Ματίας Λεσόρ: Το μετέωρο βήμα ενός επίμονου σέντερ
Ο καιρός στη Μαρτινίκα, περνούσε με αργό ρυθμό. Μία μπάλα στα χέρια, τα αδέρφια του και πολλές αθλητικές παραστάσεις. Μόνο που ο Ματίας Λεσόρ, φρόντιζε να κρατάει ένα τόπι ποδοσφαίρου.
Με αυτό, τη φαντασία του και εκείνη των αδερφών του, σκάρωναν δεκάδες ιστορίες. Και ονειρευόντουσαν. Τότε ο σέντερ του Παναθηναϊκού, δεν είχε το μπάσκετ στο μυαλό του. Ακόμα δεν γνώριζε ούτε καν το άθλημα.
Το μόνο που ενδιέφερε τα τέκνα της οικογένειας Λεσόρ, ήταν να μοιάσουν στον πατέρα τους. Έναν άνθρωπο που λάτρεψε και ασχολήθηκε με τον πιο παρεξηγημένη θέση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτή του τερματοφύλακα.
Όχι πως τελικά, το... μήλο έπεσε τόσο μακριά από τη μηλιά. Όπως συμβαίνει σε όλες τις εξαιρετικές ιστορίες, έτσι και σε αυτή, ο Ματίας άρχισε να ψηλώνει. Και η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, έμεινε μόνο στη σφαίρα του ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, ο Λεσόρ ανέλαβε, τρόπον τινά, μία παρεξηγημένη θέση. Ένας σέντερ με ύψος έξι εκατοστά πάνω από τα δύο μέτρα. Με... ριζικό να τα βάλει με μπόλικα θηρία.
Ποιος ξέρει, ίσως αυτό είναι το... καύσιμό του. Να αποδεικνύει στον κόσμο ότι ένα παιδί από τη Μαρτινίκα μπορεί να τα βάλει με όλους. Και το σημαντικότερο; Να ζήσει για να διηγηθεί τα κατορθώματά του.
Τα... θηρία δεν είναι απαραίτητα μόνο οι αντίπαλοί του. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο 28χρονος σέντερ κλήθηκε να παλέψει για τα λεπτά της συμμετοχής του. Απέναντι στο επόμενο μεγάλο φαινόμενο που ακούει στο όνομα του Βίκτορ Γουεμπανιάμα και κόντρα στον τέσσερις φορές κορυφαίο αμυντικό του ΝΒΑ, Ρούντι Γκομπέρ.
Και τα κατάφερε. Όχι επειδή στο στήθος του υπάρχει το ασημένιο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά γιατί το έκανε με τον δικό του τρόπο.
Πρωτάθλημα, EuroLeague και... Ολυμπιακό (μετάλλιο)!
Εξαρτάται πώς το βλέπει κάποιος... Είναι ένα «ποτήρι» μισογεμάτο, επειδή ο Ματίας Λεσόρ έχασε δύο τίτλους; Ή έχει υπερχειλίσει, μετά το άτυπο tremble, στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του;
Η λογική απάντηση είναι η δεύτερη. Αν και αν ρωτήσει κάποιος τον Λεσόρ, ίσως απαντήσει πως θέλει και άλλα. Πολλά! Αλλά η σεζόν για τον Γάλλο σέντερ είναι ήδη όνειρο!
Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κατέκτησε την πρώτη EuroLeague της καριέρας του. Και λίγες εβδομάδες αργότερα, οι «πράσινοι» επέστρεψαν από το 0-2 κόντρα στον Ολυμπιακό, στους τελικούς της Stoiximan Basket League, για να στεφθεί και πρωταθλητής με 3-2 νίκες! Και όχι μόνο.
Στα ατομικά κατορθώματά του είναι η παρουσία του στην καλύτερη πεντάδα τόσο της EuroLeague, όσο και της Stoiximan Basket League, αλλά φυσικά και η ανάδειξή του σε MVP των ελληνικών τελικών.
Στην Εθνική Γαλλίας ξέρει ότι δεν είναι ο MVP. Αλλά γνωρίζει πως η δική του παρέμβαση στο παιχνίδι των ασημένιων Ολυμπιονικών έχει τη βαρύτητα ενός MVP. Με τρόπο καταλυτικό. Και ουσιαστικό.
Πλέον, η βιτρίνα του Λεσόρ θα αποκτήσει και ένα σημαντικό κομμάτι με την Εθνική Γαλλίας. Δίπλα στο χάλκινο μετάλλιο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, υπάρχει η ύψιστη διάκριση για έναν αθλητή, ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.
Και μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι ο Γάλλος θα αφήσει κενό χώρα και για όσα θα ακολουθήσουν.
Η παρουσία τριών σέντερ υψηλού επιπέδου, στο ρόστερ της Γαλλίας, αυτόματα επιφέρει το σοβαρό ερώτημα: Πώς μοιράζεις το χρόνο τους; Ένα παιχνίδι διαθέτει μόνο 40 λεπτά.
Και συνήθως η... μοιρασιά μπορεί να αποδειχτεί άδικη για κάποιον. Η λογική υπαγορεύει ότι στην τριάδα των Γκομπέρ - Γουεμπανιάμα - Λεσόρ, ο παίκτης του Παναθηναϊκού θα ήταν ο... ριγμένος.
Αυτό στα χαρτιά. Γιατί στις ελάχιστες προπονήσεις και κυρίως στους αγώνες, οι οποίοι σε σχέση με τα άλλα τουρνουά είναι ελάχιστοι, δεν υπάρχει περιθώριο για πειράματα. Και παίζει εκείνος που προσφέρει.
Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα μολονότι απαιτεί αρκετό χρόνο για να γίνει ένας παίκτης που θα καθορίζει ένα ματς υπέρ της ομάδας του, σε σταθερό ρυθμό, είναι εκείνος που μένει παραπάνω στο παρκέ (29.8 λεπτά ανά αγώνα).
Με τον Ματίας Λεσόρ να έχει τον ίδιο χρόνο συμμετοχής με τον Ρούντι Γκομπέρ. Τον παίκτη που αποτελεί σταθερή αναφορά στην Εθνική Γαλλίας και μαζί της έχει κατακτήσει τα πάντα (Ασημένιο στους Ολυμπιακούς του 2021, χάλκινα στα Παγκόσμια του 2014 και του 2019), ασημένιο στο EuroBasket 2022 και χάλκινο στην έκδοση του 2015).
Και όμως, η επιμονή του Λεσόρ, του έδωσε χρόνο. Και ρόλο.
Τα στατιστικά του Γκομπέρ
- 14.2 λεπτά ανά αγώνα/4 ριμπάουντ/1 ασίστ/1.7 λάθη/3.3 πόντους
Τα στατιστικά του Λεσόρ
- 13.6 λεπτά ανά αγώνα/3.3 ριμπάουντ/1.4 ασίστ/1.5 λάθη/7.2 πόντους
«Ροκανίζοντας» το χρόνο του Γκομπέρ
Ο Λεσόρ και το ΝΒΑ
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας, Βενσάν Κολέ άνοιξε μία μεγάλη κουβέντα. Για την παρουσία του Ματίας Λεσόρ στο ΝΒΑ.
«Ο Ματίας ήταν ίσως ο καλύτερος παίκτης στη EuroLeague πέρσι. Ο κόσμος εστιάζει στους NBAers της Γαλλίας όμως η Εθνική απαρτίζεται από παιδιά που αγωνίζονται στη EuroLeague και το ΝΒΑ. Δεν ήταν έκπληξη η απόδοσή του! Καμία έκπληξη. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Λεσόρ δεν παίζει στο ΝΒΑ. Δεν ξέρω γιατί καμία ομάδα στο ΝΒΑ δεν παίρνει αυτό το παιδί», είπε ο Κολέ, μετά την εμφάνιση του Λεσόρ απέναντι στον Καναδά, με 13 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 μπλοκ σε 19:12 στο παρκέ.
Ο Λεσόρ έγινε draft το 2017. Στο όχι και τόσο ελκυστικό Νο50, στη ζώνη όπου μία ομάδα αναζητεί ένα... διαμαντάκι που δεν το έχουν δει οι υπόλοιποι. Από τότε, τα δικαιώματα του Γάλλου πάνε βόλτα στη λίγκα.
Τον διάλεξαν οι Φιλαδέλφια 76ερς, για να τον δώσουν την ίδια στιγμής στους Λος Άντζελες Κλίπερς. Και από εκεί στις 19 Νοέμβριου του 2020 πήγε στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Μία ημέρα αργότερα προέκυψε νέα μετακίνηση, αυτή τη φορά στους Νιου Γιορκ Νικς.
Όπου τα δικαιώματά του παραμένουν ακόμα. Βέβαια, ένα δημοσίευμα αναθέρμανε τη σχέση του με τους Νικς, αφού η ομάδα της Νέας Υόρκης φαίνεται να εξέτασε την περίπτωσή του, ωστόσο «δεν βρήκαν πρόσφορα έδαφος».