Μπορντό: Πτώση στην κόλαση!

Μπορντό: Πτώση στην κόλαση!

Εν μέσω της ολυμπιακής λάμψης και των τεράστιων επενδύσεων, ένα σύννεφο απειλεί το γαλλικό ποδόσφαιρο, το οποίο αγωνίζεται να προωθήσει τη Ligue 1, μια διοργάνωση που η Παρί Σεν Ζερμέν κέρδισε δέκα τίτλους τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει αρχίσει να χτυπάει, ειδικά όταν εκδηλώνονται καταστροφικές καταιγίδες όπως αυτή που σαρώνει την Μπορντό, έναν ιστορικό σύλλογο.

Ομάδα που μόλις υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία ως αποτέλεσμα ενός χρέους που υπολογίζεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ. Ο σύλλογος χρειαζόταν σχεδόν το μισό από αυτό το ποσό άμεσα για να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Ωστόσο, έπειτα από 87 χρόνια η ομάδα παρέδωσε το επαγγελματικό της δελτίο, τα συμβόλαια των παικτών, αλλά και τα κλειδιά από το προπονητικό κέντρο. Ο σύλλογος των έξι πρωταθλημάτων, η ομάδα του Ζιντάν, του Γκουρκίφ δεν μπόρεσε να λυθεί από τα δεσμά της και να αναζητήσει το θαύμα της σωτηρίας.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης

image

Η αρχή του τέλους

Τα οικονομικά προβλήματα για τη Μπορντό ξεκίνησαν με την πρώτη καραντίνα και την εμφάνιση του κορονοϊού, ο οποίος έπληξε ολότελα όλα τα πρωταθλήματα. Για τους Γιρονδίνους ωστόσο οι πληγές που της άφησε αποδείχθηκαν πιο βαθιές σε σύγκριση με τις περισσότερες ομάδες.

Η απώλεια του εισοδήματος πολλαπλασιάστηκε, όταν ο ισπανικός κολοσσός, Mediapro, αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις με τη Ligue 1 για τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε ένα deal που υπολογιζόταν κοντά στα 780 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας ένα ντόμινο οικονομικής αστάθειας στο ποδόσφαιρο της Γαλλίας.

Τελικά το 2021 οι τότε Αμερικανοί ιδιοκτήτες, King Street, ανακοίνωσαν πως δεν θα υποστήριζαν πλέον τον σύλλογο οικονομικά, ενώ είχαν επενδύσει περίπου 53 εκατομμύρια δολάρια από τη στιγμή που ανέλαβαν τη διαχείριση του συλλόγου τον Δεκέμβριο του 2019. Λίγο αργότερα η πώληση της Μπορντό στον Τζεράρντ Λόπεθ ήταν γεγονός...

image

Ο Λόπεθ απέτυχε, η Λίβερπουλ έκανε πίσω

Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου ανήκε στον Τζεράρντ Λόπεθ, με ρίζες από τη Γαλατία που έχει ασχοληθεί τόσο με το ποδόσφαιρο όσο και με τη Formula 1. Κάποτε προσπάθησε να αγοράσει τη Λούγκο, ενώ ασχολήθηκε και με την Ντεπορτίβο. Ο Λόπεθ μπήκε στην ομάδα πριν από τρία χρόνια και προσπάθησε με... επιδέσμους να σώσει έναν βαριά τραυματισμένο.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 η προηγούμενη διοίκηση είχε βγάλει περισσότερα από 62 εκατομμύρια ευρώ, αφού είχε πουλήσει, μεταξύ άλλων, τα δύο μεγαλύτερα ταλέντα της, τον Κουντέ και τον Τσουαμενί. Έκτοτε, και μετά την πανδημία, ο σύλλογος δεν σταμάτησε να πουλάει: άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν από μεταγραφές παικτών. Αλλά ακόμη και αυτό δεν ήταν αρκετό για να κλείσει μια τρύπα που ο Λόπεθ προσπάθησε να επιδιορθώσει με μια διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής με τη «Fenway Sports Group», που έχει μεταξύ άλλων τη Λίβερπουλ.

Δεν υπήρξε συμφωνία. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν και ο Λόπες τονίζει πως εκτός από τα χρέη σημαντικό ρόλο έπαιξε και το χάος με τα τηλεοπτικά, μιας και η συμφωνία με τη Mediapro οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. «Το ποδόσφαιρό μας έχει μόλις δεχθεί ένα χαστούκι και εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή, επειδή βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις με ανθρώπους για τους οποίους ήταν σημαντικό. Και αποσύρθηκαν», εξήγησε ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, ο οποίος σημειώνει ότι έχει επενδύσει 60 εκατομμύρια ευρώ από την άφιξή του.

«Η Μπορντό ενημερώθηκε από την Fenway Sports Group για την απόφασή της να μην συνεχίσει τις συζητήσεις που ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την αγορά του συλλόγου. Οι λόγοι για αυτήν την απόφαση περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος του γηπέδου τα επόμενα χρόνια και το γενικό οικονομικό κλίμα στο γαλλικό ποδόσφαιρο» τονίστηκε στην ανακοίνωση.

image

Οι πρωταθλητές του Μπλαν

Μια ομάδα με έξι πρωταθλήματα διαλύεται και όλοι στην πόλη αναπολούν το τελευταίο, όταν η Μπορντό έθεσε τέλος στην εγχώρια κυριαρχία της Λυών για να κατακτήσει τον τίτλο του 2009. Πρόκειται για μια από τις πιο ιδιαίτερες πρωταθλήτρια στη Γαλλία στον 21ο αιώνα, μιας και στην αρχή εκείνης της σεζόν δεν λογιζόταν ανάμεσα στα φαβορί.

Ο πρώτος λόγος φυσικά άνηκε στη Λυών που είχε επιβάλλει... μοναρχία με επτά σερί πρωταθλήματα, ακολουθούσε από κοντά η Μαρσέιγ που ονειρευόταν την επιστροφή στην κορυφή, όμως λίγος λόγος είχε γίνει για εκείνη την εκπληκτική Μπορντό. Με τον Λοράν Μπλαν ωστόσο να στήνει άρτια τα πιόνια που είχε στα χέρια του, οι Γιρονδίνοι κατάφεραν το ανέλπιστο κι έφτασαν μέχρι την κορυφή.

Ο δανεισμός του Ζοάν Γκουρκίφ από τη Μίλαν αποδείχθηκε καταλυτικός για το σύνολο του Μπλαν, ο οποίος πόνταρε πολλά στον Γάλλο μέσο που σταδιακά άρχισε να κερδίζει συγκρίσεις ακόμα και με τον... Ζινεντίν Ζιντάν λόγω της κοινής της σταδιοδρομίας και της τεχνικής που τον χαρακτήριζε.

Το δίδυμο στην επίθεση των Καβανάγκι και Σαμάκ που συνολικά σταμάτησαν στα 29 γκολ εκείνη τη σεζόν έδωσε μπόλικα καύσιμα στη «μηχανή» της Μπορντό, η οποία τελικά τερμάτισε στην πρώτη θέση της Ligue 1 με σύνολο 80 βαθμών, τρεις περισσότερους από τη δεύτερη Μαρσέιγ κι εννιά από την πρωταθλήτρια Λυών.

image

Τα δικά της παιδιά στον πλανήτη ποδόσφαιρο

Όπως κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της κι έχει αφήσει το στίγμα της στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, έτσι κι η Μπορντό μπορεί να φουσκώνει με περηφάνεια όταν απαριθμεί τους παικταράδες που φόρεσαν τη φανέλα της. Εξέχοντος του Ζινεντίν Ζιντάν που αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα με διαφορά που φόρεσε τη φανέλα τους, οι Γιρονδίνοι έχουν μια σειρά από παικταράδες να παρουσιάσουν.

Ένας εξ αυτών ο Κριστόφ Ντουγκαρί, με τον πρώην επιθετικό των Μπαρτσελόνα και Μίλαν να καταγράφει συνολικά 324 εμφανίσεις και να κατακτά το Κύπελλο με τα χρώματα της γαλλικής ομάδας. Ο Πορτογάλος Παουλέτα με τη σειρά του φιγουράρει ψηλά στις εμβληματικές φιγούρες που υπηρέτησαν τον σύλλογο, όπως και ο τρομερός μπακ, Βιθέντε Λιζαραζού, που φόρεσε τη φανέλα της Μπορντό από το 1988 έως το 1996.

Από πιο σύγχρονους ξεχωρίζει η περίπτωση του Ορελιέν Τσουαμενί, Προτού κάνει το «μπαμ» με τη φανέλα της Μονακό που πυροδότησε τη μεταγραφή του στη Ρεάλ για 100 εκατομμύρια ευρώ πίσω στο καλοκαίρι του 2022, ο Γάλλος μέσος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με το σήμα της Μπορντό στο στήθος. Προϊόν της ακαδημίας της, ο Τσουαμενί αποχώρησε το 2020 προς τη Μονακό για το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ και δυο χρόνια αργότερα έκανε το άλμα προς την ελίτ με τη μεταγραφή του στη Ρεάλ.

Από την άλλη πλευρά στον μεγάλο αντίπαλο των Μαδριλένων κατέληξε το έτερο μεγάλο ταλέντο των ακαδημιών της, Ζιλ Κουντέ, με τον νεαρό αμυντικό να τα πηγαίνει περίφημα στη Σεβίλλη και το 2022 να κερδίζει τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα. Όλοι τους άφησαν την δική τους σφραγίδα στο ποδόσφαιρο, τιμώντας ένα σήμα που βιώνει μια από τις δύσκολες στιγμές στην ιστορία του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image