Σε αυτό το παλαιοβιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι κρυμμένος ο αθλητικός θησαυρός της χώρας
Δεν υπάρχει αμφιβολία πια. Το ίντερνετ έχει κυριαρχήσει. Τρανή απόδειξη είναι η εξής: αυτή ακριβώς τη στιγμή στέκεσαι πάνω από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου και διαβάζεις τις παραπάνω λέξεις. Δεν έχεις μπροστά σου ούτε ένα περιοδικό, ούτε ένα βιβλίο. Τι συμβαίνει, όμως, με όλα εκείνα τα έντυπα που κάποτε έβγαιναν σωρηδόν και κατέγραφαν την αθλητική πραγματικότητα της Ελλάδας αλλά και του κόσμου; Πού πήγε το Τρίποντο, οι Παγκόσμιοι και τα διάφορα άλλα περιοδικά που καθόρισαν την εποχή τους;
Είναι ερώτηση που δύσκολα παίρνει απάντηση. Όποιος θέλει, όμως, και έχει όρεξη να βουτήξει στον ελληνικό αθλητικό έντυπο τύπο των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα, το μόνο που έχει να κάνει είναι να περάσει μια βόλτα από το Παλαιοβιβλιοπωλείο του Ιωάννη Κουγέα στο Θησείο.
Η τεράστια συλλογή με αθλητικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή
Η ιστορία του μαγαζιού κρατά περισσότερα από 50 χρόνια. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1967 επί της οδού Άστιγγος 6 στο Μοναστηράκι και 23 χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε μερικά μέτρα μακριά (Άστιγγος 21 & Θησείου), όπου και συνεχίζει να βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το επισκεφτήκαμε ένα πρωινό καθημερινής.
Ο χώρος, πριν ακόμη περάσουμε την είσοδο του, δίνει μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθεί. Και αυτό γιατί τόσο η βιτρίνα όσο και οι πάγκοι που είναι τοποθετημένοι πάνω στον πεζόδρομο είναι γεμάτη με κάθε λογής βιβλία και περιοδικά. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, και μερικά αθλητικά.
Η υποδοχή από τον κύριο Γιάννη είναι εγκάρδια. Στον τοίχο ακριβώς πίσω από το ταμείο υπάρχει ένα τεύχος του περιοδικού Basket με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη νέο ακόμη να φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού και λίγο δίπλα ένα άλλο με το πορτραίτου του θρύλου της ΑΕΚ, Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μαρτίου του 2023. Η φωτογραφία του συνοδεύεται με τον εξής τίτλο: «Το πρωτάθλημα είναι δικό μας!».
Αυτό είναι, όπως εξηγεί, ένα από τα πιο σπάνια κομμάτια που μπορεί να βρει κανείς στο παλαιοβιβλιοπωλείο, μετρώντας περισσότερα από 40 χρόνια ζωής. Δεν είναι όμως το μοναδικό. «Έλα μαζί μου, θα σου δείξω» λέει και αφήνει το ταμείο του.
Ανάμεσα, λοιπόν, στα ράφια με τα χιλιάδες βιβλία, υπάρχει ένας χώρος, ο οποίος είναι αφιερωμένος αποκλειστικά και μόνο στα αθλητικά περιοδικά και έντυπα γενικότερα. «Ψάξε ό,τι θες και με ρωτάς» προσθέτει και με αφήνει να ξεκινήσω την εξερεύνηση.
Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση από την αρχή είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο ελληνικά αλλά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Αμερικάνικα, βρετανικά ακόμη και γαλλικά. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα περισσότερα φτάνουν στον παλαιοπωλείο από ανθρώπους που θέλουν να «σπάσουν» τις συλλογές τους για διάφορους λόγους -μερικοί από τους οποίους και οικονομικοί-.
Οι συλλέκτες - μόνιμοι πελάτες και η αφίσα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
«Σχεδόν κάθε μέρα έχουμε και μια νέα φουρνιά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πουλούν τις συλλογές τους. Άλλοι που χάνουν τους δικούς τους και δεν ξέρουν πια τι να τις κάνουν» σημειώνει. Το να βρεθεί όμως ένα από αυτά τα περιοδικά - κειμήλια στα χέρια σου, όπως συμπληρώνει, χρειάζεται μεγάλη τύχη.
«Τα περισσότερα φεύγουν με το που έρχονται. Είναι μερικοί μόνιμοι πελάτες που περνούν βδομάδα παρά βδομάδα για να βρουν κάτι που τους αρέσει. Οι περισσότεροι όμως φεύγουν με την όρεξη» εξηγεί ο ιδιοκτήτης του παλαιοβιβλιοπωλείου στο Θησείο. Κατά τη συμπλήρωση μισής δεκαετίας ζωής, ο χώρος απέκτησε δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει όλους τους τίτλους που είναι διαθέσιμοι προς πώληση.
Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επιτόπια εξερεύνηση. Μπορεί να βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ωστόσο, εντός του καταστήματος επικρατεί σιγή. Ανάμεσα στα ράφια και τις βιβλιοθήκες είναι διάφοροι πελάτες, κυρίως νεαροί, που έχουν πέσει στα γόνατα και επεξεργάζονται τα βιβλία.
Οι τομείς στους οποίους ειδικεύεται το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι πολλοί, ωστόσο, ο κύριος Ιωάννης Κουγέας δίνει έμφαση στην ιστορία, τη λαογραφία, την ελληνική λογοτεχνία, τις εικονογραφημένες εκδόσεις και τα σπάνια σχολικά βιβλία του περασμένου αιώνα. Ανάμεσα στα ράφια, όμως, υπάρχουν και μερικά ακόμη αντικείμενα που μας τραβούν την προσοχή.
Πρόκειται για παλιές αφίσες, κάδρα και αναμνηστικά με το ρόστερ και το σήμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μόνο που αυτά, όπως καταλήγει γελώντας, δεν είναι προς πώληση. Η ώρα με την εξερεύνηση έχει περάσει. Δίνουμε ραντεβού μετά την επόμενη παραλαβή. Κανείς δεν ξέρει τι «διαμάντι» θα φτάσει στο παλαιοβιβλιοπωλείο, από εκεί που δεν το περιμένει.