Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 Γερμανία: Η ανάλυση της αντιπάλου της Ελλάδας στον προημιτελικό

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 Γερμανία: Η ανάλυση της αντιπάλου της Ελλάδας στον προημιτελικό

Η Γερμανία έχει κατακτήσει δύο μετάλλια τα τελευταία τρία χρόνια και το Gazzetta παρουσιάζει την προσεχή αντίπαλο της Εθνικής Ελλάδας (6/8, 12:00) στη μάχη για την πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων μπάσκετ 2024.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει ότι η Γερμανία μετρούσε ήδη τρία μετάλλια σε EuroBasket (χρυσό 1993, ασημένιο 2005) και Παγκόσμια Κύπελλα (χάλκινο 2002), εντούτοις η εικόνα που παρουσιάζει η «νασιονάλμανσαφτ» την τελευταία τριετία είναι εκείνη μιας ομάδας που διαθέτει τα πάντα! Αυτοματισμούς, ταλέντο, συνεργασίες, δύναμη, βάθος στον πάγκο, εμπειρία στο top επίπεδο στο ΝΒΑ και τη EuroLeague, ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης, σουτ, κορμιά... Μα πάνω απ' όλα, το μεγάλο πλεονέκτημα των Γερμανών είναι η τρομερή συνέπεια σε ό,τι αφορά μια «φουρνιά» που ξεχειλίζει από ταλέντο και έχει την τύχη να ηγείται από έναν καταπληκτικό άσο.

Πλέον η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα στη μάχη για την πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων μπάσκετ 2024 και το Gazzetta παρουσιάζει την επόμενη αντίπαλο της ελληνικής ομάδας που έχει την ευκαιρία να πάρει ρεβάνς για τον προ διετίας αποκλεισμό στο μεταξύ τους συναπάντημα στο EuroBasket.

image

Πήγε το μπάσκετ ένα level παραπάνω

Το μπάσκετ που παίζει η Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια είναι εκπληκτικό. Πέρσι οι Γερμανοί το πήγαν ένα επίπεδο παραπάνω, φτάνοντας ως το τέλος της διαδρομής στο Mundobasket και εξασφαλίζοντας την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ως πρωταθλητές κόσμου. Ο Φράντζ Βάγκνερ παρουσιάζεται πιο ώριμος, ο Αντρέας Ομπστ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ εκεί έξω, o Ντένις Σρούντερ παίζει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του με την Εθνική, ο Ντάνιελ Τάις αποτελεί σημείο αναφοράς στο ζωγραφιστό ενώ ο Γιοχάνες Βόιτμαν παραμένει το ίδιο σημαντικός. Προφανώς πρόκειται για μια φοβερή «φουρνιά» παικτών που έχει την τύχη να ηγείται από τον Σρούντερ, ένα παιδί με ιδιαίτερο χαρακτήρα, δίχως όμως να αμφισβητείται η μπασκετική αξία και το ταλέντο του.

image

Τα back-to-back μετάλλια

Για να φτάσουμε όμως εδώ, στο σημείο δηλαδή η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Γερμανίας να ανήκει πλέον στο κορυφαίο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο EuroBasket 2022. Τότε που η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ επικράτησε της Πολωνίας στον μικρό τελικό και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ανεβαίνοντας στο βάθρο σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια. Οι Γερμανοί είχαν μία από τις καλύτερες επιθέσεις της διοργάνωσης, διατηρώντας παράλληλα και αξιοπρεπή νούμερα στην άμυνα, με τον Σρούντερ να ορίζει το τέμπο και να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων ενώ ο Μάοντο Λο ερχόταν από τον πάγκο για να κρατήσει τον δείκτη της έντασης εκεί που τον όριζε ο γκαρντ των Μπρούκλιν Νετς.

Το χρυσό μετάλλιο στο Mundobasket 2023 απέδειξε ότι η πορεία της Γερμανίας στις διεθνείς διοργανώσεις δεν έτυχε αλλά... πέτυχε. Οι Γερμανοί έπαιξαν απόλυτο μπάσκετ στον ημιτελικό με τους Αμερικανούς, κάνοντας ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ιστορίας τους με τον συγκλονιστικό Ομπστ, τον Φραντζ Βάγκνερ και τον Ντάνιελ Τάις που διέλυσε την front line της Team USA να ξεχωρίζουν. Την ίδια στιγμή, ο Ντένις Σρούντερ έπαιρνε μπάλες στο φινάλε, σκοράροντας και κρίνοντας τον αγώνα. Εν τέλει η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ κατάπιε τη Σερβία στον τελικό που διεξήχθη στην Mall of Asia Arena της Μανίλα, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να κυριαρχήσει στο σύγχρονο μπάσκετ.

image

Ο Χέρμπερτ και ο σταθερός κορμός

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ πρόσφερε μια από τις πιο iconic στιγμές του περσινού Mundobasket, όταν οδήγησε την Εθνική Γερμανίας στην κορυφή του κόσμου και στη συνέχεια λύγισε και έκλαιγε καθισμένος σε μια γωνία έξω από τα αποδυτήρια. Ο Χέρμπερτ, ο οποίος θα κοουτσάρει την Μπάγερν μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2021, δημιουργώντας μια σπουδαία ομάδα που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τους Γερμανούς σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Οργάνωση και πειθαρχία.

Ο Καναδός κόουτς, ο οποίος δεν κατάφερε να αφομοιώσει την ελληνική κουλτούρα και να λειτουργήσει στο ειδικό περιβάλον του μπασκετικού Άρη, έχει παρουσιάσει μια ομάδα που παίζει σε υψηλό ρυθμό και κυριαρχεί πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ομάδα με ποιότητα, με ατομικό ταλέντο και συγκεκριμένη κατεύθυνση, συγκεκριμένα πλαίσια και συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που οι παίκτες της το εκτελούν με συνέπεια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Γερμανίας έχει να κάνει ακριβώς στο ότι στηρίζεται σε έναν σταθερό κορμό παικτών, αρχής γενομένης από τον Ντένις Σρούντερ που βοηθάει στην εκτέλεση και στη δημιουργία στους ψηλούς και τους πολύ καλούς spot up σουτέρ, τον Ομπστ και τον Φραντζ Βάγκνερ, ο οποίος υπέγραψε τη rookie max επέκταση που του έδωσαν οι Μάτζικ για πέντε χρόνια και 224 εκατομμύρια, αποτελώντας τον πιο ποιοτικό περιφερειακό της Εθνικής.

image

Ο Σρούντερ ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση

Από το ξεκίνημα της καριέρας του, ο Ντένις Σρούντερ ήταν ένα παιδί που προσπαθούσε να αποδείξει ότι αξίζει και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Εν τέλει, με πολλή δουλειά κατάφερε να το αποδείξει και να κάνει πραγματικότητα αυτά που ονειρευόταν, οδηγώντας τη Γερμανία σε νέες κορυφές και αποτελώντας τον σημαιοφόρο της γερμανικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων. Πρόκειται για τον παίκτη που ηγείται της Εθνικής με εξαιρετική αλλαγή ρυθμού και ταχύτητας, με πολύ καλό χειρισμό μπάλας και πολύ σωστές αποφάσεις, δίνοντας 19.7 πόντους, 9 ασίστ και 1.7 κλεψίματα μ.ό. στους τρεις αγώνες του Group B. Ο Σρούντερ ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση, απολαμβάνοντας τον ρόλο του ηγέτη που έχει στη «νασιονάλμανσαφτ».

Συνοψίζοντας, η Εθνικής Ελλάδας θα βρει απέναντί της μια καλοδουλεμένη ομάδα με αρχές στο παιχνίδι της, που παίζει εκπληκτικό μπάσκετ με κατεύθυνση και αρχές, που κουβαλάει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και βγάζει στο παρκέ κάθε δυνατό χαρακτηριστικό που της αποδίδεται.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi