Βιθέντε Ιμπόρα: Το αψεγάδιαστο παιχνίδι της «ήρεμης δύναμης» του Ολυμπιακού

Βιθέντε Ιμπόρα: Το αψεγάδιαστο παιχνίδι της «ήρεμης δύναμης» του Ολυμπιακού

Ακουσε πολλά, δέχτηκε έντονη και πολλή κριτική. Ο άνθρωπος των τεσσάρων Europa League, με τεράστια παρουσία στη La Liga, στις πρώτες του παρουσίες στη Stoiximan Super League «δεν έκανε» για αρκετούς.

Με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο Βιθέντε Ιμπόρα όχι μόνο έχει βρει το ρόλο του στην 11άδα του Ολυμπιακού, αλλά είναι πλέον και καταλυτικός. Με εκείνον στον άξονα, ο Εσε είναι ελαφρώς πιο μπροστά βοηθώντας στο πρέσινγκ πιο ψηλά ενώ απελευθερώνεται κι ο Τσικίνιο, ο οποίος βρίσκεται σε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, καλύπτοντας χώρους και στις δύο περιοχές.

Ο 36χρονος μέσος, στο χθεσινοβραδινό ιστορικό ματς του «Καραϊσκάκης» κόντρα στην Αστον Βίλα ήταν καταπληκτικός. Η ηρεμία του κι η εμπειρία του στα 78' που αγωνίστηκε κλείδωσαν τις όποιες προσπάθειες πήγαν να κάνουν οι «χωριάτες» για να απειλήσουν.

image

Η αναιμική του παρουσία πριν τον Μεντιλίμπαρ

Πριν την έλευση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο Ολυμπιακός παρουσίαζε ασταθή αγωνιστική εικόνα. Αν πριν δύο μήνες ρωτούσες κάποιον φίλο του Ολυμπιακού για το αν περίμενε ότι σήμερα η ομάδα του θα είναι στον τελικό του Conference League, ενώ με 3/3 στο πρωτάθλημα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, δεδομένα θα σε έβγαζε τρελό.

Ο Βάσκος τεχνικός κατάφερε σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα να μεταμορφώσει την ομάδα του Πειραιά, ενώ... ανέστησε αγωνιστικά και τον Ιμπόρα. Ενας παίκτης με τεράστια εμπειρία και ποιότητα είναι εδώ στα δύσκολα. Στα μεγάλα. Στις ιστορικές στιγμές που ζει ο σύλλογος.

Φέτος, μετράει 28 εμφανίσεις με 1 γκολ. Ωστόσο, είναι γεγονός πως τον Δεκέμβριο έμοιαζε πιο πιθανή η αποχώρησή του από την ομάδα παρά το να είναι ο ηγέτης στον άξονα στο έπος που έχει γράψει η ερυθρόλευκη αρμάδα του Μεντιλίμπαρ.

Μέχρι λοιπόν να ανακοινωθεί ο Μεντιλίμπαρ, ο Ιμπόρα αγωνίστηκε 112' στο 2-2 με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό και μετά είχε στα πόδια του 6' στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο και 21' στο 4-0 με τον ΟΦΗ (στον πάγκο ήταν ο Συλαϊδόπουλος).

Με τον Μεντιλίμπαρ έχει αγωνιστεί σε 687', όντας η κολόνα της ομάδα στον άξονα στα ματς:

  • Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός (87')
  • Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (100')
  • Αρης-Ολυμπιακός (100')
  • Αστον Βίλα-Ολυμπιακός (99')
  • Ολυμπιακός-Αστον Βίλα (78')
image

Σύμφωνα με τους αριθμούς του WyScout και το heatmap που θα δείτε παρακάτω, ο Ιμπόρα κάλυψε όλους τους χώρους στο μισό της ομάδας του, ενώ έδωσε βοήθειες και σημαντικές ανακτήσεις κατοχής στο επιθετικό τρίτο.

Τα σημεία που κινήθηκε στο χθεσινό ματς
Τα σημεία που κινήθηκε στο χθεσινό ματς

Πώς μεταφράζεται, λοιπόν, η παρουσία του μέσω της γλώσσας των αριθμών:

Σε 78' είχε 28/32 επιτυχημένες ενέργειες (88%), 18/19 επιτυχημένες πάσες (95%), 1/2 μακρινές μπαλιές (50%), 1/1 ντρίμπλες, 9/10 κερδισμένες μονομαχίες, 2/2 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, 4 κοψίματα προς την περιοχή του Τζολάκη, τρεις φορές καθάρισε φάσεις (2 μέσα στην περιοχή), στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου έχασε μία φορά τη μπάλα στο μισό της ομάδας του, ενώ από τις 10 φορές που ανέκτησε την κατοχή της μπάλας για την ομάδα του, οι 4 ήταν στο αντίπαλο μισό.

Ανίκητος στις μονομαχίες που έδωσε
Ανίκητος στις μονομαχίες που έδωσε
Οι ενέργειές του άγγιξαν το τέλειο
Οι ενέργειές του άγγιξαν το τέλειο

Αψεγάδιαστος στον τομέα «πάσα»

Πέρα από τα όσα έκανε στο αμυντικό κομμάτι, ο Ιμπόρα ξεδίπλωσε τρομερή εμπειρία και ποιότητα στις πάσες του. Συγκεκριμένα, είχε 4/4 πάσες στο αντίπαλο επιθετικό τρίτο, υποδέχτηκε 13 πάσες, είχε 8/8 προωθημένες πάσες και 3/3 πάσες προς τα πίσω.

Οι... τέλειες πάσες του
Οι... τέλειες πάσες του

Το (σχεδόν) αλάνθαστο παιχνίδι του το βράδυ που γράφτηκε ιστορία

«Θα αντάλλαζα κάποιο τρόπαιο που έχω κερδίσει με αυτό του Conference League»

Η δύναμη της θέλησης, το ένστικτο της επιβίωσης, το θέλγητρο για τη νίκη είναι τα στοιχεία που τον καθοδηγούν και τον κάνουν να είναι σήμερα να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα του Μεντιλίμπαρ.

Το πόσο πολύ θέλει το Conference League αποτυπώνεται από τα λόγια του, λίγο πριν τη ρεβάνς του Φαλήρου με την Βίλα, όπου σε ερώτηση για το αν θα αντάλλαζε ένα τρόπαιο για το Conference League, απάντησε:

«Ναι φυσικά και ναι. Δεν έχει σημασία το τι έχω κερδίσει. Είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία του συλλόγου και θα ήθελα να το γιορτάσω μαζί του»

@Photo credits: INTIME, eurokinissi