικός ρίχνει τον αντίπαλο quarterback, πριν αυτός προλάβει να δώσει πάσα) και σε συνδυασμό με το παρουσιαστικό και τις αθλητικές του επιδόσεις (κέρδισε δύο συνεχόμενα state championships στη σφύρα), δεν άργησαν να φτάσουν στο σπίτι του προτάσεις για υποτροφίες από πανεπιστήμια.
Μεταξύ αυτών ήταν ονόματα όπως αυτά της Αλαμπάμα, του Νοτρ Νταμ και του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, όμως ο Καρλαύτης είχε αλλού το μυαλό του. Δίπλα στο σπίτι του υπήρχε το Purdue, το πανεπιστήμιο στο οποίο γνωρίστηκαν οι γονείς του, οπότε δεν το πολυσκέφτηκε κι εν τέλει αποδείχθηκε πως πήρε την σωστή απόφαση.
Στην πρώτη του χρονιά στο Purdue, το 2019, ο Καρλαύτης ξεκίνησε ως βασικός και στα 12 παιχνίδια που έδωσε η ομάδα του, μετρώντας 54 tackles και 7,5 sacks. Συνολικά στην καριέρα του στο Purdue μέτρησε 80 tackles, 16,5 sacks, ένα forced fumble, δύο fumble recoveries και δέκα pass deflections, ενώ το 2021 ήταν μέλος της All-American team!
Ναι, τα νούμερά του ήταν εντυπωσιακά, όμως αυτό από μόνο του δεν σε φέρνει στην NFL. Οι recruiters ψάχνουν πάντα κάτι παραπάνω, ένα χαρακτηριστικό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους. Στη θέση του Καρλαύτη (defensive end), τη χρονιά που δήλωσε συμμετοχή στο draft, υπήρχαν αθλητές με καλύτερα νούμερα και που τελικά επιλέχθηκαν και πριν από αυτόν.
Στην περίπτωση του Έλληνα αθλητή, οι scouts έβλεπαν κάτι παραπάνω από έναν (πολύ) δυνατό και (πολύ) γρήγορο defensive end. Έβλεπαν ένα τανκ! Έναν άνθρωπο αποφασισμένο να περάσει μέσα από τον τοίχο! Έναν… τρελό που δεν σταματιέται από τίποτα και από κανέναν μέχρι να φτάσει στον στόχο του.
Από μικρός και μετά από όλα αυτά που πέρασε, ο Καρλαύτης υιοθέτησε ένα μότο. «Prove them wrong» (μτφ. απέδειξε σε όλους πως κάνουν λάθος). Γιατί έλεγαν πως δεν μπορεί να παίξει football, γιατί ξεκίνησε αργά, γιατί είχε έρθει από άλλη χώρα, γιατί… Όλα αυτά τα γιατί, ο Καρλαύτης τα μετουσίωσε σε δύναμη. Σε πάθος κι έκρηξη.
Η ευτυχής συγκυρία των Chiefs
Αυτά είδαν οι Κάνσας Σίτι Τσιφς και τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο του draft του 2022 (στο Νο. 30). Και τι ευτυχής συγκυρία αποδείχθηκε αυτή για τον νεαρό Έλληνα, που ίσως και να μην αντιλαμβανόταν εκείνη την ώρα πόσο θα άλλαζε η ζωή του. Το όνειρο της NFL είχε γίνει πραγματικότητα. Αυτό από μόνο του ήταν εκπληκτικό. Life changing. Η συνέχεια όμως θα ήταν ακόμα καλύτερη!
Οι Τσιφς είχαν κερδίσει το Super Bowl λίγα χρόνια πριν, το 2019, ενώ είχαν αγωνιστεί και σε έναν ακόμα τελικό έναν χρόνο μετά, το 2020. Ήταν ομάδα πρωταθλητισμού, κυρίως λόγω της παρουσίας του νέου big thing στους QBs, του Πάτρικ Μαχόουμς και του προπονητή τους, του Άντι Ριντ.
Ο Καρλαύτης πήρε γρήγορα θέση βασικού στην άμυνά τους, με 33 tackles, έξι sacks και δύο fumble recoveries στην πρώτη του χρονιά. Α, σ’ αυτή την πρώτη του χρονιά, οι Τσιφς έφτασαν ξανά στο Super Bowl! Και το κατέκτησαν κιόλας, επικρατώντας 38-35 των Ιγκλς. Και τι έγινε φέτος, στη δεύτερη χρονιά του; Οι Τσιφς έφτασαν ξανά στο Super Bowl. Και ναι, το κατέκτησαν ξανά, κερδίζοντας αυτή τη φορά με 25-22 τους 49ers!
Τρία κερδισμένα Super Bowls τα τελευταία πέντε χρόνια σε τέσσερις συμμετοχές στον μεγάλο τελικό του american football. Μια καινούργια δυναστεία γεννιέται στην NFL και δίπλα στα ονόματα των Μαχόουμς, Ριντ και Κέλσι υπάρχει κι αυτό ενός Έλληνα! Του Γιώργου Καρλαύτη! Ποιος θα μας το έλεγε ότι θα το δούμε κι αυτό!