Μπάλντοκ: Από τους πάγους και τις λάσπες, στην Premier League και στον... Παναθηναϊκό
Ο Τζορτζ Μπάλντοκ αποτελεί από χθες την δεύτερη καλοκαιρινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού, μετά τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς. Μπορεί ακόμη να μην ανακοινώθηκε, όπως ο Σέρβος μέσος, όμως η συμφωνία έχει πλέον «σφραγιστεί» και είναι οριστική.
Ο 31χρονος Ελληνο-άγγλος, πλέον, ποδοσφαιριστής έμενε ελεύθερος το προσεχές καλοκαίρι από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η οποία υποβιβάστηκε από την Premier League κι αυτό φαίνεται πως κινητοποίησε τους ανθρώπους των «πρασίνων» που θέλησαν να ενισχυθούν στο δεξί άκρο της άμυνάς τους, προσθέτοντας μία ακόμη ποιοτική επιλογή και συνθέτοντας μία ελληνική τριπλέτα στην θέση αυτή.
Σίγουρα σημαντικό ρόλο στο γεγονός αυτό έπαιξε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας από τον Μπάλντοκ, όμως πιο σημαντικό κι απ' αυτό είναι πως εκείνος είναι ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής που έδωσε τις δικές του «μάχες» και ανέβηκε σκαλί σκαλί την πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου για να φτάσει και να καθιερωθεί στην Premier League.
Από την League 1 στους πάγους της Ισλανδίας και τις μοναδικές ευρωπαϊκές συμμετοχές του
Ο Τζορτζ Μπάλντοκ γεννήθηκε στο Μπάκινγκχαμ της Αγγλίας και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μίλτον Κέινς Ντονς μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Σαμ.
Στο προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν 2009-2010 έκανε το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, που τότε αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας, αγωνιζόμενος για εννέα λεπτά σ' έναν αγώνα με την Μπράιτον σε ηλικία 17 ετών.
Η καθιέρωσή του σε κείνη όμως άργησε αρκετά. Ακολούθησαν κάποιοι μικρής διάρκειας δανεισμοί σε Νορθάμπτον, Τάμγουορθ (δύο φορές), αλλά και στην Βεστμανάεϊγιαρ της Ισλανδίας από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Ο τελευταίος δανεισμός έμελλε να ήταν εκείνος που θα αποτελούσε το έναυσμα για την εκκίνηση της καριέρας του.
🇬🇷 We could have a new English abroad but not as we know it.
— English Players Abroad (@EnglishAbroad1) January 21, 2020
Greece want to call up Sheffield United’s George Baldock to their national team, with the defender qualifying through his grandmother.
Baldock incidentally spent the 2012 playing in Iceland. #twitterblades #sufc pic.twitter.com/9epc6TEK1F
Στην ομάδα αυτή από την χώρα των... πάγων έπιασε για πρώτη φορά διψήφιο αριθμό συμμετοχών, σκόραρε και το πρώτο τέρμα της καριέρας του ενώ έπαιξε για πρώτη φορά και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στα δύο παιχνίδια του πρώτου προκριματικού γύρου του Europa League κόντρα στην ιρλανδική Σεντ Πάτρικ, τα οποία είναι οι πρώτες και τελευταίες ευρωπαϊκές συμμετοχές μέχρι και σήμερα και ειρήσθω εν παρόδω συνδυάστηκαν και με πρόκριση. Κι όλα αυτά ενώ αρχικά είχε πάει μόλις για ένα μήνα, με τον δανεισμό του τελικά να επεκτείνεται δις και να φτάνει τελικά τους τέσσερις.
Όταν επέστρεψε από κει πήγε και πάλι στην Τάμγουρθ δανεικός (την δεύτερη θητεία του εκεί) όπου έπαιξε σε επίπεδο National League για το πρώτο μισό της σεζόν και μετά επέστρεψε στην Μίλτον, όπου και γνωρίστηκε και απέκτησε εξαιρετικές σχέσεις με τους Ντέλε Άλι και Πάτρικ Μπάμφορντ.
Τη νέα σεζόν ήταν τελικά η στιγμή του, αφού καθιερώθηκε στο βασικό σχήμα της ομάδας πραγματοποιώντας την πρώτη του γεμάτη σεζόν (46 παιχνίδια, 2 γκολ και τρεις ασίστ).
Έπειτα όμως απ' αυτή, έχασε εκ νέου την θέση του και έφυγε ξανά δανεικός, αυτή την φορά για την Όξφορντ Γιουνάιτεντ και μάλιστα δύο φορές. Η πρώτη από τον Φλεβάρη του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2015 και η δεύτερη από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι το τέλος της σεζόν, αφού η Μίλτον Κέινς Ντονς είχε επιστρέψει στην Championship και αποφασίστηκε πως θα ήταν καλύτερο για κείνον να πάει κάπου θα παίζει περισσότερο.
Ο ευεργετικός δανεισμός του στην Όξφορντ, η Σέφιλντ και η Premier League
Πράγματι η επιλογή του να πάει στην Όξφορντ αποδείχθηκε εξαιρετική τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του Μπάλντοκ. Ο Άγγλος, έπειτα από ένα τρομερό πρώτο εξάμηνο με 27 συμμετοχές με δύο γκολ και τέσσερις ασίστ σε επίπεδο League 2, κλήθηκε πίσω στην Μίλτον για να βοηθήσει την ομάδα. Μάλιστα, η απόδοσή του στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν τόσο καλή, ώστε να συμπεριληφθεί στην καλύτερη ομάδα της χρονιάς της League 2, παρ' ότι δεν έπαιξε εκεί στο δεύτερο μισό της σεζόν.
Στην επιστροφή του στην Μίλτον ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2018 και πήρε φανέλα βασικού στο δεύτερο μισό παίζοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο Championship. Μπορεί η Μίλτον τελικά να υποβιβάστηκε, όμως εκείνος είχε πάρει πλέον την φανέλα του βασικού σπίτι του.
Την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε 37 συμμετοχές σε επίπεδο League 1 δίνοντας και τέσσερις ασίστ και αυτό ήταν ουσιαστικά το... εισιτήριό του για να πάρει μεταγραφή για την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ του Κρις Γουάιλντερ που βρισκόταν στην Championship. Αυτή ήταν ουσιαστικά η δεύτερη θετική «παρενέργεια» του δανεισμού στην Όξφορντ, αφού ο Άγγλος τεχνικός είχε συνεργαστεί μαζί του εκεί και γι' αυτό τον επέλεξε και όταν αλλάξε ομάδα.
Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μπάλντοκ είχε διάρκεια τριών ετών ενώ η Μίλτον έλαβε 740 χιλ. ευρώ στα ταμεία της (8η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της ομάδας).
Εκεί στα πρώτα έξι ματς δεν έπαιξε λεπτό και τελικά ολοκλήρωσε την σεζόν με 34 συμμετοχές με ένα γκολ και μια ασίστ βοηθώντας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην επόμενη χρονιά (2018-2019). Μετά από μόλις τέσσερις συμμετοχές στα πρώτα 19 ματς, ύστερα πήρε και πάλι την θέση του βασικού πραγματοποιώντας 23 συμμετοχές και προσφέροντας πολλά στην επιτυχημένη προσπάθεια που έκαναν οι «λεπίδες» για την άνοδο στην Premier League, μετά από 12 χρόνια.
Η επιτυχία αυτή έφερε ένα νέο συμβόλαιο για κείνον το οποίο θα είχε διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Στην πρώτη του σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου πραγματοποίησε 38 συμμετοχές σκοράροντας δύο γκολ και δίνοντας τρεις ασίστ με την Σέφιλντ να τερματίζει μάλιστα στην ένατη θέση.
Την επόμενη σεζόν (2020-2021) ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Κρις Γουάιλντερ τον Μάρτιο και τον υποβιβασμό της ομάδας στο τέλος της σεζόν. Τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο, εκείνος ανανέωσε εκ νέου το συμβόλαιό του για 4,5 χρόνια.
Στην συνέχεια η Σέφιλντ ακολούθησε μία πορεία... ασανσέρ αφού ανέβηκε και πάλι στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου πέρυσι και φέτος υποβιβάστηκε με... κάτω τα χέρια.
Μέχρι και την περσινή σεζόν ο Μπάλντοκ ήταν το αδιαμφισβήτητο δεξί μπακ της ομάδας, όμως οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε φέτος, δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει να έχει τον ρόλο αυτό. Συνολικά έπαιξε μόλις 13 παιχνίδια
Η Ελληνίδα γιαγιά, ο Ρέτσος και ο Παναθηναϊκός
Αυτό που με τίποτα δεν διαφαινόταν στην μέχρι τότε καριέρα του Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν πως στις 2 Ιουνίου του 2022 θα έκανε το ντεμπούτο του με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Βόρεια Ιρλανδία σε αγώνα για το Nations League και θα ακολουθούσαν μάλιστα ακόμη 11 συμμετοχές.
Βλέπετε ο 31χρονος ποδοσφαιριστής είχε το δικαίωμα να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, επειδή ήταν Ελληνίδα η γιαγιά του, μητέρα του πατέρα του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξή του πως θυμάται τον μπαμπά του στο Euro του 2004 να πανηγυρίζει έξαλλα την τότε ιστορική επιτυχία της Εθνικής ομάδας.
«Ο πατέρας μου χοροπηδούσε στην κουζίνα για το Euro του 2004 και ήταν η χρονιά που έβαλε την Εθνική ομάδα στον χάρτη. Η ιστορία αυτή και η παρέα θύμισε την οικογένεια της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και το πάθος για την επίτευξη των στόχων μας».
Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησα το καλοκαίρι του 2020 με την ΕΠΟ, με τον Τζον Φαν'τ Σχιπ να αρέσκεται στην ιδέα να τον καλέσει, όμως τελικά ο κορωνοϊός εμπόδισε την διαδικασία.
Εκείνη τελικά υλοποιήθηκε λίγο μετά την επανέναρξη της ποδοσφαιρικής κανονικότητας, με τον ίδιο να κάνει τελικά το ντεμπούτο του υπό τις οδηγίες του Γκουστάβο Πογέτ.
Κάποιο μικρό ρόλο σε όλο αυτό φαίνεται πως είχε παίξει και ο Παναγιώτης Ρέτσος, που στο εξάμηνο που συνυπήρξαν μαζί στην Σέφιλντ (Γεν. 2020- Ιουν. 2020), τον «τσιγκλούσε» συχνά πυκνά για το θέμα αυτό, απ' όταν έμαθε για την καταγωγή του.
Η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας έκανε αυτόματα τον Μπάλντοκ να μπει στα... κιτάπια όλων των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας, αφού ουσιαστικά βρέθηκε άλλος ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου, με την έλλειψη ελληνικού στοιχείου να αποτελεί μία μόνιμη «πληγή» για τα ρόστερ τους και να προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να το αλλάξουν αυτό.
Στην φιλοσοφία αυτή κινείται ήδη από την έναρξη της φετινής σεζόν και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ήδη τον χειμώνα πρόσθεσε στην ομάδα τους Μπακασέτα και Λημνιό ενισχύοντας το ελληνικό στοιχείο του ρόστερ του, κάτι που αποτελούσε και επιθυμία της διοίκησής του.
Με τον Μπάλντοκ να μένει ελεύθερος το προσεχές καλοκαίρι, οι συνθήκες ήταν ιδανικές και γι' αυτό το «τριφύλλι» κίνεισαι άμεσα τις διαδικασίες για την απόκτηση ενός ακόμη διεθνή ποδοσφαιριστή, καταφέρνοντας να συνθέσει μία αρκετά ποιοτική τριάδα, και άκρως ελληνική, για το δεξί άκρο της άμυνάς του, αφού εκείνος προστέθηκε δίπλα στους Κώτσιρα και Βαγιαννίδη, με τον πρώτο να μην έχει ανανεώσει ακόμα, αλλά να θεωρείται δεδομένη η παραμονή του.
Κλείνοντας θα παραθέσουμε μία δήλωση που είχε κάνει για τον εαυτό του ο Μπάλντοκ σε συνέντευξή του στην «Mirror»:
«Μου αρέσει να τεστάρω τον εαυτό μου ενάντια στους καλύτερους παίκτες, να πηγαίνω ένας εναντίον ενός, να τεστάρω την ταχύτητα και την ''σβελτάδα'' μου κι έχω πάντα έναν διακαή πόθο να δείχνουν στον κόσμο πως αυτό είναι το παιχνίδι μου».