Στο στούντιο μιας livestream αλβανικής αθλητικής εκπομπής στην Αθήνα

Στο στούντιο μιας livestream αλβανικής αθλητικής εκπομπής στην Αθήνα

Άκης Κατσούδας

Ο Μπενάρντ και ο Αλμπέρτ έχουν φορέσει ήδη τις φανέλες τους και έχουν κάτσει μπροστά από το green screen. Ο Ρομπέρτ έχει ανάψει ένα τσιγάρο, επεξεργάζεται την κονσόλα που έχει μπροστά του και δίνει σήμα στους παρουσιαστές. Η μοναδική αλβανική ποδοσφαιρική εκπομπή στην Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Οι δυο τους χαιρετίζουν τους θεατές τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλβανικά. Δείχνουν να μην έχουν κανένα απολύτως άγχος. Άλλωστε βρίσκονται παρέα μπροστά από τα φώτα περισσότερα από τρία χρόνια. Το βασικό θέμα συζήτησης, ήδη από τα πρώτα λεπτά, είναι το παιχνίδι της εθνικής Αλβανίας κόντρα στην Κροατία για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Euro 2004.

Όπως εξηγούν αργότερα, και στα δύο παιχνίδια χάθηκε μεγάλη ευκαιρία να πανηγυρίσουν τη νίκη. «Το πρώτο ματς με την Ιταλία μας πλήγωσε πολύ» λέει ο Αλμπέρτ, ο οποίος φοράει τη φανέλα της χώρας του. «Χάσαμε με κατεβασμένα χέρια. Τους σεβαστήκαμε και τους φοβηθήκαμε λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε. Ευτυχώς με την Κροατία το σώσαμε στο τέλος» προσθέτει.

image

«Βλέπαμε πολύ Serie A στην Αλβανία. Κάπως έτσι έμαθα τον Σαραβάκο, στο ματς με τη Γιουβέντους το '87»

Παρά τη στεναχώρια και την απογοήτευση, και οι δύο νιώθουν τεράστια χαρά για τη δεύτερη παρουσία της Αλβανίας στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μέσα σε οχτώ χρόνια. «Είναι μια μεγάλη γιορτή για όλους. Στα Τίρανα, έχω να σου πω ότι, έκλεισαν όλα τα μαγαζιά για να δει ο κόσμος τα ματς. Είναι μια ομάδα που μας εκπροσωπεί όλους. Και εκείνους που ζουν στην Αλβανία και μας που είμαστε μακριά από αυτή» σημειώνει ο Μπενάρντ.

Ο ίδιος ήρθε σε ηλικία 18 χρονών στην Ελλάδα. Έχει χτίσει τη ζωή του εδώ και δε σκέφτεται να επιστρέψει πίσω. Το ίδιο και ο Αλμπέρτ. «Έφτασα 25 ετών εδώ. Τότε δεν υπήρχε αλβανικό πρωτάθλημα. Βλέπαμε πολύ Serie A, όλες τις ομάδες. Κάπως έτσι έμαθα και τον Σαραβάκο. Τι φοβερό ματς που έκανε με τη Γιουβέντους το ‘87. Ακόμη το θυμάμαι» προσθέτει.

Η μοίρα, όμως, του έλαχε να αγαπήσει τον Ολυμπιακό. Όπως λέει ο ίδιος γελώντας, δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. «Έμενα στα Καμίνια. Εκεί δεν υπήρχε καμία άλλη ομάδα. Μόνο Ολυμπιακός. Σε κάθε παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, οι οπαδοί πάρκαραν τα αμάξια τους κάτω από το σπίτι μου. Όταν έμπαινε γκολ, ο θόρυβος έμπαινε μέσα από τα παράθυρα. Ε, πώς θα μπορούσα να γίνω άλλη ομάδα;» εξηγεί.

Ο συμπαρουσιαστής του από την άλλη είναι ΑΕΚ. Όπως λένε γελώντας, υπάρχουν πολλές φορές μέσα στη μέρα που μπορεί να πάρει ο ένας τον άλλο τηλέφωνο και να κάνουν πειράγματα για τα παιχνίδια μεταξύ τους. Αυτό που τους ενώνει, όμως, είναι η μεγάλη αγάπη που έχουν για το ποδόσφαιρο, είτε το επαγγελματικό, είτε το ερασιτεχνικό.

Ο Μπερνάρντ και ο Αλμπέρτ λίγο πριν ξεκινήσει η εκπομπή.

«Είμαι 32 χρόνια στην Αθήνα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γήπεδο που δεν το έχω πατήσει. Από τη Νίκαια, μέχρι τα Μέγαρα. Αγαπάω πολύ το ποδόσφαιρο και παρακολουθούσα τα πάντα. Τα τελευταία χρόνια κάπως μεγάλωσα και τα έκοψα, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι» λέει ο Αλμπέρτ. Ανάμεσα, λοιπόν, σε όλους αυτούς τους χιλιάδες παίκτες που έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια τους είναι και πάρα πολλοί Αλβανοί.

Ο Μπενάρντ πια έχει χάσει το μέτρημα. «Είναι ατελείωτοι. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και για έναν νέο. Χάνουμε την μπάλα. Σε όποια τοπική ομάδα της Αθήνας και να πας σίγουρα θα βρεις και έναν Αλβανό. Μόνο που μιλάνε ελληνικά και εκείνοι και δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε» προσθέτει.

Ο ίδιος θεωρεί οι Αλβανοί έχουν το ποδόσφαιρο στο DNA τους. Κάτι που δεν συμβαίνει, κατά τον ίδιο, στην Ελλάδα, μιας και το ενδιαφέρον είναι μοιρασμένο και στο μπάσκετ. «Και να με πληρώσεις, που λέει ο λόγος, δεν θα πάω να το δω» λέει ο Αλμπέρτ και βάζουν και οι δύο τα γέλια.

Η σημερινή εκπομπή δεν αφορά μόνο την παρουσία της Αλβανίας στο φετινό Euro αλλά και στο σχολιασμό όλων των αναμετρήσεων. Όπως σημειώνουν, όταν δεν υπάρχει κάποια μεγάλη διοργάνωση, μιλούν για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το αλβανικό αλλά και την παρουσία των ομοεθνών τους αθλητών στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και κυρίως εκείνων φυσικά που αγωνίζονται στην Ελλάδα.

«Εμείς γυρνάμε τα γήπεδα και δίνουμε πληροφορίες για τους παίκτες στην αλβανική ομοσπονδία. Δωρεάν, βέβαια. Δεν παίρνουμε κάτι. Σαν εμάς υπάρχουν κι άλλοι στην Ιταλία, την Ελβετία, την Αγγλία. Κάπως έτσι φτιάχτηκε και η εθνική σήμερα. Από ποδοσφαιριστές που έχουν μάθει το άθλημα σε όλες αυτές τις χώρες. Είναι πολύ λίγοι αυτοί που μεγάλωσαν στην Αλβανία» δηλώνει ο Μπενάρντ.

image

«Μας παρακολουθούν από όλο τον κόσμο. Από την Αμερική, τη Γερμανία. Όπου υπάρχει Αλβανός»

Και οι δυο τους έχουν επαφή με τους γονείς των ποδοσφαιριστών, ωστόσο, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να τους πιέσουν να παίξουν για τα χρώματα της εθνικής Αλβανίας. «Δεν θέλουμε με τίποτα να το κάνουμε αυτό. Εμείς έχουμε την Ελλάδα για δεύτερη πατρίδα μας. Υπάρχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει εδώ, έχουν τους φίλους τους εδώ. Τη νιώθουν πρώτη πατρίδα. Τι να πούμε για τον Ντόι, για παράδειγμα; Έχει πιο πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Πηγαίνει στην εθνική και έχει δίπλα του τον Μασούρα, τον Ρέτσο που γνωρίζονται τόσα χρόνια. Επέλεξε να παίξει μαζί τους» συνεχίζει ο Αλμπέρτ.

Όπως σημειώνουν, προσπαθούν πάντοτε να είναι μετριοπαθείς στα λεγόμενά τους. «Είμαστε μακριά από το φασισμό και τους φανατισμούς. Και πια θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Τα media πιστεύω ότι κάνουν το περισσότερο κακό. Και θα σου δώσω ένα παράδειγμα:

Το 1998, η Ελλάδα έπαιξε κόντρα στην Αλβανία. Εγώ πήγα εκεί ως διαπιστευμένος μεταφραστής. Άνοιγες τα κανάλια και μιλούσαν για βόμβες που θα πέσουν στο γήπεδο. Ακραία πράγματα. Και εγώ που ήμουν εκεί έβλεπα τους παίκτες των δύο ομάδων να πίνουν καφέ και να κάνουν πλάκα μεταξύ τους. Ο Γεωργάτος, για παράδειγμα, με τον Στρακόσια είναι πολύ καλοί φίλοι μέχρι σήμερα. Ήθελαν να κάνουν μαύρη προπαγάνδα» λέει ο ίδιος.

Η εκπομπή Goal & Bet διαρκεί περίπου μια ώρα. Σήμερα δεν έχουν πολλά μηνύματα, καθώς όλοι έχουν το νου τους στα παιχνίδια. Υπάρχουν φορές, όμως, λέει ο Μπενάρντ, που δεν προλαβαίνουν να τα διαβάσουν όλα στον αέρα. «Μας παρακολουθούν από όλο τον κόσμο. Από την Αμερική, τη Γερμανία. Όπου υπάρχει Αλβανός». Το σήμα της λήξης της εκπομπής δίνει και ο Ρομπέρτ.

Ο Μπερνάρντ και ο Αλμπέρτ λίγο μετά το τέλος της εκπομπής.

Μπροστά στην οθόνη του, πέρα από τη φωτογραφία που πλαισιώνει το green screen της εκπομπής του Μπενάρντ και του Αλμπέρτ, υπάρχουν πολλά ακόμη φίλερ. Πρόκειται για όλες τις άλλες διαδικτυακές εκπομπές που μεταδίδονται live μέσω του TV Tribuna. Το κανάλι, όπως εξηγεί ο ιδρυτής και διαχειριστής του, ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, με σκοπό κυρίως να ενημερώνει την αλβανική κοινότητα της Ελλάδας για τα ζητήματα που την απασχολεί.

«Συνολικά στην Ελλάδα ζουν γύρω στους 600 χιλιάδες Αλβανούς, μαζί με αυτούς που έχουν πάρει ελληνική ιθαγένεια. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές ειδήσεις που τους αφορούν και δεν μπορούν να τις βρουν στα δελτία ειδήσεων ή στα μεγάλα sites» εξηγεί ο Ρομπέρτ.

Ο ίδιος ζει στην Ελλάδα περισσότερα από 30 χρόνια πια. Ήρθε πρώτη φορά ως απεσταλμένος δημοσιογράφος του BBC και στέριωσε. Μετά το κλείσιμο του βαλκανικού τμήματος το 2001, εξέδωσε την εφημερίδα Tribuna, η οποία τελικά έπαψε τη λειτουργία της το 2015. Πια έχει στραφεί στις διαδικτυακές εκπομπές.

Όλοι τους ελπίζουν στο θαύμα της τελευταίας αγωνιστικής κόντρα στην Ισπανία. «Έχουμε πολύ ταλέντο. Αυτό που μας λείπει όμως είναι η σκληρότητα. Αυτό μου αρέσει στους Έλληνες παίκτες παραδείγματος χάριν» λέει ο Μπενάρντ. Κι αν δεν τα καταφέρουν, όμως, είναι περήφανοι για την ομάδα τους. «Πριν το 2016 δεν είχαμε πάει ποτέ στα τελικά του Euro. Ούτε Βαλκανικό Κύπελλο δεν είχαμε κατακτήσει ποτέ» καταλήγει ο Αλμπέρτ. «Και πού φτάσαμε ως εδώ, επιτυχία είναι».

@Photo credits: Άκης Κατσούδας