Στην τελευταία προπόνηση της ελληνικής ομάδας κωφών πριν το Champions League
Οι ποδοσφαιριστές συγκεντρώνονται στο κέντρο του γηπέδου. Ο προπονητής έχει φέρει το πινακάκι και τους δείχνει τι τακτική ανάπτυξής πρέπει να ακολουθήσουν στο παιχνίδι τους. Ακριβώς απέναντί του βρίσκεται μια γυναίκα, η οποία δεν φοράει ποδοσφαιρικά παπούτσια.
Πρόκειται για τη διερμηνέα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας του ΠΟΚ Αθηνών, της ελληνικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Champions League Ποδοσφαίρου Κωφών, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου. Την προπόνηση παρακολουθεί από μικρή απόσταση ο πρόεδρος του συλλόγου, Λευτέρης Μηνάς. Ο ίδιος βρίσκεται σε αυτόν από την ίδρυσή του, το 1997, και θεωρεί ότι έχει φτάσει η ώρα για την κατάκτηση του πέμπτου ευρωπαϊκού.
«Χωρίς τον αθλητισμό οι κωφοί χάνονται»
«Ο στόχος μας είναι φυσικά να πάρουμε το κύπελλο. Ο κορμός της ομάδας είναι σχετικά κοινός, καθώς οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έπαιζαν και τις προηγούμενες χρονιές. Κάναμε μια - δύο προσθήκες. Έχουμε και τον Γιάννη Χαραλαμπίδη στον πάγκο» εξηγεί μέσω της διερμηνέα.
Ο Παναθλητικός Όμιλος Κωφών ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια από κωφά άτομα που ήθελαν να αναπτύξουν αθλητική δραστηριότητα. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, η ομάδα μεγάλωνε όλο και περισσότερο, φτάνοντας στο σημείο σήμερα να διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, ποδοσφαίρου σάλας, μπάσκετ, στίβου, κολύμβησης, πάλης, βόλεϊ, μπιτς βόλεϊ ακόμη και μπόουλινγκ.
Πρόσφατα, μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού κωφών της χώρας δημιουργήθηκε ποδοσφαιρική ακαδημία, την οποία στελεχώνουν μαθητές 9 έως 15 ετών από το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Στόχος της είναι φυσικά αρκετοί από αυτούς να στελεχώσουν αργότερα την αντρική ομάδα. Δεν είναι, όμως, ο πρωταρχικός.
«Όταν φτιάξαμε τον σύλλογο, ο σκοπός μας ήταν οι κωφοί και τα άτομα με προβλήματα ακοής να μαζευτούν και να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Χωρίς τον αθλητισμό οι κωφοί χάνονται. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την εξέλιξή τους» σημειώνει ο κ. Μηνάς.
Όπως εξηγεί, αρκετοί βαρήκοοι ποδοσφαιριστές όταν δεν φορούν τη φανέλα του ΠΟΚ Αθηνών για τα πανελλήνια ή πανευρωπαϊκά τουρνουά, αγωνίζονται κανονικά σε διάφορες ομάδες ακουόντων της Ελλάδας και μη.
Άλλωστε οι διαφορές των κανόνων μεταξύ του ποδοσφαίρου ακουόντων και του ποδοσφαίρου κωφών έχει να κάνει μόνο με τους διαιτητές, οι οποίοι αντί για σφυρίχτρα κρατούν ένα σημαιάκι, προκειμένου να υποδεικνύουν τις αποφάσεις τους. Στα μεγάλα τουρνουά, μάλιστα, αντί για τρεις υπάρχουν πέντε ρέφερι στον αγωνιστικό χώρο (οι δύο πίσω από τις εστίες).
Για τις ανάγκες του φετινού Champions League, μάλιστα, η διοίκηση προχώρησε στην ένταξη ποδοσφαιριστών από την Ιταλία και τη Δανία. Για αυτό το λόγο, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, υπάρχει διερμηνέας που μετέφραζε σε άλλη γλώσσα.
«Το Champions League είναι για όλους. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους»
Η προπόνηση διήρκεσε κάτι περισσότερο από μία ώρα. Οι ποδοσφαιριστές ύστερα ετοίμασαν τα πράγματά τους, μπήκαν στο λεωφορείο και έφυγαν για ξενοδοχείο της Γλυφάδας, όπου πρόκειται να μείνουν όσο κρατήσει το τουρνουά. Το μεγάλο πλεονέκτημα της φετινής χρονιάς, όπως σημειώνουν, είναι ότι όλα τα ματς θα πραγματοποιηθούν επί ελληνικού εδάφους. Για να γίνει πραγματικότητα, όμως, αυτή η διοργάνωση έπρεπε πρώτα να περάσει από σαράντα κύματα.
«Πήραμε την ανάθεση του Champions League τον περασμένο Ιανουάριο. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο γιατί έγινε την τελευταία στιγμή. Ο χρόνος της προετοιμασίας ήταν πολύ λίγος. Ρισκάραμε αλλά τελικά τα καταφέραμε» προσθέτει ο Λευτέρης Μηνάς. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη τόσο της ΕΠΟ όσο και του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.
Στο φετινό Champions League θα συμμετάσχουν συνολικά 11 ομάδες, μεταξύ αυτών και δύο ακόμη ελληνικές: ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Κρήτης Μίνωας και ο ΠΑΟΚ Μοριά (Τρίπολης). Αυτές που ξεχωρίζουν επίσης είναι οι δύο γαλλικές (η Παρί και η Ρεμς), οι οποίες παραδοσιακά είναι τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση. Όλοι στον ΠΟΚ είναι αισιόδοξοι για τη νίκη.
Το ίδιο και ο πρόεδρός του. Μόνο που για εκείνον αυτές οι διοργανώσεις είναι κάτι περισσότερο από μερικούς ποδοσφαιρικές αγώνες. «Η συμμετοχή στο Champions League είναι πολύ σημαντική προκειμένου αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους ακούοντες» εξηγεί, καταλήγοντας: «Το Champions League είναι για όλους. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους».