Ατανασίεβιτς: Ένα «πολυβόλο» για τον Ολυμπιακό

Ατανασίεβιτς: Ένα «πολυβόλο» για τον Ολυμπιακό

Η αλήθεια είναι πως όταν έγινε γνωστό πως η Ζιράτ σκοπεύει να δώσει 400.000 ευρώ τον χρόνο στον Τόνσεκ Στερν (ποσό που για το βόλεϊ είναι εξαιρετικό), δεν ήταν λίγοι οι φίλοι του Ολυμπιακού που σκέφτηκαν πως η ομάδα τους χάνει έναν σπουδαίο παίκτη. Ο Σλοβένος διαγώνιος είχε κάνει μια φοβερή χρονιά ειδικά με την Εθνική του τόσο σε VNL που είχε βγει πρώτος σκόρερ, όσο και στους ομίλους των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου και πάλι ήταν από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος στην θέση αυτή.

Από την στιγμή που έφευγε ένας τόσο σημαντικός παίκτης, το ερώτημα ήταν αν ο αντικαταστάτης του θα ήταν το ίδιο καλός, αυτό φυσικά θα το δείξει ο χρόνος και το τάραφλεξ, αλλά η αλήθεια είναι πως ως όνομα ο αντικαταστάτης του Στερν είναι από τους παίκτες που λέμε πως προέρχονται από το πάνω ράφι». Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι πολύ με το άθλημα του βόλεϊ για να γνωρίζεις τον Αλεξάνταρ Ατανασίεβιτς.

image

Δεν του αρέσει να αλλάζει ομάδες σαν τα πουκάμισα

Λίγο να βλέπεις Champions League και Εθνικές ομάδες και σίγουρα θα τον ακούσεις, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη που στα 33 του έχει καταφέρει να αφήσει το δικό του σπουδαίο στίγμα στο άθλημα. Με ύψος 2.02 ο νέος διαγώνιος του Ολυμπιακού είναι η εξαίρεση του «κανόνα» που επικρατεί στο άθλημα αυτό και θέλει τα μεγάλα ονόματα να αλλάζουν συνεχώς ομάδες.

Στον Ατανασίεβιτς φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν του αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές και γι' αυτό και δεν τις κάνει.. Μετά τα 4 χρόνια στην Σερβία και την Παρτιζάν, ο Σέρβος σούπερ σταρ έχει αγωνιστεί μόλις σε 3 ομάδες, ουσιαστικά 2, καθώς η περσινή άκρως πετυχημένη χρονιά στην Κίνα και την Σανγκάι Μπράιτ υπήρξε επειδή και λόγω προβλημάτων με τραυματισμούς ο ίδιος ήθελε ένα πιο αδύναμο πρωτάθλημα.

Στα 13 χρόνια μετά την Σερβία, ο Ατανασίεβιτς έχει παίξει 4 χρόνια σε Πολωνία και την ΣΚΡΑ Μπελσάτοφ (δύο θητείες από δύο χρόνια) και 8 συνεχόμενα στην Ιταλία και την Περούτζια. Σε απλά ελληνικά μιλάμε για έναν αθλητή που του αρέσει να μένει για χρόνια σε μια ομάδα και να παλεύει γι' αυτήν, όπως έχει κάνει με την ΣΚΡΑ και την Περούτζια. Αυτό δείχνει πολλά και για τον χαρακτήρα του. Αν κάποιος παίκτης μένει τόσα χρόνια σε μεγάλες ομάδες, πάει να πει πως εκτός από την δεδομένη αξία του, δεν δημιουργεί και προβλήματα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

image

Η μεγάλη καριέρα με την Εθνική Σερβίας και το πρώτο Ευρωπαϊκό δίπλα στον Μίλκοβιτς

Στο βόλεϊ όσο καλά και να πηγαίνεις με τον σύλλογο που αγωνίζεσαι, η αλήθεια είναι πως η μεγάλη αναγνωρισιμότητα έρχεται με την Εθνική σου ομάδα. Στον τομέα αυτόν το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού τα έχει καταφέρει και με το παραπάνω. Με τους Σέρβους ο Ατανασίεβιτς έχει πετύχει πολλά, πάρα πολλά, ικανά να τον κάνουν γνωστό σε κάθε φίλο του αθλήματος.

Μόλις στα 20 του χρόνια ήταν στην αποστολή της Σερβίας για το Eurovolley που διεξήχθη σε Αυστρία και Τσεχία. Εκεί οι Σέρβοι κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και ο νεαρός τότε Ατανασίεβιτς έμαθε δίπλα στον καλύτερο την συγκεκριμένη εποχή, τον σπουδαίο Ιβάν Μίλκοβιτς, ο οποίος με την σειρά του είχε αγωνιστεί 2 χρόνια στην χώρα μας και τον Ολυμπιακό κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Ο 33χρονος διαγώνιος θεωρεί δάσκαλό του τον «Ιβάν τον τρομερό» και δεν είναι τυχαίο πως αγαπημένο του νούμερο όταν αγωνίζεται είναι το 14, αυτό δηλαδή που φορούσε και ο σπουδαίος Μίλκοβιτς. Ένα νούμερο που ωστόσο στον Ολυμπιακό δεν θα το έχει, καθώς το φορά ο Ντράγκαν Τράβιτσα, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στην Περούτζια.

image

Από μαθητής, ηγέτης το 2019 νικώντας στον τελικό τον Στερν

Μετά από 8 χρόνια η Εθνική Σερβίας ανέβηκε και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, με τον Ατανασίεβιτς από μαθητής το 2011 να είναι ο ηγέτης. Το Eurovolley την συγκεκριμένη χρονιά διεξήχθη σε Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Σλοβενία και ο Ατανασίεβιτς όχι απλά οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή, αλλά αναδείχθηκε και καλύτερος διαγώνιος της διοργάνωσης πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις. Το καλύτερο μάλιστα το άφησε για το τέλος, όταν στον τελικό ήταν πρώτος σκόρερ με 22 πόντους και 17/31 επιθέσεις, οδηγώντας την Σερβία σε νίκη με 3-1 επί της Σλοβενίας στην οποία έπαιζε ως αναπληρωματικός τότε ο Τόνσεκ Στερν, ο παίκτης δηλαδή που αντικαθιστά στον Ολυμπιακό.

Με την Σερβία ο Ατανασίεβιτς έχει κατακτήσει επίσης 2 χάλκινα σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο σε World League. Κυρίως όμως έχει καταφέρει με τους «πλάβι» να δείξει σε όλο τον κόσμο το πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Το βόλεϊ ξαναλέμε είναι ένα άθλημα που το τι κάνεις με την Εθνική σου ομάδα παίζει μεγάλο ρόλο στο πως σε βλέπουν παγκοσμίως και ο Ατανασίεβιτς με όσα έχει πετύχει, έχει βρει δικαίως στο κλαμπ των μεγάλων.

image

Του λείπει ένα Ευρωπαϊκό με σύλλογο

Και με τις ΣΚΡΑ και Περούτζια πέτυχε πολλά, αλλά η αλήθεια είναι πως τους λείπει ένα χρυσό σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, Δύο φορές έχει φτάσει στον τελικό του Champions League, μία με την ΣΚΡΑ το 2011-12 και μια με την Περούτζια του 2016-17 χωρίς όμως να καταφέρει να το κατακτήσει. Με τους Πολωνούς πήρε ένα Κύπελλο και 1 Super Cup, ενώ με τους Ιταλούς κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, 2 Κύπελλα και 2 Super Cup.

Οι ατυχίες υπήρξαν στην καριέρα του νέου αποκτήματος του Ολυμπιακού, καθώς είχε σοβαρούς τραυματισμούς αγωνιζόμενος και σε Πολωνία και σε Ιταλία, όμως σε καμία περίπτωση δεν το έβαλε κάτω. Όπως έδειξε και φέτος έχει επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις και στην Κίνα, ένα πρωτάθλημα που σίγουρα δεν είναι της δυναμικότητας των δύο που προαναφέραμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πιο αδύναμο από το ελληνικό, οδήγησε την Σανγκάι Μπράιτ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και αναδείχθηκε και καλύτερος διαγώνιος της συγκεκριμένης διοργάνωσης, Καθόλου άσχημα θα λέγαμε.

image

Η σύζυγος, οι σκέψεις για Τουρκία και το ναι σε Ολυμπιακό

Ο 33χρονος διαγώνιος του Ολυμπιακού είναι παντρεμένος με την εξαιρετική Βουλγάρα ακραία, Ελίτσα Βασίλεβα. Ο γάμος του ζευγαριού έγινε τον Μάιο του 2022 και κουμπάρος ήταν ο Νικολά Μιγιαΐλοβιτς που επίσης αγωνίστηκε με επιτυχία στον Ολυμπιακό και φέτος θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον νεοφώτιστο Φλοίσβο να παραμείνει στην κατηγορία. Η Βασίλεβα θα αγωνίζεται τη νέα χρονιά στην Τουρκία και την Φενέρμπαχτσε. Η παρουσία της στην γειτονική χώρα ήταν και ο λόγος που ο Ατανασίεβιτς κοιτούσε προτάσεις από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, ωστόσο όταν ο Ολυμπιακός κινήθηκε να τον αποκτήσει είπε το ναι, καθώς εκτός των άλλων (στόχων, ονόματος ομάδας κλπ κλπ), εκεί μεγαλούργησε και το μεγάλο του ίνδαλμα, ο Ιβάν Μίλκοβιτς και θέλει και ο ίδιος να πετύχει με τους Πειραιώτες όσα πέτυχε και ο «Ιβάν ο τρομερός».

Ο Ολυμπιακός παίρνει έναν γεννημένο σκόρερ, έναν διαγώνιο που καθαρίζει από σερβίς και επίθεση. Εν' κατακλείδι ο Ολυμπιακός με την απόκτηση του Αλεξάνταρ Ατανασίεβιτς αποκτά έναν αθλητή που είναι γεννημένος σκόρερ. Έναν διαγώνιο που θέλει μπάλες και τις τελειώνει. Έναν παίκτη που βγαίνει μπροστά στα δύσκολα, έχει εξαιρετικό σερβίς και είναι ο ορισμός του ηγέτη. Κάτι που έχει δείξει τόσο στις ΣΚΡΑ και Περούτζια, όσο φυσικά και στην Εθνική Σερβίας.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, CEV.eu