Σπανούλης: Βρήκε τον τρόπο να πάρει ξανά το σουτ που τον... βασάνιζε!

Σπανούλης: Βρήκε τον τρόπο να πάρει ξανά το σουτ που τον... βασάνιζε!

Για να αλλάξεις τις καταστάσεις χρειάζεται να πάρεις την ευθύνη στα δικά σου χέρια. Τίποτα δε χαρίζεται, όλα αποκτώνται. Τους ανθρώπους αυτούς που δε δειλιάζουν μπροστά στην κρίσιμη ώρα τους αναγνωρίζεις από μακριά. Είναι η αύρα που αποπνέουν τη στιγμή που μπαίνουν σε έναν χώρο, απ’ την επιβλητική τους υπόσταση.

bwin sponsored

Στις 20 Ιουλίου του 2008, ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την μπάλα στα χέρια του με 9’’ να απομένουν στο χρονόμετρο. Η Ελλάδα χρειαζόταν ένα σουτ για την πρόκριση στην τετράδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο που της λείπει. Το σουτ του Σπανούλη βρίσκει σίδερο και η παρέα του Ντελφίνο, του Σκόλα και του Τζινόμπιλι ήταν αυτή που έστησε τον χορό στο κέντρο του γηπέδου.

Ο Μάικλ Τζόρνταν έλεγε πως έχει χάσει περισσότερα από 9.000 σουτ στην καριέρα του, με 26 από αυτές τις φορές να πρόκειται για game winning shot. Αλλά αυτός ήταν τελικά και ο λόγος που πέτυχε. Ο Σπανούλης μπορεί να μην έχει μετρήσει τα χαμένα σουτ της καριέρας του. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτά στα οποία ευστόχησε και τον τρόπο που τους έκανε να νιώσουν.

Εκείνο που βρήκε σίδερο ένα καταμεσήμερο Ιουλίου στο Πεκίνο, συνέχιζε να του τριβελίζει το μυαλό. Να γυρίζει ξανά και ξανά στις σκέψεις του τα βράδια. Στην καριέρα του πρόλαβε να τα πετύχει όλα, να σηκώσει τρόπαια, να χαρίσει τρόπαια, να γίνει ξανά και ξανά αυτός που σφραγίζει τις μεγαλύτερες των νικών. Αλλά η νοοτροπία που τον έφτασε να γίνει θρύλος, ήταν και αυτή η οποία δεν του επέτρεπε να ξεχάσει τη συγκεκριμένη αστοχία.

Γεννημένος νικητής, ο Σπανούλης άφησε αυτήν την κορυφή απάτητη και ήταν υποχρεωμένος προς τον εαυτό του και μόνο, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την πατήσει…

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η προσπάθεια του 2021 για ένα τελευταίο σουτ

Εκείνη η αναμέτρηση με την Αργεντινή το 2008, κατά διαβολική σύμπτωση αποτέλεσε και την τελευταία εμφάνιση της Εθνικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2012 ο Άντε Νταγκουντούρο και η Νιγηρία έβαλε… φρένο στο όνειρο. Το 2016 ακολούθησαν οι Κροάτες απέναντι στην ομάδα που είχε τον πολύ νεότερο Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η εκδίκηση ήρθε μετά από οκτώ χρόνια.

Και το 2021; Με μία χρονιά αναβολή ένεκα του Covid-19 για το Τόκιο, ο Σπανούλης έψαξε κάθε τρόπο για να σουτάρει ξανά εκείνο το τελευταίο σουτ. Τέθηκε στη διάθεση του Ρικ Πιτίνο ενόψει του Προολυμπιακού στον Καναδά, όμως το σώμα του δεν είχε τη δύναμη να ακολουθήσει. Στα 39 του ο «V-Span» παθαίνει μια θλάση στη γάμπα που τον αφήνει εκτός.

«Έχω ένα τεράστιο κενό στην καρδιά επειδή ο αρχηγός μας, ο Βασίλης Σπανούλης, δεν θα ηγηθεί της προσπάθειάς μας στον Καναδά» αναφέρει τότε ο Πιτίνο, με την Εθνική να χάνει στην τελευταία ζαριά, κόντρα στην Τσεχία. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Σπανούλης παίρνει την οριστική απόφαση.

Το μπάσκετ για αυτόν δεν τελειώνει ποτέ, αλλά το αθλητικό σορτσάκι και την περιβολή του θα την αφήσει για τα καλά στην άκρη, για χάρη του κοστουμιού.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο Σπανούλης αναγεννήθηκε μέσα από τους παίκτες του

Το παιχνίδι με την Αργεντινή πέρασε και κλειδώθηκε στο χρονοντούλαπο. Οι στιγμές δεν επιστρέφουν, παρά μονάχα τις ζεις εκείνη την ώρα. Από λίγο τη χαρά και τη λύπη. Η «δίψα» του Σπανούλη για το μπάσκετ τον έφερε ξανά στην Εθνική, από διαφορετικό μετερίζι. Με τα παιδιά του πλέον δίπλα να τον παρακολουθούν ευλαβικά. Και με έναν ξεχωριστό τρόπο, ως προπονητής πλέον, έπεισε τους παίκτες του να δώσουν ό,τι έχουν για την πρόκριση στο Παρίσι.

Ο Σπανούλης γεννήθηκε, πορεύτηκε και συνεχίζει να κουβαλά την απόλυτη στόφα του ηγέτη. Το πνεύμα του νικητή που δε θα μπορούσε να μην περάσει στην ομάδα. Η ενότητα γύρω από το μέγεθος που κουβαλά το όνομά του αλλά και αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η αρχηγική παρουσία του Παπανικολάου, ο πάντα παρών Καλάθης, έθεσαν τις βάσεις. Κανένας Ντόντσιτς και καμία Κροατία δε θα μπορούσε να μπει ανάμεσα σε αυτούς και το όνειρό τους, να βρεθούν στη Λιλ και γιατί όχι στο Παρίσι, αν περάσει η Ελλάδα από τη φάση των ομίλων.

Τέτοια τουρνουά όπως το Προολυμπιακό, κρίνονται τις περισσότερες των φορών από τη νοοτροπία της ομάδας, την προσωπικότητα και όχι από τους αυτοματισμούς. Κάποιες φορές και σε μία απόφαση ευθύνης. Ο Σπανούλης έλυσε τα χέρια των παικτών του. Τους επέτρεψε να πάρουν όλα τα σωστά σουτ στο παρκέ χωρίς να νιώθουν βάρος αν αστοχήσουν. Τους έδειξε το πλάνο του, τη στόχευση αλλά κυρίως τους έκανε να νιώσουν πως στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, θα είναι αδύνατο να ηττηθούν. Και δεν ηττήθηκαν, τους κέρδισαν όλους στο διάβα τους.

Αν μπορούσε κάποιος να το κάνει, τότε δεδομένα θα ήταν αυτός. Ο ηγέτης ξέρει τον δρόμο, περπατά τον δρόμο και έπειτα δείχνει τον δρόμο. Ο Σπανούλης έχει περάσει για τα καλά στο τελευταίο στάδιο. Και μπορεί να μη σούταρε ποτέ ο ίδιος αυτό το ακροτελεύτιο τρίποντο που τον βασάνισε τα τελευταία 16 χρόνια, όμως κατάφερε να παράξει την ευκαιρία να το κάνουν οι παίκτες του. Αν η μπάλα πάει και πάλι σίδερο, θα βρει τον τρόπο να… σουτάρει ξανά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: eurokinissi