Λιούμπισιτς στο Gazzetta: «Να κατακτήσουμε τίτλους με την ΑΕΚ, έτσι με... κέρδισε ο Αλμέιδα»!

Λιούμπισιτς στο Gazzetta: «Να κατακτήσουμε τίτλους με την ΑΕΚ, έτσι με... κέρδισε ο Αλμέιδα»!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Αποτελεί την πιο δυνατή προσθήκη (σε επίπεδο αγοράς και ποσού που δαπανήθηκε για να αποκτηθεί) της προηγούμενη χειμερινής μεταγραφικής περιόδου στην Ελλάδα (δόθηκαν 4.5 εκατ ευρώ για την απόκτησή του) και τη δεύτερη στην ιστορία της ΑΕΚ. Στο εξάμηνο που πέρασε ολοκλήρωσε ουσιαστικά την προσαρμογή του στην ομάδα και στη χώρα και πλέον ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς, περί ου ο λόγος, ανυπομονεί για τη σεζόν που έρχεται, εστιάζοντας πάντα στο επόμενο παιχνίδι και μόνο σε αυτό. Είχαμε τη τιμή και τη χαρά ο Κροάτης μέσος να μιλήσει αποκλειστικά στο Gazzetta από εδώ το Μπουργκ Χάαμστεντ όπου δουλεύει για πρώτη φορά βασικό στάδιο προετοιμασίας με την ΑΕΚ και τον Ματίας Αλμέιδα...

Το Gazzetta βρίσκεται στην Ολλανδία με την υποστήριξη της Novibet

Μας διηγείται το story της μεταγραφής του στην Ένωση από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και υπογραμμίζει πόσο ευτυχισμένος νιώθει γι' αυτό το γεγονός και που βρίσκεται στο συγκεκριμένο club. Εξηγεί τις διαφορές στο τρόπο δουλειάς (που αναγνωρίζει ότι είναι πολλές) σε περίοδο προετοιμασίας μεταξύ της πρώην και νυν ομάδας του. Το λόγο που ήθελε πολύ να φύγει από τους Κροάτες αλλά και το πόσο υπέροχα αισθάνεται για το πώς τον υποδέχτηκε ο κόσμος της ΑΕΚ για τον οποίο θέλει να το ανταποδώσει με όσα θα κάνει στο γήπεδο και όχι με λόγια! Δεν λείπει από την κουβέντα η απώλεια του τίτλου και η επόμενη σεζόν για την οποία απέφυγε τα κλισέ και τις υποσχέσεις διότι είναι κάτι που δεν του αρέσει καθόλου, στην πραγματικότητα τα απεχθάνεται!

Εννοείται πως αναφέρεται στον Ματίας Αλμέιδα και στο τρόπο που τον κέρδισε απόλυτα, αφού είναι απόλυτα ειλικρινής και ότι είναι να σου πει το κάνει face to face και κοιτάζοντάς σε μέσα στα μάτια. Μάλιστα δεν προσπερνάει και δεν προσπαθεί να ...ντριμπλάρει την ερώτηση αν θεωρεί ότι έπρεπε να είχε ήδη περισσότερο χρόνο στα παιχνίδια της ΑΕΚ με όσα έδειξε όποτε χρησιμοποιήθηκε. Ένα θέμα άλλωστε που συζητήθηκε πολύ με την εξέλιξη που είχε η χρονιά για την Ένωση και την απώλεια του τίτλου. Μάλιστα γνωστοποιεί δεδομένα που δικαιολογούν την απόφαση και το τρόπο αξιοποίησής του από τον Πελάδο...

image

«Όταν έπαιξα απέναντι στην ΑΕΚ, κατάλαβα πως ήθελα να γίνω μέλος της ομάδας και του πρότζεκτ»

-Τι λες να ξεκινήσουμε με τις εντυπώσεις σου από τη δουλειά που γίνεται εδώ, είναι η πρώτη σου προετοιμασία με την ΑΕΚ και τον Αλμέιδα, είναι αντίστοιχη δουλειά που γινόταν και στην Ντινάμο;

«Ναι, καλό να ξεκινήσουμε έτσι, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές σχετικά με όσα έκανα με την Ντινάμο και κάνω εδώ με την ΑΕΚ διότι υπάρχει πολλή μεγάλη ένταση, πολύ καλή προπόνηση και συνέχεια με μπάλα, κάτι που μου αρέσει αλήθεια πολύ. Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο για μένα διότι είχα ένα πρόβλημα τραυματισμού, τις πρώτες 7 μέρες, αλλά παρακολουθούσα τις προπονήσεις, ήμουν στο γήπεδο και τσέκαρα τι κάνουν οι υπόλοιποι και τι ήθελε ο προπονητής, κάτι που είναι σημαντικό ότι έβλεπα το πρόγραμμα και για τον κόουτς διότι όπως ξέρεις ήρθα τον χειμώνα και έτσι τώρα μπορώ να δω τι ακριβώς ήθελε από όλους μας, το έβλεπα στα παιχνίδια και στις προπονήσεις, αλλά πάντα είναι καλύτερο να συμβαίνει αυτό στην προετοιμασία, βλέπεις και καταλαβαίνεις περισσότερα».

-Ήρθες τον Γενάρη, έγιναν γρήγορα όλα, πες μας λίγο για το story της μεταγραφής σου, πώς έγινε;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος και ευτυχισμένος στην Ντινάμο, έπαιξα αρκετά ματς εκεί, αλλά ήμουν πεπεισμένος ότι είχε έρθει η ώρα να φύγω, να κάνω την κίνησή μου να πάω σε άλλη ομάδα. Όταν το καλοκαίρι έπαιξα απέναντι στην ΑΕΚ, είδα την ομάδα και κατάλαβα το πρότζεκτ που δούλευαν οι άνθρωποί της και πραγματικά ήθελα από τότε να είμαι μέλος της ομάδας και του πρότζεκτ. Έπειτα ήρθε το ενδιαφέρον και η πρόταση στην Ντίναμο από την ΑΕΚ, ήμουν πολύ ευτυχής που έγινε αυτό, το ήθελα πολύ και ναι είμαι υπερήφανος που με ήθελε τόσο πολύ το club παρά το γεγονός ότι δεν αγωνιζόμουν τόσο πολύ στη θέση μου».

-Σε έβαζαν αριστερό μπακ εκεί;

«Ναι με χρησιμοποιούσαν σαν αριστερό μπακ, δεν μου άρεσε, διότι δεν είναι αυτή η θέση μου και νομίζω η ΑΕΚ το είδε αυτό, γνώριζαν ότι δεν είμαι για να παίζω εγώ εκεί και έκαναν τη κίνησή τους».

-Κι έγινε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου...

«Πω πω ναι... Έγινε και ήταν η τελευταία μέρα, ίσως τελευταίες ώρες, μην ήταν και λεπτά που απέμενα. Ευτυχώς για μένα πήγαν όλα καλά, το club δέχτηκε αυτό που ήθελα και προσπάθησα, να έρθω στην ΑΕΚ και τέλος καλό, όλα καλά, για μένα...»!

-Φυσικά και προτού έρθεις μίλησες προφανώς με τον Αλμέιδα;

«Ναι, ναι πολύ σωστά. Πρέπει να σας πω και να ομολογήσω πως αυτό για μένα ήταν πολύ σημαντικό, να μιλήσω μαζί του και θεωρώ εξίσου σημαντικό απ' όσο κατάλαβα ήταν και για εκείνον να μου μιλήσει. Ήθελε να συζητήσει μαζί μου, να σχηματίσει προσωπική άποψη για μένα, έξω από το αγωνιστικό, προφανώς για τον χαρακτήρα μου και την προσωπικότητά μου και το πόσο θέλω να είμαι στην ΑΕΚ. Φυσικά θα μίλησε όπως καταλαβαίνω με τον Βίντα, ίσως και με άλλους που γνωρίζουν για μένα, στο ποδόσφαιρο όλοι γνωριζούν άλλωστε ανθρώπους που μπορούν να έχουν άποψη για έναν ποδοσφαιριστή. Ωστόσο για μένα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσω μαζί του και μετά ένα λεπτό αφού ολοκληρώσαμε τη συζήτησή μας, καταλάβαμε ο ένας τι θέλει από τον άλλον και ένα λεπτό μετά, νομίζω αποφάσισε να με πάρει»!

-Μίλησες κι εσύ με τον Βίντα;

«Δεν μιλήσαμε είναι η αλήθεια, είχαμε μια επαφή, αλλά δεν μιλήσαμε απ' ευθείας. Έμαθα και γνωρίζω πλέον ότι εξέφρασε την άποψή του για μένα όταν του ζητήθηκε και ήταν απόλυτα θετική για να με αποκτήσει η ΑΕΚ».

image

«Παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους μας στοίχισαν»

-Πώς έχει στο μυαλό σου όλο το story; Ήρθες αντίπαλος το καλοκαίρι, ήσουν πρωταγωνιστής στο ματς με γκολ και με πέναλτι (σ.σ.: ευτυχώς για μας, γέλια...) και έπειτα τον χειμώνα η πρόταση... Το συνδύασες και το σκεφτόσουν;

«Ξέρω ξέρω... Στο ποδόσφαιρο και στην αθλητική καριέρα πρέπει να κοιτάς και τον εαυτό σου και την ομάδα. Θυμάμαι το πέναλτι και το είχα στο μυαλό μου για έξι μήνες! Χάνεις ένα ματς που θα σε οδηγούσε στο Champions League, δεν είναι εύκολο, το 'χα στο μυαλό μου συνέχεια. Είναι δύσκολο για έναν ποδοσφαιριστή. Όταν ήρθε η πρόταση τα σκεφτόμουν όλα, έκανα την ένωση των κομματιών του παζλ από το καλοκαίρι ως τον Γενάρη, αλλά ήμουν τόσο ευτυχισμένος στ' αλήθεια στο λέω για το ότι θα ερχόμουν στην ΑΕΚ, ήξερα τι club είναι, πόσο μεγάλη ομάδα είναι και το ένιωσα από τη πρώτη στιγμή που έφτασα στο αεροδρόμιο, ήρθαν οπαδοί της ΑΕΚ, μου έδωσαν κασκόλ, με καλοσώρισαν, πολύς κόσμος, πραγματικά ήμουν πολύ καλά»!

-Δεν είχες άγχος, προβληματισμό για το πώς θα σε υποδεχθεί ο κόσμος της ΑΕΚ επειδή ερχόσουν από την Ντινάμο και είχε προηγηθεί η δολοφονία του Μιχάλη;

«Όχι δεν το σκέφτηκα έτσι. Ήρθε και το πρώτο ματς που σηκώθηκα για ζέσταμα και θυμάμαι τον κόσμο να σηκώνεται από τις θέσεις του και να με χειροκροτεί, ειλικρινά ένιωσα τόσο καλά και υπερήφανος για το ότι ήρθα σε τόσο μεγάλη ομάδα, η οποία σημαίνει πολλά για τον κόσμο της, που όλο αυτό με έκανε ακόμη πιο ευτυχισμένο. Και νομίζω ότι ο μόνος τρόπος που μπορώ να δώσω κάτι πίσω στον φανταστικό κόσμο μας είναι μέσα στο γήπεδο, όχι με λόγια, αυτό σκέφτομαι και θέλω να κάνω».

-Το τέλος της σεζόν δεν ήταν καλό για την ΑΕΚ με την απώλεια του τίτλου, τι γεύση σου άφησε εσένα;

«Ήρθα τον χειμώνα και ήμασταν στη δεύτερη θέση και μετά δυο – τρία ματς ήμασταν πρώτοι! Ακολούθησαν παιχνίδια που έπρεπε να τα κερδίσουμε και όμως δεν τα καταφέραμε γεγονός που δεν βοήθησε καθόλου. Ήταν ματς που δεν έπρεπε να χάσουμε τους βαθμούς. Ήταν λίγο περίεργο ότι φτάσαμε στο τέλος και χάσαμε τον τίτλο αλλά πλέον δεν ήταν στα χέρια μας ο τίτλος. Παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους μας στοίχισαν και ενώ στα ντέρμπι είχαμε καλά αποτελέσματα, περισσότερους βαθμούς από τους ανταγωνιστές μας... Δεν ήταν σίγουρα ευχάριστη η γεύση που μας άφησε»!

image

«Πανευτυχής που είμαι στην ΑΕΚ»

-Νέα σεζόν τι περιμένεις για την ΑΕΚ και σίγουρα για σένα όπου περιμένουμε και περισσότερα...

«Φυσικά, έχεις δίκιο, να πω εδώ και εγώ το ίδιο περιμένω από τον εαυτό μου... Θεωρώ ότι στις ευκαιρίες που είχα και πήρα από τον προπονητή μου δεν έπαιξα άσχημα, βοήθησα την ομάδα, αλλά ξέρω πως για μένα και την ομάδα θα ήταν δύσκολο να παίξω από την αρχή 90λεπτα, ήταν κάτι αδύνατο να συμβεί. Έπρεπε να δω πως λειτουργούν οι συμπαίκτες μου και η ίδια η ομάδα, είναι δύσκολο αυτό θέλει χρόνο, σίγουρα μου πήρε τρεις μήνες για να το εμπεδώσω και να αντιληφθώ το κλίμα, να προσαρμοστώ. Όταν ήρθα όλοι μου έστελναν μηνύματα καλοσωρίσματος, μου έλεγαν πόσο χαίρονται που είμαι εδώ, με στήριζαν υπέροχα, ότι σε θέλουμε εδώ, τέτοια πράγματα δεν τα είχα ποτέ. Τώρα για τη σεζόν εννοείται ότι θέλω να κερδίσω και να κατακτήσω οτιδήποτε υπάρχει σε τίτλο και μπορούμε, άλλωστε το πέτυχε ένα χρόνο πριν η ομάδα ξανά».

-Αλήθεια έχεις ενσωματωθεί στο 100% πλέον στην ΑΕΚ και στη χώρα;

«Πολύ σωστά ρωτάς, δεν είναι πάντα εύκολο, νομίζω όμως ότι τα 'χω καταφέρει... Στην ομάδα πλέον βρίσκομαι στο 100% προσαρμογής. Στην πόλη την οποία λατρεύω στην αρχή είχα εδώ τον πατέρα μου για δυο μήνες, έλειπε η σύντροφός μου διότι σπουδάζει, τώρα είναι εδώ μαζί μου στην Αθήνα και είμαι ειλικρινά πανευτυχής που είμαι εδώ. Φανταστικός καιρός και ο κόσμος πολύ φιλόξενος και ευχάριστος, αλλά και στην ομάδα όλα είναι τοπ, φοβερό προπονητικό και συνθήκες εργασίας, το καλύτερο γήπεδο στη χώρα, με όλους στην ομάδα σούπερ, να φανταστείς μερικοί από τους συμπαίκτες λένε σε μένα ''νιώθουμε σα να είσαι εδώ ήδη δυο χρόνια και όχι έξι μήνες'', είναι αλήθεια πως είμαι τέτοιος ποδοσφαιριστής και άνθρωπος, προσαρμόζομαι πολύ εύκολα και γρήγορα».

image

«Ο Αλμέιδα σου μιλάει και σε κοιτάει στα μάτια»

-Ας μιλήσουμε και λίγο για τον Ματίας Αλμέιδα. Τι είναι αυτό που 'χεις ξεχωρίσει στον προπονητή σου στη δουλειά αλλά και σαν άνθρωπο;

«Αυτό που μπορώ να πω για τον κόουτς είναι πραγματικά πως ότι πει σε σένα αυτό ακριβώς είναι και γίνεται, στο λέει και σε κοιτάζει μέσα στα μάτια και πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή με κέρδισε, αυτό ήταν, ότι σου πει είναι αυτό, στο λέει και σε κοιτάει στα μάτια και είναι ακριβώς αυτό που ισχύει, απόλυτα ειλικρινής, ότι σου λέει αυτό είναι, η αλήθεια και μόνο. Πραγματικά είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό και δεν το συναντάς εύκολα»!

-Υπήρξε αρκετή κουβέντα σχετικά με το αν έπρεπε να παίξεις περισσότερο πέρυσι γιατί όσες φορές χρησιμοποιήθηκες πήγες καλά και ο κόσμος (και στα ΜΜΕ) θεωρούσαν ότι άξιζες περισσότερο χρόνο συμμετοχής...

«Ναι το καταλαβαίνω αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν γίνεται να τα γνωρίζουν όλοι. Θυμάμαι με ξεκίνησε σε ένα ματς και μετά κόλλησα έναν ιό και ήμουν άρρωστος και αυτό με πήγε πίσω. Έτσι στ' αλήθεια για εκείνον ήταν δύσκολο να με επιλέξει γνωρίζοντας πως για κάποιο σημαντικό διάστημα δεν ήμουν στο 100% και δεν ήθελε να προκύψει πρόβλημα. Αυτά είναι λεπτομέρειες που δεν γίνεται και δεν πρέπει να τις γνωρίζει φυσικά ο κόσμος (σ.σ.: και οι αντίπαλοι). Προφανώς και όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουμε να παίζουμε, αν με ρωτάς αυτό, όλα τα ματς, αλλά υπάρχουν και κάποια δεδομένα που δεν μπορούμε να προσπερνάμε και ειδικά ο ίδιος ο προπονητής».

-Στο μυαλό σου δεν σε ενόχλησε αυτό δηλαδή; Δεν είχες παράπονο από τον κόουτς;

«Όχι σε καμία περίπτωση, πώς θα μπορούσα άλλωστε, γνώριζα... Είναι πάντα θέμα του προπονητή ποιους 11 θα ξεκινήσει διότι το κάνει με γνώμονα να κερδίσει η ομάδα και κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να το σέβεται αυτό, εγώ το σέβομαι απόλυτα και όποτε με καλούσε από τον πάγκο για να μπω έδινα το 100% για να βοηθήσω την ομάδα και στα τελευταία ματς νομίζω έδειξε πως σκέφτεται ότι θέλει να παίξουμε και προσωπικά είμαι ικανοποιημένος».

-Μιας και αναφέρθηκες σε αυτό, στο τελευταίο ματς με την Λαμία σε είδαμε πίσω από το φορ, σωστά; Θα σε υπολογίζει για εκεί, ή στο «8»;

«Ειλικρινά δεν μπορώ να το γνωρίζω... Στο τελευταίο ματς έπαιξα σαν 10άρι, γενικά όπως παίζουμε στην ΑΕΚ είναι υποχρέωσή μας και μ' αρέσει, να φτάνουμε στο αντίπαλο κουτί, κάτι που μ' αρέσει πάρα πολύ, λατρεύω να παίζω επιθετικά και να πατάω στην αντίπαλη περιοχή και μ' αρέσει που το θέλει περισσότερο ο προπονητής. Μπορώ να παίξω και εκεί, όπως και στο ''8'', γενικά στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Αλλά μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζουμε, διότι δεν έχει σημασία πού είσαι στα χαφ, αλλά ότι η σκέψη σου πρέπει να είναι επιθετική, άμεση και να καταλήξει η επίθεση με πολλούς παίκτες μας στην αντίπαλη περιοχή, είναι κάτι που μ' αρέσει και μου ταιριάζει πολύ».

-Πώς φαντάζεσαι την επόμενη σεζόν και το τέλος αυτής να σε βρει με την ΑΕΚ;

«Δεν μου αρέσει να μιλάω με τα γνωστά κλισέ των ποδοσφαιριστών αλλά πίστεψέ με αυτό ισχύει στο 100%: στο μυαλό μου είναι μόνο και αποκλειστικά το επόμενο παιχνίδι. Δεν μπορείς να έχεις το μυαλό σου να φαντάζεται πράγματα εκτός από το πώς θα κερδίσεις κάθε ματς. Αυτή η νοοτροπία νομίζω είναι η κατάλληλη για να σε οδηγήσει στο πρωτάθλημα, στην επιτυχία, στους τίτλους... Έχουμε τώρα πρώτα τα φιλικά ματς, οκ, το πρώτο επίσημο έχει σημασία για το conference league και είναι το πιο σημαντικό έως το επόμενο, αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η λογική μου και όχι να... φαντάζομαι»!

@Photo credits: INTIME