Βίκτωρας Μητρόπουλος στο Gazzetta: «Η διοίκηση της ΕΠΟ χειραγωγείται τα τελευταία 30 χρόνια»

Βίκτωρας Μητρόπουλος στο Gazzetta: «Η διοίκηση της ΕΠΟ χειραγωγείται τα τελευταία 30 χρόνια»

Για αρκετές δεκαετίες το όνομα του Βίκτωρα Μητρόπουλου βρισκόταν στην επικαιρότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού ήταν μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού που «έγραψε» το έπος του Γουέμπλεϊ και μετέπειτα αναρριχήθηκε σε πολλές και καίριες διοικητικές θέσεις, σε συλλογικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο. Εύλογα ελέω της πορείας του έζησε και βίωσε πολλά, ενώ «πρωταγωνίστησε» σε περιόδους που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη πολλών.

Μέσω του Gazzetta μίλησε για όλους και για όλα... Τους «πράσινους» του Φέρεντς Πούσκας, την πάλαι ποτέ κραταιά ΕΠΑΕ όπου θήτευσε τόσο ως αντιπρόεδρος όσο και σαν πρόεδρος, τον Βασίλη Γκαγκάτση και τη «διαμάχη» τους, την ΕΠΟ, το αγαπημένο του Αιγάλεω και για όλα όσα κυριάρχησαν στην καθημερινότητα όχι και τόσο περασμένων δεκαετιών. Ο ίδιος παραμένει ένα άρρηκτο κομμάτι της ιστορίας άρα δύναται να ειπωθεί πως την εξιστορεί εκ των έσω...

Συνέντευξη στη: Μάρθα Χωριανοπούλου

image

«Αν οι «μεγάλοι» ξεχάσουν τη διαιτησία και ασχοληθούν μόνο με το ποδόσφαιρο θα βγούμε κερδισμένοι»

Ήσασταν μέλος της ιστορικής ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Τι θυμάστε από τον Φέρεντς Πούσκας;

«Έκανε πλάκα παντού και πάντοτε, δεν υπολόγιζε κανέναν αντίπαλο. Θυμάμαι παίζαμε με την Έβερτον στο Λίβερπουλ και έλεγε '11 αυτοί 11 εμείς'. Έλεγε στους ποδοσφαιριστές ότι δεν υπάρχει κανένας που είναι καλύτερος από αυτούς και αφού είναι αριθμητικά ίσοι, μπορούν να κερδίσουν. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι όλοι τον σέβονταν, όπου πήγαινε... άνοιγαν οι πόρτες. Δηλαδή μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα εκείνης της εποχής εκείνης έρχονταν για να συγχαρούν, άλλωστε ήταν τότε 44 χρόνων...».

Υπήρχε κάτι που θυμάστε χαρακτηριστικά από εκείνον;

«Του άρεσαν τα 'Γουρουνάκια' στο Χαλάνδρι. Μια ταβέρνα που τρώγαμε. Ήταν καλοπροαίρετος, πολύ καλός άνθρωπος και έφτασε τον Παναθηναϊκό στο ψηλότερο σημείο που έχει φτάσει στην ιστορία του».

Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχετε αντιμετωπίσει;

«Αν και έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, ο Παπαϊωάννου της ΑΕΚ όταν εγώ έπαιζα δεξί ή αριστερό μπακ ήταν πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος».

μητροπουλοσ

Ποιες οι διαφορές στο ποδόσφαιρο μεταξύ της δική σας εποχής και της σημερινής;

«Αν έπαιζε μια ομάδα του 1970 με μια ομάδα του 2024 θα έχανε η ομάδα του 1970 με κάτω τα χέρια για πλάκα και με πολλά γκολ. Γιατί το ποδόσφαιρο έγινε πολύ πιο δυνατό και πολύ πιο γρήγορο. Πολύ πιο μελετημένο. Τότε παίζαμε με την τέχνη, δηλαδή έπαιρνε την μπάλα ο Δεληκάρης, έπαιρνε την μπάλα ο Παπαϊωάννου, ντρίμπλαρε τρεις αντιπάλους και έβγαζε το γκολ. Σήμερα για να ξεπεράσεις τρεις αντιπάλους πρέπει να έχεις τέσσερα πόδια γιατί τα δύο θα στα κόψουν. Αν κρατήσεις την μπάλα παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα κινδυνεύεις με κάταγμα! Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύ πιο δυνατό και πολύ πιο γρήγορο. Τότε στηριζόμασταν στην τέχνη, πόσο καλοί τεχνίτες είμαστε πώς θα κάναμε ντρίμπλες καλές. Ξεσηκώναμε τον κόσμο! Τώρα το ποδόσφαιρο έχει γίνει... μηχανή».

Ποιο ήταν τότε το ποδοσφαιρικό σας ίνδαλμα;

«Και τότε και τώρα, ανεξάρτητα αν έχει σταματήσει 30 χρόνια την μπάλα, είναι ο Δομάζος».

Ο Ολυμπιακός έγινε φέτος η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Τον παρακολουθήσατε; Πώς έφτασε σ' αυτή την τεράστια επιτυχία;

«Ο Ολυμπιακός είναι τυχερός και αυτό δεν το λέω για να κολακεύσω κάποιον, άλλωστε δεν είναι ο τύπος μου. Είναι τυχερός διότι έχει έναν πρόεδρο που δεν... καταλαβαίνει Θεό. Έδωσε 3 εκατομμύρια για να πάρει τον Μαρσέλο, άλλα τόσα για τον Χάμες και άλλαξε τρεις προπονητές κάτι που δεν θα τολμούσε κάποιος άλλος επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης ομάδας να το κάνει».

Είδαμε και ότι ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή αλλά η πορεία δεν ήταν επιτυχημένη. Την αλλαγή αυτή εσείς πως την είδατε;

«Εγώ προσωπικά εκτιμούσα πάρα πολύ τον Γιοβάνοβιτς, δεν κατάλαβα γιατί έγινε.

Στην αρχή ο Τερίμ έδωσε μια πνοή στον Παναθηναϊκό, η οποία ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα.

Μετά κάποιους παίκτες υπολόγιζε, κάποιους όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άσχημο κλίμα στην ομάδα».

μητροπουλοσ

Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να ζήσουμε ένα πρωτάθλημα αγωνίας όπως το φετινό με τον ΠΑΟΚ να κατακτά τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική. Θεωρείτε ότι πήρε δίκαια τον τίτλο;

«Τον πήρε δίκαια ναι. Δεν θα σταθώ μόνο στον Ολυμπιακό που για έμενα το θέμα με τον Χουάνκαρ ήταν τεράστιο διαιτητικό λάθος. Συμπτωματικά στον αγώνα εκείνο είχα πάει, γιατί είχε πάει και η κόρη μου στο γήπεδο. Βρισκόμουν ακριβώς στο σημείο που έπεσε η κροτίδα, όταν άκουσα τον θόρυβο κοίταξα και δεν είδα κάτι. Όλα τα άλλα που έγιναν μετά ήταν για να μηδενιστεί ο Ολυμπιακός και να πάει προς τα πίσω και με τα σκαμπανεβάσματα που είχε από τους προπονητές που είχε. Κατά συνέπεια το πήρε δίκαια ο ΠΑΟΚ, ναι. Η ΑΕΚ είχε πολύ καλή ομάδα άλλα έχασε βαθμό από τον Πανσερραϊκό έχασε από την Κηφισιά, έχασε βαθμούς στην αρχή της σεζόν που κανείς δεν περίμενε να χάσει».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας παίκτης αυτή τη στιγμή;

«Ένας από τους καλύτερους στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ».

Είδαμε πολλούς παίκτες μετά το τέλος αγώνων να παραπονούνται για τη διαιτησία. Τι έχετε να πείτε για τη διαιτησία στη εποχή του VAR; Θεωρείτε ότι γίνονται λάθη ;

«Η παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία και η διαιτησία ως γνωστόν διορίζεται από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Όπως έχω πει και σε άλλο Μέσο η διοίκηση της ΕΠΟ τα τελευταία 30 χρόνια χειραγωγείται δηλαδή οι μεγάλοι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κάνουν μεταξύ τους συμμαχίες, παίρνουν τη διοίκηση της ΕΠΟ, διορίζουν τη διαιτησία, την ΚΕΔ δηλαδή. Κάνουν ό,τι θέλουν, τώρα θα τους εμποδίσει λίγο το VAR γιατί δεν μπορούν να πουν ό,τι θέλουν.

Δεν μπορούν να πουν πετάει ο γάιδαρος. Πετάει, γιατί αν εξέχει η μύτη του γαϊδάρου αλλάζει λίγο το πράγμα...

Θα έρθει κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο στο δρόμο του, το φετινό πρωτάθλημα ήταν πράγματι συναρπαστικό. Κρίθηκε στα τελευταία 12 λεπτά που έβαλε το γκολ στον Αρης ο ΠΑΟΚ. Όπως κρίθηκε και το Conference League του Oλυμπιακού με το γκολ του Ελ Καμπί στην παράταση. Το «OPAP ARENA» είναι ένα από τα καλύτερα γήπεδα που έχω δει. Φτιάχνονται γήπεδα... Ο Παναθηναϊκός φτιάχνει τον Βοτανικό, υπάρχει το Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ, δέησαν να αποφασίσουν να το ξαναφτιάξουν με τις ατέλειες που είχε. Ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο και αν εκλείψουν τα φαινόμενα της διαιτησίας δεν θα έχουμε προβλήματα βίας. Οπότε είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα γίνει...».

Αν αναλαμβάνατε σήμερα την προεδρία της ΕΠΟ τι θα κάνατε;

«Θα «ξήλωνα» όσους ανακατεύονται με τη διαιτησία, την επόμενη μέρα το πρωί. Θα ζήταγα όχι αυτές τις κωμωδίες που λένε τώρα να έρθουν ξένοι. Θα πήγαινα στην UEFA και θα τους έλεγα για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη θέλω κάθε Κυριακή διαιτητές elite. Τα παραμύθια που λένε ότι δεν μπορεί και δεν δίνει η UEFA, αυτά είναι για τον απλό κοσμάκη για να τα ακούει και να λέει... αααα προσπάθησαν οι άνθρωποι. Στις μεγάλες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες οι διαιτητές έχουν οριστεί ένα μήνα πριν, άρα ξέρεις ποιοι Άγγλοι δεν παίζουν τις επόμενες τρεις αγωνιστικές. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να πεις “θέλω τον καλύτερο ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη” και τότε μπορείς να βάζεις κάποιους διαιτητές να δίνουν εξετάσεις γιατί θέλει μια ιδιαίτερη διαδικασία για να μπορέσουν να το κάνουν. Τώρα είχαμε τον Μπαλτακό να φέρνει Αζέρους, να φέρνει από την Μάλτα, από το Αφγανιστάν δεν ξέρω αν έφερε. Ήταν μια κωμωδία αυτή η ιστορία και όταν έσφιγγαν τα πράγματα έρχονταν διαιτητές όπως αυτοί που είχαν έρθει για το Conference, που δεν τόλμησε κάνεις να πει κουβέντα. Το γκολ του Ολυμπιακού που κατακυρώθηκε στον τελικό... Σωστά κατακυρώθηκε. Όμως κάποιος άλλος μπορεί να μην το κατακύρωνε, δεν ήταν μεγάλη η διαφορά. Και να πήγαιναν στα πέναλτι μετά.

Η διαιτησία επίσης παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και στα θέματα βίας, άλλο τώρα τι λένε αυτοί που παριστάνουν τους Υπουργούς Αθλητισμού. Και λέω τη λέξη “παριστάνουν” γιατί λένε ότι υπάρχει βία στα γήπεδα. Αν δεν μπορέσεις να καταπολεμήσεις το θέμα της διαιτησίας, δεν θα μπορέσεις ποτέ να μειώσεις τη βία. Καταρχήν η βία δεν είναι μόνο μέσα στα γήπεδα. Πλακώνονται στην Ομόνοια, πλακώνονται δεν ξέρω εγώ πού... Κατά συνέπεια θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ αυστηρός».

Το σχόλιό σας για τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ;

«Έχουν κλείσει οι εκλογές αυτές, κινήθηκε πιο γρήγορα ο ΠΑΟΚ, έκανε τις συμφωνίες, ή μάλλον τις επαφές του για να μην πηγαίνει το μυαλό στο πονηρό. Αλλά και να πηγαίνει δεν είναι λάθος... Έκανε τις συμφωνίες και θα κάνει περίπατο. Δεν είχα καμία καλή γνώμη για τον πατέρα του Μάκη Γκαγκάτση και ως μέσο στην εφημερίδα μου έχω ασκήσει δριμύτατη κριτική και στον Μάκη Γκαγκάτση. Όμως είναι νέο παιδί, θα πρέπει να καθορίσει αυτός την πορεία του. Και για αυτό του δίνω μια συμβουλή γιατί είμαι πολύ μεγαλύτερος του. Να κανονίσει ο ίδιος την πορεία του και να μην κοιτάξει την πορεία του μπαμπά του, οποίος κατάφερε επί προεδρίας του να πάρουμε το Εuro του 2004 και σε τρία χρόνια μετά να μην τον θυμάται κανείς».

Αν γινόσασταν πρόεδρος της Superleague αύριο, τι θα κάνατε;

«Θα ακολουθούσα μια ανεξάρτητη πορεία και θα βελτίωνα τους κανονισμούς εκεί που πάσχουν».

μητροπουλοσ

Ποιοι κανονισμοί θεωρείται ότι πάσχουν;

«Όλοι... Ο ΚΑΠ πάσχει σε πολλά πράγματα, οι κανονισμοί διαιτησίας πάσχουν, οι προκηρύξεις που βγάζουν πάσχουν. Δεν είδες τα καραγκιοζιλίκια με τον τελικό κυπέλλου; Βέβαια αυτό αφορά την ΕΠΟ. Αν ζούσε αυτός που έφτιαξε τον Καραγκιόζη θα το έκανε σκετς. Θα έβαζε τον Χατζηζιαβάτη να μιλάει με τον Καραγκιόζη για τον τελικό του Κυπέλλου …ξέρανε εκ των προτέρων ότι αν υπάρχει μια ομάδα από το βορρά και μία από το νότο θα παίξει στη μέση .. αρχές Δεκεμβρίου βγαίνει ο κανονισμός να υπάρχουν οι προϋποθέσεις κάμερες, καθίσματα κλπ και 4 φορείς δεν κανένα τίποτα που αν κράταγαν μόνο τις εισπράξεις του αγώνα θα είχαν λύσει όλα τα προβλήματα για τον εξοπλισμό του γηπέδου».

Θεωρείτε την εποχή αυτή υπάρχουν ικανά ποδοσφαιρικά στελέχη και αν ναι ποια;

«Το θέμα δεν είναι να έχεις ικανότητα ως ποδοσφαιρικό στέλεχος. Το θέμα είναι να θεσπιστούν κανόνες και αυτός που θα πάρει την αρχηγία να εφαρμόσει αυτά που λένε οι κανονισμοί. Εδώ στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι κανόνες».

Σήμερα πως κρίνετε τους Έλληνες ιδιοκτήτες ομάδων;

«Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι με το που τελειώσει ένας αγώνας να σκεφτούν ποιος διαιτητής θα είναι στον επόμενο. Δηλαδή Κυριακή βράδυ τελειώνεις ένα παιχνίδι και έχεις σε επτά μέρες το επόμενο παιχνίδι... Ψάχνουν αμέσως ποιος διαιτητής θα σφυρίξει!

Ο Μελισανίδης ήταν ένα φτωχόπαιδο και έχει γίνει μεγιστάνας. Ο Μαρινάκης, τον ξέρω και ήξερα και τον πατέρα του που ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ένας καλός εφοπλιστής και έχει γίνει μεγιστάνας. Ο Αλαφούζος έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Ο ΠΑΟΚ έχει τον Ιβάν, ο οποίος έχει βάλει πάρα πολλά λεφτά, μερικές φορές τον πιάνουν κορόιδο αλλά τι να κάνουμε είναι και αυτά μέσα στη ζωή...

Αν ξεχάσουν τη διαιτησία και ασχοληθούν μόνο με το ποδόσφαιρο θα βγούμε κερδισμένοι».

Την περίοδο που ήσασταν πρόεδρος στην ΕΠΑΕ ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό σας όραμα;

«Εγώ είμαι ικανοποιημένος που το όραμα το δικό μου το πραγματοποίησα, στα 2-2,5 χρόνια που ήμουν. Ποιο ήταν; Έπαιζαν σε χωράφια και έφτιαξα 29 γήπεδα. Στα 29 γήπεδα αυτά υποχρεωτικά με διάταξη του Κ.Α.Π έβαλα χορτάρι, προβολείς, δημοσιογραφικά θεωρία, κυλικεία, τα πάντα. Δεν ήταν δυνατόν χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις να διεξαχθεί αγώνας σε κάποιο γήπεδο, γιατί το έλεγχα εγώ»

Αιγάλεω, διαιτησία και ΕΠΟ...

Τι ήταν το Αιγάλεω για εσάς;

«Το Αιγάλεω ήταν η γειτονιά μου, οι φίλοι μου, οι δεσμοί μου. Τα πάντα ήταν εκεί. Τώρα θλίβομαι για την κατάσταση που έχει φτάσει, έχουν μπει στη μέση κάποιοι που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι κοιτάνε το καλό της ομάδας. Γι' αυτό σταμάτησα να πηγαίνω και στο γήπεδο, για να μην στενοχωριέμαι».

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

«Το Αιγάλεω όταν το διοικούσε και ήταν ιδιοκτήτης ο αδερφός μου, γιατί εγώ δεν υπήρξα ποτέ ιδιοκτήτης της ΠΑΕ... Ο αδερφός μου είχε τις κατάλληλες γνωριμίες, έκανε πάρα πολύ δυνατές μεταγραφές και έχτισε μια από τις καλύτερες ομάδες τότε. Κατάφερε να είναι στο Europa league που εύχομαι τα επόμενα 100 χρόνια να καταφέρουν να πάνε άλλοι έστω μια φορά. Κι όμως το Αιγαλεάκι έπαιξε στο Europa League!».

Το Αιγάλεω ήταν μια ομάδα που είχε ελληνικό πυρήνα. Θεωρείται ότι λείπει από τις μέρες μας; Δηλαδή να υπάρχουν ομάδες με έντονο ελληνικό στοιχείο.

«Εδώ πάλι ανοίγεις πληγές. Διότι εδώ έχουμε το εξής... Εχουμε το συμφέρον των μεγάλων που μπορούν να πάνε να αγοράσουν 50 παίκτες και από τους 50 να χρησιμοποιούν τους 11, τόσοι μπορούν να παίξουν. Αυτό συμφέρει τις μεγάλες ομάδες, όμως αυτό είναι θάνατος για την Εθνική ομάδα. Η εθνική ομάδα δεν κάνει τίποτα αν δεν έχει Έλληνες. Από τη μία πλευρά οι άλλοι λένε ότι θέλουν να έχουν 11 ξένους, ο Αρης για παράδειγμα παίζει με 11 ξένους. Εγώ θα προσπαθούσα να βάλω Έλληνες αν ήμουν στα πράγματα και δεν θα έδινα δεκάρα γιατί θα έλεγαν. Να παίζουν 3 με 4 Έλληνες υποχρεωτικά. Αυτό το πράγμα που γίνεται σήμερα δεν υπάρχει... Στη Γερμανία και δεν θυμάμαι σε ποιες άλλες χώρες παίζουν υποχρεωτικά γηγενείς ποδοσφαιριστές στην 11άδα. Εδώ σπάνια βλέπεις έστω τρεις Ελληνες στην ενδεκάδα μιας ομάδας...».

Ποιο ήταν το όραμα του Θωμά Μητροπούλου στο Αιγάλεω;

«Το Αιγάλεω μεγαλούργησε μόνο όταν ήταν ο αδερφός μου. Το όραμα του ήταν να φτιάξει ομάδα, έφτιαξε βοηθητικό γήπεδο που δεν υπήρχε, τότε βοήθησε παρά πολύ τα πράγματα. Το σημερινό γήπεδο του Αιγάλεω για να ευλογήσω λίγο και τα γένια μου, κόστισε 8 εκατ ευρώ.. Από τα 8 εκατ. ευρώ τα 4 εκατ. ευρώ μπήκαν από χορηγία του ΟΠΑΠ στην οποία μας βοήθησε τότε ο Αντώνης Σαμαράς. Τα υπόλοιπα 4 εκατ. ευρώ μπήκαν από τις δημόσιες επενδύσεις που και τότε μας βοήθησε ο Α. Σαμαράς. Θα του άξιζε να μπει μια επιγραφή στη μέση γιατί αυτός μπήκε μπροστά και πίεσε και μπορέσαμε να φτιάξουμε αυτό το γήπεδο που είναι ένα από τα καλύτερα γήπεδα. Ποιος Ιωνικός και ποια αλλά γήπεδα; Είναι ένα γήπεδο με στέγαστρα, με αποδυτήρια, με χίλια δυο πράγματα».

ελλάδα

Πλέον το Αιγάλεω το παρακολουθείτε ;

«Μόνο στις εφημερίδες».

Πολλοί δεν γνωρίζουν τη συνεργασία που είχατε με τον Αλέξη Κούγια στο Αιγάλεω. Πώς κρίνετε την εξέλιξη του και την εμπλοκή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Ο Κούγιας είναι ένας πολύ καλός δικηγόρος, εγώ τον γνώρισα όταν ξεκινούσε, ήταν ένα νέο παιδί. Ήμουν πρόεδρος τότε εγώ ... Τον πήρα μαζί μου και έμεινε δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να επεκταθώ. Στη δικηγορία διέπρεψε, όμως σε κάποια άλλα θέματα όπως αυτά που λέγονται φιλία και εκτίμηση έμεινε λίγο πίσω».

Αναφερθήκατε πριν στη Εθνική ομάδα. Τι θεωρείτε ότι πήγε λάθος και αυτό που πέτυχε η εθνική το 2004 δεν οδήγησε στην έκρηξη;

«Ότι το 2004 δεν φρόντισαν τότε ούτε καν να περάσουν τον κανόνα που είπα για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών, ούτε τότε φρόντισαν να φτιάξουν τα γήπεδα. Δηλαδή αυτό που έκανα όταν ήμουν πρόεδρος στη λίγκα για ποιο λόγο δεν το κάνει η ΕΠΟ υποχρεωτικά; Και εγώ στον ΚΑΠ το πέρασα. Τον ΚΑΠ τον ψηφίζουν οι ενώσεις. Απλά τους έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό γιατί είχα εξασφαλίσει τηλεοπτικά δικαιώματα στα ουράνια, τα μεγαλύτερα δικαιώματα έγιναν επί της εποχής μου. Και τότε έκανα και κάτι άλλο... Είπα “δεν θα σας πω με ποιον θα συμφωνήσω δεν θα σας πω με ποιον θα διαφωνήσω, αν δεν κάνετε αυτό”. Κι έτσι αποδέχτηκαν να βάλουν τα γήπεδα, να βάλουν τα χορτάρια, να βάλουν δημοσιογραφικά θεωρεία. Οι δημοσιογράφοι μέχρι τότε ξέρεις πού κάθονταν; Στην κερκίδα! Και η κερκίδα είχε τσιμέντο δεν είχε καθίσματα για να κάτσουν να γράψουν. Απλώς είχαν βρει ένα χώρο και έλεγαν ότι είναι δημοσιογραφικός».

Θεωρείτε ότι η ΕΠΟ κάνει λάθη με την Εθνική; Η Εθνική μας δεν έχει διακριθεί σε διοργάνωση από το 2014. Τι πάει λάθος με την διοίκηση και τη διαχείριση;

«Η ΕΠΟ θα μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα. Αυτούς που έχει ορίσει την τελευταία δεκαετία προέδρους ήταν πρόβατα… Τι εννοώ με τη λέξη 'πρόβατα'; Στο πρόβατο δίνεις το χορτάρι, το τρώει και είναι μια χαρά. Άνθρωποι που μπορεί να είχαν μια αξία σαν επαγγελματίες αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να ξεχωρίσουν… Με αρνητικό αποκορύφωμα τον Μπαλτάκο. Αυτός είναι παράδειγμα προς αποφυγή για οποιονδήποτε. Κάποτε ο Σαμαράς μου είχε πει τι είχε γίνει μ΄ αυτόν και τι τον οδήγησε στη διαγραφή του. Τοτε κατάλαβα περί τίνος πρόκειται...».

Θεωρείτε ότι η ΕΠΟ δηλαδή πάει πίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Η ΕΠΟ με τον Μπαλτάκο πήγε πίσω με τους άλλους ήταν μέτρια … Ο Ζαγοράκης τα παράτησε, ο Γραμμένος είναι ένας καλός δικηγόρος χωρίς καμία έντονη προσωπικότητα και φτάσαμε σε ένα τσίρκο, με ένα δοτό πρόεδρο που έφερε ο Σύριζα, τον Γιάννη τον Δρόσο, για τον οποίο η εφημερίδα η δική μου τα έχει πει…»

Είστε αισιόδοξος για το αύριο της ΕΠΟ;

«Δεν ξέρω τι γραμμή θα θελήσει να χαράξει. Υπάρχουν κάποιοι που είναι ιδεολόγοι και αυτό που λένε θα το κάνουν. Ο Μελισσανίδης πήρε την ομάδα όταν έπεσε στη Γ' Εθνική είχε ένα όραμα. Ποιο ήταν; Να την κάνει πρωταθλήτρια και να φτιάξει το γήπεδο. Αυτό το πράγμα λοιπόν κατηγορήθηκε και από έμενα επειδή ανέλαβε την ομάδα όταν έπεσε. Με τα χρέη που είχε η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να σηκώσει κεφάλι τα επόμενα 15 χρόνια… Από την ώρα όμως που δεν την παράτησε και την ανέβασε στην Α' Εθνική και την έκανε πρωταθλήτρια και με γήπεδο , τότε μπράβο του ...»

Αυτό το όραμα λείπει από την ΕΠΟ;

«Η ΕΠΟ δεν μπορεί να κάνει ακόμα ούτε βοηθητικό γήπεδο …»

μητροπουλοσ

Πώς αποφασίσατε τα ασχοληθείτε με τα διοικητικά του ελληνικού ποδοσφαίρου ;

Ως εκπρόσωπος του Αιγάλεω, σαν πρόεδρος, υποχρεωτικά συμμετείχα στην τότε Superleague που λεγόταν ΕΠΑΕ τα δυο-τρία χρόνια που ήταν το Αιγάλεω στην Α’ Εθνική. Είδα ότι μπορείς να βοηθήσεις την ομάδα σου και μπορείς να κανείς κάποια πράγματα μόνο αν είσαι σε κομβικές θέσεις. Τη μόρφωση την είχα. Είχα τελειώσει το Πολυτεχνείο. Αλλά δεν βρήκα εύκολα στο δρόμο μου ανθρώπους που να μπορούν να συνδυάσουν μια ποδοσφαιρική καριέρα με μια διοικητική. Πριν μπω στην τότε Superleague ήμουν 15 χρόνια πρόεδρος, είχα την απαιτούμενη πήρα για να μπω».

Κατά την περίοδο που ήσασταν πρόεδρος σας είχαν απειλήσει ποτέ;

«Δυστυχώς, λέω δυστυχώς, έχω το μειονέκτημα να μην φοβάμαι. Αυτό μπορεί να σε βγάλει στα άκρα. Εγώ ποτέ μου δεν κρύφτηκα, πάντα περπατούσα χωρίς σωματοφύλακα, οδηγούσα το αυτοκίνητο μόνος μου και δεν είχα ποτέ τέτοια προβλήματα».

Όταν ήσασταν στην ΕΠΑΕ ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τη διαιτησία;

«Η διαιτησία ήταν στην ΕΠΟ και δεν ήταν ακόμα την εποχή εκείνη σε επίπεδο άμεσης χειραγώγησης. Από την άλλη πλευρά έκανα ό,τι μπορούσα για να γίνονται οι αγώνες καθαροί. Ενώ υπήρχαν οι παρατηρητές διαιτησίας εγώ δημιούργησα ένα δικό μου παρατηρητήριο που κάθε Δευτέρα μου έδινε αναφορά και εγώ τα δημοσίευα, τα έβγαζα δελτία τύπου. Δηλαδή έγραφε ο κανονικός παρατηρητής της ΕΠΟ για τον διαιτητή “πολύ καλός” και μετά έπιαναν οι δικοί μου και έλεγαν “πού τον βρήκαν αυτόν;». Τότε αυτό είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα».


Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο πιο ικανός πρόεδρος;

«Οραμα είχε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Δεν ανακατευόταν στα πράγματα πολύ αλλά είχε βάλει τον Παναθηναϊκό σε μια τροχιά. Ο Μελισσανίδης από εκεί και πέρα πιστεύω σαν ιδιοκτήτης κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο, πώς τον τετραγώνισε τον κύκλο; Κατάφερε να κάνει με τις γνωριμίες του γήπεδο το «OPAP ARENA» σε κατοικημένη περιοχή, αυτό είναι το 8ο θαύμα! Για το ότι κατάφερε να κάνει το «OPAP ARENA» οι ΑΕΚτσήδες θα έπρεπε να του βγάζουν το καπέλο και τα επόμενα 100 χρόνια. Θεωρώ κορυφαίο τον Μαρινάκη ο οποίος πήρε έναν Ολυμπιακό δαφνοστεφανωμένο και τον προχωράει αλλά τον προχωράει κοιτάζοντας και τις επεκτάσεις του. Τώρα άκουσα ότι θα μεγεθύνει το Καραϊσκάκης. Εδωσε μεγάλη βάση στις υποδομές και το κυριότερο απ' όλα, πρώτα είναι φίλαθλος και μετά ιδιοκτήτης και βάζει λεφτά από την τσέπη του χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν. Ίσως όσα βάζουν όλοι οι άλλοι μαζί! Όταν λοιπόν έχεις τέτοια τρέλα και βάζεις τα λεφτά, είναι αδύνατον να μην φτιάξεις την ομάδα».

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο

Έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδο του Ολυμπιακού σε σύγκριση με τον Ολυμπιακό που πήρε από τον Σ. Κόκκαλη;

«Ο Κόκκαλης είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο πετυχημένος πρόεδρος και δεν θα το πάω με τα πρωταθλήματα... Ηταν άλλες οι συνθήκες τότε. Τώρα τα πράγματα αγρίεψαν. Μπήκαν στη μέση βουβάλια που λέμε, δεν υπάρχουν βατράχια. Τότε μια ομάδα εξαρτιόταν από το αν θα πάρει τίποτα δανεικά... Αν θα πάρει κάνα δανεικό παίκτη... Σήμερα σχεδόν όλες οι ομάδες της Α΄ Εθνικής έχουν ιδιοκτήτες εύρωστους οικονομικά. Κανένας δεν πάει για δανεικά, κανένας δεν παρακαλάει. Φοβούνται ακόμη και γι' αυτό μπαίνουν και σε κάποιες ομαδούλες… Ξέρεις γιατί; Για την προστασία από τη διαιτησία. Αν δεν φοβόντουσαν αυτό το πράγμα, θα είχαμε ένα ποδόσφαιρο πολύ πιο καλό».

Για τον Φιλιππίδη. Πως είδατε την θητεία του ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού;

«Ο Άγγελος ήταν προσωπικός μου φίλος και είχε και αυτός όραμα. Πιστεύω ότι πέτυχε πολλά πράγματα τότε. Και μην ξεχνάμε ότι διαδέχτηκε έναν Γιώργο Βαρδινογιάννη! Από εκεί και πέρα κατά τη γνώμη μου δεν πρόλαβε να υλοποιήσει αυτά που είχε στο μυαλό του και δεν έφτασε στο σημείο που ήθελε να φτάσει».

Σας έχει πικράνει που μετά την λαμπρή του πορεία το Αιγάλεω δεν έκανε τίποτα άλλο;

«Δεν θέλω να αναφερθώ σε εποχές αλλά εγώ πάντα το ποδόσφαιρο το έβλεπα σαν σπορ που μου άρεσε. Δεν μπλέχθηκα ποτέ σε θέματα δουλειά – οικονομικό... Οταν βλέπω να έχουν πάρει τις ομάδες περίεργοι τύποι και όταν ακούω και μου λένε “αυτό το παιχνίδι θα έρθει Χ μετά το 80' και έρχεται όντως Χ να πάω να δω τι»; Να αντιδράσω δεν μπορώ. Απλά δεν αναφέρω ονόματα».

image

«Από την κοινωνία μας λείπει η αλήθεια...»

Μετά την τεράστια επιτυχία του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Πιστεύετε ότι το όραμα τους υλοποιείται; Τι θυμάστε από αυτούς;

«Είχα σχέση με τον Παύλο Γιαννόπουλο που ήταν εξαιρετικός άνθρωπος. Με τον Δημήτρη δεν έχουμε μιλήσει πολύ, δεν έχω πάει στο μπάσκετ, αλλά πέτυχε θαύματα. Συνεχίζει το όραμα τους και το μεγεθύνει γιατί ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν είχε φτάσει τον παναθηναϊκό εκεί που τον φτάνει ο Δημήτρης. Γιατί τώρα έχει να κάνει με θηρία, όταν μιλάμε για Ρεάλ μιλάμε για την πιο εύρωστη μπασκετική ομάδα στην Ευρώπη.

Από τον Παύλο θυμάμαι ότι ήταν φίλαθλος ο οποίος ερχόταν στο γήπεδο. Επί Χούντας μάλιστα ερχόταν στο γήπεδο κανονικά καθόταν στην εξέδρα χειροκροτούσε, χαιρόταν, χοροπήδαγε. Ηταν ένας γνήσιος Παναθηναϊκός. Τότε πρόλαβε και αγόρασε τον Παναθηναϊκό ο Βαρδινογιάννης ενώ ήθελε να την πάρει ο Παύλος».

Ως Έλληνας πολίτης τι πιστεύετε ότι λείπει από την κοινωνία;

«Από την κοινωνία μας λείπει η αλήθεια! Παγκοσμίως.

Ο καθένας που ανεβαίνει πάνω τάζει, πολλές φορές δεν εφαρμόζει τους νόμους και πολλές φορές φτάνουμε στο σημείο -και εκεί παίζουν μεγάλο ρόλο τα ΜΜΕ- να μην ασχολείται με το ότι δεν έχει ο κόσμος να φάει! Η ακρίβεια είναι διαπιστωμένο γεγονός αλλά να ασχολούνται με το ότι ερωτεύθηκε ο Κασσελάκης με την πρώτη ματιά... Αλλά τι ενδιαφέρει τον πολίτη τι κάνει ο άλλος πολίτης στην ιδιωτική του ζωή. Δεν το πάω πολιτικά, άλλωστε δεν έχω κρύψει ποτέ ποια πλευρά υποστηρίζω…

Με τους ομοφυλόφιλους καλά κάνουν. Αλλά με ενόχλησε το θέμα με την υιοθεσία. Καταλαβαίνω απόλυτα ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το σώμα του όπου θέλει. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να έχει συνέπειες σε ένα παιδί δύο ετών που μεθαύριο που θα γίνει πέντε και θα πάει σχολείο θα δει ένα μπαμπά και μία μαμά και θα γυρίσει και θα του πεί “γιατί εγώ γιατί έχω δύο μπαμπάδες η δύο μαμάδες;»

Τι σας προβληματίζει πολύ για το μέλλον;

«Περισσότερο από όλα το μέλλον του κόσμου όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτά που βλέπουμε είναι απίστευτα και δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει».

Ως άνθρωπος έχετε ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, έχετε ασχοληθεί με τα διοικητικά, έχετε εφημερίδα και είστε και επιχειρηματίας. Υπάρχει κάτι που μετανιώσατε που δεν κάνατε;

«Όχι, δεν θα άλλαζα την ζωή μου αν την άρχιζα από την αρχή... Δεν έχω απωθημένα και θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν και λένε θα έκανα αυτό και το άλλο… Εμένα δεν μου έχει λείψει τίποτα στη ζωή μου».

μητροπουλοσ

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες χάρες και ποιες οι μεγαλύτερες λύπες της ζωής σας;

«Τα παιδιά μου είναι η μεγαλύτερη χαρά, μπροστά σε αυτά δεν βάζω τίποτα».

Πρόσφατα γίνατε και παππούς. Πώς είστε ως παππούς;

«Τρελαμένος! Εχω μια εγγονή που είναι χάρμα! Ενός έτους παιδάκι. Καταλαβαίνετε πώς είναι...».

@Photo credits: INTIME, eurokinissi