Φίλιπ Μαξ: Εχει ποδοσφαιρικά γονίδια και «τρέλα» με τον «Harry Potter» (vids)

Φίλιπ Μαξ: Εχει ποδοσφαιρικά γονίδια και «τρέλα» με τον «Harry Potter» (vids)

Φίλιπ Μαξ λοιπόν και ο 31χρονος αριστερός μπακ έγινε πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού καθώς υπέγραψε και ανακοινώθηκε από το «τριφύλλι».

Ομως για μισό λεπτό...

Ηταν πιθανό ο Γερμανός να μην γίνει ποδοσφαιριστής, με γνώμονα τον οικογενειακό του περίγυρο; Μάλλον όχι, αφού η φαμίλια του είναι άκρως συνυφασμένη με την μπάλα και προέβλεπε μαθηματικά βέβαιο πως θα ασχοληθεί με αυτή.

bwin sponsored

Βλέπετε είναι γιος του Μάρτιν Μαξ, ενός εκ των κορυφαίων «μπομπέρ» που ανέδειξε, στα τέλη της περασμένης χιλιετίας και στις αρχές της νέας το εκεί football, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ της Bundesliga (2000, 2002, αμφότερες με τη Μόναχο 1860), ενώ το 1997 κατέκτησε με τη Σάλκε το πάλαι ποτέ Κύπελλο UEFA.

Την ίδια στιγμή και η μητέρα του έπαιζε σε club της Βεστφαλίας και ο ήρωας της ιστορίας μας γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα... γήπεδο.

New entry λοιπόν στα εδώ δρώμενά μας, με background που... προδιαθέτει πως μπορεί να αφήσει το... στίγμα του ελέω (και) του βιογραφικού του που είναι αρκετά «βαρύ», αξίζει να τον γνωρίσουμε.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στην Generation X της Σάλκε, πρωταθλητής U19

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1993 στην πόλη Βίερσεν, μία εποχή όπου ο πατέρας του αγωνίζονταν στην Γκλάντμπαχ. Υστερα ο father συνέχισε στη Σάλκε και το 1999 πήγε στη Μόναχο 1860. Ετσι ο μικρός Φίλιπ εντάχθηκε, παιδί ακόμα, στα τμήματα υποδομής των Βαυαρών και μάλιστα τον πρώτο καιρό αγωνίζονταν στη γραμμή κρούσης, αλλά σταδιακά «οπισθοχώρησε» ως μπακ-χαφ. Επειδή πάντως υπάρχουν τα... γονίδια, συχνά-πυκνά όταν προωθείται θυμίζει φορ.

Στην εφηβεία βρέθηκε στους «μικρούς» της Μπάγερν Μονάχου και επειδή έδειχνε να διαθέτει προοπτικές ώστε να συνεχίσει στο χώρο, όταν ο πατέρας του πήγε το 2003 στο Ροσκόκ για να παίξει στη Χάνσα την τελευταία σεζόν της καριέρας του, εκείνος δεν άλλαξε πόλη αλλά παρέμεινε εκεί μαζί με τη μητέρα του.

Μέχρι που φτάσαμε το 2010, οπότε η φαμίλια του γύρισε στα γνώριμα μέρη της κοιλάδας του Ρουρ.

Βλέπετε ο Μάρτιν Μαξ ήταν μέχρι και 14 ετών στην Πολωνία, αλλά μετακόμισε τότε οικογενειακώς στο Ρεκλινγκχάουζεν που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. Εκτός των άλλων αγωνίστηκε όπως αναφέραμε παραπάνω στη Σάλκε και ήταν τότε που ο γιος του εντάχθηκε στους «μικρούς» της. Αλλωστε οικογενειακώς υποστηρίζουν τους «βασιλικούς μπλε» και μεταγενέστερα σχολίασε χαριτολογώντας. «Οταν ήμουν παιδί στο σπίτι υπήρχαν μόνο οπαδοί της»!

Εκει λοιπόν «έχτισε» το όνομά του και άρχισε να συγκαταλέγεται στην Generation X του club και όχι μόνο, αφού το 2012 ήταν εκ των πρωταγωνιστών του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στη λίγκα της U19. Τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν πως έπαιζε περισσότερο ως αριστερός εξτρέμ και έκλεισε τη σεζόν-τίτλου με 15 γκολ και 6 ασίστ, ενώ μαζί με τον Σιντ Κολάσινατς της Αταλάντα και τον Μαξ Μάγιερ, νυν του ΑΠΟΕΛ, θεωρούνταν οι 3 MVP της ομάδας!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Σταδιακά ανέβηκε στη 2η ομάδα και τον Μάρτιο του 2014 ντεμπουτάρισε στη Bundesliga σε ένα ματς κόντρα στην Ντόρτμουντ, όταν αντικατέστησε στις καθυστερήσεις τον Ζουλιάν Ντράξλερ.

Μερικούς μήνες μετά η «Bild» πήρε συνέντευξη από δύο νεαρούς παίκτες της Σάλκε και το σχετικό άρθρο είχε τίτλο «Η γενιά των διαδόχων», όπου ο ένας ήταν ο Λιρόι Σανέ, γιος του Σουλεϊμάν Σανέ και ο άλλος ο Φίλιπ.

image

Στην Αουγκσμπουργκ έναντι 3,6 εκατομμυρίων ευρώ ως αντί-Ράχμαν

Ομως την επόμενη σεζόν (2014/15) ενημερώθηκε πως δεν είχε μέλλον στον σύλλογο και το καλοκαίρι υπέγραψε στη Καρλσρούη της δεύτερης κατηγορίας, όπου μάλιστα στις αρχές δεν ήταν βασικός.

Στην πορεία όμως καθιερώθηκε και μάλιστα με εκείνον starter - ως μπακ - έφτασε μέχρι τα ημιτελικά των Play Off της ανόδου, όπου όμως τέθηκε νοκ άουτ από το Αμβούργο.

Οι εμφανίσεις του από τον Νοέμβριο και έπειτα αποτέλεσαν το «διαβατήριο» ώστε να επιστρέψει σε top επίπεδο, αφού το καλοκαίρι του 2015 η Αουγκσμπουργκ κατέβαλε 3,6 εκατομμύρια ευρώ και τον απέκτησε ως αντί-Μπάμπα Ράχμαν, καθώς ο γνώριμός μας νυν παίκτης του ΠΑΟΚ πήρε μεταγραφή από εκείνη για την Τσέλσι.

Ετσι στα 21 του επέστρεψε στη Βαυαρία και στο «Augsburg Arena» έτρεξε εξαιρετικές σεζόν, όπου ορισμένες φορές εναλλάσσονταν με τον δικό μας Κώστα Σταφυλλίδη σε άμυνα και εξτρέμ, αφού η νέα του ομάδα έπαιζε τόσο με full back όσα και με κλασικά «φτερά».

Η στιγμή δε που καθιερώθηκε στις συνειδήσεις όλων των Γερμανών φιλάθλων ως ένας top class παίκτης ήταν με την έλευση του Μάνουελ Μπάουμ στα «ηνία», καθώς τον ήξερε από την εποχή που βρίσκονταν στα «τσικό» της Μόναχο 1860 και ο έμπειρος κόουτς ήταν προπονητής του!

Το 2017/18 «εκτοξεύτηκε» (σ.σ. θα δείτε αναλυτικά παρακάτω και τις συγκρίσεις που έγιναν) και βελτιώθηκε άρδην ανασταλτικά, ενώ επιθετικά «έκλεισε» τη συγκεκριμένη περίοδο με 13 τελικές πάσες!

Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2017 υπερηφανευόταν και δικαίως πως ήταν ο κορυφαίος σε ασίστ σε όλη την Ευρώπη και παρουσιάζονταν «σεληνιασμένος», ανεξαρτήτως αν η ομάδα του έπαιζε με 3 στόπερ οπότε έπαιρνε όλη την πλευρά ή με τετράδα στα «μετόπισθεν» όπου εκείνος ήταν ο μπακ.

Τους συγκεκριμένους μήνες το όνομά του άρχιζε να φιγουράρει σε πολλά αγγλικά ρεπορτάζ ως «στόχος» των Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Λίβερπουλ, ενώ σε έγκριτα έντυπα, όπως π.χ. ο Guardian, δημοσιεύονταν εκτενή αφιερώματα για τα κατορθώματά του και το ενδεχόμενο να βρεθεί στην Premier League.

Το «άλμα» από μέρους του τελικά δεν έγινε ποτέ και τον Απρίλιο του 2019 που τα «ηνία» της Αουγκσμπουργκ πήρε ο Μάρτιν Σμιντ, άρχισε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εξτρέμ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Υπό αυτές τις συνθήκες φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2020, οπότε και είχε ήδη συμπληρώσει 5 σεζόν στο club και αποτελούσε σημείο αναφοράς για εκείνο, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, ακόμη και ελέω του ξεχωριστού του στυλ (π.χ. πάντα καλοντυμένος, προχωρούσε σε ιδιαίτερες κομμώσεις και ευρύτερα ο κόσμος τον αγαπούσε πάρα πολύ). Ομως στο ποδόσφαιρο υπάρχει και η παράμετρος... business και έναντι 10 «χαρτιών» έγινε κάτοικος Ολλανδίας και παίκτης της Αϊντχόβεν.

image

Με το «καλημέρα» βασικός στην PSV, η έλευση του Νιστελρόι τον... έστειλε στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης

Με το «καλημέρα» στο «Philips Stadium» η φανέλα του βασικού «κλείδωσε» στο σπίτι του και «έκλεισε» το 2020/21 με 6 γκολ και 12 ασίστ σε 44 εμφανίσεις του ως μπακ στο 4-4-2 που έπαιζε η PSV, αν και κατά συνθήκη «υπηρέτησε» κατά τη διάρκεια κάποιας αναμέτρησης το πλάνο της ομάδας και με την «ιδιότητα» του στόπερ.

Μάλιστα τον Φλεβάρη πήρε... γεύση από Ελλάδα, αφού ήταν στην ενδεκάδα του club στα 2 παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό στο Europa League και συν τοις άλλοις έδωσε με στατικό την ασίστ στον Εραν Ζάχαβι, όταν ο Ισραηλινός βρήκε δίχτυα στην ήττα του με 4-2 στο Φάληρο.

Το 2021/22 κύλησε για τον ίδιο σε ανάλογο τέμπο, όμως το 2022/23 ήταν αντιστρόφως ανάλογο.

Η αποχώρηση του Ρότζερ Σμιντ από τον πάγκο του συλλόγου και η πρόσληψη του Ρουντ Φαν Νιστελρόι σήμαναν την «απο-γερμανοποίσή» του και έτσι όλα τα «πάντσερ» της Αϊντχόβεν που μάλιστα ήταν αρκετά, άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν.

Οπερ συνέβη και με τον Μαξ, καθώς τον Γενάρη του 2023 επαναπατρίσθηκε για χάρη της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, αρχικά ως δανεικός.

Το περασμένο καλοκαίρι οι «Αετοί» ενεργοποίησαν την οψιόν που διατηρούσαν και αγόρασαν το 100% των δικαιωμάτων του, ενώ έκλεισε την περασμένη περίοδο με 1 γκολ και 4 ασίστ σε 27 συμμετοχές του σε όλες τις διοργανώσεις (σ.σ. δεν έπαιξε κόντρα στον ΠΑΟΚ).

Πλέον φορά τα πράσινα του «τριφυλλιού».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ασίστ στο ντεμπούτο του με τη «Νάσιοναλ Μάνσαφτ» και... καζούρα στον πατέρα του

Συνεχίζουμε με το «κεφάλαιο» «Νάσιοναλ Μάνσαφτ», όπου ο Μαξ έπαιξε για πρώτη φορά με τους «μεγάλους» στις 11η Νοεμβρίου του 2020, μία ημέρα που εύλογα θα μείνει για για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του.

Τότε ξεκίνησε βασικός κόντρα στην Τσεχία σε έναν φιλικό αγώνα που έδωσαν τα «πάντσερ» στη Λειψία και μάλιστα έδωσε στο 13' την ασίστ ώστε ο Λούκα Βαλντσμιντ να σημειώσει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

Μετά το ντεμπούτο του δεν παρέλειψε να κάνει... καζούρα στον πατέρα του, που ως εν ενεργεία «έγραψε» μία συμμετοχή με το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα, διάρκειας 7' με αντίπαλο την Αργεντινή (με προπονητή τον Ρούντι Φέλερ αντικατέστησε τότε τον Τόρστεν Φρινγκς).

«Είναι μία ξεχωριστή ημέρα για μένα, την οικογένειά μου και τους φίλους μου», σημείωσε αρχικά μετά το παιχνίδι. Και συνέχισε χαριτολογώντας. «Στο 10λεπτο κοίταξα το ρολόι, κατάλαβα πως τον ξεπέρασα και ήμουν ικανοποιημένος».

Συνολικά με το εθνόσημο στο στήθος σε επίπεδο ανδρών έχει αγωνιστεί τρεις φορές (σε αρκετές άλλες περιπτώσεις ήταν στην αποστολή), ενώ εκπροσώπησε τη Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Στα γήπεδα της Βραζιλίας έφτασε μέχρι τον τελικό του «Maracanã» όπου η Εθνική του «λύγισε» από την «οικοδέσποινα» Βραζιλία στη διαδικασία των πέναλτι και πήρε έτσι το ασημένιο μετάλιο.

Για την ιστορία σε εκείνο το τουρνουά σημείωσε και ένα γκολ, στα προημιτελικά με αντίπαλο την Πορτογαλία.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Πρότυπα οι Ρομπέρτο Κάρλος και Λαμ, ο «Θεός της σέντρας» και η σύγκριση με τον Μπέκαμ!

Οπως όλα τα παιδιά ή τουλάχιστον τα περισσότερα, έτσι και ο Μαξ όταν ξεκίνησε την καριέρα του είχε τρόπο τινά έναν παίκτη - πρότυπο. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα δεν ήταν ο πατέρας του ίσως και γιατί παίζει σε διαφορετική από εκείνον θέση, αλλά ο συνονόματός του Φίλιπ Λαμ.

Ο συμπατριώτης του παλαίμαχος επίσης μπακ (πιο πολύ δεξιός, αλλά έπαιζε και αριστερά) ήταν για 16 σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου και για μία δεκαετία (2004-2014) «μόνιμος» στο αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα, κάτι που του... επέτρεψε να αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο football. Η παρουσία του μέσα στα γήπεδα επηρέασε και τον ήρωα της ιστορίας μας, όπως φυσικά και ο Ρομπέρτο Κάρλος.

Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ του παρελθόντος με τεράστια καριέρα στη Σελεσάο και τη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ένας παίκτης που ξεχωρίζει ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού. Από τους πιο σύγχρονους αριστερούς μπακ στέκεται στους Μαρσέλο και Ντάβιντ Αλάμπα.

Τώρα θα συνεχίσουμε με κάτι που αναφέραμε παραπάνω, όταν είπαμε πως το 2017/18 έκανε με την Αουγκσμπουργκ την κατά τεκμήριο κορυφαία σεζόν της καριέρας του, καθώς το... κοντέρ του «έγραψε» 2 γκολ και 13 ασίστ, κάτι που τον έφερε στη 2η θέση της σχετικής λίστας στο γερμανικό πρωτάθλημα πίσω μόνο από τον Τόμας Μίλερ.

Τότε λοιπόν του κόλλησαν το «παρατσούκλι» «Ο Θεός της σέντρας» και υπήρχαν πολλές συγκρίσεις με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, με το σκεπτικό πώς «σέρβιρε» ανάλογα στους συμπαίκτες του.

«Πάντα ήθελα να κάνω σέντρες... μπανάνα όπως αυτός», είπε ο ίδιος σχετικά για τον Αγγλο.

Οι μεταβιβάσεις του ήταν ακριβείας, οι εκτελέσεις φουλ του άκρως επικίνδυνες και «τάιζε» συνεχώς τους επιθετικούς του, μεταξύ άλλων και τον παλιό μας γνώριμο Αλφερντ Φινμπόγκασον.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Παντρεύτηκε δύο φορές αγαπημένη του Αναμπέλ που λατρεύει τα άλογα

Η μεγαλύτερη fan του 31χρονου ακραίου οπισθοφύλακα δεν είναι άλλη από τη σύζυγό του Αναμπέλ, με την οποία συνδέονται από όταν εκείνος έπαιζε στην Αουγκσμπουργκ.

Η γνωριμία τους έγινε το 2016 μέσω κοινών γνωστών τους και μάλιστα λόγω των πανδημίας του κορονοϊου παντρεύτηκαν δύο φορές.

Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2019 οπότε και υπήρχαν ανά την υφήλιο περιοριστικά μέτρα, κάτι που οδήγησε το ζευγάρι στο δημαρχείο της γερμανικής πόλης και ύστερα έφαγαν μαζί με τις οικογένειές τους. Ομως μερικούς μήνες αργότερα επανήλθαμε στην κανονικότητα και έτσι μοιράστηκαν την ευτυχία τους με όλους τους φίλους τους.

Η γαμήλια τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και την παράσταση έκλεψε ένα πανέμορφο άσπρο άλογο που συνόδεψε τη νύφη.

Βλέπετε η εκλεκτή της καρδιάς του λατρεύει τα συγκριμένα ζώα και έχει αρκετά στη γενέτειρά της. «Τον πρώτο καιρό δεν ήξερα τίποτα για το ποδόσφαιρο, αλλά έμαθα πολλά. Πλέον ενθουσιάζομαι με το άθλημα και ειδικά τον Φίλιπ», σχολίασε η ίδια σε ανύποπτη στιγμή.

Ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού είναι επίσης φιλόζωος και αγαπά πολύ τα σκυλιά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Οι βόλτες στο δάσος, τα τατού με θέμα τον «Χάρι Πότερ», το σκι, το πινγκ πονγκ και η ιταλική κουζίνα

Στα εκτός ποδοσφαίρου τώρα ο Μαξ φαίνεται πως έχει δύο χόμπι. Το ένα είναι έγκεινται σε περιπάτους που αρέσκεται να πηγαίνει στο δάσος μαζί τη σύζυγό του αλλά και φίλους του, καθώς είναι κάτι που τον ηρεμεί και έτσι «καθαρίζει», σε ελεύθερη μετάφραση, το κεφάλι του από κάθε αρνητική σκέψη. Του αρέσει πολύ η φύση και δεν κρύβει πως μετά το τέλος της καριέρας του ενδέχεται να επιλέξει έναν αντίστοιχο τόπο διαμονής και όχι κάποια μεγαλούπολη.

Το έτερο είναι σειρές, τηλεοπτικές ή ταινιών, φαντασίας όπως το «Game of Thrones», το «House of the Dragon», το «Rings of Power» και άλλα παρεμφερή.

Πρόκειται για είδος που λατρεύει, ενώ ως αγαπημένη του του λογίζεται και μάλλον είναι το «Harry Potter».

Τα μυθιστορήματα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο τον καθήλωσαν και μεταξύ των πολλών τατουάζ που έχει «χτυπήσει» και τον εκφράζουν είναι δύο σύμβολα που βρίσκονται στα βιβλία και αφορούν τον πρωταγωνιστή τους, πιο συγκεκριμένα η «Χρυσή μπάλα στο Κουίντιτς» και το «Σύμβολο των Κλήρων του Θανάτου».

Το φαγητό που δεν λέει ποτέ «όχι» προέρχεται από την Ιταλία και είναι η Μπρουσκέτα Βιτέλο Τονάτο, μία συνταγή που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα εδέσματα του καλοκαιριού. Ευρύτερα δε τον ελκύει η κουζίνα της γειτονικής χώρας, αν και ο ίδιος δεν το «έχει» με το μαγείρεμα.

Εδώ τώρα θα ανοίξουμε μία παρένθεση. Ισως και να μην γράφαμε λέξη από όλα τα παραπάνω - όπως και όσα ακολουθούν - εάν στα παιδικά του χρόνια τον «κέρδιζε» το σκι, αφού ασχολούνταν και με αυτό. Μάλιστα ήταν αρκετά καλός, ωστόσο στην πορεία του χρόνου έμεινε προσηλωμένος στη «Στρογυλή Θεά» και η ιστορία του «γράφθηκε» διαφορετικά.

Μπορεί μάλιστα τα τελευταία χρόνια να μην ξεδιπλώνει συχνά τις ικανότητές του πάνω στο χιόνι, αλλά εκτός από το ποδόσφαιρο φαίνεται πως διαθέτει πολλές και στο πινγκ πονγκ, άρα αναμένουμε αρκετές αντίστοιχες «πράσινες μονομαχίες» κατά τη διάρκεια των αποστολών του Παναθηναϊκού.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο Φιλίπ Μαξ με αριθμούς στην κατά τον ίδιο «πιο περίπλοκη θέση στο ποδόσφαιρο»

Πλέον ο 31χρονος ήρθε στα μέρη μας και ο Παναθηναϊκός θα προστεθεί στα clubs που έχει αγωνιστεί. Αλήθεια όμως, πώς αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο;

Σε ανύποπτη στιγμή αναφέρθηκε σε αυτό, όπου και τόνισε πως «το ότι μπόρεσα να γίνω ποδοσφαιριστής, ανεξάρτητα από όσα έλεγαν για εμένα, είναι αυτό που με κάνει πιο περήφανο από κάθε τι». Ηταν βλέπετε τον πρώτο καιρό και οι συγκρίσεις με τον πατέρα του...

Οι παραπάνω λέξεις πάντως... εξηγούν πως ο Μαξ δεν παίζει μπάλα για να ζήσει, ως επάγγελμα δηλαδή, αλλά για εκείνον το άθλημα σημαίνει πολλά περισσότερα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Σημασία έχει και το πώς «βλέπει» ο ίδιος τη θέση του και τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένας σύγχρονος αριστερός μπακ. «Περιμένουν πολλά. Να 'βλέπεις' τον ανοικτό χώρο, να διαθέτεις καλά τρεξίματα, να βγάζεις ασίστ και να παίζεις άμυνα. Πρέπει επίσης να τρέχεις ακόμα και αν δεν μπορείς να φτάσεις στην μπάλα, μόνο για να καλύψεις. Είναι η πιο περίπλοκη θέση στο γήπεδο. Δεν ισχύει πια ότι είσαι απλώς αμυντικός».

Αουγκσμπουργκ:156 ματς/15 γκολ/29 ασίστ
Αϊντχόβεν: 119 ματς/8 γκολ/20 ασίστ
Αϊντραχτ Φρανκφούρτης: 42 ματς/1 γκολ/5 ασίστ
Καρλσρούη:26 ματς/1 ασίστ
Σάλκε: 2 ματς
Εθνική Ομάδα Γερμανίας: 3 ματς/1 ασίστ
Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Γερμανίας: 3 ματς/1 γκολ/1 ασίστ

Τίτλοι
Ολυμπιακά Μετάλλια: Ασημένιο (2016)
Κύπελλο Ολλανδίας: 1 (2022)
Σούπερ Καπ Ολλανδίας: 2 (2022, 2023)

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image