Παναθηναϊκός: Το Κύπελλο των θαυμάτων (vids)
Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 του Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και κατέκτησε έτσι την 20η κούπα της ιστορίας του στον θεσμό διασφαλίζοντας παράλληλα και την συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Οι «πράσινοι» με τον τίτλο αυτό μπόρεσαν να «σώσουν» μία χρονιά, που αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά χθες, θα ήταν πέρα για πέρα αποτυχημένη, αν σκεφτεί κανείς με τι φιλοδοξίες ξεκίνησε η ομάδα και τι έφτασε να διακυβεύεται στο χθεσινό ματς.
Ο τρόπος φυσικά παίζει κι αυτός τον ρόλο του, αφού έκανε το φινάλε ακόμη πιο... γλυκό, να μοιάζει με λύτρωση. Κανείς δεν θα θυμάται τίποτα απ' αυτόν τον τραγικό από άποψη θεάματος τελικό, παρά μόνο τις τρεις κόκκινες κάρτες, που ίσως μιλάμε για ρεκόρ σε τέτοιο παιχνίδι και το buzzer beater του Βαγιαννίδη που έκρινε το παιχνίδι.
Η φετινή πορεία του «τριφυλλιού» στον θεσμό αυτό δεν θα μπορούσε όμως να έχει διαφορετικό φινάλε. Από τον γύρο των «16» που μπήκε στον θεσμό κόντρα στον Ολυμπιακό, τα προημιτελικά με τον Ατρόμητο και τα ημιτελικά με τον ΠΑΟΚ μέχρι και τον τελικό, όλες αυτές οι προκρίσεις κρίθηκαν με ένα γκολ στο τέλος ή στην διαδικασία των πέναλτι.
Πάμε, λοιπόν, να θυμηθούμε αυτή την ονειρώδη αλλά και συνάμα «βιτσιόζικη» πορεία των «πρασίνων» στο φετινό Κύπελλο.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τερίμ, οι τραυματίες και τα... 100 κιλά @@@
Η κληρωτίδα είχε κέφια στην φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος οπότε και μπήκαν στην μάχη οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου και έφερε αντιμέτωπους τους δύο «αιώνιους» πολύ νωρίς στον θεσμό.
Ο Παναθηναϊκός είχε αλλάξει προπονητή μόλις πριν λίγες μέρες και ο νεοφερμένος Φατίχ Τερίμ είχε μπροστά του την πρώτη του μεγάλη πρόκληση. Στο πρώτο παιχνίδι στην Λεωφόρο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά, αφού ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο τέλος του πρώτου μέρος με τον Αλεξανδρόπουλο, ο Ιωαννίδης ισοφάρισε για τους «πράσινους» στο 65ο λεπτό, αλλά η ολική ανατροπή δεν ήρθε ποτέ.
Έτσι, το «τριφύλλι» ήταν αναγκασμένο να πάει στην ρεβάνς του Φαλήρου αναζητώντας είτε την πρόκριση είτε μέσω της νίκης είτε μέσω της επικράτησης στην διαδικασία των πέναλτι.
Όλο αυτό γινόταν ακόμη δυσκολότερο αν λάβει κανείς υπόψη του πως ο Παναθηναϊκός δεν είχε διαθέσιμους για το παιχνίδι αυτό τους Ιωαννίδη, Γερεμέγεφ, Παλάσιος, Τσέριν και Τζούρισιτς ενώ και ο Ακαϊντίν έμπαινε αποστολή για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα δεν υπήρχαν ακόμη στο ρόστερ της ομάδας οι Μπακασέτας και Ντραγκόφσκι.
Η ατυχία των «πρασίνων» δεν σταμάτησε εκεί, αφού υπήρχαν αναγκαστικές αλλαγές παικτών και κατά τη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο εκείνοι στάθηκαν αρκετά καλά για τα προβλήματα που είχαν.
Οδήγησαν το παιχνίδι αρχικά στην παράταση κι έπειτα στα πέναλτι έχοντας και κάποιες καλές στιγμές για να το «κλέψουν», οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Εκεί ήταν η ομάδα που τελικά πήρε την πρόκριση, παρ' ότι όλα έμοιαζαν να έχουν χαθεί για κείνους, όταν ο Πασχαλάκης έπιασε το πέμπτο πέναλτι του Μλαντένοβιτς και ο Καρβάλιο μπορούσε, αν στείλει την μπάλα στα δίχτυα, να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του. Τελικά ο Λοντίγκιν του είπε «όχι», κρατώντας ζωντανό το «τριφύλλι».
Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να έρθει ο Καμαρά στο 8ο πέναλτι και να στείλει την μπάλα άουτ χαρίζοντας στον Παναθηναϊκό την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης για να ακολουθήσουν οι ατάκες «Έχεις 100 κιλά @@@» και «Αυτό είναι το πρώτο δώρο μου για σένα πρόεδρε», που έμειναν στην ιστορία.
Το αριστούργημα των Μπερνάρντ-Μλαντένοβιτς που «ξέκανε» τον Ατρόμητο
Επόμενο «εμπόδιο» στην πορεία του Παναθηναϊκού για τον τίτλο ήταν η ομάδα του Περιστερίου στα προημιτελικά, η οποία αποτέλεσε έναν πολύ πιο σκληρό αντίπαλο απ' ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι.
Στο πρώτο παιχνίδι στην Λεωφόρο μπορεί ο Παναθηναϊκός να ήταν εκείνος που προηγήθηκε με 1-0 με το γκολ του Αϊτόρ στο 11ο λεπτό, αλλά ο Ατρόμητος χτύπησε δις στην αντεπίθεση και πριν βγει καν το ημίχρονο, γύρισε το παιχνίδι με τα δύο γκολ των Ανγκέλσκι και Γιουμπιτάνα στο 25' και στο 42' αντίστοιχα.
Κάπως έτσι οι «πράσινοι» αναγκάστηκαν να πάνε στο Περιστέρι με την πλάτη στον τοίχο και να ψάξουν τη νίκη, χωρίς και πάλι να έχουν τον Φώτη Ιωαννίδη, αφού έπαθε υποτροπή στον τραυματισμό που είχε, στο πρώτο εκείνο παιχνίδι της Λεωφόρου.
Εκεί χρειάστηκε πάλι να γίνουν... πραγματάκια για να έρθει ανατροπή. Το «τριφύλλι» βρήκε μετά από πολύ κόπο το πρώτο του γκολ στο 35ο λεπτό μ' ένα σουτ του Ρούμπεν στην κίνηση, ο οποίος πέτυχε το πρώτο του γκολ με την φανέλα του Παναθηναϊκού.
Με το τέρμα αυτό οι «πράσινοι» διασφάλισαν την παράταση και προσπάθησαν εν συνεχεία με μεγαλύτερη ηρεμία να βρουν το δεύτερο γκολ που θα έφερνε την πρόκριση.
Τελικά αυτό ήρθε στο 90+5', όταν ο Μπερνάρντ είχε μία «φαεινή» ιδέα κι έβγαλε μια υπέροχη μπαλιά στον Μλαντένοβιτς, που εκτέλεσε άμεσα με ψιλοκρεμαστή κεφαλιά και νίκησε τον Τσιντώτα για το 2-0 προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους ανθρώπους της ομάδας του και χαρίζοντάς της την πρόκριση.
Τα match ball πέναλτι που έπιασε ο Ντραγκόφσκι
Επόμενος αντίπαλος για το σύνολο ακόμα τότε του Φατίχ Τερίμ ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο Παναθηναϊκός μετά την πρόκριση επί του Ατρομήτου κέρδισε και τον Ολυμπιακό (2-0) και τον Πανσερραϊκό στο πρωτάθλημα και βρισκόταν σε καλή κατάσταση.
Οι «πράσινοι» κεφαλαιοποίησαν αυτό τους το μομέντουμ κάνοντας μία αρκετά καλή εμφάνιση και επικρατώντας με 1-0 του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με το γκολ του Σπόραρ στο 53ο λεπτό. Ενδιάμεσα «γκέλαραν» με την Λαμία εντός έδρας (2-2) στο πρωτάθλημα και το ιδανικό αυτό όλο κλίμα στραπατσαρίστηκε λίγο.
Όμως ακόμη κι έτσι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε στην ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο. Ο «δικέφαλος του βορρά» έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση. Ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με το γκολ του Ζίβκοβιτς στο 72ο λεπτό κι έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί βρήκε κι ένα δεύτερο τέρμα με τον Κεντζιόρα στο 105' και μπήκε πλέον σε θέση... οδηγού του αγώνα έχοντας την πρόκριση στα χέρια του.
Τα όσα ακολούθησαν δεν θα μπορούσε κανείς να τα περιμένει και σίγουρα θα αποτυπώθηκαν στις μνήμες όλων των ποδοσφαιρόφιλων που παρακολούθησαν τον συγκεκριμένο αγώνα. Το πρώτο, το αρνητικό, ήταν ο τραυματισμός του Μπάμπα από την σύγκρουση με τον Βαγιαννίδη, που τρόμαξε όλο το γήπεδο, όταν ο παίκτης του ΠΑΟΚ έπεσε ακίνητος στο έδαφος.
Ευτυχώς προτού βγει ακόμη από το γήπεδο είχε ήδη ανακτήσει τις αισθήσεις του και πήγε απλά στο νοσοκομείο για να επιβεβαιώσει πως όλα ήταν καλά. Το γεγονός αυτό όμως άφησε τον «δικέφαλο του βορρά» με δέκα παίκτες στα εναπομείναντα λεπτά κι εκεί έγινε η ζημιά.
Ο Μπακασέτας έκανε το γέμισμα, ο Γερεμέγεφ πήρε την κεφαλιά στα όρια της περιοχής, ο Αράο έβαλε ωραία το σώμα του, κατέβασε την μπάλα κι έστρωσε για τον Λημνιό, που πλάσαρε στην κίνηση, νίκησε τον Κοτάρσκι και μείωσε σε 1-2 στο 120+9' στέλνοντας το ματς στα πέναλτι και την Λεωφόρο στον... έβδομο ουρανό.
Παρ' ότι ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που είχε το μομέντουμ, τα πράγματα δεν κύλησαν καλά εκεί. Ο Σπόραρ έχασε το πρώτο πέναλτι, όλα τα υπόλοιπα μπήκα κι έφτασε ο Ντεσπόντοφ να κρατάει την τύχη του ΠΑΟΚ στα χέρια του. Ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε και κράτησε ζωντανούς τους «πράσινους».
Κι αυτό ήταν μόνο το πρώτο match ball πέναλτι που χρειάστηκε να πιάσει. Ο Λημνιός έστειλε την μπάλα άουτ στην επόμενη εκτέλεση, ο «δικέφαλος του βορρά» είχε την δεύτερη ευκαιρία του.
Ο Οζντόεφ ανέλαβε την εκτέλεση, ο Ντραγκόφσκι έπεσε και μπλόκαρε και είπε πάλι «όχι». Οι επόμενοι δύο εκτελεστές ευστόχησαν (Βαγιαννίδης και Μάρκος Αντόνιο) μέχρι να έρθει ο Αράο, που έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Κοτάρσκι, με την μπάλα να σκάει στην συνέχεια από την έξω μεριά της γραμμής της εστίας του.
Ο Ότο είχε πλέον τη δική του ευκαιρία να στείλει τον ΠΑΟΚ στον τελικό. Εκτέλεσε ένα αρκετά καλό πέναλτι, όμως ο Πολωνός κίπερ των «πρασίνων» είχε αποφασίσει να μην αφήσει την ομάδα του να αποκλειστεί πιάνοντας τρίτο match ball πέναλτι.
Ο Σένκεφελντ ευστόχησε στην συνέχεια, παρ' ότι γλίστρησε λίγο κι έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Ο Σαμάτα όμως, που γλίστρησε κι εκείνος, έστειλε την μπάλα άουτ και τίναξε την Λεωφόρο στον αέρα από τους πανηγυρισμούς της πρόκρισης στην επικότερη διαδικασία πέναλτι στην ιστορία του θεσμού.
Το «τριφύλλι» ήταν πια στον τελικό...
Ο Βαγιαννίδης ο «λυτρωτής»
Ο τελικός αυτός ήρθε τρεις μήνες αργότερα και πέτυχε τον Παναθηναϊκό σε πολύ διαφορετική κατάσταση. Ο Φατίχ Τερίμ είχε πλέον αποχωρήσει, με τον Χρήστο Κόντη να παίρνει την θέση έχοντας μόλις ένα ματς με την ομάδα πριν τον τελικό, αυτό με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Το «τριφύλλι» ήταν πλέον όχι μόνο εκτός πρωτάθληματος, αλλά και στην τέταρτη θέση, με κίνδυνο αν χάσει το Κύπελλο, να απωλέσει μαζί και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Λίγες μέρες πριν το μεγάλο παιχνίδι είχε προηγηθεί κι ένα συλλαλητήριο όπου οι οπαδοί ζητούσαν την πώληση της ομάδας από τον ιδιοκτήτη, Γιάννη Αλαφούζο.
Γενικά το κλίμα δεν ήταν καθόλου καλό και υπήρχε αρκετά μεγάλη πίεση. Κάτι που φάνηκε και από την απόδοση των παικτών στον τελικό, που παρουσιάστηκαν αρκετά αγχωμένοι κι έκαναν αρκετά εύκολα λάθη που δεν συνηθίζουν σε τέτοιο βαθμό.
Η αποβολή του Γιάννη Κώτσιρα στο 51ο λεπτό (η πρώτη στην καριέρα του) χειροτέρεψε αρκετά την κατάσταση κι έδωσαν στον Άρη την δυνατότητα να γίνει απειλητικός και να φτιάξει και την ίσως μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο με τον Ζαμόρα.
Η κατάσταση είχε δυσκολέψει αρκετά, όμως τα δύο λάθη των Νταρίντα και Ζουλ που οδήγησαν στις αποβολές τους άλλαξαν άρδην την κατάσταση δίνοντας στον Παναθηναϊκό πλέον το πλεονέκτημα.
Σε μία από τις ελάχιστες καλές επίθέσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Μπερνάρντ πέρασε μία ωραία κάθετη πάσα μέσα την περιοχή στον Χουάνκαρ, εκείνος έκανε το γύρισμα και ο επερχόμενος στο δεύτερο δοκάρι Βαγιαννίδης σκόραρε στο 90+7' για το 1-0 ρίχνοντας στο καναβάτσο τον Άρη, οι παίκτες του οποίου ξάπλωσαν από απογοήτευση στο χορτάρι, αδυνατώντας να καταλάβουν πως όλο αυτό κατέληξε τόσο λάθος.
Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού από την άλλη έτρεχαν τρελαμένοι από χαρά και πανηγύριζα στο γήπεδο και πριν καλά καλά κοπάσουν τα μεθεόρτια του γκολ του 'Ελληνα μπακ, ήρθε το σφύριγμα της Φραπάρ για την λήξη του αγώνα να προκαλέσει εκ νέου ντελίριο στους «πράσινους» που πέρασαν από την κόλαση στον παράδεισο μέσα σ' ένα μισάωρο για ακόμη μια φορά στον θεσμό αυτό φέτος.
Τα όσα ακολούθησαν στους πανηγυρισμούς με το ξέσπασμα των παικτών και όχι μόνο, μπορούν να καταδείξουν την πίεση που υπήρχε σε ολόκληρο τον οργανισμό για την χθεσινή βραδιά.
Μπορεί να είναι απλά ένα Κύπελλο, συγκεκριμένα το Νο.20 απ' αυτά που έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός, όμως ο τρόπος με τον οποίο τα κατάφερε κάθε φορά σε όλη αυτή την πορεία είναι δεδομένο πως θα χαρίσει στην κούπα αυτή μία ξεχωριστή θέση στα βιβλία της «πράσινης» ιστορίας.