Πρωτάθλημα Cyta 2024/25: Το μεγάλο αφιέρωμα του Gazzetta Cyprus για την αγωνιστική περίοδο 2024/2025

Πρωτάθλημα Cyta 2024/25: Το μεγάλο αφιέρωμα του Gazzetta Cyprus για την αγωνιστική περίοδο 2024/2025

Γράφουν οι: Βασιλική Μπαρτζιώτη, Μανώλης Μακρόπουλος, Νίκος Καρτσάκης και Γιάννης Γιαννικόπουλος

Επί θύραις λοιπόν το 86ο ποδοσφαιρικό μας πρωτάθλημα και χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Το πρωτάθλημα μας προϊδεάζει για πλούσιες συγκινήσεις σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πεδίο, προς τέρψιν των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων.

Λίγα 24ωρα πριν τη σέντρα, θα επιχειρήσουμε ως Gazzetta Cyprus, μία πρώτη εκτίμηση για το τι περιμένουμε από τις ομάδες μας. Σεβαστές οι διαφωνίες, και ενδεχομένως κάποιοι φίλοι θα θεωρήσουν ότι τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τον καθένα μας μέχρι τώρα, δεν είναι και τα πλέον ασφαλή.


Η ΠΡΩΤΗ ΠΙΣΤΑ: ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑ, ΑΡΗΣ

Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ, με κινήσεις πρωτοκλασάτων παικτών, όπως οι Ελ Αραμπί, Μάγιερ, Λαΐφης, διαθέτει πλήρες ρόστερ, ικανό να διατηρήσει τα κεκτημένα. «Στοίχημα» το νέο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας λόγω Γκαγιέγο, με την επιστροφή σε ευρωπαϊκό όμιλο μετά από 5 χρόνια να δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση να βγάλει πιο «αναίμακτα» τη χρονιά.

Η Ομόνοια με στοχευμένες κινήσεις, απόρροια της αγαστής συνεργασίας των Αναστασίου-Νταμπράουσκας, ισχυροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και δη σε θέσεις που «πονούσε». Το πράσινο ρόστερ ξεχειλίζει από βάθος και ποιότητα, ενώ η άμεση προσαρμογή, φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Λιθουανού κόουτς. Διαθέτει χωρίς ίχνος υπερβολής δύο παίκτες σε κάθε θέση, που μπορούν να υποστηρίξουν τα «θέλω» του Νταμπράουσκας. Παραμένει «αστέρι» της ομάδας ο Σεμέδο, που έχει όμως φέτος γερά στηρίγματα. Όπως το «πολυεργαλείο πολυτελείας» Μάριτς, τον «βιονικό» Ντιούνκου, τον Ατζίλι και τις «εσωτερικές μεταγραφές», Εράκοβιτς και Σίμιτς.


Ο Άρης χωρίς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δούλεψε απρόσκοπτα και για μακρά περίοδο, υπό τον Αλεξέι Σπιλέφσκι, που είδε με ικανοποίηση να γίνονται πράξη όσα ζήτησε και δη την απόκτηση Κβιλιτάια, που αποτελούσε διακαή του πόθο. Η εδώ και χρόνια υπερ-απαραίτητη ενίσχυση στην άμυνα με έναν ηγέτη της διαφοράς, βλέπε Κόνορ Γκόλσον, προσδίδει περαιτέρω ασφάλεια και ισχύ στην ομάδα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ «ΠΙΣΤΑ»: ΠΑΦΟΣ, ΑΕΚ

Στην 2η πίστα που θα επιχειρήσει να μπει σφήνα στην 3άδα, συναντάμε Πάφο και ΑΕΚ. Με τους μεν κυπελλούχους να κρατάνε τον άκρως ποιοτικό κορμό και τον Καρσέδο, προσθέτοντας εξίσου ποιοτικές πινελιές, όπως τους Άντερσον, Νατέλ, Σούνιτς.

Και τους δη Λαρνακείς, μετά τις ηχηρές αστοχίες του Ρόκα με τον κόουτς Φεράντο και τον Αλιμέροβιτς να μην μπορεί να μπει στα παπούτσια του Πίριτς, αμφότεροι ήδη αποτελούν παρελθόν. Και ευτυχής συγκυρία για την ομάδα, αλλά και για τον ίδιο τον Ισπανό η παρουσία της διοίκησης Καραπατάκη, που του έδωσε τα πάντα για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, με τον ερχομό του Χένιγκ Μπεργκ και την επιστροφή του παικταρά Πέρε Πονς. Διακύβευμα, η χημεία Μπεργκ-Ρόκα.

Η ΤΡΙΤΗ «ΠΙΣΤΑ»: ΑΝΟΡΘΩΣΗ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΑΕΛ, ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Στην πίστα, ομάδες με ιστορία, εκτόπισμα, φανέλα και κόσμο, ικανές για πρωταγωνιστική πορεία, διαψεύδοντας ακόμη και πολλά προγνωστικά. Ήτοι, η Ανόρθωση του Οκκά, ο Απόλλωνας του Γκούλα, η ΑΕΛ του Κόουλμαν και η Νέα Σαλαμίνα του Χριστοδούλου. Συνοδεύονται μεν από αρκετά ερωτηματικά, αλλά δε θα μας εκπλήξει αν πραγματοποιήσουν πορεία καλύτερη του αναμενομένου και να αναρριχηθούν στα ψηλά.


Η Καρμιώτισσα, που έχει βάλει πολύ ψηλά τον πύχη, με τους ικανότατους Σωφρόνη Αυγουστή-Σταύρο Δημοσθένους να ηγούνται, υπόσχονται εκπλήξεις και «κηδείες». Ο Εθνικός Άχνας, χωρίς Ηλία, Καμπρέρα, αλλά το έμπειρο μάτι του Απόστολου Μακρίδη και οι τρεις νεοφώτιστοι, Ομόνοια Αραδίππου, Ομόνοια 29ης Μαΐου και ΕΝΠ. Με βάση την ενίσχυση, αλλά και τη δίψα που θα κουβαλάνε, είναι ικανές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, παρά το μεγάλο βαθμό δυσκολίας τους εγχειρήματος τους. Πλεονέκτημα για την Ομόνοια 29ης, στην ιστορική της παρουσία στα μεγάλα σαλόνια, ο κόσμος της.

Κάπως έτσι έχει να κάνει η σκιαγράφηση των ομάδων, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, καλύτερος κριτής εσείς και το χορτάρι. Εν κατακλείδι καλή μας ποδοσφαιρική χρονιά, χωρίς τοξικότητα και με «κερδισμένο» σε πρώτο χρόνο το «στοίχημα» με τη μετακίνηση των φιλάθλων. Καλή επιτυχία σε όλους μας!

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

image

ΑΠΟΕΛ

Ίδρυση: 8 Νοεμβρίου 1926


Γήπεδο: Νέο ΓΣΠ (22.829 θεατές)

Τίτλοι: 29 Πρωταθλήματα Κύπρου (1935-36,1936-37, 1937-38, 1938-39, 1939-40, 1946-47, 1947-48, 1948-49, 1951-52, 1964-65, 1972-73, 1979-80, 1985-86, 1989-90, 1991-92, 1995-96, 2001-02, 2003-04, 2006-07, 2008-09, 2010-11, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2018-19, 2023-2024)

Προπονητής: Νταβίδ Γκαγιέγο (από το καλοκαίρι του 2024)

Παίχτες που ήρθαν: Λαουτάρο Κάνο (δανεικός από την Βελέζ Σάρσφιλντ), Γκαμπριέλ Περέιρα (από την Ατλέτικο Παραναένσε), Ευαγόρας Αντωνίου (από την ΑΕ Ζακακίου), Αλγκασίμ Μπά (από τον Ολυμπιακό), Βίτορ Μέερ (από την Κορίνθιανς), Χρήστος Καρανάτσιος (από τον Ολυμπιακό), Γιουσέφ Ελ Αραμπί (ελεύθερος από τον Ολυμπιακό), Σέρχιο Τεχέρα (ελεύθερος), Τσάβι Κιντίγια (ελεύθερος), Στέφαν Ντράζιτς (ελεύθερος), Μάριους Κόρμπου (ελεύθερος), Μαξ Μάγιερ (ελεύθερος), Νταβίντ Αμπάνια (από την Αλ Χιλάλ), Σιπριάνο (από την Φλουμινένσε), Κωνσταντίνος Λαΐφης (ελεύθερος), Τσάρλς Απιά (από την Cheetah FC) Κωνσταντίνος Λαΐφης (ελεύθερος από την Σταντάρ Λιέγης).

Παίχτες που αποχώρησαν: Γκιόργκι Κβιλιτάια, Ντάλσιο, Λούκας Βιγιαφάνιες, Χρήστος Γουίλερ, Τομανέ, Ιωάννης Τσουτσούκη, Κωνσταντίνος Γιαννάκου, Κωνσταντίνος Κορωμιάς, Γιώργος Εφραίμ (αποσύρθηκε), Γουίλσον Εντουάρντο, Χοσέ Κρέσπο (αποσύρθηκε), Κάρλος Ντίας
Οι Νίκος Κουτσάκος, Σταύρος Γεωργίου, Στυλιανός Βροντής, Φαγάζ Αμπντουλλάχι, παραχωρήθηκαν ως δανεικοί.

Ο κάτοχος του Τίτλου του Πρωταθλήματος Cyta, ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας), εισέρχεται στην αγωνιστική περίοδο 2024/2025, με μοναδικό στόχο το back to back στις κατακτήσεις. Ωστόσο, το επίπεδο έχει ανέβει αισθητά από την προηγούμενη χρονιά.


Όλες οι ομάδες ενισχύθηκαν εκεί που υστερούσαν και πλέον η διεκδίκηση του πρωταθλήματος δεν επρόκειτο να αποτελέσει μια εύκολη υπόθεση. Όχι ότι την προηγούμενη σεζόν η δουλειά του ΑΠΟΕΛ, ήταν εύκολη, με το πρωτάθλημα να κρίνεται την τελευταία αγωνιστική στο ΓΣΠ, στον «τελικό» με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Είναι γεγονός ότι οι «Γαλαζοκίτρινοι» έχουν ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας με στοχευμένες κινήσεις οι οποίες αποσκοπούσαν σε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Ενορχηστρωτής όλου αυτού του project, ο τεχνικός της ομάδας, Νταβίδ Γκαγιέγο, ο οποίος θα κληθεί να ισορροπήσει τόσο τις υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα, όσο και τα καθήκοντα στην Ευρώπη βάσει του ρόστερ που διαθέτει και να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εννοώντας προφανώς, την δεύτερη σερί κατάκτηση, καθώς και μια αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη. Θα καταφέρει ο «Θρύλος» να στεφθεί ξανά «Βασιλιάς της Κύπρου»;

Το ρόστερ του ΑΠΟΕΛ

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
Βιντ ΜπέλετςΛάσα ΝτβάλιΓκεόργκι ΚονσταντίνοφΜαρκίνιος
Ανδρέας ΧριστοδούλουΚωνσταντίνος ΛαΐφηςΠάρης ΠολυκάρπουΤάσος Δώνης
Γκάμπριελ ΠερέιραΣιπριάνοΡάντοσαβ ΠέτροβιτςΝτιεμερσί Ντονγκαλά
Τσάβι ΚιντίγιαΚίνγκσλεϊ ΣαρφόΤσάρλς Απιά
Λαουτάρο ΚάνοΓιάννης ΣατσιάςΕλ Φαρντού Μπεν
Δαβίδ ΤζάμαςΣέρχιο ΤεχέραΣτέφαν Ντράζιτς
Βίτορ ΜεέρΣείντ ΜεχρίΑλγκασίμ Μπά
Ματέο ΣούσιτςΠαναγιώτης ΚαττιρτζήςΓιουσέφ Ελ Αραμπί
Ισαάμ ΣεμπάκΜαξ Μάγιερ
Μάριους Κόρμπου
Νταβίντ Αμπάνια
Χρήστος Καρανάτσιος


image

ΑΕΚ Λάρνακας

Ίδρυση: 18 Ιουλίου 1994

Γήπεδο: ΑΕΚ Αρένα (8.000 θέσεις)


Τίτλοι: -

Προπονητής: Χένινγκ Μπέργκ (από τον Αύγουστο του 2024)

Παίχτες που ήρθαν: Κάρολ Αντζιέλσκι (ελεύθερος), Έντσο Καμπρέρα (Νιούελς), Ζερεμί Γκναλί (Ταραθόνα), Χόρχε Μιραμόν (ελεύθερος), Γκόντσγουιλ Εκπολό (ελεύθερος), Μάρκους Ροτέν (ελεύθερος), Τζίμι Σουάρεθ (ελεύθερος), Ζλάταν Αλομέροβιτς (ελεύθερος), Μάριος Δημητρίου (ελεύθερος), Κωνσταντίνος Ευρυπίδου, Γέρσον Τσακόν (δανεικός από Ταχίρα), Μάξιμος Πετούσης (από β΄ομάδα), Δημήτρης Στυλιανίδης (τέλος δανεισμού).

Παίχτες που αποχώρησαν: Κέναν Πίριτς (Αντάλιασπορ), Γουίλφριντ Καπτούμ (Πανσερραϊκός), Ράφα Λόπες (Ανόρθωση), Ισμαήλ Κάσας (Φουενλαμπράδα), Ραφαήλ Μάμας (ΑΕ Λεμεσού), Ιβάν Τρισκόφσκι (ΑΕ Λεμεσού), Νέναντ Τόμοβιτς (Νέα Σαλαμίνα), Παναγιώτης Καραγιώργης, Μάριος Τζιώρτζης, Ενρί Μπατές Ανδρέου (Ολυμπιακός Λευκωσίας), Ιάγο Ερερίν, Φράνκο Τόνγκια (τέλος δανεισμού), Άλφα Ντιουνκού (τέλος δανεισμού).

Την περασμένη σεζόν η ΑΕΚ έφτασε κυριολεκτικά «μια ανάσα» από τον τίτλο του πρωταθλητή, χάνοντάς τον στην ισοβαθμία με τον ΑΠΟΕΛ, τον οποίο δεν μπόρεσε να κερδίσει στην τελευταία αγωνιστική των Playoff. Στόχος για τους Λαρνακείς είναι να κατορθώσουν να πανηγυρίσουν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, αφού πρωτίστως έχουν εξασφαλίσει μια ευρωπαϊκή θέση. Βέβαια, η απόλυση του Χουάν Φεράντο λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της λίγκας «τάραξε» τα νερά, όμως ο Χένινγκ Μπέργκ είναι έτοιμος να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Το ρόστερ της ΑΕΚ Λάρνακας

Τερματοφύλακες

Αμυντικοί

Μέσοι

Επιθετικοί

Αλομέροβιτς

Εκπολό

Λέδες

Γκονζάλες

Τούμπας

Μιλίσεβιτς


Ροτέν

Σολ

Παρασκευάς

Ενρίκες

Σουάρεθ

Καμπρέρα

Ρομπέρζ

Ευρυπίδου

Κατελάρης

Ντίμερς

Καψής

Ναούμ

Γκαρσία

Σάντος

Ενγκλέζου

Γκάμα

Γκνάλι

Φαράζ

Μιραμόν

Τσακόν

Σάντσες

Δημητρίου

Πετούσης


image

Ομόνοια Λευκωσίας

Ίδρυση (4 Ιουνίου 1948)


Γήπεδο: Νέο ΓΣΠ (22.829 θεατές)

Τίτλοι: 21 Πρωταθλήματα Κύπρου 1960-61, 1965-66, 1971-72, 1973-74, 1974-75,1975-76, 1976-77, 1977-78, 1978-79, 1980-81, 1981-82, 1982-83, 1983-84, 1984-85, 1986-87, 1988-89, 1992-93, 2000-01, 2002-03, 2009-10, 2020-21.

Προπονητής: Βάλντας Νταμπράουσκας (από το καλοκαίρι του 2024)

Παίκτες που ήρθαν: Παντελής Μιχαήλ (από τον Ολυμπιακό), Σειντού Αλιούμ (δανεικός με οψιόν αγοράς από την Χάμαρμπι), Ματέο Μάριτς (από την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ), Ματέους Μουσιαλόφκσι (ελεύθερος από την Λίβερπουλ U21), Γιάννης Μασούρας (ελεύθερος), Άλφα Ντιουνκού (ελεύθερος), Εβάντρο Κόστα (ελεύθερος), Φίλιπ Χελάντερ (ελεύθερος), Ομέρ Ατζίλι (ελεύθερος), Φώτης Κίτσος (από τον Ολυμπιακό).

Παίχτες που αποχώρησαν: Αλεξάντερ Φράνσον, Φουάντ Μπασιρού, Άνταμ Μάθιους, Σωτήρης Κελεπέσι, Μιχάλης Παπαστυλιανού, Ανδρέας Ασημένιος, Παναγιώτης Ζαχαρίου, Πάρης Ψάλτης, Γιάν Λέζιακς, Νεμάνια Μίλετιτς, Μαρκίνιος Σιπριάνο. Ταχίν Οζλέρ (δανεικός στην ΜΕΑΠ).

Μετά το «κάζο» στο φινάλε της προηγούμενης σεζόν, με την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και την μεγάλη ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από την Πάφο με 0-3, η Ομόνοια αναζητάει ξανά τα σκήπτρα της. Τα σκήπτρα που θα την κάνουν ξανά «Βασίλισσα». Κατά πολλούς, το Τριφύλλι είναι η ομάδα που ενισχύθηκε περισσότερο στο μεταγραφικό παράθυρο, αποκτώντας ποδοσφαιριστές οι οποίοι ταιριάζουν στο πλάνο του προπονητή και καλύπτουν την οποιαδήποτε αδυναμία μπορεί να υπήρχε στο ρόστερ.

Το πολυσυζητημένο δίδυμο Νταμπράουσκας-Αναστασίου θα κληθεί να οργανώσει την ομάδα, να τη στήσει και να εξασφαλίσει ότι η Ομόνοια θα επιστρέψει δυναμικά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενός πρωταθλήματος που ο κόσμος της πιστεύει ότι θα είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη χρονιά. Η καλοκαιρινή παρουσία στην Ευρώπη, υπογράμμισε ακριβώς αυτό συλλήβδην. Προβλέπεται... μεγάλη χρονιά για τους Ομονοιάτες. Μια χρονιά που όλοι στο «Ηλίας Πούλλος» ελπίζουν να κλείσει με το πρωτάθλημα ντυμένο στα Πράσινα, μετά από το 2020-2021. Πάντως, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, και κανένας δε θα πρέπει να το ξεχνάει αυτό.

Το ρόστερ της Ομόνοιας

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
ΦαμπιάνοΦίλιπ ΧελάντερΜατέο ΜάριτςΓουίλι Σεμέδο
Φράνσις ΟυζόχοΝικόλας ΠαναγιώτουΙωάννης ΚούσουλοςΒέλικο Σίμιτς
Κωνσταντίνος ΠαναγήΣεϊνού ΚουλίμπαλίΧαράλαμπος ΧαραλάμπουςΟμέρ Ατζίλι
Χαράλαμπος ΚυριακίδηςΆνταμ ΛάνγκΜορέτο Κασάμα(Λοΐζος Λοΐζου)
Παντελής ΜιχαήλΑλέξανδρος ΚαϊάφαςΝοβίκα ΕράκοβιτςΣαϊντού Αλιούμ
Αμίν ΧαμάςΠαναγιώτης ΑνδρέουΜάριους Στεπίνσκι
Άλφα ΝτιουνκούΜατέους ΜουσιαλόφσκιΑνδρόνικος Κακουλλής
Φώτης ΚίτσοςΡόμαν ΜπεζούςΝτούσαν Μπάκιτς
Γιάννης ΜασούραςΑνδρέας ΧρήστουΆγγελος Νεοφύτου
Εβάντρο Κόστα


image

Οι 5+1 "must watch" παίκτες του Πρωταθλήματος Cyta 2024/2025

Γράφει ο Γιάννης Γιαννικόπουλος

Άλλη μια συναρπαστική χρονιά του Πρωταθλήματος Cyta βρίσκεται προ των πυλών. Μετά την φαντασμαγορική περσινή σεζόν, με το χιτσκοκικό φινάλε που έδωσαν ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ Λάρνακας στην τελευταία αγωνιστική ο πήχης έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι ομάδες όμως, δείχνουν να αποδέχονται αυτή την παράμετρο και έχουν διαμορφώσει και ενισχύσει τα ρόστερ τους αναλόγως.


Καινούργιες προσθήκες, παίκτες που φέτος έχουν όλα τα φόντα να διαπρέψουν, παίχτες που πλέον έχουν ωριμάσει ποδοσφαιρικά και είναι έτοιμοι για τις μεγάλες παραστάσεις. Το Gazzetta Cyprus, σας παρουσιάζει τους 5+1 "must watch παίκτες " της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

1. Γιουσέφ Ελ Αραμπί (ΑΠΟΕΛ)

Από τη λίστα αυτή, προφανώς δε θα μπορούσε να απουσιάζει το μεγαλύτερο μεταγραφικό «μπαμ» του καλοκαιριού κατά πολλούς, η απόκτηση του Ελ Αραμπί από τον ΑΠΟΕΛ. Ο Μαροκινός πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό θα μεταφέρει το ένστικτο εκτελεστή που λίγοι σαν αυτόν διαθέτουν, μαζί με τις ποδοσφαιρικές αρετές του, στο ΓΣΠ. Παρά την ηλικία του (37 έτη), ο νέος επιθετικός των πρωταθλητών Κύπρου δεν επρόκειτο να αρκεστεί σε παθητικό ρόλο στο γήπεδο, ούτε ήρθε να «κολλήσει τα τελευταία ένσημα». Είτε από τον πάγκο, είτε ως βασικός, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, αποτελεί μια αξιόπιστη λύση σε οποιαδήποτε φάση και σε οποιοδήποτε μέρος του παιχνιδιού. Άλλωστε, η ποιότητα και η κλάση, ούτε ξεχνιούνται, ούτε εξαφανίζονται δια μαγείας. Για αυτό, κρατήστε το «μάτι» σας επάνω του, αναμένεται να είναι πόλος έλξης του ενδιαφέροντος.


2. Ομέρ Ατζίλι (Ομόνοια)


Ίσως το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού, η κίνηση της Ομόνοιας για την απόκτηση του Ομέρ Ατζίλι. Λίγο το ενδιαφέρον ομάδων από το Ισραήλ για την περίπτωσή του, λίγο τα ζητήματα φορολογίας στην πατρίδα του, τα οποία παρεμπόδιζαν τις διαπραγματεύσεις και λίγο η θέληση του ίδιου να αγωνιστεί στο Τριφύλλι, συνέθεσαν μια υπόθεση μεταγραφής για «γερά στομάχια». Η έκβαση ωστόσο, ήταν θετική για τους Πράσινους.

Ο Ατζίλι επιστρέφει στην Κύπρι μετά το σύντομο πέρασμα του από τον «αιώνιο αντίπαλο» ΑΠΟΕΛ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο Ισραηλινός εξτρέμ βρίσκεται πιθανώς σε ένα από τα top σημεία της καριέρας του, στα 31 του έτη, με αξία 2.000.000 ευρώ και έπειτα από μια γεμάτη σεζόν στην Αλ Αΐν (30 συμμετοχές, 7 γκολ, 6 ασίστ). Σίγουρα αναμένεται να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της Ομόνοιας στον αγώνα επιστροφής στον θρόνο του κυπριακού ποδοσφαίρου μετά το 2020/2021.


3. Ένζο Καμπρέρα (ΑΕΚ Λάρνακας)

Η καταπληκτική σεζόν που διένυσε ο Ένζο Καμπρέρα πέρσι με την φανέλα του Εθνικού Άχνας (39 συμμετοχές, 18 γκολ, 6 ασίστ), οδήγησαν την ΑΕΚ Λάρνακας να ορίσει την απόκτησή του ως αδήριτη ανάγκη. Εν τέλει, η υπόθεση της μετακίνησης του στην «Αρένα» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σκορπώντας ενθουσιασμό σε όλους γύρω από την ομάδα. Πλέον, ο Αργεντίνος βρίσκεται σε ένα σύνολο το οποίο έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική και έχει ως αυτοσκοπό φέτος να σηκώσει τον τίτλο. Σε αυτό το περιβάλλον «πρωταθλητισμού» και υψηλών απαιτήσεων είναι βέβαιο ότι ο Ένζο Καμπρέρα θα διανύσει μια σεζόν που όλοι πρέπει να παρακολουθήσουν.

4. Κόνορ Γκόλντσον (Άρης Λεμεσού)


Κατά πολλούς, η top μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού. Μια εκ των κινήσεων που εκτοξεύει το επίπεδο της εκάστοτε ομάδας στα ύψη, μαζί φυσικά με το επίπεδο του πρωταθλήματος συνολικά. Στα 31 του, ο Κόνορ Γκόλντσον είναι ο καινούργιος βράχος στην άμυνα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας».

Ένας κυριολεκτικός ηγέτης, τόσο εντός όσο και εκτός τερέν. Έπειτα από μια εξαετία στην Σκωτσέζικη Ρέιντζερς, πολλούς τίτλους και διακρίσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ο Άγγλος αμυντικός αποφάσισε να αναζητήσει την καινούργια ποδοσφαιρική του στέγη, την οποία βρήκε στη Λεμεσό. Ένας στόπερ άλλου επιπέδου, ο οποίος προβλέπεται να μαγνητίσει τα βλέμματα. Και γιατί όχι, να οδηγήσει τον Άρη ξανά στην διάκριση. 309 συμμετοχές, 23 γκολ και 15 ασίστ, στο ύψιστο επίπεδο με την φανέλα της Ρέιντζερς, δεν είναι καθόλου λίγα (και 52 κίτρινες κάρτες να αναφέρουμε για χάρη των στατιστικών)!

5. Ιβάν Τρισκόφσκι (ΑΕ Λεμεσού)

Οχτώ χρόνια, 278 συμμετοχές, 138 γκολ και 29 ασίστ ο απολογισμός του Ιβάν Τρισκόφκσι στην ΑΕΚ Λάρνακας. Ο πιστός στρατιώτης των Λαρνακέων. Ίσως ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τα «κιτρινοπράσινα». Δυο φορές το «πολυτιμότερο κανόνι» του πρωταθλήματος Cyta, τις σεζόν 19/20 και 20/21. Τα λόγια, περιττά για αυτόν τον θρύλο του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν και σιγά-σιγά το κεφάλαιο ΑΕΚ έκλεισε για τον Τρισκόφσκι, τουλάχιστον προσωρινά.

Επόμενος σταθμός, η ΑΕΛ. Εκεί μένει να δούμε πώς θα παρουσιαστεί ο 37χρονος πια επιθετικός. Προφανώς δεν αναφερόμαστε στο αν θα καταφέρει να βγει πάλι πρώτος σκόρερ, ή αν θα σκοράρει με το «τσουβάλι», αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τον παίκτη εκτός... οικείου περιβάλλοντος. Πώς θα εκμεταλλευτεί ο Κρις Κόλμαν την κλάση του πολύπειρου επιθετικού; Πώς θα είναι οι αναμετρήσεις με αντίπαλο την πρώην ομάδα του; Τι υποδοχή θα δεχτεί στην «Αρένα»; Υπόθεση που 100% θα ελκύσει τα βλέμματα και την συγκίνηση όλων.


6. Μάριος Ηλία (Πάφος)

Το έτερον ήμισυ του Ένζο Καμπρέρα την περασμένη σεζόν στον Εθνικό Άχνας. Άλλος ένας δεινός επιθετικός και υπερσκόρερ. Μαζί με τον Αργεντίνο, πέρσι συνέθεσαν το πιο επικίνδυνο δίδυμο επιθετικών στο Πρωτάθλημα, με μεγάλη διαφορά από το επόμενο. Το κοντέρ έγραψε 30 συμμετοχές σε γκολ για τον Κύπριο επιθετικό (20 τέρματα και 10 ασίστ) σε μια χρονιά που η ποιότητα του ήταν πραγματικά αδιαμφισβήτητη.

Μπορεί ο Μάριος Ηλία, να μην στέριωσε ποτέ, ούτε στον ΑΠΟΕΛ, ούτε στην ΑΕΛ, ωστόσο στην Πάφο έχει ξανά την ευκαιρία του να εδραιωθεί στο υψηλότερο επίπεδο και να διεκδικήσει τίτλους και διακρίσεις. Οι Κυπελλούχοι Κύπρου, ήθελαν με πάθος την απόκτηση του 28χρονου επιθετικού. Με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει από νωρίς για την Πάφο και τον Ηλία να έχει πάρει ήδη την πρώτη του «δόση» από τον «Ευαγόρα», είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να περιμένουμε. Η συνύπαρξη με τον Ζάιρο, η συνεργασία με τον Τάνκοβιτς και πάει λέγοντας, συνθέτουν μια πολύ... ενδιαφέρουσα ιστορία, που φέτος θα παρακολουθήσουμε στην Πάφο.

image

Άρης Λεμεσού

Ίδρυση: 25 Σεπτεμβρίου 1932

Γήπεδο: Στάδιο «Αλφαμέγα»

Τίτλοι: 2022/23

Προπονητής: Αλεξέι Σπιλέφσκι (από Φεβρουάριο 2022)

Παίκτες του ήρθαν: Αλεξάντρ Κοκόριν (ως ελεύθερος από την Φιορεντίνα), Άντερσον Κορέια (Ανόρθωση), Γκιόργκι Κβιλιτάια (ΑΠΟΕΛ), Αναστάσιος Πισίηας (Ανόρθωση), Μάριος Θεοχάρους (Ομόνοια Κ19), Μίλαν Κόβατσεβ (Βοϊβοντίνα), Κόνορ Γκόλντσον (Ρέιντζερς).

Παίκτες που αποχώρησαν: Αρτέμ Σουμάνσκι (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Τζούλιους Ζόκε (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Φραντς Μπρόρσον (Ατρόμητος), Οσμάν Κορόμα (Διγενής Ύψωνα), Ισμαέλ Γιαντάλ (Διγενής Ύψωνα), Ιβάν Πανκόφ (Διγενής Ύψωνα), Ματία Σπόλιαριτς (Ανόρθωση), Οντέρα Πίτερ Οφορνάντου (Αχυρώνας), Ανδρέας Δημητρίου (Ομόνοια Αραδίππου), Τζον Ρουίθ (Πουνταρένας), Ρασίντ Γιουσούφ (Χέγκελμαν), Ζαν Μαρκ Λούκου Κονάν (ελεύθερος), Κωνσταντίνος Χρυσοστόμου (ελεύθερος), Νεοπτόλεμος Θοεδώρου (ελεύθερος), Μιχάλης Σωφρονίου (ελεύθερος).

Η «ελαφρά ταξιαρχία» δεν ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν όπως θα ήθελε, καθώς τόσο ο στόχος του πρωταθλήματος, όσο και το όνειρο της συνέχειας στην Ευρώπη απομακρύνονταν όλο και περισσότερο. Έχοντας βρεθεί στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, το σύνολο του Αλεξέι Σπιλέφσκι βρέθηκε πολύ κοντά στο να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Conference League, ωστόσο δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά από την Ομόνοια.

Στόχος για φέτος είναι να ανακτήσει η ομάδα το χαμένο έδαφος και να βρεθεί και πάλι στην κορυφή, όπως το 2022/23, έχοντας ως «όπλο» της τον Γεωργιανό στράικερ, Γκιόργκι Κβιλιτάια.

Το ρόστερ του Άρη Λεμεσού

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
Βάνα ΆλβεςΚόνορ ΓκόλντσονΜόργκαν ΜπράουνΛέο Μπένγκσον
Μίσλαβ ΖάντροΜίλος ΜάτισικΚάρολ ΣτρούτσκιΓιάντεν Μοντόρ
Έλληνας ΣωφρονίουΆλεξ ΜουσόνταΆλεξ ΣαρφόΜιχλάλι Μαγιαμπέλα
Αναστάσιος ΠησίαςΑμπουμπακάρ ΛουκουμπάρΒέλίκο ΝίκολιτςΈντι Σεμέδο
Σλόμπονταν ΟυρόσεβιτςΜίλαν Κοβάτσεφ
ΚαχούΑλεξάντερ Κοκόριν
Άντερσον ΚορέιαΓκιόργκι Κβιλιτάια
Δημήτρης ΚαραγκέζοφΓιανίκ Γκομίς
Στιβ ΓιαγκόΖακάρια Σαβό
Έρικ Μπουακιέ
Μαμαντού Σανέ


image

Πάφος FC

Ίδρυση: 10 Ιουνίου 2014

Γήπεδο: Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης»

Τίτλοι: -

Προπονητής: Χουάν Κάρλος Καρσέδο (από τον Ιούλιο του 2023)

Παίκτες που ήρθαν: Ζοάο Κορέια (ΓΝ Τσάβες), Μάριος Ηλία (Εθνικός Άχνας), Αθανάσιος Παπαδούδης (Ολυμπιακός), Ιβάν Σούνιτς (Μπέρμιγχαμ), Νεόφυτος Μιχαήλ (Ανόρθωση), Ντερίκ Λούκασεν (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Πεπέ (Ολυμπιακός), Κώστας Πηλέας (Πανσερραϊκός), Λέο Νατέλ (Κορίνθιανς), Νικίτα Ντούμποφ (Ακρίτας Χλώρακος), Ραφαέλ Ποντέλο (Σπόρτινγκ Λισαβώνας), Άντερσον Σίλβα (Αλάνιασπορ), Νεόφυτος Ιωάννου (Πάφος Κ19), Πλάτων Κελασώφ (Πάφος Κ19), Κέβιν Νάγκα (Πάφος Κ19), Γεώργιος Κολώτας (Πάφος Κ19), Χρήστος Εύζωνα (Πάφος Κ19).

Παίκτες που αποχώρησαν: Πέδρο Πελάτζιο (Τσάβες), Αλέξανδρος Μιχαήλ (Νέα Σαλαμίνα), Μάριος Δημητρίου (ΑΕΚ Λάρνακας), Μαγκομεντχαμπίμπ Αμπντουσαλάμοφ (Ροντίνα Μόσχας), Μαρκίνιο (Ιτουάνο), Πατρίκ Τουμάσι (Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ), Τζόρνταν Ικόκο (ελεύθερος), Ρενάτο Γιοσίποβιτς (ελεύθερος).

Το τέλος της περασμένης σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από ονειρικό για την ομάδα της Πάφου. Ο Χουάν Κάρλος Καρσέδο και οι παίκτες του μπορεί να μην πήραν αυτό που ήθελαν από το πρωτάθλημα, η κατάκτηση του Κυπέλλου όμως τους αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους νίκησαν στον θεσμό και άδραξαν την ευκαιρία να αρχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι, το οποίο ακόμα συνεχίζεται. Σημαντικές ήταν οι ενισχύσεις των Γαλάζιων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου, με την απόκτηση του Μάριου Ηλία από τον Εθνικό Άχνας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Το ρόστερ της Πάφου

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
Ίβισα ΊβουσιτςΓιόσεφ ΚβίνταΜουσταφά ΝάμΜπρούνο
Αθανάσιος ΠαπαδούδηςΝτέρικ ΛούκασσενΊβαν ΣούνιτςΖάζα
Νεόφυτος ΜιχαήλΝταβίντ ΓκολντάρΜαμαντού ΚανέΛέο Νατέλ
Αντόνιο ΤσίκατςΝεόφυτος ΙωάννουΧρίστος ΕύζωναΚέβιν Νάγκα
Ματίας ΜελούσοΠέπεΜούαμερ Τάνκοβιτς
Κώστας ΠηλέαςΒλάντ ΝτράγκομιρΜάριος Ηλία
Πλάτων ΚελάσοφΓεώργιος ΚολώταςΖάιρο
Ζοάο ΚορέιαΔημήτριος ΜιχαήλΆντερσον Σίλβα
Όνι Βαλακάρι
Ντιόγκο Νταλίνα


image

Ανόρθωσις Αμμοχώστου

Ίδρυση: 30 Ιανουαρίου 1911

Γήπεδο: Αντώνης Παπαδόπουλος (10.230)


Τίτλοι: 1949-50, 1956-57, 1957-58, 1959-60, 1961-62, 1962-63, 1994-95, 1996-97, 1997-98, 1998-99, 1999-00, 2004-05, 2007-08


Προπονητής: Γιάννης Οκκάς (από την Άνοιξη του 2024 στην ομάδα)


Παίκτες που ήρθαν: Μπέβις Μουκάμπι (Μάδεργουελ), Μπόγιαν Μπλάντοβιτς( Ντιναμό Μπατούμι) Κώστας Σταμούλης (Οθέλος), Άντε Ρογκουλίτς (Ουνιβερσιτατέα Κραιόβα), Χριστόφορος Βασίλου (ΜΕΑΠ), Ζίφκο Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Μπόγιαν Μιλιοσάβλεβιτς ( ΑΕΖ), Αντρέ Τεχέιρα (ΑΕ Κηφισιάς), Ματίγια Σπόλιαριτς (Άρης Λεμεσού), Κέιν Γούλερι (Πανσερραϊκός), Ράφα Λόπες (ΑΕΚ Λάρνακας), Ευαγόρας Χαραλάμπους (Ανόρθωση U21), Σέρχιο Κονσεϊσάο (Φεϊρένσε), Σωτήρης Αργυρίου (ΠΟ Ξυλοτύμβου), Στέφανος Χαραλάμπους (Καρμιώτισσα), Χριστόφορος Βασιλείου (ΜΕΑΠ Νήσου), Δημήτρης Θεοδώρου


Παίκτες που αποχώρησαν:: Αρμπολέδα (Μιγιονάριος), Έλτερ Φερέιρα (Νόα), Νάμπι Μαρμούκ (Γουαντάντ), Άντερσον Κορέια (Άρης Λεμεσού), Σέρχιο Τεχέρα (ΑΠΟΕΛ), Νεόφυτος Μιχαήλ (Πάφος), Πάυλος Κορρέα (Βόλος), Αναστάσιος Πισίας (Νέοι Άρη Λεμεσού), Κρίστιαν Μακούν, Σέρχιο Καστέλ, Ουσεινού Τιούμε, Σέκου Κασάμα, Μαγίντ Γάρις, Μινάς Αντωνίου, Δημηριάνος Τζουλίου (Τορίνο U19).

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ανόρθωση, η οποία ωστόσο έχει «βαριά» φανέλα και με τον Γιάννη Οκκά θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό στο φετινό πρωτάθλημα. Ο 47χρονος τεχνικός θα κληθεί να πορευθεί με ένα εντελώς διαφορετικό ρόστερ σε σχέση με εκείνο που προπονούσε λίγους μήνες πριν, καθώς οι προσθαφαιρέσεις στην Ανόρθωση έχουν πέσει... βροχή.

Ο έμπειρος τεχνικός θα έχει δύσκολο έργο και θα πρέπει να φτιάξει από το μηδέν μία καινούρια ομάδα για τη νέα σεζόν, ωστόσο φαίνεται πως η διοίκηση ποντάρει πάνω του, για αυτό άλλωστε τον εμπιστεύτηκε να καθοδηγήσει την «Κυρία» σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται. Στόχος δεν είναι άλλος από ένα καλό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία.

Το ρόστερ της Ανόρθωσης

Τερματοφύλακες

Αμυντικοί

Μέσοι

Επιθετικοί

Ζίβκο Ζίβκοβιτς

Γιάννης Κάργας

Κωσταντίνος Αρτιματάς

Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο

Μπόγιαν Μιλιοσάβλεβιτς

Μπέβις Μουκαμπί

Μιχάλης Ιωάννου

Ράφα Λόπες

Ανδρέας Κεραυνός

Αντρέ Τεχέρα

Ανδρέας Χρυσοστόμου

Στέφανος Χαραλάμπους

Μπόγιαν Μλάντζοβιτς

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Φραν Γκαρσία

Άντε Ρόγκουλιτς

Κίκο

Ματίγια Σπόλιαριτς

Μούσα Ουαγκέ

Στέφανος Χαραλάμπους

Κώστας Σταμούλης

Δημητριάνος Τζουλίου

Χαράλαμπος Μιχαλάς

Σαρλί Μουσοντά

Κωνσταντίνος Λύτρας

Αλμπέρτο Περέα

Σέρχιο Κονσεϊσάο

Δανιήλ Παρούτης

Πέτρος Πασχαήλ

Παναγιώτης Μάρκου

Κέιν Γουόλερι

Γιώργος Ιωάννου

image

Συνέντευξη Άγγελου Τσολάκη

Συνέντευξη στον Μανώλη Μακρόπουλο

Ο Άγγελος Τσολάκης, «πιστός στρατιώτης» του Απόλλωνα Λεμεσού, έχοντας υπάρξει ποδοσφαιριστής, προπονητής και πρόεδρος των παλαίμαχων της ομάδας της Λεμεσού, παραχώρησε συνέντευξη στο Gazzetta Cyprus και άνοιξε τα «χαρτιά» του για το νέο πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε τις ομάδες που βλέπει ως φαβορί για τον τίτλο, τη γνώμη του για τις νεοφώτιστες, αλλά και τους παίκτες που ξεχωρίζει από τη φετινή σεζόν. Παράλληλα, εξέφρασε τη γνώμη του για τον φετινό Απόλλωνα, αλλά και για τη διεξαγωγή μόνο ενός γύρου στα play out.

Κόουτς αρχικά ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης. Πως σας βρίσκει αυτό το διάστημα; Περιμένετε με ανυπομονησία την έναρξη του πρωταθλήματος;

«Καλησπέρα και ευχαριστώ για την πρόσκληση. Έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία όλων των ομάδων και φτάσαμε στην τελική ευθεία , όλοι μας περιμένουμε με αγωνία την έναρξη του πρωταθλήματος».

Ποιες ομάδες είναι στα δικά σας μάτια τα φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή;

«Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε τώρα, όμως σίγουρα κάποιες ομάδες που κράτησαν τον βασικό τους κορμό και κάνοντας λίγες προσθήκες έχουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι κάποιων άλλων που αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τις ομάδες τους από την αρχή.
Σίγουρα ο ΑΠΟΕΛ σαν πρωταθλητής θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο, ενώ Ομόνοια , Άρης και Πάφος είναι μέσα στις ομάδες που έκαναν λίγες προσθήκες και έχουν ελαφρύ προβάδισμα. Η ΑΕΚ δεν ξεκίνησε καλά , αλλάζει προπονητή όμως έδειξε τα προηγούμενα χρόνια ότι θα είναι εκεί κοντά.
Αναμένω και από την ομάδα μου τον Απόλλωνα παρόλες τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ να μπει σφήνα και να διεκδικήσει με αξιώσεις έξοδο στην Ευρώπη είτε μέσω του πρωταθλήματος είτε μέσω του Κυπέλλου».

Από την άλλη, με την όποια εικόνα έχετε, θεωρείτε πως οι νεοφώτιστες μπορούν να παραμείνουν στη «μεγάλη» κατηγορία;

«Να συγχαρούμε τις 3 ομάδες για την άνοδο στην Α’ κατηγορία.
Η ΕΝΠ μια παραδοσιακή ομάδα Α’ κατηγορίας. Παρά τα προβλήματα κυρίως στο οικονομικό θα προσπαθήσει να παραμείνει, ενώ τόσο η Ομόνοια 29Μ όσο και η Ομόνοια Αραδίππου θα προσπαθήσουν να απολαύσουν το ταξίδι και να κάνουν την έκπληξη και να παραμείνουν στα σαλόνια της «μεγάλης» κατηγορίας».

Θέλω να μου πείτε και 2-3 παίκτες που ξεχωρίζετε και τους «βλέπετε» να κάνουν σπουδαία πράγματα φέτος.

«Ακόμη δεν έχουμε καθαρή εικόνα για τους νέους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στο νησί μας και εύχομαι να δω παίκτες που να κάνουν το κάτι διαφορετικό και απρόβλεπτο που δεν βλέπουμε συχνά στα γήπεδα.
Επίσης θέλουμε ποδοσφαιριστές που να πηγαίνουν στο 1 vs 1 χωρίς δισταγμό κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά στο πρωτάθλημα μας.
Ένας ποδοσφαιριστής που δεν μπόρεσε πέρσι να ξεδιπλώσει το ταλέντο του είναι ο Σαγκάλ του Απόλλωνα και εύχομαι φέτος να είναι η χρονιά του».

Είδαμε πως η ΚΟΠ πήρε την απόφαση να διεξάγεται μόνο ένας γύρος στα playout. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

«Θεωρώ ορθή την απόφαση αφού τα περισσότερα παιχνίδια του Β γκρουπ ήταν χωρίς ουσία και αυτό δεν ήταν καλό για το πρωτάθλημά μας. Με τη νέα διευθέτηση αυτό θα αποφευχθεί και όλα τα αποτελέσματα θα είναι ανοικτά χωρίς καμία σκοπιμότητα.
Τώρα, αναφορικά με την μετακίνηση οπαδών, θεωρείτε πως σταδιακά μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στα γήπεδα οι φίλαθλοι των φιλοξενούμενων;
Θα πρέπει οι φίλαθλοι να είναι στα γήπεδα και το κράτος και η Αστυνομία σε συνεργασία με την ΚΟΠ και τις ομάδες να βρουν τις λύσεις για να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει το πιο ωραίο άθλημα ζωντανά στο γήπεδο».

Πάμε τώρα και στον δικό σας Απόλλωνα. Μπορεί φέτος ο σύλλογος να μπει στην διεκδίκηση του τίτλου ή θα είναι η σεζόν εδραίωσης στην πρώτη εξάδα;

«Ο Απόλλωνας μας είναι μεγάλη ομάδα και μπορεί να κάνει την έκπληξη και να είναι στα ψηλά. Το έχουμε ξανακάνει και είμαι αισιόδοξος ότι φέτος η ομάδα μας θα είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.
Με ένα νέο και πολύ φιλόδοξο προπονητή που ξέρει τι θέλει από τους παίκτες του στο γήπεδο.
Θα είναι μια ομάδα με πολλά τρεξίματα , καλά προπονημένη και οργανωμένη και πιστεύω ότι και με τις τελευταίες μας πινελιές βάλαμε και περισσότερη ποιότητα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι κάτι που χρειαζόμασταν».

Το Κύπελλο αποτελεί πάντα στόχο για τον Απόλλωνα, και παράλληλα δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Θεωρείτε εφικτό να επιτευχθεί;

«Ο στόχος του Απόλλωνα κάθε χρονιά είναι το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Τίποτε λιγότερο.
Και προσωπικά ναι πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί αφού η φανέλα είναι «βαριά» με ιστορία και με δύναμη μας τον υπέροχο και φανταστικό κόσμο μας όλα είναι πιθανά και μπορούν να συμβούν.
Ένα καλό ξεκίνημα θα βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα για να πέτυχει τους στόχους της αφού έχουμε 4 συνεχόμενα ντέρμπι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος».

Είδαμε πως η ομάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά, έχει διατηρήσει ένα μέρος του βασικού κορμού και έχει στην άκρη του πάγκου έναν σοβαρό τεχνικό. Ήρθε η ώρα να «χτιστεί» κάτι καλό;

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πάρα μόνο να κτιστεί ο νέος Απόλλωνας με γερές βάσεις και ποδοσφαιριστές που θα είναι ο βασικός κορμός τα επόμενα χρόνια. Είδαμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί και ο προπονητής είναι πολύ σοβαρός και γνώστης του αντικειμένου και αναμένω να δούμε μια πολύ πειθαρχημένη και σοβαρή ομάδα που θα ξέρει τι ζητά στο γήπεδο.
Διατηρήθηκαν κάποιοι παίκτες και έγιναν αρκετές προσθήκες με κάλους ποδοσφαιριστές και σιγά σιγά με την ομοιογένεια θα βλέπουμε και καλύτερο Απόλλωνα».

Για το τέλος θα πάω σε μια κλισέ ερώτηση. Και σε άλλη συνέντευξη μου είχατε πει πως ο Απόλλωνας θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Όμως βλέπω πως ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει και υπάρχει απογοήτευση. Τι λείπει και δεν είναι διεκδικητής; Χρήματα, παίκτες, αξιόλογο προπονητικό τιμ, όλα μαζί ή κάτι άλλο;

«Ναι το είπα και θα το ξαναπώ γιατί το πιστεύω ότι ο Απόλλωνας είναι πολύ μεγάλη ομάδα και θα επιστρέψει. Ο κόσμος της ομάδας είναι απαιτητικός και θέλει να βλέπει πάθος και προσπάθεια στον αγωνιστικό χώρο. Είναι γεγονός ότι πέρσι τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά και οι περισσότερες επιλογές δεν μας βγήκαν με αποτέλεσμα να απογοητευτεί ο κόσμος.

Το μήνυμά μου είναι να σταθούν δίπλα στην ομάδα , να κάνουν το εισιτήριο διάρκειας τους και να υποστηρίξουν την ομάδα με πάθος και πίστη.
Γίνεται ένα νέο ξεκίνημα φέτος και οι νέοι ποδοσφαιριστές αλλά και το προπονητικό τιμ θέλουν ενθάρρυνση και στήριξη. Εξάλλου στα δύσκολα μας χρειάζεται η ομάδα μας. Δεν θεωρώ ότι λείπει κάτι , υπάρχουν όλες οι συνθήκες στην ομάδα μας , απλά δεν μπορούν να γίνουν τρέλες υπερβάσεις στο μπάτζετ όπως συμβαίνει σε κάποιες άλλες ομάδες.


Η διοίκηση Νίκου Κιρζη από τον καιρό που ανάλαβε διαχειρίζεται το οικονομικό κομμάτι πάρα πολύ ορθά χωρίς ενέργειες που θα εκθέσουν την ομάδα μας και εμένα προσωπικά με βρίσκει σύμφωνο γιατί ο Απόλλωνας είναι ιδέα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προστασία αυτής της ιδέας.
Το πρωτάθλημα θα είναι μακρύ και δύσκολο , ο πήχης έχει ανέβει σε αρκετές ομάδες και χρειάζεται υπομονή από όλους μας στην ομάδα , να είμαστε εκεί θετικοί υποστηρίζοντας με πάθος την ομάδα χωρίς να γινόμαστε όλοι γνώστες των πάντων και με την πρώτη αποτυχία να ξεκινά μια αρνητική αύρα και απογοήτευση.
Η ομάδα στήθηκε φέτος με σωστά κριτήρια , έγιναν ορθές και προσεκτικές επιλογές , φυσικά και θα κριθούν όλοι στο γήπεδο, όμως ας αφήσουμε πίσω μας την αρνητική κριτική και να δώσουμε μια θετική αύρα και δυναμική στην ομάδα μας με θετικότητα και πίστη».

Ευχαριστώ πολύ και… μια πρόβλεψη για το τέλος. Ποιον βλέπετε να κόβει πρώτος το νήμα;

«Δεν θα ήθελα να προβλέψω από τώρα γιατί θα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα και θα χαθούν βαθμοί από όλες τις ομάδες. Εύχομαι να δούμε καλό ποδόσφαιρο και εύχομαι στον Απόλλωνά μας καλή επιτυχία»!

image

Απόλλων Λεμεσού

Ίδρυση: 14 Απριλίου 1954

Γήπεδο: Αλφαμέγα (11.000 θέσεις)


Τίτλοι: 1990-1991, 1993-1994, 2005-2006, 2021-2022


Προπονητής: Αντριάν Γκούλα (από το καλοκαίρι του 2024)

Παίκτες που ήρθαν: Γκαϊτάν Βέισμπεκ (ελεύθερος), Τόμας Λαμ (Tσβόλε), Βέρνον Ντε Μάρκο (ελεύθερος), Πέδρο Μάρκες (Ναϊμέγκεν), Καντέν Μπουαγκράρντ (Λοριάν), Πραξιτέλης Βούρος (ελεύθερος), Μπαμπακάρ Ντιονέ (ελεύθερος), Ζουλιέν Σελεστίν (ελεύθερος), Γιάρομιρ Ζμέρχαλ (ελεύθερος), Σεσί Ντ’ Αλμέιδα (ελεύθερος), Ντομαγκόι Ντρόζντεκ (ελεύθερος), Ντιέγκο Ντορεγκαράι (ελεύθερος), Τσαρλς Μπόλι (ελεύθερος), Κάρλος Μπαραχόνα (ελεύθερος), Παναγιώτης Αρτυματάς (τέλος δανεισμού), Νέαρχος Ζήνωνος (τέλος δανεισμού).

Παίκτες που αποχώρησαν: Γιώργος Ποντικός (Ομόνοια 29Μ),Γκόντσγουιλ Εκπολό (ΑΕΚ Λάρνακας), Αντρέι Αρτεάν (Κλουζ), Ελιέλ Πέρετζ (Χ. Μπερ Σεβά), Βαλεντίν Κοστάκε (Αράντ), Γκόντσγουεϊ Ντόνιο (Χαποέλ Αντέρα), Τεντάι Νταρίκουα (Λίνκολν), Μάριο Γιούρτσεβιτς (Παρτιζάν), Μουσάγκα Μπακένγκα, Ανδρέας Φιλιώτης (ΑΕ Λεμεσού), Ντάνιελ Άντος (Νέα Σαλαμίνα), Γιόργκεν Σιέλβικ (Σταμπαεκ), Ματιέ Βαλμπουενά (Καλλιθέα), Μάριος Αυγουστή (Καρμιώτισσα), Κόρεν Κλέιν, Σωτήρης Φώτη (Ανόρθωση Μουτταγιάκας), Όλιβερ Ρόμπινσον, Σάββας Σοφοκλέους (ΜΕΑΠ Νήσου), Ίλιαν Ίλιεφ, Ματιέ Πέιμπερνς, Θεόδωρος Χρυσοστόμου, Μίκαελ Κρμέντσικ.

Η πρώτη θέση στο β’ γκρουπ φυσικά και δεν αρκεί για ένα μέγεθος όπως ο Απόλλων. Ο σύλλογος θέλει και πρέπει να επιστρέψει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, δηλαδή στην πρώτη εξάδα (τουλάχιστον). Ωστόσο, φαίνεται πως η νέα σεζόν θα είναι μια μεταβατική για την ομάδα, ούτως ώστε να «χτίσει» τις βάσεις για να μπει για τα καλά στους διεκδικητές τα επόμενα χρόνια. Το βέβαιο είναι πως στόχος είναι η είσοδος στην εξάδα, με σκοπό ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Αντριάν Γκούλα και οι συνεργάτες του δουλεύουν πάνω σε αυτό, ο Απόλλων ενισχύθηκε σε όλες τις γραμμές και αναμένεται να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα συγκριτικά με πέρυσι.

Το ρόστερ του Απόλλωνα Λεμεσού

Τερματοφύλακες

Αμυντικοί

Μέσοι

Επιθετικοί

Λέουβενμπεργκ

Βούρος

Κυριάκου

Μάρκες

Δημητρίου

Σελεστίν

Ντ’ Αλμέιδα

Ντορεγκαράι

Λοϊζου

Άδωνη

Σπόλιαριτς

Στυλιανού

Αρτυματάς

Κολ

Ζμέρχαλ

Μπουαγκάρντ

Μαλεκκίδης

Σαγκάλ

Σάντος

Ντρόζντεκ

Μπαραχόνα

Μπόλι

Ζήνωνος

Ντιονέ

Ποντικού

image

ΑΕ Λεμεσού

Ίδρυση: 4 Οκτωβρίου 1930

Γήπεδο: Αλφαμέγα (11.000)


Τίτλοι: 1940-41, 1952-53, 1954-55, 1955-56, 1967-68, 2011-12


Προπονητής: Κρις Κόλμαν(από το 2024 στην ομάδα)


Παίκτες που ήρθαν: Μάρκο Στόλνικ ( Αράντ), Μίκελ Μεγιάδο (ΟΦΗ), Βίκτορ Μπράγκα ( Αλ Ταΐ), Αντρέας Παναγιώτου Φιλιώτης (Απόλλων Λεμεσου), Ραφαήλ Μάμας (ΑΕΚ Λάρνακας), Παναγιώτης Ζαχαρίου (Ομόνοια), Γίγκαλ Μπέκερ (ΑΕΖ), Τρισκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Αντρέας Ιωάννου (Νέοι Φροζινόνε), Στέλιος Παναγιώτου (Νέοι Άρη Λεμεσού), Άβραχαμ (Μακάμπι Νετάνια), Ντίλαν Ουεντραόγκο (Λαουζάν), Φακούντο Κονσταντίνι (Μαρίτιμο Β),Παναγιώτης Κυριάκου (Δόξα Κατωκοπιάς) , Λούθερ Σινγκ (Τσουκαρίτσκι), Νάιτζελ Ρομπέρτα (Αλ Ιτιχάντ Κάλμπα), Ντανίλ Λεσοβόι (Ντιναμό Μόσχας), Εμανουέλ Τοκού(Λέουβεν), Εμάνουελ Ιμανισίμγουε (Ραμπάτ), Μάρκο Βεσελίνοβιτς (Ερμής Αραδίππου), Παναγιώτης Λουκά (ΕΝΑΔ), Άδωνης Νικολεττίδης (Πέγεια 2014), Μιχαήλ Ανδρέας Οδυσσέως (Κούρης Ερήμης).

Παίκτες που αποχώρησαν: Γκεόργκι Μίντσεφ (Ουμράνιεσπορ), Τζαλμά Σίλβα (Γκεστέπε), Αχμάντ Μέντες Μορέιρα (Καλαμάτα), Σεμπάστιαν Ντέγουεστ (Φρανς Μποράινς), Ούγκο Μπάστο ( Λεϊσόες) , Ράβι Τσούκα (Αράντ), Χάβιερ Μεντόσα (ΑΕ Κηφισιάς), Φαμπρίς Κα( Πανσεραϊκός), Σλόμπονταν Μεντόγεβιτς (Βοϊβοντίνα), Μίγκελ Ολιβέιρα (Πεναφιέλ), Πέταρ Φιλίποβιτς (Γκράζερ), Μιχάλης Κυριακού (Ολυμπιακός Λευκωσίας), Εβδόρας Σιλβέστρος (ΑΕΖ), Χρίστος Σεργίου (Αναγέννηση Δερυνείας), Γεώργιος Λουκά (Άνω Μουταγιάγκα), Λάμπρος Γενεθλίου (Αναγέν. Δερυνείας), Γιάννης Ανέστης, Σλαβόλιουπ Σρνιτς, Τζορτζ Μαρς, Τζόναθαν Μόρσει, Σάιντο Μπεραχίνο. Άγγελος Ανδρέου (δανεικός στην ΕΝΠ).

Με την ελπίδα για καλύτερη πορεία από πέρυσι, ξεκινά το φετινό πρωτάθλημα η ΑΕΛ. Στόχος για την ιστορική ομάδα της Λεμεσού, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την εξάδα των πλέι οφ αλλά και την καλή πορεία στο Κύπελλο, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Παναγιώτης Γιάννου.

Δυο χρόνια είναι πολλά για τους Λέοντες χωρίς τη συμμετοχή στο πρώτο γκρουπ του πρωταθλήματος, οι οποίοι με το νεοφερμένο τεχνικό Κρις Κόλμαν ευελπιστούν να παρουσιάσουν μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος. Οι αλλαγές που έγιναν σε όλα τα επίπεδα (νέα διοίκηση, νέος τεχνικός διευθυντής, νέος προπονητής) ενισχύουν την ελπίδα για κάτι καλύτερο τη φετινή σεζόν.

Το ρόστερ της ΑΕΛ

Τερματοφύλακες

Αμυντικοί

Μέσοι

Επιθετικοί

Βίκτορ Μπράγκα

Ανδρέας Ιωάννου

Αβίβ Άβρααμ

Άδωνης Νικολεττίδης

Γιγκάλ Μπέκερ

Ανδρέας Φιλιώτης

Βασίλης Παπαφώτης

Θεμιστοκλής Θεμιστοκλέους

Παναγιώτης ΚυριακούΚύπρος Νεοφύτου

Αλεξάντερ Κατσάνικλιτς

Ίβαν Τρισκόφσκι

Λουίγι ντε Λούκας

Γιάννης Γερολέμου

Παναγιώτης Λουκά

Μάρκο Βεσελίνοβιτς

Εμάνουελ Τοκού

Μιχαήλ Ανδρέας Οδυσσέως

Μάρκο Στόλνικ

Λεόντιος Ζαχαρία

Νάιτζελ Ρομπέρτα

Ντίλαν Ουεντραόγκο

Μίγκελ Μεγιάδο

Χριστόφορος Φραντζής

Ραφαήλ Μάμας

Φακούντο Κονσταντίνι

Ανδρέας Μακρής

Στέλιος Παναγιώτου

Λούθερ Σινγκ

Μιχάλης Κόλιας

Παναγιώτης Ζαχαρίου

Ντανίλ Λεσοβόι

Τζορτς Μαρς

image

Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου

Ίδρυση: 7 Μαρτίου 1948


Γήπεδο: Στάδιο Αμμόχωστος-Επιστροφή (5.500 θεατές)


Τίτλοι: -

Προπονητής: Χριστόδουλος Χριστοδούλου (από το καλοκαίρι του 2023)

Παίκτες που ήρθαν: Νέναντ Τόμοβιτς (ελεύθερος από την ΑΕΚ Λάρνακας), Λούκας Ασεβέδο (ελεύθερος από τον Ατρόμητο), Αλέξανδρος Μιχαήλ (ελεύθερος), Γιάν Λέζιακς (ελεύθερος από την Ομόνοια), Ντάνιελ Άντος (ελεύθερος), Γκάρλαντ Γκμπελέ (ελεύθερος), Γιασίν Μπαχάσα, Αποστόλης Βέλλιος (ελεύθερος από την Τσβόλε).

Παίκτες που αποχώρησαν: Γιώργος Κατσίκας, Μάνουελ Γκουανίνι, Ρανχέλο Τζάνγκα, Νίκο Ντάτκοβιτς, Κιάλι Αμπντούλ Κονέ, Θεόδωρος Χατζηαντώνης, Έντσον Σίλβα, Αναστάσιος Κίσσας, Μιχάλης Κουμούρης, Μιχάλης Χριστοδούλου, Νεμάνια Κουζμάνοβιτς, Ρίτσαρντ Οφόρι, Πα Κονατέ.

Η Νέα Σαλαμίνα είχε την «τύχη», (σε πολλά εισαγωγικά), να κρατήσει τον ίδιο προπονητή με την προηγούμενη σεζόν, τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Κατά αυτόν τον τρόπο, η ομάδα της Αμμοχώστου έχει οικοδομήσει ένα πλάνο διετίας, το οποίο στηρίχτηκε σε πολλές ανανεώσεις βασικών «γραναζιών» της ομάδας, σε συνδυασμό με περιορισμένες αλλά απόλυτα στοχευμένες προσθήκες, όπου θεωρούταν ότι υπήρχε έλλειμμα.

Έτσι οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν τον περσινό κορμό, ο οποίος έχει μια πολύ αξιοπρεπή παρουσία στο Πρωτάθλημα, τον οποίο ανανέωσαν και ενίσχυσαν περαιτέρω. Οπότε οι ελπίδες και οι απαιτήσεις για την απόδοση της ομάδας έχουν ανέβει αισθητά. Μπορεί προφανώς ο στόχος να μην είναι το τελικό πλασάρισμα στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, αλλά μια ανάλογη (και γιατί όχι καλύτερη) πορεία με τα περσινά πεπραγμένα. Πάντως, η Νέα Σαλαμίνα αναμένεται να αποτελέσει «ανυπέρβλητο» εμπόδιο για όποιον αντίπαλο βρεθεί μπροστά της. Και αυτό οφείλεται 100% στον σεμιναριακό φετινό σχεδιασμό.

Το ρόστερ της Νέας Σαλαμίνας

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
Ντάνιελ ΆντοςΑλέξανδρος ΜιχαήλΝτάνι ΜπεχεράνοΓιασίν Μπαχάσα
Νίκος ΜελισσάςΝέναντ ΤόμοβιτςΚωνσταντίνος ΚουμπάρηΒίκτορ Φερνάντεθ
Γιάννης ΚαλανίδηςΛούκας ΑσεβέδοΚαρλίτοςΤίτος Προκοπίου
Αμπντελάγιε ΝτιακιτέΓιώργος ΠαπαγερωργίουΛουτσιάνο Νάρσινγκ
Γιάν ΛέζιακςΑνδρέας ΦράγγοςΦιορίν Ντουρμισάι
Κωνσταντίνος ΣτεργίουΑντώνης ΚατσιαρήςΔημήτριος Σπυριδάκης
Σέρχε ΛεούκοΜιγκελίτοΑποστόλης Βέλλιος
Γκάρλαντ Γκμπελέ

image

Τα «κανόνια» της λίγκας παρέμειναν και υπόσχονται ακόμη περισσότερα γκολ!

Γράφει ο Μανώλης Μακρόπουλος

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2023-2024 βρίσκεται ήδη στο… παρελθόν, με το νέο, για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025 να είναι προ των πυλών. Πολλά είναι εκείνα που έχουν αλλάξει, όχι όμως και οι κορυφαίοι σκόρερ. Οι πρώτοι πέντε (συν ένας) της συγκεκριμένης λίστας παρέμειναν στη λίγκα, με στόχο να οδηγήσουν τις ομάδες τους στην κορυφή και να «κάνουν» νούμερα αντίστοιχα με τα περσινά.

Άλλοι έμειναν στους συλλόγους τους, άλλοι πήραν μεταγραφή εντός πρωταθλήματος, δημιουργώντας δίδυμα (και… τρίδυμα) που αναμένουμε με προσμονή να δούμε εντός των τεσσάρων γραμμών.

Ο Μάριος Ηλία έκανε το βήμα και από τον Εθνικό Άχνας ανήκει πλέον στην Κυπελλούχο Πάφο. Ο Κύπριος επιθετικός των 19 γκολ «έβγαλε μάτια» στο προηγούμενο πρωτάθλημα και η ομάδα του Καρσέδο με άμεσες κινήσεις τον ενέταξε το δυναμικό της.

Δε συνέβη κάτι αντίστοιχο με τον Ανδρέα Κατσαντώνη, των επίσης 19 τερμάτων. Ο νεαρός στράικερ παρά το έντονο ενδιαφέρον από πολλές ομάδες, παρέμεινε στην Καρμιώτισσα. Εκεί, με τον Σωφρόνη Αυγουστή στον πάγκο, θέλει να βοηθήσει ώστε ο σύλλογος των Πάνω Πολεμιδιών να κάνει το κάτι παραπάνω στο νέο πρωτάθλημα.

Περνάμε σε άλλο ένα… πρώην μέλος του Εθνικού, τον Έντσο Καμπρέρα. Ο Αργεντινός ήταν πραγματικά χάρμα ιδέσθαι και από το τέλος κιόλας της σεζόν, τα σενάρια για το μέλλον του έδιναν και έπαιρναν. Τελικά, η ΑΕΚ Λάρνακας τα βρήκε με τη Νιούελς και τον έντυσε στα χρώματά της, ευελπιστώντας πως με εκείνον στο ρόστερ θα πάρει επιτέλους το πολυπόθητο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Στην Πάφο, ο Ηλία συναντά τον πρώτο σκόρερ του α’ γκρουπ και αρχηγό της ομάδας, Ζάιρο. Ο Βραζιλιάνος με 16 γκολ ήταν το «πρώτο βιολί» των Παφιτών, οδηγώντας τους σε ευρωπαϊκή θέση, η οποία αναβαθμίστηκε μετά την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου στην ιστορία του κλαμπ.

Εκτός από τον Ηλία, και ο -πρώην συμπαίκτης του- Καμπρέρα θα βρει στην ΑΕΚ έναν εκ των πρώτων σκόρερ. Ο λόγος φυσικά για τον Φραν Σολ των 15 γκολ, που πραγματοποίησε εξαιρετικό πρώτο μισό της σεζόν, δίνοντας στην ομάδα της Λάρνακας πολύτιμες λύσεις όταν… κολλούσε επιθετικά.

Τέλος, δε γινόταν να μην αναφέρουμε τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς. Ο Σουηδός χαφ κατάφερε να σκοράρει 14 φορές την περασμένη σεζόν, αποδεικνύοντας πως δεν είναι απαραίτητο να αγωνίζεσαι στην επίθεση για να «ματώσεις» τα δίχτυα. Παρέα με τους Ζάιρο και Ηλία ευελπιστεί να οδηγήσει το σύνολο του Καρσέδο, μετά το Κύπελλο και στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του συλλόγου.


image

Εθνικός Άχνας

Ίδρυση: 1968

Γήπεδο: Δασάκι

Τίτλοι: -

Προπονητής: Νταβίντ Μπαντία (από τον Ιούλιο του 2024)

Παίκτες που ήρθαν: Μιχάλης Παπαστυλιανού (Ομόνοια Λευκωσίας), Λούκας Φλόρες (Ρίο Άβες), Χουλιάν Μπονετό (Τρινιντένσε), Ρίτσαρντ Οφόρι (Νέα Σαλαμίνα), Πάμπλο Γκονζάλες (Ζλιν), Νικολάε Μιλιντσεάνου (Έεντραχτ Άαλστ), Ντανιέλ Τετούρ (Σλόβαν Λίμπερετς), Νικολάς Αντερέγκεν (Κηφισιά), Πατρίκ Μπαχανάκ (Νίκη Βόλου), Νικίτα Ντούμποφ (Πάφος), Μπρένο Αλμέιδα (Σαμπάιο Κορέα), Γιόχαν Μπάρετ (Παναχαϊκή), Παναγιώτης Παναγιώτου (ΠΑΟΚ Β'), Εμάνουελ Λομοτέι (Μάλμε), Λάμπρος Ιωάννου (Οθέλλος Αθηαίνου), Κωνσταντίνος Βενιζέλου (ελεύθερος), Ρούμπεν Ερνάντες.

Παίκτες που αποχώρησαν: Μάριος Ηλία (Πάφος), Ντέγιαν Ντράζιτς (ΦΚ Γκόα), Ντιέγκο Μπέκερ (Ατλέτικο Αλβαράδο), Σωτήρης Φιάκας (Ομόνοια 29ης Μαΐου), Ανδρεάς Πέρδιος (ΠΟ Ορμήδειας), Στυλιανός Καλλένος (ΑΕΖ), Κάιρ Ριστέφσκι (Στρούγκα), Στέφαν Σπιρόφσκι (Στρούγκα), Παρασκευάς Μωυσέως (Λιβαδειά), Νικόλαος Ιωαννίδης (ΚΦ Φερονικέλι), Θωμάς Νικολάου (ελεύθερος), Νίκολας Μεζκίντα (ελεύθερος), Λούκας Μπίκερ (ελεύθερος).

Ο Εθνικός Άχνας ήταν ο σύλλογος που είχε κάνει τις περισσότερες εκπλήξεις την περασμένη σεζόν, αφαιρώντας βαθμούς από ομάδες που βρίσκονταν στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Η εικόνα της ομάδας στα τελευταία φιλικά προετοιμασίας της είναι εμφανώς βελτιωμένη και δίνει υποσχέσεις για μία καλύτερη πορεία τη σεζόν που αρχίζει.

Πολλές οι νέες μεταγραφές με τις οποίες ενισχύθηκε ο Εθνικός σε όλες τις θέσεις. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να προσαρμοστούν όλοι οι παίκτες και να «δέσουν» ως ομάδα.

Το ρόστερ του Εθνικού Άχνας

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
Μιχάλης ΠαπαστυλιανούΠαναγιώτης ΠαναγιώτουΠάτρικ ΛίπσκιΜάριος Πεχλιβάνης
Λούκας ΦλόρεςΕμμάνουελ ΛομοτέιΓιώργος ΑγγελόπουλοςΖούλιαν Μπονέτο
Μάρτιν ΜπογκατίνοφΓιόχαν ΜπέρετΚωνσταντίνος ΗλίαΔημήτρης Χριστοφή
Ανδρέας ΣταυρινούΜάριος ΠερατικόςΣωτήρης ΣάββαΝικόλας Πέρδιος
Πάτρικ ΜπαχάνακΝτάνιελ ΤετούρΜπρένο Αλμέιδα
Κωνσταντίνος ΒενιζέλουΜάνουελ Ντε ΙριόντοΝίκολας Αντερέγκεσεν
Σωτήρης ΚαβαλιέροςΠάμπλο ΓκονζάλεθΛάμπρος Ιωάννου
Ρίτσαρντ ΟφόριΝικολάε Μιλιτσεάνου
Πέτρος ΙωάννουΛούκα Λεμίσκο
Μάριος Στυλιανού

image

Καρμιώτισσα

Ίδρυση: 1979

Γήπεδο: Στάδιο «Αμμόχωστος – Επιστροφή» (5.500 θέσεις)


Τίτλοι: -


Προπονητής: Σωφρόνης Αυγουστή (1η σεζόν)

Παίκτες που ήρθαν: Ματέ Κβίρκβια (ελεύθερος), Χρήστος Γιούσης (ελεύθερος), Μπόρις Σέκουλιτς (ελεύθερος), Σον Κέλι (ελεύθερος), Στέφαν Σίμιτς (ελεύθερος), Ντένι Χότσκο (ελεύθερος), Λούκα Στογιάνοβιτς (ελεύθερος), Μπόρις Κμίγιανιτς (ελεύθερος), Μιχάλης Χριστοδούλου (ελεύθερος), Μάριος Αυγουστή (ελεύθερος), Αγάπιος Βρίκκης (ελεύθερος), Ανδρέας Κωνσταντίνου (ελεύθερος), Ραφαήλ Δημοσθένους (ελεύθερος), Σταύρος Δημοσθένους (ελεύθερος), Ντίμιταρ Εφτίμοφ (ελεύθερος), Σαντόκ Γέντες (ελεύθερος).

Παίκτες που αποχώρησαν: Καρίμ Ρόσι (Πέρσις), Πέτρος Ψύχας (Δόξα Κατωκοπιάς), Στέφανος Μουκτάρης (Δόξα Κατωκοπιάς), Αγγέλης Αγγέλη (Δόξα Κατωκοπιάς), Ραζβάν Γκραντινάρου, Δημήτρης Θεοδώρου (τέλος δανεισμού), Αλεξάντρ Πάβλοβετς (τέλος δανεισμού), Ντάνιελ Άντος (τέλος δανεισμού), Στέφανος Χαραλάμπους (τέλος δανεισμού), Μάριος Αυγουστή (δανεικός σε Κούρη Ερμή).

Επιτυχημένη θεωρείται η προηγούμενη σεζόν για την Καρμιώτισσα, με την ομάδα να εξασφαλίζει σχετικά εύκολα την παραμονή στην κατηγορία και παράλληλα να δείχνει στα παιχνίδια με τους «μεγάλους» πως μπορεί να κάνει… ζημιές. Ο στόχος φαίνεται να είναι παρόμοιος και ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, με τον Σωφρόνη Αυγουστή να εμπιστεύεται αρκετούς Κύπριους παίκτες, θέλοντας να δώσει ευκαιρίες στο κυπριακό στοιχείο και να αναδείξει παίκτες.

Η Καρμιώτισσα μπορεί -και πάλι- να σωθεί από νωρίς και γιατί όχι, να «χτυπήσει την πόρτα» και της πρώτης εξάδας.

Το ρόστερ της Καρμιώτισσας

Τερματοφύλακες

Αμυντικοί

Μέσοι

Επιθετικοί

Εφτίμοφ

Σίμιτς

Χότσκο

Κατσαντώνης

Γέντες

Μαλόν

Νεοφύτου

Κμίγιανιτς

Σπόλιαριτς

Γκριμπάκιν

Τσουκαλάς

Σταύρου

Βιολάρης

Ταβελούδης

Ευρυπίδου

Κωνσταντίνου

Δημοσθένους Ρ.

Μελετίου

Δημοσθένους Σ.

Κοβάσεβιτς

Ουεσλάτι

Κέλι

Στογιάνοβιτς

Χριστοδούλου

Γιούσης

Σέκουλιτς

Μιχαήλ

Παντελή

Κβίρκβια

Χριστοφόρου

Ντούμπια

Ματθαίου

Βρίκκης

Αριστίδου


image

Οι 6 πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές της φετινής σεζόν

Γράφει ο Νίκος Καρτσάκης

Το πρωτάθλημα της Κύπρου κάνει ξανά σέντρα, το Σαββατοκύριακο 24-25 Αυγούστου, με κάθε ομάδα από τις 14 να έκανε (και να κάνει ακόμα) ό,τι καλύτερο μπορούσε στο μεταγραφικό παζάρι, προκειμένου να ενισχυθεί και να πετύχει τους στόχους της. Νωρίτερα, είδαμε τους «must watch» ποδοσφαιριστές, καιρός να δούμε και τους φετινούς που έχουν την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία σύμφωνα με το transfermarkt.

Κόνορ Γκόλντσον (Άρης Λεμεσού) – Αξία Transfermarkt – 5 εκατομμύρια ευρώ


Μια σπουδαία μεταγραφή πραγματοποίησε ο Άρης Λεμεσού, το φετινό καλοκαίρι, καθώς ο 31χρονος αμυντικός έχει καταγράψει περισσότερες από 300 συμμετοχές με μια από τις κορυφαίες ομάδες της Σκωτίας και φιναλίστ του Europa League 2021/22, Ρέιντζερς. Mε τη σκωτσέζικη ομάδα έχει 15 γκολ και 10 ασίστ. Σίγουρα, οι παραστάσεις του και οι εμπερίες του από παιχνίδια κορυφαίου επιπέδου, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό ατού στα παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος για την ομάδα του Αλεξέι Σπιλέφσκι.

Ίβουσιτς (Πάφος) - Αξία Transfermarkt: 2.5 εκατομμύρια ευρώ

Ο 28χρονος γκολκίπερ της Πάφου ήρθε τον Γενάρη του 2023 για 2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κροάτης είναι διεθνής και ήταν στην αποστολή της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ (δεν είχε συμμετοχή) αλλά και στο φετινό EURO στα γήπεδα της Γερμανίας (χωρίς συμμετοχή) . Τις περισσότερες συμμετοχές τις μετράει με τη φανέλα της Οσιγιεκ, έχοντας περάσει και από την Ίντερ U19, αλλά και από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Αναμένεται και φέτος να αποτελέσει τον βασικό γκολκίπερ για την Κυπελλούχο Κύπρου.

Πέπε (Πάφος) - Αξία Transfermarkt 2.4 εκατομμύρια ευρώ

Ο Πορτογάλος χαφ είχε παραχωρηθεί, αρχικά, στην ομάδα της Πάφου, με την μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό, το 2023. Ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι η ομάδα του Χουάν Κάρλος Καρσέδο τον έκανε επίσημα δικό της. Έχει καταγράψει αρκετές παρουσίες με τις μικρές Εθνικές της Πορτογαλίας, ενώ έχει αγωνιστεί σε Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη φανέλα της Μπενφίκα, έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές ηλικιακές ομάδες του συλλόγου, από όπου και ξεκίνησε την καριέρα του. Καθιερώθηκε ως βασικός από τα μέσα της περυσινής χρονιάς και αναμένεται να αποτελέσει και φέτος βαρόμετρο στην πορεία των Παφίτων.

Ουρόσεβιτς (Άρης Λεμεσού) - Αξία Transfermarkt 2 εκατομμύρια ευρώ

Ο 29χρονος Σέρβος αριστερός μπακ αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Παρτιζάν Βελιγραδίου όντας αρχηγός στη σέρβικη ομάδα.Το περασμένο καλοκαίρι είχε δηλώσει ότι ήρθε στην ομάδα της Λεμεσού γιατί ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, μετά από 5.5 χρόνια παραμονής στην Παρτίζαν. Έχει έξι συμμετοχές με τη Σερβία U19, ενώ με την ανδρική ομάδα έκανε το ντεμπούτο του το 2016, όπου μετράει 3 συμμετοχές. Tην περασμένη σεζόν, με τη φανέλα του Άρη, σε 46 συμμετοχές, μέτρησε 2 γκολ και 1 ασίστ.

Ομέρ Ατζίλι (Ομόνοια) – Αξία Transfermarkt 2 εκατομμύρια ευρώ

Ο 31χρονος ακραίος επιθετικός Ομέρ Ατζίλι αποτελεί ένα από τα…«βαριά» χαρτιά του «τριφυλλιού» για να πετύχει κάτι καλό τη φετινή σεζόν. Με πλούσιο βιογραφικό και παρουσία σε ομίλους Champions League, Europa League και Conference (59 συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις) και με ατομικές διακρίσεις (καλύτερος ποδοσφαιριστής και πρώτος σκόρερ στο Ισραήλ τις σεζόν 2021-22, 2022-23) έχει όλα τα φόντα να ικανοποιήσει και με το παραπάνω το απαιτητικό κοινό του «τριφυλλιού».

Μαξ Μέγιερ (ΑΠΟΕΛ) – Αξία Transfermarkt 1.7 εκατομμύρια ευρώ

Μια από τις πιο σημαντικές προσθήκες το φετινό καλοκαίρι, είναι αναμφίβολα αυτή του 28χρονου δημιουργικού μέσου. Με συμμετοχές στα πρωταθλήματα της Premier League και της Bundesliga και διεθνής με όλες τις Εθνικές της Γερμανίας (κορυφαίος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-17 το 2012, αργυρός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ως αρχηγός) , δεν… χρειάζονται και πολλές συστάσεις για τον πρώην ποδοσφαιριστή της Κρίσταλ Πάλας. Οι πρωταθλητές Κύπρου, σίγουρα, αναβαθμίζονται σε ποιότητα με τη συγκεκριμένη προσθήκη.

image

Ομόνοια Αραδίππου

Ίδρυση: 4 Απριλίου 1929

Γήπεδο: Αντώνης Παπαδόπουλος (10.230)

Τίτλοι: -


Προπονητής: Ούγκο Μάρτινς (από το 2023)

Παίκτες που ήρθαν: Γεώργιος Χριστοδούλου (Οθέλλος), Μόργκαν Φεριέρ (Χάποελ Ακρέ), Νικόλας Κουτσάκος (ΑΠΟΕΛ, δανεισμός), Στυλιανός Βροντής (ΑΠΟΕΛ, δανεισμός), Ανδρέας Δημητρίου (Άρης Λεμεσού, δανεικός), Γκιόργκι Λόρια (Ντιναμό Τσιμπλίσι), Στεφάν Μπατζί (Ολυμπιακός Λευκωσίας), Μίκα Μπόρχες (Λουρόσα), Λούκας Αντρέι (Σάο Μπερνάντο), Γκάμπριελ Αλμέιδα (Βουτοπορανγκέσε), Ζοάο Σιντόνιο (Βαρζίμ), Πάτρικ Βαλβέρδε (Ολυμπιακός Νικωσίας), Ζούνιορ Ταβάρες

Παίκτες που αποχώρησαν: Θεοδόσης Κύπρου (Διγενής Ύψωνα), Θωμάς Βασιλείου (ΑΕΖ), Αντώνης Βασιλείου (ΑΕ Τρούλλων), Θεόδουλος Ξυδιάς (ΑΕ Τρούλλων), Θεόφιλος Κουρούπης, Βασίλης Βιολάρης (Λειβάδια 2022), Γκαβριέλ Σακκά (Ερμής Αραδίππου).

Μετά από 28 χρόνια, η Ομόνοια Αραδίππου επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία, κατακτώντας το περυσινό πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία. Στόχος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, από την παραμονή στην κορυφαία κατηγορία της Κύπρου. Με έντονο το Κυπριακό στοιχείο, η ομάδα της Αραδίππου θα επιχειρήσει να σταθεί αξιοπρεπώς στην κατηγορία και να τα δώσει όλα για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός στην κατηγορία είναι τεράστιος και θα χρειαστούν υπερβάσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους περυσινούς πρωταθλητές της δεύτερης κατηγορίας, τη δυνατότητα να ονειρεύονται μια καλή πορεία φέτος!

Το ρόστερ της Ομόνοιας Αραδίππου

Τερματοφύλακες

Αμυντικοί

Μέσοι

Επιθετικοί

Γκιόργκι Λόρια

Σπύρος Ανδρέου

Γεώργιος Χριστοδούλου

Πάτρικ Βαλβέρδε

Παύλος Παπαδόπουλος

Ζερόμ Γκιοατά

Στέφαν Μπαντζί

Νικόλας Κουτσάκος

Λούκα Σακκά

Βαγγέλης Τσιάμης

Χρίστος Καλλής

Σέργιος Αβραάμ

Γιώργος Παπαχαραλάμπους

Αλέξανδρος Θεοχάρους

Σταύρος Γιαλλουρίδης

Γιώργος Ποντικός

Ζοάο Σιντόνιο

Στυλιανός Βροντής

Ιωάννης Ξυδιάς

Γκάμπριελ Αλμέιδα

Νίκο Χάβελκα


Ζούνιορ Ταβάρες

Κωνσταντίνος Αναστασίου

Ανδρέας Δημητρίου

Μόργκαν Φεριέρ


Χριστιάν Φώτη

Μίκα Μπόρχες

Ανδρέας Σιήκκης

Ράιαν Καν

Λούκας Αντρέι

Κωνσταντίνος Άνθιμου

Καρίμ Μεκαουί

Λευτέρης Σιήκκης

Κυριάκος Σταύρου

image

Ομόνοια 29ης Μαΐου

Ίδρυση: 29 Μαΐου 2018

Γήπεδο: Περιστερώνα

Τίτλοι: -

Προπονητής: Γιώργος Πετράκης (από Ιούλιος 2024)

Παίκτες που ήρθαν: Σωτήρης Φιάκας (Εθνικός Άχνας), Φακούντο Γκαρσία (Τερουέλ), Αλμπέρτο Φερνάντες (Ράγιο Μαχαδαόντα), Πάρης Ψάλτης (Ομόνοια Λευκωσίας), Σιλβάν Ντελάντ (Σαμπάιλ), Άγγελος Ζέφκι (Ολυμπιακός Λευκωσίας), Χρήστος Γουίλερ (ΑΠΟΕΛ), Νίκολα Τούριτς (Δόξα Κατωκοπιάς), Καταλίν Καρπ (Νέφτσι), Γιώργος Ποντικού (Απόλλων Λεμεσού), Ρασάν Φερνάντες (Go Ahead Eagles)

Παίκτες που αποχώρησαν: Σον Ιωάννου (ΕΝΠ), Δημοσθένης Δημοσθένους (Απόνα Ανάγυιας), Αγάπιος Βρίκκης (Καρμιώτισσα), Γκιόργκι Καζαϊσβίλι (ΘΟΪ Λακατάμιας), Ευγένιος Πέτρου (Αχυρώνας), Μιχαήλ Χοιρομερίδης (Σπάρτακος Κιτίου), Έκτορας Στεφάνου (Ολυμπιακός Λευκωσίας), Σωτήρης Φοινίρης (ΠΑΕΕΚ), Χρυσόστομος Φιλίππου (ΠΑΕΕΚ), Μόδεστος Σωτηρίου (Αγία Νάπα), Πέτρος Τυρίμου (ΑΠΕΠ Πιτσιλιά), Γιάννης Πολυχρονίδης (ελεύεθερος), Γευγέν Μπούντνικ (ελεύθερος), Παναγιώτης Κυλιλής (ελεύθερος), Θεοδόσης Σιάθας (ελεύθερος), Ανδρέας Κώστα (ελεύθερος).

Μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ομόνοια 29ης Μαΐου κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια» του κυπριακού ποδοσφαίρου, έχοντας στο πλευρό της τον κόσμο της.

Οι Πράσινοι πραγματοποίησαν αρκετές μεταγραφές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έχοντας τον Γιώργο Πετράκη στο «τιμόνι» θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό στο φετινό πρωτάθλημα Cyta. Η Ομόνοια 29Μ θα χρησιμοποιεί ως έδρα της την Περιστερώνα, στη Λευκωσία.

Το ρόστερ της Ομόνοιας 29Μ

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
Κέβιν ΜπρόλΜίκαελ ΧέιλενΚάταλιν ΚαρπΝίκολα Τρούγιτς
Γεώργιος ΣτρέτζοςΣιλβέιν ΝτεσλάντεςΦακούντο ΓκαρσίαΡασάν Φερνάντες
Άρης ΤάκηΠαντελής ΚονόμηςΑδάμος ΑντρέουΦαμπίνιο
Αντώνης ΜαυραντώνηςΧρήστος ΓαβριηλίδηςΚωνσταντίνος ΠαττίχηςΑλμπέρτο Φερνάντεθ
Χρήστος ΓουίλερΑντώνης ΚουμήςΓιώργος Ποντικού
Σωτήρης ΦιάκαςΚυριάκος ΣωτηρίουΛευτέρης Αλαμπρίτης
Πάρης ΨάλτηςΑνδρέας ΑρτεμίουΓκάμπριελ Ράμος
Τιμόθεος ΠαύλουΆγγελος Ζευκή
Μιχάλης ΠαρλάταςΙάσωνας Πικής


enp special

Ένωσις Νέων Παραλιμνίου

Ίδρυση: 20 Φεβρουαρίου 1936


Γήπεδο: Στάδιο Τάσος Μάρκου (5.800 θεατές)

Τίτλοι: -

Προπονητής: Όρι Γκούντμαν (από το καλοκαίρι του 2024)

Παίκτες που ήρθαν: Νιβ Φίλτερ (δανεικός από την Χαποέλ Μπερ Σεβά), Σιν Ιωάννου, Έντσον Σίλβα, Νέιθαν Μπένγκι, Δημήτριος Στυλιανίδης (δανεικός από την ΑΕΚ Λάρνακας), Παναγιώτης Παναγιώτου, Ίσαακ Νόρτεϊ,, Νιβ Γκότλιεμπ, Πρόσπερ Μεντί, Αντεμπάγιο Αντελέγιε, Ρούμπεν Χούγκενχουτ, Άγγελος Ανδρέου (δανεικός από την ΑΕΛ), Τιέρνο Μπάρι.

Παίκτες που αποχώρησαν: Γεώργιος Παπαθανασίου, Στυλιανός Αδάμου, Πάβελ Ντρέκσα, Δημήτρης Χαραλάμπους, Θεόδωρος Κούτσου, Αντριάν Λουσέρο, Άντονι Γεωργίου, Ανδρέας Ντάνιελ, Αλεξάνταρ Βουξένοβιτς, Μάρκιο Μέιρα, Αντρίγια Ντραγκόγεβιτς.


Ιδρυθείσα στις 20 Φεβρουαρίου 1936, η Ένωσις Νέων Παραλιμνίου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κατορθώσει ποτέ να στεφθεί Πρωταθλήτρια Κύπρου, αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη και παρουσία στην κορυφαία κατηγορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Έπειτα από τον υποβιβασμό της ΕΝΠ, την σεζόν 2021/2022, ακολούθησε μια διετία κατά την οποία η ομάδα έπεσε και ξανά ανέβηκε αμέσως, με τον κύκλο αυτόν να ολοκληρώνεται στην περσινή αγωνιστική περίοδο, όταν η τρίτη θέση στην Β' Κατηγορία εξασφάλισε στους «Βυσσινί» την άνοδο.

Προφανής στόχος της Ένωσις δεν είναι άλλος παρά να κλείσει τον φαύλο κύκλο ανόδου-υποβιβασμού και να εξασφαλίσει την παραμονή της. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και θα αποτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Η ομάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά, και με τον καινούργιο της προπονητή, Όρι Γκούντμαν στο τιμόνι, ευελπιστεί στο καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, το οποίο εξαρτάται από την ίδια.

Το ρόστερ της ΕΝΠ:

ΤερματοφύλακεςΑμυντικοίΜέσοιΕπιθετικοί
Αντεμπάγιο ΑντελέγιεΡούμπεν ΧούγκενχουτΆιζακ ΝόρτειΛουκάς Οικονόμου
Παναγιώτης ΠαναγιώτουΣιν ΙωάννουΝέιθαν ΜπένγκιΗλίας Γεωργίου
Δημήτρης ΣτυλιανίδηςΑνδρέας ΧριστοφήΈντσον ΣίλβαΔημήτρης Φλουρής
Μιχάλης ΦραγκέσκηΛουκάς ΚαλογήρουΔημήτρης ΜαυρούδηςΜιχάλης Χαραλάμπους
Στέφανος ΗλίαΛοΐζος ΚοσμάςΜπασάλα Σαμπού
Πρόσπερ ΜεντίΛουκάς Ξιούρος
Στέλιος ΔημητρίουΑναστάσιος Στρατής
Νιβ ΦίλτερΚωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Φώτης ΚοτσώνηςΝιβ Γκόντλιεμπ
Βασίλης Δημοσθένους
Άγγελος Ανδρέου
Τιέρνο Μπάρι


image

Ποιες ομάδες έκαναν τη διαφορά στο μεταγραφικό παζάρι και μπορούν για το κάτι παραπάνω

Γράφει η Βασιλική Μπαρτζιώτη

Αρκετά ενδιαφέρον ήταν το μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, με τις ομάδες να κάνουν τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις πριν τη σέντρα του πρωταθλήματος Cyta.

Οι αλλαγές προπονητών, έφεραν τα πάνω, ανατρέποντας πολλά δεδομένα και το μόνο σίγουρο είναι ότι αναμένεται να δούμε εντελώς διαφορετικές τις εικόνες των συλλόγων της Α’ κατηγορίας.

Από αυτούς, πέντε έκαναν τις πιο δυνατές προσθήκες και έχουν όλα τα φόντα ώστε να κοντραριστούν στα ίσα με τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ.

Πάφος

Στο πρωτάθλημα πήρε πέρυσι τερμάτισε πέμπτη, ωστόσο με τις κινήσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να στοχεύσει μέχρι και την τριάδα. Πολύ ουσιαστικές οι προσθήκες των αμυντικών Λούκασεν, Κορέια, του μέσου Σούνιτς, καθώς και των επιθετικών Νατέλ, Σίλβα και Μάριου Ηλία.

Επιπλέον, το δίδυμο Τάνκοβιτς και Ζάιρο ήταν αυτό που είχε γίνει φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες με τους δύο παίκτες να ολοκληρώνουν τη σεζόν με διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Στον πάγκο παρέμεινε ο Χουάν Κάρλος Καρσέδο, ο οποίος γνωρίζει καλά την ομάδα και έχει αποδείξει πως η κριτική που του ασκήθηκε την περασμένη σεζόν ήταν σκληρή.

Οι Γαλάζιοι έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου και εξασφάλισαν την παρουσία τους στην Ευρώπη, όπου εξακολουθούν να αγωνίζονται. Είναι μία ομάδα που δείχνει φορμαρισμένη και θα μπορούσε να είναι η μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος τη νέα χρονιά.


Άρης Λεμεσού

Στο μεταγραφικό παζάρι έχει λίγες, αλλά καλές κινήσεις ο Άρης.

Από αυτές ξεχωρίζει η απόκτηση του εξαιρετικού επιθετικού Γκιόργκι Κβιλιτάια, που την περασμένη χρονιά αγωνιζόταν με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Πρόκειται για έναν παίκτη με μεγάλη εμπειρία, την οποία είχε επιστρατεύσει και στο EURO 2024, όπου αγωνίστηκε με την εθνική Γεωργίας.

Από εκεί και πέρα ξεχωρίζουν οι μεταγραφές των Κορέια από την Ανόρθωση, του Γκόλντσον που έρχεται από τους Ρέιντζερς, αλλά και του 19χρονου Κοβάτσεφ.

Επιπλέον, ο Αλεξάντερ Κοκόριν θα συνεχίσει στην «ελαφρά ταξιαρχία» για ακόμα έναν χρόνο.


Ομόνοια

Η χρονιά δεν έληξε με τον καλύτερο τρόπο για την Ομόνοια, ωστόσο τα εσωτερικά ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι Πράσινοι ήταν αρκετά ώστε να επηρεάσουν την απόδοση της ομάδας εντός των τεσσάρων γραμμών. Παρά τις αντιξοότητες, η ομάδα βρήκε την αγωνιστική της ταυτότητα και έφτασε μία ανάσα από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Η συμβολή του Γιάννη Αναστασίου ήταν καθοριστική σε αυτό, με τον πολύπειρο προπονητή να αναλαμβάνει πλήρως το κομμάτι των μεταγραφών που θα κάνουν τους Ομονοιάτες να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω φέτος.

Η δραστηριότητα της Ομόνοιας κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου ήταν έντονη, με κυριότερες τις προσθήκες των αμυντικών Ντιουνκού, Χελάντερ, των μέσων Εβάντρο, Μουσιαλόφσκι, Μάριτς, αλλά και του πολλά υποσχόμενου επιθετικού Ατζιλί.

ΑΕΚ Λάρνακας

Η χρονιά μπορεί να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ΑΕΚ Λάρνακας, ωστόσο υπάρχει φως στο τούνελ.

Ο πρόωρος αποκλεισμός της στα προκριματικά του Conference League από την Πάκσι, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διοικήσεως και οδήγησε στην απομάκρυνση του Χουάν Φεράντο. Στη θέση του Ισπανού τεχνικού βρέθηκε ο Χένινγκ Μπεργκ. Πρόκειται για έναν έμπειρο προπονητή και μία προσθήκη που έχει να δώσει πολλά στους Κιτρινοπράσινους.

Όσον αφορά τις μεταγραφές, ξεχωρίζει η έλευση των αμυντικών Εκπολό, Μιραμόν, των μέσων Σουάρεθ, Ρόχντεν και των επιθετικών Καμπρέρα και Αντζιέλσκι. Ο Καμπρέρα εντυπωσίασε την περασμένη σεζόν με τη φανέλα του Εθνικού Άχνας, έχοντας 18 γκολ σε 39 συμμετοχές. Πιο πρόσφατη προσθήκη, αυτή του Αντζιέλσκι που έρχεται από γεμάτη σεζόν με τον Ατρόμητο, με 11 τέρματα.


Απόλλων Λεμεσού

Οι Κυανόλευκοι είναι ακόμα μία ομάδα που άλλαξε προπονητή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τον πολύ έμπειρο και απαιτητικό Άντριαν Γκούλα να αναλαμβάνει δράση ξεκινώντας από το κεφάλαιο των μεταγραφών.

Αποκτήθηκαν αρκετοί αξιόλογοι παίκτες με καλύτερους τους μέσους Μπουσγάρ, Αλμέιδα, Μπολί και τον επιθετικό Ντρότζνετ. Βέβαια, οι δύο κινήσεις που αναμφίβολα μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι ο Βεϊσμπέκ και ο Μάρκες, με τον δεύτερο να έρχεται από μία εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Μπορντό, στη διάρκεια της οποίας σημείωσε 18 γκολ.

Τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα για την ενίσχυση της άμυνας, οι Τόμας Λαμ και Βέρνον Ντε Μάρκο.

Οι παίκτες που αποχώρησαν ήταν πολλοί, όμως οι κινήσεις της ομάδας μέσα στο καλοκαίρι αξιολογούνται θετικά από τον κόσμο, που είναι αισιόδοξος ότι ο Απόλλων θα κάνει αυτό που δεν κατάφερε πέρυσι και θα διεκδικήσει ένα εισιτήριο για την Ευρώπη.

@Photo credits: SAVVIDES PRESS SPORTS PHOTOGRAPHERS LTD