Η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού: Τα πάντα για τον τίτλο του πρωταθλήματος

Η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού: Τα πάντα για τον τίτλο του πρωταθλήματος

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε μία σεζόν που μπορεί να ξεκίνησε με τους καλύτερους «οιωνούς», όταν η ομάδα έφτασε δύο παιχνίδια από την επιστροφή του στους ομίλους του Champions League, όμως τελικά η έκβασή της ήταν χειρότερη από την αναμενόμενη.

Ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Europa League και τις ευρωπαϊκές διοργάνωσεις, ενώ χρειάζονταν απλά να μην χάσουν κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα στην Λεωφόρο την τελευταία αγωνιστική, και θα κλείδωναν έτσι την συνέχειά τους στο Conference League, η απώλεια του πρωταθλήματος και η αδυναμία εξασφάλισης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αλλά και η διπλή αλλαγή στην τεχνική τους ηγεσία καταδεικνύουν τα κακώς κείμενα τούτης της σεζόν.

Μιας σεζόν που τουλάχιστον δεν αποδείχθηκε καταστροφική. Πρώτον, επειδή με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον Άρη σ' έναν αρκετά αγχωτικό τελικό, όπου το «τριφύλλι» λυτρώθηκε με το γκολ του Βαγιαννίδη στο 90+7, ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν. Μπορεί να είχε βγει τέταρτος στο πρωτάθλημα, αλλά αν έχανε στον τελικό από τους «κίτρινους», που είχαν τερματίσει 5οι, θα έμενε εκτός. Δεύτερον, έκλεισε την χρονιά κατακτώντας ένα τρόπαιο, το πέμπτο από το 2010 και μετά.

Μετά τα όσα συνέβησαν φέτος, η νέα σεζόν έχει μεγάλη σημασία για το «τριφύλλι», αφού με τις κατάλληλες κινήσεις, οι «πράσινοι» μπορούν και πάλι να μετατραπούν σ' έναν από τους βασικούς διεκδικητές του πρωταθλήματος.

Των Νίκου Αθανασίου και Σωτήρη Μυκονίου

image

Προπονητής: Μία επιλογή... όλη η σεζόν

Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την χρονιά που πέρασε με την διπλή αλλαγή κατά τη διάρκεια της σεζόν, από Γιοβάνοβιτς σε Τερίμ και από Τερίμ σε Κόντη, κάτι που είχε να ζήσει αρκετό καιρό το «τριφύλλι» λόγω της παρουσίας του Σέρβου τεχνικού τα τελευταία 2,5 χρόνια στον πάγκο του, η επιλογή του νέου τεχνικού της ομάδας φαντάζει ιδιαίτερα καθοριστική.

Το «τριφύλλι» αναζητεί τον άνθρωπο που θα χτίσει μια νέα ομάδα το καλοκαίρι, μία ομάδα που θα έχει και πάλι μπροστά της ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και που θα έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ των τελευταίων ετών.

Υλικό καλό υπάρχει στο κλαμπ, οι εγκαταστάσεις είναι σε αρκετά καλό επίπεδο και γίνονται συνεχώς πράγματα για να βελτιωθούν, τα χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις είναι διαθέσιμα οπότε το να γίνει σωστή επιλογή στον άνθρωπο που θα χειριστεί όλα αυτά τα εχέγγυα είναι το πιο σημαντικό.

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή αναζητεί έναν ξένο προπονητή υψηλού επιπέδου. Τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει είναι ήδη πάμπολλα, όπως αυτό του Μαουρίτσιο Σάρι που ήθελε αρκετά το «τριφύλλι», που ήταν μία πολύ δύσκολη περίπτωση, όμως οι φίλαθλοι των «πρασίνων» θα χρειαστεί να περιμένουν απλώς λίγες μέρες ακόμα, αφού σύντομα θα κλείσει το θέμα του προπονητή.

image

Τα συμβόλαια που λήγουν κι εκείνοι που επιστρέφουν

Οι «πράσινοι» είχαν στο ρόστερ τους τρεις δανεικούς από την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου κι έναν από το καλοκαίρι, τον Τιν Γεντβάι, ο οποίος πριν λίγες μέρες έγινε... μόνιμος κάτοικος Αθηνών, αφού το «τριφύλλι» πλήρωσε την ρήτρα του και τον απέκτησε.

Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί με τον Σαμέτ Ακαϊντίν, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, μετά την λήξη του δανεισμού του. Παρόμοια κατάληξη φαίνεται πως θα έχει και ο δανεισμός του Ούγκο, ο οποίος δεν έπεισε τους ανθρώπους των «πρασίνων» και γι' αυτό φρόντισαν να μην φτάσει και τις εμφανίσεις που θα έκαναν υποχρεωτική την οψιόν αγοράς του.

Όσον αφορά τον Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι, για εκεί υπάρχει θετική εντύπωση από τους ιθύνοντες της ομάδας, όμως ο Παναθηναϊκός δεν προτίθεται να πληρώσει την ρήτρα που υπάρχει, που φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ, συν ακόμη 500 χιλ. ως μπόνους σύμφωνα με τους Ιταλούς και γι' αυτό, η διοίκηση του κλαμπ έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να ρίξει την τιμή του, πατώντας και στο γεγονός πως ο παίκτης δεν θέλει να μείνει στην Σπέτσια που αγωνίζεται στην Serie B ενώ το ιταλικό κλαμπ ψάχνει χρήματα για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Το γεγονός πως έμεινε εκτός Euro, βοηθάει στον να μην ανέβει η τιμή του.

Πάμε τώρα στους παίκτες που μένουν ελεύθεροι. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν ήδη αποχαιρετήσει ουσιαστικά, όπως π.χ. ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι που έχει γίνει ξεκάθαρο από τα μέσα της σεζόν πως δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του.

Ο Μπερνάρντ έχει ήδη βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, αφού έχει υπογράψει στην Ατλέτικο Μινέιρο. Παρελθόν θα αποτελέσει και ο Χουάνκαρ, με την ομάδα να έχει ήδη πει επίσημα το αντίο της σ' ένα παίκτη που προσέφερε πολλά στο διάστημα που φόρεσε την φανέλα της.

Παρόμοιο δρόμο φαίνεται πως θα ακολουθήσει και ο Σεμπαστιάν Παλάσιος, αφού οι συζητήσεις με την ομάδα δεν έβγαλαν κάπου, μιας και υπήρχε μεγάλη απόσταση στα «θέλω» των δύο πλευρών.

Άγνωστό είναι το μέλλον του Ζέκα, μιας και όλα θα κριθούν αρχικά από την απόφασή του αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται ή θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Όσον αφορά τώρα το συμβόλαιο του Γιάννη Κώτσιρα που λήγει το καλοκαίρι, εκείνος θέλει να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, ο Παναθηναϊκός θέλει να τον κρατήσει, οπότε η παραμονή του φαίνεται πως είναι πολύ κοντά, αν όχι σίγουρη, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

Οι «πράσινοι» θα μετρήσουν και πέντε επιστροφές το φετινό καλοκαίρι, αφού οι Αλεσίς Τρουιγιέ (από τον Βόλο), Ζόνας Τόρο (από την Μποταφόγκο Φούτμπολ), Λάζλο Κλεϊνχέισλερ (από την Χάιντουκ Σπλιτ), Ένις Τσόκαϊ (από την Όσιγεκ) και Γιώργος Νίκας (από τον Λεβαδειακό), που είχαν παραχωρηθεί δανεικοί, θα γυρίσουν στο «τριφύλλι». Δεν φαίνεται όμως να έχουν πολλές πιθανότητες να παραμείνουν στο ρόστερ της ομάδας του χρόνου.

image

Πρώτα ο Ιωαννίδης και μετά του... 2025

Στο κομμάτι των ανανεώσεων, αφού για τους παίκτες που μένουν ελεύθεροι το προσεχές καλοκαίρι έχουν ήδη παρθεί οι αποφάσεις κι έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για εκείνους που επιλέχθηκαν να παραμείνουν, αυτό που κυριαρχεί πλέον είναι το ζήτημα του Φώτη Ιωαννίδη.

Η διοίκηση των «πρασίνων» είναι δεδομένο πως θα προτείνει νέο συμβόλαιο στον ηγέτη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, κι έναν εκ των αρχηγών της πλέον. Ένα συμβόλαιο με απολαβές αντάξιες της σημασίας που εκείνος έχει για την ομάδα τόσο στο χορτάρι όσο και γενικότερα. Αυτή τη στιγμή οι ιθύνοντες του «τριφυλλιού» βλέπουν στο πρόσωπό του τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να γίνει σύμβολο του κλαμπ τα επόμενα χρόνια και να την οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες.

Από την πλευρά του ο 24χρονος Έλληνας φορ θέλει να παραμείνει στο «τριφύλλι» τουλάχιστον για μία ακόμη σεζόν σίγουρα, κλείνοντας έτσι τα... αυτιά του στους πολυάριθμους μνηστήρες που έχουν εμφανιστεί για κείνον. Βέβαια και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως είναι όνειρό του να αγωνιστεί κάποια στιγμή σ' ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως προς το παρόν δεν βιάζεται να συμβεί αυτό.

Αφού κλείσει το δικό του θέμα και του Κώτσιρα, αλλά και τα μεταγραφικά του καλοκαιριού, ο Παναθηναϊκός θα ασχοληθεί με τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι του 2025, τα οποία μόνο λίγα δεν τα λες. Ενδέχεται βέβαια κάποιοι από τους παίκτες αυτούς να μην βρίσκονται στο κλαμπ μετά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αφού αν υπάρξει πρόταση για κείνους, είναι πιθανό να παραχωρηθούν.

Οι ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το επόμενο καλοκαίρι:

  • Αράο
  • Σένκεφελντ
  • Μάγκνουσον
  • Βαγιαννίδης
  • Μλαντένοβιτς
  • Τζούρισιτς
  • Ρούμπεν Πέρεθ
  • Αϊτόρ
  • Βέρμπιτς
  • Τρουιγιέ
  • Τορό
image

Οι 3 μεταγραφές που έγιναν και οι 5+2 που απομένουν

Ο Παναθηναϊκός έκανε αρκετά νωρίς τις τρεις πρώτες του κινήσεις για το φετινό καλοκαίρι. Είχε κλείσει έτσι κι αλλιώς τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς από τον Γενάρη, κάνοντας μία κίνηση-αναβάθμιση για την μεσαία γραμμή του ενώ πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε και την απόκτηση των Μπάλντοκ και Γεντβάι.

Οι «πράσινοι», παρ' ότι έχουν υλοποιήσει ήδη τρεις μεταγραφές, έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους. Αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό που υπάρχει, πρέπει να αποκτηθούν ακόμη 5+2 ποδοσφαιριστές.

Οι θέσεις στις οποίες θέλει να ενισχυθεί:

Ένας κεντρικός αμυντικός
Ένας αριστερός μπακ
Ένας κεντρικός μέσος
Δύο εξτρέμ

Το +2 που βάλαμε αφορά δύο θέσεις. Εκείνη του τερματοφύλακα, όπου θα χρειαστεί να αναζητηθεί μία νέα περίπτωση ποδοσφαιριστή, αν δεν καταστεί δυνατό να μείνει ο Ντραγκόφσκι, κι εκείνη του επιθετικού, εξαιτίας της πιθανότητας που υπάρχει αποχωρήσει ένας εκ των Σπόραρ και Γερεμέγεφ, αν έρθει κάποια πρόταση, αφού και οι δύο θα ήθελαν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, με τον τελευταίο να το έχει εκφράσει και δημόσια.

Προφανώς οι ανάγκες αυτές ενδέχεται να διαφοροποιηθούν. Π.χ. αν πουληθεί κάποιος από τους παίκτες που υπολογίζονται, είτε για τον βασικό κορμό είτε για το ροτέισον της ομάδας, τότε εκείνη εννοείται πως θα πρέπει να κινηθεί για την αναπλήρωση του κενού που θα δημιουργηθεί.

Επομένως, είναι πιθανό ο Παναθηναϊκός να πιάσει και διψήφιο νούμερο στις μεταγραφικές του κινήσεις.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi