Ραζβάν Λουτσέσκου στο Gazzetta: «Ο Σαββίδης με κάνει “άλλο άνθρωπο”, όνειρο μου το Champions League με τον ΠΑΟΚ!» (vids)

Ραζβάν Λουτσέσκου στο Gazzetta: «Ο Σαββίδης με κάνει “άλλο άνθρωπο”, όνειρο μου το Champions League με τον ΠΑΟΚ!» (vids)

Με δάσκαλο τον πρόεδρό του και καλό μαθητή τον προπονητή του, όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΑΟΚ ανέπτυξε τη δική του, πολύ ξεχωριστή, λογική περί την ενότητα του κλαμπ. Το δίδυμο δασκάλου (Ιβάν Σαββίδης) και μαθητή (Ραζβάν Λουτσέσκου) μπορεί να μην έχει πολλά κοινά ενδιαφέροντα, ωστόσο έχουν ένα κοινό σημείο επαφής, την ομάδα.

Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες από τις συζητήσεις των δύο ανδρών, ο Λουτσέσκου μου έχει εκμυστηρευτεί αρκετές απ’ αυτές, προφανώς, υπάρχουν δεκάδες ακόμη που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές. Το σίγουρο είναι πως κάθε φορά που τα λένε, μέσω βιντεοκλήσης, οι δυο τους, το κέρδος είναι μεγάλο για την ομάδα και το μέλλον της. Όπως, ακριβώς, συνέβη το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Χορστ. Αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, «εγκλωβισμένος» στο μακρινό Ροστόφ, ο πρόεδρος αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά με τον προπονητή. Οι τέσσερις «κολλητές» ήττες στα φιλικά προετοιμασίας, πάνω απ’ όλα η εικόνα του Ρουμάνου τεχνικού, σήμαναν «συναγερμό» και έφεραν την... άνωθεν παρέμβαση.

«Με πήρε ο Κώστας (σ.σ. Φωτιάδης) και μου είπε πως θέλει να μου μιλήσει το αφεντικό. Του απάντησα, βεβαίως, αλλά στις 12.30 έχω ραντεβού με τα media. Μου υποσχέθηκε ότι θα είναι μόνο για δέκα λεπτά. Και τελικά... καθίσαμε μιάμιση ώρα», έλεγε με αρκετή δόση χιούμορ ο ευδιάθετος Ραζβάν Λουτσέσκου, αμέσως μετά την κουβέντα με τον κ. Σαββίδη και προτού καθίσει απέναντι στους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ για την (καθιερωμένη) απολογιστική συνέντευξη, στο φινάλε της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Θα είχε ενδιαφέρον, να γινόταν το κοινό του ΠΑΟΚ να ήξερε ετούτη την κουβέντα Σαββίδη - Λουτσέσκου. Αλλά... δεν γίνεται. Πρώτον, διότι εκ μέρους του ΠΑΟΚ θα 'ταν επαγγελματικώς αντιδεοντολογικό (και αύριο-μεθαύριο θα το εύρισκε μπροστά του) να αποκαλυφθούν οι συζητήσεις του προέδρου με τον προπονητή. Δεύτερον, διότι δεν θα είχε κανένα νόημα ο εργαζόμενος να πει τι κουβέντιασε με τον εργοδότη του.

«Ο Σαββίδης έχει βρει το κουμπί μου»

Ο Ιβάν Σαββίδης με τον Ραζβάν Λουτσέσκου

«Πάντα σε αυτές τις συζητήσεις, ο κ. Σαββίδης ξέρει να με προβοκάρει εσωτερικά», λέει ο Λουτσέσκου. «Ακόμη κι αν είμαι τρελαμένος, πεσμένος, έχει έναν τρόπο και στο τέλος πάντα με κάνει να βλέπω τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. Πάντα πολύ πιο θετικά. Και αυτό είναι κάτι φανταστικό. Πάντα μετά τις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο, δεν είμαι ποτέ τρελαμένος…»

Στο διάστημα της παραμονής στην Ολλανδία ο Ρουμάνος τεχνικός των Πρωταθλητών Ελλάδας είχε πολλά «πάνω και κάτω». Τη μια μέρα ήταν ήρεμος, την άλλη εκνευρισμένος, απότομος, έφτασε να «τα βάλει» με την κερκίδα σ’ ένα φιλικό (Γκενκ) της προετοιμασίας. Ως δια μαγείας, σο φινάλε άλλαξε πρόσωπο και ευχαρίστησε όλους τους ποδοσφαιριστές για τη δουλειά που έκαναν τις δύο εβδομάδες του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. Αυτό αντιλήφθηκε ό,τι έπρεπε να κάνει, αυτό έκανε ως ο κορυφαιος, αν μη τι άλλο, man-manager.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραδέχεται δημόσια, δίχως να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του πως, «ναι έχω και κακές αντιδράσεις», μετά από ήττες, απογοητεύεται εύκολα διότι πολύ απλά, όπως λέει, «αυτό γίνεται γιατί εγώ το ζω πολύ άσχημα. Δεν θα θέλατε να είστε στη θέση μου μετά από αρνητικά αποτελέσματα».

«Πάντα βάζω ερωτήματα στον εαυτό μου για το αν αντιδρώ σωστά»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην Ολλανδία και στην συνέντευξη στο Gazzetta

Συνεχίζοντας την αυτοκριτική του ο 55χρονος προπονητής του ΠΑΟΚ εξηγεί τους λόγους που βάζει πάντα τον εαυτό του σε διαδικασία ερωτήσεων.

«Για τις προπονήσεις αν είναι καλές ή κακές, αν πρέπει να αλλάξω πράγματα, αν κάνω καλή προετοιμασία. Για τα παιχνίδια, αν τους λέω τα πάντα για τους αντιπάλους. Για τις αποφάσεις μου, αν είναι σωστές ή όχι. Για τις αντιδράσεις μου και τις ομιλίες με τους παίκτες. Για τις μεμονωμένες συζητήσεις μαζί τους, για τις ομιλίες και τα μηνύματα που τους στέλνω, ακόμη και για το πρόσωπό μου με το αφεντικό να λέει ότι επειδή έχω πολύ καλή επαφή με το γκρουπ, καταλαβαίνουν πώς είναι η διάθεσή μου και μου λέει ότι πρέπει να προσέχω για να μην τους δημιουργώ αρνητικά συναισθήματα.

Πάντα το κάνω αυτό. Είναι πολύ σκληρό και πρέπει να πιεστώ για να δείξω στους άλλους ότι δεν επηρεάστηκα. Η αλήθεια όμως είναι ότι επηρεάζομαι. Η αντίδρασή μου στο φιλικό με κάποιο πρόσωπο εκτός γηπέδου δεν ήταν φυσιολογική, αλλά δεν μπορούσα να μείνω συγκεντρωμένος. Έχω λοιπόν πολλά αρνητικά, αλλά αν μου πείτε ένα να διαλέξω δεν ξέρω γιατί πάντα βάζω ερωτήματα στον εαυτό μου για το αν αντιδρώ σωστά. Άρα κάπως έτσι πολλές στιγμές δεν είμαι χαρούμενος με τον εαυτό μου και αμέσως μετά μπορεί και να είμαι».

image

«Χρειαζόμαστε δυο παίκτες συν τον Μεϊτέ, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά στις μεταγραφές»

Οι μεταγραφές παραδοσιακά είναι το κομμάτι της «ασπρόμαυρης» καθημερινότητας που προκαλεί εντάσεις, τριβές, ενστάσεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, ειδικά αν κάνει μια «βόλτα» στις ον-λάιν κοινότητες των φίλων της ομάδας.

Το «αργήσαμε πάλι», είναι το πιο... λάιτ που διαβάζεις αυτή την εποχή, ειδικά όταν στο μυαλό των ΠΑΟΚτσήδων υπάρχει έντονη η εικόνα του περσινού καλοκαιριού και όλα όσα έγιναν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και μέχρι την είσοδο στους ομίλους του Conference League, που έφερε χρήμα, άνεση και παίκτες στην ομάδα.

Το πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, που αποτυπώνει στο 100% τη ψυχολογία των ανθρώπων του «Δικεφάλου» γύρω από το ρόστερ και τις μεταγραφές, συνεχίζει να είναι αυτό που συμπεριλαμβάνεται στην εντυπωσιακή ταινία-ντοκιμαντέρ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τότε που ο Μάκης Γκαγκάτσης άκουγε τον Ραζβάν Λουτσέσκου να του λέει: «Μάκη, άκου. Ακόμη και η πτήση δεν θέλει να αναχωρήσει. Όταν το αεροπλάνο άκουσε τα ονόματα των παικτών που θα ταξιδέψουν, σταμάτησε»!

Αλήθεια, τι θα μπορούσε να γράψει ή να πει, μετά την ολοκλήρωση της φετινής προετοιμασίας, σ’ ένα μήνυμα προς τον Ιβάν Σαββίδη ή την Μαρία Γκοντσαρόβα, ανάλογο μ’ αυτό που έστειλε πέρσι στον Μάκη Γκαγκάτση την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας;

«Το μήνυμα προς τον Μάκη ήταν ένα μόνο μέρος των όσων του έλεγα τότε (γέλια). Κοιτάξτε, αυτή είναι η έκτη μου προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ. Μπορώ να πω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Θα έλεγα ότι είναι ο ίδιος τρόπος προετοιμασίας όλης της σεζόν. Θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κάποιες στιγμές θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική σε άλλες στιγμές όχι και τόσο καλή. Ακόμα κι αν επιθυμούμε να έχουμε, ειδικά εγώ, όλο το γκρουπ μαζί από την αρχή της προετοιμασίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η επιλογή να αποκτήσουμε παίκτες στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου και να αποδειχθούν το ίδιο σημαντικοί για την ομάδα. Κοιτάξτε τι έγινε με την περίπτωση του Μεϊτέ, που ήρθε τις τελευταίες μέρες της προετοιμασίας και αποδείχθηκε πολύ σημαντικός για την ομάδα. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Ντεσπόντοφ, για τον οποίο μπορώ να σας αποκαλύψω ότι δεν ήξερα ότι θα τον αποκτούσαμε, το έμαθα αφού ολοκληρώθηκε η συμφωνία, δύο μέρες μετά το παιχνίδι εναντίον της Χαρτς.

Κοιτάξτε υπάρχουν δύο όψεις. Η μια πλευρά είναι αυτή που λέει ότι τα πράγματα στο κομμάτι των μεταγραφών δεν έγιναν όπως θα τα ήθελα, από την άλλη καταλαβαίνω ότι χρειάζεται να δείξω υπομονή και πίστη διότι στο τέλος η διοίκηση όντως κάνει καλές κινήσεις και το σημαντικότερο δίχως να επηρεάσει τα οικονομικά του συλλόγου. Ακόμα κι αν δεν είμαι χαρούμενος αυτή τη στιγμή, είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».

«Χρειάζεται να πάρουμε δυο παίκτες ακόμα μίνιμουμ, συν τον Μεϊτέ»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον Κυριάκο Κυριάκο στην Ολλανδία

Στις 19 του Ιούνη, όταν επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές του ο Ραζβάν Λουτσέσκου υποστήριξε ότι θα ήθελε το 90% του ρόστερ μαζί του στην προετοιμασία. Τελικά είχε στην Ολλανδία το 90% των παικτών και πόσο του έλειψε σε αυτό το κομμάτι της σεζόν το υπόλοιπο 10%; Αλήθεια, πόσο διάστημα χρειάζεται κατά την άποψη του ένας παίκτης για να μπει μαζί με την ομάδα όταν έρχεται ως μεταγραφή;

«Θα ξεκινήσω με το δεύτερο μέρος της ερώτησης και θα πω ότι εξαρτάται με την περίπτωση του παίκτη, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις των παικτών ίδιες. Εξαρτάται από την εμπειρία του παίκτη, την ικανότητα του και τις παραστάσεις του. Μπορώ να σας πω το παράδειγμα του Μαντί Καμαρά. Έχει εξαιρετικές δεξιότητες, αλλά έχει ένα πρόβλημα. Έχει παίξει το τελευταίο του ολόκληρο 90λεπτο σχεδόν επτά μήνες πριν. Χρειάζεται χρόνο για να μπει στα θέλω μας, γιατί μέχρι πρότινος έπαιζε ένα άλλο στυλ ποδόσφαιρου και πρέπει να προσαρμοστεί. Από αυτή την άποψη πρέπει να συνδεθεί περισσότερο με την ομάδα, με τους συμπαίκτες του γύρω του. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, να τον στηρίξουμε, να με τον περιβάλλουμε με όλη μας την εμπιστοσύνη, από την πλευρά του είναι λογικό να… υποφέρει λίγο σε μια νέα αρχή. Είναι ένας παίκτης με πολύ μεγάλη ποιότητα που μπορεί να μας βελτιώσει σε πολλούς τομείς μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, αν το πάμε κατά γράμμα και με βάσει τους αριθμούς ήταν εδώ μαζί μας στην Ολλανδία σχεδόν το 90% του ρόστερ. Αλλά όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με παίκτες που τραυματίστηκαν, με παίκτες που είχαν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, με διάφορα ακόμα θέματα που υπήρχαν δεν ήταν η καλύτερη στιγμή, αλλά στην άλλη πλευρά δεν εξαρτάται από κάποιον ή δεν ευθύνεται κάποιος, απλά έτσι ήρθε η κατάσταση για εμάς. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά, να δουλέψουμε πολύ, να μιλήσουμε και να αναλύσουμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε ότι αφορά τις μεταγραφές το έχω ξαναπεί. Για να είμαστε πολύ καλά, χρειάζεται να πάρουμε δυο παίκτες ακόμα μίνιμουμ, συν τον Μεϊτέ. Τρείς παίκτες συνολικά. Είπα δυο παίκτες μίνιμουμ και δεν έβαλα τον Μεϊτέ μέσα σε αυτούς γιατί ήταν μέλος της ομάδας από πέρσι. Τελευταία φορά μίλησα μαζί του πριν 10 μέρες.
Στην συνέχεια μπορούμε να σκεφτούμε επιλογές που θα παρουσιαστούν μπροστά μας στην αγορά μέσα στον Αύγουστο. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές μεταξύ παικτών στις μεταγραφές γενικότερα στην Ευρώπη, μπορεί να βρεθεί παίκτης που θέλει να φύγει από την ομάδα του, να μας αρέσει και να βρούμε την ευκαιρία να τον αποκτήσουμε. Δεν θέλω να μπω σε συζήτηση για συγκεκριμένες θέσεις, για αυτούς τους δυο παίκτες που αναφέρθηκα νωρίτερα ότι χρειάζεται να πάρουμε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού».

image

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στα πέντε (2+3) χρόνια μέχρι τώρα της παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, για εκείνον είναι… τρία, δύο κύπελλα, έχει οδηγήσει τους «ασπρόμαυρους» δύο φορές από τα προκριματικά μέχρι τα προημιτελικά του Conference League, έπαιξε σε άλλους δύο τελικούς κυπέλλου, το μόνο που δεν έχει καταφέρει είναι να κάνει πράξη το απωθημένο και όνειρο χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων, που δεν είναι άλλο από την είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Champions League.

Το καλοκαίρι του 2018 άγγιξε την είσοδο στους ομίλους, αλλά η καλοκαιρινή πορεία σταμάτησε στα playoffs και στο δεύτερο παιχνίδι με την Μπενφίκα στην Τούμπα. Έξι χρόνια μετά, ο δρόμος προς το ανανεωμένο League Stage της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μοιάζει να είναι πολύ πιο βατός, ωστόσο ο Λουτσέσκου δεν παρεκκλίνει από τη λογική του «παιχνίδι με παιχνίδι».

«Εάν ρωτήσετε τον κύριο Σαββίδη θα σας πει ότι ο στόχος είναι οι νέοι όμιλοι του Champions League. Εάν ρωτήσετε τους φίλους της ομάδας, θα σας απαντήσουν το ίδιο ακριβώς. Ως προπονητής του ΠΑΟΚ θα σας πω, ότι ο στόχος μας, είναι αυτή την χρονική στιγμή να προκριθούμε στον επόμενο γύρο. Να περάσουμε από τον πρώτο αντίπαλο. Και να σιγουρέψουμε με αυτό τον τρόπο την Ευρώπη.

Εάν με ρωτήσετε ποιο είναι το όνειρό μου, θα σας πω ότι το όνειρο που έχω, είναι να παίξουμε στο Champions League. Όμως πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο πρώτο παιχνίδι.

Από την εμπειρία που έχω, ειδικά από αυτή την εμπειρία που αποκόμισα στον ΠΑΟΚ κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας μου, είναι πως η ομάδα χρειάζεται αυτού του είδους τους στόχους. Για πολύ μικρές περιόδους, από παιχνίδι σε παιχνίδι. Παρατήρησα ότι έχουμε την δυνατότητα να δίνουμε το καλύτερο, από παιχνίδι σε παιχνίδι. Χωρίς να πιεζόμαστε για τον επόμενο στόχο. Η ομάδα δεν χρειάζεται να έχει τόσο μεγάλη πίεση για ένα χρόνο. Μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, μπορεί να έρθει η απογοήτευση. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν θέλουμε να χάσουμε την πίστη μας, την αυτοπεποίθησή μας και το κίνητρο που πρέπει να έχουμε.

Ειδικά στην Ελλάδα ζούμε από την μία ημέρα στην άλλη. Από το αποτέλεσμα του ενός αγώνα, έως το άλλο. Στην επιτυχία είσαι Θεός. Στην αποτυχία είσαι…. Αποτυχημένος. Δεν είναι μία ισορροπημένη κατάσταση. Και υπάρχουν πολλοί παίκτες που έρχονται από έξω, και δεν είναι συνηθισμένοι να διαχειριστούν εύκολα μία τέτοια πίεση. Όμως εάν ο στόχος είναι ο επόμενος, ακόμη και σε ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα, θα μπορέσω να τους φέρω πίσω πιο γρήγορα και να έχουμε άμεση αντίδραση για το επόμενο παιχνίδι. Αυτό συνέβη την σεζόν που τελείωσε».

- Εσείς κι οι συνεργάτες σας, με τη δουλειά σας έχετε αλλάξει τον ΠΑΟΚ. Αλήθεια, ο ΠΑΟΚ πόσο έχει αλλάξει εσάς;

«Ίσως τώρα έχω περισσότερα άσπρα μαλλιά. Ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη με άλλαξαν πολύ υπό την έννοια ότι έχω τεράστιο πάθος για αυτή την ομάδα. Θεωρώ τον εαυτό μου κομμάτι αυτής της ομάδας και επίσης -αυτό που είναι το πιο σημαντικό- μου έμαθε να διαχειρίζομαι πολύ μεγάλες εντάσεις. Πιστεύω ότι Αυτό είναι το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο, να ξέρει να διαχειρίζεται εντάσεις».

- Με ποια συναισθήματα ξεκινάτε τη σεζόν με τον φετινό ΠΑΟΚ, με τις εκκρεμότητες που ενδεχομένως έχετε στο ρόστερ του, με αρνητική/θετική διάθεση, συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν. Ποια είναι η αίσθησή σας;

«Ξεκινάω αυτήν την προετοιμασία με τα ίδια συναισθήματα, χωρίς μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες σεζόν. Με το αν είμαι μερικές φορές ανήσυχος, άλλες φορές στεναχωρημένος αλλά πάντα στο τέλος καταλαβαίνω καλά το πρόσημο της στιγμής και της προετοιμασίας. Η διαφορά είναι πως ξέρω ότι αυτήν την στιγμή, αν πραγματικά πιστεύεις, παλεύεις και παραμένεις ταπεινός, μπορείς να γυρίσεις την κατάστασή προς όφελός σου».

«Εχω ως όνειρο να παίξουμε στους ομίλους του Champions League, αλλά ο πρώτος στόχος είναι να περάσουμε στον επόμενο γύρο»

image

«Δεν με επηρεάζουν οι φήμες για Κουλιεράκη και Κοτάρσκι, ο Τζίμας θα γυρίσει καλύτερος από τον δανεισμό του, αυτά θέλω από τον Σαμάτα»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν… κατέβηκε απ’ τα βουνά στην πόλη, ούτε έπεσε με αλεξίπτωτο στην Τούμπα, ζει και κινείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακούει, μαθαίνει, εισπράττει, σχεδόν καθημερινά, το κλίμα της πόλης και του κόσμου.

Στο επόμενο «σετ» των ερωτήσεων ο Ρουμάνος προπονητής απαντάει και τοποθετείται για θέματα, όπως το ενδεχόμενο πώλησης κάποιου βασικού ποδοσφαιριστή, εν προκειμένω των Κωνσταντίνου Κουλιεράκη και Ντόμινικ Κοτάρσκι (αν και η Πάρμα έκλεισε τερματοφύλακα), ο δανεισμός του Στέφανου Τζίμα στη Νυρεμβέργη και κρίνει τη μέχρι τώρα παρουσία του Άλι Σαμάτα στην ομάδα.

- Υποθετική είναι η ερώτηση, αλλά δεν αποκλείεται να το βρούμε μπροστά μας. Πώς αντιμετωπίζετε τις περιπτώσεις των Κουλιεράκη, Κοτάρσκι που είναι από τα πιο hot ονόματα στην αγορά και ποια είναι η προεργασία που έχει γίνει από το κλαμπ; Έχετε μιλήσει με την ιδιοκτησία;

«Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι κάπως... πετάνε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και οι σκέψεις των ποδοσφαιριστών για το μέλλον τους. Τι είναι καλύτερο για εκείνους. Υπάρχουν φωνές από το περιβάλλον, παρεμβολές από ανθρώπους που σπάνε... μπάλες στους ποδοσφαιριστές για φημολογούμενο ενδιαφέρον. Δεν είναι εύκολο, ειδικά για έναν νέο ποδοσφαιριστή, να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση. Από την άλλη όμως, εδώ είμαστε ένα γκρουπ που έχει διαχειριστεί πολλές δυσκολίες, μιλάμε σχεδόν καθημερινά. Δεν αλλάζουν όλα μεμιάς. Από την μια στιγμή στην άλλη. Είναι μία διαδικασία εξέλιξης. Και φυσικά όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν το μυαλό, όλα είναι πιο δύσκολα και θέλουν περισσότερο χρόνο. Συνεπώς πρέπει να έχουμε υπομονή, να δώσουμε αυτοπεποίθηση σε αυτούς τους παίκτες, να νιώσουν ότι είναι στο σωστό δρόμο. Στο τέλος βέβαια, είναι και θέμα προσωπικότητας. Εκείνοι μπαίνουν μέσα στο γήπεδο, εκείνοι πρέπει να διαχειριστούν το μυαλό τους, εκείνοι πρέπει να μην επηρεαστούν από φήμες, σενάρια και ανθρώπους.

Δεν έχω μιλήσει με τον κ. Σαββίδη γι’ αυτά, συνεπώς για μένα δεν υφίσταται το θέμα. Αλλά ξέρω και ακούω και εγώ με κάποιον τρόπο όλες αυτές τις φήμες, αλλά δεν με επηρεάζουν. Σκέφτομαι απλά ότι είναι εδώ και ειλικρινά μέσα μου πιστεύω πως το καλύτερο για εκείνους είναι να είναι εδώ».

- Πως φτάσαμε στον δανεισμό του Στέφανου Τζίμα στη Νυρεμβέργη, ειδικά από την στιγμή που δεν έχει αποκτηθεί ο τρίτος επιθετικός που έχετε ζητήσει από τη διοίκηση;

«Πρώτα απ’ όλα δεν ήθελα να φύγει τώρα από την ομάδα και πριν έχουμε περισσότερες επιλογές σε αυτή τη θέση. Άλλωστε γνωρίζετε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα η ομάδα και μετά οι παίκτες. Τόσο εγώ ως προπονητής αλλά και οι συνεργάτες μου θα ήθελα να ήταν εδώ και να είχε κάνει την προετοιμασία γιατί είναι ένας καλός παίκτης για την ομάδα, αλλά από την άλλη καταλαβαίνω και αποδέχομαι πως για τον ίδιο ήταν προτεραιότητα να πάει κάπου αλλού να πάρει εμπειρίες, να αντιμετωπίσει δυσκολίες, προκλήσεις και να πρέπει να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες και απαιτήσεις σε μια νέα ομάδα σε μια διαφορετική χώρα και επομένως να δυναμώσει και ως χαρακτήρας. Επίσης κατανοώ πως όλες αυτές οι ομάδες σε αυτό τον κόσμο θέλουν να παίρνουν παίκτες δανεικούς με κάθε κόστος σε αυτή την χρονική περίοδο και όχι στο τέλος Αυγούστου. Για όλους αυτούς τους λόγους μπορεί να μην είμαι χαρούμενος που δεν ήταν μαζί μας, αλλά είμαι επίσης διατεθειμένος να κατανοήσω τους λόγους που έγινε αυτό.

Θα σας πω ειλικρινά πως ο Στέφανος είναι ένα ταλέντο, χρειάζεται χρόνο, δεν είναι ακόμη ένας ολοκληρωμένος φορ, χρειάζεται να προοδεύσει όχι μόνο σε ότι αφορά φυσική κατάσταση ή δύναμη αλλά και στην τακτική. Αν έχεις μια ομάδα στην οποία δεν έχεις να ρισκάρεις τίποτε, ναι τότε τον βάζεις μέσα και παίζει. Αλλά αν έχεις μια ομάδα με καθαρούς και ξεκάθαρους στόχους όπως η ευρωπαϊκή πορεία, η κατάκτηση τίτλων δηλαδή το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο είναι δύσκολο να αγωνιστεί αφού δεν είναι ακόμη έτοιμος. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ καλό για τον ίδιο που πήγε εκεί δηλαδή σε μια ομάδα που δεν έχει υψηλούς στόχους και επομένως δεν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις. Και για να το συνεχίσω στην παρούσα φάση και λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο Στέφανος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει αυτά που παίρνω ως προπονητής από τους άλλους ανεξάρτητα του αν κάποιοι δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη μου».

- Πολλοί στέκονται στη μέχρι τώρα παρουσία του Σαμάτα. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να διαχειριστεί πάλι μία σεζόν που έχει στόχο τον Πρωταθλητισμό χωρίς να πάρει πολλά γκολ από τους επιθετικούς του, όπως την προηγούμενη σεζόν;

«Ειδικά για τον Σαμάτα ήταν μια πολύ σκληρή σεζόν. Ήταν η πίεση από τον κόσμο το ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι αλλά κι αυτός δεν ήταν ευχαριστημένος που δεν έβαζε γκολ. Και λέω περισσότερο για αυτόν, λέω για τον Σαμάτα και όχι για τον Μπράντον όχι μόνο επειδή ο Μπράντον πέτυχε περισσότερα γκολ. Την ίδια στιγμή κατάφερε καλύτερα να αντιληφθεί (σ.σ.: ο Μπράντον) πόσο σημαντική είναι η δική του δουλειά για την ομάδα. Όταν, μία ομάδα -και αυτό είναι κάτι που το θέλει ο προπονητής- βάζει τα περισσότερα γκολ, δέχεται τα λιγότερα γκολ, η ομάδα νικάει, πώς θα μπορούσα να κρίνω τους παίκτες ή τους επιθετικούς που δούλεψαν πάρα πολύ με τα τρεξίματά τους, την πίεση με το να γυρίζουν πίσω, με το να αμύνονται, με το να τρέχουνε μπροστά αμέσως, με το να παλεύουν.

Για τον Σαμάτα, από αυτή την άποψη ήτανε δύσκολα γιατί είχε να προσαρμοστεί σε αυτό το είδος της δουλειάς, να μην παίρνει την χαρά που έχει ένας επιθετικός όταν σκοράρει και μαζί να δέχεται πολύ κριτική. Κατάφερε να το διαχειριστεί σε μία σεζόν όπως αυτή που πέρασε, με αυτά που έγιναν που του έδωσαν την ικανοποίηση να το χαρεί αλλά τώρα περιμένω από αυτόν να δώσει παραπάνω, να είναι πιο ώριμος και να προσπαθήσει επίσης να ξεπεράσει τα όριά του και να πάει σε ένα άλλο επίπεδο. Περιμένω από αυτόν, όπως περιμένω και από όλους, να καταλάβουν ότι τώρα είναι η στιγμή και να ξεπεράσουν τα όριά τους».

image

«Τα αποτελέσματα στα φιλικά ήρθαν σε ιδανική στιγμή, τα πράγματα δεν ήταν τέλεια, αλλά η συνοχή του γκρουπ μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα»

Ο πολυνίκης προπονητής του ΠΑΟΚ κάνει τον απολογισμό της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας και παρότι οι Πρωταθλητές Ελλάδας μέτρησαν τέσσερις σερί ήττα στα φιλικά, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν ανησυχεί για την εικόνα της ομάδας στα επίσημα παιχνίδια.

- Η αυτοπεποίθηση είναι μία έννοια που έχετε ψηλά στη φιλοσοφία σας για το ποδόσφαιρο και ο «Δικέφαλος» τώρα ως πρωταθλητής έχει αρκετή από αυτή. Υπάρχει περίπτωση όμως η πολλή αυτοπεποίθηση να δημιουργεί προβλήματα χαλάρωσης και κακής νοοτροπίας ή εφησυχασμού;

«Επειδή ρωτάτε για την προετοιμασία σας λέω ότι όλα είναι νορμάλ. Είναι φυσιολογικό να έχουμε αυτό το πνεύμα και τέτοια συναισθήματα. Πρώτα από όλα οι πιο πολλοί από τους παίκτες ποτέ δεν κατέκτησαν τίτλο στην καριέρα τους. Το δεύτερο είναι ότι το κλαμπ μας δεν έχει εκπαιδευτεί να κερδίζει τίτλους κάθε χρόνο. Έχουμε τέσσερα πρωταθλήματα, τα δύο μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, συν το ένα που η Αθήνα μας… έκλεψε. Το τρίτο στοιχείο έχει να κάνει με τον τρόπο που κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Ήταν απίστευτα και δύσκολα τα συναισθήματα και όταν έγινε, προέκυψε τεράστια χαρά. Αρχίσαμε ως τέταρτο φαβορί και τελικά κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της σεζόν το σύνολο των παικτών ξεζουμίστηκε για να τα καταφέρει. Πιέστηκαν παραπάνω από το 100% για να το κρατήσουμε αυτό σε μεγάλη περίοδο.

Όλη αυτή η έξτρα πνευματική προσπάθεια και τώρα όλη αυτή η νοοτροπία ότι πετάμε, ότι είμαστε χαρούμενοι και με μεγάλη αυτοπεποίθηση, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα που έρχεται. Εκτιμώ πάντως ότι αυτά τα αποτελέσματα της προετοιμασίας έρχονται σε ιδανική στιγμή για να καταλάβουμε ότι ακόμη και ομάδες πιο χαμηλής ποιότητας μπορούν να μας κερδίσουν αν δεν είμαστε στο 100%. Οι παίκτες το καταλαβαίνουν.

Στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης είμαστε πολύ καλά όπως είδα και στην ανάλυση που κάνουμε. Αυτό που επίσης είδα θετικά, είναι ότι η ομάδα δεν κατέρρευσε στα παιχνίδια αυτά και πάντα είχε περιόδους που παρήγαγε ωραίο ποδόσφαιρο. Τα αποτελέσματα ήρθαν από μεμονωμένα συμβάντα-επεισόδια. Πάντα κάποιος καθυστερούσε, πάντα κάποιος είχε αργή αντίδραση, πάντα κάποιος με παραπάνω αυτοπεποίθηση έκανε λάθη, όπως έγινε με δύο μπαλιές στον Κουλιεράκη που σε άλλα ματς θα έδιωχνε την μπάλα στις κερκίδες, ή όπως με τη Γκενκ και τον Ότο που ποτέ δεν ντριμπλάρει εκεί, αλλά έκανε διπλό λάθος. Εκτός από αυτές τις στιγμές, η ομάδα δημιουργούσε ευκαιρίες με συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Ο τρόπος που αμυνθήκαμε έγινε με σωστή νοοτροπία, με τρεξίματα, με μονομαχίες, με αλληλοκαλύψεις. Ίσως να μην είχαμε τις μεταβάσεις των τελευταίων ντέρμπι. Είδα λοιπόν πολλά καλά στοιχεία από την προετοιμασία που θα βοηθήσουν την ομάδα να επιστρέψει στην σωστή πνευματική αντιμετώπιση των αγώνων».

- Η συνοχή από την περυσινή σεζόν μπορεί να είναι ένα μεγάλο αβαντάζ, αλλά πίσω από αυτή μπορεί να κρύβεται η λέξη στασιμότητα. Μπορεί οι αντίπαλοι να διαβάζουν πλέον καλύτερα το παιχνίδι της ομάδας, μπορεί η ίδια η ομάδα να μην αισθάνεται ότι εξελίσσεται. Είναι ένας δικός σας φόβος όλο αυτό το σκεπτικό;

«Έχουμε ένα αβαντάζ πως όλοι γνωρίζουν όλους. Έχουμε ένα αβαντάζ πως ξέχωρα αν κάναμε κάποια βήματα πίσω, μπορούμε να τα καλύψουμε πολύ γρήγορα. Όμως την ίδια στιγμή έχουμε κάποιους – μεταγραφικούς - στόχους που πρέπει να επιτευχθούν γιατί όλο αυτό πρέπει να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε νέες κινήσεις, να ενισχύσουμε την ποιότητά μας με παίκτες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, δύο, τρεις, τέσσερις, δεν ξέρω. Και έτσι να αποκτήσουμε το απρόβλεπτο που χρειαζόμαστε.

Για πολλούς το γκρουπ έχει συνοχή και όντως έχει γιατί καταφέραμε να κρατήσουμε τους περισσότερους παίκτες. Έχουμε κάποια θέματα, έχουμε κάποιες ελπίδες, αλλά την ίδια ώρα από την δική μου οπτική και αυτό δεν έχει να κάνει με τον περίγυρο αλλά με εμάς μέσα στην ομάδα, τα πράγματα δεν ήταν τέλεια. Και αυτό γιατί, ο Ζίβκοβιτς έπαιξε EURO και θα ξεκινήσει την προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη, γιατί ο Τάισον μετά από έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, πήρε άδεια για να ταξιδέψει στη Βραζιλία και του δώσαμε πέντε μέρες παραπάνω, επίσης ο Ντεσπόντοφ και ο Κουλιεράκης πήραν πέντε μέρες παραπάνω άδεια, ο Κωνσταντέλιας και εδώ είναι δική μας ευθύνη αλλά και δική του γιατί πλέον έχει μεγαλώσει και είναι υπεύθυνο άτομο, δεν διαχειριστήκαμε καλά τις διακοπές του αλλά και τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας με τον γάμο της αδερφής του. Μετά τραυματίστηκε και έχασε αρκετό έδαφος.

Ο Κεντζιόρα ήταν και αυτός ειδική περίπτωση, έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, ξεκινώντας πριν από τρεις μέρες. Όλες αυτές οι υποθέσεις, δεν μας άφησαν να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση αυτή την περίοδο. Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο να πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση, να πιεστούμε περισσότερο. Και παράλληλα, είναι δική μου ευθύνη να διατηρήσω τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης του εαυτού μου αλλά και της ομάδας, να αντιληφθούν όλα αυτά που συζητάμε και να πάρουν το κατάλληλο μήνυμα. Το σήμερα, είναι το σήμερα, αλλά μπροστά μας έχουμε μία ολόκληρη σεζόν»

- Εχετε πει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πως ίσως όλοι πετάνε στα σύννεφα. Πώς θα τους... προσγειώσετε στο έδαφος και πως θα κάνετε τους παίκτες του να είναι... πεινασμένοι και τη νέα χρονιά;

«Αυτή είναι δική μου ευθύνη ως προπονητή, αλλά και του αφεντικού ως ιδιοκτήτη. Μην βάζει μόνο αυτός πίεση σε μένα να βάλω και εγώ σε αυτόν. Από εμάς εξαρτάται το να κρατήσουμε ψηλά τη αυτοπεποίθηση της ομάδας και τo κίνητρο. Αυτό έγινε πέρσι με αρκετή δουλειά, δεν είναι κάτι που γίνεται μαγικά. Θέλει πολύ καλή προετοιμασία για τις συζητήσεις, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Να λύνουμε όποια προβλήματα παρουσιάζονται και να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις. Να πείθουμε τους παίκτες, διότι παρά το γεγονός πως κάποιοι μεγαλώνουν, ή πως κάποιοι έχουν περισσότερη εμπειρία από τους άλλους παραμένουν... παιδιά και εύκολα μπορεί να βγουν εκτός από τη σωστή κατεύθυνση, αν δεν έχουν μάθει πως να συμπεριφέρονται. Είναι η δουλειά μας αυτή.

Είναι όμως η στιγμή που χρειαζόμαστε και λίγη τύχη. Πάντα λέω στους παίκτες μου να είναι σωστοί, να είναι ταπεινοί, ειλικρινείς και να δίνουν τα πάντα. Διότι μόνο έτσι μπορούν όλα να πάνε με το μέρος μας. Συζητήσαμε πολλές φορές πως μπορεί να κάνεις ένα μόνο σουτ στην αντίπαλη εστία και να σκοράρεις. Όμως μερικές φορές σουτάρεις με τον ίδιο τρόπο και η μπάλα μπορεί να χτυπήσει στο δοκάρι, ή ο τερματοφύλακας να αποκρούσει. Αυτό σημαίνει πως κάτι δεν ήταν τέλειο. Σε αυτή την προετοιμασία, πρώτη σέντρα από τον αντίπαλο και η μπάλα στα δίχτυα. Στο παιχνίδι με τον Άρη ο Μορόν σέντραρε και το τελείωμα κατέληξε άουτ. Το τελείωμα του Τάισον ήταν τέλειο. Αυτή την περίοδο τα τελειώματα μας ακόμα και από το πέναλτι, βρίσκουν στο δοκάρι, καταλήγουν άουτ ή κοντράρουν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή την περίοδο δεν είμαστε στον σωστό δρόμο. Όμως όπως είπα και πριν είναι φυσιολογικό.

Επίσης, είναι μια καλή εμπειρία για εμάς για να καταλάβουμε πως αν βάλουμε όλη την ενέργεια μας και όλη την αποφασιστικότητα μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αν όμως δεν έχουμε αυτή τη νοοτροπία, οι μικρότερες ομάδες μπορεί να πάρουν αποτελέσματα από εμάς. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να είμαστε έξυπνοι για να το καταλάβουμε και να είμαστε ενωμένοι, έτσι ώστε να φέρουμε στην ομάδα στο δρόμο της επιτυχίας».

@Photo credits: eurokinissi