La Liga: Αυγή στην εποχή των Galacticos

La Liga: Αυγή στην εποχή των Galacticos

Νίκος Κικίδης

Η κάνουλα ρευστού μπορεί τα τελευταία χρόνια να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, όμως κάθε νέα σεζόν οι ομάδες της La Liga σκαρφίζονται κι από έναν τρόπο για να... λάμπουν. Η Ρεάλ Μαδρίτης για ακόμα μια αγωνιστική περίοδο δικαίωσε τον τίτλο της ως Βασίλισσα της Ευρώπης προσθέτοντας στο παλμαρέ το 15ο Champions League, όμως δεν ήταν η μόνη που κατάφερε να κάνει τη διαφορά.

Το παράδειγμα της σταχτοπούτας, Τζιρόνα, η οποία με ένα πενιχρό μπάτζετ και περιορισμένες φιλοδοξίες κατάφερε να εισβάλλει με φόρα και θράσος στην πρώτη τετράδα αποτελεί παράδειγμα σχεδιασμού και ταλέντου, αλλά και ένα καλό μάθημα πως η τεχνοτροπία πολλές φορές μπορεί να υπερτερεί του χρήματος. Ένα μάθημα που ίσως αποτελέσει και την κρυφή ελπίδα των Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο!

Την ώρα που η Ρεάλ βλέπει το πρότζεκτ... Galacticos να παίρνει σάρκα και οστά με την έλευση του Κιλιάν Μπαπέ, οι αντίζηλοί της οφείλουν να βρουν τρόπους για να την κοντράρουν σε μια από πιο συναρπαστικές εκδόσεις της La Liga των τελευταίων χρόνων.

image

Η Ρεάλ των Galacticos 2.0 

Για τη Ρεάλ μια νέα εποχή ξημερώνει. Ο Τόνι Κρόος αποχώρησε, ο Κιλιάν Μπαπέ κατέφτασε και στη Μαδρίτη βλέπουν το πλάνο των Galacticos 2.0 που εκπονήθηκε χρόνια πριν με την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο να οδεύει πλέον προς την ολοκλήρωσή του. Το timing μάλιστα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, μιας και οι Μαδριλένοι προέρχονται από μια εξαιρετική σεζόν με τα τρόπαια των Champions League, La Liga και Super Cup Ισπανίας να προστίθενται στο παλμαρέ.

Νομοτελειακά λοιπόν η νέα σεζόν ξεκινάει με τη Ρεάλ σε θέση... άμυνας ώστε να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της, αλλά με μεγάλο όπλο την επίθεσή της. Η τριάδα Μπαπέ, Βινίσιους και Ροντρίγκο αποτελεί πιθανότατα την κορυφαία της Ευρώπης, με τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ να προστίθεται στο εκρηκτικό μίξερ ως ένας μέσος που μπορεί να κάνει τη διαφορά και στην επιθετική γραμμή. Μπορεί ωστόσο το ρόστερ να... τρομάζει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλα ρόδινα στη λευκή πλευρά της Μαδρίτης.

Σε μια σεζόν άλλωστε που οι Μερένγκες ενδέχεται να δώσουν μέχρι και 72 ματς (!) υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από την απροθυμία της διοίκησης να μην ενισχύσει την άμυνα, η οποία υποφέρει από ελλείψεις και τραυματισμούς. Μετά την απώλεια του Νάτσο, την αποτυχία της μεταγραφής του Λενί Γιορό και τον σοβαρό τραυματισμό του Αλάμπα, η Ρεάλ έχει ξεμείνει με μόλις δυο διαθέσιμους στόπερ: τους Μιλιτάο και Ρούντιγκερ.

Παρά τις πιέσεις του Αντσελότι, ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν δείχνει πρόθυμος να εξετάσει άλλες επιλογές και έχει υποδείξει στον Ιταλό να καλύψει τις απουσίες εκ των ενόντων. Η ισορροπία πρόκειται να αποτελέσει το βασικό κλειδί στο νέο πείραμα των Galacticos που έχει στηθεί στη Μαδρίτη, με τους Μερένγκες παράλληλα να ετοιμάζουν ήδη την... επόμενη φουρνιά με ονόματα που σφύζουν από υποσχέσεις όπως ο 19χρονος Τούρκος, Αρντά Γκιουλέρ, αλλά και ο 18χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός, Έντρικ.

image

Μπαρτσελόνα για το restart

Σε αντίθεση με την ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Μαδρίτη, η αντίστοιχη στη Βαρκελώνη βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή. Την προηγούμενη σεζόν άλλωστε οι Μπλαουγκράνα παρουσίασαν ένα σύνολο καχεκτικό σε κάθε γραμμή, το οποίο τερμάτισε στο... photo finish πάνω από τη Τζιρόνα για να διασώσει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση.

Στο Champions League o τερματικός σταθμός εμφανίστηκε στα προημιτελικά κόντρα στην Παρί, με αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς ούτε έναν τίτλο! Η απογοητευτική περίοδος οδήγησε στην απόλυση του Τσάβι και την πρόσληψη του Χάνσι Φλικ στην τεχνική ηγεσία, όμως πέρα από την αλλαγή στο τιμόνι λίγα πράγματα δείχνουν να έχουν διαφοροποιηθεί.

Οι Μπλαουγκράνα έχουν ζοριστεί στο να... ξεφορτωθούν βαριά συμβόλαια όπως εκείνο του Φρένκι Ντε Γιονγκ και οι μεταγραφές εμφανίζονται με το... σταγονόμετρο. Η προσθήκη του Ντάνι Όλμο από τη Λειψία αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση για της ενίσχυση της επιθετικής γραμμής μαζί με τον μπαρουτοκαπνισμένο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και το παιδί - θαύμα Λαμίν Γιαμάλ, με τους Μπλαουγκράνα να ελπίζουν ακόμα πως μέχρι το τέλος του καλοκαιρού θα έχουν μια θετική απάντηση και από την πλευρά του Νίκο Γουίλιαμς.

Στο μεταξύ ο Χάνσι Φλικ με τα δεδομένα που έχει στα χέρια του έχει δουλέψει πάνω στη φυσική κατάσταση της ομάδας ως γνήσιος λάτρης της γερμανικής mentalite, θέλοντας να παρουσιάσει μια πιο... physical Μπάρτσα χωρίς να βασίζεται ωστόσο σε πολλαπλές αλλαγές προσώπων.

image

Μια διαφορετικά... φιλόδοξη Ατλέτικο

Παρόμοια κατάσταση με εκείνη στη Μπαρτσελόνα επικράτησε πέρσι και στην Ροχιμπλάνκο πλευρά της Μαδρίτης. Όμως η απάντηση της Ατλέτικο μοιάζει πολύ διαφορετική. Οι Μαδριλένοι άλλωστε μπορεί να μην άλλαξαν προπονητή έχοντας ορκιστεί αιώνια πίστη στο πρόσωπο του Ντιέγκο Σιμεόνε, όμως ποντάρουν στο βάρος των μεταγραφών ώστε να παρουσιάσουν ένα σύνολο έτοιμο να αγωνιστεί για όλους τους τίτλους.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποδείχθηκαν ιδιαίτερα νωχελικοί στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά το 2024 έκαναν... κρότο. Κρότος που φυσικά ακούει στο όνομα του Χουλιάν Άλβαρες! Ο Αργεντινός επιθετικός αναζητούσε μια νέα πρόκληση λόγω της σκιάς του... Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι και η Ατλέτικο ήταν εκεί για να του προσφέρει τρόπο διαφυγής.

Τελικά το deal μεταξύ των δυο ομάδων έκλεισε στα 95 εκατομμύρια ευρώ και έχρισε τον Άλβαρες ως την δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Ατλέτικο μετά από εκείνη του Ζοάο Φέλιξ, για τον οποίο είχαν ξοδέψει 120 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Μπενφίκα.

Προσθήκες όπως εκείνες του Αλεξάντερ Σόρλοθ που μάτωσε πέρσι τα δίχτυα με τη Βιγιαρεάλ, αλλά και του Ρόμπιν Λε Νορμάν από τη Σοσιεδάδ που διέπρεψε (και) στο EURO για ένα συνολικό ποσό που ξεπερνάει τα 60 εκατομμύρια αποδεικνύουν πως φέτος η Ατλέτικο δεν αστειεύεται, την ίδια ώρα που φαίνεται ότι οι μεταγραφικές κινήσεις δεν έχουν ακόμα τελειώσει...

image

Μπορεί η... διαλυμένη Τζιρόνα να επαναλάβει το θαύμα;

Την περσινή περίοδο αποτέλεσε τη σταχτοπούτα του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Χτίζοντας πάνω σε ένα νεανικό ρόστερ η ομάδα του Μίτσελ διεκδικούσε το πρωτάθλημα μέχρι τον Φεβρουάριο και πάλεψε μέχρι τέλους με τη Μπαρτσελόνα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.

Τελικά στο φινάλε τερμάτισε τρίτη και κλείδωσε την παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση του Champions League, όμως η φετινή εκδοχή της παρουσιάζει πολλά νέα «στοιχήματα» που πρέπει να κερδίσει. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, Αρτέμ Ντόβμπικ, αποχώρησε για τη Ρόμα, ο «μετρονόμος» Αλέις Γκαρθία για τη Λεβερκούζεν, ενώ οι Κούτο και Σάβιο που αγωνίστηκαν πέρσι ως δανεικοί απουσιάζουν από το ρόστερ.

Την ίδια στιγμή ο Έρικ Γκαρθία που δέσποζε στο κέντρο της άμυνας επέστρεψε στη Μπαρτσελόνα και οι Καταλανοί αναγκαστικά θα προσπαθήσουν να ανοικοδομήσουν το ρόστερ με... μπαλώματα. Για την επίθεση αποκτήθηκε ο 24χρονος Πορτογάλος, Αμπέλ Ρουίθ, από τη Μπράγκα, αλλά και ο Μπράιαν Χιλ από την Τότεναμ, ενώ στο κέντρο οι Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ και Οριόλ Ρομέου κατέφτασαν ως λύσεις ανάγκης.

Είναι δεδομένο πως η Τζιρόνα δεν θα θυμίζει σε τίποτα (από άποψη προσώπων τουλάχιστον) την περσινή εκδοχή της, την στιγμή που ομάδες όπως η Μπιλμπάο έχουν διατηρήσει ένα σταθερό κορμό για να κλέψουν τη θέση της στην πρώτη τετράδα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image