Αντετοκούνμπο: Η Εθνική που παίζει με τον Γιάννη και όχι για τον Greek Freak

Αντετοκούνμπο: Η Εθνική που παίζει με τον Γιάννη και όχι για τον Greek Freak

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άλλαξε συνήθειες στο Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 2024 και το Gazzetta γράφει για την επίδραση του Greek Freak που δεν χρειάζεται πια να κάνει τα πάντα στο παιχνίδι.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κέρδισε την πρώτη τεράστια πρόκληση της καριέρας του φτάνοντας ως το τέλος της διαδρομής με τους Μπακς το 2021 και φέρνοντας το πρωτάθλημα στο Μιλγουόκι έπειτα από μισό αιώνα. Το επόμενο στοίχημα, εξίσου μεγάλο και ανοιχτό, είχε να κάνει με μια επιτυχία της Εθνικής. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος όταν έφτασε εκείνο το καλοκαίρι στην Ελλάδα μαζί με το τρόπαιο Larry O'Brien και το βραβείο του MVP των NBA Finals.

Το όνειρό του να πετύχει κάτι καλό με την Εθνική παρέμενε ζωντανό, ξεκαθαρίζοντας πως θα δηλώνει πάντα παρών, όποτε καλείται να ενισχύει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Οραματίστηκε έναν τίτλο με τα «Ελάφια» και τον κέρδισε. Προφανώς είχε κάθε λόγο να σκέφτεται κάτι ανάλογο και με την Εθνική Ανδρών. Και να που έπειτα από τρία καλοκαίρια, ο Αντετοκούνμπο βρέθηκε να ξεσπάει σε λυγμούς μετά από τη νίκη επί της Κροατίας στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στο ΣΕΦ και την επιστροφή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 16 χρόνια!

Η στιγμή που ο Greek Freak πήρε αγκαλιά τους γιους του και δάκρυσε καθισμένος στην άκρη του παρκέ είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά τη σχέση του με τη γαλανόλευκη φανέλα. Με το τελευταίο μετάλιο να χάνεται στο EuroBasket 2009 της Πολωνίας, η Εθνική εγκλωβίστηκε στον στόχο της επόμενης επιτυχίας που αγνοείται από την τρίτη θέση στο Κατοβίτσε. Παρεμπιπτόντως, στο ρόστερ εκείνης της ομάδας υπήρχε ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Σπανούλης, και ο general manager, Νίκος Ζήσης. Η ελληνική ομάδα που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες δυο εβδομάδες στο Φάληρο για το τουρνουά «Ακρόπολις» και το Προολυμπιακό δίνει ξανά αφορμές για χαμόγελα, παίζοντας με τον Γιάννη και όχι για τον Αντετοκούνμπο.

image

Το μεγάλο debate που γίνεται κάθε χρόνο

Το ζήτημα που προκύπτει κάθε καλοκαίρι με τον Αντετοκούνμπο παρόντα έχει να κάνει με το αν η Εθνική ομάδα πρέπει να ακολουθήσει τον Γιάννη ή το αντίθετο. Να προσαρμοστεί δηλαδή εκείνος στις δεδομένες συνθήκες και την παρουσία σπουδαίων γηγενών παικτών με παραστάσεις από το κορυφαιο επίπεδο της Ευρωλίγκας αλλά και μια συγκεκριμένη φιλοσοφία για το παιχνίδι που υπάρχει στην Ελλάδα.

Άπαντες αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εύκολο να προσαρμόζεται στα δεδομένα του FIBA Basketball. Έστω και αν το ζήτημα έχει να κάνει με έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος το 2019, μετά το Mundobasket της Κίνας, όταν ο Βραζιλιάνος Άλεξ Γκαρσία τον εγκλώβισε. «Ένας 40χρονος παίκτης τις... έβρεξε στον MVP του ΝΒΑ! Αυτό είναι το μπάσκετ» είχε αναφέρει σχετικά ο προπονητής της Βραζιλίας, Άτσο Πέτροβιτς.

Το αν λοιπόν πρέπει να προσαρμόζεται η Εθνική στον Αντετοκούνμπο ή το αντίθετο είναι πάντα μια μεγάλη κουβέντα. Ένα μεγάλο debate που γίνεται κάθε χρόνο, όπως εξήγησε πρόσφατα ο προπονητής του Προμηθέα, Ηλίας Παπαθεοδώρου. «Επειδή το τουρνουά είναι μικρό και ο χρόνος λίγος και επειδή ο Γιάννης είναι πάρα πολύ έξυπνος, όχι εγωιστής και θέλει η ομάδα να προχωρήσει, θα προσαρμοστεί αυτός στο παιχνίδι που θα δημιουργηθεί» πρόσθεσε πολύ εύστοχα ο 49χρονος κόουτς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κάπτεν της Εθνικής, Κώστας Παπανικολάου είχε ξεστομίσει σε ανύποπτο χρόνο τη μεγάλη κουβέντα βάζοντας στην εξίσωση τον Αντετοκούνμπο και την Εθνική: «Φυσικά είναι ευλογία να έχεις έναν τόσο ποιοτικό παίκτη που ανοίγει χώρους και δημιουργεί. Δεν είμαστε ο Γιάννης και η Εθνική αλλά η Εθνική και ο Γιάννης».

image

Ο εργάτης Αντετοκούνμπο

Η νίκη επί της Κροατίας στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ 2024 ήλθε απέναντι σε έναν αντίπαλο που χρησιμοποίησε τακτική στην άμυνά του, αποτελώντας ένα καλό δείγμα για όσα θα ακολουθήσουν στους αγώνες του Α' ομίλου με τον Καναδά, την Ισπανία και την Αυστραλία. Αυτό που γίνεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι με τους αντιπάλους της Εθνικής να προσπαθούν να κόψουν τους διαδρόμους του Αντετοκούνμπο έγινε ξανά στο Φάληρο. Ήταν ενδεικτική η φάση στα 2:50 για το φινάλε του τελικού, με τον δείκτη του σκορ στο 62-72, όταν ο Γιάννης πήγε προς τα μέσα και όλη η άμυνα έκλεισε πάνω του, πασάροντας στον Παπαγιάννη που ευστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία.

Ή στα μέσα της δεύτερης περιόδου, όταν πήγε για drive, βρήκε απέναντί του τον Ζούμπατς, σταμάτησε και γύρισε την μπάλα στον Βασίλη Τολιόπουλο για να παίξουν pick-n-roll, δημιουργώντας συνεχώς ευκαιρίες αφού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα ως σκρίνερ, με τον... φόβο ότι θα βρει χώρο και θα κάνει ένα δυναμικό dive.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το παιχνίδι είναι εντελώς διαφορετικό στο ΝΒΑ και στη FIBA. Με τη φανέλα των Μπακς, ο Αντετοκούνμπο μπορεί να έχει πολύ περισσότερο ISO παιχνίδι και να πάρει την μπάλα από τη μια πλευρά στην άλλη. Το ζήτημα σε ό,τι αφορά την παρουσία του στο Προολυμπιακό τουρνουά έχει να κάνει με το ότι αυτή τη φορά ο Giannis δεν χρειάστηκε να κάνει τα πάντα για να έλθει η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Άπαντες σε αυτή την Εθνική είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να κερδίσει η ομάδα και ο Αντετοκούνμπο δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο τουρνουά του ΣΕΦ δεν χρειάστηκε να έχει την μπάλα στα χέρια του όλη την ώρα, αποτελώντας κομμάτι του συνόλου και πολλές φορές λειτουργώντας απλώς σαν σκρίνερ ή δημιουργός όταν δυο και τρεις παίκτες έπεφταν πάνω του για το μαρκάρισμα.

Η ανάδειξή του σε MVP του τουρνουά δεν συνδυάστηκε με εξωφρενικά νούμερα. Τουναντίον, έβαλε όσα σουτ χρειαζόταν από μέση απόσταση στον τελικό με την Κροατία, γνωρίζοντας πως είχε θέματα με τους κλειστούς χώρους και το μέγεθος των αντιπάλων του.

Πλέον ο Giannis δείχνει να καταλαβαίνει καλύτερα τους μικρότερους χώρους, δίχως να εκβιάζει διεισδύσεις στα τείχη που στήνουν οι αντίπαλοί του στη ρακέτα και έχοντας εξαιρετικό supporting cast στην περιφέρεια, με τον Καλάθη να κάνει απολαυστικές εμφανίσεις και τον Γουόκαπ να γίνεται σημείο αναφοράς στην επίθεση (19 πόντοι στον ημιτελικό με τη Σλοβενία).

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, η Εθνική προκρίθηκε επειδή το παιχνίδι της μοιράστηκε όπως πρέπει στην επίθεση, απολαμβάνοντας τον... εργάτη Αντετοκούνμπο στην πιο ωφέλιμη μορφή του.

@Photo credits: eurokinissi