Το Athens Football Festival θέλει να αλλάξει το πώς βλέπουμε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

Το Athens Football Festival θέλει να αλλάξει το πώς βλέπουμε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

Άκης Κατσούδας

Ο Αλέξανδρος Κώττης είδε σχεδόν ολόκληρο το Euro 2004 στο Παρίσι, όπου και διέμενε μόνιμα μαζί με την οικογένειά του. Ούτε αυτός αλλά ούτε κανείς άλλος φίλος του στη Γαλλία δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε μόλις συμβεί. Η Εθνική Ελλάδος από το πουθενά κατάφερε να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης, πετώντας εκτός βάθρου μεγαθήρια του ποδοσφαίρου μεταξύ αυτών και την ομάδα του Ζιντάν, του Ανρί και του Βϊειρά.

«Έχω μεγαλώσει στη Γαλλία και τις αγαπάω και τις δύο εθνικές ομάδες. Όταν, όμως, είμαι εκεί υποστηρίζω την Ελλάδα για να υπάρχει αυτή η μικρή κόντρα με τους φίλους μου. Ακόμη μερικοί μου λένε ότι δεν άξιζε να κατακτήσει το Euro. Εμείς ξέρουμε, ωστόσο, ότι είχαμε την καλύτερη ομάδα του τουρνουά. Και αυτό θα μείνει για πάντα» εξηγεί σήμερα.

Πλέον έχουν περάσει 20 και κάτι χρόνια από τον τεράστιο εκείνο θρίαμβο στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η Αλέξανδρος αποφάσισε να αφήσει το Παρίσι και να μετακομίσει στην Ελλάδα, κουβαλώντας όμως μαζί του όλη την ποδοσφαιρική κουλτούρα με την οποία μεγάλωσε. Έτσι, λοιπόν, με αφορμή την ιστορική επέτειο για το ελληνικό ποδόσφαιρο διοργανώσει μαζί με τους συνεργάτες του ένα πολιτιστικό σαββατοκύριακο με κύριο θέμα το εξής: πώς αυτή η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος επηρέασε το άθλημα στη χώρα σε κάθε έκφανσή του;

image

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα γύρω από την κουλτούρα του ποδοσφαίρου στη χώρα»

Το event Cultural Footall Club λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του Athens Football Festival, του πρώτου αμιγώς ποδοσφαιρικού φεστιβάλ της Αθήνας, το οποίο συστήθηκε στους κατοίκους της πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου στον πολυχώρο Tobasement επί της οδού Λεωκορίου 10 στου Ψυρρή καλέστηκαν διάφοροι ντόπιοι καλλιτέχνες για να εκθέσουν τα έργα τους.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Αποστόλης Δημητρόπουλος, ο οποίος από το σαλόνι του πατρικού του δημιουργεί ζωγραφιές που αποτυπώνουν τις αγαπημένες μας ποδοσφαιρικές αναμνήσεις, ο Σπύρος Μπακάλης, που γύρισε όλο τον κόσμο και δημιούργησε το Football United, ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με εικόνες ποδοσφαίρου από κάθε γωνιά του πλανήτη και ο Απόστολος Κτίστης και το Life is Wood που δημιουργούν ακριβείς μινιατούρες των καλύτερων γηπέδων.

«Όλοι οι καλλιτέχνες θέλαμε αυτή τη φορά να είναι Έλληνες. Μέσω των έργων τους επιθυμούμε να αναδείξουμε το αποτύπωμα αυτής της τεράστιας επιτυχίας στην κοινωνία σήμερα. Μπορεί στο χορτάρι οι αλλαγές να μην αποδείχτηκαν τόσο μεγάλες αλλά δημιούργησε ένα μεγάλο ενδιαφέρον, μια περιέργεια. Και ο κάθε καλλιτέχνης την αποτυπώνει με τον δικό του τρόπο» συνεχίζει ο Αλέξανδρος Κώττης.

Στον χώρο θα υπάρχει και ποδοσφαιράκι.

Παράλληλα με τις εκθέσεις στον χώρο πρόκειται να γίνει η προβολή τόσο του τελικού του Euro 2024, μεταξύ της Αγγλίας και της Ισπανίας, όσο και εκείνη του Euro 2004. Επίσης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επίσης την ποδοσφαιρική ταινία του Θεόδωρου Γεννιτσάκη (Theodoros Pressure), η οποία είναι αφιερωμένη στην ομάδα του χωριού του στη βόρεια Ελλάδα.

Απώτερος σκοπός του ιδρυτή του Athens Football Festival είναι να καταδειχτεί ότι και στην Ελλάδα το άθλημα δεν είναι αποκομμένο από την τέχνη. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα γύρω από την κουλτούρα του ποδοσφαίρου στη χώρα. Να έρχεται ο κόσμος κοντά και οι καλλιτέχνες να μοιράζονται τις δημιουργίες τους. Όχι να μένει ο καθένας και να εργάζεται μόνο στον χώρο».

«Το πρώτο φεστιβάλ που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο ήταν μια πολύ καλή αρχή. Άρεσε στον κόσμο και του προκάλεσε ένα ενδιαφέρον. Δεν υπήρχε πιο πριν κάτι τέτοιο στην Αθήνα, που να συνδέει το ποδόσφαιρο με την τέχνη» συμπληρώνει.

image

«Να δείξουμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός από αυτά που μας ξενερώνουν, όπως τη βία και τη διαφθορά»

Μπορεί η διαδικασία μέχρι την τελική υλοποίησή το να είναι εξαιρετικά επίπονη, καθώς, όπως εξηγεί, δεν υπάρχουν χορηγοί και όλα τα χρήματα για τη διοργάνωσή του μπαίνουν από τις δικές τους τσέπες, ωστόσο, όταν φτάνει η ώρα του τελικού στησίματος όλα τα στραβά ξεχνιούνται.

«Είναι πολλά τα έργα που μου προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό. Η μινιατούρα το νέου γηπέδου της ΑΕΚ, το σκίτσο του Αποστόλη Δημητρόπουλου με τον Χαριστέα να σκοράρει κόντρα στην Πορτογαλία στο τελικό, οι εικόνες του Σπύρου Μπακάλη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, οι οποίοι δε γνωρίζονταν πιο πριν, έμειναν έκπληκτοι με τις δουλειές των συναδέλφων τους. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα» προσθέτει.

Η αφίσα του φεστιβάλ.

Στο διήμερο πολιτιστικό ποδοσφαιρικό event θα παραστούν και μέλη της Δομής 1ης Φεβρουαρίου 2022- Εις το Όνομα του Αλκή, για μια συζήτηση για τον οπαδισμό στις ελληνικές κερκίδες. «Δυο θάνατοι σε ενάμιση χρόνο. Αμέτρητα περιστατικά και μια βία στο ποδόσφαιρο που έχει γίνει δυστυχώς συνηθισμένη στην Ελλάδα. Από που πηγάζουν οι ρίζες του κακού; Πώς να αλλάξει αυτή η κατάσταση;» επισημαίνεται στην ανάρτηση του Athens Football Festival που ενημερώνει τους ακολούθους του για την ομιλία.

Αυτό παραμένει ένα από τα βασικά ζητήματα όχι μόνο του διημέρου αλλά ολόκληρης της πρωτοβουλίας. «Στην ουσία θέλουμε όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, να έρθουν κοντά και σταδιακά να φτιάξουμε ένα κίνημα που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σπορ στην Ελλάδα. Να δείξουμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα εκτός από αυτά που μας ξενερώνουν όπως τη βία και τη διαφθορά. Να παρουσιάσουμε στο κοινό τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού μια διαφορετική εικόνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Info: To Cultural Footall Club του Athens Football Festival θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουλίου στο Tobasment επί της οδού Λεωκορίου 10. Το Σάββατο οι πύλες ανοίγουν στις 17:00 και την Κυριακή στις 16:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.