ΠΑΟΚ-PreSeason: Από τον Σάντος στον Λουτσέσκου κι από τον Βιεϊρίνια στον Κωνσταντέλια! Ιστορίες...

ΠΑΟΚ-PreSeason: Από τον Σάντος στον Λουτσέσκου κι από τον Βιεϊρίνια στον Κωνσταντέλια! Ιστορίες...

Οι φράσεις «ο ΠΑΟΚ χτίζεται στην Ολλανδία», ή «ο ΠΑΟΚ βάζει τις βάσεις στην Ολλανδία», μπορεί να ακούγονται «κλισέ» και να είναι από τις πιο συνηθισμένες και αγαπημένες των απεσταλμένων, εν μέρει πάντως αυτή είναι η (πικρή) αλήθεια.

Θέλει και ερώτημα για το ποιος είναι ο αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός του ΠΑΟΚ.; Όχι! Βλέπετε, αυτή θα είναι η δέκατη τέταρτη φορά τα τελευταία δεκαεπτά καλοκαίρια που ο «Δικέφαλος» θα βρεθεί στη «χώρα της τουλίπας» για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Μια «σχέση» σχεδόν μαζοχιστική, λες και συνωμοτεί το σύμπαν για να υπάρχει στο πρόγραμμα ολλανδικό άρωμα…

Το Gazzetta θα βρίσκεται στην Ολλανδία με την υποστήριξη της Novibet

Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, με εξαίρεση το 2010 το 2013 και το 2020, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στα ίδια γνώριμα μέρη. Φέτος, μάλιστα, οι Πρωταθλητές Ελλάδας επιστρέφουν στο προπονητικό κέντρο του Park Hotel του Χορστ, εκεί όπου βρέθηκε άλλες δύο φορές, η πρώτη πριν από έξι χρόνια, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να βάζει τις βάσεις για το αήττητο πρωτάθλημα και το νταμπλ της σεζόν 2018-19.

Στο πιο απαιτητικό καλοκαίρι της σύγχρονης ιστορίας τους οι «ασπρόμαυροι» επιμένουν ολλανδικά, όπου συμβαίνει τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, από το 2008 κι εντεύθεν, μετράει δεκατέσσερις (με τη φετινή) παρουσίες σε διάφορα μέρη της ολλανδικής επαρχίας. Πότε σε κάποιο χωριό της ευρύτερης περιοχής του Άρνεμ, πότε στο νότιο τμήμα της Λιμβουργίας, το Χορστ, κάποιες φορές και στα δύο μέρη, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2019.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Από 1 έως 15 Ιουλίου ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι 30 παίκτες που αποφάσισε να πάρει μαζί του στην Ολλανδία καλούνται να χτίσουν χαρακτήρα, να γίνουν ομάδα, να μάθει ο ένας τον άλλον και στο τέλος να γίνει το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα, αφού ενδεχομένως έχουν προστεθεί ένας – δύο παίκτες κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων στο Χορστ. Κλασικά πράγματα, δηλαδή, που τα έχω ζήσει καλύπτοντας το βασικό στάδιο της προετοιμασίας για λογαριασμό του Gazzetta.

Χτισίματα και… βάσεις είχαμε και τα πολύ, πολύ παλιά χρόνια. Όταν οι ομάδες δεν το κουνούσαν ρούπι από την Ελλάδα και έβγαιναν εκτός συνόρων μόνο για ένα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια, κι αν… Καμία σχέση με το σήμερα, άλλα χρόνια, όταν ακόμη ο Ιούλιος ήταν μήνας διακοπών για τους ποδοσφαιριστές και όχι προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς.

Η πρωινή πτήση από τη Θεσσαλονίκη προς το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, η διαδρομή μέχρι την περιοχή του Φένλο είναι πράγματα τόσο πολύ εξοικειωμένα στους «ασπρόμαυρους», που ορισμένοι ούτε GPS δεν χρειάζονται για να διανύσουν την κοντινή απόσταση των περίπου 70 χιλιομέτρων μέχρι την «ασπρόμαυρη» βάση που θα «στηθεί» στους χώρους του Park Hotel του Χορστ.

Για τον Αντρέ Βιεϊρίνια, που ήταν 22 ετών όταν βρέθηκε για πρώτη φορά με τον ΠΑΟΚ στην Ολλανδία και στο προπονητικό κέντρο του Ντόρβερθ, οι εικόνες είναι τόσο οικίες και ίδιες, που είμαστε σίγουροι πως ούτε έξω από το παράθυρο δε πρόκειται να κοιτάξει κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού.

Φυσικά, ο 38άρης πια, αρχηγός των Πρωταθλητών Ελλάδας, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της «ασπρόμαυρης» αποστολής δεν ταξιδεύουν για να εμπλουτίσουν τις τουριστικές παραστάσεις τους, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό, όμοιο με αυτό κάθε καλοκαιρινής προετοιμασίας.

image

Η «πρώτη» του πιτσιρικά Βιεϊρίνια και το... γκολ-φάντασμα

Η «πρώτη» του εμβληματικού αρχηγού στην Ολλανδία καταγράφηκε το… μακρινό καλοκαίρι του 2008 όταν το τιμόνι του ΠΑΟΚ το κρατούσε, πλέον, ο Φερνάντο Σάντος. Μεθοδικός, γνώστης του αντικειμένου, ο Πορτογάλος τεχνικός αποφάσισε και έβαλε τους Έλληνες απεσταλμένους δημοσιογράφους στο «ασπρόμαυρο» στρατηγείο, που είχε στηθεί στο ξενοδοχείο Golden Tullip του Ντόρβερθ, εξηγώντας τους τα πάντα γύρω από τη φιλοσοφία του.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια ήταν εκεί, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, τότε, με αρκετούς από τους αστέρες εκείνης της ομάδας του Ζαγοράκη (Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Γκαρσία) να κλείνουν πολύ αργότερα μέσα στο καλοκαίρι και χάνουν σημαντικό μέρος της σκληρής δουλειάς από τον Σάντος και τους Πορτογάλους συνεργάτες του.

Η αποστολή είχε αναχωρήσει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία, με μόλις 21 ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα τους ένας πιτσιρίκος, που δεν είχε κλείσει καν τα 20 του χρόνια, ο Στέφανος Αθανασιάδης στην πρώτη του επαγγελματική προετοιμασία της καριέρας του.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια

Στις 9 Ιουλίου ήταν το πρώτο φιλικό με την ερασιτεχνική Βόρντεν. Το… κοντέρ σταμάτησε στα εννιά γκολ ( 9-0) και αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις με το καλησπέρα ήταν ένας μικρόσωμος Πορτογάλος εξτρέμ, που είχε μόλις μία μέρα στην ομάδα, παίζοντας στο β’ μέρος ως αλλαγή του Παντελή Κωνσταντινίδη και ολοκλήρωσε το ανεπίσημο ντεμπούτο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα έχοντας πετύχει «χατ τρικ». Το όνομά του: Αντρέ Βιεϊρίνια.

Εκείνο το καλοκαίρι, μετά από ένα φιλικό απέναντι στην Πόρτο, το οποίο οι Πορτογάλοι κέρδισαν με 1-0, οι Έλληνες απεσταλμένοι σκάρωσαν μια πλάκα στον φωτογράφο της αποστολής, Βασίλη Βερβερίδη. Με το τέλος του αγώνα του ζήτησαν «το γκολ του Μπακαγιόκο, που ισοφάρισε σε 1-1»!

Φυσικά, ποτέ ο συμπαθής Ιμπραχίμα δεν είχε σκοράρει, αντιθέτως είχε αστοχήσει σε πέναλτι. Στην αρχή, ο φωτογράφος, έμπειρος από άλλες προετοιμασίες και ανάλογα περιστατικά, δείχνει να μην το πιστεύει. Ελα, όμως, που στο κόλπο είναι και οι συντάκτες ύλης δύο αθλητικών εφημερίδων, οι οποίοι του ζητούσαν τη φωτογραφία με το γκολ! Ιστορίες…

image

Ένα χρόνο αργότερα, πάλι στο Άρνεμ, πάλι στο Ντόρβερθ, η προετοιμασία επιφυλάσσει πολλά νέα πρόσωπα (Κουτσιανικούλης, Φιλομένο, Φωτάκης, Σαβίνι , Κρέσιτς, Αμπουμπακάρι, Παπάζογλου κ.α) με την αποκαρδιωτική εμφάνιση στο φιλικό κόντρα στην Τσίβας από το Μεξικό να ηχεί σαν προειδοποιητικό καμπανάκι του επερχόμενου αποκλεισμού από τη Χέρενφεν στα πλέι οφ του Europa League.

Οι διαπραγματεύσεις του ΠΑΟΚ με την Πόρτο για την απόκτηση του δανεικού μέχρι τότε Αντρέ Βιεϊρίνια, τράβηξαν πολύ, έφτασαν μέσα Ιουλίου, γι’ αυτό κι όταν ο Πορτογάλος πήγε στην Ολλανδία, όπου βρισκόντουσαν οι «ασπρόμαυροι» για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ήταν σχεδόν 80 κιλά και έμοιαζε με… έγκυο! Το θυμάται ακόμη και γελάει.

Ο Αντρέ έφτασε στις 14 Ιουλίου, ανήμερα του φιλικού αγώνα κόντρα στην Ναϊμέγκεν. «Η πρώτη φράση του μίστερ Σάντος ήταν “θέλεις να ζυγιστείς τώρα ή μετά το φαγητό”, του λέω “ας το κάνουμε τώρα, γιατί μετά το φαγητό μπορεί να με βγάλει και δύο κιλά παραπάνω, ακόμη θα έτρεχα γύρω γύρω από το ξενοδοχείο»!

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια με τον Στέφανο Αθανασιάδη

Χωρίς τον Σάντος πια, το καλοκαίρι του 2010, η διοίκηση επιλέγει το Μπαντ Μπρουκενάου, μια περιοχή κοντά στη Φρανκφούρτη, όπου ο Μάριο Μπερέτα γίνεται το πρόσωπο του καλοκαιριού.

Ο Ιταλός τεχνικός ίσα ίσα, που ολοκληρώνει την προετοιμασία (μετά από ένα επεισόδιο με τον Πάμπλο Γκαρσία «μετρούσε μέρες») και τελικά φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη (με την αποστολή να παραμένει «κολλημένη» επί ώρες στο αεροδρόμιο) του ανακοινώθηκε κι επίσημα η λύση της συνεργασίας.

Έγινε ο πρώτος προπονητής, που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ και δεν τον κοουτσάρισε ούτε σε ένα επίσημο ματς!

Η μεταγραφή στο… δάσος του Άρνεμ

Πίσω στο Αρνεμ και στην Ολλανδία, το 2011, ο Λάζλο Μπόλονι, αποφασίσει να ακολουθήσει τη μέθοδο προσέγγισης των ποδοσφαιριστών. Η αρχή έγινε με τον Βιεϊρίνια (ο Πορτογάλος και πάλι ήταν λιγάκι υπέρβαρος, τέσσερα πέντε κιλά παραπάνω), ακολούθησε ο Σαλπιγγίδης, με τον Ρουμάνο τεχνικό να τρέχει καθημερινά μαζί τους.

Η εικόνα ήταν συμβολική, κυρίως, έστελνε μηνύματα, όπως αυτό που φρόντισε να στείλει ο ίδιος ο Μπόλονι, μετά το τελευταίο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους. «Για πρώτη φορά είμαι τρομαγμένος από το επίπεδο κάποιων παικτών που δεν είναι αρκετό…», δήλωνε δημόσια ο τότε τεχνικός του ΠΑΟΚ.

Ο Λάζλο Μπόλονι

Μια μεταγραφή-σήριαλ, αυτή του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Πανσερραϊκό, έκλεισε με τους Ζαγοράκη και Βρύζα να είναι στην Ολλανδία και ο παίκτης μεταξύ Σερρών, Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Ένα βράδυ υπήρχε έντονη κινητικότητα, με τον Ζαγοράκη και τον Βρύζα να είναι διαρκώς μ’ ένα τηλέφωνο στο χέρι και να συνομιλούν ασταμάτητα μέσα στο δάσος. Ήταν το βράδυ που ο Γιώργος Γεωργιάδης άλλαζε ομάδες κάθε δέκα λεπτά, αφού αποτελούσε μήλον της έριδος για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Οι ρεπόρτερ άθελα τους ήταν παρόντες μπροστά σε μια ζωντανή διαπραγμάτευση. Στις αθηναϊκές εφημερίδες οι αρχισυντάκτες επέμεναν ότι ο Γεωργιάδης έκλεισε στην ΑΕΚ, ενώ οι απεσταλμένοι (των ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης) ήταν σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Οι εφημερίδες τυπώθηκαν την άλλη μέρα με τον Σερραίο παίκτη στην ΑΕΚ, αλλά ο Γεωργιάδης κατέληξε στον ΠΑΟΚ!

Ο… φευγάτος Γκαρσία και η φασαρία στο ξενοδοχείο

Ο Γιώργος Δώνης, με τον Πάμπλο Γκαρσία να παραμένει στο ρόστερ, το καλοκαίρι του 2012, έδειχνε να ψάχνεται προκειμένου να βρει λύσεις, στην σχεδόν άδεια μεσαία γραμμή του «Δικεφάλου». Στο Άρνεμ ταξιδεύουν για πρώτη φορά παίκτες, όπως ο Πέλκας, ο Δεληγιαννίδης, ο Τζανδάρης, ο Κίτσιου, ο Μελίσσας κι ο Κωνσταντινίδης, με τον 24χρονο Άγγλο μεσοεπιθετικό, Τζιλς Μπαρνς, να δοκιμάζεται, αλλά να μην υπογράφει ποτέ συμβόλαιο με τους «ασπρόμαυρους».

Ήταν τότε που οι απεσταλμένοι είδαν ξαφνικά τον Πάμπλο Γκαρσία να κατεβαίνει στο λόμπι του ξενοδοχείου, με το σάκο της αποστολής στην πλάτη. Σοκ! Όλοι έλεγαν «φεύγει ο Γκαρσία από την ομάδα». Μετά από λίγα λεπτά διαπιστώθηκε, ότι ο Ουρουγουανός είχε κατέβει στο λόμπι με τα πράγματά του γιατί στον όροφό, που ήταν το δωμάτιο του, δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τις φωνές!

Το 2013 ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ αναζητά επί μήνες ένα καλύτερο αθλητικό κέντρο και καταλήγει στο Λέομπεν της Αυστρίας, όπου από το ξενοδοχείο μέχρι τα γήπεδα οι παίκτες έπρεπε να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση με τα ποδήλατα μέσα στην πόλη και περνώντας δίπλα από αυτοκίνητα

Αντρέ, θυμάσαι το καλοκαίρι του 2009 στο Άρνεμ;

image

Ο ατακαδόρος Άγγελος και ο Κώστας Φορτούνης που… έγινε Ρόμπερτ Μακ

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2014, όπου ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στην αγαπημένη του Ολλανδία επιλέγοντας το άντρο της μασονίας, το «Hotel De Bildeberg» κάτι που αποδέχεται δίχως δεύτερη κουβέντα ο άκρως προληπτικός Άγγελος Αναστασιάδης.

Ένα ξενοδοχείο πασίγνωστο για το μυστήριο που κρύβουν οι ιστορίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του όποτε συνεδριάζει η διάσημη λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Πίσω από κλειστές πόρτες συνεδριάζουν οι «αρχιερείς» της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς οικονομικοπολιτικής εξουσίας για να αποφασίσουν το μέλλον του κόσμου. Μεγιστάνες, ολιγάρχες, διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών εταιρειών, πανίσχυροι τραπεζίτες, ασκούν τις δικές τους πολιτικές, αφού ξέρουν πολύ καλά να χρησιμοποιούν πολιτικούς σαν πιόνια, αποφασίζουν για ηγέτες και κυβερνήσεις ανά την υφήλιο.

Σε κάθε συνεδρίαση εδώ και σχεδόν 70 χρόνια που υφίσταται ως θεσμός η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συμμετοχή του προσκεκλημένου είναι η σιωπή του. «Ο,τι θα συζητηθεί στην Μπίλντερμπεργκ θα μείνει στην Μπίλντερμπεργκ». Η φράση στέκεται ως άτυπο μότο για το κλαμπ που βαφτίστηκε από το ομώνυμο ξενοδοχείο στο Οστερμπεκ της Ολλανδίας, όπου έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση 29 με 31 Μαΐου 1954.

Εκείνο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ «χωρίζει» για πρώτη φορά με τον Λούκας Πέρεθ, ο οποίος (επικαλούμενος οικογενειακό πρόβλημα) είχε αποχωρήσει απ’ το πρώτο κομμάτι της καλοκαιρινής προετοιμασίας στο Ελατοχώρι.

Ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία

Οι «ασπρόμαυροι» κάποια στιγμή υποδέχθηκαν τους τέσσερις Έλληνες διεθνείς (Σαλπιγγίδης, Τζιόλης, Γλύκος, Τζαβέλλας) που είχαν παραπάνω μέρες άδεια λόγω της συμμετοχής τους στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όχι όμως και τον Κώστα Φορτούνη.

Με την ομάδα στην Ολλανδία ο «Δικέφαλος» απέσυρε το ενδιαφέρον του για τον Έλληνα διεθνή χαφ και τελικά βολεύτηκε με τον Ρόμπερτ Μακ, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιο του στο ξενοδοχείο της αποστολής.

Στο Οστερμπέεκ, οι ατάκες του Έλληνα προπονητή και τα περιστατικά στις προπονήσεις κλέβουν την παράσταση, Ένα πρωί τους λέει ο Αναστασιάδης: «Στήστε όλοι από μία μπάλα και θα σουτάρετε με την σειρά στον… τερματολόγο». Έλα όμως που αυτοί πρόλαβαν και συνεννοήθηκαν κάτι άλλο. Λέει ο Αναστασιάδης«πάμε….» στον πρώτο και την ίδια ώρα σουτάρουν όλοι μαζί! Φεύγουν δηλαδή 20 μπάλες όλες προς την εστία που κάθονταν ο Μελίσσας. Γελάνε οι παίκτες και απαντάει ο Αγγελος: «Α, χα! Γελάσαμε μ@λ@κες…»!

Η απόκτηση του Ρόμπερτ Μακ στις 20 Ιουλίου περνάει μάλλον στα… ψιλά, ούτε ο ίδιος φανταζόταν, όχι μόνο τι θα ακολουθούσε, αλλά ότι θα αποχωρούσε, για «άλλες πολιτείες», από το ίδιο ακριβώς σημείο, όπου ξεκίνησε η διαδρομή του ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Την Ολλανδία.

Ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία

Ο Αναστασιάδης δεν έχασε το χιούμορ του και μοίραζε ατάκες σε κάθε προπόνηση για κάθε ποδοσφαιριστή. Τότε, ήταν ο Ρατς που εκτελούσε μια άσκηση, αλλά έχασε το γκολ. Τρελαμένος ο Αναστασιάδης γυρίζει και του λέει «εσύ πότε τελικά θα σκοράρεις» και με μια αφέλεια πετάγεται ο Κυριάκος Σαββίδης και του απαντάει, «κόουτς, έχει σκοράρει με την εθνική», ο Αγγελος όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη: «ποια εθνική; Την… εθνική τράπεζα!» και όλοι έπεσαν στο χορτάρι...».

Επιστροφή στο θρυλικό Golden Tullip του Άρνεμ, το καλοκαίρι του 2015, με προπονητή τον Ιγκόρ Τούντορ, χωρίς πολλά νέα πρόσωπα, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα capital controls, να αναστατώνουν την ομάδα, όπως και ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστές τον Κροάτη προπονητή και τους Περέιρα – Λούκας.

Ήταν η τελευταία επαγγελματική προετοιμασία του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, νέους στην ομάδα τους Χαρίση, Κοροβέση, Μυστακίδη (είχε επιστρέψει από δανεισμό) και ένα γερό ξεκαθάρισμα (Ρατς, Νομπόα, Σαλπιγγίδης Μάρτενς, Μαντούρο, Περέιρα, Παπαγιαννόπουλος. Κόστα) μόλις άρχισαν να εμφανίζονται, ένας ένας οι ποδοσφαιριστές που έκλεινε ο Φρανκ Άρνεσεν.

Ο Στέφανος Αθανασιάδης με τον ΠΑΟΚ στην Ολλανδία

Ο τραυματισμός του Στέφανου Αθανασιάδη, που υπέστη κάταγμα στο μεγάλο δάχτυλο το δεξιού ποδιού, κατά τη διάρκεια του πρώτου φιλικού του ΠΑΟΚ με την Κοτ Αζούρ, επισκιάζει τα πάντα, ενώ ο Λούκας Πέρεθ ενσωματώνεται για λίγο, όπως αποδείχθηκε, στην ομάδα αφού πρώτα όμως πλήρωσε το πρόστιμο, που του είχε επιβληθεί από τη διοίκηση. Ο Περέιρα επέλεξε να μη το πληρώσει και γρήγορα βρέθηκε να ψάχνει ομάδα, με επόμενο προορισμό το Μπακού και την Γκαμπάλα.

image

Η χαμένη βέρα του Τζάλμα Κάμπος και τα ρεπό του Στανόγεβιτς

Το 2016 στο Οστερμπέεκ, η απώλεια της βέρας του Τζάλμα Κάμπος, την οποία έψαχναν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ μια ολόκληρη μέρα, αλλά και το θέμα της μεταγραφής του Ρόμπερτ Μακ ήταν αυτά που συζητήθηκαν περισσότερο, σε μια προετοιμασία υπό τις οδηγίες του Βλάνταν Ίβιτς δίχως πολλά προβλήματα και τους Μάτος, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Κάνιας, Σάκχοφ να αρχίζουν να μπαίνουν στις ζωές των ΠΑΟΚτσήδων πριν αρχίσουν να γράφουν χρυσές σελίδες στο βιβλίο της «ασπρόμαυρης» ιστορίας.

Το καλοκαίρι του 2017 το γραφικό Οστερμπέεκ δίνει τη θέση του στο Χορστ και στο ξενοδοχείο Parkhotel όπου κατέλυσε, τότε, η αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας εν όψει των υποχρεώσεών της για τη σεζόν 2017-18.

Ο Αλεξάντερ Στανόγιεβιτς

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που απορούσαν για το μικρό χρόνο παρουσίας κάποιων ποδοσφαιριστών στις πρωινές προπονήσεις, όπου το πρόγραμμα είχε κυρίως φυσική κατάσταση ή ακόμη και για τα τέσσερα «μισά» ρεπό (μια προπόνηση την ημέρα και όχι δύο) που πήραν οι παίκτες σε διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.

Ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς που είχε διαδεχθεί τον συμπατριώτη του Βλάνταν Ίβιτς, ήθελε να περάσει τη δική του φιλοσοφία, αλλά τελικά «υποχρεώθηκε» να αλλάξει το σύστημα μέσα μια βραδιά, αν και αυτό δεν στάθηκε ικανό για να τον διατηρήσει στον «ασπρόμαυρο» πάγκο για μεγάλο διάστημα μετά το τέλος της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Μάτος και Πρίγιοβιτς το 2018 στην Ολλανδία

Ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ βρέθηκε εις διπλούν στην Ολλανδία, καθώς η καλοκαιρινή προετοιμασία, πρώτη με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο τιμόνι της ομάδας, έγινε σε δύο μέρη. Το πρώτο από 26 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου στο Χορστ, επέστρεψε για πέντε ημέρες στη Θεσσαλονίκη για να ταξιδέψει εκ νέου για το Όοστερμπεεκ στις 8 Ιουλίου όπου και παρέμεινε ως τις 17 Ιουλίου.

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς μιλώντας στους Έλληνες απεσταλμένους υπόσχεται να βάλει πολλά γκολ, «αφού πέρυσι είχα 27 γκολ φέτος θέλω να περάσω τα 30 γκολ», είχε πει, ξεκίνησε όντως «καυτός» την σεζόν 2018-19, αλλά τον Ιανουάριο αποφάσισε να φύγει για τη Σαουδική Αραβία.

image

Ο Λουτσέσκου έφυγε, ο Αμπέλ ήρθε και έγραψε ιστορία με την ατάκα για Καντουρί!

Πριν από πέντε καλοκαίρια η αποστολή του ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Ολλανδία χωρίς προπονητή, καθώς ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε αποχωρήσει κι αυτός για την Σαουδική Αραβία τρεις μέρες πριν φύγει η ομάδα για τη «χώρα της τουλίπας» προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας,, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τον Αμπέλ Φερέιρα, που τον διαδέχθηκε στον πάγκο του «Δικεφάλου», ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουλίου και ο Πορτογάλος προπονητής βρέθηκε την επομένη στο προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Η πρώτη προπόνηση έγινε υπό τις οδηγίες του Γιώργου Γεωργιάδη, ενώ λίγες μέρες αργότερα ταξίδεψε και ο Γιώργος Σαββίδης στην Ολλανδία.

Οι «ασπρόμαυροι» είχαν χωρίσει και πάλι σε δύο διαφορετικά στάδια την προετοιμασία τους επί ολλανδικού εδάφους, το πρώτο στο Άπελντοορν και το δεύτερο στο Χορστ, ενδιάμεσα πήγαν στην Ρουμανία για ένα φιλικό με την Κλουζ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων του ρουμάνικου συλλόγου, ενώ μετά το πρώτο στάδιο αποχώρησε από την ομάδα ο Δημήτρης Μελιόπουλος που είχε αποκτηθεί με μεταγραφή, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει μία θέση στο ρόστερ της ομάδας, καλά-καλά δεν έπαιξε στα δύο φιλικά που είχε δώσει ο «Δικέφαλος».

Ο Λέο Μάτος

Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φάμπιο Κοεντράο, ωστόσο όσοι ήμασταν στο Χορστ δεν είδαμε ποτέ τον Πορτογάλο με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, καθώς η μεταγραφή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ η προετοιμασία ολοκληρώθηκε με την… ιστορική ατάκα του Αμπέλ Φερέιρα «δεν έχω προπονήσει καλύτερο ποδοσφαιριστή από τον Ομάρ Ελ Καντουρί»!

Το 2020 ο ΠΑΟΚ έμεινε εντός συνόρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η προετοιμασία έγινε στην καρδιά του Αυγούστου στην Πορταριά του Πηλίου για να επιστρέψει η ομάδα στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις και την Ολλανδία τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Νέλσον Ολιβέιρα

Το πιο δύσκολο απ’ όλα ήταν αυτό του 2022, όπως επιμένει να λέει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με πολλές αλλαγές, πολλά νέα πρόσωπα, μεταγραφές (Τσόλακ) και τραυματισμούς (Ολιβέιρα) που έπαιξαν το ρόλο τους για να έρθει λίγες μέρες αργότερα ο ντροπιαστικός αποκλεισμός από τη Λέφσκι.

Για ότι θα συμβεί φέτος στο Χορστ της Ολλανδίας από αύριο και για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, το Gazzetta θα είναι εκεί για να σας μεταφέρει, ειδήσεις, εικόνες, video, από ακόμη μία καλοκαιρινή προετοιμασία του ΠΑΟΚ.

@Photo credits: eurokinissi, ΑΡΧΕΙΟ, PAOK FC