Μάριος Μιτάι στο Gazzetta: «Θα γυρνούσα μόνο για την ΑΕΚ, το Euro ήταν για την Αλβανία απλώς η αρχή!»

Μάριος Μιτάι στο Gazzetta: «Θα γυρνούσα μόνο για την ΑΕΚ, το Euro ήταν για την Αλβανία απλώς η αρχή!»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ: ΜΑΡΘΑ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Από την ακαδημία της ΑΕΚ, σε μια σύντομη παρουσία του στη πρώτη ομάδα και από εκεί στη Ρωσία, στη Λοκομοτίβ Μόσχας. Ο αναθρεμμένος στην Ελλάδα, Μάριος Μιτάι, μιλάει για τη δυσκολότερη απόφαση που έχει πάρει έως τώρα, την υπέροχη περιπέτεια στο EURO 2024, για τα σχέδιά του, την οικογένεια και τα όνειρά του, τη λατρεμένη του ΑΕΚ, το μπούλινγκ, τους αγαπημένους παίκτες του, τη Ρωσία, την Αλβανία και ασφαλώς την Ελλάδα...

-Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι θα είσαι στην αποστολή του EURO2024 με την εθνική Αλβανίας;

«Ήταν η πρώτη φορά που τις κλήσεις τις ανακοίνωσε ο προπονητής σε συνέντευξη τύπου. Ένιωσα πολύ περήφανος και χαρούμενος που είμαι 20 χρονών παιδί και μπορώ και εκπροσωπώ τη χώρα μου σε μια τέτοια διοργάνωση, θεωρώ πως είναι κάτι που μπορείς να ζήσεις μόνο μία φορά στη ζωή σου. Πόσο μάλλον όταν είσαι μέλος μιας χώρας που δεν πηγαίνει συχνά σε τέτοιες διοργανώσεις».


Το περίμενες ότι θα ήσουν στις κλήσεις;

«Δεν ήξερα αν θα είμαι σίγουρα στο τουρνουά. Εγώ είχα παίξει σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, άλλα έχει συμβεί στην ομάδα, το 2016 συγκεκριμένα ο αρχηγός μας είχε παίξει όλα τα προκριματικά και δεν ήταν στην αποστολή! Πάντα κρατούσα μικρό καλάθι και ένιωσα μεγάλη ανακούφιση όταν είδα το όνομα μου».


Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Σιλβίνιο;

«Θεωρώ πως από τη στιγμή που ανέλαβε την εθνική αυτό που προσπάθησε ήταν να κρατάει τα αποδυτήρια καλά, δηλαδή το κλίμα μεταξύ μας. Αυτό για εμένα ήταν το μυστικό και έβγαινε και στον αγωνιστικό χώρο. Γι' αυτό με ομάδες όπως η Τσεχία και η Πολωνία καταφέραμε και πήραμε μεγάλες νίκες στα προκριματικά».

Η εθνική Αλβανίας βρέθηκε σε έναν από τους δυσκολότερους ομίλους στο EURO, πώς αισθάνθηκες που θα αντιμετώπιζες παίκτες τέτοιου βεληνεκούς;

«Γενικά δεν έχω ποτέ άγχος όταν παίζω, από τη στιγμή που θα μπω στον αγωνιστικό χώρο δεν θα έχω άγχος. Ένιωσα χαρούμενος που θα παίξω με την Ιταλία, περίμενα με ανυπομονησία να μπω στο γήπεδο, να δω παίκτες που πριν έβλεπα στην τηλεόραση. Ήθελα να τους αντιμετωπίσω και να δω τη διαφορά του επιπέδου που μπορεί να έχω εγώ με εκείνους».

Η Αλβανία, ο Κιέζα και ο Γιαμάλ...

Υπήρξε κάποιος παίκτης που ξεχώρισες στα παιχνίδια που έπαιξες;

«Μου άρεσε πολύ ο Κιέζα, ο Γιαμάλ που για την ηλικία του είναι πραγματικά απίστευτος και ο Κόβασιτς μου άρεσε πάρα πολύ σαν παίκτης».

Η Αλβανία πιστεύεις θα μπορούσε να πάει καλύτερα στο τουρνουά;

«Αν εξαιρέσεις το πρώτο παιχνίδι με τη Ιταλία, ειδικά το πρώτο ημίχρονο που ήταν αναγνωριστικό, είχαμε μια πολύ καλή εικόνα σε γενικές γραμμές. Με την Κροατία θα μπορούσαμε να πάρουμε μια νίκη. Με την Ισπανία το παλέψαμε μέχρι το τέλος...Θεωρώ πως έστω και σε ένα ποσοστό 10% είχαμε την δυνατότητα να περάσουμε στη επομένη φάση».

Η εμπειρία του EURO τι γεύση σου αφήνει;

«Πιστεύω ότι είναι η αρχή για κάτι μεγαλύτερο».

Ποια ομάδα είναι φαβορί για την κατάκτηση του EURO;

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία».

Ποια η μεγαλύτερη απογοήτευση;

«Η Αγγλία γιατί όλοι περίμεναν με τους παίκτες που έχει να είναι η ομάδα που κυριαρχεί στο γήπεδο και κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί».

Σκέφτηκες ποτέ να αγωνιστείς στην εθνική Ελλάδος;

«Στις μικρές εθνικές είχα πάει και στην εθνική Ελλάδος και στην εθνική Αλβανίας. Όταν υπέγραψα το πρώτο μου συμβόλαιο με την ΑΕΚ ξεκαθάρισαν τα πάντα για έμενα, ήξερα ότι ήθελα να παίξω για την Αλβανία».

Τι ήταν αυτό που σου έκανε εντύπωση στο EURO;

«Είχαμε μείνει όλοι με το στόμα ανοιχτό για την κερκίδα μας όταν μπήκαμε για προθέρμανση στο ματς με την Ιταλία. Τραβούσαμε βίντεο, η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά απίστευτη. Η οργάνωση επίσης ήταν τέλεια, ακόμα και στη μικρότερη λεπτομέρεια. Δεν υπήρξε κανένα λάθος».

Ποιο από τα τρία παιχνίδια ήταν το δυσκολότερο;

« Το παιχνίδι με την Ιταλία ήταν το δυσκολότερο, γιατί βάλαμε τόσο γρήγορα το γκολ και μετά απλά κλειστήκαμε πίσω. Ήταν σαν να χάσαμε τον εαυτό μας μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου μέχρι να τον ξαναβρούμε στο δεύτερο. Χαθήκαμε λίγο γι' αυτό ήταν το δυσκολότερο. Εγώ στο πρώτο ημίχρονο δεν άγγιξα πολύ την μπάλα και έλεγα γιατί δεν παίζουμε τώρα;»

Όταν μπήκε τόσο γρήγορα το γκολ, το πιστέψατε ότι θα κερδίζατε το ματς;

«Θεωρώ πως εκείνη τη στιγμή όλοι πίστεψαν ότι θα το κερδίζαμε. Γι' αυτό χαλαρώσαμε, απλά το λάθος μας ήταν ότι κλειστήκαμε όλοι πίσω. Όταν μπήκε δεν το πιστεύαμε, ήταν ένα δώρο αυτό το γκολ».

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο καλύτερος επιθετικός του EURO;

«Ο Μπρόγια θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που είχε αυτό το EURO, από αυτούς που είναι ακόμα στη διοργάνωση είναι ο Μπαπέ».

Στην εθνική Γαλλίας θεωρείς ότι ίσως δεν έχουν βρει τα βήματα τους;

«Κάθε ομάδα έχει τις δικές της μέρες, η Γαλλία όπως και να το κάνουμε είναι η Γαλλία».

*Υπάρχει κάποιος παίκτης που να μην έχει τις επιδόσεις που θα ήθελες;

«Ο Μπέλινγκχμαμ είναι εξαιρετικός παίκτης αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να το δείξει. Είναι νέος και από νωρίς τον έχουν κάνει ηγέτη. Ξέρεις ότι πρέπει να κουβαλάει εκείνος την ομάδα».

image

«ΑΕΚάρα, Πόνσε, Φορτούνης και ο μεγάλος αδελφός μου, ο Τσούμπερ»

Είσαι φαν κάποιου παίκτη;

«Του Μέσι».

Θα ήθελες κάποια στιγμή να τον αντιμετωπίσεις;

«Δεν πιστεύω πως θα συμβεί, ειδικά εκεί που έχει πάει. Δεν είναι ο σκοπός μου να βρεθώ εκεί, τουλάχιστον όχι τώρα. Προτιμώ την Ευρώπη».

Τι ομάδα είσαι;

«ΑΕΚάρα».


Από πότε ήσουν στην ΑΕΚ;

«Είμαι από την Κ-11 όταν η ΑΕΚ ήταν ακόμα Β’ εθνική. Στην ΑΕΚ μεγάλωσα».

Εκανες ντεμπούτο με την ΑΕΚ στα 17 σου, ως ο νεότερος ξένος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου. Τι σημαίνει αυτό για εσένα;

«Εκείνη η περίοδος ήταν λίγο περίεργη, είχα πάει σαν παιδί της Ακαδημίας».

Σε συμβούλευσε κάτι ο Καρέρα πριν μπεις στο γήπεδο;

«Δεν μου είπε τίποτα, απλά ανακοίνωσε την 11άδα».

Το περίμενες;

«Δυο μέρες πριν μου είχε μιλήσει ο βοηθός προπονητή, που ήταν ένας από τους λόγους που με έφεραν στην πρώτη ομάδα και μου είχε πει ότι μπορεί να παίξω.

Ένιωθες έτοιμος;

«Εννοείται! Δεν ένιωθα ότι θα μπω και δεν θα είμαι έτοιμος η ότι δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω σε αυτό το ρυθμό. Απλά, όπως και να το κάνεις, ήταν το πρώτο μου παιχνίδι, ήταν εναντίον του ΠΑΟΚ, είχα δύσκολους αντιπάλους. Δεν περίμενα ότι θα παίξω σε εκείνον τον αγώνα, γιατί σαν παιδί της ακαδημίας περιμένεις ότι θα πάρεις το ντεμπούτο σου στο κύπελλο. Για εμένα ήταν πολύ ξεχωριστό».

Ποιος προπονητής θεωρείς ότι έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη σου;

«Δεν μπορώ να πω έναν, γιατί είχα πολλούς που με βοήθησαν να αναδειχθώ. Σίγουρα ήταν ο Καρέρα ένας, με βοήθησε να κάνω το ντεμπούτο μου στην ΑΕΚ να αποκτήσω ένα όνομα, όποιο κι αν απέκτησα... Ο Νίκος ο Παναγιωτάρας ο οποίος ήταν εκείνος που με σύστησε στον Καρέρα και πήγα στην πρώτη ομάδα. Μετά ο Χιμένεθ που εξακολουθούσε και με έβαζε στην 11αδα».

Στις ακαδημίες έπαιζες ως στόπερ πως μετά πηγές στο αριστερό άκρο της άμυνας;

«Ήμουν αριστερός μπακ, για μια χρονιά στις ακαδημίες με έβαζε ως αριστερό στόπερ».

Ποια θέση σου αρέσει περισσότερο;

«Αριστερός μπακ, γιατί μπορώ και συμμετέχω στο επιθετικό κομμάτι. Μπορώ σε αυτή τη θέση να δημιουργώ πέρα από το να αμύνομαι».

Ποιο θεωρείς ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι με την ΑΕΚ;

«Το 3-4 με τον Απόλλωνα Σμύρνης ήταν το καλύτερο παιχνίδι που έχω κάνει με την ΑΕΚ. Ήταν και μετά το παιχνίδι με τη Λέστερ, που επίσης είχα καλή απόδοση. Με εμπιστεύεται ο προπονητής και με βάζει και ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να αποδείξω κάτι, ήθελα να δείξω ότι είμαι εδώ, υπολόγισέ με».

Την ΑΕΚ την παρακολουθείς;

«Εννοείται. Κάθε παιχνίδι της βλέπω».

Φέτος πως είδες την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα; Που ήταν ένα πρωτάθλημα που κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική...

«Ήταν στα χέρια της ΑΕΚ. Ήταν μια αναμέτρηση απέναντι στον Ολυμπιακό, μια από τις καλύτερες ομάδες, το έχασε το πρωτάθλημα σ' εκείνο το παιχνίδι».

Θεωρείς ότι το πήρε δίκαια ο ΠΑΟΚ;

«Θεωρώ ότι κυρίως στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ είχε μια καλύτερη συνέχεια. Ήξερες ότι σε κάθε παιχνίδι μπαίνει και θέλει να κερδίσει. Όπως και η ΑΕΚ είχε την ίδια απόδοση, αλλά υπήρχαν κάποια παιχνίδια στα οποία έβλεπες... Θέλουν να το πάρουν η όχι; Αυτή ήταν η διαφορά».

Υπάρχει κάποιος παίκτης που ξεχωρίζεις από το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Μου άρεσε πάντα ο Πόνσε, από την πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ. Εγώ τότε ήμουν στις ακαδημίες και τον παρακολουθούσα πολύ και είδαμε ότι μετά από κάποια παιχνίδια άρχιζε και ξεχωρίζει».

Απο Ελληνες παίκτες;

«Ο Φορτούνης θα είναι πάντα ψηλά... Είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες που έχουν περάσει από το πρωτάθλημα. Έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό να πάρει τόσα πρωταθλήματα».

Είδες τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League;

«Ναι είδα τον αγώνα, πολύ μεγάλο επίτευγμα για την ομάδα να πάρει έναν ευρωπαϊκό τίτλο».

Έχεις ακόμα επαφή με συμπαίκτες σου από την ΑΕΚ;

«Ναι, με όλους. Άμα πάω να τους δω στο προπονητικό θα μιλήσω με όλους. Με τον Τσούμπερ είμαι πολύ φίλος, τον έχω σαν μεγάλο μου αδερφό. Επίσης μιλάω πολύ με τον Αραούχο, με τον Μάνταλο και τον Ρότα».

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έχουν δώσει ως μεγαλύτεροι;

«Σε κάθε προπόνηση ήθελαν να μου δείξουν ότι είμαι καλός παίκτης. Ήθελαν πάντα να δίνω το 100%, πίστευαν πολύ σε εμένα».

Όταν έφυγες από την ΑΕΚ προπονητής ήταν ο Αλμέιδα, σου είπε κάτι όταν αποχώρησες;

«Μόνο μου ευχήθηκε. Εγώ θεωρώ πως ήθελε να με κρατήσει στην ομάδα, απλά ήταν μόνο ένα μήνα στην ΑΕΚ. Ήξερε και εκείνος πόσο ήθελα να φύγω για να πάρω λεπτά συμμετοχής».

Τη δεύτερη σεζόν σου στην ΑΕΚ δεν πήρες πολλά λεπτά. Αυτό σε έκανε να θες να φύγεις;

«Εγώ εκείνη την περίοδο ήθελα να φύγω ως δανεικός, αλλά με παίρνει ο μάνατζερ τηλέφωνο και μου λέει ότι έχουμε πρόταση για αγορά. Εγώ τότε ξαφνιάστηκα γιατί ήμουν ένα παιδί που εκείνη τη σεζόν δεν είχα παίξει καθόλου. Αναρωτιόμουν τι βλέπουν για να πάρουν ένα παίκτη που έπαιζε στη β' ομάδα».

Ήταν δύσκολή απόφαση να πας στη Ρωσία; Γιατί την περίοδο που πήγες είχε γίνει η εισβολή στην Ουκρανία.

«Το είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, άλλα δεν πήγα χωρίς να ρωτήσω πώς είναι τα πράγματα. Ήταν μια δύσκολη απόφαση που την πήρα κυριολεκτικά μια μέρα πριν πετάξω για Ρωσία. Το αποφάσισα αφού είχαν ξεκινήσει τα σάιτ να γράφουν ότι έχω υπογράψει, εγώ δεν είχα υπογράψει ακόμα τίποτα. Είχα πάει μια μέρα πριν υπογράψω στα γραφεία της ΑΕΚ και συζητούσαμε 10 ώρες για το αν θα φύγω η όχι».

Σου ήταν εύκολο να φύγεις από την ΑΕΚ;

«Καθόλου, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Όμως δεν μετανιώνω για όποια απόφαση έχω πάρει, είμαι ευχαριστημένος για το πώς έχουν έρθει τα πράγματα έως τώρα και θεωρώ πως αυτό έχει σημασία».

Το κεφάλαιο ΑΕΚ, δεν είναι ένα κεφάλαιο που έχει τελειώσει για σένα;

«Όχι, δεν πιστεύω πως έχει τελειώσει για εμένα».

ΑΕΚ

Αν επέστρεφες στην Ελλάδα θα ήταν μόνο για την ΑΕΚ;

«Μόνο για την ΑΕΚ, ακόμα και αν μου έκαναν πρόταση και από άλλες ομάδες με πολλά χρήματα».

Σε έχει στενοχωρήσει που δεν πανηγύρισες ένα πρωτάθλημα με την ΑΕΚ;

«Θα ήθελα να ήμουν σε μία από τις καλές χρονιές της ΑΕΚ. Έτυχε και ήμουν σε δύο χρονιές που η ΑΕΚ δεν τα πήγαινε όσο καλά θα ήθελε. Σε προσωπικό επίπεδο, ειδικά την πρώτη χρονιά ήμουν ευχαριστημένος. Είχα πάρει τις συμμετοχές μου ως 17χρονος στη ΑΕΚ που είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στη Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι κάτι που λίγοι μπορούν να το κάνουν. Θα ήθελα πολύ να είμαι στη χρονιά του Αλμέιδα που πανηγύρισαν το πρωτάθλημα».

Ο Στρακόσια σε έχει ρωτήσει για την ΑΕΚ;

«Ναι με έχει ρωτήσει. Ξέρω ότι υπάρχει το ενδιαφέρον από πλευράς ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι γίνεται μεταξύ τους. Ο Στρακόσια είναι και 28 χρονών δεν νομίζω να τον χάλαγε να γυρίσει στην Ελλάδα».

image

«Θέλω να κάνω το επόμενο βήμα...»

Πως είναι η καθημερινότητα στη Ρωσία;

«Είναι ίδια, ξυπνάω, έχω προπόνηση...».

Σου λείπει η Ελλάδα;

«Μου λείπει, εδώ είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου. Στην Ελλάδα όταν τελείωνα την προπόνηση ήξερα ότι μπορώ να πάω να δω τους φίλους μου, την οικογένεια μου».

Υπάρχει κάποια συμβουλή που θυμάσαι πάντα από τον πατέρα σου;

«Ότι πρέπει να έχω υπομονή και ότι άμα κάτι δεν έρχεται, πάντα έρχεται κάτι καλύτερο».

Έχεις πάει κάπου στη Ρωσία εκτός από τη Μόσχα;

«Μόνο για αγώνες».

Το να γυρίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα θα ήθελες να το κάνεις ως τελευταίο βήμα στην καριέρα σου;

«Θα ήθελα να ανέβω σκαλοπάτι αυτή τη στιγμή στην καριέρα μου».

Πού θα ήθελες πολύ να αγωνιστείς;

«Η αγαπημένη μου ομάδα είναι η Μπαρτσελόνα, αν ποτέ καταφέρω να παίξω θα ήταν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Θεωρώ πως η La Liga μου ταιριάζει περισσότερο σαν πρωτάθλημα, αλλά δεν χαλάει κανένα παίκτη να αγωνιστεί είτε στην Ιταλία είτε στη Γερμανία».

Πώς αισθάνεσαι που το όνομα σου βρίσκεται σε μεταγραφικές λίστες μεγάλων ομάδων;

«Είμαι άνθρωπος που θέλω να κρατάω μικρό καλάθι. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά θέλω να κρατώ μικρό καλάθι».

Εσύ αισθάνεσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου; Η θα ήθελες να πάρεις κι άλλο χρόνο στη Ρωσία;

«Θεωρώ πως μετά από δύο χρόνια στη Ρωσία έχω πάρει τις εμπειρίες που ήθελα. Είμαι έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα από εκεί και πέρα εξαρτάται και από τις ομάδες που με παρακολουθούν».

Πώς σου φαίνεται το ρωσικό πρωτάθλημα; Είναι πολύ δυσκολότερο από το ελληνικό;

«Είναι πιο ανταγωνιστικό, γιατί διεκδικούν περισσότερες ομάδες το πρωτάθλημα. Είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα και πριν γίνει ο πόλεμος ήταν το έκτο πιο δυνατό πρωτάθλημα στον κόσμο. Δεν μετανιώνω για την απόφαση μου, με έχει βοηθήσει πολύ σαν παίκτης. Στην ομάδα πήγα σαν παιδί ακαδημίας και έγινα ένας παίκτης μεταγραφής που είναι σημαντικός».

Άν σου έκανε πρόταση η ΑΕΚ του χρόνου, θα γυρνούσες ή θα ήθελες να κάνεις το επόμενο βήμα;

«Δεν πιστεύω ότι του θα μου έκανε η ΑΕΚ πρόταση του χρόνου, όπως είπα και πριν είναι η ώρα να κάνω το επόμενο βήμα».

Υπογράφεις στη Λοκομοτίβ Μόσχας, ποιο είναι το πρώτο άτομο που είπες τα καλά νέα;

«Ο πατέρας μου ήταν ήδη εκεί, η οικογένεια μου το ήξερε, όπως και οι φίλοι μου. Είχε γραφτεί παντού οπότε εγώ απλά το επιβεβαίωσα».

Σε δυο χρόνια πού φαντάζεσαι τον εαυτό σου;

«Δεν θέλω να φαντάζομαι τόσο μακριά. Αυτό που θέλω είναι χρόνο με το χρόνο να βελτιώνομαι, να βλέπω ότι γίνομαι καλύτερος. Μετά να καταφέρω να παίξω σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο.

Από Αγγλία ποιες ομάδες παρακολουθείς;

«Μου αρέσει η Σίτι πολύ, η Μπράιτον για τον τρόπο που έπαιζε και η Άρσεναλ».

Απο Ιταλία;

«Η Ιντερ».

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα σου;

«Στο Κύπελλο εναντίον του ΠΑΟΚ, όταν έδωσα μια ασίστ στον Ζίφκοβιτς και έβαλε γκολ. Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για εμένα γιατί είχαμε αποκλειστεί και από το Κύπελλο».

ΑΕΚ

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή στην καριέρα σου;

«Όταν περάσαμε με την εθνική Αλβανίας στο EURO, μετά το παιχνίδι με την Μολδαβία που ξέραμε ότι είχαμε περάσει. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι περάσαμε στο EURO και ήμουν βασικό μέλος. Σίγουρα το 2-2 με την Κροατία που βάλαμε γκολ στο τελευταίο λεπτό και το πανηγυρίσαμε με όλους τους οπαδούς».

Όταν έμαθες τους αντιπάλους του γκρουπ, πως αντέδρασες;

«Εγώ σκέφτηκα ότι είναι καλύτερα, γιατί είναι δύο δυνατά παιχνίδια και πάμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε για διακοπές εδώ. Θεωρώ πως για τον κάθε παίκτη είναι καλύτερο να έχεις καλή απόδοση με την Ισπανία παρά με τη Τουρκία η τη Σλοβακία, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία ομάδα γιατί για να έχουν φτάσει να παίζουν σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι όλες καλές ομάδες».

Η εθνική Αλβανίας δεν είχε παίκτες από το πρωτάθλημα της, εσύ αυτό πως το σχολιάζεις;

«Η δυναμικότητα του πρωταθλήματος δεν είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όχι ότι δεν υπάρχουν παίκτες που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν».

Παρακολουθείς αλβανικό πρωτάθλημα;

«Μόνο τελικούς και ντέρμπι».

Με ποιον παίκτη από την εθνική Αλβανίας κάνεις περισσότερη παρέα;

«Με τον Μπρόγια είμαστε από τις μικρές εθνικές και είμαστε και κοντά ηλικιακά. Και με τον Μούτσι κάνουμε πολύ παρέα».

Υπήρχε κάποια συμβουλή που σας έλεγε ο Σιλβίνιο πριν τα παιχνίδια;

«Αυτό που μας έλεγε είναι να βγούμε και να το διασκεδάσουμε από το πρώτο λεπτό χωρίς άγχος, είναι μια διοργάνωση που δεν ξέρουμε πότε θα μπορούμε να την ξαναζήσουμε».

Εσένα προσωπικά;

«Νομίζω σε εμένα βλέπει τον εαυτό του, έπαιζε και στη θέση που παίζω. Ήθελε να με καθοδηγεί να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος, ήταν ο μόνος προπονητής που με βοήθησε να εξελιχθώ τακτικά. Είναι ένα κομμάτι που αρκετοί ποδοσφαιριστές χρειάζονται βελτίωση και με βοήθησε πολύ σε αυτό».

Θα τον συμβουλευόσουν για μια μεταγραφή σου;

«Σίγουρα, 100%».

Έχεις καποιο φυλαχτό όταν παίζεις; Κάνεις κάποιο τελετουργικό;

«Όχι, μόνο το σταυρό μου, κοιτάω ψηλά το Θεό και προσπαθώ να είμαι ο καλύτερος στο γήπεδο».

image

«Ημουν παιδί που καλύτερα να μην του έκανες μπούλινγκ...».

Οι γονείς σου ήρθαν μετανάστες από την Αλβανία στην Ελλάδα. Ως παιδί μεταναστών έχεις βιώσει ποτέ το ρατσισμό;

«Οι γονείς μου ήθελαν να με κάνουν σκληρό, να μην δέχομαι το μπούλινγκ. Όταν ήμουν στο σχολείο ήξερες ότι ήμουν ένα παιδί που καλύτερα να μην του κάνεις μπούλινγκ, είναι καλύτερο να είμαστε φίλοι. Είμαι και άτομο που δεν μου αρέσει να βλέπω να συμβαίνουν αυτά. Έχει τύχει πολλές φορές να αντιδράσω σε παιδιά που το έκαναν, είναι κάτι ανούσιο».

Δεν έχεις βιώσει ποτέ;

«Ο πατέρας μου ίσως το έχει βιώσει για εμένα και δεν μου το έχει πει ποτέ. Εγώ μπορεί να έβλεπα κάποια πράγματα, αλλά τα προσπερνούσα. Είναι κάτι όμως που συμβαίνει και δεν πιστεύω πως θα σταματήσει».

Πιστεύεις ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα;

«Την Ελλάδα την αγαπάω, εδώ μεγάλωσα έχει δώσει πολλά πράγματα στους γονείς μου. Ευελπιστώ να είναι καλύτερα, αλλά πάντα θα υπάρχουν τα άτομα που θα λένε “ήρθες στη χώρα μου”. Αυτό έχει να κάνει με το τι αξίες έχεις ως άνθρωπος».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου ως άνθρωπος εκτός από το ποδόσφαιρο;

«Να απολαμβάνω περισσότερο την κάθε στιγμή με την οικογένεια μου, τους φίλους μου. Είμαι πολύ απλός άνθρωπος, θεωρώ πως η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά. Αυτό που θέλω είναι να μπορώ να στηρίζω την οικογένεια μου και να μην χρειάζεται να δουλεύουν. Θέλω να μπορούν να κάνουν πράγματα που ονειρεύονταν οι ίδιοι και δεν τα έκαναν, η μεγαλύτερη μου χαρά θα είναι να τους δώσω αυτή τη δυνατότητα».

Τα χρήματα που βγάζεις σε έχουν επηρεάσει;

«Τώρα μπορώ να κάνω κάποια πράγματα. Δεν έχουν αλλάξει τον Μάριο, βγάζω κάποια χρήματα αλλά για την οικογένεια μου είναι τα λεφτά μας. Μου αρέσει να κερνάω όχι για να δείχνομαι».

Ποια είναι η πιο έντονη παιδική σου ανάμνηση;

«Στο σχολείο που ήθελα να πηγαίνω για να βλέπω τους φίλους μου».

Ένα παιδί που είναι σε ακαδημίες μπορεί να συνδυάσει και τις σχολικές του επιδόσεις;

«Είναι δύσκολο, υπήρχαν φορές που ενώ έπρεπε να διαβάσω εγώ έκανα προπονήσεις. Υπήρχαν μέρες που κοιμόμουν από τις 22.00. Είναι όμως και τι βάζεις ως προτεραιότητα, εγώ είχα το ποδόσφαιρο. Ειδικά όταν κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω κάτι».

ΑΕΚ

Από το λύκειο πίστεψες ότι θα αναδειχθείς;

«Ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω και να προσπαθήσω».

Φοβήθηκες ότι μπορεί και να μην τα καταφέρεις;

«Ήμουν πολύ αισιόδοξος, πίστευα ότι άμα το θέλω θα τα καταφέρω».

Έχεις δει παίκτες που ενώ μπορεί να υπήρχε το ταλέντο δεν υπήρχε ο χαρακτήρας;

«Ναι πολλούς, κάποιοι μπορεί να έχουν ένα ταλέντο που να τους το έχει χαρίσει ο Θεός και δυστυχώς η προσωπικότητα να μην ταιριάζει».

Τι μπορεί να βοηθήσει έναν παίκτη να κάνει το επόμενο βήμα;

«Είναι να έχεις τη θέληση και το ταλέντο. Εγώ όταν γύρναγα από τις προπονήσεις και έβλεπα τον πατέρα μου να τρέχει ήθελα να τον βοηθήσω ώστε να μην χρειάζεται να δουλεύει, ούτε αυτός ούτε η μητέρα μου που δούλευε όλη μέρα για να μεγαλώσει εμένα και την αδερφή μου».

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα παιδί που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο;

«Να πιστέψει στον εαυτό του, και να μην ακούει τι λέει ο περίγυρος».

Ποιο είναι το πρώτο άτομο που συμβουλεύεσαι;

«Ο πατέρας μου. Οχι μόνο για το ποδόσφαιρο, για τα πάντα!».

Πως προέκυψε η αγάπη για το ποδόσφαιρο;

«Ο πατέρας μου με έγραψε πέντε ετών στο ποδόσφαιρο, εγώ δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα».

Έχεις ασχοληθεί με κάποιο άλλο άθλημα;

«Έπαιζα και βόλεϊ».

* Η συνέντευξη δόθηκε στις 25 Ιουνίου, πριν από το παιχνίδι Σλοβακία – Αγγλία.

image
@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image