Έντρικ: Η τέχνη του δρόμου στον προβολέα του «Μπερναμπέου»
Η ιδιοσυγκρασία τους κινείται πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό συντηρητισμό. Στις ηλικίες άλλωστε που οι συνομήλικοι τους πέρα από τον Ατλαντικό μαθαίνουν τις πρώτες τακτικές για να υπηρετήσουν το πλάνο και το αποτέλεσμα, τα πιτσιρίκα στις γειτονιές του Ρίο Ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο εκπαιδεύονται αυτοδίδακτα μέσα από έναν πολύ διαφορετικό τρόπο για να εκφράζονται μέσα από τη μπάλα.
Σε αντίθεση με τις αυτοματοποιημένες και προκαθορισμένες ασκήσεις της Ευρώπης, στην Λατινοαμερικάνικη κουλτούρα οι φιλόδοξοι ποδοσφαιριστές γαλουχούνται μέσα από ιστορίες για «χορούς» βουτηγμένους στο αίμα. Με γόνατα χαραγμένα από τα μαθήματα του τσιμέντου, μα συγχρόνως με το μυαλό ελεύθερο να σκαρφιστεί τις δικές του περίτεχνες κινήσεις.
Το δεύτερο είδος «σχολείου» ήταν ολόκληρη η ζωή του Έντρικ. Μεγαλωμένος στις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο, ο 17χρονος μελλοντικός αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης για χρόνια δεν εκπαιδεύτηκε στις καλύτερες ποδοσφαιρικές ακαδημίες, αλλά στον σκληρό τάπητα του πεζοδρομίου. Ήταν το «μικρόβιο» που θα κουβαλούσε ασυναίσθητα μέσα του καθ΄όλη τη διάρκεια της εκρηκτικής του πορείας: από τα πρώτα του βήματα ως πιτσιρίκι στην Παλμέιρας, μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου του στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Και το πρώτο γκολ που πέτυχε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ισοφαρίζοντας για τη Βραζιλία στο φιλικό απέναντι στους Ισπανούς έμοιαζε σαν τη γραμμή τερματισμού ενός πρώτου υποσχόμενου ταξιδιού, μα συγχρόνως και ως η αφετηρία του επόμενου ινδάλματος.
Το καλοκαίρι ο Βραζιλιάνος αφήνει για πάντα πίσω του το παρελθόν στην πατρίδα του και τα δυο πρώτα του γκολ με τη Σελεσάο σε Μαδρίτη και «Γουέμπλεϊ» ήταν ο καλύτερος τρόπος για να συστηθεί στο ευρωπαϊκό κοινό πριν φορέσει κι επίσημα τα λευκά της Βασίλισσας.
Η Παλμέιρας και το ευρωπαϊκό κυνήγι
«Όταν μεγαλώσεις, θα ακούσεις την ιστορία για τη ''συζήτηση στον καναπέ''. Ήδη μιλούν για αυτό στη Βραζιλία, αλλά οι περισσότεροι το καταλαβαίνουν λάθος. Λένε ότι ήμασταν φτωχοί, ότι δεν είχαμε φαγητό στο τραπέζι αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν ξέρουν τη μαμά μας, με καταλαβαίνεις; Εκείνη λέει πάντα στους γύρω της ότι ''είμαι πολύ γυναίκα για να αφήσω τα παιδιά μου χωρίς φαγητό στο σπίτι''.
Αυτό που είναι αλήθεια ωστόσο είναι ότι είδα τον μπαμπά να κλαίει εκείνη τη μέρα. Ως 10 χρονών παιδί νομίζω πως ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που κατάλαβα ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη. Στο τραπέζι μας είχαμε πάντα αρκετά, αλλά όχι αρκετά για αυτά που θέλαμε. Καταλαβαίνεις τη διαφορά; Πάντα τη βγάζαμε με τα ελάχιστα. Ο μπαμπάς λέει ότι κάθισα στον καναπέ και του είπα'' Μην ανησυχείς. Θα γίνω ποδοσφαιριστής και θα μας βγάλω από αυτή την κατάσταση''.
Πριν από εκείνη τη μέρα ήμουν απλώς ένα παιδί και το ποδόσφαιρο ήταν απλώς ένα παιχνίδι. Μετά από εκείνη τη μέρα, το ποδόσφαιρο έγινε ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή» έγραψε μετά το γκολ του στο «Γουέμπλεϊ» σε ένα προσωπικό γράμμα προς τον μικρό του αδερφό. Και μέσα από μερικές γραμμές ξετυλίγεται ολόκληρη η παιδική του ηλικία.
Πολύ σύντομα ο χορός στο σκληρό τσιμέντο της γειτονιάς έδωσε τη θέση του σε ασκήσεις τακτικής στην ακαδημία της Παλμέιρας, η οποία του έδωσε το εισιτήριο που του επιζητούσε. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο Βραζιλιάνος ήταν πολύ καλός για να αγωνίζεται απέναντι σε συνομηλίκους. Η απότομη ακμή και τα σωματικά του προσόντα συντελούσαν μια ασπίδα που προστάτευαν τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις του σε κλειστούς χώρους, ενώ η ταχύτητα άφηνε εμβρόντητους τους αντιπάλους.
Εκείνο ωστόσο για το οποίο ξεχώριζε περισσότερο από μικρός ήταν τα τελειώματα και η δύναμη στα πόδια. «Περνούσες έναν παίκτη, έχανες την ευκαιρία και μετά έτρεχες ακόμα πιο σκληρά για να πιάσεις τη μπάλα πριν εκείνη κατηφορίσει στο δρόμο. Ήταν εξαντλητικό, αλλά οι κανόνες του δρόμου ήταν ξεκάθαροι. Το έχανες; Έτρεχες!» εξηγεί ο ίδιος για το πρώτο μάθημα γύρω από το τελειώματα, κάτι που δεν θα βίωνε ποτέ σε ένα ακαδημαϊκό πέπλο.
Πολύ σύντομα ο 10χρονος Έντρικ έγινε ο 15χρονος που έπαιζε με αντιπάλους άνω των 21 ετών. Κι αφού ούτε εκείνοι μπορούσαν να τον συγκρατήσουν, οι κλεφτές ματιές από την Ευρώπη ξεπρόβαλλαν από τις σκιές ως φιγούρες καλοντυμένες που ταξίδεψαν στη Βραζιλία με χαρτοφύλακες, συμβόλαια και πονηρά χαμόγελα.
Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν έσπευσαν με επίσημες προτάσεις να τον φέρουν στην Ευρώπη, με τους Λονδρέζους μάλιστα να τον ξεναγούν στην ακαδημία του «Κόμπαμ» και να φτάνουν μια ανάσα από την υπογραφή του. Όλα άλλαξαν ωστόσο απότομα όταν ένας συμπατριώτης του χτύπησε την πόρτα...
Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Παρί άλλωστε δεν ήταν οι μοναδικές που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 16χρονου τότε Έντρικ. Πίσω στον Νοέμβριο του 2022 η Ρεάλ Μαδρίτης είχε δει το πείραμα με τους Βινίσιους - Ροντρίγκο να τους έχει οδηγήσει στο 14ο Champions League και δεν είχε καμία διάθεση να πατήσει φρένο στο σαφάρι της βραζιλιάνικης αγοράς.
Πόσω δε μάλλον όταν ακόμα είχε έναν κρυφό άσο στο μανίκι... Το όνομά του; Ζούνι Καλαφάτ! Και ιδιότητα; Η εύρεση ταλέντων! Ο Βραζιλιάνος αρχισκάουτερ της Ρεάλ πρόκειται άλλωστε για έναν έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από την επιτυχημένη ανοικοδόμηση των Μερένγκες με φρέσκο αίμα, φέρνοντας στη Μαδρίτη ποδοσφαιριστές όπως ο Βαλβέρδε, Βινίσιους, Ροντρίγκο, Μιλιτάο, Μπέλινγκχαμ και Καμαβινγκά.
Το προφίλ του Έντρικ λοιπόν δεν του ήταν άγνωστο... Σύμφωνα μάλιστα με τη «Marca», ο Καλαφάτ τον παρακολουθούσε στενά από την ηλικία των 13 ετών, όμως τελικά έκανε την κίνηση - ματ όταν έκλεισε τα 16. Ο Βραζιλιάνος μαζί με τους στενούς συνεργάτες του ταξίδεψαν στη Βραζιλία για να ανατρέψουν τα δεδομένα και να τον πείσουν να μην μετακομίσει στο Λονδίνο, αποστολή που αποδείχθηκε ιδιαίτερα... εύκολη.
«Η Ρεάλ είναι η ομάδα που αγαπώ» ήταν η αποστομωτική ατάκα που ξεδιάλυνε το τοπίο, ατάκα που φαίνεται να μοιράστηκε και στις διαπραγματεύσεις του με τη Βασίλισσα. «Μεγάλωσα παρακολουθώντας είδωλα της Ρεάλ Μαδρίτης και έψαξα να βρω περισσότερα για την ιστορία της. Υπάρχει μάλιστα κι ένα αστείο ανέκδοτο που αφορά τους γονείς μου, που κανονικά θα έπρεπε εκείνοι να το πουν.
Το όνομά μου θα μπορούσε να μην ήταν Έντρικ, θα μπορούσε να ήταν Ντι Στέφανο από τον θρύλο της Ρεάλ. Το ενδιαφέρον μου ήταν πάντα για τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ευρώπης. Ήθελα να φορέσω από μικρός τη φανέλα της, να αγωνιστώ για τη Ρεάλ» είχε παραδεχθεί ο ίδιος μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη «Marca», μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.
🗞️☕️ Marca
— Real France (@realfrance_fr) July 7, 2023
Endrick : "Mes parents voulaient m'appeler Di Stéfano" pic.twitter.com/VKFhNGEfcy
Από τον Δεκέμβριο του 2022 όλα είχαν αποκτήσει επίσημη μορφή, με τους Μερένγκες να υπογράφουν τον 16χρονο - τότε - Βραζιλιάνο για ένα ποσό που μαζί με τα μπόνους ξεπερνούσε τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία όριζε πως ο Βραζιλιάνος θα παρέμενε στην Παλμέιρας μέχρι να κλείσει τα 18 και θα μετακόμιζε στην Ισπανία το καλοκαίρι του 2024, το οποίο πλέον απέχει μήνες μέχρι να καταφτάσει. Και ο ίδιος μέσα σε αυτό το διάστημα έκανε την προσμονή στη Μαδρίτη ακόμα μεγαλύτερη...
«Οι γονείς μου ήθελαν να με ονομάσουν Ντι Στέφανο»
Πρωταθλητής στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»
Αν και η επόμενη σεζόν μετά τη συμφωνία ξεκίνησε με παραστρατήματα και δυσκολίες, με τον Έντρικ να έρχεται από τον πάγκο της Παλμέιρας στα περισσότερα ματς του πρώτου μισού της σεζόν, όλα άλλαξαν μετά το καλοκαίρι του 2023. Τα συχνά ταξίδια του Καλαφάτ στη Βραζιλία για να του τονώσει το ηθικό μετά από λειψυδρίες χωρίς γκολ μετατράπηκαν σε χαμόγελα και ζεστό χειροκρότημα από τον κόσμο της Παλμέιρας, που έβλεπε έναν νέο αστέρα να γεννιέται.
Στην κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος τα γκολ έρχονταν με το... τσουβάλι για τον νεαρό Βραζιλιάνο, ο οποίος πήρε από το χεράκι την Παλμέιρας προκειμένου να την στέψει πρωταθλήτρια σε μια χρονιά που θεωρούνταν χαμένη. Το σύνολο του Αμπέλ Φερέιρα είχε βρεθεί στο -13 από την Μποταφόγκο, όμως κατάφερε να γυρίσει τα δεδομένα με τον Έντρικ να σκοράρει σχεδόν σε κάθε αγωνιστική προς το φινάλε της σεζόν.
Η πραγματική παράσταση ωστόσο του Βραζιλιάνου σημειώθηκε στο ντέρμπι κορυφής μεταξύ των δυο μονομάχων. Η Μποταφόγκο είχε προηγηθεί με 3-0 και έδειχνε να καλπάζει προς το τρίποντο τίτλου, όμως υπολόγιζε δίχως ένα... αμούστακο πιτσιρίκι. Με δυο φανταστικά γκολ και ασίστ ο Έντρικ σε ηλικία 17 ετών πρωτοστάστησε στην ανατροπή με 4-3, η οποία αποδείχθηκε καταλυτική στον δρόμο προς τον τίτλο.
Endrick vs Botafogo (2023)
— 🫵🏽 (@idoxvi) March 25, 2024
Title winning performancepic.twitter.com/ZPl3LB2cV7
Το κόκκινο χαλί είχε ήδη στρωθεί από... Μαδρίτη και διέσχιζε ολόκληρο τον Ατλαντικό, με τον Έντρικ πάντως να φροντίζει στα φιλικά του Μαρτίου να δίνει μια εικόνα από τα προσεχώς. Σε ηλικία 17 ετών έγινε ο νεότερος που σκοράρει στο «Wembley» για να χαρίσει τη νίκη στη Βραζιλία επί της Αγγλίας (0-1), ενώ χρειάστηκε μόλις πέντε λεπτά στο χορτάρι του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για να πετύχει ένα φανταστικό γκολ στην φιλική ισοπαλία κόντρα στην Ισπανία (3-3).
Μετά το φινάλε του αγώνα ο Φλορεντίνο Πέρεθ τον πλησίασε, με τις κάμερες να συλλαμβάνουν τα λιτά του λόγια. «Σε περιμένουμε στη Μαδρίτη» αναφώνησε ο ισχυρός άνδρας των Μερένγκες, για το μεγάλο ακατέργαστο ταλέντο με τις «σκληρές, άκομψες» γωνίες και τα λάθη απειρίας που η Ευρώπη οφείλει πλέον να αναθρέψει ως το επόμενο αστέρι...