Stoiximan Super League: Το αφιέρωμα του Gazzetta στο φετινό πρωτάθλημα

Stoiximan Super League: Το αφιέρωμα του Gazzetta στο φετινό πρωτάθλημα

Η ώρα της αλήθειας έφτασε και απόψε (17/8) θα ανοίξει η αυλαία του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League, όπου 14 ομάδες θα... ριχθούν στην αρένα της μάχης.

Με γνώμονα τα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια αλλά και τις μέχρι στιγμής κινήσεις των clubs η αγωνία αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» και η κατηγορία μοιάζει έτοιμη να μας προσφέρει πάρα πολλές συγκινήσεις, τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά.

Θα μπορέσει ο ΠΑΟΚ να διατηρήσει τα «σκήπτρα» ή κάποιος εκ των ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού θα καταφέρει να τον εκθρονίσει;

Το 5ο ευρωπαϊκό «εισιτήριο» που θα καταλήξει;

Εκ των «μελλοθανάτων» ποιοι θα πιούν από το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού;

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις και μας ταλανίζουν...

Κυρίες και κύριοι καλή σεζόν να έχουμε με υγεία, χωρίς βία και ας χαρούμε το ποδόσφαιρο που τόσο αγαπάμε...

14 ομάδες, ισάριθμα αφιερώματα, όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους «μονομάχους»

Τα πάντα λοιπόν είναι έτοιμα για τη σέντρα και το Gazzetta σας παρουσιάζει αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για κάθε μία από τις 14 ομάδες που θα διαγωνιστούν την τρέχουσα περίοδο.

ΠΑΤΗΣΤΕ στο σήμα κάθε club ώστε να δείτε αναλυτικά τα δεδομένα με τα οποία στέκεται στην «αφετηρία», τα πρώτα «μηνύματα» για την κατάσταση που βρίσκεται αλλά και τι να περιμένουμε ακόμη στο μεταγραφικό «παζάρι» που θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως δεν έχει εκπνεύσει.

image

Ο νέος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, αναλυτικά το format

Την ίδια στιγμή το πρωτάθλημα της περιόδου 2024/25 δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό όπως φυσικά και τα παλαιότερα, καθώς υιοθετήθηκε ένα καινούργιο format που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά.

Αρχικά να τονίσουμε πως σε αντίθεση με το 2023/24 που η χώρα μας είχε 4 ευρωπαϊκά «εισιτήρια» για την τρέχουσα εκτός συνόρων σεζόν, στη φετινή εγχώρια προκύπτουν 5 κάτι που σημαίνει πως το 2025/26 η Ελλάδα θα διαθέτει έναν παραπάνω εκπρόσωπο στις διοργανώσεις της UEFA.

Με γνώμονα αυτό άλλαξε και ο τρόπος διεξαγωγής της κατηγορίας και καταργήθηκαν τα Play Off και τα Play Out όπως τα γνωρίζαμε, αφού μετά το φινάλε της κανονικής περιόδου θα προκύψουν 3 αντί για μέχρι πρότινος 2 τρόπο τινά υπό-πρωταθλήματα.

Οι ομάδες λοιπόν που θα τερματίσουν στη regular season στις θέσεις 1-4 θα απαρτίζουν το ένα, το άλλο θα αφορά εκείνες που θα βρίσκονται από το 5 ως και το 8 και το έτερο θα έγκεινται στο 9-14.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου που θα διαρκέσει 6 αγωνιστικές (όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας) θα προκύψει ο πρωταθλητής, ενώ ο δεύτερος θα συμμετάσχει επίσης στα προκριματικά του Champions League του 2025/26. Από εκεί και πέρα οι άλλοι δύο ή θα πάνε ο ένας στο Europa και ο άλλος Conference ή ανάλογα με το ποιος θα πάρει το Κύπελλο αμφότεροι στο Conference.

Στο group 5-8 τώρα θα υπάρχει η ιδιομορφία πως οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα διαιρέσουν τους βαθμούς της κανονικής διάρκειας με το ήμισυ (σ.σ. στο 0,5 η στρογγυλοποίηση πάει προς τα πάνω), ενώ εκ νέου το συγκεκριμένο τουρνουά θα έχει έξι αγωνιστικές και όλα τα clubs θα κοντραριστούν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας όποιο τερματίσει 5ο θα συμμετάσχει στο Conference της μεθεπόμενης σεζόν, εκτός αν πάρει το Κύπελλο κάποιος σύλλογος από την 6η θέση και κάτω.

Επειδή δε ο τελικός του δεύτερου τη τάξη θεσμού είναι το τελευταίο παιχνίδι της εκάστοτε περιόδου, αυτό σημαίνει πως η μόνη περίπτωση που στο 5-8 δεν θα υφίσταται ευρωπαϊκό «κίνητρο» είναι στο ζευγάρι του τελικού να μην υπάρχει έστω ένας φιναλίστ από τις ομάδες που θα απαρτίζουν εκείνο του 1-4. Εφόσον 2 εξ' αυτών απαρτίζουν τον final, αυτόματα όποιος τερματίσει 5ος θα βγει το 2025/26 στην Ευρώπη.

Εδώ να διευκρινίσουμε-θυμίσουμε κάτι. Τα 5 «εισιτήρια» της επόμενης χρονιάς μοιράζονται ως εξής: Οι 1-2 στα προκριματικά του Champions League, ο Κυπελλούχος σε αυτά του Europa και οι 3-4 σε εκείνα του Conference. Ετσι αν π.χ. πάρει το Κύπελλο ο 2ος τότε ο 3ος θα μετάσχει στο Europa, ενώ αν το τρόπαιο καταλήξει στον 4ο τότε αυτός θα λάβει το σχετικό «ticket» και στο Conference θα βρεθεί ο 3ος και ο 5ος κ.ο.κ. Αυτό το λέμε επειδή πολλές φορές «μπερδευόμαστε» πως ο 3ος «κλειδώνει» βρέξει/χιονίσει το Europa.

Το 9-14 τώρα θα είναι ο όμιλος των «μελλοθανάτων», όπου οι ομάδες θα μεταφέρουν στο ακέραιο τους πόντους που συνέλλεξαν στην κανονική διάρκεια, θα κοντραριστούν όλοι με όλους εντός και εκτός έδρας και μετά την ολοκλήρωση των 10 «στροφών», οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Super League 2.

Για να έχετε μία πιο «χειροπιαστή» εικόνα θα σας παραθέσουμε πως θα «χωρίζονταν» πέρσι οι 14 ομάδες μετά το φινάλε της regular season της περιόδου 2023/24, εάν ίσχυε από τότε το φετινό format.

ΘΕΣΕΙΣ 1-4
1. ΠΑΟΚ 60
2.ΑΕΚ 59
3. Ολυμπιακός 57
4. Παναθηναϊκός 56

ΘΕΣΕΙΣ 5-8
5. Αρης 21
6. Λαμία 17
7.Αστέρας Τρίπολης 16
8. Ατρόμητος 14

ΘΕΣΕΙΣ 9-14
9. Πανσερραϊκός 27
10. ΟΦΗ 25
11. Κηφισιά 21
12. Παναιτωλικός 20
13. Βόλος 19
14. ΠΑΣ Γιάννινα 18

Αλλαξε η διαδικασία εισόδου στα γήπεδα

Αλλαγές όμως ενόψει της νέας περιόδου έχουμε και στον τρόπο προσέλευσης του κόσμου στα γήπεδα, καθώς είναι μονόδρομος πλέον η χρήση της εφαρμογής του Gov.gr Wallet.

Βάσει του νέου Νόμου οι φίλαθλοι θα μπαίνουν στις εξέδρες μόνο μέσω της συγκεκριμένη πλατφόρμας και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση του εισιτηρίου του αγώνα ή του διαρκείας τους (η διαδικασία θα γίνεται μόνο μια φορά και να ισχύει για όλη τη σεζόν).

Τα τρία απλά βήματα είναι τα εξής:

1ον) Αγoράζουμε το εισιτήριο του αγώνα, όπως το κάναμε μέχρι σήμερα.

2ον) Μπαίνουμε στο Gov.gr Wallet, στο Ψηφιακό μας Πορτοφόλι και πληκτρολογούμε ή σκανάρουμε τον κωδικό του εισιτηρίου μας. Μόλις ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το εισιτήριό μας έχει προστεθεί στο Ψηφιακό μας Πορτοφόλι.

3ον) Επιλέγουμε το εισιτήριο μας και εμφανίζεται το QR code ή το barcode, το οποίο θα χρειαστούμε για την είσοδό μας στο γήπεδο.

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε θα τα βρείτε και στη διεύθυνση https://tickets.gov.gr.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τα clubs δεν έχουν καμία εμπλοκή ή ευθύνη επί της συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ προκύπτουν διαχωρισμοί για παιδιά κάτω των 15 ετών, στρατιωτικούς, κατοίκους εξωτερικού αλλά και άτομα άνω των 67 ετών.

Για τους τελευταίους που είναι πιθανό να μη διαθέτουν κινητό προηγμένης τεχνολογίας προκύπτει η δυνατότητα να πηγαίνουν στο ειδικό σημείο εξυπηρέτησης έξω από την εκάστοτε αθλητική εγκατάσταση («γκισέ») ώστε να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

image

Αποχώρηση Μελισσανίδη, διάδοχος ο Ηλιόπουλος

Συνεχίζουμε τώρα με επιμέρους «κομμάτια» της λίγκας, όπου σε διοικητικό επίπεδο οι 13 από τις 14 ομάδες συνεχίζουν με ανάλογο του παρελθόντος μετοχικό status quo.

Σε μία όμως υπήρξαν αλλαγές, καθώς στις 10 Ιουνίου ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΑΕΚ.

Ετσι έκλεισε ο πολυετής κύκλος της παρουσίας του στα «κιτρινόμαυρα» δρώμενα, όπου συνδύασε το όνομά του και με την επιστροφή της Ενωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια αφού επί ημερών του κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο του club.

Νέος ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ είναι ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος που κρατά πλέον τα «ηνία» του συλλόγου και η συγκεκριμένη ημέρα πέρασε στην ιστορία του συλλόγου, ελέω της τεράστιας προσφοράς του Μελισσανίδη.

Οι πιο «ηχηρές» επιστροφές

Την ίδια στιγμή τη νέα περίοδο θα έχουμε ξανά στα.. λημέρια μας και ορισμένους παίκτες, Ελληνες και μη, που έχουν αφήσει το «στίγμα» τους και τους υποδεχόμαστε εκ νέου στα γήπεδα της χώρας μας.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά, κατά τεκμήριο και μη ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που έπαιξαν ποτέ μπάλα στη Super League, γύρισε στα 39 του χρόνια και θα φορά τη φανέλα της Athens Kallithea. Ετσι μετά από 4 σεζόν στον Ολυμπιακό (2019-2023) όπου κατέκτησε αρκετούς τίτλους θα τον δούμε ξανά. Οπως και τον Ινγκι Ινγκασον που το ίδιο διάστημα (2019-2023) ήταν στον ΠΑΟΚ, πήρε επίσης κούπες και ύστερα από ένα «διάλλειμα» στη Μίντιλαντ ο Ισλανδός στόπερ... ντύθηκε στα «πράσινα» του Παναθηναϊκού.

Οπου ένας «πρώην» του θα βρεθεί αντίπαλός του, αφού ο Λούκας Βιγιαφάνιες που έχει συνδέσει το όνομά του με την πατρίδα μας όπου και ήρθε το 2014 για τον Παναιτωλικό και στη συνέχεια πήγε στο «τριφύλλι», ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες από τον Βόλο. Με αθροιστικά 143 συμμετοχές στην κατηγορία και έχοντας ελληνικές «ρίζες», ο Αργεντινός λογίζεται για «δικό μας παιδί».

Ως επιστροφή «πιάνεται» και η μετακίνηση του Θωμά Στρακόσα στην ΑΕΚ, καθώς ο 29χρονος πορτιέρε γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ξεκίνησε από τον Πανιώνιο και το 2012 έφυγε με προορισμό τη Λάτσιο, ενώ την ίδια στιγμή για πρώτη φορά στη χώρα μας θα αγωνιστεί ο Τζοτζ Μπάλντοκ. Ο 31χρονος μπακ που από το 2022 είναι «κολώνα» στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό και θα τον έχουμε πλέον στα μέρη μας.

Στους επαναπατρισμούς μπορούμε να προσθέσουμε και εκείνη του Δημήτρη Χαντάκια που ύστερα από μία εκτός συνόρων τετραετία σε Βουλγαρία και Αζερμπαϊτζάν, γύρισε στη χώρα μας για λογαριασμό του Πανσερραϊκού.

image

Stoiximan Super League χωρίς Φορτούνη, Τζαβέλλα, Χριστοδουλόπουλο και άλλους!

Βέβαια κάθε νόμισμα διαθέτει δύο όψεις και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αρκετοί Ελληνες παίκτες που έχουν «γράψει» ξεχωριστή ιστορία στα εγχώρια και μη δρώμενα, δεν θα συμμετάσχουν, για διάφορους λόγους, στο πρωτάθλημα της περιόδου 2024/25. Αλλοι επειδή αποφάσισαν να τερματίσουν την καριέρα τους, ορισμένοι επειδή έφυγαν για τα ξένα και κάποιοι γιατί παραμένουν ελεύθεροι.

Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται οι Γιώργος Τζαβέλλας, Μάριος Οικονόμου και Κώστας Γιαννούλης, τρεις ποδοσφαιριστές που για πάνω από μία δεκαετία έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο και τίμησαν τη φανέλα με το εθνόσημο. Ολοι μετά το φινάλε του 2023/24 «κρέμασαν τα παπούτσια» τους, ενώ ο πρώτος παραμένει στο χώρο με την ιδιότητα του διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού. Τα ονόματά τους είναι συνυφασμένα με τη Stoiximan Super League, όπως φυσικά και με του Κώστα Φορτούνη που επίσης δεν συνεχίζει στην κατηγορία.

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Ολυμπιακού αναμένεται να παίξει ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία για χάρη της Αλ Καλίντ με την οποία έχει συμφωνήσει και περιμένει να ανακοινωθεί, αλλά φυσικά στο μέλλον ενδέχεται να επιστρέψει.

Τον δρόμο της...ξενιτιάς πήραν και οι Νίκος Καρέλης και Νίκος Βέργος οι οποίοι όχι μόνο δεν θα βρίσκονται πια στα πάτρια εδάφη αλλά και άλλαξαν ήπειρο, αφού ο πρώτος πήγε στην Μουμπάι Σίτι της Ινδίας και ο δεύτερος στην Μέλμπουρν Βίκτορι της Αυστραλίας.

Την ίδια στιγμή ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που κατέχει το ρεκόρ ως ο μόνος παίκτης που έχει βρει δίχτυα με όλα τα «μέλη» του Big-5 παραμένει free agent ύστερα από την αποχώρησή του από τον Αρη, ενώ μετά από μία 10ετία θα έχουμε πρωτάθλημα χωρίς τον Κυριάκο Κιβρακίδη, που το 2014 πήγε στον Ατρόμητο, έκτοτε αγωνίζονταν σερί στα «σαλόνια» μαζί του αλλά πλέον έγινε κάτοικος Θεσσαλονίκης για χάρη του Ηρακλή που συμμετέχει στη Super League 2.

image

Οι απουσίες των Αραούχο, Ελ Αραμπί και αρκετών άλλων ξένων που έγιναν «δικά» μας παιδιά

Ωστόσο στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν δεν θα έχουμε επίσης στα μέρη μας - τουλάχιστον επί του παρόντος - και ορισμένους ξένους ποδοσφαιριστές που κόσμησαν τα ελληνικά γήπεδα, έπαιζαν για χρόνια στη χώρα μας και ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τους αισθανόμαστε και λογικά σαν δικά μας παιδιά.

Ο Σέρχιο Αραούχο για παράδειγμα είναι ένας παίκτης που συνδύασε το όνομά του με τη χώρα μας και αθροιστικά αγωνίστηκε 5 σεζόν στην ΑΕΚ με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο.

Συν τοις άλλοις έμεινε στην ιστορία ο συγκλονιστικός τρόπος που τίμησε τη μνήμη των Αλκη Καμπανού και Μιχάλη Κατσουρή, αφού ξέχωρα από τις δεδομένη αγωνιστική του αξία είναι ένας αθλητής που ξεχωρίζει (και) για το ήθος του. Ο Αργεντινός δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Ενωση και επί του παρόντος κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγορά, ενώ στη Stoiximan Super League θα πρέπει να... συνηθίσουμε (και) την απουσία του Γιουσέφ Ελ Αραμπί, καθώς ο Μαροκινός στράικερ βρίσκεται πλέον στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ.

Ετσι μετά από μία πενταετία στον Ολυμπιακό όπου πανηγύρισε 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο και παράλληλα αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ της κατηγορίας, ο 37χρονος που «κέρδισε» τους πάντες και με τη συμπεριφορά του, συνεχίζει την τεράστια καριέρα του στο Νησί της Αφροδίτης.

Ομως δεν προκύπτουν σχετικές «απώλειες» μόνο από το λεγόμενο Big-5.

Για παράδειγμα έχουμε... ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαμε σέντρα πρωταθλήματος χωρίς την παρουσία του Χουάν Μουνάφο. Ο Αργεντινός χαφ ήρθε στην Ελλάδα το 2009 για λογαριασμό του Πανθρακικού, μετά πήγε στον Πλατανιά, επέστρεψε στην Κομοτηνή, συνέχισε στον Αστέρα Aktor, γύρισε ξανά στα Χανιά και από το καλοκαίρι του 2017 και μέχρι πρότινος ήταν εκ νέου κάτοικος Τρίπολης. Συνολικά «μετρά» 323 εμφανίσεις στην Α' Εθνική, αλλά αυτή τη στιγμή λογίζεται ως free agent.

Πάνω-κάτω ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή του Μιγκέλ Μεγιάδο, που μας «συστήθηκε» το 2018 όταν και αφίχθηκε στο Ηράκλειο για τον ΟΦΗ. Εκτοτε για μία σερί εξαετία τον βλέπαμε συνεχώς με τη φανέλα του κρητικού club και το «κοντέρ» του έγραφε μέχρι πρότινος 148 συμμετοχές στα εγχώρια «σαλόνια», αλλά τώρα βρίσκεται στην Κύπρο και την ΑΕΛ Λεμεσού.

Καινούργιος αρχιδιαιτητής, ο πίνακας των ρέφερι

Ως new entry στα εγχώρια δρώμενά μας λογίζεται και ο Στεφάν Λανουά, καθώς ο Γάλλος είναι ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔ και οι ρέφερι αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.

Ο 54χρονος ήταν διεθνής από το 2006 μέχρι το 2014, συμμετείχε στο Μουντιάλ 2010 και το EURO 2012, ενώ μέχρι τον περασμένο Μάρτιο βρίσκονταν σε αντίστοιχη θέση στη χώρα του.

Ετσι πήρε τα «ηνία» των εγχώριων «σφυριχτρών» και μάλιστα ο πίνακας των ρέφερι που θα διευθύνουν τα παιχνίδια της τρέχουσας Stoiximan Super League διαφέρει αρκετά από τον περσινό, ύστερα από τις αποφάσεις που έλαβε εκείνος και οι συνεργάτες του.

Ας δούμε τους 18 που επέλεξε, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, ενώ σε παρένθεση είναι ο αριθμός των αναμετρήσεων της κατηγορίας που έχουν σφυρίξει ως τώρα στην καριέρα τους.

Τάσος Σιδηρόπουλος (195)
Τάσος Παπαπέτρου (116)
Αγγελος Ευαγγέλου (94)
Γιάννης Παπαδόπουλος (93)
Αθανάσιος Τζήλος (86)
Βασίλειος Φωτιάς (69)
Στέφανος Κουμπαράκης (47)
Πέτρος Τσαγκαράκης (37)
Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (29)
Σπύρος Ζαμπάλας (19)
Χρήστος Βεργέτης (18)
Κωνσταντίνος Κατοίκος (15)
Αλέξανδρος Τσακαλίδης (14)
Κωνσταντίνος Τσέτσιλας (13)
Σταύρος Τσιμεντερίδης (10)
Φώτης Πολυχρόνης (10)
Κωνσταντίνος Πουλικίδης (6)
Παναγιώτης Τσιάρας (6)

Η κατανομή των πρωταθλημάτων, η νεότερη ημερολογιακά «εκκίνηση» μαζί με το 2013/14

Ηταν το 1927/28 όταν διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, έστω και αν η τότε μορφή του ήταν εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, ενώ στο συγκεκριμένο δεν συμμετείχαν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός λόγω διαφορών τους με την Ομοσπονδία.

Εκτοτε λοιπόν αρχίζει η καταμέτρηση των εγχώριων τίτλων και η ομάδα με τους περισσότερους είναι ο Ολυμπιακός που έχει κόψει 47 φορές πρώτος το νήμα.

Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 20 κούπες, η ΑΕΚ με 13, ο ΠΑΟΚ με 4, ο Αρης με 3 και η ΑΕΛ με 1.

Η τελευταία άλλωστε είναι και η μόνη επαρχιακή ομάδα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης δηλαδή, που μέχρι και σήμερα... ήπιε από το νέκταρ της επιτυχίας.

Σε επίπεδο Α' Εθνικής που θεσπίστηκε το 1959/60 (σ.σ. από τότε δηλαδή που η πρώτη κατηγορία διεξάγεται σε έναν όμιλο) οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 32 κατακτήσεις, οι «πράσινοι» 17, οι «κιτρινόμαυροι» 11, οι «μαυρόασπροι» 4 και οι «βυσσινί» 1.

Εδώ αξίζει να σταθούμε και σε ένα σημείο των καιρών.

Σέντρα πριν τις 17 Αυγούστου όπως θα συμβεί φέτος δεν είχαμε ποτέ ξανά, ενώ σαν σήμερα άρχισε η «κούρσα» και της περιόδου 2013/14. Αρα πρόκειται για τις δύο σεζόν που υπήρξε η νεότερη ημερολογιακά «εκκίνηση», αφού τα παλαιότερα έτη η λίγκα άρχιζε συνήθως Σεπτέμβριο, αν και για διάφορους λόγους υπήρξαν περιπτώσεις όπου «πατήσαμε» Οκτώβριο, ακόμη και Νοέμβριο!

Για την ιστορία πρώτος παίκτης σε συμμετοχές στα «σαλόνια» είναι ο Μίμης Δομάζος με 538 και ακολουθεί ο Νίκος Νιόπλιας με 509, ενώ ο Θωμάς Μαύρος είναι το κορυφαίο «κανόνι» με 260 γκολ και σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Κριστόφ Βαζέχα που... σταμάτησε στα 244 προσωπικά τέρματα.

Ολυμπιακός: 47
Παναθηναϊκός: 20
ΑΕΚ: 13
ΠΑΟΚ: 4
Αρης: 3
ΑΕΛ: 1

Οι Top 10 σε συμμετοχές στην Α' Εθνική

Επειδή Λεβαδειακός και Athens Kallithea που προβιβάστηκαν έχουν «παρελθόν» στη μεγάλη κατηγορία, δεν υπάρχει φέτος κάποια «σταχτοπούτα» όπως συνέβη πέρσι με την Κηφισιά.

Συνολικά από το 1959/60 οπότε και θεσπίστηκε η Α' Εθνική έχουν συμμετάσχει σε αυτή 70 clubs, συμπεριλαμβανομένων και 5 από την Κύπρο αφού την «σκοτεινή» και «μαύρη» εποχή της Χούντας υπήρχε στα «σαλόνια» εκπρόσωπος από το Νησί της Αφροδίτης.

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ είναι οι μόνες ομάδες που μετρούν το απόλυτο (65Χ65), ενώ ακολουθούν η ΑΕΚ με 63 παρουσίες, Αρης και Πανιώνιος με 59 και Ηρακλής με 53. Την πρώτη 10άδα συμπληρώνουν ο ΟΦΗ με 46, ο Απόλλων Σμύρνης με 42 και ο Εθνικός που έχει 36.

Αντίθετα 15 σύλλογοι έχουν καταγράψει μόνο μία εμφάνιση στα «σαλόνια» και πιο συγκεκριμένα οι Χαλκίδα, Παγκορινθιακός, Ολυμπιακός Χαλκίδας, Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης, Θερμαϊκός Θέρμης, ΕΠΑ Λάρνακας, Ομόνοια, Ατρόμητος Πειραιώς, ΑΕ Νίκαια, ΑΕ Λεμεσού, Μακεδονικός, Κηφισιά, ΑΠΟΕΛ, Νάουσα και Θρασύβουλος.

Οι συμμετοχές των φετινών «μονομάχων» της Stoiximan Super League στη μεγάλη κατηγορία

Ολυμπιακός 66
Παναθηναϊκός 66
ΠΑΟΚ 66
ΑΕΚ 64
Αρης 60
ΟΦΗ 47
Πανσερραϊκός 26
Ατρόμητος 24
Λεβαδειακός 20
Αστέρας Aktor 18
Παναιτωλικός 15
Λαμία 8
Βόλος 6
Athens Kallithea 5
*Συμπεριλαμβάνεται και η φετινή.

«Εκπροσωπούνται» οι 7 από τις 13 Περιφέρειες

Ο υποβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννινα επέφερε και γεωγραφικές ανακατατάξεις στην κατηγορία, καθώς η Ηπειρος δεν εκπροσωπείται πια στα «σαλόνια».

Με γνώμονα το πώς έχουν χωριστεί οι Περιφέρειες της χώρας μας, έστω μία ομάδα στη Stoiximan Super League έχουν οι 7 από τις 13, ενώ τη μεγαλύτερη «αντιπροσωπεία» διαθέτει η Αττική με 5 clubs (ΑΕΚ, Ατρόμητος, Athens Kallithea, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός).

Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 3 (Αρης, ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκός), η Στερεά Ελλάδα με 2 (Λαμία, Λεβαδειακός), ενώ από 1 «μετρούν» η Δυτική Ελλάδα (Παναιτωλικός), η Θεσσαλία (Βόλος), η Κρήτη (ΟΦΗ) και η Πελοπόννησος (Αστέρας Aktor).

image

Τα γήπεδα των 14 «μονομάχων»

Η μεγάλη στιγμή έφτασε λοιπόν και από σήμερα οι 14 «μονομάχοι» θα ριχθούν στην... αρένα του πρωταθλήματος.

Λένε πολλοί πως η έδρα «παίζει» σημαίνοντα ρόλο στην πορεία κάθε ομάδας και με αφορμή αυτό, ας δούμε τα «σπίτια» του κάθε club ξεχωριστά.

Οπου σε σχέση με πέρσι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο ΟΑΚΑ, ενώ η Athens Kallithea θα χρησιμοποιεί τη Λεωφόρο και όχι το «Ελ Πάσο».

ΑΕΚ: «OPAP Arena» (32.500)
Αρης: «Κλ. Βικελίδης» (22.800)
Αστέρας AKTOR: «Θ. Κολοκοτρώνης» (7.442)
Ατρόμητος: Δημοτικό Γήπεδο Περιστερίου (9.035)
Βόλος: Πανθεσσαλικό (22.189)
Λαμία: «Αθ. Διάκος» (4.987)
Λεβαδειακός: Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς (5.915)
Ολυμπιακός: «Γ. Καραϊσκάκης» (33,079)
ΟΦΗ: «Θ. Βαρδινογιάννης» (9.088)
Παναθηναϊκός: ΟΑΚΑ (69,618)
Παναιτωλικός: Γήπεδο Παναιτωλικού (7.321)
Πανσερραϊκός: Δημοτικό Γήπεδο Σερρών (9.500)
ΠΑΟΚ: Γήπεδο Τούμπας (28.703)
Athens Kallithea: «Απόστολος Νικολαϊδης» (16.003)

image

Συνεχίζουν από πέρσι οι μισοί προπονητές, 5 από τους 14 είναι Ελληνες

Στη χώρα μας διαχρονικά λέμε για το φαινόμενο των «ηλεκτρικών πάγκων» και αξίζει, ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν στη Stoiximan Super League, να δούμε τα δεδομένα γύρω και από το συγκεκριμένο «μέτωπο».

Σε σχέση με πέρσι ίδιο κόουτς έχουν οι κατά αλφαβητική σειρά ΑΕΚ, Αρης, Αστέρας Aktor, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Παναιτωλικός και ΠΑΟΚ, δηλαδή τα μισά clubs της κατηγορίας (7/14).

Από εκεί και πέρα παρατηρούμε τέσσερις new entrance αφού οι Χοακίν Γκόμεζ, Μάσιμο Ντονάτι, Μαρίνος Σατσιάς και Ντιέγκο Αλόνσο που πήραν τα «ηνία» των Βόλου, Athens Kallithea, Λαμίας και Παναθηναϊκού αντίστοιχα θα εργαστούν για πρώτη φορά στα «σαλόνια» μας.

Αντίθετα οι Πάμπλο Γκαρσία, Νίκος Παπαδόπουλος και Μιχάλης Γρηγορίου που ανέλαβαν το καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία των Ατρόμητου, Λεβαδειακού και Πανσερραϊκού αντίστοιχα θεωρούνται «παλιές καραβάνες» (σ.σ. ο Σατσιάς ήταν και παλαιότερα στην Ελλάδα, αλλά για λογαριασμό της Σπάρτης που συμμετείχε τότε στη Super League 2).

Στα αξιοσημείωτα είναι το εύρημα ότι και οι 2 σύλλογοι που προβιβάστηκαν προχώρησαν σε σχετική αλλαγή (σ.σ. Athens Kallithea, Λεβαδειακός), ενώ ευρύτερα παρατηρήθηκε εσχάτως άνοιγμα στη Λατινική Αμερική, καθώς η συγκεκριμένη ήπειρος έχει 3 «εκπροσώπους» (σ.σ. Ματίας Αλμέιδα, Πάμπλο Γκαρσία, Ντιέγκο Αλόνσο).

Αναφορικά με τη «γεωγραφία» των προπονητών που βρίσκονται στην αφετηρία της νέας περιόδου υπάρχουν 5 Ελληνες, 2 Ισπανοί, ισάριθμοι Ουρουγουανοί και από ένας Σέρβος, Αργεντινός, Ρουμάνος, Ιταλός και Κύπριος.

ΑΕΚ: Ματίας Αλμέιδα (Αργεντινή)
Αρης: Ακης Μάντζιος (Ελλάδα)
Αστέρας Aktor: Μίλαν Ράσταβατς (Σερβία)
Ατρόμητος: Πάμπλο Γκαρσία (Ουρουγουάη)
Βόλος: Χοακίν Γκόμεζ (Ισπανία)
Athens Kallithea: Μάσιμο Ντονάτι (Ιταλία)
Λαμία: Μαρίνος Σατσιάς (Κύπρος)
Λεβαδειακός: Νίκος Παπαδόπουλος (Ελλάδα)
Ολυμπιακός: Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (Ισπανία)
ΟΦΗ: Τραϊανός Δέλλας (Ελλάδα)
Παναθηναϊκός: Ντιέγκο Αλόνσο (Ουρουγουάη)
Παναιτωλικός: Γιάννης Πετράκης (Ελλάδα)
Πανσερραϊκός: Μιχάλης Γρηγορίου (Ελλάδα)
ΠΑΟΚ: Ραζβάν Λουτσέσκου (Ρουμανία)

Ο τηλεοπτικός «χάρτης» και η νέα παράμετρος

Για ακόμη μία σεζόν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της κατηγορίας «χωρίζονται» σε δύο πάροχους, καθώς η Cosmote TV θα μεταδίδει τα εντός έδρας ματς 8 ομάδων και τα κανάλια Novasports των άλλων 6.

Ωστόσο σε σχέση με πέρσι αλλά και παλαιότερα προκύπτει ένα νέο δεδομένο που διαφοροποιεί αρκετά την κατάσταση.

Υστερα από σχετική συμφωνία που σύναψαν οι συγκεκριμένες πλατφόρμες, με επιπλέον μηνιαίο κόστος 3 ευρώ ο οποιοσδήποτε συνδρομητής της μίας θα έχει πρόσβαση στα αθλητικά κανάλια της άλλης και τούμπαλιν, εξυπακούεται δηλαδή και των αναμετρήσεων της Stoiximan Super League της περιόδου 2024/25.

Cosmote TV: ΑΕΚ, Βόλος, Athens Kallithea, Λαμία, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός.
Novasports: Αρης, Αστέρας Aktor, Ατρόμητος, Λεβαδειακός, Πανσερραϊκός, ΠΑΟΚ.

Η πρεμιέρα, το πλήρες πρόγραμμα, οι ημερομηνίες των αγωνιστικών και πότε θα διεξαχθούν τα ντέρμπι

Η αυλαία της αποψινής (17/8) πρεμιέρας θα ανοίξει σε δύο γήπεδα στις 20:00, καθώς εκείνη την ώρα ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί στην Τούμπα τον Πανσερραϊκό και ο Βόλος τον Ολυμπιακό στο Πανθεσσαλικό.

Την επομένη (18/8) θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Λεβαδειακός-Athens Kallithea, Ατρόμητος-Αρης, ΑΕΚ-ΟΦΗ και Παναθηναϊκός-Αστέρας Aktor, ενώ το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής θα κλείσει τη Δευτέρα 19 του μηνός στο Αγρίνιο όπου ο Παναιτωλικός θα φιλοξενήσει τη Λαμία.

Θυμίζουμε πως οι αγώνες της OPAP Arena και του ΟΑΚΑ θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας που «κουβαλούν» από πέρσι η Ενωση και το «τριφύλλι» αντίστοιχα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της κανονικής διάρκειας που θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου εδώ.

hgfsd

Το πότε θα διεξαχθούν τα ντέρμπι της regular season για τη νέα Stoiximan Super League εδώ.

Θυμίζουμε πως τα Play Off των θέσεων 1-4 & 5-8 έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 4 Μαΐου 2025, ενώ τα Play Out του 9-14 στις 18 του ίδιου μήνα.

Η 1η αγωνιστική
17 Αυγούστου

Βόλος-Ολυμπιακός (20:00)
ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός (20:00)

18 Αυγούστου
Λεβαδειακός-Athens Kallithea (19:00)
Παναθηναϊκός-Αστέρας Aktor (20:00)
Ατρόμητος-Αρης (20:30)
ΑΕΚ-ΟΦΗ (22:00)

19 Αυγούστου
Παναιτωλικός-Λαμία (21:00)

@Photo credits: INTIME, eurokinissi