Χρήστος Ζαφείρης: Το «λιοντάρι» από τη Νορβηγία που αναβαθμίζει τον άξονα της Εθνικής Ελλάδας
«Όταν με σκέφτομαι να τραγουδάω τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας, σκέφτομαι και πόσο χαρούμενη θα κάνω την γιαγιά μου πάνω στην εξέδρα» είχε παραδεχθεί στο Gazzetta πριν λίγους μήνες, όταν οι επιδόσεις του με την Σλάβια Πράγας είχαν στρέψει τα βλέμματα πάνω του.
Μετά την έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το πλάνο που του παρουσίασε η ΕΠΟ, ο Χρήστος Ζαφείρης αποφάσισε να επιλέξει το εθνόσημο της Ελλάδας για να αγωνίζεται σε διεθνή επίπεδο και το «οκ» της FIFA είναι το μόνο που απομένει για να μπορεί να κληθεί από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, την ίδια στιγμή που η Νορβηγία έκανε γνωστό ότι ο παίκτης θα ντυθεί στα γαλανόλευκα.
Ένα παιδί που έφυγε από την Ελλάδα μόλις στα εννιά του χρόνια, άλλαξε αρκετές ομάδες και δοκιμάστηκε στην Τσέλσι μέχρι να βρει την... Ιθάκη του στην Χάουγκεσουντ. Τον Γενάρη του 2023, η Σλάβια Πράγας δαπάνησε 2,6 εκατ. ευρώ για τον αποκτήσει και πλέον, είναι έχει στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του με τις επιδόσεις του στη μεσαία γραμμή.
Το Gazzetta με αφορμή την επιλογή να φορέσει το εθνόσημο της Ελλάδας αλλά και την απίστευτη εμφάνιση που έκανε κόντρα στη Λιλ, όπου σκόραρε κιόλας, σας ξετυλίγει το... κουβάρι της ιστορίας του.
Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Ρόμα και το ταξίδι στη Νορβηγία στα εννιά του!
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Φλεβάρη του 2003 ωστόσο έμεινε στην Ελλάδα μέχρι τα εννιά του χρόνια, καθώς οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα στη Νορβηγία με φόντο μία καλύτερη ζωή.
Για τον μικρό Χρήστο, το... σωσίβιο σε όλο αυτή την αλλαγή ήταν το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα πρόλαβε να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα καθώς εντάχθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού όπου έπαιξε μέχρι να αναχωρήσει για τη Νορβηγία.
Μάλιστα έχει παραδεχθεί ότι ένα από τα παιχνίδια που είχε παρακολουθήσει και δεν θα ξεχάσει ήταν η επική πρόκριση του Παναθηναϊκού κόντρα στη Ρόμα για το Europa League το 2010.
Η Φόρνεμπου έγινε το κλαμπ που τον φιλοξένησε σε πρώτη φάση, με τον Ζαφείρη να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και μέσα από τα τουρνουά, αρκετοί σκάουτ τον πρόσθεσαν στο μπλοκάκι τους.
Μέχρι τα 14 του ήταν σε διάφορες ομάδες έχοντας αγωνιστεί με τη Λίλεστρομ και τη Φιελαμάρ ενώ όπως είχε παραδεχθεί στο Gazzetta, είχε πιέσει τον πατέρα του να του πάρει χιονοπέδιλα για να παίξει χόκεϊ χωρίς επιτυχία.
Η Βαλερένγκα, η Τσέλσι, ο Ολυμπιακός και η... εκτόξευση
Τελικά κατέληξε στη Βαλερένγκα με στόχο την εξέλιξη του σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες της χώρας, όπου για 3,5 χρόνια, αποτέλεσε πραγματικό σχολείο για τον ίδιο. Όμως εν τέλει, η κατάληξη δεν ήταν αυτή που περίμενε.
«Δεν ήταν πολλοί λόγοι που δεν παρέμεινα. Απλώς στη Βαλερένγκα ήμασταν δύο παίκτες του 2003 που παίζαμε στην Εθνική. Το άλλο παιδί τον είχαν βάλει ήδη στην πρώτη ομάδα από την αρχή και έκανε εκεί προπονήσεις και εγώ ήμουν στην Κ19.
Δεν είχα πάρει την ευκαιρία μου στην πρώτη μου. Για την ακρίβεια δεν μου την έδιναν. Αυτός έπαιζε με την δεύτερη ομάδα στη Γ' κατηγορία και ένιωθα πως και εγώ άξιζα και μπορούσα να παίξω σε αυτό το επίπεδο. Δεν μου έδωσαν την ευκαιρία και αποφάσισα να βρω κάτι καλύτερο και πήγα στη δεύτερη κατηγορία στη Γκρόρουντ», είχε παραδεχθεί στο Gazzetta.
Το... παράπονο εξελίχθηκε σε μία ευκαιρία για τον νεαρό χαφ, αφού στον δρόμο του βρέθηκε η Γκρόρουντ, με την οποία έπαιξε στη Β' κατηγορία αλλά μέσα από τις 50 συμμετοχές που έκανε και τα 3 γκολ με τις 5 ασίστ που είχε στο ενεργητικό του, έκανε το... κλικ στις ομάδες της Α' κατηγορίας στη Νορβηγία.
We have learned, Chelsea have indeed completed the signing of Norwegian u17 striker Bryan Fiabema. The deal will go through in January.
— TheSecretScout (@TheSecretScout_) December 20, 2019
We are awaiting news on Christos Zafeiris also..#cfc #tromso #chelseafc pic.twitter.com/LkKUikncGE
Πριν συμβεί αυτό, όμως, ο ίδιος είχε περάσει από δοκιμαστικά τόσο στην Τσέλσι, στη Λέστερ και τη Γουέστ Χαμ όσο και στον Ολυμπιακό όπου έμεινε μία εβδομάδα περίπου πριν επιστρέψει στη Νορβηγία καθώς δεν παρέμεινε στις «ερυθρόλευκες» ακαδημίες. Η πορεία στη Β' κατηγορία, τον έφερε στο κατώφλι της Χάουγκεσουντ, της ομάδας όπου έφτιαξε τη φήμη του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Μέσα σε μία διετία, ο Ζαφείρης μπήκε στα μπλοκάκια δεκάδων σκάουτ στην Ευρώπη και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας και της μεγάλης κατηγορίας αφού είχε προλάβει μέχρι την ηλικία των 20 ετών να πετύχει πέντε γκολ και ισάριθμες ασίστ σε συνολικά 32 συμμετοχές με τη νορβηγική ομάδα.
Η κλήση στην Κ16 της Ελλάδας και το περιβραχιόνιο με την Κ21 της Νορβηγίας
Έχοντας την επιλογή να παίξει σε δύο χώρες για τις μικρές εθνικές ομάδες, ο Ζαφείρης είχε δύο επιλογές και σε επίπεδο Κ16, κλήθηκε από τον Νίκο Κεχαγιά, δίνοντας τη φανέλα με το εθνόσημο για τρία παιχνίδια.
Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, μετά από αυτή την κλήση, η Ελλάδα δεν τον προσέγγισε ξανά, με τον ίδιο να καθιερώνεται στη Νορβηγία. Έπαιξε στην Κ15, στην Κ16, στην Κ17, στην Κ18 και στην Κ19 πριν καθιερωθεί για τα καλά στη Κ21 όπου συνολικά είχε 16 συμμετοχές και εξελίχθηκε ακόμα και σε αρχηγό της ομάδας.
Παρά τις ευκαιρίες που του είχε δώσει η Νορβηγία, ο Ζαφείρης είχε δείξει ότι στο μυαλό του, το όνειρο του ήταν να τραγουδήσει τον Εθνικό Ύμνο και τον βλέπει όλη η οικογένεια του από τις εξέδρες, όμως δεν ήταν εύκολη η επιλογή να διαλέξει την Ελλάδα, αφού στη Νορβηγία υπήρχε στο πλάνο να ανέβει στην πρώτη ομάδα και να αγωνιστεί πλάι των Χάαλαντ και Όντεγκααρντ.
Το 10 το... καλό στη Σλάβια Πράγας
Μετά από μία γεμάτη διετία, ο Ζαφείρης άνοιξε τα... φτερά του εκτός Νορβηγίας. Επόμενο chapter στην καριέρα του ήταν η Σλάβια Πράγας, με την ομάδα της Τσεχίας να βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 21χρονου χαφ, τον Γενάρη του 2023. Το story της μεταγραφής είχε μεταφερθεί από τον ίδιο στο Gazzetta. Είχε αναφέρει:
«Είναι μία ιστορία που εκτυλίχθηκε πριν από έναν χρόνο. Με είχαν καλέσει να πάω στην Τσεχία και να δω πώς είναι η δομή και οι άνθρωποι του κλαμπ. Είχα παίξει ένα ματς εκτός έδρας στο Όσλο και είχαν έρθει να με δουν. Μετά από εκείνο το ματς, μου είχε πει ο πατέρας μου ότι βρίσκονταν εκεί κάποιοι άνθρωποι της Σλάβια και ήθελαν να μιλήσουν μαζί μου.
Γνωρίστηκα μαζί τους και στη συνέχεια είχα υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα. Αμέσως μετά, πήγα στην Τσεχία και είδα πώς είναι οι υποδομές της Σλάβια. Η πόλη άρεσε τόσο σε μένα όσο και στους γονείς μου, από την πρώτη στιγμή. Περισσότερο, όμως, μου άρεσε η προοπτική της Σλάβια. Μου εξήγησαν ότι πιστεύουν σε μένα και ότι έχουν σκοπό να με στηρίξουν. Δεν ήταν δύσκολη η απόφασή μου με δεδομένο ότι πρόκειται για μία ομάδα που συμμετέχει κάθε χρόνο και στα Κύπελλα Ευρώπης».
Όχι απλά δεν άργησε να προσαρμοστεί αλλά από τις πρώτες στιγμές απέδειξε στους οπαδούς γιατί έλαβε το «βαρύ» Νο10 στην πλάτη του. Μετά από 1,5 χρόνο στην Τσεχία, ο 21χρονος χαφ έχει στο παλμαρέ του 6 γκολ και 8 ασίστ σε 63 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, έχει κατακτήσει ένα κύπελλο και έχει διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα από τη συμπολίτισσα Σπάρτα Πράγας.
Τα σχέδια της Νορβηγίας «χάλασαν» στην έλευση-κλειδί του Γιοβάνοβιτς
Μετά την επίτευξη της συμφωνία της ΕΠΟ με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όπως είχατε ενημερωθεί από το Gazzetta, η ομοσπονδία έστρεψε το ενδιαφέρον της σε δύο παιδιά που θεωρούνται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης.
Ο λόγος για τον Χρήστο Ζαφείρη και τον Κωνσταντίνο Καρέτσα όπου είχαν την νορβηγική και βελγική υπηκοότητα αλλά είχαν το δικαίωμα να φορέσουν το εθνόσημο της Ελλάδας.
Όπως ενημερωθήκατε σχετικά, το story έχει να κάνει με την έλευση του έμπειρου προπονητή, ο οποίος ξεχώρισε τον 21χρονο χαφ και έδωσε σχεδόν άμεσα το «οκ» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ο χρόνος δεν ήταν... σύμμαχος και εν τέλει ο Ζαφείρης δεν πρόλαβε να πάρει το «οκ» της FIFA για να κληθεί από τον Γιοβάνοβιτς, κάτι που σας μετέφερε το Gazzetta.
Είναι άξιο αναφοράς ότι η Νορβηγία δεν έμεινε άπραγη μπροστά σε αυτό, καθώς προσπάθησε από την πλευρά της να πείσει τον αρχηγό της Κ21 να παραμείνει στην πλευρά της, εξηγώντας του ότι θα έχει άμεσα θέση στα πλάνα της ανδρικής ομάδας. Ωστόσο το project από τους ανθρώπους της ΕΠΟ και του Γιοβάνοβιτς, «κέρδισαν» τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό.
Wyscout - Analysis: Ένα «πολυεργαλείο» της μεσαίας γραμμής που λείπει από την Εθνική Ομάδα
Οι εμφανίσεις του 21χρονου χαφ μιλούν από μόνες τους για την ποιότητα και το ταλέντο που έχει ο Χρήστος Ζαφείρης, ωστόσο αυτό φαίνεται και μέσα από τους αριθμούς του Wyscout, οι οποίοι δείχνουν ότι μπορεί να κάνει τα πάντα στη μεσαία γραμμή είτε ως 8άρι, είτε ως 10άρι, είτε ως 6άρι.
Ήδη φέτος έχει μπει δυναμικά στη σεζόν καθώς μετράει επτά συμμετοχές. Τρεις σε πρωτάθλημα και τέσσερα στα προκριματικά Champions League έχοντας έξι νίκες και μία ήττα από τη Λιλ (2-0), την οποία δεν κατάφερε να ανατρέψει στη ρεβάνς, παρά την εξαιρετική του εμφάνιση και το τέρμα του. Ήδη μέσα από αυτά τα ματς, ο Ζαφείρης έχει μία ασίστ αλλά και δύο γκολ (νικητήρια κόντρα στην Τέπλιτς και στη Λιλ), όμως ας δούμε πιο προσεκτικά τους αριθμούς του...
Αρχικά έχει ένα αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας στις ενέργειες που έχει κάνει καθώς αγγίζει το 62%. Στο κομμάτι της ανάπτυξης και της κυκλοφορίας της μπάλας, ο Ζαφείρης δείχνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς έχει 71% σωστές πάσες σε συνολικά 81 που έχει κάνει αλλά και 75% επιτυχίας στις μεγάλες μπαλιές σε ένα σύνολο 16 ενεργειών.
Παράλληλα, στα αμυντικά του καθήκοντα, ίσως να μην είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι αλλά στις μονομαχίες δεν είναι ο πιο εύκολος αντίπαλος κάτι που αποδεικνύεται μέσα από το 57% των μονομαχιών που βγήκε νικητής
Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον συλλέγει και η περσινή σεζόν, όπου ο 21χρονος χαφ ξεδίπλωσε τις ικανότητες του στο τσέχικο ποδόσφαιρο και ήταν από τα βασικά στελέχη του συλλόγου. Τα δεδομένα μας είναι μέσα από τις 39 συμμετοχές που έκανε σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 4 γκολ και ισάριθμες ασίστ και συνολικά 2470 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα μέτρησε τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ, οι οποίες έγιναν στο Europa League κόντρα σε Σέριφ, Σερβέτ και Μίλαν ενώ σκόραρε απέναντι στη Σέριφ, Μπουντεγιοβίτσε, Σλόβαν Λίμπερετς και Μλάντα Μπόλεσλαβ.
Από εκεί και πέρα, συνολικά είχε 2034 ενέργειες στην περσινή σεζόν και από αυτές, το 64% ήταν σωστές, δείχνοντας πόσο επιδραστικός ήταν στο παιχνίδι της Σλάβια Πράγας. Γενικά είναι ένας παίκτης που του αρέσει να... σουτάρει καθώς είχε 41 σουτ, κατάφερε να σκοράρει τόσο μέσα όσο και έξω από την περιοχή ενώ τα έξι από τα αυτά, ήταν εκτός περιοχής και βρήκαν εστία.
Πάνω από το μισό ήταν και το ποσοστό στις επιτυχημένες ντρίμπλες καθώς είχε 105 προσπάθειες μέσα σε 39 παιχνίδια και στο 55% των φάσεων, βγήκε νικητής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, όπως αναφέραμε και παραπάνω, συλλέγει το πόσα κάνει στο passing game και στο build up στην ομάδα της Πράγας.
Μιλάμε για έναν χαφ που έχει 83% ποσοστό επιτυχίας μέσα από 1103 πάσες που έκανε μέσα στη σεζόν και παίζοντας σε μία νευραλγική θέση για την ομάδα. Παράλληλα επιχείρησε 107 μεγάλες μπαλιές όπου οι 57 βρήκαν συμπαίκτη του ενώ παρότι χαφ, βρέθηκε στο σημείο για να κάνει συνολικά 40 σέντρες προς την αντίπαλη περιοχή.
Το κάθετο ποδόσφαιρο ήταν η... αδυναμία του αφού συνολικά πέρασε την μπάλα στο τρίτο μισό 160 φορές με τις 114 να πηγαίνουν σε συμπαίκτη, δηλαδή το 71% (!) ενώ είχε 86 πάσες μέσα στην αντίπαλη περιοχή όπου επίσης το ποσοστό ήταν υψηλό (46%). Εκτός από τις πάσες, ο Ζαφείρης βοηθούσε και στο επιθετικό σκέλος αφού πατούσε κατά μ.ο. δύο φορές ανά ματς στην περιοχή του αντιπάλου.
Τέλος, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έδινε πολύτιμες βοήθειες και στο ανασταλτικό κομμάτι αφού έδωσε συνολικά 160 μάχες, βγαίνοντας νικητής στις 110 από αυτές ενώ ήταν μία μόνιμη παρουσία σε όλο το γήπεδο, καλύπτοντας δεκάδες χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο.
Με λίγα λόγια, ο Χρήστος Ζαφείρης είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει όλο το πακέτο για να καλύψει τρεις θέσεις στη μεσαία γραμμή, κάτι που λείπει από την Εθνική Ομάδα, είναι σε νεαρή ηλικία (21 ετών) με αρκετές παραστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και εμπειρία από την Κ21 της Νορβηγίας.
Το one-man show κόντρα στη Λιλ
Αν και η Σλάβια Πράγας έμεινε εκτός συνέχειας στο Champions League από τη Λιλ, ο Χρήστος Ζαφείρης ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη ρεβάνς και παραλίγο να κουβαλήσει την ομάδα του προς την ανατροπή από το 2-0 στη Γαλλία και την πρόκριση στο League Phase.
Ο 21χρονος χαφ έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα της Σλάβια Πράγας, λίγα 24ωρα από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε ότι μπορεί να φοράει το εθνόσημο της Ελλάδας και όσοι τον είδα για πρώτη φορά, τους συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Η νίκη με 2-1 έχει την υπογραφή του καθώς ήταν ο άνθρωπος που με εντυπωσιακό τρόπο άνοιξε το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό, έχει συμμετοχή στο 2ο γκολ με ωραία κάθετη πάσα ενώ μέτρησε και συνολικά δύο δοκάρια. Ένα με απευθείας εκτέλεση φάουλ και ένα με μία εντυπωσιακή κίνηση στην περιοχή που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και τις δύο φορές.
Παράλληλα σε αυτό το παιχνίδι, ο Ζαφείρης είχε 68% επιτυχημένες πάσες από τις 22 που έκανε συνολικά, 3/6 μεγάλες παλιές αλλά 1/2 σέντρες προς την αντίπαλη περιοχή. Παράλληλα ήταν εντυπωσιακός στις μάχες που έδωσε στη μεσαία γραμμή καθώς είχε 5/8 μονομαχίες με τους χαφ της Λιλ, παίρνοντας πάνω του όλο το κέντρο.