Στέφαν Σβαμπ στο Gazzetta: «Αυτό που έζησα στη φιέστα, δεν πρόκειται να το ξεχάσω σ’ όλη μου τη ζωή» (vid)

Στέφαν Σβαμπ στο Gazzetta: «Αυτό που έζησα στη φιέστα, δεν πρόκειται να το ξεχάσω σ’ όλη μου τη ζωή» (vid)

Έξι χρόνια στη Ραπίντ Βιέννης, τα περισσότερα ως αρχηγός, το βιογραφικό παρέμεινε λευκό δίπλα από τη λέξη «επιτεύγματα – τίτλοι». Αν κάτι έχει να θυμάται είναι ένα πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία της Αυστρίας με την Αντμίρα Βάκερ Μόντλινγκ, όπου ως δανεικός ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο, αφήνοντας τις ακαδημίες της Ζάλτσμπουργκ.

Ο Στέφαν Σβαμπ τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα έκανε με τον ΠΑΟΚ όλα τα όνειρά του πραγματικότητα. Κυπελλούχος με το που πάτησε το πόδι του στα μέρη μας το 2021, πρωταθλητής τρία χρόνια μετά, πως λοιπόν να μην ήθελε σαν τρελός, όπως λέει στο Gazzetta, αυτό το πρωτάθλημα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Πιάνοντας κουβέντα στα όρθια με τον Ντέμη Νικολαΐδη, ανήμερα των εορταστικών εκδηλώσεων στο Ντίσελντορφ και στο Εσεν για τα 20 χρόνια από το «Έπος της Πορτογαλίας», υποκλίθηκε στον Τάισον. «Αυτός ήταν ο MVP του ΠΑΟΚ», μου είπε, αν και, μιλώντας για τους πολυτιμότερους των Πρωταθλητών Ελλάδας, τα όσα έκανε ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς στο τερέν όλη τη χρονιά, όπως επίσης το δίδυμο Κεντζιόρα-Κουλιεράκης νομίζω πως είναι επίσης σημαντικά μαζί με την συνεισφορά του Στέφαν σ’ όλα τα επίπεδα. Εντός και εκτός γηπέδου.

Ο Στέφαν Σβαμπ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta

Όμως, ας μη βάλουμε κι άλλες ταμπέλες, ο καθένας έδωσε ότι είχε και δεν είχε, άλλος είχε γκολ+ασίστ (βλέπε: Μπράντον Τόμας) στο ιστορικό ματς του «Κλ. Βικελίδης», άλλος είχε εμπλοκή με κάποιον μαφγικό τρόπο σε κάθε ένα από τα τέσσερα «ματς μπολ» τίτλου (λέγε με Κωνσταντέλιας), όλοι είχαν τις στιγμές τους.

Ωστόσο, η φυσιογνωμία και η προσωπικότητα του Στέφαν Σβαμπ έλαμψε κυριολεκτικά σ’ όλη την πορεία προς την κατάκτηση του πιο μάγκικου πρωταθλήματος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Λίντερ. Ηγέτης. Αρχηγός.

Ο Αυστριακός τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο θα είναι 34 ετών, αλλά κέρδισε με το σπαθί του, όχι απλώς το επόμενο συμβόλαιο, αλλά μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους ξένους που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ. Από την πρώτη στιγμή ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ήταν θερμός στο θέμα της ανανέωσης και όπως φαίνεται μέχρι τώρα στην προετοιμασία ο Σβαμπ έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να ξεκινήσει βασικός στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Εκείνο που υπάρχει μπροστά είναι μείζονος σημασίας. Αυτός ο άνθρωπος, που μεγάλωσε στα βουνά του Ζάλτσμουργκ και μας «συστήθηκε» στην εποχή του κορονοϊού με μια εκπληκτική πάσα με το εξωτερικό στο ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας, ένας άνθρωπος του αυθεντικού ποδοσφαίρου, με ενδιαφέροντα, με κουλτούρα, με σπουδές, με δεξιότητες, με κύρος στα αποδυτήρια, θα είναι ανοησία να μη τον «χτίσει» ο ίδιος ο ΠΑΟΚ ως ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του μέλλοντος του κλαμπ.

Για όλα αυτά ο Στέφαν Σβαμπ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες από την πορεία του ΠΑΟΚ προς το 4ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, κάνει ένα γρήγορο φλας μπακ της μέχρι τώρα καριέρας του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, αισίως έφτασε τις 194 συμμετοχές με 28 γκολ+21 ασίστ,

image

«Τίποτα δεν μου χαρίστηκε στην καριέρα μου. Χρειάστηκε να δουλέψω πολύ σκληρά για να φτάσω σε αυτούς τους δύο τίτλους»

Μια μέρα πριν από την συνάντηση στο «ParkHotel» του Χορστ ζήτησα από φίλους του ΠΑΟΚ να στείλουν στο «Χ» (πρώην twitter) κάποιες ερωτήσεις κι αυτή που ξεχώρισα ήταν από έναν φίλο του «Δικεφάλου» που έγραψε: «Καμία ερώτηση για τον Στέφαν, απλώς μια μεγάλη συγγνώμη και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα»!

«Ναι, είναι ωραίο να διαβάζεις πάντα θετικά σχόλια. Είναι αλήθεια ότι όπου κι αν πήγαινα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή κοντά στο σπίτι μου, οι άνθρωποι ερχόντουσαν και μου έλεγαν το τόσο ευγνώμονες και το τόσο χαρούμενοι που καταφέραμε να κερδίσουμε τον τίτλο. Αυτή την αγάπη του κόσμου δεν την συναντάς αλλού», μου εξήγησε ο Στέφαν. «Όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι μετά την κατάκτηση του τίτλου. Ήταν μια πραγματικά καταπληκτική σεζόν για όλους μας, για τους παίκτες, για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και ναι, είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη υποστήριξη που λαμβάνουμε από τον απλό κόσμο».

- Αλήθεια, για τον Στέφαν Σβαμπ τι είναι ο ΠΑΟΚ ως σύλλογος και ως ιδέα;

«Είμαι τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Η σχέση μας ξεκίνησε κάπως περίεργα, ήταν μια δύσκολη περίοδος με τον κορονοϊό, παίξαμε πάρα πολλά παιχνίδια χωρίς την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο. Περίμενα πως και πως την ημέρα που θα μπω και θα παίξω σε μια γεμάτη Τούμπα. Είναι κάτι που σου δημιουργεί άλλη αίσθηση, είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορείς να το περιγράψεις. Πολλοί φίλοι μου από την Αυστρία με επισκέφτηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και όλοι τους έμειναν έκπληκτοι από την ατμόσφαιρα στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ για μένα είναι μια μεγάλη οικογένεια, είναι μια τεράστια ομάδα και έχει φιλάθλους σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο γνωρίζεις νέους ανθρώπους που απλά έρχονται και σου λένε ότι είναι οπαδοί της ομάδας. Αυτό είναι κάτι εντυπωσιακό, όπως επίσης και ότι όπου κι αν έχουμε αγωνιστεί μας έχουν ακολουθήσει».

- Αντιλαμβάνομαι ότι το κεφάλαιο του κόσμου είναι ξεχωριστό για σένα;

«Ο ΠΑΟΚ είναι ξεχωριστός ως σύλλογος. Το σημαντικό είναι να παίζεις, να κάνεις τόσους πολλούς ανθρώπους να χαμογελάνε, να ξεχνάνε τα προβλήματά τους. Δεν είναι μια ομάδα που έχει κατακτήσει 50 τρόπαια, ωστόσο βλέπεις όλη αυτή την αγάπη και τη λατρεία για το κλαμπ και λες πρέπει να κάνω τα πάντα για να κερδίσω. Κάπως, έτσι είμαι και εγώ σαν παίκτης. Οι τίτλοι δεν είναι το πρώτο πράγμα που με κάνει χαρούμενο. Πρωταρχικός στόχος είναι να μπω στο γήπεδο και να παίξω καλά, να τα δώσω όλα για την ομάδα».

- Όμως οι τίτλοι σε καθιερώνουν κι αν δεν κάνω λάθος το φετινό πρωτάθλημα και το κύπελλο του 2021 με τον ΠΑΟΚ ήταν οι πρώτοι στην καριέρα σου.

«Τίποτα δεν μου χαρίστηκε στην καριέρα μου. Χρειάστηκε να δουλέψω πολύ, πολύ σκληρά για να φτάσω σε αυτούς τους δύο τίτλους, νομίζω ότι παίζω πάντα με πάθος και γι' αυτό πιστεύω ότι έχω ταιριάξει με την ομάδα. Βρίσκομαι στην ομάδα τέσσερα χρόνια, ο κόσμος με καλωσόρισε από την πρώτη μέρα, αλλά όντως αν καταφέρεις να κερδίσεις κάτι, όπως κάναμε με το κύπελλο αλλά και το πρωτάθλημα, είναι κάτι που θα μείνει για πάντα. Για μένα ο ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου, οπότε ναι, είναι ο μοναδικός σύλλογος με τον οποίο έχω κατακτήσει τρόπαια, δύο πολύ σημαντικά τρόπαια»

Ο Στέφαν Σβαμπ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta

- Αλήθεια, θυμάσαι την πάσα με το εξωτερικό στον αγώνα εναντίον της Μπεσίκτας με την οποία, ουσιαστικά, συστήθηκες στον κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Ναι, φυσικά τη θυμάμαι, ήταν το πρώτο μου επίσημο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και μας έδωσε την πρόκριση στον επόμενο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, δυστυχώς παίξαμε σ’ ένα άδειο γήπεδο, αλλά ναι θυμάμαι πως έκανα μια πάσα με το εξωτερικό προς τον Γιαννούλη, αυτός έβγαλε την σέντρα από τα αριστερά και ο Τζόλης πέτυχε το γκολ. Κι αυτή μπορείς να πεις ότι ήταν και είναι μια αξέχαστη στιγμή με τον ΠΑΟΚ».

- Να το κάνω πιο δύσκολο; Αυτή η πάσα ήταν η καλύτερη του Στέφαν ή μήπως αυτή που έβγαλες πάλι με το εξωτερικό προς τον Νέλσον Ολιβέιρα στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας εναντίον του Ολυμπιακού;

«Νομίζω ότι μοιάζουν λίγο γιατί και οι δύο έγιναν με το εξωτερικό, είναι όντως δύο πολύ ωραίες ενέργειες, αλλά αν χρειαστεί να διαλέξω μία θα επέλεγα αυτή στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό γιατί έγινε σε γεμάτο γήπεδο, μπροστά στην κερκίδα των φανατικών του Ολυμπιακού που σώπασαν μετά την επίτευξη του γκολ από τον Τσόλακ που μας χάρισε την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου. Η αλήθεια είναι πως μου αρέσουν πολύ και οι δύο ενέργειες, θα είναι πάντα στα highlights της καριέρας μου».

- Το πιο όμορφο γκολ που έχεις πετύχει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ;

«Θα πάω τρία χρόνια πίσω, σ’ ένα ντέρμπι Άρης – ΠΑΟΚ, στο Χαριλάου, μπορεί να μην είχε κόσμο, αλλά το θεωρώ το πιο όμορφο και σημαντικό γκολ που έχω πετύχει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Πάντα ένα γκολ που καθορίζει ένα τοπικό ντέρμπι, ειδικά στην έδρα του αντιπάλου σου, είναι πολύ σημαντικό και αξέχαστο».

- Από τότε που ήρθες στον ΠΑΟΚ, το 2020, με ποιον συμπαίκτη του ως δίδυμο στα χαφ είχες την καλύτερη χημεία;. Να σου πω κάποια ονόματα: Κούρτιτς, Ντάντας, Εσίτι, Τσιγγάρας, Αουγκούστο, Μεϊτέ κι άλλοι…

«Δύσκολη ερώτηση, γιατί για παράδειγμα, μου αρέσει να παίζω πολύ με τον Τιάγκο Ντάντας, το ίδιο μου αρέσει όταν παίζω με τον Χάρη Τσιγγάρα, είχα επίσης πολύ καλή επικοινωνία με τον Ντάγκλας, ταιριάξαμε ως δίδυμο, πέρσι ταίριαξα πολύ με τον Μεϊτέ, δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει ένας από όλους αυτούς τους συμπαίκτες που μου άρεσε να παίζω περισσότερο από κάποιον άλλον, οπότε μου είναι δύσκολο να πω και να ξεχωρίσω κάποιον από όλους αυτούς που αναφέραμε».

Ο Στέφαν Σβαμπ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta

- Στέφαν, με το χέρι στην καρδιά, μπορούσες να διανοηθείς, ότι μετά από τέσσερα χρόνια στον ΠΑΟΚ, θα έφτανε η στιγμή που θα άναβες πυρσός στην οροφή του λεωφορείου, ως Πρωταθλητής και αρχηγός της ομάδας;

«Ερχόμενος στον ΠΑΟΚ ήθελα να κερδίσω τίτλους. Γνώριζα ότι ήρθα σε μια ομάδα με φιλοδοξίες και στόχους. Ήξερα ότι ο Ιβάν Σαββίδης επενδύει στην ομάδα και θέλει να έρχονται τίτλοι στην Τούμπα, ο αρχικός στόχος μου ήταν να κερδίσω έναν τίτλο, που ήρθε στην πρώτη χρονιά μου στην ομάδα με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας. Πάντοτε ήθελα να κερδίσω ένα πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Ήξερα ότι είναι δύσκολο, αλλά παράλληλα ήταν κάτι ρεαλιστικό και χρειάστηκε να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε, οπότε είμαστε χαρούμενοι που το κατακτήσαμε την περσινή χρονιά».

- Μια χρονιά που ξεκίνησε πέρσι τέτοια εποχή πάλι εδώ στην Ολλανδία, με πολλές δυσκολίες, αμφισβήτηση, αρκετά ερωτηματικά.

«Κάθε φορά που ξεκινάει η σεζόν, η περίοδος της προετοιμασίας, θέλω να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων, έτσι είμαι κι ως άνθρωπος, Δεν έχει σημασία σε ποια κατάσταση ήμασταν πέρσι τέτοια εποχή, αυτό για το οποίο ήμουν σίγουρος ήταν ότι μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι που μεγάλο, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, Είχαμε μια καλή ομάδα, καλούς παίκτες και έναν προπονητή, όπως ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που είναι φιλόδοξος και εργατικός ακόμα και όταν έχει μια ομάδα που δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, οπότε του είχα εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι στη διάρκεια της σεζόν. Νομίζω ότι η πιο δύσκολη περίοδος στην Ολλανδία, ήταν πριν από δύο χρόνια όταν τελικά αποκλειστήκαμε από τη Λέφσκι στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ».

Ο Στέφαν Σβαμπ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta

- Είναι κάτι που μου το έχει παραδεχθεί και ο Ραζβάν Λουτσέσκου για το καλοκαίρι του 2022.

«Εκείνο το καλοκαίρι ήταν πολύ πιο δύσκολο σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι γιατί προερχόμασταν από μια καλή σεζόν με πορεία στην Ευρώπη μέχρι τα προημιτελικά, με παρουσία στον τελικό του κυπέλλου, θα συμφωνήσω ότι έγιναν πολλές αλλαγές εκείνο το διάστημα, αλλά και πάλι το βασικό γκρουπ ήταν εδώ και στην προετοιμασία προστέθηκαν κάποιοι νέοι καλοί παίκτες. Αμέσως δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό όταν ήρθε ο αποκλεισμός από τη Λέφσκι το σοκ ήταν πολύ μεγάλο»,

- Φέτος υπάρχει ένα νέο μέλος στη γραμμή των χαφ: Μαντί Καμαρά. Τι έχεις προλάβει να δεις από τον Αφρικανό μέσο;

«Καταρχάς, αυτό που ξέρω είναι ότι χρειαζόμαστε παίκτες στη θέση των χαφ, όπως είδαμε πέρυσι, παίζουμε σε τρεις διοργανώσεις και ο προπονητής έχει ανοίξει το rotation, είναι κάτι που του αρέσει να το κάνει, οπότε χρειαζόμαστε καλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν έχει σημασία ποιοι παίκτες παίζουν, αλλά αυτοί που παίζουν να οδηγούν την ομάδα στις επιτυχίες. Οι νίκες δημιουργούν καλό κλίμα, στον ΠΑΟΚ υπάρχει οικογενειακό κλίμα, που θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση του. Είμαστε χαρούμενοι που τον έχουμε μαζί μας, έχει την εμπειρία του ελληνικού πρωταθλήματος, μπορεί να λείπει ο Μεϊτε, αλλά πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει ο Μαντί».

image

«Το ότι δε χάσαμε από την ΑΕΚ έκανε τη διαφορά. Μετά τη Λαμία είπαμε δε θα πληρώσουμε κανένα πρόστιμο, πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα»!

Όλοι μιλούν γι’ αυτό το ματς-κλειδί στην πορεία του ΠΑΟΚ προς την κατάκτηση του τίτλου. Το 1-1 με τη Λαμία. Εκεί όπου ένα γκολ του Στέφαν Σβαμπ «έσωσε» τους «ασπρόμαυρους» από την απόλυτη καταστροφή και προς στιγμή φάνηκε σωτήριο και κρίσιμο στη μάχη του τίτλου, αν και στο φινάλε η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου κατέκτησε το πρωτάθλημα με δύο βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ.

- Ας επιστρέψουμε στο ματς με τη Λαμία. Αλήθεια τι σκέφτηκες όταν σκόραρες στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων;

«Οταν δεν μπορείς να κερδίσεις είναι προτιμότερο να μη χάνεις το ματς, αλλά ακόμα και μετά από εκείνη την ισοπαλία ήμασταν πολύ απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα. Ενδεχομένως ήταν το μοναδικό γκολ στην καριέρα μου στον ΠΑΟΚ, που δεν το πανηγύρισα τόσο έντονα! Εκείνη την στιγμή ήμουν πολύ απογοητευμένος από το αποτέλεσμα παρότι είχα σκοράρει. Το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό μου, με το που τελείωσε το παιχνίδι, ήταν ότι “Στέφαν, πάει χάθηκε το πρωτάθλημα”. Χρειάστηκε να περάσουν μια-δύο ημέρες, για να αφήσω το συγκεκριμένο παιχνίδι πίσω και να στραφούμε στο ντέρμπι που ακολουθούσε απέναντι στην ΑΕΚ. Εκείνο το αποτέλεσμα και η νίκη στο τελευταίο λεπτό μας έβαλε ξανά στην κούρσα για τον τίτλο».

- Ήταν η πιο δυνατή στιγμή στο δρόμο προς τον τίτλο αυτό το ματς, με δεδομένο ότι δέκα λεπτά πριν από τη λήξη ο ΠΑΟΚ ήταν στο μείον δέκα από την ΑΕΚ;

«Όχι μόνο αυτή η νίκη, αλλά θα πω και η ισοπαλία στην Opap Arena, όταν επιστρέψαμε από το 2-0 και ισοφαρίσαμε σε 2-2 ήταν που έκανε την διαφορά και μας έδωσε το πρωτάθλημα. Πήραμε τέσσερις βαθμούς από την άμεση ανταγωνίστρια μας για τον τίτλο μέσα στη διαδικασία των πλέι οφ, κάτι που αποδείχθηκε στο τέλος πολύ σημαντικό».

- Ο κόσμος θέλει να μάθει τι συζητήθηκε στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα με τη Λαμία. Τι μπορεί να πει ένας αρχηγός, όπως εσύ, στους συμπαίκτες του;

«Κάποιες φορές ύστερα από ένα τέτοιο παιχνίδι και ένα αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να αφήνεις το χρόνο να περάσει, να ηρεμήσεις και να σκεφτείς με καθαρό μυαλό τη συνέχεια. Ήμασταν απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα και δε θα ξεχάσω ότι με το που τελείωσε το ματς ήρθε ο Μάκης Γκαγκάτσης και μας μετέφερε την απόφαση του κ. Σαββίδη για το πρόστιμο των 200.000 ευρώ. Όλοι οι ποδοσφαιριστές το αποδεχθήκαμε δίχως να πούμε λέξη, γιατί όντως στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήμασταν καθόλου καλοί και υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι είχε χαθεί το πρωτάθλημα».

- Και τελικά, τι άλλαξε και ούτε το πρόστιμο πληρώσατε και το πρωτάθλημα κατακτήσατε;

«Δύο μέρες μετά το παιχνίδι καθίσαμε όλοι μαζί οι ποδοσφαιριστές και είπαμε: “Αυτό το πρόστιμο δε θα το πληρώσουμε. Όχι, γιατί ήταν λάθος ή κακώς μας επιβλήθηκε, αλλά διότι αποφασίσαμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Είπαμε ότι πρέπει να σηκωθούμε, να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας και να επιστρέψουμε στη διεκδίκηση του τίτλου. Δεν θα ωφελούσε σε τίποτα να μείνουμε λυπημένοι και να κλαίμε για το αποτέλεσμα στη Λαμία. Δεν είχαμε και το χρόνο για να το κάνουμε. Το ματς με την ΑΕΚ ακολουθούσε σε τρεις μέρες, οπότε έπρεπε να ξεχάσουμε ότι είχε συμβεί και να μπούμε στο γήπεδο για τη νίκη. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκείνη την στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Οφείλεις να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Μέσα στη σεζόν υπήρξαν και άλλες δύσκολες στιγμές, όπως μετά την ήττα από τον ΟΦΗ στο πρωτάθλημα ή μετά τον αποκλεισμό από την Μπριζ στα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, όπου είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες. Όμως το μεγάλο προτέρημα αυτή της ομάδας ήταν ότι μπορέσαμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε, θυμηθείτε τι συνέβη στα παιχνίδια με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μετά το πρώτο παιχνίδι όλοι μας είχαν τελειωμένους, αλλά στην κατάμεστη Τούμπα καταφέραμε και γυρίσαμε την κατάσταση, παίρνοντας μια μεγάλη πρόκριση».

- Πότε είπε ο Στέφαν «πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, μπορούμε να το πετύχουμε»;

«Μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, όπου καταφέραμε να τερματίσουμε στην πρώτη θέση. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό να είσαι πρώτος στο ξεκίνημα των πλέι οφ. Ήταν κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, συνήθως ήμασταν 5-6 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση κάτι που είναι δύσκολο να ανατρέψεις σε μια τόσο σύντομη διαδικασία αγώνων. Όταν μετά από 26 αγωνιστικές κατορθώνεις να είσαι πρώτος, γιατί να μην το κάνεις και μετά από 10 ματς στα πλέι οφ;».

Ο Στέφαν Σβαμπ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta

- Αλήθεια τι έγινε σ’ εκείνο το επεισόδιο που είχες με τον Ποντέσε στο ξεκίνημα του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός;

«Ο Ποντένσε είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, το γνωρίζαμε καλά, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα και από το ξεκίνημα θυμάμαι ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε διαρκώς από την πλευρά του. Ωστόσο από την αρχή φάνηκε να μην είναι σωστός απέναντι μας. Υπήρξε μια φάση, ένα μαρκάρισμα, μια αψιμαχία με τον Αντρίγια, δεν είπαμε κάτι, ήταν κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά μέσα στο παιχνίδι. Όμως, δύο λεπτά αργότερα, έκανε πάλι το ίδιο, εντάξει, μια φορά μπορώ να δεχτώ αν κάποιος κάνει κάτι το οποίο δεν είναι σωστό, αλλά αν συνεχίζει να το κάνει δύο και τρεις φορές, τότε πρέπει να βάλεις ένα τέλος, να του δώσεις να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει αυτά τα πράγματα. Πρέπει να βρεις άμεσα τον τρόπο για να το σταματήσεις. Ήταν σημαντικό για μας να του χαλάσουμε την ηρεμία και να τον βγάλουμε από το παιχνίδι και νομίζω ότι καταφέραμε και του πήραμε λίγο το μυαλό του κάπου αλλού. Στη συνέχεια τον έβλεπες έκανε δεύτερες σκέψεις, κάθε φορά που δεχόταν την μπάλα, δεν έμπαινε τόσο δυνατά στις μονομαχίες. Είχαμε πετύχει τον στόχο μας….».

- Επηρεαστήκατε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης παραμονές του αγώνα με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»;

«Ναι, ήταν πραγματικά τρεις πολύ δύσκολες μέρες, θυμάμαι την ευτυχία που υπήρχε μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, αν και στο γήπεδο βλέπαμε ότι υπήρχε κόσμος που δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι με μία νίκη απέναντι στον Άρη θα ήμασταν πρωταθλητές. Όντως το διάστημα ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο παιχνίδια ήταν αρκετά δύσκολο. Με πολλές και διαφορετικές σκέψεις να περνάνε από το μυαλό μας. Υπήρχε τεράστια πίεση που έπρεπε να τη διαχειριστούμε, όλος ο κόσμος ζούσε γι’ αυτό το παιχνίδι, μιλούσε για αυτό το ματς, υπήρχε και το προηγούμενο ότι δεν είχαμε καταφέρει να τους κερδίσουμε μέχρι τότε στα παιχνίδια που είχαν προηγηθεί στο πρωτάθλημα».

Ο Στέφαν Σβαμπ μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta

- Η διαχείριση των συναισθημάτων είναι το κλειδί για να μπορέσεις να ανταποκριθείς και να προετοιμαστείς για ένα τόσο σπουδαίο παιχνίδι;

«Ψυχολογικά ήταν δύσκολες στιγμές. Καθίσαμε όλοι οι παίκτες μαζί και είπαμε ότι πρέπει να τελειώνουμε, αν μπορούσαμε να παίξουμε την επόμενη μέρα θα ήταν σωτήριο, αλλά μπροστά μας γνωρίζαμε ότι είχαμε ένα πράγμα να κάνουμε: να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι και να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Όταν τελείωσε και ήμασταν πρωταθλητές υπήρχε ένα τεράστιο αίσθημα ευτυχίας, αλλά μπορώ να ομολογήσω ότι ήταν η στιγμή στην καριέρα μου που οι μπαταρίες μου ήταν πραγματικά άδειες. Άδειασα ψυχικά. Δεν ήθελα να ακούσω τίποτα, να πω το παραμικρό, Χρειάστηκα λίγες μέρες για να συνειδητοποιήσω όλη αυτή τη νέα κατάσταση, το ότι ήμασταν πρωταθλητές. Ήθελα σαν τρελός να κερδίσω αυτό το πρωτάθλημα, όλη αυτή η πίεση που υπήρχε μέσα μου βγήκε έντονα με το που τελείωσε το ματς με τον Άρη».

image

Για τον επίλογο της αποκλειστικής συνέντευξης του Στέφαν Σβαμπ αφήσαμε την εικόνα να «μιλήσει».

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Αυστριακός «κάπτεν» των Πρωταθλητών Ελλάδας εξιστορεί άγνωστες λεπτομέρειες από την ημέρα που ο ΠΑΟΚ ανέβηκε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, την ομιλία του στα αποδυτήρια του «Κλεάνθης Βικελίδης», θυμάται τις συγκλονιστικές στιγμές στο φινάλε του αγώνα με τον Αρη και στη φιέστα της Τούμπας.

Ο 33χρονος μέσος μιλάει για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, τον Ιβάν Σαββίδη, αποκαλύπτει τις σκέψεις του για το μέλλον, κρατάει ανοικτή την πόρτα της Τούμπας και στέκεται στις συνήθειες που απέκτησε τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Το γκολ του Τάισον ήταν η τέλεια στιγμή για να ησυχάσουμε ένα ολόκληρο γήπεδο»

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ - MEGAPRESS