Βιθέντε Ιμπόρα - Wyscout: Ένας 36χρονος ηγέτης με καρδιά και ψυχή εφήβου

Βιθέντε Ιμπόρα - Wyscout: Ένας 36χρονος ηγέτης με καρδιά και ψυχή εφήβου

Νότης Χάλαρης

«Και βέβαια μπορούμε να το πάρουμε. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για εκείνο το παιχνίδι, να πιστέψουμε ότι μπορούμε ότι θα νικήσουμε και φυσικά έχουμε πιθανότητες να κατακτήσουμε το Conference League», είχε αναφέρει στο Gazzetta μετά την ιστορική επί της Άστον Βίλα, ο Βιθέντε Ιμπόρα.

Ένας ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε στο χορτάρι της OPAP Arena με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιες στιγμές από όλους τους υπόλοιπους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας στη συλλογή ήδη τέσσερα μετάλλια νικητή του Europa League. Αυτό δεν εμφανίστηκε μόνο στους αριθμούς αλλά και στην εμφάνιση του για 133 λεπτά.

Ο 36χρονος χαφ ήταν από τα κυριότερα εργαλεία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στη μεσαία γραμμή και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout σας αναλύει τι πρόσφερε στον Ολυμπιακό κόντρα στη Φιορεντίνα αλλά και το δικό του σχόλιο για την κατάκτηση του τροπαίου.

image

Ο άρχοντας της μεσαίας γραμμής

Κυρίαρχος αμυντικά, ήρεμη δύναμη στην κυκλοφορία της μπάλας και ο κατάλληλος παρτενέρ για τον Σαντιάγο Έσε. Ο Βιθέντε Ιμπόρα απέδειξε (ξανά) πως τα χρόνια είναι ένας απλώς αριθμός μπροστά στη θέληση και την ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή.

Ο 36χρονος χάφ έπαιξε για 133 λεπτά, απέναντι στους νεότερους και ταχύτατους μέσους της Φιορεντίνα, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει σε μεγάλο βαθμό, έχοντας 60% σωστές ενέργειες στο ενεργητικό του με 37/63. Ας τα πάρουμε όμως πιο συγκεκριμένα.

Αρχικά, στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας και της δημιουργίας, ο Ιμπόρα ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες του Ολυμπιακού, ακόμα και στα πρώτα λεπτά όπου ήταν εμφανή το σημάδι της απειρίας στους Πειραιώτες. Ο Ισπανός μέσος είχε 70% επιτυχία στις πάσες του με 25/36, δίνοντας μεγάλη βοήθεια στην κατοχή υπέρ του Ολυμπιακού.

Μάλιστα, από αυτές, οι 7 έγιναν στο επιθετικό τρίτο της Φιορεντίνα, βρίσκοντας συμπαίκτη τις 4 φορές από αυτές και δημιουργώντας συνθήκες για τελική προσπάθεια στον Ολυμπιακό και διασπώντας την αμυντική λειτουργία των «βιόλα». Παράλληλα, είχε μεγάλο βαθμό επιτυχίας και στις μακρινές μπαλιές καθώς από τις 5 που επιχείρησε, οι 3 βρήκαν παίκτη με τα «ερυθρόλευκα», δίνοντας τη δυνατότητα να απομακρυνθεί η μπάλα από την περιοχή του.

osfp
Οι πάσες του Ιμπόρα κόντρα στη Φιορεντίνα

Αναλυτικά οι αριθμοί του στον τομέα της κυκλοφορίας...

  • 37/63 ενέργειες (59%)
  • 25/36 πάσες (69%)
  • 3/5 μεγάλες πάσες
  • 4/7 πάσες στο τρίτο μισό

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτό το σκέλος στο οποίο ο Ιμπόρα κυριάρχησε αλλά και στο αμυντικό κομμάτι του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός χαφ ήταν σχεδόν άρτιος στις μονομαχίες της μεσαίας γραμμής, «καθαρίζοντας» και βγαίνοντας νικητής στις περισσότερες στιγμές κόντρα στους παίκτες της Φιορεντίνα.

Σε συνολικά 19 μονομαχίες που έδωσε, βγήκε... νικητής στις 11 από αυτές ενώ ήταν κυρίαρχος και στο ψηλό παιχνίδι, έχοντας 5 επιτυχημένες επεμβάσεις στις συνολικά 8 μονομαχίες στον αέρα που έδωσε. Στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, με καθαρό μυαλό τις περισσότερες περιπτώσεις και ηγετικός στη μεσαία γραμμή. Παράλληλα 15 φορές ανέκτησε την μπάλα στην κατοχή και συνολικά δύο επεμβάσεις, βοηθώντας σε μεγάλο βαθμό στην αμυντική λειτουργία.

οσφπ
Το heatmap του Ιμπόρα κόντρα στη Φιορεντίνα

Αναλυτικά:

  • 11/19 μονομαχίες
  • 5/8 μονομαχίες στον αέρα
  • 15 ανακτήσεις της μπάλας
  • 2 επεμβάσεις
image

Ο «Μίδας» που έπαιξε σαν έφηβος

Η στιγμή που ο Βιθέντε Ιμπόρα άκουσε το τελευταίο σφύριγμα της λήξης κόντρα στη Φιορεντίνα, εκτός από το γεγονός ότι έγραψε ιστορία με τον Ολυμπιακό, μπήκε και σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών που έχουν κατακτήσει πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους στην καριέρα τους.

Φυσικά οι περισσότεροι είναι της Ρεάλ Μαδρίτης και υπάρχουν ονόματα στη συγκεκριμένη λίστα όπως των Κριστιάνο Ρονάλντο, Λούκα Μόντριτς, Τόνι Κρος και Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Ισπανός χαφ έχει εξελιχθεί σε συλλέκτη τίτλων και εκτός από τα πέντε ευρωπαϊκά που έχει κατακτήσει, το έχει πετύχει με τρεις διαφορετικές ομάδες (Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ και Ολυμπιακός), ωστόσο κόντρα στη Φιορεντίνα, ο 36χρονος χάφ έπαιξε σαν... έφηβος που κυνηγά την πρώτη του ευρωπαϊκή διάκριση.

Μαζί με τον Σαντιάγκο Έσε εξελίχθηκαν στο μεγάλο... όπλο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ καθώς κατάφεραν να κυριαρχήσουν στη μεσαία γραμμή απέναντι στους παίκτες των «βιόλα».

Αμφότεροι ήταν κυριολεκτικά... παντού, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού χώρου, καλύπτοντας το ένας τον άλλον με ακρίβεια και έχοντας συμμετοχή και επιθετικά, αφού ο Ιμπόρα είχε μία σημαντική με κεφαλιά στην κανονική διάρκεια του αγώνα ενώ ο Έσε έκανε την ασίστ για το τελικό 1-0.

image

Το σχόλιο του Ιμπόρα στο Gazzetta: «Ευτυχισμένος που γράψαμε ιστορία με τον Ολυμπιακό»

Ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη, όλοι στο γήπεδο, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου ξεσπούν σε κλάμματα, σε πανηγυρισμούς, σε μία ατμόσφαιρα που μόνο όταν είσαι παρών μπορείς να την καταλάβεις. Άπαντες σαν... μικρά παιδιά, να τρέχουν παντού σαν μην έχουν παίξει 120+ λεπτά, να χοροπηδούν, να αγκαλιάζονται, να φωνάζουν και το... κερασάκι, να σηκώνουν στον ουρανό το τρόπαιο του Conference League.

Και ο Βιθέντε Ιμπόρα, μαζί με τον Μεντιλίμπαρ σαν να κοιτούν τα παιδιά τους, υπερήφανοι για αυτό που κατάφεραν αλλά και αυτό που έχουν πετύχει. Ο ένας έφτασε τα πέντε ευρωπαϊκά στην καριέρα του και ο άλλος για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, με διαφορετική ομάδα, έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο 36χρονος χαφ έδωσε το δικό του σχόλιο στη μεικτή ζώνη, όπου απάντησε στο Gazzetta για το αν θεωρεί πως αυτός ο τίτλος είναι ο πιο σημαντικός από τους άλλους τέσσερις που έχει κατακτήσει.

Η απάντηση του, ήταν: «Ναι, κάθε τρόπαιο έχει και κάτι ιδιαίτερο αλλά αυτός είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός τίτλος γιατί είναι ο πρώτος στην ιστορία μας. Είμαι ευτυχισμένος που βοήθησα τον Ολυμπιακό να το κατακτήσει και είμαι χαρούμενος για όλους τους φίλους του Ολυμπιακού».

Το όνομα του Βιθέντε Ιμπόρα γράφτηκε με χρυσά... γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού, όπως και όλων των παικτών που βοήθησαν για αυτή την ιστορική στιγμή.

@Photo credits: eurokinissi, Wyscout, Christos Zoidis