Ντιέγκο Αλόνσο: Ένας «μαχητής» με πίστη στις αρχές του και την οικογένεια
Ο Ντιέγκο Αλόνσο παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι από τον Παναθηναϊκό και άφησε θετικές εντυπώσεις με τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις που δέχθηκε. Μπορεί όλα να κριθούν στο χορτάρι, ωστόσο η σοβαρότητα που έδειξε, η θέλησή του να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς φανφάρες και η καλή γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην ομάδα, την οποία έδειξε να έχει, είναι πράγματα σημαντικά.
Ο Ουρουγουανός τεχνικός πρόκειται για μία πολύ διαφορετική περίπτωση από τον Μαουρίτσιο Σάρι όχι μόνο προπονητικά, αλλά και στο τάιμινγκ που βρίσκεται ο καθένας στην καριέρα του. Ο Ιταλός τεχνικός έχει ήδη κάνει πολλά σπουδαία πράγματα σ' αυτήν ενώ εκείνος βλέπει τον Παναθηναϊκό ως μία ευκαιρία για να βάλει μπροστά την καριέρα του στην Ευρώπη, η οποία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στην Σεβίλλη.
Ο φιλόδοξος 49χρονος τεχνικός γνωρίζει τις δυσκολίες της πρόκλησης που ανέλαβε και δεν φοβάται. Άλλωστε γι' αυτό ήρθε στην Ελλάδα. Επειδή θέλει να πετύχει εκεί που τόσοι άλλοι δεν τα κατάφεραν και να φέρει ξανά τον Παναθηναϊκό στον θρόνο του πρωταθλητή, μετά από 15 χρόνια, ανεβάζοντας παράλληλα και τις προπονητικές του μετοχές.
Η πρώτη «γεύση» πρωταθλητισμού στο εξωτικό Μεξικό
«Ακριβώς το σημαντικότερο κίνητρο για μένα να έρθω εδώ ήταν πως ο Παναθηναϊκός έχει 14 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα. Για μένα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά στόχο. Είμαι θετικός εκ φύσεως. Όπου ο κόσμος βλέπει ένα πρόβλημα, εγώ βλέπω μία λύση» απάντησε ο Ντιέγκο Αλόνσο με περίσσεια αυτοπεποίθηση στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε κατά την χθεσινή παρουσίαση για το αν νιώθει πίεση για το «πρέπει» του πρωταθλήματος, επειδή η ομάδα δεν έχει πάρει τον τίτλο εδώ και 14 χρόνια.
Ένα από τα στοιχεία που ήθελε ο Παναθηναϊκός να έχει ο νέος του προπονητής είναι να έχει εργαστεί σε σύλλογο που έκανε πρωταθλητισμό. Ο Ντιέγκο Αλόνσο τίκαρε το κουτάκι αυτό, αφού στην πενταετία που βρέθηκε στο Μεξικό με τις Πατσούκα και Μοντερέι, κατέκτησε δύο Champions League CONCACAF (2017, 2019), από ένα με κάθε ομάδα κι ένα πρωτάθλημα με την πρώτη (2016).
Ουσιαστικά εκεί ο Ουρουγουανός γνώρισε πως είναι να βρίσκεται σε μία ομάδα με ιδιαίτερα υψηλούς στόχους σε όλες τις διοργανώσεις, εγχώριες και μη, μαθαίνοντας έτσι να δημιουργεί μία ομάδα που αγωνίζεται για πολλαπλούς στόχους, χωρίς να μπορεί να αφήσει κανέναν.
Κι αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο και για τη θητεία του στο «τριφύλλι», αφού ναι μεν ο μεγάλος στόχος είναι το πρωτάθλημα, όμως σε καμία περίπτωση μία ομάδα με την ευρωπαϊκή ιστορία των «πρασίνων» δεν αποδέχεται να μην κυνηγάει την ευρωπαϊκή διάκριση ταυτόχρονα κάθε χρόνο.
Κάποιοι θα πουν βέβαια πως τον πρωταθλητισμό αυτό τον έχει κάνει σε μία λίγκα σαν του Μεξικού, όμως το ελληνικό πρωτάθλημα δεν βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο. Ίσα ίσα πρόκειται για μία λίγκα με πολλά χρήματα και αρκετό ταλέντο. Επίσης ένας άλλος προπονητής που ήρθε στην χώρα μας ενώ είχε κάνει πρωταθλητισμό μόνο εκεί, ο Ματίας Αλμέιδα της ΑΕΚ, δεν έδειξε να έχει το παραμικρό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Δογματικός ως προς τις αρχές του, προσαρμοστικός στα υπόλοιπα
«Όταν θα μας βλέπουν να παίζουμε, ακόμα αν κι είμαστε γυμνοί, χωρίς τις φανέλες, θα μας αναγνωρίζουν» ανέφερε με στόμφο ο Ντιέγκο Αλόνσο κατά την χθεσινή του παρουσίαση. Ο Ουρουγουανός τεχνικός όσες φορές κι αν ρωτήθηκε για τον τρόπο που θέλει να παίζει η ομάδα του έδωσε την ίδια απάντηση.
«Πίεση, ένταση και κάθετο ποδόσφαιρο». Αυτά τα τρία είναι τα στοιχεία που έχουν πάντα οι ομάδες του και είναι αδιαπραγμάτευτα. Είναι οι αρχές πάνω στις οποίες τις χτίζει και οι θεμέλιοι λίθοι της φιλοσοφίας του, την οποία δεν αλλάζει.
Αυτό το οποίο δέχεται να αλλάξει είναι ο σχηματισμός που χρησιμοποιεί. Μπορεί οι αγαπημένοι του να είναι το 4-2-3-1 και το 4-3-3, όμως δεν διστάζει να εφαρμώσει και κάτι διαφορετικό, αν τα στοιχεία του ρόστερ της ομάδας τον κατευθύνουν εκεί. Όπως έγινε π.χ. με την εθνική Ουρουγουάης, που είχε τους Καβάνι και Σουάρες στα καλύτερά τους και αναγκαστικά έπαιξε με δύο επιθετικούς.
Όπως εξήγησε άλλωστε και ο ίδιος, το σημαντικό δεν είναι τα συστήματα που χρησιμοποιεί κανείς, επειδή μπορεί δύο ομάδες να χρησιμοποιούν το ίδιο, όμως η μία να παίζει πολύ πιο αμυντικά και η άλλη πολύ πιο επιθετικά.
Το βασικό για κείνον είναι να διατηρούνται απαράμιλλες οι τρεις αρχές που αναφέραμε παραπάνω κι εκείνος θεωρεί αδιαπραγμάτευτες για την ομάδα του. Για όλα τα άλλα μπορεί να είναι διαλλακτικός, αν και υπογράμμισε χθες πως οι δύο σχηματισμοί που χρησιμοποιεί συνήθως ταιριάζουν και στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.
Και το ταίριασμα αυτό θα γίνει εντονότερο με τους παίκτες οι οποίοι θα αποκτηθούν, για τους οποίους θα υπάρχει φυσικά ως προαπαιτούμενο να έχουν χαρακτηριστικά που θα υπηρετούν στο μέγιστο βαθμό τις αρχές του Ντιέγκο Αλόνσο.
Η σημασία της ενότητας και του οικογενειακού κλίματος στον σύλλογο
«Όπου πηγαίνω, στη δουλειά μου, στο σπίτι μου, εργάζομαι οικογενειακά και ομαδικά. Για παράδειγμα έχω δύο παιδιά. Μερικές φορές μπορεί να μην συμπεριφέρθηκαν σωστά ή να μην πήραν καλούς βαθμούς. Για μένα αποτελούν τα καλύτερα παιδιά του κόσμου. Δουλέψαμε όμως σαν οικογένεια. Με τους παίκτες και τη διοίκηση είναι το ίδιο πράγμα. Τους αγαπώ σαν να είναι μέλη της οικογένειάς μου και για μένα είναι οι καλύτεροι. Δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να δουλέψω».
Αυτή ήταν μία από τις πολλές φορές που ο Ντιέγκο Αλόνσο προσπάθησε να τονίσει στην χθεσινή παρουσίαση την μεγάλη σημασία που έχει για κείνον το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια και η ενότητα στο σύνολο της ομάδας, δηλαδή της διοίκησης, των ποδοσφαιριστών του τεχνικού επιτελείου και των φιλάθλων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τον έχουν αποθεώσει ποδοσφαιριστές, ακόμη και σε ομάδες που δεν πήγε καλά και μάλιστα καθόλου τυχαίοι, αφού τον έχουν εκθειάσει τόσο ο Σέρχιο Ράμος και ο Ράκιτιτς από την Σεβίλλη όσο και ο Φεντερίκο Βαλβέρδε της Ρεάλ Μαδρίτης, που συνεργάστηκαν στην εθνική Ουρουγουάης.
Κι επειδή τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού διαθέτουν ένα τέτοιο κλίμα από την εποχή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, υπάρχει μία πολύ καλή πρώτη ύλη, μιας και οι σχέσεις των παικτών μεταξύ τους παραμένουν εξαιρετικές και δεν κλυδωνίστηκαν από την φετινή περίεργη σεζόν.