ΠΑΟΚ: Ο Μαντί Καμαρά μετράει τα… άστρα στον «ασπρόμαυρο» γαλαξία

ΠΑΟΚ: Ο Μαντί Καμαρά μετράει τα… άστρα στον «ασπρόμαυρο» γαλαξία

Το παιδί από το Ματάμ, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Κονακρί, της μακρινής Γουινέας έκανε θραύση το καλοκαίρι του 2018 όταν πρωτοεμφανίστηκε στα λημέρια μας.

Πριν από εννιά χρόνια, ο γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1997, Μαντί Καμαρά, έφυγε από την πατρίδα του για να δοκιμάσει την τύχη του και να κυνηγήσει το όνειρό του στην Ευρώπη. Ηταν μόλις 18 ετών, αγωνιζόταν στην τοπική Σαντόμπα, την πρώτη ομάδα του με την οποία είχε 67 συμμετοχές και 23 γκολ, όταν αποφάσισε να περάσει τη Μεσόγειο και να φτάσει στην Κορσική, όπου τον περίμεναν οι άνθρωποι της Αζαξιό για μια δοκιμή στο «Furiani».

Πέρασε ενάμιση μήνα στην Κορσική. Δοκίμασε τις αντοχές του. Προσπάθησε. Πάλεψε. Αν και έπεισε το τεχνικό επιτελείο για τα προσόντα του εντός γηπέδου, έπρεπε να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 ώστε να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του. Μέχρι τότε έλειπαν κάποια χαρτιά ή αν προτιμάτε οι άνθρωποι της Σαντόμπα εμφανιζόντουσαν αρνητικοί στην παραχώρησή του, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο και τον προπονητή της Αζαξιό να ταξιδέψουν μέχρι το Κονακρί για να βρουν λύση.

Ο Μαντί Καμαρά

Το πείσμα του και οι αντοχές του σε συνδυασμό με το ταλέντο του τον οδήγησαν στο να παίξει 41 ματς με 2 γκολ και 1 ασίστ. Την πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε ως αμυντικός και κεντρικός χαφ αλλά και έξω δεξιά στην άμυνα και τον άξονα. Με την Αζαξιό έφτασε να παίξει στα play off ανόδου τη σεζόν 2017-18, παρέμενε ένας άσημος χαφ, ένα στοίχημα από την Ligue 2, με χρηματιστηριακή αξία 300.000 Ευρώ, όταν το καλοκαίρι του 2018 ήρθε στον Ολυμπιακό, σε μια χρονική περίοδο που οι Πειραιώτες είχαν στρέψει την προσοχή τους, λόγω της τριάδας Μοντεστό – Ισά – Ανιγκό, στη γαλλική αγορά και εμπιστευόντουσαν νεαρούς Γαλλοαφρικανούς τους οποίους μάζευαν στους ξενώνες του Ρέντη.

Το 2018 ήταν μια σπουδαία χρονιά για τον Αφρικανό άσο. Με κερασάκι στην τούρτα την παρουσία του στις υποψηφιότητες για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας, που αφορούσε τους ποδοσφαιριστές με καταγωγή από τη Νέα Γουινέα. Κάτι σαν το βραβείο για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χώρας του. Αν ήταν αυτό τόσο σπουδαίο; Φτάνει μόνο να ρίξει κανείς μια ματιά στα ονόματα των δύο άλλων υποψηφίων. Από τη μια ο Ναμπί Κεϊτά της Λίβερπουλ και από την άλλη ο Φρανσουά Καμανό της Μπορντό.

Ο Μαντί Καμαρά με τον Πέδρο Μαρτίνς

Ο Μαντί Καμαρά στα 21 του χρόνια, όταν έφτασε στην Ελλάδα, είναι αλήθεια, πως έπεσε σε έναν καλό προπονητή, τον Πέδρο Μαρτίνς, που εκτόξευσε την αξία του. Από τότε οι «ερυθρόλευκοι» ήξεραν ότι διέθεταν στις τάξεις τους ένα πανάκριβο περιουσιακό στοιχείο, έναν ποδοσφαιριστή που μέσω της ποδοσφαιρικής εξέλιξής του απέδειξε ότι έχει θέση σε ένα εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τελικά επέλεξε τον ΠΑΟΚ για τους λόγους που εξηγήσαμε και έχουν να κάνουν με την οικονομική πρόταση, το περιβάλλον και την προοπτική του Champions League.

Ο 27χρονος Αφρικανός χαφ αναμένεται στην Θεσσαλονίκη στις 19 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρώσει τυπικά την μεταγραφή του, με τα ιατρικές και τις υπογραφές, ώστε την επομένη να βρίσκεται κανονικά στην έναρξη της προετοιμασίας των Πρωταθλητών Ελλάδας

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην πατρίδα του και ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε στους δρόμους του Κονακρί να παίζει μπάλα μαζί με τον Σεκ Κοντέ της ελβετικής Ζυρίχης. Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα…

image

Ο Λουτσέσκου ξέρει καλά τον Καμαρά και έχει πολλούς λόγους που τον έφερε στους Πρωταθλητές Ελλάδας

Για τον Μαντί Καμαρά η ιστορία απλά συνεχίζεται. Αυτή τη φορά σε φόντο «ασπρόμαυρο» κι αφού άφησε πίσω το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό για σχεδόν πέντε χρόνια και αυτό από τη Ρόμα.

Ο έμπειρος χαφ αποτελεί βασική επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου για τη μεσαία γραμμή των Πρωταθλητών Ελλάδας, μάλιστα θα γίνει ο δεύτερος παίκτης από τη Γουϊνέα που θα φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ, αφού είχε προηγηθεί ο συνεπώνυμος του Αμπντούλ Ραζαγκί Καμαρά, που είχε αγωνιστεί στο «Δικέφαλο» την σεζόν 2012-2013 σε 16 εμφανίσεις έχοντας 2 γκολ και 2 ασίστ.

Ο 27χρονος Αφρικανός έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι έχει αρκετά μεγάλα όρια. Ο Πέδρο Μαρτίνς τον βοήθησε τα μέγιστα, αφού ανέδειξε το ταλέντο του παίκτη κι επί των ημερών του Πορτογάλου τεχνικού εκτοξεύτηκε η χρηματιστηριακή του αξία. Πριν από τρία χρόνια είχε αγγίξει και τα 15 εκατομμύρια Ευρώ, αλλά το πέρασμά του από τη Ρόμα δεν πήγε όπως ακριβώς θα ήθελε ζώντας πάντως την… γκλαμουριά της Serie A υπό τις οδηγίες του «Special One».

Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ κι αρκέστηκε να τον χρησιμοποιεί μόνο όταν ήταν απαραίτητη ανάγκη, κυρίως ως αλλαγή, γι’ αυτό και οι Ρωμαίοι δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία ενεργοποίησης της οψιόν αγοράς του, η οποία είχε οριστεί από τον Ολυμπιακό στα 11,5 εκατομμύρια Ευρώ.

Μετά από 21 συμμετοχές στο Καμπιονάτο ο Μαντί δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει και να παίξει ξανά στην Ελλάδα, ψάχθηκε για να βρει ομάδα στην Ιταλία, αλλά τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς είχε συμβόλαιο με τους Πειραιώτες για έναν ακόμα χρόνο. Ο Μαρτίνεθ τον πίστεψε, τον εμπιστεύτηκε κι ο μέσος από τη Γουινέα έμοιαζε στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν να εξελίσσεται σε έναν απ’ τους καταλύτες της πορείας του Ολυμπιακού μέχρι που ήρθε η σύγκρουση και βρέθηκε από βασικός στα… αζήτητα.

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν κάνει «focus την περίπτωσή του από τον περασμένο χειμώνα. Ήταν ο χαφ που θα πρόσθετε στην ομάδα ύψος και ταχύτητα, ένας συνδυασμός που έλειπε από τη μεσαία γραμμή, με τους Μεϊτέ, Σβαμπ και Οζντόεφ. Οι «ασπρόμαυροι» ήθελαν να βάλουν στο ρόστερ τους έναν χαφ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουν οι υπάρχοντες, έναν ποδοσφαιριστή που κόβει και ράβει στον άξονα, δίνει τα επιπλέον τρεξίματα για να έχει ανάσες ο παρτενέρ του να κάνει παιχνίδι από την πίσω.

Κι ο Μαντί Καμαρά έχει, όπως πιστεύει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, όλο αυτό το πακέτο...

image

Για τρία χρόνια, κυρίως, υπό τις οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς, ο χαρισματικός μέσος του Ολυμπιακού όχι μόνο «έβγαλε μάτια» με την απόδοσή του στον Πειραιά, αλλά υποχρέωσε κλαμπ με μεγάλη ιστορία, όπως η Νάπολι, η Ρόμα, η Λιόν, να στέλνουν προτάσεις και να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για να τον αποκτήσουν.

Ο διεθνής μέσος από τη Γουϊνέα ανέκαθεν ονειρευόταν ν’ αγωνιστεί σε ένα σαφώς πιο προηγμένα πρωτάθλημα από την ελληνική Super League. Να κάνει το επόμενο βήμα. Οι Πειραιώτες του έδωσαν την ευκαιρία να μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη του ποδοσφαίρου, ο Μαντί δεν γεννήθηκε στο Πασαλιμάνι, δεν ήταν Ολυμπιακός από μικρός, γι’ αυτό και έμοιαζε ως το πλέον πιθανό σενάριο η πώλησή του σε ομάδα που αγωνίζεται σε καλύτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό.

Κάπως έτσι η Λιόν έφτασε την προτελευταία μέρα των περσινών καλοκαιρινών μεταγραφών μια ανάσα από την απόκτησή του ποντάροντας ότι ο παίκτης έμενε ελεύθερος σε ένα χρόνο και προσδοκώντας, με… μοχλό πίεσης την επιθυμία του Καμαρά, ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τον Ολυμπιακό να πει «ναι» στα 6 εκατομμύρια Ευρώ.

Η πρόταση της γαλλικής ομάδας, που ήρθε τη μέρα που οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν τον αγώνα ρεβάνς με την Τσουκαρίτσκι στη Σερβία, δεν διαψεύστηκε ποτέ από τον επίσημο Ολυμπιακό, που τελικά αποφάσισε να πει «όχι» παρότι το ίδιο διάστημα υπήρχαν λύσεις για τον άξονα και δη μετά τη δαπανηρή απόκτηση του Έσε.

Όταν άφησε τη Ρώμη και επέστρεψε στην Ελλάδα, δεν γύρισε απλά στον Ολυμπιακό αλλά με τις εμφανίσεις του έγινε αναντικατάστατο μέλος της ομάδας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ που μόλις τον είδε τον… ερωτεύτηκε και του έδωσε τη φανέλα βασικού που ο Καμαρά την… πήρε στο σπίτι του.

Μέχρι να έρθει η ρήξη με τους Πειραιώτες ο Αφρικανός μέσος πρόλαβε να πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας και να γράψει ιστορία με 61 συμμετοχές στην Ευρώπη «συγκατοικώντας» μαζί με τον Γιώργο Ανατολάκη και τον Ανδρέα Μπουχαλάκη στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας.

Συνολικά φόρεσε σε 210 αγώνες (20 γκολ, 14 ασίστ) την «ερυθρόλευκη» φανέλα και πέρσι είχε 29 συμμετοχές (17 για το πρωτάθλημα, 10 για την Ευρώπη και 2 στο Κύπελλο Ελλάδας) με 1 γκολ και 1 ασίστ.

Τελευταία φορά αγωνίστηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024 για 12 λεπτά ως αλλαγή στον εκτός έδρας αγώνα απέναντι στον Άρη.

Το καλοκαιρινό «όχι» στη Λιόν και από βασικός στις προπονήσεις της β’ ομάδας!

image

Το πρώτο χαμένο πέναλτι στην καριέρα του άνοιξε την πόρτα της εξόδου…

Στο δραματικό περσινό προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Παναθηναϊκό το πέναλτι που εκτέλεσε ο Μαντί Καμαρά, με τη μπάλα να καταλήγει άουτ στέρησε από τον Ολυμπιακό την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Στιγμάτισε το επιτυχημένο πέρασμα του από τον Πειραιά, δίχως να υπάρχει ποδοσφαιρική λογική στις όποιες «κατηγορίες» για την απώλεια ενός πέναλτι.

Και τι ειρωνεία; Για τον μέσο από τη Γουινέα ήταν το πρώτο πέναλτι που εκτελούσε στην επαγγελματική του καριέρα! Ναι, καλά διαβάσατε! Ποτέ ξανά στο παρελθόν ο Μαντί δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπος «face-to-face» με αντίπαλο τερματοφύλακα από την «άσπρη βούλα». Πήρε φόρα, εκτέλεσε και για κακή του τύχη έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία του Λοντίγκιν.

Ο Καμαρά ζήτησε συγγνώμη από τους φίλους του Ολυμπιακού, αλλά άρχισε να αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος, όχι τόσο για το χαμένο πέναλτι, όσο γιατί είπε όχι στην πρόταση ανανέωσης, όντας στο τελευταίο 6μηνο πριν το τέλος του συμβολαίου του, ενώ δεν δέχτηκε να πάει στη Σασουόλο, με την οποία είχε συμφωνήσει η διοίκηση των «ερυθρόλευκων».

Η ελληνική ποδοσφαιρική πιάτσα γνώριζε πως ο Ολυμπιακός του έκανε πρόταση για μονοετή ανανέωση, η οποία δεν κάλυπτε τον παίκτη και μετά το «όχι» που είπε στην υπόδειξη του κλαμπ να πάει στην Σασουόλο κλήθηκε σε απολογία και στάλθηκε για προπονήσεις με τη β' ομάδα παρότι ήταν ο 4ος πιο ακριβός παίκτης του ρόστερ, πίσω από τους δανεικούς Κάρμο Ποντένσε και Ναβάρο!

Οι «ερυθρόλευκοι» του χρέωσαν αδιαφορία και αργοπορία στις προπονήσεις, με τον Μαντί στα τέλη Δεκεμβρίου να περνάει ένα προσωπικό δράμα όταν ταξίδεψε εσπευσμένα στην πατρίδα του απουσιάζοντας απ’ το ματς του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Μια φονική έκρηξη στον κεντρικό πετρελαϊκό σταθμό στο Κονάκρι της Γουινέας, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 13 νεκρούς και 178 τραυματίες, τον ανάγκασε να ταξιδέψει για να δει από κοντά πως είναι όλοι καλά στην οικογένειά του. Βλέπετε η έκρηξη είχε συμβεί δίπλα στη συνοικία που μεγάλωσε ο Μαντί Καμαρά. Εκεί όπου ζει ακόμη η οικογένεια του.

Η επικοινωνία, μετά την έκρηξη και την καταστροφική πυρκαγιά που ακολούθησε, ήταν αδύνατη. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν να ζητήσει σχετική άδεια και βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» να του την παραχωρήσουν προκειμένου να ταξιδέψει και να βρεθεί πλάι στους ανθρώπους του.

image

Ο Μαντί Καμαρά είχε για ποδοσφαιρικό πρότυπο τον Γιάγια Τουρέ. Λάτρευε τον τρόπο που ο Ιβοριανός κυριαρχούσε στη μεσαία γραμμή. Ο πρώην άσος της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποίησε μόλις μία σεζόν στο Λιμάνι και έμεινε αξέχαστος στις μνήμες των «ερυθρόλευκων» οπαδών, για την πρώτη του θητεία τουλάχιστον, ενώ συνυπήρξε με τον Μαντί στο δεύτερο πέρασμα του από τον Πειραιά την σεζόν 2018-19.

«Μου αρέσει ο Γιάγια και ο Ράκιτις» είχε πει στους πρώτους μήνες του στην Ελλάδα, διάστημα στο οποίο είχε αρχίσει να αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της Γουϊνέας, τη φανέλα της οποίας έχει φορέσει 22 φορές, αλλά δεν έδωσε το «παρών» στο τελευταίο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ο 27χρονος χαφ δεν κλήθηκε από τον εκλέκτορα της Γουϊνέας, Καμπά Ντιαβαρά, καθώς οι δύο τους έχουν καθόλου καλές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Μαντί Καμαρά με τον Γιάγια Τουρέ

Η κόντρα ξεκίνησε από την εποχή που ο Καμαρά δεν είχε πάει στην Εθνική Γουινέας, πριν από τρία χρόνια. Τότε που είχε έναν τραυματισμό στον ώμο αλλά ο Καμπά Ντιαβαρά του ζήτησε να πάει στο Κονακρί για να τον δουν και οι γιατροί της Εθνικής. Ο εκλέκτορας της Γουϊνέας είχε μιλήσει με τον Κριστιάν Καρεμπέ, αλλά αντιμετώπισε με καχυποψία το αν είχε τραυματιστεί ή όχι ο διεθνής μέσος που από τότε δεν είδε ποτέ ξανά το όνομά του στις κλήσεις της Εθνικής ομάδας.

Η απάντηση του ήρθε μέσω μιας μακροσκελής δήλωσης στα social media όπου έβγαλε πολύ συναίσθημα για τη χώρα του, αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει το κλίμα.

«Παρακαλώ, μη με βάζετε σε αντιπαράθεση με τους φιλάθλους, ειδικά τους οπαδούς της Εθνικής (Σύλι)! Είμαι Γουινέας όπως όλοι και ποτέ δεν αρνήθηκα να έρθω να παίξω για τη χώρα μου. Να ξέρετε ότι κανείς δεν είναι τέλειος στη γη και ότι πάντα είχα καλές σχέσεις με όλους τους συμπαίκτες μου και όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί μου, είτε στην Εθνική, είτε στον σύλλογο. Όλοι ξέρουν τι άνθρωπος είμαι, πάντα ευχόμουν το καλύτερο για όλους τους συμπαίκτες μου, τόσο στην Εθνική, όσο και στον σύλλογο, αλλά στη ζωή κάθε ιστορία έχει ένα τέλος. Ο Θεός βλέπει τους πάντες, ας σταματήσουμε να λέμε ψέματα στους ανθρώπους.

Επαναλαμβάνω ξανά και για πολλοστή φορά, Kaba, αν επιλέξατε να μην με καλέσετε για την Εθνική, αποδέχομαι την απόφασή σας, αλλά επαναλαμβάνω, διαχειριστείτε την ομάδα σας όπως σας ταιριάζει, με τον σωστό τρόπο αντί να βάλετε τον εαυτό μου και να με φέρετε σε σύγκρουση με τους ανθρώπους. Αυτή η στάση είναι πολύ ασήμαντη. Αν δεν ξέρετε, συνεννοούμαι και μιλάω με πολλά αδέρφια μου για την Εθνική.

Ότι όσο είσαι στην Εθνική δεν θα βάλω ποτέ το πόδι μου εκεί ειλικρινά με κάνει να γελάω πάρα πολύ. Σταματήστε τις δημαγωγίες σας, πρέπει να σεβαστούμε λίγο ο ένας τον άλλον, ειδικά εσείς που ποτέ δεν θέλατε να παίξετε για τη Γουινέα και ακόμα και τότε, αν είναι ο Πασκάλ, ο Τίτι, ο Μανσάρε Σαμπέγκου, ο Κολοβάτ, ο Τραορέ, η ΑΚΒ… Αλλά όχι εσείς.

Ένας προπονητής σαν εσάς θα μου μιλήσει για τη Γουινέα;… Επιλέξατε τη Γουινέα ως εναλλακτική επιλογή, επειδή η Γαλλία δεν υπολόγιζε σε εσάς για την Εθνική της. Διαχειριστείτε την Εθνική όπως κρίνετε κατάλληλο, αλλά ένα πράγμα παραμένει σαφές ότι είμαστε όλοι πιστοί, εσείς έχετε τα σχέδιά σας και ο Θεός έχει επίσης το σχέδιό του. Η Γουινέα είναι η χώρα μου και θα μείνει για πάντα… Ο Θεός να μας προστατεύει», ήταν η απάντηση που έδωσε από την πλευρά του ο Μαντί Καμαρά.

«Το πρότυπο μου είναι ο Γιάγια Τουρέ, είμαι Γουινέας και ποτέ δεν αρνήθηκα να έρθω να παίξω για τη χώρα μου»!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi